21.01.2024
Телеканал NTD

Нові роботи «плавають» у зерні, перевіряючи якість урожаю

Нові роботи «плавають» у зерні, перевіряючи якість урожаю

Цей робот може ковзати по пшениці чи ячменю так, ніби плаває по воді. Розробники кажуть, що..

Дата завантаження: 2024-05-21

video

Цей робот може ковзати по пшениці чи ячменю так, ніби плаває по воді.

Розробники кажуть, що він може змінити спосіб зберігання врожаю і навіть урятувати життя.

Якщо точніше, то стартап з Единбурга створив двох роботів. Вони допомагають фермерам дізнатися, чи все гаразд з урожаєм на зерносховищі.

Апарати вимірюють різні показники, зокрема температуру. Наприклад, якщо вона надто висока, це свідчить про зараження пліснявою чи комахами. Тоді значна частина зерна зіпсується.

Також роботи вимірюють вологість.

[Лоренцо Конті, винахідник]:

«Ми хочемо виміряти, ми зупиняємося, переходимо в режим проникнення й готові направити зонд у потрібну ділянку».

Лоренцо Конті — винахідник пристрою.

[Лоренцо Конті, винахідник]:

«Основна мета — переконатися, що зерно, яке надходить у сховище, залишиться таким самим якісним і на виході, а також допомогти фермерам, торговцям зерном, кооперативам і портовим операторам знизити втрати маси та якості».

Конті каже, що зараз, щоб відібрати проби у великому зерносховищі, потрібно кілька днів. Але розроблений ним робот може створити тривимірну мапу температури й вологості за кілька годин.

Зазвичай робітники ходять купою зерна й беруть проби за допомогою довгих пристосувань. Це трудомісткий і небезпечний процес.

[Лоренцо Конті, винахідник]:

«Ходити по насипах зерна дуже небезпечно, бо, беручи проби, можна провалитися в зерно й загинути. І багато компаній узагалі не проводять жодного моніторингу чи відбору проб через пов’язані із цим небезпеки».

Проєкт спонсорують уряди Великої Британії і Шотландії. Вони сподіваються, що винахід здійснить революцію в моніторингу якості врожаю.
Коротке посилання на цю сторінку:

Нові роботи «плавають» у зерні, перевіряючи якість урожаюУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівСкелет віком 6800 років знайшли в БаваріїВосьминоги допомогли у створенні потужних присосківЕкіпаж МКС поділився враженнями від перебування на орбіті Землі«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюВідомий французький музикант став першим пасажиром словацького аерокараЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШААртефакти з «Британських Помпеїв» показали на виставці в Англії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: