17.11.2024
Телеканал NTD

Традиційна центральноазійська вишивка претендує на визнання ЮНЕСКО

Традиційна центральноазійська вишивка претендує на визнання ЮНЕСКО

Узбецька майстриня Нілуфар вишиває шовком уже 25 років. Ця техніка називається каштачилик. Вона відома в центральній..

Дата завантаження: 2024-05-17

video

Узбецька майстриня Нілуфар вишиває шовком уже 25 років. Ця техніка називається каштачилик. Вона відома в центральній частині Середньої Азії з давніх часів. Узбекистан, Таджикистан та Казахстан подали спільну заяву на включення традиційної вишивки до списку культурної спадщини ЮНЕСКО.

[Нілуфар Мусаджонова, вишивальниця]:
«Відчуваю велику відповідальність за збереження цього ремесла. Тому ми намагаємося навчати більше дівчат, щоб вони теж вишивали й ознайомили з цим ремеслом світ».

В Узбекистані, Таджикистані та Ірані шовковою і золотою вишивкою прикрашали чоловічий та жіночий одяг, головні убори, фіранки та ковдри, а також покривала, якими завішували стіни чи отвори. Майстрині використовують різну техніку: вишивають хрестиком, набивним чи ланцюговим стібком.

[Азіз Муртазаєв, представник Всесвітньої ремісничої ради]:
«В Узбекистані багато видів традиційної вишивки. Найпоширеніші вишивки золотом і шовком. І кожен регіон Узбекистану може похвалитися власним унікальним способом вишивання».

25 років тому в Узбекистані заснували асоціацію народних майстрів. До неї входить 4000 вишивальниць. Багато хто успішно продає свої вироби.

[Насіба Ісхакова, вишивальниця]:
«Ми із сестрою навчилися цього традиційного ремесла 20 років тому у відомого майстра Ільхома Давлєтова. Він вишивав удома, як і я зараз. Тепер ми із сестрою успішно ведемо цей бізнес. Мені подобається це ремесло тим, що воно навчило мене старанності».

Рішення, чи буде включено традиційну вишивку Центральної Азії до списку ЮНЕСКО, ухвалять до 3 грудня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Традиційна центральноазійська вишивка претендує на визнання ЮНЕСКОНаціональний балет Грузії приїхав з танцювальною програмою до Боснії і ГерцеговиниОсінь-зима від Dior: дім моди звернувся до перших образів одягу прет-а-портеБоснійські майстри прикрашають великодні яйця розписом та навіть підковами10 років у Louis Vuitton: дизайнер Ніколя Геск’єр відсвяткував ювілей у ЛувріФранцузький острів Мон-Сен-Мішель знову став недоступнимТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мову15 000 шоколадок із талісманом Олімпіади-2024 зроблять у ПарижіЯк архітектура Марокко поєднує давнину із сучасністюНародну музику шоро в Бразилії визнали культурною спадщиною

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: