27.06.2024
Телеканал NTD

Уперше за 32 роки замість «Маршу живих» відбулася віртуальна церемонія

Уперше за 32 роки замість «Маршу живих» відбулася віртуальна церемонія

Уперше за 32 роки скасували присвячений в'язням нацистських концтаборів «Марш живих». Через пандемію коронавірусу в колишньому..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Уперше за 32 роки скасували присвячений в’язням нацистських концтаборів «Марш живих». Через пандемію коронавірусу в колишньому концтаборі «Освенцим» пройшла лише віртуальна церемонія.

До світу звернувся президент Ізраїлю, режисер Стівен Спілберг і в’язень, що вижив, Едвард Мосберг.

[Реувен Рівлін, президент Ізраїлю]:
«Друзі, хоча ми боремося з поширенням коронавірусу, не можна забувати про тих в’язнів, що вижили. Ми повинні не тільки дбати про них, але й далі слухати їхні історії, якщо не особисто, то через інтернет, як ми робимо це зараз».

Стівен Спілберг народився в єврейській сім’ї. У 93-му році вийшов його фільм «Список Шиндлера». На зароблені гроші режисер заснував «Фонд Шоа», присвячений жертвам Голокосту.

[Стівен Спілберг, режисер]:

«Такого Дня пам’яті, як цього разу, у нас ніколи не було. Але сьогодні, у День Катастрофи, ми зібралися на наш перший віртуальний “Марш живих”. Хочеться зібратися всім разом в реальності, але те, що зараз ми все одно разом, не менш важливо».

[Едвард Мосберг, в’язень, що пережив Голокост]:
«Дивовижний Стівен Спілберг пробудив увагу світу до Голокосту, знявши фільм “Список Шиндлера”. <…> Як засновник “Фонду Шоа” він дав тим, хто вижив, можливість розповісти свої історії й запевнив їх, що ці історії ніколи не забудуть, навіть наступні покоління».

В Ізраїлі на згадку про жертв Голокосту лунає сирена.

102-річний Еліас Файнзільберг — колишній в’язень «Освенцима». Через карантин він не може цього дня бути з рідними. Його дочка й онуки стоять внизу на вулиці, а він сам — на балконі.

Еліас народився в Польщі 1917 року. У 39-му разом із сім’єю опинився в Лодзинському гетто. Там загинув його батько. Маму й сестер убили в таборі смерті «Хелмно». Самого Еліаса відправили в «Освенцим», а наприкінці війни перевезли до іншого концтабору.

[Дженні Бродська, дочка колишнього в’язня]:
«Найважливіша роль мого батька під час цієї епідемії коронавірусу в тому, що він залишається джерелом натхнення для всього людства. Він, як і раніше, любить людей і, як і раніше, вірить, що все буде добре».

У роки Другої світової гітлерівці утримували в таборах смерті, концтаборах і тюрмах 18 мільйонів в’язнів із різних країн. З них понад одинадцять мільйонів було вбито різними способами. Серед них — шість мільйонів євреїв.
Коротке посилання на цю сторінку:

Уперше за 32 роки замість «Маршу живих» відбулася віртуальна церемоніяЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуКанада обмежить час роботи для іноземних студентівЗнаменитий рибний ринок у Токіо приваблює відвідувачів ресторанами та СПА-центромНезвичайну кількість мертвих кайр знаходять на узбережжі ФранціїЯпонія: як живеться людям через місяць після землетрусуГабонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вазиЧерез посуху на півдні Іспанії затвердили нові обмеження та заходиУ Кенії люди гинуть від повенейНа Канарських островах протестують проти масового туризму

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: