29.06.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 18 по 23 грудня)

Огляд світових подій (з 18 по 23 грудня)

1. Стрілянина в житловому будинку в Канаді: шестеро вбитих, зокрема нападник Стрілянина в житловому будинку Вон,..

Дата завантаження: 2024-04-29

video

1. Стрілянина в житловому будинку в Канаді: шестеро вбитих, зокрема нападник

Стрілянина в житловому будинку
Вон, Канада

Шестеро людей, зокрема й 73-річний нападник, загинули внаслідок стрілянини в житловому будинку в Канаді. Трагедія сталася у місті Вон, що за 50 кілометрів від Торонто.

[Джим Максвін, голова поліції Вона]:
«На місце події прибули офіцери й побачили жахливу картину: п’ятьох жертв було застрелено в трьох різних квартирах».

Поліціянти почали стріляти по підозрюваному в коридорі. За 40 хвилин підтвердили його загибель.

[Джим Максвін, голова поліції Вона]:
«Була перестрілка між офіцерами та 73-річним підозрюваним чоловіком — мешканцем цього будинку, який помер на третьому поверсі. Його звуть Франческо Віллі. Офіцер, який брав участь у цій перестрілці, — ветеран регіональної поліції Йорка з 24-річним стажем. Минулого вечора він імовірно врятував багато життів».

Злочинець використав напівавтоматичну гвинтівку. Імена загиблих наразі не оприлюднили. Але відомо, що це троє чоловіків та дві жінки. Ще одна постраждала госпіталізована з тяжкими пораненнями.

Мотив нападника поки що невідомий. Є дані, що три жертви були членами правління житлового комплексу. Однак, як це пов’язано з масовим розстрілом, ще будуть з’ясовувати.

Закони про зброю в Канаді набагато суворіші, ніж у США. Але канадцям дозволено мати вогнепальну зброю за наявності ліцензії.

2. США нададуть Україні 1,85 мільярда доларів нової військової допомоги, зокрема й систему Patriot

Patriot їде до України
Вашингтон, США

Сполучені Штати Америки нададуть Україні додаткову військову допомогу на суму 1,85 мільярда доларів. Про це заявив президент Джо Байден у середу, під час візиту до Вашингтона президента України Володимира Зеленського.

[Джо Байден, президент США]:
«Сьогодні я оголошую про нашу наступну безпекову допомогу Україні. 1,85 мільярда доларів допомоги в галузі безпеки, яка включає як пряме передання необхідного Україні обладнання, так і контракти на постачання боєприпасів, які будуть потрібні Україні найближчими місяцями для її артилерії, танків і ракетних установок».

Допомога також передбачає передання Україні системи Patriot. Це одна з найдосконаліших систем протиповітряної оборони США, яка забезпечує захист від літаків, крилатих і балістичних ракет. До неї входять пускові установки разом із радаром та іншими транспортними засобами підтримки.

Зеленський на зустрічі із Байденом заявив, що обіцянка США надати систему зенітно-ракетної оборони Patriot є важливим кроком у створенні ефективного повітряного щита над Україною.

Виступаючи перед Конгресом США Володимир Зеленський також подякував законодавцям за фінансову підтримку та підкреслив, що від цього виграє не лише Україна.

[Володимир Зеленський, президент України]:
«Ваші гроші — це не благодійність. Це інвестиція в глобальну безпеку та демократію, до якої ми ставимося дуже відповідально».

Найближчим часом Конгрес США планує виділити майже 50 мільярдів доларів на додаткову безпекову й економічну допомогу Україні та союзникам по НАТО.

Варто зазначити, що Зеленський та інші українські високопосадовці давно зверталися до союзників з проханням надати більше зенітних і протиракетних систем, щоб мати змогу протистояти російським ракетним ударам по електростанціях та іншій критичній інфраструктурі країни.

3. Тисячі іноземних туристів не можуть вилетіти з Перу через протести

Туристи намагаються повернутися додому
Кальяо, Перу

Головний аеропорт Перу в Кальяо переповнений іноземними туристами. Тисячі мандрівників застрягли в південноамериканській країні, у якій тривають жорстокі політичні протести.

Через заворушення на кілька тижнів закрилися аеропорти. Зараз знову працює 20 повітряних гаваней, ще дві мають незабаром відкритися.

В аеропорту в Кальяо всюди довгі черги.

[туристка зі США]:
«Спочатку людям навіть не дозволяли ставати в чергу для огляду багажу. Прямо у вестибюлі аеропорту утворився величезний натовп, і приблизно через 10 хвилин людей почали пропускати. А після перевірки нам довелося стояти в черзі на митниці, але не дуже довго. Я чула, що зараз вона стала набагато довшою».

[турист зі США]:
«Думаю, черги — це не так уже й важливо. Я дістався до аеропорту вчасно, тому все гаразд. Перуанцям, які зіткнулися зі своєю владою, зараз набагато гірше, ніж мені».

7 грудня президент Перу Педро Кастільйо розпустив парламент країни. Причиною стало те, що депутати втретє винесли на обговорення питання про імпічмент голови держави. Його звинуватили в корупції. Кастільйо ввів комендантську годину, скликав надзвичайний уряд та установчі збори.

Опозиційні політики та ЗМІ розцінили це як держпереворот. Президенту оголосили імпічмент, Конституційний суд відмовив у розпуску парламенту, і Кастільйо затримали. Влада перейшла до віцепрезидента Діни Болуарте. Обидва політики — члени соціалістичної партії «Вільне Перу».

Прихильники Кастільйо влаштували масові протести. У них беруть участь прості громадяни, представники громадських організацій і навіть корінних народів. Усі вони дотримуються лівих та ультралівих поглядів.

Протести супроводжуються насильством та сутичками з поліцією. Уже загинуло щонайменше 25 осіб, близько 200 постраждало, десятки поліціянтів травмовано. Уряд Болуарте запровадив комендантську годину та режим надзвичайного стану.

4. ЄС прокладе кабель по дну Чорного моря з Азербайджану до Румунії

Нове джерело електроенергії
Бухарест, Румунія

Лідери Азербайджану, Грузії, Румунії та Угорщини підписали угоду про прокладення електричного кабелю по дну Чорного моря. Ним з Азербайджану до Європи постачатимуть «зелену» енергію. Вироблятимуть її вітряні електростанції, які планують збудувати в Каспійському морі.

Угода передбачає кабель завдовжки 1100 кілометрів і пропускною здатністю 1000 мегаватів. Його кінцевим пунктом призначення буде Румунія. Саме тому угоду підписали в Бухаресті. Туди прибула й голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:
«Щоб інтегрувати частку відновлюваних джерел енергії, що зростає, нам справді потрібні міцніші електричні зв’язки. Ось чому такий важливий чорноморський електричний кабель між Румунією, Грузією та Азербайджаном».

За словами фон дер Ляєн, проєкт може перетворити Грузію на електричний вузол та інтегрувати її у внутрішню електромережу ЄС.

Водночас президент Румунії зазначив, що важлива диверсифікація.

[Клаус Йоганніс, президент Румунії]:
«Наша енергетична співпраця відповідає стратегічному імпульсу. Вона підвищить нашу енергетичну стійкість й урізноманітнить маршрути постачання й транспортування».

Фон дер Ляєн також сказала, що ЄС готовий надати фінансову підтримку проєктові до отримання результатів техніко-економічного обґрунтування.

5. Нові смерті від COVID: у Китаї зростає попит на послуги кур’єрів

Попит на кур’єрів злетів
Пекін, Китай

У міру того, як у Китаї повідомляють про нові смерті від COVID, зростає попит на послуги доставляння. Так, кур’єри в пекінських аптеках чекають на замовлення по кілька годин.

Недавно в КНР відмовилися від політики «нуль терпимості» щодо COVID. У містах стали скасовувати жорсткі обмеження й водночас фіксувати зростання кількості хворих.

Тоді як решта світу вже давно намагається жити разом із вірусом, комуністичний Китай донедавна жорстко обмежував контакти з хворими. Людей змушували сидіти на карантині в спеціальних центрах. Виявивши хоча б кількох хворих, перекривали на вхід і вихід цілі будинки й квартали.

Експерти кажуть, що така політика поряд із низькими показниками вакцинації призвела до того, що в Китаї не виробився колективний імунітет. Як наслідок, тут очікують на підвищену смертність від COVID.

Утім, люди однаково за скасування обмежень.

[кур’єр]:
«Роботу відновили раптово, тож достатню кількість ліків не встигли підготувати. Це обтяжливо, але я підтримую відкриття».

[житель Пекіна]:
«Я не хвилююся. Багато людей довкола мають гарний настрій. Я приймаю вітаміни».

Офіційно в Китаї під час недавнього спалаху повідомили лише про кілька смертей від коронавірусу. Але кількість може бути вищою. Раніше Пекін звинувачували в тому, що він навмисно занижував статистику.

Так, дані надто відрізняються від середніх показників у світі. З початку пандемії Китай, у якому півтора мільярда жителів, офіційно підтвердив лише трохи більше ніж 5200 смертей від COVID. А ось, приміром, Італія — понад 183 тисячі.

Загалом у світі від хвороби вже померло понад шість мільйонів осіб.

6. У Німеччині судили 97-річну жінку за допомогу нацистам у вбивствах в’язнів

Вирок секретарці нацистів
Ітцего, Німеччина

Німецький суд визнав 97-річну Ірмгард Фурхнер винною в причетності до вбивства понад 10 000 осіб. У роки Другої світової війни вона працювала секретаркою і стенографісткою в нацистському концтаборі «Штуттгоф» в окупованій Польщі. Підсудній дали два роки умовно.

Державний обвинувач заявила, що хоча підсудна була «лише секретаркою», але її роль у сприянні нацистам «значна».

[Максі Ванцен, держобвинувач]:
«Я вважаю, що для тих, хто вижив, дуже важливо те, що цей судовий процес завершився вердиктом. Вирок адекватний, але ще важливішим є те, що суд визнав відповідачку винною».

Фурхнер працювала в концтаборі із 43 по 45 рік. У той час їй було менше ніж 21 рік, тож її справу розглядала колегія у справах неповнолітніх. Судовий процес розпочався торік. У вересні, незадовго до слухання, Фурхнер втекла з будинку для людей похилого віку. Невдовзі її спіймала поліція, і жінка однаково мусила сісти на лаву підсудних.

Щоб довести її провину, державні обвинувачі чимало попрацювали, перевіряючи збережені документи.

[Фредеріка Мільгоффер, прессекретар суду]:
«Суд ухвалив, що обвинувачена, працюючи машиністкою-стенографісткою в концтаборі “Штуттгоф”, свідомо й добровільно сприяла жорстокій смерті понад 10 500 в’язнів, яких відправляли до газових камер, утримували в нелюдських умовах і переводили до табору смерті “Освенцим”».

Наприкінці судового процесу Фурхнер сказала, що шкодує про те, що сталося, і про те, що в ті роки перебувала в «Штуттгофі». Та, на думку судді, жінка тоді могла легко звільнитися.

Концтабір «Штуттгоф» існував з 1939 по 1945 рік. За цей час туди потрапили 110 тисяч в’язнів. Серед них були євреї, поляки й радянські військовополонені. 65 тисяч в’язнів загинули.

7. Тунісці не хочуть обирати парламент і мріють лише про Європу

Молодь мріє про Європу
Джарджис, Туніс

У Тунісі готуються до парламентських виборів, але багато хто навіть не збирається голосувати. Ісмаїл із портового міста Джарджис — один із таких. Він мріє лише про те, щоб перебратися до Європи.

Ісмаїл уже тричі платив нелегальним перевізникам і вирушав човном у небезпечну подорож. Усі три рази — невдало. Але він спробує знову.

[Ісмаїл Халахкі, житель Джарджиса]:
«Я хотів би потрапити до якоїсь європейської країни, щоб заробити гроші — іноземну валюту. Хочу відремонтувати дім, поліпшити своє життя й погасити борг батька».

Юнак уважає, що голосування на виборах нічого не змінить. Нинішня влада нічим йому не допомогла — роботи немає, і як виживати, незрозуміло.

За часів пандемії економіка Тунісу скоротилася на 8,5 %. У країні виник дефіцит товарів першої потреби. Влада просить міжнародної допомоги. На тлі цього зростає кількість охочих перебратися до Європи. Із січня по листопад на березі Італії висадилося 17 500 тунісців. За минулий рік було 15 тисяч.

Небезпечні подорожі часто закінчуються смертю. Один такий інцидент цієї осені призвів у Джарджисі до запеклих протестів. Спричинило їх не те, що човен затонув, а те, що місцева влада чомусь не повідомила про це родичів загиблих. Вона також не шукала тіл.

На тому човні був і 15-річний син Саліма. Його доля досі не відома. Батько засмучений, бо не може гідно поховати сина. Ще болючіше через байдужість влади.

[Салім Зрідат, житель Джарджиса]:
«Нас нічого тут не тримає. Ми бідні, усюди безробітні. Немає виходу й немає майбутнього. Ми народжуємо дітей і не знаємо, чи доб’ються вони чогось у житті. Тепер ми навіть не впевнені, чи вони виживуть».

«Арабська весна», що прокотилася країнами Близького сходу й Північної Африки, розпочалася з протестів у Тунісі у 2010 році. Тунісці змогли покласти край тоталітарній владі, і країна стала на шлях демократії. Але недавно президент Каїс Саїд затвердив нову конституцію, яка дає йому необмежену владу. На думку критиків президента, це може зруйнувати в країні демократію.

8. Історична угода: захистити 30 % поверхні планети

Захистити біорізноманіття
Монреаль, Канада

Міжнародну угоду щодо захисту природи ухвалили в Канаді. Її затвердили на саміті ООН із біорізноманіття COP15. Договір назвали найзначнішим кроком із захисту континентів та океанів, а також каналом фінансування для збереження біорізноманіття країн, що розвиваються.

Зокрема, в угоді наголошено, що до 2030 року необхідно захистити 30 % територій планети, особливо важливих для флори та фауни. Для порівняння, зараз під охороною перебуває 17 % суші та менш як 8 % морської та океанічної поверхні.

Проте не всі країни підтримали документ. Так, Демократична Республіка Конго виступила проти, оскільки побоюється, що не отримає на це фінансування.

У засіданні в Монреалі взяли участь представники коло 195 країн. Ухвалений договір із біорізноманіття аналогічний Паризькій угоді 2015 року щодо боротьби зі зміною клімату.

За даними Всесвітнього фонду дикої природи, за попередні 50 років популяції диких тварин зменшилися майже на 70 %. На думку науковців, винні в цьому люди. Головні причини — вирубування лісів під пасовища, а також забруднення морів та океанів.

9. Австрійський монетний двір не справляється з попитом

Золото стали більше цінувати
Австрія

Австрійський монетний двір, один із найдавніших і найбільших виробників золотих монет у світі, не в змозі задовольнити попит. В умовах посилення інфляції та енергетичної кризи люди шукають, у що б безпечно інвестувати гроші.

[Гергард Старзіх, голова Австрійського монетного двору]:
«Зараз кожну золоту монету, що вийшла з-під верстата, уже продано. Ми могли б продавати втричі більше, ніж здатні виробити, зокрема до Сполучених Штатів Америки».

Монети тут карбують із 30-х років ХІХ століття.

Ось уже кілька місяців до магазину при монетному дворі щодня вишиковується довга черга. Коло третини покупців — іноземці.

[Рената, покупниця]:
«Золото — це впевненість глибоко всередині, міра безпеки або, я б навіть сказала, чинник безпеки».

Цього року до кінця листопада монетний двір продав понад мільйон 800 тисяч унцій золота. Уже тоді він наблизився до рекорду в понад два мільйони, встановленого у 2009 році після світової фінансової кризи.

Водночас продаж у грудні зазвичай високий, бо в Австрії на Різдво традиційно дарують золото.

За даними Австрійського національного банку, за два з половиною роки після початку пандемії в країні купили більше золота, ніж за п’ять років до цього.

10. Опитування у твіттері: майже 60 % користувачів — за відставку Ілона Маска

Чи піде Ілон Маск
Опитування у твіттері

Більшість користувачів твіттеру проголосувала за звільнення Ілона Маска з посади голови компанії. Американський мільярдер провів опитування після ще одного оновлення політики соцмережі.

Маск запитав користувачів, чи має він піти з посади гендиректора Твіттеру. Він також обіцяв керуватися результатами опитування. За звільнення проголосувало понад 57 %, проти — 42 %. Загалом в опитуванні взяло участь 17,5 мільйонів осіб.

Наприкінці листопада бізнесмен купив Твіттер за 44 мільярди доларів й очолив компанію. Він звільнив більш як половину працівників і почав набирати нових. Також Маск розпорядився розблокувати закриті облікові записи, зокрема й експрезидента Дональда Трампа.

Маск намагався запровадити в політику компанії ще кілька змін. Наприклад, він хотів заборонити користувачам просувати на своїй платформі інші соцмережі. Пізніше Маск почав блокувати сторінки, де публікують інформацію про переміщення приватних літаків кількох мільярдерів, серед яких і його.

Потім голова Твіттеру заблокував сторінки деяких журналістів провідних американських ЗМІ. Зрештою постійні зміни в політиці компанії почали відлякувати рекламодавців.

Що Ілон Маск планує робити далі, наразі невідомо. Але на своїй сторінці він написав: «Як каже прислів’я: будьте обережними зі своїми бажаннями, адже вони можуть здійснитися».

11. Учені: прогулянки зимовим лісом підвищують самооцінку

Зимові прогулянки корисні
Психологи провели дослідження

Прогулянка засніженим лісом — приємний відпочинок на свіжому повітрі. Але, як виявилося, користь на цьому не закінчується. Британські й польські психологи провели дослідження і зробили цікаві висновки.

До експерименту залучили 87 жінок. Їхнім завданням було погуляти лісом хвилин 40. Учені проводили тести до й після прогулянки. Виявилося, що навіть недовга взаємодія із зимовою природою допомагає підвищити самооцінку та почати легше ставитися до своїх фізичних вад.

[Вірен Свамі, професор соціальної психології]:
«Тобто прогулянка засніженим лісом відразу позитивно вплинула на те, як людина сприймає своє тіло».

Раніше вчені вже перевіряли, як на людину впливає природа влітку, коли багато зелені. Також дослідження проводили під час прогулянок на морі й річці. А ось у зимових умовах експериментів не було.

Автори дослідження вважають, що прогулянки зимовим лісом чи парком особливо корисні для тих, хто постійно на дієті чи приймає препарати для збільшення м’язової маси. Побувавши серед снігу, людина починає краще сприймати своє тіло.

Також під час експерименту з’ясували, що прогулянки серед зимової природи корисні, навіть коли люди гуляють невеликими групами. Тобто усамітнюватись і ні з ким не спілкуватися необов’язково.

Психологи не перевірили, як довго триває ефект від зимової прогулянки. Нині вони планують з’ясувати, чи корисніше перебування серед снігу, ніж відпочинок у літньому лісі чи біля води.

12. Чи зможе веганська фуа-гра припасти французам до смаку

Веганська фуа-гра
Париж, Франція

Веганські альтернативи фуа-гра набирають популярності у Франції на тлі спалаху пташиного грипу. Хвороба на фермах вражає качок та гусей, через що традиційне різдвяне частування постачають менше.

Французький шеф-кухар Фаб’єн Боржель керує в Парижі веганським рестораном. Два роки тому створив те, що називає «штучною фуа-гра».

[Фаб’єн Боржель, шеф-кухар]:
«Ми повинні мати можливість урізноманітнити наші уподобання. Нині виробництво продуктів тваринного походження дедалі більше критикують. Я маю на увазі, зокрема, спосіб приготування фуа-гра. Він не найкращий».

Фуа-гра — це частина кулінарного надбання Франції. Але зоозахисники осуджують практику відгодовування гусей та качок, яка має на меті збільшення розмірів їхньої печінки.

Веганську фуа-гра в цьому ресторані готують із горіхів кеш’ю, а ще соняшникової і кокосової олії. Вона схожа на традиційну страву, але з вершковим смаком.

[відвідувач ресторану]:
«Ті, хто любить справжню фуа-гра тваринного походження, навряд чи це оцінять. Але коли не їси її постійно, якщо веган, то це найліпший варіант».

Утім, опитування поки що показують, що більшість французів не готова перейти на рослинний замінник улюбленої страви.

[покупниця фуа-гра]:
«Ми не проти альтернатив, але це правда, що ми дуже любимо паштет із гусячої печінки. Це просто незамінний продукт на різдвяному столі».

Франція — один із найбільших виробників фуа-гра. Але через пташиний грип обсяг виробництва цього року вірогідно зменшиться, а ціни на делікатес зростуть на 20 %.

13. Жінка з найбільшим розміром стоп: «Я завжди носила чоловіче взуття»

Найбільші ступні
Г’юстон, США

Коли торік 38-річна Таня Герберт почала худнути, вона планувала скинути кілька кілограмів, а не встановити світовий рекорд серед жінок, які нині живуть, за розміром стоп.

Але саме це сталося з нею після того, як відео, на якому Герберт робить педикюр, завірусилося в інтернеті.

У коментарях жінці порадили звернутися до Книги рекордів Гіннеса.

Американка так і вчинила. 15 квітня 2022 року вона виміряла всі параметри й стала володаркою світового рекорду.

Довжина кожної її стопи — 33 сантиметри.

[Таня Герберт, володарка найдовших стоп]:
«Я завжди мала великі ноги. Тож це просто моє нормальне життя. Смішно дістати визнання за якусь унікальну рису, якою мене наділив Бог».

Зріст Тані — 206 сантиметрів. Вона всього на 8 сантиметрів нижча за найвищу із жінок, що нині живуть.

Каже, що з малих літ була вищою за інших. І це не дивно: зріст її мами — 196 сантиметрів, а батька — 193 сантиметри.

За американськими мірками розмір її ноги — 18. Це наш 48–49. Каже, що найважче в житті їй завжди було знайти гарне взуття.

[Таня Герберт, володарка найдовших стоп]:
«До цього року я насправді ніколи не мала жіночих туфель. Були лише чоловічі. Мусила носити кросівки, чоловічі туфлі без шнурків, мокасини тощо. Але ж я жінка — люблю гарно вбиратися, а туфлі повинні відповідати наряду».

Після того як Герберт стала відомою, вона зв’язалася з взуттєвими компаніями, щоб розробити жіноче взуття не лише для себе, а й для інших жінок із великим розміром ніг.

[Таня Герберт, володарка найдовших стоп]:
«Коло 50 жінок звернулося до мене зі словами: “Дякую, що поділилися своєю історією”».

З 2004 року Таня живе в Г’юстоні. Працює інженером відеомонтажу при церкві.

14. Найвища в Західній Європі світлова інсталяція на честь Різдва горить у Лондоні

Різдвяні вогні на хмарочосі
Лондон, Велика Британія

Хмарочос The Shard, що в Лондоні, осяває різдвяна ілюмінація. Він найвищий у Великій Британії і Західній Європі. Вогні видно з відстані 65-ти кілометрів.

Цього року світлова інсталяція особлива. Уперше до неї додали інтерактивний аудіоелемент. Перехожі можуть прослухати в смартфоні шестихвилинний саундтрек. Його автор — звукорежисерка Бріджит Гарт. Вона зібрала всі притаманні Лондону звуки й додала до них музику.

[Бріджит Гарт, звукорежисерка]:
«Я хотіла продемонструвати якнайбільше звуків Лондона в цей святковий період. Я підняла на поверхню звуки метро, показала атмосферу міста, додала калатання дзвонів і таке інше — миле та святкове, — а потім піднялася до найвищої точки Лондона — вежі The Shard».

Хмарочос The Shard відкрили у 2012 році. Його висота разом зі шпилем — 310 метрів. У ньому 87 поверхів. 25 займає офісний центр, на 19 поверхах розташувався готель, бари й ресторани.

Різдвяного сезону верхні 20 поверхів підсвічують за допомогою 500 світлодіодних панелей. Вони вмикаються о пів на шосту вечора й вимикаються опівночі.

15. Індійські ткачі виготовляють сарі так само, як і 900 років тому

Сарі з пофарбованих ниток
Патан, Індія

На сімейній фабриці в індійському місті Патан роблять унікальні сарі. Тут застосовують техніку патола, тобто нитки фарбують до того, як ткати полотно. У штаті Гуджарат такий спосіб використовують уже 900 років.

[Бхарат Салве, працівник фабрики]:
«Зазвичай для сарі спочатку роблять тканину, а потім наносять малюнок. Але тут процес зворотній. Спочатку ми забарвлюємо нитки, а потім тчемо».

Перед фарбуванням нитки спеціальним чином перев’язують, щоби вийшов потрібний малюнок. Робота скрупульозна й потребує точності.

[Рохіт Салве, працівник фабрики]:
«На одне сарі йде від чотирьох до шести місяців. Усе залежить від того, скільки кольорів використовувати. Чим їх більше, тим більше треба часу. Також має значення складність малюнка».

У XI столітті в штаті Гуджарат було приблизно 700 сімей, які робили сарі за технікою патола. Нині залишилася тільки одна. Раніше такий одяг був ознакою високого соціального статусу жінок.

16. Біля 2000-літньої печери Саломеї в Ізраїлі зробили нове відкриття

Нове відкриття в печері Саломеї
Ізраїль

Нове відкриття під час розкопок так званої печери Саломеї зробили в Ізраїлі. Археологи виявили подвір’я, що прилягає до гробниці. Його площа — 350 квадратних метрів. Воно вимощене камінням, а в центрі розміщена мозаїка.

[Цві Фірер, співробітник Управління старожитностей Ізраїлю]:
«Ми виявили це велике подвір’я біля входу до похоронної печери. Воно одне з найбільших в Ізраїлі. Таких, мабуть, більше немає».

На думку науковців, така багата усипальниця могла належати лише заможній єврейській родині.

Місце розкопок розташоване приблизно за 35 кілометрів від Єрусалима. 40 років тому «чорні копачі» виявили тут печеру віком 2000 років. Після цього за справу взялися археологи.

Печеру вважають місцем поховання Саломеї. Її ім’я згадується в стародавніх релігійних текстах, які не увійшли до Нового Завіту.

[Цві Фірер, співробітник Управління старожитностей Ізраїлю]:
«Згідно з християнськими текстами, Саломея була повитухою. Вона допомогла Марії — матері Ісуса, коли та народила у Віфлеємі. Саломея не повірила в непорочність Марії, тому її рука відсохла. Але коли вона торкнулася ліжечка Ісуса, рука ожила».

У печері виявили десятки написів візантійського та ранньоісламського періодів. На думку археологів, печера служила каплицею для християн. Вони приходили вклонитися Саломеї, яку вважали святою.

Науковці також виявили десятки глиняних лампад. Імовірно, їх запалювали в каплиці під час молитви.

Коли археологічні розкопки закінчать, це місце відкриють для відвідування.

17. Десятки вертепів з’явилися в Іспанії напередодні Різдва

Вертепи до Різдва
Іспанія

Святе Сімейство — немовля Ісус, що відпочиває в яслах, Діва Марія і святий Йосип — головні постаті вертепу.

Але в цих сценах зазвичай зображують і інших персонажів: ангелів, волхвів, пастухів і всіляких тварин.

А цей вертеп, що в Королівському палаці Мадрида, має і темний бік.

[Мігель Ангель Гачо, реставратор]:
«Так, це диявол. Складно зрозуміти добро, якщо не поставити на противагу йому зло».

Щороку в усій Іспанії з’являються найрізноманітніші вертепи.

Цей установлено в мадридському Королівському палаці. Він охопив 57 квадратних метрів і містить понад 200 фігур. Іспанський король Карлос III привіз деякі з цих статуеток своєму синові ще у XVIII столітті.

[Мігель Ангель Гачо, реставратор]:
«У цьому вертепі фігури трьох різних розмірів: по 30, 40 та 20 сантиметрів. Це створює відчуття перспективи».

А в монастирі Лас-Дескальсас фігури вертепу зробили з гіпсу у 40–50 роках минулого століття. Для декорування використовують багато матеріалів, зокрема мох і корок.

[Ана Гарсія, реставраторка]:
«Це францисканський монастир XVI ст. Святий Франциск Ассизький — засновник вертепу. Напередодні Різдва 1223 року в нього виникла ідея відтворити сцену з реальними фігурами в гроті».

Вертеп у ратуші Мадрида в хронологічному порядку показує сцени до народження Христа: Благовіщення Діві Марії й пастухам, подорож трьох королів, замок Ірода та втеча Йосипа й Марії з немовлям Ісусом.

[Саграріо Гарсія, представник асоціації власників вертепів Мадрида]:
«Це єврейський вертеп із будиночками та фігурами. Скульптор моделював їх одну за одною з обпаленої глини, покриваючи олійними фарбами».

Ці вертепи приваблюють багато відвідувачів: не лише місцевих мешканців, а й туристів.

Щороку в місті складають маршрут із 30 вертепів у різних церквах іспанської столиці, зокрема в соборі Альмудена та королівському монастирі Санта-Ісабель. Також їх встановлюють у культурних центрах та інших місцях, таких як мерія Мадрида й Музей Америки.

18. Слони проти школярів: власний Кубок світу провели у Таїланді

Футбол зі слонами
провінція Аюттхая, Таїланд

Власний чемпіонат світу з футболу провели в Таїланді. Щоправда, участь у ньому брали не лише люди, а й слони.

Товстоп’ятих розмалювали прапорами національних збірних, зокрема Франції, Аргентини, Марокко та Хорватії. 13 слонів зіграли зі школярами із провінції Аюттхая.

[гравець]:
«Я вперше граю у футбол зі слонами. Коли м’яч влучає в голову, це боляче».

[гравець]:
«Це весело. Багато емоцій».

Уболівати прийшли сотні глядачів.

[глядач]:
«Раніше не бачив нічого подібного. Я не знав, що слони можуть грати у футбол».

Змагання організував Палац слонів Аюттхаї. Його мета — привабити туристів та надихнути школярів більше займатися спортом.

19. Від Ізраїлю до Болівії: як у світі підготувалися до Різдва

Різдвяний сезон
від Ізраїлю до Болівії

Вбрані ялинки, яскраві прикраси й вогні гірлянд. У всьому світі готуються зустріти Різдво. Урочисті заходи проходять у місті Газа й Віфлеємі. Вогнями засяяв і Єрусалим, радуючи місцевих жителів і туристів.

А це Рим. Тут до свята запалили 22-метрову ялинку. Цього року гірлянди до звичайної електромережі не під’єднали. Енергію для них виробляють сонячні панелі, а зберігається вона в літієвих акумуляторах.

Можливо, не всі знають, але найвища у світі різдвяна ялинка розташована в італійському місті Губбіо. Цей титул у 1991 році їй надала Книга рекордів Гіннеса.

По суті, це світлова інсталяція з 3000 лампочок, що на схилі гори Інджино. Висота ялинки — 650 метрів, ширина — 450. Для освітлення використали 8 із половиною кілометрів кабелю. Верхівку ялинки увінчує зірка з 200 вогнів. Інсталяцію видно з відстані 50-ти кілометрів. Традиції запалювати таку ялинку вже понад 20 років.

А це інший куточок світу — Ла-Пас. У центрі столиці Болівії влаштували грандіозний різдвяний парад. Вулицями йдуть сотні Санта-Клаусів і рухаються чарівні сани з оленями. Загалом тут продемонстрували 60 мальовничих платформ. Парад організували 150 болівійських компаній та установ.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: