27.09.2024
Телеканал NTD

Лікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботу

Лікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботу

Влада Південної Кореї зажадала, щоб лікарі-стажисти, які страйкують, до березня повернулися на роботу. Інакше їх покарають...

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Влада Південної Кореї зажадала, щоб лікарі-стажисти, які страйкують, до березня повернулися на роботу. Інакше їх покарають. Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я країни.

[Пак Мін Су, заступник міністра охорони здоров’я Південної Кореї]:

«На тих, хто не повернеться, уже в березні неминуче чекає припинення дії ліцензії на три місяці. Також може бути подано судові позови. Будь ласка, майте на увазі, що причину припинення дії ліцензії буде зазначено в письмовій формі. Це може вплинути на кар’єру, зокрема й на працевлаштування за кордоном».

Страйк почався минулого тижня. Понад 10 000 лікарів-стажистів — інтернів та ординаторів — написали заяви про звільнення. Керівництво лікарень їх не прийняло. Однак 9000 осіб однаково не вийшли на роботу. Це понад 70 % усіх лікарів-стажистів країні.

Причиною протесту став план уряду з наступного року збільшити квоту на набір до медичних вишів на 2000 осіб. Зараз щороку приймають 3000 вступників. Так влада хоче розв’язати проблему нестачі лікарів, зокрема у віддаленій місцевості.

Однак страйкарі кажуть, що уряд спочатку має поліпшити умови праці лікарів-стажистів, а також підвищити зарплату.

Лікарі-інтерни та лікарі-ординатори в Південній Кореї працюють позмінно по 36 годин поспіль. А ось у США зміна триває менш як добу. Половина молодих американських лікарів працює по 60 годин на тиждень чи менше. Їхні колеги в Південній Кореї часто проводять на роботі понад 100 годин. Водночас їм платять від двох до чотирьох мільйонів вон на місяць, це від 1500 до 3000 доларів. Включно з понаднормовими. Тоді як лікар у США у перший рік роботи в середньому заробляє 5000 доларів на місяць.

[Лю Ок Хада, лікар-стажист]:

«Чудова медична система в Південній Кореї тримається завдяки тому, що лікарі-стажисти працюють за низьку зарплату».

Інші лікарі в Південній Кореї не звільнялися. Однак провели мітинги та протести. 25 лютого приблизно 400 медпрацівників вийшло на протест у Сеулі.

Лікарі-стажисти кажуть, що влада їх не почула.

[Пак Дан, голова Асоціації лікарів-стажистів Південної Кореї]:

«Ми вважаємо, що уряд, який наказує повернутися на роботу, порушує конституцію Південної Кореї. Конвенція Міжнародної організації праці забороняє примусову працю. Якщо влада має намір прислухатися до голосів молодих лікарів, їм не слід видавати такі накази».

Водночас план уряду щодо збільшення квоти на набір до медичних вишів популярний. За нього виступає 76 % респондентів незалежно від політичної належності.
Коротке посилання на цю сторінку:

Лікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуТисячі угорців знову вийшли на протест проти Віктора Орбана25 років репресій: прихильники Фалуньгун закликають зупинити переслідування в КитаїСмертоносний напад із ножем у центрі Бордо вразив французівЕпідемія лихоманки денге може початися в Аргентині«Відновлення правосуддя для України»: 44 країни в Гаазі підтримали створення трибуналу для РосіїЧовен із мігрантами перекинувся біля берегів ПанамиВ Україні новий головнокомандувачУрсула фон дер Ляєн може зберегти свою посаду ще на п’ять роківТрьох американських військовиків убито внаслідок атаки дрона в Йорданії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: