27.10.2024
Телеканал NTD

До албанської фортеці поспішають сотні тисяч туристів

До албанської фортеці поспішають сотні тисяч туристів

Це давня фортеця Берат, що в Албанії. Попри свою красу, вона лише недавно стала привабливим напрямком..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Це давня фортеця Берат, що в Албанії. Попри свою красу, вона лише недавно стала привабливим напрямком для туристів.

Місцевий житель Мільто Мбріца п’ять років тому перетворив свій будинок на маленький затишний готель і тепер про це не шкодує — гості завжди є.

[Мільто Мбріца, власник готелю]:

«Вони хочуть пожити так, як жили ми, і тут є така можливість. Я намагався зберегти все таким, як було раніше, коли тут жили попередні покоління. І це головне для туристів, які приїжджають до Албанії».

Перші будівлі в Бераті з’явилися 2500 років тому. 200 року до нашої ери все спалили римляни. Пізніше фортецю відбудували знову. Будинки всередині звели в XIII столітті. Хоча багато що не збереглося, але цитадель, як і раніше, є чудовим видовищем.

[турист із США]:

«Навіть для Європи це унікально. Незвичайне муровання, глиняна черепиця — схоже, що це архітектура в південноєвропейському стилі».

В останні два роки місцеві жителі перетворили на готелі кілька десятків старовинних будинків. А деякі господарі просто здають вільні кімнати туристам. Торік тут побувало 800 000 мандрівників — удвічі більше, ніж роком раніше. 2024-го чекають мільйон гостей.

[туристка з Італії]:

«Дуже цікаво дивитися на ці давні будинки, які будували століттями. І фортеця дуже велика. Відчуваєш її велич, грандіозність та красу. І ще навколо чудовий краєвид, бо розташування настільки високе, що відкривається чудова панорама. Люди тут доброзичливі та привітні, і місцева їжа дуже смачна».

Місто Берат, де стоїть фортеця, виявилося трохи неготовим до великого напливу туристів. У цитаделі працює лише 20 гідів, а попит у п’ятеро вищий. Також не вистачає персоналу в готелях.

Водночас мер міста планує розвивати місцеву інфраструктуру, щоб створити найзручніші умови для мандрівників.

Торік Албанію відвідали десять мільйонів туристів. Це принесло країні понад чотири мільярди доларів, що становить майже 20 % її ВВП.
Коротке посилання на цю сторінку:

До албанської фортеці поспішають сотні тисяч туристівДавньоримська Аппієва дорога претендує на внесення до списку ЮНЕСКОТаємничі кулясті камені приваблюють туристів до лісу в Боснії і ГерцеговиніДизайнер переробляє політичні банери на сумки-шопериУнікальне погруддя «батька Відродження» знайшли у ФлоренціїНепальська альпіністка побила рекорд з найшвидшого сходження на ЕверестСекрет розкрито: як туристи роблять фото в Ріо, на якому вони неначе висять над урвищемВеличезний бункер короля Югославії перетворили на музейСорочка гуаябера — кубинська класикаАлжир відновлює визначні пам’ятки, щоб привабити ще більше туристів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: