27.11.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 12 по 17 травня)

Огляд світових подій (з 12 по 17 травня)

1. Блінкен: «Ви не самі — за вами стоїть глобальна коаліція» Візит Блінкена Київ, Україна 14..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

1. Блінкен: «Ви не самі — за вами стоїть глобальна коаліція»

Візит Блінкена
Київ, Україна

14 травня держсекретар США Ентоні Блінкен прибув до Києва, де зустрівся з президентом Володимиром Зеленським.

Головними темами переговорів було постачання зброї, угода про безпеку, а також приготування до саміту миру у Швейцарії.

Під час зустрічі Блінкен визнав, що затримка зробила Україну більш вразливою до нападів Росії, але він пообіцяв, подальшу непохитну підтримку США.

Володимир Зеленський подякував Сполученим Штатам Америки за двопартійну підтримку, але додав, що потрібна додаткова допомога, бо Росія здійснює нові напади на сході України.

[Володимир Зеленський, президент України]:

«По-перше, рішення щодо пакета допомоги було вирішальним. Для нас дуже важливо отримати його якомога швидше. Другий пункт — це протиповітряна оборона, найбільший дефіцит для нас».

Також очільник Держдепу запевнив, що Вашингтон наближає Україну до членства в НАТО й незабаром планує ввести до Альянсу.

Під час виступу Блінкен зазначив, що західні партнери мають змусити Росію заплатити за відновлення та реконструкцію України через розв’язану Кремлем злочинну війну.

[Ентоні Блінкен, держсекретар США]:

«Те, що Путін зруйнував, Росія мусить і зобов’язана відновити. Цього потребує міжнародне право. Це те, на що заслуговує український народ. Наш Конгрес дав нам право заарештовувати російські активи в США. Ми маємо намір їх використати».

Виступаючи перед студентами Київського політехнічного інституту, Блінкен заявив, що основна мета його візиту — запевнити, що Україна не самотня в боротьбі з російською агресією.

Також він сказав, що США хочуть укласти з Україною угоду про безпеку на 10 років. Блінкен додав, що Америка зацікавлена в Україні як у країні із сильним військово-промисловим комплексом.

Водночас голова Держдепу підкреслив важливість проведення реформ та побудови міцної демократії. Зокрема, він наголосив на важливості верховенства права та ефективних заходів боротьби з корупцією.

Це четвертий візит держсекретаря США до України від початку повномасштабного російського вторгнення, але перший після того, як минулого місяця Конгрес ухвалив довгоочікуваний пакет військової допомоги Україні на суму $61 млрд.

2. На прем’єра Словаччини Роберта Фіцо вчинили замах

Замах на прем’єр-міністра

Словаччина

На прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо вчинили замах. Нападник вистрілив у політика п’ять разів. Його госпіталізували у вкрай тяжкому стані. Відомо, що він мав крововилив у черевній порожнині.

По прем’єра надіслали гелікоптера, на якому доправили до лікарні, що в Банській Бистриці. Там йому зробили операцію. Вона тривала кілька годин. Після цього стан Фіцо стабілізувався. Його ввели в штучну кому на добу.

Напад стався в місті Гандлова, де проходило виїзне засідання уряду. Після зустрічі прем’єр підійшов до своїх прихильників привітатися. У цей час один чоловік почав у нього стріляти.

Нападника затримали на місці події. Ним виявився 71-річний письменник та політичний активіст Юрай Цинтула з Левіце. Голова МВС Словаччини заявив, що замах на прем’єра був політично вмотивованим. Син затриманого розповів журналістам, що батько мав зареєстровану зброю.

Роберт Фіцо — засновник і голова лівоцентристської партії «Курс — соціальна демократія». Торік у жовтні він обійняв посаду прем’єр-міністра втретє. До цього очолював уряд з 2006 по 2010 рік та з 2012 по 2018 рік.

Замах на прем’єра Словаччини стався за три тижні до виборів до Європейського парламенту. Напад на Фіцо осудило багато світових політиків.

3. Тайїп Ердоган: «Більш як 1000 членів ХАМАСу перебуває в лікарнях Туреччини»

Хамасівців лікують у Туреччині

Заява Тайїпа Ердогана

Президент Туреччини Тайїп Ердоган заявив, що більш як 1000 членів воєнізованого палестинського угруповання ХАМАС лікуються в лікарнях Туреччини.

Виступаючи на пресконференції після переговорів із прем’єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом в Анкарі, Ердоган також висловив жаль, що грецький уряд розглядає угруповання як терористичне.

[Тайїп Ердоган, президент Туреччини]:

«Я не вважаю ХАМАС терористичною організацією, і нині я стежу за кожним кроком ХАМАСу. У моїй країні зараз більш як 1000 членів ХАМАСу лежать у лікарнях і всі вони проходять лікування».

Туреччина осудила наступ Ізраїлю на Сектор Гази, закликала до негайного припинення вогню, припинила всю торгівлю з Ізраїлем й оголосила, що приєднається до позову Південної Африки до Міжнародного суду про притягнення Ізраїлю до відповідальності за геноцид. Минулого місяця Ердоган приймав у Стамбулі делегацію ХАМАСу, зокрема його лідера Ісмаїла Ханію. Тоді він назвав угруповання «визвольним рухом».

Водночас із міста Рафах, що на півдні Сектора Гази, більшість палестинців поїхала до спеціальної зони для переміщених осіб, що ближче до кордону з Єгиптом.

Останні кілька тижнів інтенсивні бої точаться як на півночі, так і на півдні Сектора Гази. Як наслідок, сотні тисяч палестинців змушені втікати, а міжнародні організації попереджають, що гуманітарна криза може різко загостритися.

У понеділок ізраїльські сили просунулися глибоко в північні землі Сектора Гази, щоб повернути собі територію, на якій, за їхніми словами, вони кілька місяців тому розгромили ХАМАС. Водночас на протилежному кінці анклаву танки та війська просунулися через шосе у Рафах.

Головне агентство ООН з надання допомоги в Секторі Гази підрахувало, що близько 360 000 людей залишило Рафах, відколи тиждень тому ізраїльські військовики вперше наказали людям евакуюватися.

4. Суд над імовірними китайськими шпигунами пройшов у Лондоні

Суд над імовірними шпигунами

Лондон, Велика Британія

Перед судом у Лондоні постало троє осіб, яких підозрюють у сприянні службі зовнішньої розвідки Гонконгу. Це сталося після низки арештів у всій Англії.

Звинувачення висунули 63-річному чоловікові та ще двом — віком 38 та 37 років. Кожного звинувачують за двома пунктами британського закону про нацбезпеку, який ухвалили торік. Він дав змогу вживати заходів для протидії загрозами від інших держав.

Підсудних звинувачують у тому, що вони з грудня по травень цього року збирали інформацію та вели стеження в країні на користь іноземної розвідки.

Згідно з другим пунктом, вони сприяли «іноземному втручанню», увірвавшись 1 травня до житлового будинку у Великій Британії.

Жодних аргументів у суді їм надати не дали. Наступні слухання пройдуть 24 травня. А поки їх звільнили під заставу.

Посольство Китаю заявило, що звинувачення сфабриковано й що це втручання в справи Гонконгу.

Зазначимо, що останніми тижнями в кількох країнах Європи повідомили про арешти імовірних китайських шпигунів, зокрема у Великій Британії та Німеччині.

5. Дедалі частіші повені в Бразилії можуть створити хвилю кліматичної міграції

Повені виживають людей

Бразилія

Повені на півдні Бразилії змушують сотні тисяч місцевих жителів замислитися про переїзд. У регіоні живе близько пів мільйона осіб. Дехто вважає, що треба переносити будинки на височини.

Зливи тут ідуть кілька тижнів. Рівень води в місцевих водоймах перевищив історичний максимум. У штаті Ріу-Гранді-ду-Сул вулиці десятків міст перетворилися на річки.

[Каш’яну Балдассу, потерпілий]:

«Під час першої повені я ввійшов у (будинок), подивився, зачинив і пішов. Я вирушив до батьківського дому в сльозах. Я ніколи в житті не плакав, але тоді заплакав. Уся моя 50-річна робота, увесь затишок, який я створив, знищено».

Унаслідок стихійного лиха загинуло понад 140 людей. Ще майже 130 зникло безвісти. До того ж є побоювання, що повінь може спровокувати одну з найбільших кліматичних міграцій у новітній історії Бразилії.

[Андре Гаріботті, потерпілий]:

«Я знову приберу в будинку, розкладу речі на місця й візьму два подаровані матраци та невеликий диван. Але все це доведеться знову виносити, бо повінь повториться».

[Марі Венсаніу, потерпіла]:

«Ситуація погана. Ті, хто має можливість, залишають місто. Ми живемо на зарплату, ми не можемо купити новий будинок і ми старіємо. Думаю, у майбутньому це місце стане річкою. Повені вже забрали багато землі та дерев і залишили багато піску. Тут важко буде жити».

Експерти зазначають, що подекуди відновлювати будинки та дороги немає сенсу.

[Марселу Дутра, еколог]:

«Є місце, де вода знесла всю міську інфраструктуру. Перебудовувати там усе, як було раніше, нерозумно. Гадаю, це місце треба повернути природі».

Влада міста Мусун, що за 150 кілометрів від столиці штату, теж каже, що багатьом місцевим жителям доведеться переїхати. Вона планує відновити 40 % Мусуна в іншому місці.

6. Китайські електромобілі Leapmotor продаватимуть у Європі

Електромобілі для Європи

Ханчжоу, Китай

Китайські електромобілі Leapmotor незабаром почнуть продавати в Європі. Компанія з Ханчжоу створила спільне підприємство з нідерландською автомобільною корпорацією Stellantis. Воно вироблятиме й продаватиме електрокари за межами Китаю.

Stellantis оголосила про стратегічне партнерство з Leapmotor торік у жовтні. Вона вклала 1,5 мільярда євро на купівлю 21 % акцій китайської компанії. Зараз європейській корпорації належить 51 % акцій, а Leapmotor — 49 %.

Голова Leapmotor каже, що альянс зі Stellantis дасть його компанії доступ до широкої закордонної мережі розповсюдження та збуту товарів, а також до європейських заводів.

[Чжу Цзянмін, директор компанії Leapmotor]:

«Політична й регіональна невизначеність у майбутньому, імовірно, зробить неминучим глобальне виробництво електромобілів китайських брендів».

Ці слова пролунали після того, як адміністрація Байдена оголосила про підвищення мит на електромобілі, літієві акумулятори, сонячні батареї, алюміній та інші товари з Китаю. І США, і Європа звинувачують Китай у надвиробництві електрокарів та штучному заниженні їхніх цін під час продажу на закордонних ринках.

[Чжоу Ліцзюнь, аналітик Науково-дослідного інституту Іче]:

«У Китаї добре розвинене виробництво автомобілів, особливо на електродвигунах. Багато автомобільних компаній хочуть не лише захопити китайський ринок, а й конкурувати на світовому ринку, особливо на європейському».

На думку китайських аналітиків, за найближчі 20–30 років великі компанії з КНР, такі як Geely, BYD і Chery, спробують створити альянс із європейськими виробниками, щоб зайняти ринок Європи.

Водночас Stellantis та Leapmotor не кажуть, де вироблятимуть електромобілі. Відомо лише, що в продаж надійде хетчбек T03 та кросовер C10. Уже у вересні їх побачать покупці в дев’ятьох країнах: Бельгії, Франції, Італії, Німеччині, Греції, Нідерландах, Румунії, Іспанії та Португалії. Упродовж трьох років на європейський ринок вийдуть три нові моделі.

T03 та C10 ще продаватимуть у Південній Америці, Африці, Індії, Азійсько-Тихоокеанському регіоні та на Близькому Сході.

7. У США розробляють плавучий вітрогенератор потужністю 20 мегаватів

Плавуча вітроелектростанція

Ороно, США

Великі хвилі та сильний вітер випробовують цю плавучу вітроелектростанцію. Експеримент проходить у закритому басейні, а висота вітрогенератора — лише чотири метри. Його тестують американські інженери Університету Мену. Ця конструкція — прототип нового потужного вітрогенератора.

[Ентоні Візеллі, інженер]:

«Розміри зменшено в 50–70 разів. Ми також відтворюємо хвилі в такому масштабі й тестуємо безпеку конструкції. Чи не дуже вона зсувається? Яке навантаження на вежу та на троси? Можна виміряти ці параметри, щоб мати впевненість у тому, що все зроблено технічно правильно».

Інженери хочуть створити плавучу вітрову електростанцію потужністю 20 мегаватів. Водночас її можна буде будувати з простих і доступних матеріалів, таких як бетон. Висота вітрогенератора перевищить 200 метрів. Кріпитимуть його товстими тросами.

[Ентоні Візеллі, інженер]:

«Ми тестуємо троси, щоб переконатись у їхній безпеці. Тому вони дещо пошарпані. <…> Вони дуже жорсткі. Ви можете бачити, що я ледве їх підіймаю — вони дуже важкі».

Потужні плавучі вітроелектростанції планують розміщати в морі на великій глибині за десятки кілометрів від берега. Там вітер сильніший, тому вітрогенератори працюватимуть ефективніше.

[Хабіб Дагер, працівник Університету Мену]:

«Використовуючи 3 % площі затоки Каско, можна опалювати кожен будинок і забезпечувати енергією кожну машину штату Мен. Такий великий цей ресурс».

Фахівці кажуть, що в США достатньо місць, де можна розмістити плавучі вітроелектростанції. Вони зможуть виробляти щонайменше вдвічі більше електроенергії, ніж потрібно країні.

А поки що інженери Університету Мену працюють над тим, щоб вітрогенератор був стійким, а також не заважав звичному життю морських мешканців.

8. Велетенські 3D-принтери можуть змінити майбутнє будівництва

Надруковані будинки

США

Цей прототип будинку виготовлений суто з біологічних матеріалів на одному з найбільших у світі 3D-принтерів. І він дає уявлення про екологічніше майбутнє будівництва.

[Хабіб Дагер, директор Центру найсучасніших структур та композитів]:

«Ця конкретна машина насправді не просто принтер. Її справді можна назвати гібридною виробничою одиницею».

BioHome3D — це будинок площею 55 квадратних метрів з надрукованими на 3D-принтері стінами, підлогою та дахом. Матеріалом служать відходи деревообробної промисловості та біосмол.

[Хабіб Дагер, директор Центру найсучасніших структур та композитів]:

«Можна взяти надруковану на 3D-принтері деталь і за бажання зробити її схожою на маленький шматок скла. Також можна робити отвори й таке інше. До того ж він має роботизовану руку, яку можна використовувати для виконання безлічі дуже цікавих операцій».

Принтер, який назвали «Фабрика майбутнього 1.0», має допомогти вирішити проблеми нестачі житла та будівельників у США. Будинок він може надрукувати за кілька днів.

Таке житло хочуть створювати для малозабезпечених сімей, яким загрожує виселення.

[Хабіб Дагер, директор Центру найсучасніших структур та композитів]:

«Наша мета — випробувати будинок на практиці, перевірити в умовах суворої зими штату Мен. Ми вже бачили дві суворі зими в цьому штаті. Дім зроблено дуже добре. Треба кілька років, щоб випробувати матеріали та переконатися, що вони працюють».

Принтер можна застосовувати й в інших галузях, зокрема в оборонній промисловості чи суднобудуванні.

9. Їжу класу люкс хочуть адаптувати для космосу

Космічна їжа
США

Це буде неймовірний досвід для тих, хто прагне пригод. Наприкінці 2025 року шестеро людей вирушать у космос на захопливу вечерю. Страви подасть данський шеф-кухар, володар зірки Мішлен Расмус Мунк.

Сам Мунк теж полетить і подаватиме їжу на невеликій кухні. Каже, що його меню натхнене космічними інноваціями.

[Расмус Мунк, данський шеф-кухар]:
«Ми хочемо розповідати історії через їжу. Ми хочемо висвітлити деякі дослідження, проведені протягом останніх 60 років. Думаю, це буде ще більш визначним, коли ми будемо там нагорі й подивимося вниз».

Мандрівники вирушать на космічному кораблі «Нептун» одного стартапу із Флориди. Цей апарат скоріше можна назвати «космічною кулею», ніж ракетою.

Компанія заявляє, що її герметична капсула, прикріплена до наповненої воднем повітряної кулі, підніметься на висоту близько 30 кілометрів над рівнем моря. Гості вечерятимуть, спостерігаючи за сходом сонця.

Таке астрономічне меню матиме астрономічну ціну — 495 тисяч доларів США за квиток.

Водночас технічно куля не досягне космосу, бо зазвичай уважають, що ця лінія проходить за 100 кілометрів від Землі.

Меню дуже відрізнятиметься від страв, які їдять астронавти. Щоб зменшити вагу, екіпажам на МКС доставляють зневоднені продукти, зокрема супи та запіканки.

Шеф-кухар Мунк готує справжнє кулінарне шоу, яке міститиме страви із зірками з аерогелю, що світитимуться в темряві, а ще білок медузи та багато іншого.

Космічний туризм нині активно просувають й інші приватні компанії.

10. Дрони розкидають насіння над Косово, щоб відновити ліси

Дрони допомагають відновити ліс

Косово

Цей дрон скидає насіння липи та сосни на пагорб біля Приштини — столиці Косова. Щороку ця частково визнана держава втрачає майже 700 гектарів лісу. Причина в незаконному вирубуванні та пожежах. Захисники природи кажуть, що збезлісення загрожує рисям та ведмедям.

Косівські екологи мають надію, що дрони-сіячі допоможуть відновити ліси. У безпілотник завантажують кульки з насінням. Вони складаються із суміші глини, піску, біомаси, збагаченої мінералами та іншими інгредієнтами, які захищають насіння від шкідників.

У проєкті бере участь одна хорватська компанія, працівники якої кажуть, що за допомогою дрона можна сіяти насіння вп’ятеро швидше, ніж вручну.

[Лара Вукасович, працівниця хорватської компанії]:

«Перевага такої технології також у тому, що можна садити рослини у віддалених районах, особливо в тих, де сталися стихійні лиха, такі як пожежі чи повені. Туди важко дістатися навіть рятувальникам. А ми можемо садити рослини в будь-якій місцевості».

Безпілотник може засіяти гектар землі за дві години. Для цього треба від двох до п’яти тисяч таких кульок, залежно від типу насіння. Проростає лише третина, тому й сіють утричі більше, ніж треба.

Такий метод уже використовують у США, Бразилії, Африці та Європі, щоб швидко відновлювати лісову рослинність.

За підрахунками Програми ООН з довкілля, щорічно планета втрачає ліси, загальна площа яких дорівнює площі Португалії.

11. Юнак в Іраку сам побудував автомобіль, щоб допомагати батькові

Автомобіль ― своїми руками

Мосул, Ірак

Сулейман Таєр з іракського міста Мосул сам побудував автомобіль. Його витвір схожий на перегоновий карт. Юнак зробив машину з того, що знайшов на звалищах. А двигун поставив мотоциклетний.

[Сулейман Таєр, механік-самоук]:

«Я знайшов запчастини на автомобільному звалищі. Кузов зробив зі шматків металу, а з боків поставив дерев’яні панелі. Я сам все робив і підганяв усі деталі. Це ручна робота».

Сулейман з малих літ цікавиться автомобілями. А тепер захоплення дало свої плоди. Юнак допомагає батькові, який тримає вуличне кафе.

[Сулейман Таєр, механік-самоук]:

«Нині роботи не знайти. Людям доводиться покладатися тільки на себе, і мені так само. Я зробив машину й на ній працюю. Маємо невелике кафе. Я доставляю замовлення клієнтам. Це швидше та безпечніше, ніж велосипедом».

Таєр — батько механіка-самоука — радий допомозі. Доставляння на авто економить час. Також не треба наймати кур’єра, а це зменшує витрати.

[Таєр Сулейман, батько механіка-самоука]:

«Сулейман змалку розуміється на електриці та механіці. Іноді він допомагав мені ремонтувати машину — він знається на цьому».

Таєр допоміг синові здійснити задум: купив йому болгарку, зварювальний апарат та інші інструменти. Ще їздив з ним на звалища та допомагав привозити запчастини.

Попри великі запаси нафти в Іраку, приблизно десять мільйонів людей, тобто п’ята частина населення країни, живуть за межею бідності. Торік влада пообіцяла, що створить робочі місця й відновлюватиме інфраструктуру, що постраждала в ході багаторічних збройних конфліктів.

12. Всесвітній День Фалунь Дафа відзначили парадами та іншими мальовничими заходами

День Фалунь Дафа

Паради та медитація в парку

Гучний бій барабанів, яскраві банери, традиційні китайські вбрання та демонстрація плавних вправ. Так майже на всіх континентах святкують Всесвітній День Фалунь Дафа. 13 травня традиційно тисячі людей збираються на святкові паради та разом виконують у парках медитативні вправи цієї китайської школи вдосконалення.

У місті Торонто, що в Канаді, цього святкового дня зібралися тисячі людей. Багато хто розповідає про користь, яку дістав від удосконалення за цією школою, що ґрунтується на принципах істини, доброти й терпіння.

[Олівер, учасник параду в Торонто]:

«Це допомагає мені дотримуватися своїх моральних принципів».

[Ельнаж, учасниця параду в Торонто]:

«Фалунь Дафа навчив мене насамперед думати про інших людей, а потім уже про себе».

А це Нью-Йорк. Тут паради Фалуньгун зазвичай найчисленніші.

[учасник параду в Нью-Йорку]:

«Це допомогло мені знайти мету в житті, більше сенсу у своєму житті».

У центрі австралійського Сіднея також відбувся грандіозний парад. Цьогоріч відзначають 32-гу річницю поширення Фалунь Дафа серед широкого загалу.

[перехожий у Сіднеї]:

«Чудовий парад, гарний день для параду. Я тільки зараз дізнався про це. Це чудова практика».

[перехожий у Сіднеї]:

«Хто не хотів би істини та милосердя у своєму житті? Це звучить просто фантастично».

Фалунь Дафа або Фалуньгун — це традиційна китайська система вдосконалення, яка поширилася більш ніж у 150 країнах світу.

Це Лондон.

[учасниця параду в Лондоні]:

«Це допомогло мені зрозуміти, що життя — це змінення себе, а не змінення речей довкола себе. Дотримуючись принципів істини, доброти й терпіння, я розумію, що відповідаю лише за свої власні речі та думки».

У парадах у багатьох містах узяв участь духовий оркестр «Тяньго». Під бій барабанів учасники також виконали танці лева та дракона.

Відзначили Всесвітній день Фалунь Дафа й в Україні. У парку в центрі Києва провели святковий захід.

Учасники розповіли, чому займаються цією практикою.

[Людмила Дворецька, учасниця акції]:

«Мені 76 років. Я вдосконалююся вже 24 роки. <…> Моє тіло стало здоровим, і я з упевненістю дивлюся в майбутнє».

[Кароліна Нагорнюк, учасниця акції]:

«Це наша країна, іншої ми не маємо. І ми відповідаємо за енергетику на цій землі. І в наших людях дуже багато світла, доброти, віри, і ми бачили багато тому підтверджень. І ми хочемо підтримати та примножити це світло в людях».

13. Виставка забутих жінок-художниць проходить у Лондоні

Виставка забутих художниць

Лондон, Велика Британія

Роботи забутих жінок-художниць показують на новій виставці. Експозиція називається «Тепер ви нас бачите». Це картини 100 британок, які творили з 1520 по 1920 рік.

Картини виставили в галереї Тейт у Лондоні. Виставка охоплює період — 400 років, починаючи з того часу, коли Генріх VIII був на британському троні, і аж до правління Георга V на початку XX століття.

[Табіта Барбер, кураторка виставки]:

«Я думаю, що людей дуже здивує те, що у Великій Британії з XVI століття до початку XX століття жінки завжди були частиною світу мистецтва. Це не були благородні жінки, які писали заради визнання. Кожна свого часу була добре відомою, і мистецтво для них було фахом і джерелом засобів для існування».

Попри їхні таланти, більша частина цих робіт та імен відтоді була забута.

Роботи висять у хронологічному порядку. Серед найраніших — полотна художниці XVII століття Артемізії Джентілескі, яка писала при дворі короля Карла I, а також портрети жінок, написані Джоан Карлайл.

У залі XX століття показано твори воєнного мистецтва, написані на великих полотнах першою офіційною британською військовою художницею Анною Ейрі.

[Табіта Барбер, кураторка виставки]:

«Є дивовижні описи того, як вона писала на цих фабриках. Там було так жарко, що її взуття буквально плавилося. Роботи дуже масштабні. Ми всі знаємо багатьох військових художників-чоловіків, але рідко хто згадує про Анну Ейрі».

Експозиція працюватиме по 13 жовтня.

14. Таємничі кулясті камені приваблюють туристів до лісу в Боснії і Герцеговині

Ліс із таємничими каменями

Граб, Боснія і Герцеговина

Боснієць Неджад Іканович знає цей ліс змалку. Чоловік 30 років був прикордонником і часто їздив у відрядження. Але завжди знаходив час, щоб прогулятися улюбленими місцями. Частина лісу належить його сім’ї. А розташований він біля села Граб у центрі країни.

Унікальність лісу в його незвичайних каменях кулястої форми.

[Неджад Іканович, керівник парку «Кам’яні сфери»]:

«Це особливе місце. Тут малими ми гралися. Кожен обирав свій сферичний камінь, і нас завжди до них тягнуло. Ми були в захваті від них через незвичайну сферичну форму, бо вони відрізняються від інших каменів».

У 2006 році чоловік почав викладати фотографії лісу в соцмережах і зауважив, що користувачі часто ними діляться. Незабаром до боснійця почали приїжджати журналісти та блогери. А ще за десять років Неджад запропонував сусідам, які володіють іншими ділянками лісу, створити громадський парк. Так виникло туристичне місце під назвою «Кам’яні сфери».

Чоловік розчистив доріжки, збудував альтанки та зробив лавки, щоб гостям було зручно. Сюди приїжджають із різних країн.

[Неджад Іканович, керівник парку «Кам’яні сфери»]:

«Іноземці часто медитують біля кам’яних сфер, а місцеві жителі приїжджають погуляти та пофотографувати, провести тут час, бо ми також маємо дитячий ігровий майданчик. Навіть якби тут не було цього каміння, природа однаково прекрасна, тому людям тут добре».

Загалом у лісі 21 кам’яна сфера. 11 із них не пошкоджені часом.

[туристка з Фінляндії]:

«Ліс заспокоює. Тут відчуваєш легкість, бо ліс схожий на казкову країну, де енергія іде і від дерев, і від води, і, звичайно, від каміння. Тож це дивовижне поєднання».

[турист із Нідерландів]:

«Для мене насамперед важлива природа, бо тут дуже гарно. Ми з Нідерландів, де всюди рівнини. Ми не маємо водоспадів і сферичного каміння. А ще тут дуже тихо та спокійно».

У 2007 році геологи дослідили це каміння і з’ясували, що це карбонатні конкреції, тобто мінеральні утворення з внутрішньою радіально-волокнистою будовою.

Щороку до парку приїздять сотні мандрівників. Вхід вільний.

15. Унікальну колекцію монет данського магната, нарешті, можуть продати

Унікальна колекція монет

Копенгаген, Данія

Це колекція монет, про яку чули в Данії, але до сьогодні ніхто її не бачив.

Її збирав відомий магнат Ларс Еміль Бруун. Згідно з його заповітом, 20 тисяч монет після його смерті мали зберігатися під замком 100 років. Тільки потім їх можна було продати. Й ось цей час настав.

Бруун народився 1852 року. Монети почав колекціонувати ще за малих літ. А статки збив на пакуванні та гуртовому продажу масла.

Паралельно він відвідував аукціони й зібрав велику колекцію монет, медалей, жетонів та банкнот із Данії, Норвегії та Швеції.

Помер він у 1923 році у віці 71 року. Тепер же, через понад 100 років по його смерті, один нью-йоркський аукціонний будинок рідкісних монет почне виставляти колекцію на аукціони. Торги стартують восени. Їх заплановано кілька.

[Вікен Егпарян, представник аукціонного будинку]:

«Бруун належав до класу та покоління колекціонерів монет. Вони купували окремі монети. Могли піти на аукціон і купити монету чи кілька монет зі значної колекції. Але він також скуповував цілі колекції в колекціонерів».

Дуже вражений руйнуваннями після Першої світової війни, Бруун хотів, щоб колекція стала резервом для Данії в разі нової війни.

[Вікен Егпарян, представник аукціонного будинку]:

«Він сказав: “А що якщо данська національна колекція згорить, або її розграбують? Що буде? Тож я лишу свою колекцію як резерв. Моя колекція стане подарунком данській державі”».

На своєму сайті аукціонний будинок називає її «найціннішою колекцією монет, що коли-небудь надходили на ринок».

Як оцінюють експерти, деякі лоти можна буде продати лише за 50 доларів, а інші коштуватимуть понад мільйон.

Очікують, що за всі монети заплатять до 72 мільйонів доларів.

16. Переможницю Вестмінстерського дог-шоу пригостили обідом у ресторані в Нью-Йорку

Обід для переможця дог-шоу
Нью-Йорк, США

Святковий обід для переможниці Вестмінстерського дог-шоу влаштували в ресторані в Нью-Йорку. Мініатюрний пудель із кличкою Сейдж завоювала звання «найкращої з найкращих».

Тепер шеф-кухар Даніель Булю годує пухнасту клієнтку з рук. Для неї приготували середньо просмажену яловичину.

[Даніель Булю, шеф-кухар]:
«Я дуже радий цій події. Сподіваюся, їй сподобається стейк. Я чув, що вона любить середньо просмажене м’ясо, тож маємо саме те, що треба. Подивіться, яка вона гарна. Вона чудова. Сейдж, я ваш шеф-кухар. Цей обід відзначений зіркою Мішлен».

Сейдж стала четвертим мініатюрним пуделем, що переміг на Вестмінстерському дог-шоу. До цього собаки цієї породи перемагали у 1943, 1959 та 2002 році. Цікаво, що 2002-го головний трофей здобула прабабуся Сейдж. Обох собак готував гендлер Кадз Хосака.

[Даніель Булю, шеф-кухар]:
«Двадцять два роки тому він виступав із прабабусею Сейдж, яка стала переможницею. Цьогоріч у нього Сейдж. Гадаю, це показує, що терпіння, талант, наполегливість та віра допомагають перемагати».

[Кадз Хосака, гендлер]:
«Вона чудовий вихованець. Коли прошу щось зробити, вона робить це для мене. Тож я щасливий. Вона теж щаслива».

Кадз виводив собак на ринг 45 років, а тепер завершує кар’єру.

[Кадз Хосака, гендлер]:
«Це був мій останній виступ. Я іду на пенсію. Для мене це ідеальний відхід на спочинок».

Вестмінстерське дог-шоу відбулося в 148-ме. Цього року брали участь собаки 200 порід з усіх штатів США, а також із 12 інших країн.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: