06.06.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (16 по 21 жовтня)

Огляд світових подій (16 по 21 жовтня)

1. Сомалієць зарізав двох людей у німецькому місті Напад із ножем Людвігсгафен, Німеччина Напад із ножем..

Дата завантаження: 2024-05-06

video

1. Сомалієць зарізав двох людей у німецькому місті

Напад із ножем
Людвігсгафен, Німеччина

Напад із ножем у німецькому місті Людвігсгафен. Виходець із Сомалі вбив двох чоловіків 20 та 35 років у центрі житлового району. Потім вирушив до аптеки, де серйозно поранив ще одного 27-річного чоловіка.

Поліціянти відкрили по нападнику вогонь. Зараз він у реанімації.

[Торстен Мішлер, прессекретар поліції]:
«Це 25-річний чоловік. Він напав на людей і вбив їх ножем чи предметом у формі ножа. Можливо, мачете. Поки не можу сказати».

Мотив досі не зрозумілий. У поліції кажуть, що нападу передувала сварка. Проте чи були знайомі злочинець та його жертви, поки невідомо.

[Торстен Мішлер, прессекретар поліції]:
«Щодо того, чому він скоїв напад і які мав мотиви, ми поки не можемо нічого сказати, бо не маємо достатньо інформації».

Наразі поліція шукає свідків, щоб з’ясувати всі обставини нападу.

Мер міста Людвігсгафен розпорядилася розвісити жалобні прапори та назвала інцидент «жорстоким актом, який наповнює її жахом». А міністр внутрішніх справ землі Рейнланд-Пфальц повідомив, що розслідування йде у всіх напрямках.

Напад викликав дискусії у суспільстві щодо міграції. Багато німців незадоволені тим, що деякі ЗМІ повідомили про нападника, не вказавши його національності. А праві сили сказали, що цей інцидент є показником неспроможності політики приймання мігрантів.

2. Ліз Трасс іде з посади прем’єра: хто претендує на її місце

Ліз Трасс подає у відставку
Лондон, Велика Британія

Пробувши на посаді лише шість тижнів, британський прем’єр Ліз Трасс оголосила про відставку.

[Ліз Трасс, прем’єр-міністр Великої Британії]:
«Мене обрали від Консервативної партії, щоб я знизила рахунки на електроенергію та зберегла національне страхування. Ми виклали бачення економіки з низькими податками та високими темпами зростання, яка враховує переваги свобод “брекзиту”. Я визнаю, що з огляду на ситуацію я не можу виконати обіцянки, завдяки яким мене обрали».

Каменем спотикання для Трасс стала її програма зниження податків. Вона розколола і суспільство, і керівну Консервативну партію. Багато однопартійців закликали її піти з посади, а двоє міністрів цього тижня навіть склали із себе повноваження.

Тепер головне питання: хто буде наступником. Уже розглядають можливих кандидатів. І поки за опитуваннями лідирує попередній прем’єр Борис Джонсон.

Джонсон був обличчям голосування за «брекзит» і здобув підтримку в тих регіонах країни, які раніше ніколи не були за консерваторів. Але через низку скандалів він мусив піти.

Ще один кандидат — колишній міністр фінансів Ріші Сунак. Він був головним суперником Трасс.

Також на посаду прем’єра претендує Джеремі Гант — колишній міністр охорони здоров’я, якого Ліз Трасс нещодавно призначила канцлером скарбниці. Він був головним суперником Джонсона під час виборів у 2019 році.

Є шанси зайняти прем’єрське крісло і в міністра оборони Бена Воллеса. Він один із небагатьох політиків, який тримався осторонь недавніх скандалів. Оборонне відомство він очолював і за Джонсона, і за Трасс. Проте сам він каже, що на вищу посаду претендувати не хоче.

Варто зазначити, що Трасс усе ж таки ввійде в історію. Її термін перебування на посаді став найкоротшим у британській політиці. До цього рекордсменом був Джордж Каннінг. Він помер 1827 року, пробувши на посаді 119 днів.

3. ООН закликала припинити бойові дії в ефіопському регіоні Тиграй

Бої в ефіопському регіоні Тиграй
ООН закликає сторони домовитися

Ситуація в ефіопському регіоні Тиграй виходить з-під контролю. Там з урядовою армією воюють сепаратистські формування. Генеральний секретар ООН закликав усі сторони конфлікту повернутися до переговорів, захищати цивільне населення та дотримуватися міжнародного права.

[Антоніу Гутерреш, Генеральний секретар ООН]:
«Ситуація в Ефіопії виходить з-під контролю. Насильство та руйнування досягли тривожного рівня. Соціальна тканина рветься на шматки. Бойовим діям у районі Тиграй, що в Ефіопії, слід негайно покласти край, а також негайно вивести з країни еритрейські збройні сили».

Зі слів Гутерреша, ООН готова підтримувати Африканський союз, щоб припинити конфлікт. Він каже, що ефіопський народ платить за нього жахливу ціну, потерпаючи від невибіркових атак та сексуального насильства.

[Антоніу Гутерреш, Генеральний секретар ООН]:
«Невибіркові атаки, зокрема в житлових районах, щодня вбивають дедалі більше невинних людей, завдають шкоди критично важливій інфраструктурі та обмежують доступ до життєво важливих послуг. Сотні тисяч людей були змушені залишити свій дім після поновлення бойових дій у серпні. Багато хто з них — удруге».

Збройне протистояння спалахнуло в листопаді 2020 року. Спочатку на бунтівну провінцію почали наступати урядові сили. Однак потім був контрнаступ, і війська Ефіопії зазнали поразки. Водночас наприкінці 2021 року повстанці почали відчувати проблеми з постачанням і втрачати захоплені території.

З вересня цього року на боці урядових військ бореться також Еритрея.

На початку цього тижня повідомили, що урядовий альянс захопив одне з найбільших міст Тиграю.

4. Протестний рік: невдоволення китайців може перерости в цунамі

Протести почастішали
Китай

Це відео з липневого розгону протесту в Китаї стало вірусним. Тоді коло 1000 осіб зібралося біля відділення Центрального банку Китаю в Чженчжоу. Люди вимагали пояснити, чому після скандалу з банківським шахрайством вони втратили доступ до своїх заощаджень.

За словами свідків, невідомі чоловіки в цивільному напали на невдоволених клієнтів банку й затягли їх до автобусів.

Такі протести проти політики держави в Китаї рідкість. Але останнім часом вони відбуваються дедалі частіше. До того ж зараз особливо чутливий час. 16 жовтня відбудеться з’їзд компартії, на якому мають обрати нового лідера. Як очікують, знову оберуть Сі Цзіньпіна. Уже на третій термін.

Цей підприємець тримав у банку понад 400 тисяч доларів.

[вкладник]:
«Неймовірно. Я вклав гроші в банк, схвалений державою. І тепер я не можу їх забрати. Це завдало мені великої шкоди. Незабаром доведеться продавати квартиру, бо грошей немає. Щоб була їжа й дах над головою, доведеться продавати нерухомість. Мій світ руйнується».

Інший вкладник, Лай Цзінмін, каже, що за 10 років накопичив у банку провінції Хенань 600 тисяч доларів. Він хотів витратити їх на освіту дітей і забезпечення стареньких батьків. Але зараз не має доступу до грошей.

[Лай Цзінмін, вкладник]:
«Я виходитиму (на протест), щоб моє подальше життя було в безпеці. Інакше без цих грошей решта мого життя може бути гіршою за смерть».

Від іпотечних страйків до протестів проти антикоронавірусних заходів. Китайці дедалі частіше виходять на вулиці. Так, торік і позаторік протестували ошукані інвестори однієї з найбільших у країні компаній-забудовників.

Відколи 2021-го року у сфері нерухомості вибухнула боргова криза, тисячі покупців житла опинилися в аналогічному скрутному становищі. Забудовники збанкрутували або відмовилися доробляти проєкти.

Деякі покупці житла переїхали до своїх недобудованих квартир і живуть серед голих стін, з дірками замість електричних розеток, а також без газу й водопроводу. Вони хочуть таким чином змусити забудовників закінчити проєкти.

Експерти вважають, що невдоволення може перерости в масштабний сплеск, особливо якщо влада не змінить своєї політики.

5. ЄС нагородив народ України премією Сахарова за свободу думки

Відзнака українського народу
ЄС – Україна

У середу, 19 жовтня, Європейський парламент нагородив народ України премією Сахарова за свободу думки. Її присудили за боротьбу українців проти російського вторгнення.

[Роберта Мецола, президент Європарламенту]:
«Шановні колеги. Маю честь оголосити, що премію Сахарова за свободу думки 2022 року присуджено відважному народові України в особі президента, обраних лідерів та громадянського суспільства».

Також Роберта Мецола зазначила, що український народ ризикує своїм життям, захищаючи європейські цінності, такі як свободу, демократію та верховенство права.

[Роберта Мецола, президент Європарламенту]:
«Ця нагорода для тих українців, які борються на своїй землі, для тих, хто мусив тікати, для тих, хто втратив рідних і близьких, для всіх тих, хто стоїть і бореться за те, у кого і в що вірить».

Своїми думками щодо нагородження поділилися жителі столиці України.

[Тетяна Трофимчук, музикант]:
«У сьогоденні українці — це та нація, яка показує всіма своїми діями, волонтерським рухом, своїм ставленням до того, що відбувається зараз, що ми готові й ми будемо в будь-який спосіб обстоювати свої права. Тому що зараз Україна в центрі уваги світу. Україна заслужила (цю премію) і диктує, якою має бути нація в сучасному демократичному світі».

[Андрій Антонюк, будівельник]:
«Я вважаю, що ми, в цей час й особливо цього року, якнайбільше показуємо, що ми обстоюємо свою думку, свої права, свою незалежність у цій війні, яка нікому не потрібна, і взагалі (незрозуміло) чому вона трапилася. Нас підтримує весь світ. І ця нагорода — ще один доказ цієї підтримки».

Нагорода передбачає грошовий приз розміром 50 000 євро. Його розподілять серед представників українського громадянського суспільства.

Премію «За свободу думки», започаткували на честь радянського дисидента Андрія Сахарова. Її присуджують щорічно з 1988 року окремим особам і організаціям, які захищають права та основні свободи людини.

6. «Не попередили»: венесуельських мігрантів почали депортувати з території США

«Нас не попередили»
Сьюдад-Хуарес, Мексика

Нелегальні мігранти з Венесуели незадоволені новою прикордонною політикою, яку ухвалили США й Мексика. Тепер Сполучені Штати Америки прийматимуть венесуельців, які легально подають заяви на статус біженця й прибувають до країни лише літаком.

А тих, хто переходить сухопутний кордон із Мексики, депортують назад на інший бік. Раніше їм переважно дозволяли залишитися.

Тепер багато венесуельців, які чекали нагоди перебратися до США лісовими стежками, не розуміють, що їм робити.

[Анхеліка Рамірес, мігрантка з Венесуели]:
«Ми вже були там, чому вони не дозволили нам залишитися? Їм слід про нас подумати. Я знаю, що багато хто перейшов кордон, але багато хто ще ні. Логічно було б нас попередити, що певного числа доступ закриють. Люди й далі йдуть у ліси, сподіваючись, що зможуть перейти кордон».

Водночас США встановили ліміт: заяви на гуманітарний в’їзд можуть подати 24 тисячі венесуельців. Тож щойно нове правило почало діяти, за день депортували 300 венесуельців. Наступного дня — ще 200.

[Александр Гонсалес, мігрант із Венесуели]:
«Божевілля. Ми не знаємо, що робити. У Мексиці ми голодуємо. А на кордоні — стіна. Нас вигнали, але не сказали, депортували чи ні. Якщо депортуєте, то відправляйте до Венесуели літаком. Але нас залишили на кордоні. Що нам робити? Ми боїмося повертатися, бо нас можуть ув’язнити».

Останніми роками мільйони венесуельців залишили свою країну, рятуючись від корупції, економічних труднощів і політичних потрясінь. Водночас для них подорож до США — це небезпечний шлях через Центральну Америку й Мексику.

Цього року прикордонники затримали понад 150 тисяч венесуельців, які нелегально переходили до США.

7. Сміттєзвалища й бартерні клуби: аргентинці намагаються вижити за найвищої інфляції

Найвища інфляція
Аргентина

Ці аргентинці збирають на звалищі картон, пластик та метал, щоб потім продати й заробити на життя. Інфляція цього року може сягнути 100 %. Багато хто ледве виживає.

[Серхіо Омар, житель Аргентини]:
«Сюди почало приходити вдвічі більше людей, бо криза посилюється. Водночас ніхто не дбає про бідних. Ми живемо одним днем».

Через їдку пару тут часто трапляються пожежі. Але це не зупиняє ні чоловіків, ні жінок. Вони в оточенні собак, щурів та птахів пробираються через гори сміття, шукаючи одяг і навіть їжу.

[Пабло Лопес, житель Аргентини]:
«Інфляція просто шалена. По людях, які приходять сюди працювати, одразу видно, що вона вдарила по всіх».

Сандра Контрерас заснувала бартерний клуб для тих, хто не має грошей на покупки. Сюди можна принести щось непотрібне й обміняти на необхідне.

[Сандра Контрерас, засновниця бартерного клубу]:
«Ця соціальна робота важлива. Я постійно кажу, що ми відкриваємося о 10-й ранку, а люди збираються вже о 8-й».

Як очікують, цього року зростання цін в Аргентині буде найвищим із часів гіперінфляції 1990 року. Це один із найгірших показників у світі.

[Сандра Контрерас, засновниця бартерного клубу]:
«Люди приходять у повному розпачі. Їхніх зарплат ні на що не вистачає — товари дорожчають щодня».

У першій половині 2022 року рівень бідності в Аргентині став трохи меншим завдяки соціальним програмам. Утім, він досі вищий за 36 %. Водночас людей, які живуть в умовах крайньої бідності, побільшало. Наразі їх 8,8 %. Це коло двох мільйонів 600 тисяч осіб.

8. Lamborghini з кубиків Lego побудували для Паризького автосалону

Lamborghini з конструктора
Париж, Франція

Яскраво-зелений суперкар Lamborghini, побудований повністю з пластикових деталей Lego. Таку машину виставили на Паризькому автосалоні. На модель пішло 400 тисяч кубиків.

Суперкар має ті ж розміри, що і справжній Lamborghini Sian. У компанії Lego кажуть, що команді з 15 осіб, щоб придумати й побудувати копію, знадобилося дев’ять тисяч годин роботи.

[Керолайн Глюк, представниця Lego France]:
«Автомобіль важить понад дві тонни й має ті ж розміри, що і справжній Lamborghini Sian FKP 37. Він 4,98 метра завдовжки, два метри завширшки й один метр заввишки».

Відвідувачі Паризького автосалону зможуть погратися із сенсорним екраном, який запускає звук двигуна й керує освітленням усередині й навколо автомобіля.

Також тут можна купити меншу Lego-версію Lamborghini — масштабу 1:8.

Паризький автосалон проходить раз на два роки. Цього разу організатори акцентували на технології майбутнього. У центрі уваги електромобілі, нові види пального та використання в авто штучного інтелекту.

До пандемії виставка була одним із найбільш відвідуваних заходів в автомобільній індустрії. Під час пандемії коронавірусу автошоу два роки не проводили.

Зараз тут не побачити великих автовиробників, зокрема німецького VW, Audi й BMW.

9. Пружинять і полегшують крок: нові екзоскелетні черевики створили в США

Екзоскелетні черевики
Стенфорд, США

Ці екзоскелетні черевики можуть поліпшити життя людей похилого віку і тих, хто має проблеми з рухливістю. Винахід американських учених Стенфордського університету знижує навантаження на м’язи й допомагає ходити швидше.

Кожен пристрій оснащено двигуном, датчиками, акумулятором та мікрокомп’ютером.

[Патрік Слейд, дослідник]:
«Цей екзоскелет по суті звичайне взуття з мотором і тросиком, що має довжину литки. Двигун намотує трос, щоб допомогти зробити крок».

Черевики полегшують роботу литкових м’язів, що дає змогу на 9 % збільшити швидкість ходьби, витрачаючи на 17 % менше енергії. Це схоже на те, ніби людина скинула з плечей рюкзак вагою 13 кілограмів.

Під час ходьби в екзоскелетних черевиках виникає відчуття, що взуття пружинить і відштовхує ногу від землі. Важливо й те, що пристрій здатний навчатися. Тобто він підлаштовується під особливості ходьби користувача. У цьому допомагають датчики, які визначають силу й характер роботи різних суглобів. На самонавчання пристрою іде менш як година.

[Патрік Слейд, дослідник]:
«Ми всі ходимо по-різному, і нам потрібна індивідуальна допомога, щоб оцінити переваги екзоскелета й відчути велику легкість під час ходьби».

Дослідники сподіваються, що такими екзоскелетними черевиками користуватимуться в усьому світі. Вони будуть порівняно недорогими.

10. На шляху до «зеленого» майбутнього шахтарські міста Румунії намагаються вижити

Відмовитися від вугілля
Румунія

Занедбані будівлі, іржаві вагонетки й поламані екскаватори — це все, що лишилося від гірничодобувного минулого долини Жіу, що в румунському регіоні Олтенія.

Тепер на полях біля іржавої техніки пасуться коні та блукають собаки. І таких колишніх шахтарських міст на заході країни чимало.

Румунія почала закривати свої збиткові шахти 1989 року. З 14 нині працює лише чотири. Якщо раніше галузь давала роботу понад 50 тисячам осіб, то тепер лише трьом тисячам. За кілька років і ці підприємства планували закрити.

Та останнім часом зріс попит на вугілля. Особливо на тлі енергетичної кризи це паливо знову стало дуже популярним. Уже заговорили, що старі шахти знову треба запускати. Однак колишні працівники впевнені, що це не так просто.

[Каталін Ченуса, колишній шахтар]:
«Зараз ми в глибокій кризі. Вона триватиме багато років. Відкриття шахти забере 5–7 років. Закрити шахту довго, а відкрити ще довше. А якщо треба перезапустити всю гірничодобувну промисловість, то це дуже складно».

Раніше Румунія обіцяла до 2023 року повністю припинити видобувати вугілля й замінити звичайні електростанції.

А до 2026 року країна планувала реструктурувати державного виробника бурого вугілля й замінити його старі потужності на сонячну енергію і газ.

Тепер міністр енергетики каже, що нинішня енергетична криза може посунути терміни.

[Вірджил-Даніель Попеску, міністр енергетики Румунії]:
«З огляду на нинішню кризу ми покладаємося на вугілля й використовуємо його для виробництва електроенергії в короткостроковій перспективі, щоб пережити цю зиму й цю кризу».

Для виробництва електроенергії Румунія використовує суміш газу, вугілля, а також гідро-, атомної та відновлюваної енергії. Але багатьом з установок уже десятки років, і їх треба полагодити чи замінити.

Єдиний виробник ядерної енергії в країні наразі має два реактори потужністю 706 мегаватів. Це приблизно п’ята частина румунської потужності.

11. Як вимкнути відчуття голоду, вигадали британські лікарі

Вимкнути голод
Нова хірургічна техніка

Британець Том і його мама Кетрін роками страждали від зайвої ваги. Вони спробували десятки дієт, але результат ніколи не був тривалим.

[Том Кіч, житель Великої Британії]:
«Я багато чого пробував, але ніколи не мав результату, яким був би задоволений. Я втрачав 5–10 кілограмів, але за кілька місяців після того, як я припиняв дієту, вага поверталася».

Але тепер Том із мамою стали учасниками клінічних випробувань нової хірургічної процедури, яку придумали в Імперському коледжі Лондона. Головна мета втручання — блокувати гормон, що стимулює відчуття голоду. Він називається грелін і виробляється у верхній частині шлунка.

Лікарі надіються, що якщо цього гормону буде менше, то можна буде контролювати апетит.

До того ж звичайна операція для цього не знадобиться. Достатньо лише встромити в руку голку. Через неї кров’яними каналами лікарі дістаються до шлунка пацієнта.

[Роберт Томас, лікар]:
«Я можу переміщатися природними автомагістралями тіла, артеріями чи венами, і добиратися до місць із дуже вузьким проходом, іноді всього міліметр завширшки. Ми можемо дістатися місць, які інакше були б недоступними».

Водночас під час операції пацієнт лишається при пам’яті.

Том не єдиний, кому провели таку процедуру. Однак якщо одним ввели реальний препарат, що блокує гормон, то іншим — лише плацебо. Тепер лікарі мають переконатися, що метод справді працює.

Досі єдиним способом штучно блокувати відчуття голоду була баріатрична хірургія. Це низка операцій зі зміни форми шлунка. Лікарі підвищують тиск у його верхній частині, що дає відчуття ситості.

Дані показують, що у Великій Британії таку операцію потребують два мільйони 300 тисяч осіб. Неінвазивний метод став менш болючою альтернативою. Однак результати тестів ще слід підтвердити. А Томові лишається тільки чекати, що метод допоможе йому назавжди позбутися зайвих кілограмів.

12. Ізраїльська компанія планує друкувати по кілька тонн рослинного м’яса за день

Надрукувати м’ясо
Ізраїль

Ізраїльська компанія, яка друкує на 3D-принтері м’ясо, презентувала свій новий прилад. Він називається «Ангус». Може виготовляти різні сорти м’яса з рослинних інгредієнтів, до того ж у промислових масштабах. Так, за день друкує кілька тонн продукції.

Усе можна вибрати в налаштуваннях. Наприклад, задати стейки різної жорсткості та з різним обсягом жиру. Загалом машина виробляє рослинні аналоги трьох складників м’яса: м’язів, жиру та крові — а потім комбінує їх для виготовлення різних продуктів.

Основні інгредієнти — соя, горох, нут, буряк, харчові дріжджі та кокосова олія.

[Ешар Бен-Шитріт, співзасновник компанії]:
«Наше м’ясо має ті ж самі характеристики, що й тваринне. Відчуття такі ж, які виникають, коли їси добрий стейк, смачний шматок м’яса тварини, але без використання тварини».

Наразі мета компанії — довести обсяги виробництва до 15 тонн за день. Так вона зможе конкурувати з виробниками традиційного м’яса.

Тим часом у лабораторіях компанії не припиняють дослідження. Ціль — зробити смак і текстуру продукту ще ближчими до оригіналу.

[Одед Халеві, голова хімічного відділу компанії]:
«Тепер ми маємо продукт, дуже схожий на м’ясо. Люди його куштують чи нюхають і кажуть, що він схожий на тваринне м’ясо, уже дуже близько».

Загалом компанія зробила вісім принтерів «Ангус». Два працюють в Ізраїлі й шість у Нідерландах. Там у грудні запрацює завод цієї компанії.

Зазначимо, що це не єдине підприємство, яке виробляє рослинне м’ясо. Однак ті використовують інші технології і поки що зосереджені на тому, щоб створити ідеальний замінник котлет для гамбургерів.

13. Австралійських школярів навчають на будівельників та автомеханіків

Стажування школярів
Канберра, Австралія

Чарлі Стір — один із 14 школярів, який зможе почати працювати одразу після закінчення школи. Він бере участь у програмі професійної освіти в столиці Австралії.

[Чарлі Стір, учасник програми]:
«Я з фахом поки не визначився, тому добре, якщо розширю кругозір».

На курсах готують працівників для таких галузей, як будівництво, готельний бізнес, виробництво металів та автомеханіка.

Школярі проходять спеціальне навчання, яке допоможе їм зрештою знайти постійну роботу.

[Адріан Гіббінс, співробітник Технологічного інституту Канберри]:
«Але їх одразу не змушують вчитися всього й виконувати всі обов’язки штатного працівника».

Так влада Канберри намагається привабити більше працівників у ті галузі, де їх критично не вистачає. До того ж такі курси допомагають визначитися з фахом уже в шкільному віці.

[Івет Беррі, міністр освіти Австралійської столичної території]:
«Працівники наших шкіл ліпше розуміють, які варіанти доступні для молоді, вони чіткіше їх формулюють, а школярі легше ухвалюють рішення».

В Асоціації автомобільних продавців кажуть, що індустрія потребує допомоги.

[Річард Дадлі, голова Асоціації автомобільних продавців]:
«Наприклад, автомобілебудування — це не брудна галузь, як багато хто вважає. Це високі технології і комп’ютеризація на кожному етапі».

Програма діє вже три роки. На неї виділили сотні тисяч доларів.

14. Симулятор ураганів у Данії пропонує пограти з вітром

Симулятор ураганів
Норборг, Данія

Тут можна випробувати себе на витривалість і силу й навіть пограти з вітром. У данському місті Норборг з’явився симулятор екстремальних погодних умов. Його назвали «Здолай ураган».

Потрібно першим добігти до заповітної кнопки. Водночас у найнебезпечнішому відділі швидкість вітру сягає 130 кілометрів за годину. Це вище, ніж в урагані другої категорії.

Симулятор відкритий для людей віком від п’яти до 80 років. Сила вітру регульована.

[Інгус Аугсткалнс, засновник музею «Здолати ураган»]:
«Від бризу для малюків до урагану другої категорії для підлітків та дорослих. Ми даємо змогу грати з вітром і веселитися. Та це також має високу освітню цінність.

Тут можна сповна відчути всю красу природного катаклізму. Вітер супроводжують звуки, світлові й анімаційні ефекти. Так, помірятися силами з ураганом можна в змодельованому місті, горах, лісі чи пустелі.

[Інгус Аугсткалнс, засновник музею «Здолати ураган»]:
«Звісно, люди знають, що таке урагани. Але коли їм кажуть залишити зону лиха, вони цього не роблять. Просто нехай проведуть 20 секунд у центрі “Здолати ураган”. Вони відчують цю екстремальну силу природи, а ще зрозуміють, наскільки вони вразливі».

Гостям пропонують освітні заходи з аеродинаміки, енергії вітру та фізики.

[Інгус Аугсткалнс, засновник музею «Здолати ураган»]:
«А ще маємо тренажер, який спеціально зроблено для рятувальних служб і військовиків. І є певні навички, які там можна опановувати».

Як прогнозують науковці, у цьому столітті урагани 4-ї і 5-ї категорій ставатимуться частіше, ніж раніше. Їх побільшає приблизно на 10 %.

15. Стародавній метод виготовлення шовкового паперу відродили в Узбекистані

Самаркандський папір
Конігіль, Узбекистан

В одному з найдавніших міст світу — у Самарканді — такий папір робили ще 14 століть тому. Його вважали дуже якісним. За легендою, секрет його виготовлення дізналися від полоненого китайського воїна.

[Хабаба Пулатова, працівниця паперової фабрики]:
«У Самарканді почали виробляти папір наприкінці VII – на початку VIII століття. Тоді в Казахстані біля річки Талас араби воювали з китайцями. Коли араби перемогли, то взяли в полон китайських солдатів, серед яких були і вчені, і ремісники».

Давній спосіб виготовлення паперу відродили в узбецькому селищі Конігіль, що біля Самарканда. Роблять його з волокон шовковиці або тутового дерева. Для цього беруть однорічні гілки, замочують на 2–3 дні, потім знімають кору. Після цього волокна варять приблизно п’ять годин.

[Нігіна Кузієва, працівниця паперової фабрики]:
«Особливість шовковиці в тому, що в ній є всі необхідні інгредієнти — клей і крохмаль. Додавати нічого не треба».

Проварені волокна подрібнюють за допомогою водяного млина. Потім кашку вимочують у формах. Якщо треба, підфарбовують натуральними барвниками. Далі кладуть під прес, а відтак висушують. Улітку на сушіння йде 3–4 години. Узимку — 3–4 дні. Після цього папір полірують за допомогою каменя. На виготовлення 200 аркушів йде півтора тижня.

Самаркандський папір називають шовковим. Його довго вважали еталоном якості в усьому Старому Світі, бо він був гладким, шовковистим та довговічним. Зберігався сотні років.

[Санжар Мухтаров, працівник паперової фабрики]:
«Ще його називали султанським папером, бо був дуже дорогим. Не всі могли собі дозволити, тому друга назва була султанський, тобто королівський папір».

Зараз на фабриці в Конигілі із самаркандського паперу роблять листівки, блокноти, сумочки й навіть одяг. Багато паперу експортують до Китаю. А ще його купують, щоб реставрувати давні книги.

16. Нові технології змінили вигляд Праги

Фестиваль світла
Прага, Чехія

Тоді як у багатьох містах через енергетичну кризу економлять на освітленні вулиць, у Празі пам’ятки міста осяяні вогнями й лазерами.

У столиці Чехії вдесяте проводять фестиваль «Сигнал».

За словами організаторів, мета — показати сучасне мистецтво й нові технології. Місто стало своєрідним полотном для художників світлового дизайну.

Оригінальні інсталяції просто неба в історичній частині міста приваблюють тисячі глядачів.

[глядач]:
«Я знову тут, на цьому фестивалі, у його десяту річницю. Це неймовірно! Сподіваюся, нашим дітям також сподобалося».

Завдяки 3D-ефектам місто набуло нового вигляду. Коли сутеніє, його вулиці заповнюються глядачами.

[глядач]:
«Я з Хорватії. Тут уперше. Нам дуже сподобалося. Хочемо побачити якнайбільше».

Празький фестиваль «Сигнал» — це творчість чеських та іноземних художників, які працюють у галузі світлового мистецтва. Він щорічний, але під час карантину його не проводили.

Цього року фестиваль триває чотири дні.

17. Чотирилапий патруль прославився в інтернеті Бразилії

Хвостатий патруль
Ріо-де-Жанейро, Бразилія

Пес із кличкою Капрал Олівейра сидить у поліційній машині перед чергуванням. Цей собака став талісманом правоохоронців та інтернет-зіркою.

Три роки тому поліціянт Кріштіан знайшов голодного й пораненого пса коло будівлі військової поліції в Ріо-де-Жанейро. Чоловік забрав собаку додому і став про нього піклуватися. Якось задля сміху одягнув на нього службову сорочку і зробив фото.

[Кріштіан Олівейра, офіцер поліції]:
«Я відправив фотографію до групи нашої дільниці. Жарт став вірусним. Я створив для пса акаунт».

Кріштіан мусив навчитися вести сторінку в соціальних мережах. Уже має понад 112 тисяч підписників.

[Кріштіан Олівейра, офіцер поліції]:
«Моє життя змінилося — через нього мусив стати блогером. Завдяки псу мені довелося дізнатися, як працює цифрова присутність. Якщо я більш як три дні не ставлю фотографії, люди запитують: “Де Олівейра?”, “Куди пропав Олівейра?”»

Пес у поліційній формі, зокрема в сорочці, з іграшковим пістолетом та в темних окулярах, став офіційним талісманом 17-го батальйону військової поліції.

[Кріштіан Олівейра, офіцер поліції]:
«Ось так він став талісманом. Він був покинутим собакою. Потрапив у дільницю пораненим, голодним, полохливим та агресивним. Відтоді він змінився».

Пес допомагає поліціянтові патрулювати вулиці й перевіряти посвідчення водіїв.

Люди часто просять із ним сфотографуватися.

[жителька Ріо-де-Жанейро]:
«Це мило. Діти його люблять і дуже щасливі. Це щось новеньке».

[водій]:
«Капрал Олівейра просто чудовий. Дуже люблю тварин. Олівейро, тисячу поцілунків тобі».
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: