Цей робот може ковзати по пшениці чи ячменю так, ніби плаває по воді.
Розробники кажуть, що він може змінити спосіб зберігання врожаю і навіть урятувати життя.
Якщо точніше, то стартап з Единбурга створив двох роботів. Вони допомагають фермерам дізнатися, чи все гаразд з урожаєм на зерносховищі.
Апарати вимірюють різні показники, зокрема температуру. Наприклад, якщо вона надто висока, це свідчить про зараження пліснявою чи комахами. Тоді значна частина зерна зіпсується.
Також роботи вимірюють вологість.
[Лоренцо Конті, винахідник]:
«Ми хочемо виміряти, ми зупиняємося, переходимо в режим проникнення й готові направити зонд у потрібну ділянку».
Лоренцо Конті — винахідник пристрою.
[Лоренцо Конті, винахідник]:
«Основна мета — переконатися, що зерно, яке надходить у сховище, залишиться таким самим якісним і на виході, а також допомогти фермерам, торговцям зерном, кооперативам і портовим операторам знизити втрати маси та якості».
Конті каже, що зараз, щоб відібрати проби у великому зерносховищі, потрібно кілька днів. Але розроблений ним робот може створити тривимірну мапу температури й вологості за кілька годин.
Зазвичай робітники ходять купою зерна й беруть проби за допомогою довгих пристосувань. Це трудомісткий і небезпечний процес.
[Лоренцо Конті, винахідник]:
«Ходити по насипах зерна дуже небезпечно, бо, беручи проби, можна провалитися в зерно й загинути. І багато компаній узагалі не проводять жодного моніторингу чи відбору проб через пов’язані із цим небезпеки».
Проєкт спонсорують уряди Великої Британії і Шотландії. Вони сподіваються, що винахід здійснить революцію в моніторингу якості врожаю.
Коротке посилання на цю сторінку: