29.04.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 11 по 16 грудня)

Огляд світових подій (з 11 по 16 грудня)

1. Кількість жертв зливи в Кіншасі зросла до 120 Кількість загиблих зростає Кіншаса, ДР Конго Фідель..

Дата завантаження: 2024-04-29

video

1. Кількість жертв зливи в Кіншасі зросла до 120

Кількість загиблих зростає
Кіншаса, ДР Конго

Фідель Мбала, учитель початкової школи в столиці Демократичної Республіки Конго, прокинувся в понеділок о третій ночі від гуркоту. Рясний дощ періщив по його бляшаній халупі. Він підвівся й пішов подивитися, що відбувається. Це несподівано врятувало йому життя.

[Фідель Мбала, житель Кіншаси]:
«Раптом я почув, як зсув ударив по стіні з протилежного боку. Будинок почало заливати багном та водою. Я закричав і швидко побіг туди, де спала моя дружина та діти, але було вже пізно».

Чоловік утратив чотирьох членів сім’ї. Троє з його дітей вижили.
Водночас загальна кількість загиблих від цієї зливи в районі Кіншаси й далі зростає. Їх уже 120. Люди стали жертвами повеней та зсувів.

Президент ДР Конго оголосив у країні триденну жалобу.

Найбільше постраждав район Матаді-Майо, де пролягає основна конголезька автотраса. Вона сполучає Кіншасу з головним морським портом — Матаді. Частину дороги просто змило. По обидва боки застрягло багато вантажівок із товарами.

[Ів Лутаділа, водій вантажівки]:
«Я водій вантажівки, везу одяг. Ми тут застрягли. Я залишив дружину з дітьми в Матаді й навіть не знаю, як дістати їм їжу. Позаду мене водії, які везуть свіжі продукти. Хвилююся за них, бо вони ризикують утратити товар».

Влада обіцяє відремонтувати шосе за 3-4 дні.

У Кіншасі живе близько 15 мільйонів осіб. Через непродумане будівництво місто дуже вразливе перед катаклізмами.

2. Рукопашний бій на кордоні: Індія і Китай зробили заяви

Бійка на спірному кордоні
Індія – Китай

Індійські активісти протестують проти насильства на спірному кордоні з Китаєм.

Недавно в секторі Таванг індійського штату Аруначал-Прадеш, на який претендує також Пекін, стався ще один рукопашний бій між солдатами обох країн.

І хоча влади Індії і Китаю повідомили, що інцидент не був серйозним, це стало ще одним кроком до погіршення відносин між країнами.

МЗС Китаю називає ситуацію «загалом стабільною», а міністр оборони Індії заявив у парламенті, що жоден із військовиків з обох сторін серйозно не постраждав.

Водночас міністр внутрішніх справ Індії назвав китайські війська «загарбниками» і сказав, що доки уряд прем’єр-міністра Моді перебуває при владі, ніхто не захопить і метра індійської землі.

Попередня масштабна сутичка на кордоні була два роки тому. Тоді загинуло 20 індійських солдатів і четверо китайських.

Після цього подібні інциденти ставалися знову, але вони не були великими.

Відносини між країнами дедалі погіршуються. Уряд Індії каже, що не зможе їх налагодити без миру на кордоні.

3. Дороги на півночі Косова, як і раніше, перекриті вантажівками

Дороги перекриті
Косово – Сербія

Основні дороги на півночі Косова, як і раніше, заблоковані. Етнічні серби на знак протесту перекрили їх вантажівками та іншою технікою ще в неділю.

А почалося все у вихідні з арешту в Косові колишнього сербського поліціянта. Після цього спалахнули сутички між сербами та косовською поліцією. У бік правоохоронців навіть стріляли, а в машину поліцейської місії ЄС кинули світлошумову гранату. Однак ніхто не постраждав.

Нині насильство вщухло, проте дороги й досі заблоковані, через що також перекрито два КПП на кордоні Косова та Сербії.

Прем’єр-міністр частково визнаної республіки Альбін Курті звернувся до місії НАТО по допомогу, щоб прибрати барикади, які звели косовські серби.

[Альбін Курті, прем’єр-міністр Косова]:
«Ми закликаємо гарантувати свободу пересування та прибрати блокпости. Місія просить більше часу, щоб це здійснити, тому ми чекаємо».

Тим часом Сербія вимагає звільнення всіх арештованих на півночі Косова сербів. Водночас президент Александар Вучич закликав співгромадян не вдаватися до насильства проти військ НАТО та членів місії ЄС.

[Александар Вучич, президент Сербії]:
«Досі від нас нічого не залежало, ми навіть ішли на компроміси, коли вони робили односторонні кроки. Питання лише в тому, чи відпустять на волю ні в чому не винних людей, чи створять Асоціацію сербських муніципалітетів і чи перестануть посилати косовську поліцію на північ».

Верховний представник ЄС з питань закордонних справ Жозеп Боррель закликав обидві сторони розрядити конфлікт та повернутися до переговорів. Він також попередив, що ЄС не терпітиме насильства щодо членів своєї місії.

Зазначимо, що ситуація на півночі Косова загострилася після того, як влада країни почала вимагати замінити всі сербські автомобільні номерні знаки, видані до 1999 року. Етнічні серби виступили проти цього, оскільки багато хто з них не визнає незалежності республіки й уважає легітимним лише уряд Сербії.

Слідом за цим серби в Косові почали масово звільнятися з державних установ, зокрема із судів та поліції.

4. «Катаргейт»: Європарламент відправив у відставку віцепрезидента Єву Кайлі через скандал

Корупційний скандал
Брюссель, Бельгія

Євродепутати проголосували за відставку віцепрезидента парламенту ЄС Єви Кайлі. Грецький політик виявилася замішаною в гучному скандалі. Її звинувачують у тому, що вона за хабарі від влади Катару перед чемпіонатом світу з футболу намагалася створити позитивний імідж цієї країни.

За відставку проголосувала переважна більшість — 625 депутатів.

Раніше Кайлі та ще трьох підозрюваних італійців арештували. Водночас бельгійська поліція провела серію рейдів, зокрема в будівлях парламенту, а також за 19 приватними адресами.

У результаті було вилучено близько півтора мільйона євро. Частину грошей було заховано у валізі в номері готелю. Прокуратура Бельгії заявила, що країна Перської затоки могла використати ці гроші, щоб купити вплив у Європарламенті.

[Ерік ван Дюйз, представник прокуратури Бельгії]:
«Для нас ця справа дуже чутлива та важлива, адже вона зачіпає саме серце європейської демократії. Європарламент — єдиний європейський орган, до якого парламентарів обирають прямим голосуванням».

Єва Кайлі будь-які правопорушення відкидає. За словами її адвоката, політик не брала хабарів і почувається зрадженою через те, як її зображують.

[Міхаліс Димитракопулос, адвокат]:
«Вона незадоволена позицією своїх колег із Європарламенту щодо неї. Це не вона сама вирішила відвідати Катар. Її відправив туди Європарламент за згодою Єврокомісії».

Уряд Катару теж відкидає всі звинувачення.

Єва Кайлі була одним із 14 віцепрезидентів Європарламенту. Вона відповідала за зв’язки з Близьким Сходом, зокрема, аналізувала ситуацію в Катарі.

Країну Перської затоки звинувачували в масштабних порушеннях прав трудових мігрантів, зокрема в поганих умовах праці під час будівництва стадіонів до чемпіонату світу з футболу.

5. Опозиційного медіамагната Гонконгу засудили до майже 6 років ув’язнення

Вирок опозиційному медіамагнатові
Гонконг, КНР

Гонконгському продемократичному медіамагнатові Джиммі Лаю винесли новий вирок. Йому дали п’ять років і дев’ять місяців в’язниці за шахрайство. Він начебто порушив договір оренди штаб-квартири своєї газети — продемократичного таблоїда Apple Daily, який виходив з 1995 по 2021 рік.

Суд позбавив Лая права обіймати посаду директора компанії на вісім років й оштрафував на 2 мільйони гонконгських доларів. Це коло 257 тисяч доларів США.

До року й 10 місяців тюрми засудили й адміністративного директора материнської компанії Apple Daily — Next Digital. Теж за шахрайство. Підсудні вини не визнають.

Джиммі Лай — один із найвідоміших у Гонконгу критиків китайського комуністичного режиму. Його ув’язнили в грудні 2020 року за незаконні зібрання. Його також звинуватили в підбурюванні до заколоту й загрожуванні національній безпеці.

Свою газету він мусив закрити торік через арешти вищого керівництва таблоїда й багатьох журналістів.

Уряди низки країн уже висловили занепокоєння щодо становища Джиммі Лая. Вони заявили, що в Гонконгу й далі порушують права людини й основні свободи, посилаючись на закон про нацбезпеку.

Організація «Репортери без кордонів» закликала звільнити 75-річного Лая, назвавши його «символом свободи преси в Гонконзі».

Інші міжнародні правозахисні організації раніше вже закликали Пекін припинити переслідувати Лая, а також звільнити його з в’язниці й зняти всі обвинувачення.

6. Чехія відправить до України генератори та обігрівачі

«Генератори надії»
Прага – Київ

Чехія відправить до Києва та Миколаєва 626 дизельних обігрівачів і 18 генераторів. Про це повідомив журналістам мер Праги Зденек Гржиб.

У середу, 14 грудня, на празькій залізниці шість вагонів завантажили генераторами та обігрівачами, які допоможуть українцям пережити сувору зиму.

З жовтня Росія ракетами великої дальності та безпілотниками завдає ударів по об’єктах енерго- та теплосистеми України. Як наслідок, пошкоджено вже близько 40 % усієї енергетичної інфраструктури країни.

[Зденек Гржиб, мер Праги]:
«Київ — наше місто-партнер, партнер Праги. Миколаїв бомбардувала російська армія. Там зруйновано інфраструктуру, тому ми направляємо цю допомогу Україні».

Наприкінці листопада Європейський парламент розпочав кампанію «Генератори надії». Він закликав найбільші міста Європи дарувати генератори й трансформатори, щоби підтримати енергопостачання на життєво важливих об’єктах в охопленій війною Україні. Зокрема в лікарнях, школах, об’єктах водопостачання, центрах допомоги, притулках та основних станціях мобільного зв’язку.

7. Історична засуха нищить урожай в аргентинській провінції Буенос-Айрес

Рекордна засуха
Аргентина

Ця висохла лагуна в Аргентині — результат історичної засухи. Останки риби й великої рогатої худоби печуться на сонці коло міста Наварро, приблизно за 80 кілометрів від Буенос-Айреса.

Лихо охопило десятки міст регіону, який уважають зерновим центром країни. У провінції вирощують пшеницю, кукурудзу та сою.

Урожай цього фермера вдвічі менший, ніж зазвичай. Він каже, що, найімовірніше, ця пшениця піде на корм худобі.

[Ігнасіо Бастанчурі, фермер]:
«Упродовж двох років нам бракує води. Цьогоріч ми не досягли навіть половини середньої врожайності цього району».

Кліматологи пояснюють посуху феноменом Ла-Нінья. Це охолодження поверхні певних ділянок Тихого океану разом зі змінами тропічної циркуляції атмосфери.

Усе це призводить до екстремальних посух в одних регіонах і небувалих опадів в інших. Водночас цього разу вплив феномену величезний, адже триває три роки поспіль.

Прогнози врожаю пшениці в Аргентині вже знизилися з 21 до 13 мільйонів тонн. Імовірно, аналогічна ситуація буде й із соєю.

[Крістіан Руссо, агроном]:
«Ми готувалися до найгіршого за останні 20 років сценарію вирощування сої та кукурудзи. Ось він і настав. Нині все дуже погано».

Поки що прогнози невтішні. Метеорологи попереджають, що до лютого опадів буде менше, ніж зазвичай. Водночас триматиметься дуже висока, місцями екстремальна температура повітря.

8. Корабель «Оріон» максимально наблизився до Місяця

Максимальне зближення
«Оріон» наблизився до Місяця

Космічний корабель «Оріон» без екіпажу на борту максимально наблизився до Місяця. До супутника Землі він підійшов на 130 кілометрів у межах місії НАСА «Артеміда».

Це найменша відстань, на яку космічні кораблі наближалися до Місяця за останні п’ять десятиліть. Попереднього разу це була місія «Аполлон-17» — шосте й останнє висадження людей на супутник у 1972 році.

[Стів Платтс, головний науковий співробітник місії]:
«Люди настільки звикли до того, що ми літаємо на МКС, що це стало рутиною, частиною повсякденного життя. Люди не вважають МКС і нашу здатність відриватися від Землі чимось неймовірним. Але, гадаю, місія “Артеміда” їх зацікавить».

НАСА підтвердило, що в неділю капсула «Оріон» пролетіла через атмосферу Землі й приземлилася в Тихому океані, завершивши 25-денний політ навколо Місяця й назад.

Розгорнувши кілька комплектів парашутів, капсула приземлилася на узбережжі мексиканського півострова Нижня Каліфорнія о 9:40 ранку за місцевим часом.

Якщо ця програма буде успішною, то наступною стане місія «Артеміда-2». Це вже буде пілотований політ навколо Місяця й назад. Старт заплановано на 2024 рік.

Потім організують місію «Артеміда-3», під час якої астронавти вже висадяться на місячну поверхню.

А ось на Червону планету відправити екіпаж планують не раніше ніж через 15 років.

9. Угорщина під’єднує батареї опалення до термальних джерел

Термальна вода в батареях опалення
Сегед, Угорщина

Угорець Балаж Вереш і його сім’я ще недавно жили у квартирі площею коло 50 квадратних метрів в одній із багатоповерхівок міста Сегед. За опалення щомісяця віддавали 60–80 доларів. Тепер вони мають простіше житло, а за обігрів платять удвічі менше.

Усе завдяки тому, що в місті вирішили використовувати геотермальні джерела не лише в СПА-салонах. Тепер гарячу воду з надр землі пускають по батареях місцевих жителів.

[Балаж Вереш, власник квартири]:
«Наскільки я знаю, зараз цю систему під’єднали до місцевого центрального опалення. Тобто це довгостроковий проєкт. Тож це був ще один плюс, коли ми думали, чи купляти цю квартиру».

У Сегеді живе 170 тисяч осіб. Тут пробурили 27 свердловин. З дев’ятьох викачують воду температурою понад 90 градусів Цельсія. Використану рідину повертають під землю.

[Балаж Кобор, голова компанії, яка забезпечує централізоване опалення]:
«Це одна з найбільших геотермальних систем центрального опалення в Європі. Раніше ми на 100 % використовували газ. Потім великий відсоток замінили».

80 % газу, який Угорщина використовує у своїх потребах, імпортують із Росії.

[Міклош Кун, директор «Лазень замку Дьюла»]:
«Якщо ця зима не буде дуже холодною, то ми плануємо вмикати газове опалення лише в критичних ситуаціях, а в інших випадках для опалення використовуватимемо термальну воду».

Наразі до центрального опалення під’єднали не всі свердловини. Це планують зробити найближчими місяцями.

10. Як диким коням Австралії знаходять нову домівку

Прихистити дикого коня
Квінсленд, Австралія

Головне в житті захоплення пастуха Пола Джонстона — коні. Але не прості, а дикі, яких в Австралії називають брамбі.

[Пол Джонстон, пастух]:
«Треба лише завоювати їхню довіру, і віддача від них буде 110–120 %».

Коли австралієць дізнався, що в Національному парку Костюшко диким коням потрібна нова домівка, він створив організацію порятунку.

[Пол Джонстон, пастух]:
«Ми, напевно, найбільша організація в Австралії, що переселяє брамбі».

[Морін Левін, співробітниця організації]:
«Після цього зі мною почали зв’язуватися з усієї країни й казати, що готові прийняти брамбі».

Іноді брамбі називають шкідниками й загрозою для екосистем. Щодо їх розведення в Австралії точаться палкі суперечки. Але організація намагається змінити ставлення до цих тварин.

[Морін Левін, співробітниця організації]:
«Ці кобили лише кілька тижнів тому вийшли з дикої природи, і лише через кілька годин після народження лошат вони дозволяють їх гладити. Лошата підходять, деруться на тебе й тицяються в обличчя».

[Пол Джонстон, пастух]:
«Вони дуже непередбачувані. Робитимеш щось у їхньому загоні, а вони візьмуть і утнуть щось несподіване».

Ці ентузіасти навіть надихнули створити телешоу про брамбі. Його учасники намагаються приручити цих коней, щоби на них покататися.

[Роб Стюарт, учасник шоу]:
«Це природний ресурс. Якщо люди мають час і можливості, щоб вкласти свої сили й приручити цих коней, то це треба робити».

За два роки існування центр порятунку знайшов новий дім понад 300 брамбі.

11. Піца завтовшки з аркуш паперу — новий тренд у Лос-Анджелесі

Найтонша піца
Лос-Анджелес, США

У Голлівуді виникла нова концепція піци. Її роблять на ультратонкому тісті й подають разом із мікрозеленню.

Перший флагманський ресторан відкрили в Лос-Анджелесі. Його засновники кажуть, що їхня страва містить значно менше калорій. Якщо у звичайному 35-сантиметровому шматку їх коло 300, то тут у всій піці — від 380 до 800.

Власники ресторану називають її «піцою без почуття провини». Кажуть, що вона підійде тим, хто дбає про здоров’я.

[Ніл Ніамі, співвласник ресторану]:
«Гадаю, це більше ніж тренд. Це новий спосіб їсти страву, що має столітню історію. І цей метод не лише цікавий і захопливий, але також позбавляє від калорій і залишає лише смак».

Одна піца коштує 12–18 доларів, залежно від начинки. Але є й виняток вартістю 3500 доларів. Така піца включає 24-каратні золоті пластівці, а також гриби й білі трюфелі, привезені з Італії. Її подають на позолоченій таці, яку покупець може забрати із собою.

Водночас трюфелі привозить знаменитий мисливець за цими грибами. Він разом зі своїм собакою двічі на місяць їздить до Італії.

[Ніл Ніамі, співвласник ресторану]:
«Ця піца допомагає людям. 2000 доларів із суми йде до Дитячої лікарні Лос-Анджелеса».

Власники ресторану надіються, що піца, яку під час їди треба згортати трубочкою, стане особливістю Лос-Анджелеса.

[відвідувач]:
«Мені подобається концепція. Усі смаки вдалося запакувати в одну піцу, але водночас не їси тонну калорій. Це вражає, що можна її згорнути, а ще додати до неї мікрозелень».

[відвідувачка]:
«Через тонке тісто вона значно легша. У ній менше калорій, тому немає відчуття, що з’їв щось важке».

[відвідувач]:
«Це може стати новим хітом, а також унікальною особливістю Лос-Анджелеса».

Засновники вже обіцяють зробити свій ресторан міжнародною мережею, відкривши в усьому світі понад 50 філій.

12. Мільйони метеликів-монархів знову прилетіли на зимівлю до Мексики

Метеликів-монархів побільшало
штат Мічоакан, Мексика

Ці тендітні комахи схожі на осіннє листя. Тисячі метеликів данаїда монарх кружляють у небі й сідають на гілки дерев. Чудове видовище щороку приваблює сотні туристів до заповідника мексиканського штату Мічоакан.

Лише данаїда монарх з усіх видів метеликів щорічно мігрує на великі відстані з півночі на південь. До Мексики вони прилітають на зимівлю з Канади й зі сходу США. Долають шлях завдовжки до 5000 кілометрів.

Раніше в Мексиці був мільярд метеликів-монархів. За останнє десятиліття їхня чисельність дуже скоротилася. Комах внесли до списку видів, яким загрожує вимирання. На думку науковців, найбільше метеликам шкодять пестициди на фермерських полях і вирубування дерев.

Проте ситуація поступово поліпшується.

[Луїс Мартінес, доглядач заповідника]:
«Два роки тому метеликів було менше. Ми визначаємо це за кількістю дерев і площею територій, які вони займають. Торік тут було дві великі колонії, і вони охопили майже два гектари. Цього разу метеликів ще більше».

Перші метелики прилітають до Мексики на початку листопада. Деякі мексиканці вважають їх душами померлих, бо на цей час у країні припадає День померлих.

[туристка]:
«Ми бачимо метеликів у новинах чи документальних фільмах, але тут усе інакше. Це унікальний досвід. Метелики нагадують аркуші паперу, що падають, листя, що кружляє, і душі, які відлітають, — дуже багато почуттів сплітається воєдино».

Монархи зимуватимуть тут до березня, а потім повернуться на північ. Утім, жоден метелик не пролітає весь шлях туди й назад. Ці комахи живуть щонайбільше сім місяців. Як вони знаходять дорогу, ніхто точно не знає. Але заведено вважати, що орієнтуватися їм допомагає сонячне світло й магнітне поле Землі.

13. Сотні Санта-Клаусів пробігли крос і спустилися на лижах із гори

Санти стають на лижі й біжать кроси
США – Мексика – Німеччина

250 Санта-Клаусів і один Грінч стали на лижі, щоб зібрати гроші на благодійність. Вони з’їхалися на зимовий курорт Санді-Ривер, що в американському штаті Мен. Тут 135 трас і мережа з 18 підіймачів.

Благодійний заїзд допоміг зібрати 7500 доларів. Ці гроші витратять на освітні й розважальні заходи для дітей.

А в Мексиці сотні людей у костюмах Санти вийшли на пробіжку. Дистанцію можна обирати за бажанням: кілометр, п’ять чи десять. Крос біжать цілими сім’ями. Беруть із собою навіть собак.

[Рената, організаторка забігу]:
«Це лише для розваги. Можуть бігти і діти, і собаки. Сенс у тому, щоб влаштувати різдвяне сімейне свято, щоб люди добре провели час».

[учасниця забігу]:
«Я люблю спорт. І для мене дуже важливо, що тепер можна брати із собою тварин».

А в Німеччині разом зібралися не Санти, а футбольні вболівальники. 16 тисяч людей прийшли на «Фельтінс-Арену», що в Гельзенкірхені. Це домашній стадіон клубу «Шальке 04». Він один із найтитулованіших у країні. Має понад 150 тисяч уболівальників.

Ось уже п’ять років багато хто з них збирається на стадіоні й разом співає різдвяних пісень.

[вболівальниця]:
«Мило. Мені дуже подобається. Організатори постаралися. Це помітно. Атмосфера приємна. Усе гарно оформлено».

Стадіон вміщує 62 тисячі глядачів. Тут у 2006 році проходили матчі чемпіонату світу з футболу, а у 2010-му — з хокею.

14. Надихнув футбол: катарець намалював найбільшу у світі картину на полотні

Найбільша картина у світі
Доха, Катар

Це найбільша у світі картина на полотні. Її площа — 9650 квадратних метрів. Твір потрапив до Книги Гіннеса.

Картину намалював катарський художник Емад Салехі. Демонструють її на стадіоні Університету Катару.

Майстер витратив три тонни фарби та використав 150 пензлів. Працював по 18 годин на день п’ять місяців. Малював невеликі фрагменти, які потім об’єднали в одну гігантську картину. Надихнув художника футбол.

[Емад Салехі, художник]:
«Я хотів за допомогою цієї картини показати різні сторони арабської культури, зокрема каліграфію. Також я хотів відобразити історію чемпіонату світу з миті його заснування й дотепер».

Художнику вже вручили сертифікат Книги Гіннеса. До нього рекорд належав британцю Саші Джафрі. Він намалював картину на полотні площею 1600 квадратних метрів. Її продали за 62 мільйони доларів.

15. Нові скляні бар’єри захищають базиліку святого Марка у Венеції

Скляні бар’єри
Венеція, Італія

На площі Сан-Марко у Венеції видно велику калюжу. Але навіть якщо води побільшає, вона не загрожуватиме базиліці святого Марка, бо навколо неї встановили скляні бар’єри. Вони захищають споруду від вологи.

За збереження історичної будівлі віком 900 років відповідає архітектор Маріо Піана. Він каже, що нові бар’єри зі скла й бетону зможуть утримувати до метра 10 сантиметрів води. Завдяки цьому дорогоцінна мозаїка й мармурові колони уникнуть згубного впливу солоної води.

Базиліка стоїть у найнижчій точці Венеції. Її підлога розташована на 64 сантиметри нижче за рівень моря. Раніше, коли площу затоплювало, увесь нижній ярус церкви опинявся під водою.

Коли ж вода відступала, вона залишала на колонах і мозаїці кристали солі.

[Маріо Піана, архітектор]:
«Паводки завдали базиліці великої шкоди. Сподіватимемося, що відтепер вони більше не затоплять основу церкви. Її побудували 900 років тому з глиняної цегли, покритої мармуром і різними породами каменю».

Місцеві жителі звикли до постійних повеней, які затоплюють вулиці міста. Водночас вони раді, що історичну споруду вдалося захистити.

[Меліса Конн, жителька Венеції]:
«Того ранку, (коли встановили бар’єри), я зустріла гурт венеційців, які казали, що настав час святкувати, адже базиліка нарешті висохла».

Венеція — місто віком 1600 років, яке особливо вразливе перед зміною клімату. Через підвищення рівня моря частішають приливи. Місто поступово йде під воду.

Утім, скляні бар’єри — не єдиний захист від води. Усе місто також охороняє система рухомих підводних загороджень «Мойсей». Це проєкт вартістю коло шести мільярдів євро.

Коли прогнозують припливи, 78 бар’єрів, встановлених на морському дні біля входу до лагуни, підіймаються й спиняють воду.

16. Найменші у світі картини на діамантах демонструють в Амстердамі

Картини на діамантах
Амстердам, Нідерланди

Найменші у світі твори мистецтва на діамантах демонструють в Амстердамі. Колекція складається з 12 дорогоцінних каменів в 1 карат й одного більшого діаманта вагою 2,75 карата. На кожному зображено серце з унікальним малюнком усередині.

[Пабло Люкер, художник]:
«Ви бачите серце і, якщо придивитеся уважніше, побачите в серці світ. Гадаю, так буває й у житті: серця у всіх різні, кохання теж різне. Тому я створив 13 унікальних сердець».

Цей проєкт — творча співпраця ювелірної компанії і нідерландського художника Пабло Люкера. Фахівці провели дослідження і з’ясували, що на діамант можна нанести малюнок лазером.

[Пабло Люкер, художник]:
«Багато хто знає, що алмаз — найтвердіший мінерал у світі. Потрібен спеціальний лазер, щоб вигравіювати малюнок, і робити це треба в спеціальній лабораторії».

Художник спочатку намалював ескізи. Потім фахівці визначили глибину гравіювання. Малюнок треба було нанести так, щоб не зіпсувати камінь.

Автором проєкту став експерт із діамантів і колишній футболіст Калвін Йонг-а-Пін.

[Калвін Йонг-а-Пін, експерт із діамантів]:
«Я футболіст і завжди шукаю щось унікальне. Хто хоче зайти в роздягальню й побачити, що в інших гравців такі ж годинники, як у тебе? Ви ж не хочете, щоб усі прикраси були однаковими».

Найбільший діамант колекції коштує 126 тисяч євро, маленькі — по 29 тисяч. Два дорогоцінні камені з малюнком уже продано.

17. Двоє двомовних моржів освоюється на новому місці

Двоє нових мешканців
США

Два нові моржі недавно прибули до зоопарку й акваріума американського міста Такома, що в штаті Вашингтон. Вони здійснили міжнародну подорож із канадського акваріума.

Шестирічний самець Бальзак і самиця Лакіна — зведені брат і сестра. Батько в них один, а матері — різні, але з народження вони разом.

Обидва досягли віку статевої зрілості. Зараз Бальзак важить 883 кілограми, а Лакіна — 479. Водночас вага повністю дорослих самців може перевищувати дві тонни.

[Шерідан Плуф, доглядачка]:
«Кожне тренування — це час, коли ми можемо побудувати відносини, дізнатися про їхні примхи й особливості. Вони різні й по-різному реагують на тренування».

Спочатку моржів дресирували у франкомовній провінції Канади. Тож обидві тварини розуміють і французькі, і англійські команди.

У США під опікою людей перебуває всього 14 моржів. Цей зоопарк також лише один із чотирьох у країні, які отримали акредитацію на утримання й демонстрування цих тварин перед публікою.

[Малія Сомервіль, доглядачка]:
«Їхня головна загроза — зміна клімату. Крижин, які вільно плавають і на яких вони відпочивають, дедалі менше. Їм доводиться плисти далі, щоб дістатися до місць відпочинку й полювання. Врешті-решт вони повертаються на сушу, де вступають у контакт із людьми. Але вони дуже чутливі до шуму».

Їхня дієта складається з морепродуктів ресторанної якості, які мають недовгий термін зберігання.

Про Бальзака й Лакіну також дбає ціла команда ветеринарів. Серед них є навіть дантист, який стежить за здоров’ям їхніх бивнів. Так, він надіває на них спеціальні ковпачки, що захищають від проникнення інфекції.

18. Різдвяні прикраси по-швейцарськи: покупці повертаються

Знамениті різдвяні прикраси
Базель, Швейцарія

Різдво цілий рік. Цей майстер — один з найбільших у світі постачальників різдвяних прикрас ручної роботи. Створювати він їх починає одразу після попереднього Різдва.

Саме тому енергетична криза не надто вплинула на виробництво цієї компанії.

Магазин 83-річного Йоганна Ваннера розташований у швейцарському місті Базель. Він приваблює покупців з усього світу.

[Йоганн Ваннер, виробник різдвяних прикрас]:
«Бізнес зараз іде добре. Після стількох років карантинів люди готові вийти й інвестувати в різдвяні прикраси. Прожити без них можна, але люди цього потребують. І я теж. Мені треба клієнти. Вони приходять і допомагають мені вже 54 роки».

Любителі Різдва знайдуть тут незвичайні іграшки, традиційні прикраси від європейських склодувів і швейцарські сувеніри.

Як і більшості підприємців, цього року Ваннерові довелося підвищити ціни на 3–5 %.

[покупниця]:
«Життя коротке, і я просто хочу трохи щастя для своєї родини, для онуків. Хочу, щоб збереглися якісь спогади».

[покупниця]:
«Мені трохи сумно, що люди більше не збираються разом, щоб прикрашати свої будинки. Я прикрашаю дім, щоб люди проходили повз, дивилися, і на їхніх обличчях з’являлася усмішка».

Магазин постачає товари великим клієнтам у Нью-Йорку, Лондоні, Парижі, Римі, а також у Китаї та Японії.

19. Сніг і мороз для мешканців Лондонського зоопарку стали несподіваним подарунком

Снігова радість
Лондон, Велика Британія

Ці мавпочки насолоджуються несподіваним зимовим подарунком. У Великій Британії — снігова й морозна погода, тому є нагода весело провести час і пограти в сніжки.

[Джек Сімідіан, доглядач]:
«Вони виходять, трохи бігають відкритим вольєром, поки не змерзнуть, і йдуть грітися. Сніжки беруть, трохи ними бавляться, а потім кидають на землю. Їм сподобалося набагато більше, ніж я очікував».

Білячі мавпи мешкають у місцях, де снігу зазвичай не буває. Але вони виявилися напрочуд стійкими до холодного клімату.

[Джек Сімідіан, доглядач]:
«Ці звірі родом із верхньої частини басейну Амазонки, тобто з Південної Америки. І вони в дикій природі ніколи не мають справи зі снігом. Тож для них це зовсім новий досвід, особливо якщо врахувати, що в Лондоні снігу не було давно».

Мавпи — не єдині тварини зоопарку, які насолоджуються снігом. Морози не злякали також галасливих видр і незворушних альпак.

Пристосований до будь-якого клімату й двогорбий верблюд. Він має волохаті вії, які захищають від снігу очі, а також товсті мускулисті ніздрі, стуливши які він може завадити сніжинкам потрапити до носа.

[Мік Тайлі, доглядач]:
«Вони більше віддають перевагу холоду, ніж спеці. Більшість людей думає, що це тварина пустелі. Але там, звідки вони родом, температура опускається приблизно до мінус 40 взимку й підіймається до плюс 50 влітку. Небагато тварин може витримати розрив у 90 градусів».

Пінгвіни в таку погоду теж почуваються чудово. Але є в зоопарку й ті, кому холод не до вподоби. Серед них горили, леви й тигри. Вони вважають за краще лишатися в теплих вольєрах.

Також серед любителів погрітися тамарини й лінивці.

Лондонський зоопарк відкритий цілий рік і в будь-яку погоду. Єдиний виняток це Різдво.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: