17.02.2024
Телеканал NTD

У Марокко відроджують мистецтво каліграфії, яке визнано культурною спадщиною ЮНЕСКО

У Марокко відроджують мистецтво каліграфії, яке визнано культурною спадщиною ЮНЕСКО

Арабські літери красивою вервечкою лягають на аркуш паперу. У мистецтві каліграфії марокканець Мохаммед Серхіні практикується щодня...

Дата завантаження: 2024-05-17

video

Арабські літери красивою вервечкою лягають на аркуш паперу. У мистецтві каліграфії марокканець Мохаммед Серхіні практикується щодня. Він записує вірші, відомі висловлювання чи наукові тексти.

Арабська мова прийшла до Марокко в VII столітті разом із завойовниками. Поступово сформувався діалект і з’явилися власні стилі письма.

[Мохаммед Серхіні, каліграф]:
«У Марокко своя особлива марокканська каліграфія. Вона бере початок у куфічному письмі. І вона має різні стилі. Є магрибська писемність машреки, яка називається тулут. Є стиль мабсут, яким писали священні тексти. Ще одна писемність називається муджавхер».

Серхіні осягав мистецтво каліграфії змалку, але до школи не ходив. Тоді не вистачало теоретичних знань, а папір було важко дістати.

[Мохаммед Серхіні, каліграф]:

«Каліграфи використовують не звичайний папір, а пресований. Його виготовляють особливим способом. Так виходить спеціальний папір для каліграфії. На ньому простіше писати і з нього простіше стирати, що полегшує роботу».

Для різних стилів письма використовують пера різної форми. Їх роблять з очерету чи бамбукових стебел.

У місті Фес відкрили невелику школу, де марокканську молодь навчають каліграфії.

[Мохаммед Чаркауї, вчитель каліграфії]:
«Інтернет, соціальні мережі й сучасні технології витісняють традиційну рукописну каліграфію. Ми намагаємося відродити це мистецтво в Марокко, тому відкрили два навчальні заклади в Касабланці й Фесі».

Останніми роками каліграфія в Марокко дедалі популярніша, особливо серед жінок. Тепер відродженню стародавнього мистецтва сприяє і те, що торік арабська каліграфія увійшла до списку культурної спадщини ЮНЕСКО.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Марокко відроджують мистецтво каліграфії, яке визнано культурною спадщиною ЮНЕСКООсінь-зима від Dior: дім моди звернувся до перших образів одягу прет-а-портеВ Італії вимирають газетні кіоскиТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мовуРаніше втрачену гітару Джона Леннона виставлять на аукціонМодниці привабили увагу на Чемпіонаті світу з кінних перегонів у ДубаїКам’яний Атлант знову височить у Долині храмів на СициліїДо албанської фортеці поспішають сотні тисяч туристівПінболом захоплюється дедалі більше молодіФранцуженка на Ейфелевій вежі побила світовий рекорд із висоти лазіння по канату

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: