29.10.2024
Телеканал NTD

Білорус, який утратив маму через COVID-19, вимагає порушити справу проти Лукашенка

Білорус, який утратив маму через COVID-19, вимагає порушити справу проти Лукашенка

Білорус Олександр Матвєєв звернувся в міліцію з вимогою порушити кримінальну справу проти Олександра Лукашенка. Він звинувачує..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Білорус Олександр Матвєєв звернувся в міліцію з вимогою порушити кримінальну справу проти Олександра Лукашенка. Він звинувачує президента в тому, що той не вжив заходів, щоб захистити населення від COVID-19. У чоловіка від коронавірусу померла мама. Сам Олександр живе у Франції й через карантин не може виїхати з країни.

[Олександр Матвєєв, син померлої від COVID-19]:
«Я їй телефоную, а в неї кашель. І вона каже: “У мене температура”. Запитую: “Що сталося, що за кашель?” Вона відповідає: “Бронхіт”».

68-річна Лідія Матвєєва жила в Полоцьку. Її відправили до лікарні Вітебська, де вона померла 2 квітня. Медики ставили їй три різні діагнози й лише в довідці про смерть написали, що у пацієнтки був коронавірус.

[Олександр Матвєєв, син померлої від COVID-19]:
«Громадянин Лукашенко вчасно не вжив необхідних заходів. По-перше, не закрив кордони Республіки Білорусь. Навіть не відреагував на ситуацію в Вітебську. Необхідно було закрити місто. Якщо людина, яка має владу, не вжила цих заходів, була бездіяльною, то вона мусить відповідати (за це), як і будь-хто інший».

Лукашенко відмовляється запроваджувати карантин й раніше називав ставлення до епідемії в інших країнах психозом. Він також казав, що в Білорусі від коронавірусу ніхто не помер, а ті, хто помер, мали хронічні хвороби.

У країні немає обмежень на проведення громадських заходів. Наприкінці березня президент навіть сам вийшов на лід, щоб узяти участь у хокейному матчі.

[журналістка]:
«А є взагалі щось, що може змусити вас не виходити на лід?»

[Олександр Лукашенко, президент Білорусі]:
«Мене? А навіщо? Можна, але навіщо? Я не розумію, тут немає жодних вірусів. Ось ти ж не помітила, що вони літають? І я теж не бачу».

Білоруси по-різному ставляться до того, що в країні немає карантину.

[житель Вітебська]:
«Якщо весь світ його сахається, захищається, то я не вважаю, що ми найрозумніші чи найздоровіші. І тому насправді це велика дурість».

[жителька Вітебська]:
«Плюс — люди сидітимуть удома. Але коли сидиш без грошей, гадаю, що весь плюс перекриється».

За офіційними даними, у Білорусі зареєстровано понад 3700 випадків зараження вірусом. Померло 36 осіб, видужало 203.
Коротке посилання на цю сторінку:

Білорус, який утратив маму через COVID-19, вимагає порушити справу проти ЛукашенкаРік після землетрусу: як у Туреччині відновлюють життяДо 12 років каторжних робіт засудили двох підлітків у КНДР за перегляд південнокорейських кліпівУ принцеси Кейт — рак, британці приголомшеніНовий олімпійський водний центр у Парижі гріє воду енергією сонцяБританські вчені: щоденна коротка прогулянка може стати порятунком для серцяООН: п’ять країн допоможуть Гаїті в боротьбі з озброєними бандами2024-й настав: новорічні феєрверки у великих містах світуУ Японії зняли заборону на перезапуск колись найпотужнішої АЕС у світіНа Кубі закінчується паливо?

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: