27.09.2024
Телеканал NTD

Науковці відкрили, що кашалоти використовують для спілкування щось на зразок азбуки Морзе

Науковці відкрили, що кашалоти використовують для спілкування щось на зразок азбуки Морзе

Різні види китів використовують для спілкування різні типи вокалізації. Кашалоти — найбільші із зубастих китів —..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Різні види китів використовують для спілкування різні типи вокалізації.

Кашалоти — найбільші із зубастих китів — спілкуються за допомогою клацання. Ці звуки трохи нагадують азбуку Морзе.

Новий багаторічний аналіз вокалізації кашалотів у східній частині Карибського басейну показав, що їхня система спілкування складніша, ніж вважали раніше. Науковці дійшли висновку, що ці ссавці використовують «фонетичний алфавіт». У цьому вони побачили схожість з іншими системами спілкування тварин і навіть людською мовою.

Як і всі морські ссавці, кашалоти — дуже соціальні тварини, тому звуки життєво важливі для їхнього спілкування.

Результати дослідження опублікували в журналі Nature Communications. Завдяки йому здобули повніше розуміння системи, яку кашалоти використовують для спілкування.

[Джейкоб Андреас, професор Массачусетського технологічного інституту]:

«Кашалоти не видають довільні послідовності клацань. Вони мають обмежений набір фіксованих шаблонів. І мета нашого дослідження — пояснити, як насправді виникають ці шаблони».

Кашалоти, довжина яких може сягати 18 метрів, мають найбільший мозок серед усіх тварин. Вони можуть глибоко пірнати й харчуються гігантськими кальмарами та іншою здобиччю.

Дослідники виявили, що зміни в кількості, ритмі та темпі клацань створюють різні типи кодів. Кашалоти також змінювали тривалість кодів й іноді додавали зайве клацання в кінці, як суфікс у людській мові.

Система спілкування кашалотів відрізняється від «пісень» горбатих китів чи свисту, стрекотання, квакання та безлічі інших типів вокалізації інших тварин.

Якщо науковці зможуть розшифрувати зміст того, що «кажуть» кашалоти, чи зможуть вони з ними спілкуватися?

[Джейкоб Андреас, професор Массачусетського технологічного інституту]:

«Я думаю, що треба провести набагато більше досліджень, перш ніж ми дізнаємося, чи варто намагатися спілкуватися з ними, або ми зрозуміємо, що це можливо».

Коротке посилання на цю сторінку:

Науковці відкрили, що кашалоти використовують для спілкування щось на зразок азбуки МорзеЦілий «ліс метеликів» із Танзанії оселився в тропічній оранжереї в ІталіїУ США розробили додатковий великий палець рукиГреко-іллірійський шолом віком 2500 років знайшли в ХорватіїДе відбувається найбільша у світі міграція ссавцівКенійський стартап виготовляє 3D-друковані протезиНовий тест зможе передбачати хворобу Паркінсона до появи симптомівДрони розкидають насіння над Косовом, щоб відновити лісиАстрономи побачили пробудження чорної діри в глибинах УсесвітуНовий вид динозавра: предок трицератопса

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: