17.01.2024
Телеканал NTD

Казахський театр ляльок «Ор теке» претендує на включення до списку ЮНЕСКО

Казахський театр ляльок «Ор теке» претендує на включення до списку ЮНЕСКО

«Ор теке» — так називається цей танець дерев'яної іграшки, який виконується під акомпанемент домбри. Це лялькова..

Дата завантаження: 2024-05-17

video

«Ор теке» — так називається цей танець дерев’яної іграшки, який виконується під акомпанемент домбри. Це лялькова вистава. Казахи здавна так розважали дітей. А тепер ляльковий театр претендує на те, щоб його додали до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

За легендою, танець «Ор теке» — це жартівлива пародія на гірського цапа, який ускочив у яму й не може звідти вибратися. «Ор» означає «яма», а «теке» — «цап».

Увесь театр — це підставка на ніжці. Зверху кріпиться металевий стрижень, а на ньому — іграшка. Знизу до руки музиканта тягнеться волосінь. Механізм під підставкою накрито тканиною.

Останніми роками в Казахстані відроджують це забуте мистецтво. Абзал Арикбаєв заснував музичний гурт і сам проводить лялькові вистави.

[Абзал Арикбаєв, музикант]:
«Раніше в кожній сім’ї був дідусь чи бабуся, які розповідали легенди, казки, небилиці й супроводжували це не просто грою на музичному інструменті. Також вони показували, як персонаж рухався. Це могла бути подорож вовченяти, чи якісь цікаві мандри лисиці або зайця».

Музикант не знайшов людей поважного віку, які мали б навички лялькового танцю «Ор теке». Тому вивчав усе з книжок. Він надіється, що включення до списку ЮНЕСКО вдихне в давню традицію нове життя.

За даними Центрального державного музею Казахстану, степовий ляльковий театр існував не лише в казахів, а й у киргизів.

[Єрмек Джасибаєв, співробітник Центрального державного музею]:
«Цими інструментами користувалися так звані сал сєра. Це представники степового театрального мистецтва — музиканти, які їздили аулами, розважали народ і ділилися останніми новинами».

Цих мандрівних музикантів дуже поважали. Цінувалося і їхнє мистецтво, зокрема «Ор теке».

ЮНЕСКО розгляне заяву на включення казахського лялькового театру до цьогорічного списку культурної спадщини.
Коротке посилання на цю сторінку:

Казахський театр ляльок «Ор теке» претендує на включення до списку ЮНЕСКОMet Gala — 2024: квіти, блиск і химерні формиЯк лондонський ресторан готує їжу лише з місцевих інгредієнтівОдну з найдавніших у світі книг виставлять на аукціонОстанню картину Караваджо показали в ЛондоніКамбоджа: як святкують кхмерський Новий рікНайвідоміший храм Камбоджі хоче повернути колишню кількість туристівУ швейцарському замку відкрилася перша Всесвітня бібліотека водиАнглія повернула Австралії списи аборигенів, які вивіз Джеймс КукТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мову

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: