21.02.2024
Телеканал NTD

«Світ не хоче війни»: камбоджієць виготовляє прикраси з посланням

«Світ не хоче війни»: камбоджієць виготовляє прикраси з посланням

У невеликій майстерні в камбоджійській столиці ювелір Тоун Чанта плавить купи гільз. З них він збирається..

Дата завантаження: 2024-05-21

video

У невеликій майстерні в камбоджійській столиці ювелір Тоун Чанта плавить купи гільз. З них він збирається зробити прикраси.

Майстер перетворює символи війни на щось прекрасне на згадку про батька. Той загинув під час громадянської війни, яка розпочалася, коли в 70-х роках минулого століття до влади прийшов режим червоних кхмерів.

[Тоун Чанта, ювелір]:
«Як камбоджієць я став жертвою війни, утратив родичів. Тепер світ також перебуває в стані війни. Я створюю ці вироби, щоб показати, що світ не хоче війни. Ми всі хочемо миру. Це також допомагає створювати робочі місця».

У хід ідуть гільзи від набоїв до автомата Калашникова й M-16, зібрані на стрільбищах. Їх плавлять і заливають у форми. Потім із них роблять прикраси.

Майстер каже, що ювелірні вироби з гільз нічим не відрізняються від прикрас з інших матеріалів, таких як золото чи срібло. Можна виготовляти браслети й намиста будь-якої форми та дизайну.

[Тоун Чанта, ювелір]:
«Під час війни нам доводилося тікати від куль, і ми постійно жили в страху. Ми могли загинути будь-якої миті. Я перетворюю ці гільзи на коштовності, щоб вони стали символом миру».

За тиждень у майстерні переробляють коло п’яти кілограмів гільз. З них роблять приблизно 20 прикрас щодня.

[покупниця]:
«Мені подобаються каблучки та браслети, бо всі вони виготовлені вручну. Вони абсолютно унікальні. Їх також можна передавати майбутнім поколінням».

Фірмовий дизайн — квітка румдуол. Її вважають символом Камбоджі.

[покупниця]:
«Мені подобаються вироби у формі кхмерського символу, який невіддільний від Камбоджі. Я купила кілька прикрас, щоб носити їх чи прикрашати дім».

Твори майстра популярні й за кордоном. У середньому вони коштують від 5 до 20 доларів.
Коротке посилання на цю сторінку:

«Світ не хоче війни»: камбоджієць виготовляє прикраси з посланнямЯк угорці повертаються до сільського життяБританський король Чарльз III повертається до виконання громадських обов’язківЖиття на мосту: як бразильці рятуються від повенейПольські діти раді скасуванню домашнього завдання, а ось батьки спантеличеніСтолиця Колумбії та 11 муніципалітетів починають нормувати водуШістьох арештовано й трьох розшукують у справі про найбільше в історії Канади викрадення золотаЗаборону на табори безпритульних хочуть розширити на всю КаліфорніюУ центрі столиці Ірландії демонтували 200 наметів нелегальних іммігрантівТуристи закликають дати спокій принцесі Кейт після того, як її помітили у Віндзорі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: