27.09.2024
Телеканал NTD

Дрони розкидають насіння над Косовом, щоб відновити ліси

Дрони розкидають насіння над Косовом, щоб відновити ліси

Цей дрон скидає насіння липи та сосни на пагорб біля Приштини — столиці Косова. Щороку ця..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Цей дрон скидає насіння липи та сосни на пагорб біля Приштини — столиці Косова. Щороку ця частково визнана держава втрачає майже 700 гектарів лісу. Причина в незаконному вирубуванні та пожежах. Захисники природи кажуть, що збезлісення загрожує рисям та ведмедям.

Косівські екологи мають надію, що дрони-сіячі допоможуть відновити ліси. У безпілотник завантажують кульки з насінням. Вони складаються із суміші глини, піску, біомаси, збагаченої мінералами та іншими інгредієнтами, які захищають насіння від шкідників.

У проєкті бере участь одна хорватська компанія, працівники якої кажуть, що за допомогою дрона можна сіяти насіння вп’ятеро швидше, ніж вручну.

[Лара Вукасович, працівниця хорватської компанії]:

«Перевага такої технології також у тому, що можна садити рослини у віддалених районах, особливо в тих, де сталися стихійні лиха, такі як пожежі чи повені. Туди важко дістатися навіть рятувальникам. А ми можемо садити рослини в будь-якій місцевості».

Безпілотник може засіяти гектар землі за дві години. Для цього треба від двох до п’яти тисяч таких кульок, залежно від типу насіння. Проростає лише третина, тому й сіють утричі більше, ніж треба.

Такий метод уже використовують у США, Бразилії, Африці та Європі, щоб швидко відновлювати лісову рослинність.

За підрахунками Програми ООН з довкілля, щорічно планета втрачає ліси, загальна площа яких дорівнює площі Португалії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Дрони розкидають насіння над Косовом, щоб відновити лісиУ Лондоні п’ять бобрів будують греблі та захищають місто від повенейСкелет віком 6800 років знайшли в БаваріїУ Великій Британії вуличні шафи переробляють на зарядні станції для електромобілівУ Помпеях на стінах будівлі знайшли дитячі малюнки віком 2000 роківМетелики, бджоли та жуки: у Німеччині починається сезон підрахунку комахЯк гігантські павуки з Азії захоплюють території СШАНовий вид динозавра: предок трицератопсаНова схожа на космічний корабель обсерваторія чекає на астрономів на КіпріБіонічну «м’яку» стопу розробили в Італії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: