15.04.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (18 по 23 вересня)

Огляд світових подій (18 по 23 вересня)

1. Україна повернула з російського полону 215 військовослужбовців Обмін полоненими Україна ― Росія 21 вересня в..

Дата завантаження: 2024-05-15

video

1. Україна повернула з російського полону 215 військовослужбовців

Обмін полоненими
Україна ― Росія

21 вересня в Чернігівській області відбувся масштабний обмін полоненими між Україною і Росією. Як наслідок, удалося звільнити 215 українських бійців.

Серед звільнених і командири полку «Азов» та інших підрозділів, які керували тривалою обороною Маріуполя на початку цього року. Проте за умовами угоди вони до кінця війни перебуватимуть у Туреччині. Повернулась і військовий медик Мар’яна Мамонтова. Її тримали в полоні вагітною.

Також вийшли на волю 10 іноземців, що воювали на боці України. Це громадяни США, Великої Британії, Хорватії, Марокко та Швеції. Нині вони перебувають у Саудівській Аравії, звідки повернуться додому.

Натомість Україна віддала 55 полонених російських військовослужбовців, а також Віктора Медведчука — лідера забороненої в країні проросійської партії ОПЗЖ, якого звинувачують у державній зраді.

Обмін відбувся за посередництва Туреччини та Саудівської Аравії.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що операцію готували досить довго, і це були складні переговори.

[Володимир Зеленський, президент України] «Сьогодні ми маємо 215 гарних новин. Це однозначно перемога для нашої країни й для нашого суспільства, але найбільше для тих 215 родин, які зможуть побачити своїх близьких у безпеці».

Також Володимир Зеленський подякував усім, хто брав участь у переговорах щодо звільнення полонених. Зокрема президенту Туреччини Тайїпу Ердоганові, наслідному принцу Саудівської Аравії Мохаммеду бін Салману та експрем’єру Великої Британії Борису Джонсону.

Варто зазначити, що це був найбільший обмін полоненими з початку повномасштабного вторгнення Росії до України.

2. У Нью-Йорку проходить 77-ма Генасамблея ООН

77-ма Генасамблея ООН
Нью-Йорк, США

Британський прем’єр Ліз Трасс і її японський колега Фуміо Кісіда провели зустріч на полях 77-ї Генасамблеї ООН у Нью-Йорку.

Трасс засудила провокації Китаю щодо Тайваню, які загрожують спеціальній економічній зоні Японії.

Трасс і Кісіда також наголосили на важливості співпраці демократичних країн, зокрема через міжнародні організації, такі як «Велика сімка».

Ще новий британський прем’єр зустрілася із президентом Франції Емманюелем Макроном.

Уперше за три роки Генеральна Асамблея проходить наживо, а не онлайн. Сесію відкрив Генеральний секретар Антоніу Гутерреш. Він говорив про сумну картину у світі, а також закликав 193 країни-члени виправити «колосальну глобальну дисфункцію».

[Антоніу Гутерреш, Генеральний секретар ООН]:
«Наш світ у небезпеці й паралізований. Геополітичні розбіжності підривають роботу Ради Безпеки, підривають міжнародне право, підривають віру людей у ​​демократичні інститути та підривають усі форми міжнародного співробітництва. Так тривати не може».

Головні теми Асамблеї — клімат, війна в Україні та пандемія. Президент Туреччини нагадав делегатам, що вони несуть спільну відповідальність за стабільність у світі.

[Тайїп Ердоган, президент Туреччини]:
«Усі ці лиха, що стосуються мільйонів людей, ще раз показали, що Організації Об’єднаних Націй доведеться бути набагато ефективнішою, набагато впливовішою».

Водночас лідер Південної Кореї теж закликав демократичні країни до співпраці та єднання. Цього місяця Північна Корея офіційно закріпила право завдавати випереджальних ядерних ударів для свого захисту. Зі слів її лідера Кім Чен Ина, новий закон робить ядерний статус КНДР «незворотним» і забороняє переговори про денуклеаризацію.

Президент Південної Кореї зазначив, що світова спільнота має захистити свою свободу через солідарність та відданість міжнародним нормам.

3. Масові протести в Ірані та в усьому світі після загибелі 22-річної жінки

Протести після смерті жінки
Іран

У всьому Ірані тривають протести через смерть жінки, яку затримала поліція моралі за «невідповідний одяг». Активісти кажуть, що ситуація стане ще гіршою, бо влада розгортає технологію розпізнавання облич, щоб ліпше контролювати громадян.

Протести й заворушення охопили всю країну. Влада каже, що під час сутичок утратило життя троє людей, серед них співробітник сил безпеки. За іншими джерелами, відколи в суботу почалися протести, загалом загинуло вже семеро.

Протести розпочалися після смерті 22-річної Махси Аміні з іранської провінції Курдистан. Вона впала в кому й померла після того, як минулого тижня її затримали в Тегерані. А затримали через нову жорстку політику в країни щодо носіння хіджаба.

Поліція заперечує, що з Аміні погано поводилися, і каже, що вона мала проблеми зі здоров’ям. Її сім’я не погоджується і стверджує, що та ні на що не хворіла.

Акції солідарності із загиблою пройшли і в інших містах світу. Це Амстердам. На вулиці вийшли десятки людей, зокрема й вихідці з Ірану.

А так протестували в Нью-Йорку біля будівлі ООН. Там, де зараз проходить Генасамблея і зібралися десятки світових лідерів, зокрема й президент Ірану Ібрагім Раїсі.

Іранці виступили проти посилення державного контролю, побоюючись, що ситуація з правами людини в країні стане ще гіршою. Так, багато хто боїться, що теж може зіткнутися з поліцією моралі, оскільки жінок часто затримують за порушення правил носіння хіджаба. А коли запровадять технологію розпізнавання облич, затримань може стати ще більше.

4. Країни Балтії і Польща закривають кордони для громадян Росії

Санкції проти росіян
Країни Балтії і Польща закривають кордони

Чотири з п’яти країн ЄС, що межують із Росією, заборонили росіянам в’їжджати за шенгенськими візами. Це Польща, Естонія, Литва та Латвія.

Перетнути кордон не вийде і з візами, які видали треті країни.

Фінляндія лишилася відкритою, але зменшила кількість віз, що видають росіянам.

[Кая Каллас, прем’єр-міністр Естонії]:
«Залишається лазівка — Фінляндія. Виходить не дуже ефективно, якщо Фінляндія не бере участі в домовленості. Це так. Але це ліпше ніж нічого».

Заборона не стосується дисидентів, які втікають до ЄС, біженців, постійних жителів Євросоюзу й тих, хто їде до родичів.

[Роман Лютович, турист]:
«Більшість росіян помітили б, якби їх не пускали до Туреччини. І то не більшість, а більшість із тих, хто їздить. Але насправді це дуже невелика частина населення».

[Марія Онікіна, туристка]:
«Шкода, що санкції діють саме щодо звичайних людей».

Москва заявила, що вживе заходів у відповідь, але кордон для громадян Євросоюзу не закриватиме.

Раніше ЄС заборонив усі польоти з Росії. Нині доступне лише залізничне й автомобільне сполучення.

5. Ураган «Фіона» на Домінікані: зруйновані будинки й тисячі сімей без світла

Ураган «Фіона»
Домініканська Республіка

Жителі Домініканської Республіки обшукують руїни своїх будинків, намагаючись знайти вцілілі речі. Таких руйнувань завдав ураган «Фіона». Він спричинив великі повені й відрізав від світу цілі села, а також змусив коло 12 з половиною тисяч осіб покинути свій дім. До того ж без світла залишилося понад 700 тисяч місцевих жителів.

«Фіона» — перший серйозний ураган у Домінікані після «Жанни», яка вирувала у вересні 2004 року.

Нині наслідки теж невтішні. Скрізь повалені дерева, грязь і каміння. У деяких будинках зірвало дах.

[потерпіла]:
«Ще в неділю ввечері я побачила, що щось не так. Я пішла до мами, брат теж пішов. Як бачите, у будинку все понищено. Та добре, що Бог нас захищає, це найголовніше».

На вулицях домініканських міст почали роздавати їжу. Ураган зруйнував плантації бананів, кави та какао. Багато хто втратив урожай, а значить і дохід.

[потерпіла]:
«Вітер дув з одного боку, потім увірвався в дім. Дах зірвало, усе всередині летіло шкереберть. Нам довелося тікати».

«Фіона» принесла лихо й у сусіднє Пуерто-Рико. Країну було повністю знеструмлено. Загинуло щонайменше троє людей. Руйнування також значні. Повінь, яку спричинив ураган, змивала мости, валила дерева й руйнувала житла.

Наразі електропостачання відновили лише для 20 % будинків і підприємств острова.

6. Лідери Фінляндії та Швеції отримали нагороду Global Citizen Award

Вручення нагород
Нью-Йорк, США

19 вересня у Нью-Йорку відбулась церемонія вручення нагород Global Citizen Award. Цьогоріч її отримали лідери Фінляндії та Швеції за історичне рішення їхніх країн приєднатися до НАТО після вторгнення Росії до України.

Президент Фінляндії Саулі Нійністе не зміг бути на церемонії особисто, однак надіслав відеозвернення, у якому закликав США та Європу працювати разом.

[Саулі Нійністе, президент Фінляндії]:
«Так, Європі потрібні США, але США також потрібна Європа. Оскільки світ стає дедалі більш небезпечним і роз’єднаним, нам необхідно ще більше зблизитися».

Нагороду від імені прем’єр-міністра Швеції Магдалени Андерссон отримала міністр закордонних справ країни Анн Лінде. Вона сказала, що поштовхом до приєднання до альянсу стала війна в Україні.

[Анн Лінде, міністр закордонних справ Швеції]:
«Для Швеції агресія Росії проти суверенного й демократичного сусіда стала переломним моментом. Наше рішення подати заявку на членство в НАТО знаменує кінець понад 200-річного нейтралітету та неприєднання».

Цього року на заході також ушанували пам’ять покійної Її Величності Королеви Єлизавети II та Сіндзо Абе, колишнього прем’єр-міністра Японії та лауреата премії Global Citizen Award 2016 року.

Global Citizen, також відома як Global Poverty Project — це міжнародна освітня та правозахисна організація, яка працює над активізацією руху за подолання крайньої бідності. Її премією відзначають активістів та лідерів усього світу.

7. Епоха закінчилася: у Великій Британії поховали Єлизавету II

Похорон королеви
Лондон, Велика Британія

Труну з тілом королеви Єлизавети II внесли до Вестмінстерського абатства. Так завершилися десять днів жалоби за монархом, який правив у Великій Британії найдовше.

Попрощатися прийшов король Чарльз III і члени монаршої родини, зокрема й правнуки Її Величності — принц Джордж та принцеса Шарлотта. Усього ж на церемонії було коло 500 світових лідерів, знаменитостей і членів королівських сімей з усього світу.

[Джастін Велбі, архієпископ Кентерберійський]:
«Покійна ЇЇ Величність заявила в ефірі з нагоди свого 21-го дня народження, що все життя присвятить служінню нації та Співдружності. Мало хто так добре дотримувався слова, як вона».

Служба завершилася двохвилинною церемонією мовчання.

До цього десятки тисяч людей вишикувалися вздовж вулиць Лондона. Вони прийшли подивитися на труну з тілом королеви, під час її короткої подорожі з Вестмінстер-холу.

Труну провезли на гарматному лафеті 142 моряки Королівського флоту.

Перед ними маршували сотні військовослужбовців у парадній формі.

Друга королівська процесія через Лондон пройшла після церемонії у Вестмінстерському абатстві. Труну повезли до Віндзорського замку, для більш камерної служби в каплиці Святого Георгія.

Там символи влади монарха зняли та помістили на вівтар. Лорд-камергер зламав свій «жезл канцелярії» на знак закінчення служби королеві.

Потім труну опустили до королівського склепу. Там Єлизавета II спочиватиме поруч із чоловіком принцом Філіпом.

Королева померла у віці 96 років. На британському престолі вона була сім десятиліть.

8. Сотні людей помирають від малярії в постраждалому від повеней Пакистані

Малярія косить людей
провінція Сінд, Пакистан

Понад 320 осіб померло від малярії та інших хвороб у постраждалих від повеней регіонах Пакистану. Інфекції швидко поширюються в тимчасових таборах, розташованих біля паводкової води.

У лікарнях провінції Сінд пацієнтів стало на третину більше, ніж зазвичай.

[Абдул Рауф, лікар]:
«Люди п’ють застояну паводкову воду, тому пацієнтів зі шлунково-кишковими хворобами й малярією побільшало. Зазвичай у нас небагато таких випадків. Але нині вісім чи дев’ять із десяти дітей, які до нас надходять, хворі на малярію».

З 1 липня до польових шпиталів у постраждалих від повеней регіонах по допомогу звернулося понад два мільйони осіб. В самій лише провінції Сінд за добу підтвердили майже 5000 випадків захворювання на малярію. Лікарі кажуть, що коли прийдуть холоди, ситуація погіршиться.

Найбільше постраждали південні провінції Белуджистан та Сінд. Сотні тисяч людей утратили житло й мешкають у тимчасових таборах. Їм бракує їжі, ліків та медичної допомоги. Водночас повені можуть не відступити й за пів року.

[Соомар Бадал, постраждалий від повені]:
«Нам дають їжу раз на день. Маю шестеро дітей. З’їсти це самим чи віддати дітям? Нам бракує продовольства. Щойно дали рис. Увечері ми нічого не отримаємо. Наступного разу поїмо завтра».

Повені через мусонні дощі в Пакистані виникають щороку. Цього разу вони почалися в середині червня й досягли катастрофічних масштабів. Від них постраждали 33 мільйони осіб — це 15 % населення країни. Понад півтори тисячі людей утратило життя.

Також зруйновано будинки, дороги й мости, знищено посіви. Загинули сотні тисяч голів худоби. Збитки оцінюють у 30 мільярдів доларів.

9. Мексиканські селяни чекають на допомогу після землетрусу

Після землетрусу
Ла-Нуес, Мексика

У віддалених селищах мексиканського штату Мічоакан жителі чекають на допомогу. Її поки що не можуть доставити через завалені дороги. У понеділок у Мексиці стався сильний землетрус магнітудою 7,6.

[місцева жителька]:
«Ми чекаємо, щоб чиновники приїхали й подивилися на ситуацію тут, бо вони дивляться лише на великі міста, а сюди ніхто не приїжджає. Коли я сюди приїхала, мій батько був зовсім сам — поруч не було нікого».

[місцевий житель]:
«Вони обіцяють стежити за ситуацією і нам допомагати. Зараз найголовніше — розчистити дороги, щоб вантажівки могли проїхати й підтримати постраждалі будинки, школи та притулки».

Епіцентр підземних поштовхів був на заході Мексики, осередок залягав порівняно неглибоко — за 15 кілометрів від поверхні землі. Найбільше пошкоджень — у штатах Коліма й Мічоакан.

За даними влади, двоє людей загинуло, десятеро постраждало. Пошкоджено понад 200 будинків.

Для Мексики це вже третій землетрус, який стався саме 19 вересня. Попередні два були в 1985 та 2017 роках. Тоді жертв було значно більше.

10. Штат Флорида відправив 50 мігрантів на острів, де відпочивають політики-демократи

Літак доставив 50 мігрантів
о. Мартас-Віньярд, США

50 нелегальних мігрантів висадилися на острові Мартас-Віньярд, популярному серед ліберальної еліти США. Два літаки з шукачами ліпшого життя відправив губернатор Флориди Рональд Десантіс. Він, як і багато інших республіканців, не погоджується з м’якою міграційною політикою Демократичної партії.

Самі мігранти не знали, куди летять. Кажуть, що їхня головна мета — знайти роботу й забезпечувати сім’ї.

[мігрант із Венесуели]:
«Я хотів жити у Вашингтоні, але вийшло інакше. Мабуть, у Бога свої плани. Тепер ми збираємося до Бостона».

За президентства Джо Байдена багатьох нелегалів не депортують. Влада дозволяє їм лишитися в США й подати прохання про надання притулку. Республіканці вважають таку політику провальною.

Ще у квітні цього року губернатор Техасу почав відправляти тисячі мігрантів до Вашингтона. А недавно додав ще два міста — Нью-Йорк та Чикаго. Губернатор Аризони з травня також відправляє мігрантів до столиці США.

Рональд Десантіс пішов ще далі й розпорядився відвезти іноземців на острів Мартас-Віньярд. Він у Массачусетсі — одному з найлівіших і найліберальніших штатів. Губернатор неодноразово обіцяв так учинити, якщо Байден і далі відправлятиме мігрантів до Флориди.

Улітку на острові відпочиває політична еліта Демократичної партії. Власники місцевої нерухомості раніше заявляли про свою солідарність із мігрантами. Але коли ті прибули, виявилося, що їх ніде поселити. Тимчасовий притулок їм надала церква.

Кордон США щомісяця нелегально перетинають тисячі мігрантів із Латинської Америки. Багатьох затримують, але невідомо скільки проникає непомітно.

11. Дефіцит і зростання цін: казахи встають о шостій ранку, щоб купити кілограм цукру

Дефіцит і зростання цін
Алмати, Казахстан

Цукор, борошно й цибуля в Казахстані вже в дефіциті. Люди нарікають, що купити про запас уже неможливо, та й ціни невпинно зростають.

[Тамара, пенсіонерка]:
«Був такий час, коли продавали соціальний цукор. Так ми о шостій ранку ходили всією сім’єю, щоб купити три кілограми цукру і зварити ягоди. Бо в одні руки давали всього кілограм».

Інфляцію і нестачу основних товарів можна бачити в низці країн Африки й Центральної Азії. До цього призвели перебої з постачанням українського й російського зерна та подорожчення енергоносіїв.

[Амангул, відеоблогерка]:
«Ви знаєте, настільки ми вже втомилися бігати за цінами… Я вже цього разу руки опустила й сказала, що все — хай буде, що буде. Уже все — набридло. Ми не вженемося. Люди мішками беруть цукор, борошно. Це настільки робить нас невротичними й тривожними. До чого ми йдемо, я не знаю».

Найбільше подорожчали харчі й безалкогольні напої, а також одяг і взуття.

[Айбек, будівельник]:
«Загалом цукор останнім часом подорожчав, цибуля, основні (харчі), картопля, часник».

Зростають ціни й на орендоване житло.

[Ельдар, підприємець]:
«Насправді все дорожчає: машини, комунальні послуги, житло. Я маю своє помешкання, але друзі кажуть, що квартири дуже подорожчали».

У вересні за рівнем інфляції Казахстан посів друге місце серед країн Євразійського економічного союзу. На першому опинилася Білорусь. П’ятірку замикають Киргизстан, Росія та Вірменія.

12. Літальний байк, який неначе із «Зоряних воєн»

Літальний байк
Детройт, США

Ось таке на вигляд майбутнє в усій красі. На автосалоні в Детройті показали перший у світі літальний мотоцикл.

Один японський стартап створив говербайк XTURISMO. Він може літати 40 хвилин, а його максимальна швидкість — 100 кілометрів за годину.

Одним із перших випробував прототип співголова автосалону Тад Шотт.

[Тад Шотт, співголова автосалону]:
«Почуваюся 15-річним. Я наче вийшов із “Зоряних воєн” і скочив на їхній байк. Це просто бомба! Звісно, трохи страшнувато, але я був у захваті. Мурашки побігли по всьому тілу».

Засновник і голова стартапу Сухей Комацу каже, що компанія починала з виробництва дронів і безпілотних літальних апаратів.

У Японії говербайк уже продають. А на ринок США у 2023 році хочуть випустити його компактнішу версію. Ціна становитиме 777 тисяч доларів.

За словами Комацу, компанія також сподівається до 2025 року знизити вартість розробки й випустити електричну модель за 50 тисяч доларів.

Представники стартапу кажуть, що планують вийти на фондовий ринок і розмістити свої акції вже в листопаді.

13. Студенти винайшли електромобіль, який очищує повітря від CO2

Електрокар, що очищує повітря
Нью-Йорк, США

Цей концепт-кар не тільки працює на електриці, а й очищує повітря. Його збудували студенти з Нідерландів. Нині вони демонструють автомобіль у США.

Винахідники вирішили зробити машину, у процесі використання та утилізації якої виділиться мінімум вуглекислого газу. Тому автомобіль оснастили такими літій-іонними акумуляторами, які після закінчення терміну служби можна переробити на 95 %. Це найвищий показник серед сучасних аналогів.

До того ж кузов автомобіля на 80 % складається із переробленого пластику. Деталі надруковано на 3D-принтері. Їх теж можна переробити.

[Єнс Лагайє, працівник компанії-виробника]:
«Девіз цього автомобіля — вловлювати більше вуглецю, ніж виділяти. Спереду він має два вугільні фільтри. Під час руху вони очищають повітря, вловлюючи вуглець».

За даними розробників, автомобіль, проїхавши 32 тисячі кілометрів, вловлює до двох кілограмів вуглецю. Автори ідеї сподіваються, що колись зібраний газ можна буде залишати на зарядних станціях.

[Єнс Лагайє, працівник компанії-виробника]:
«Ми хочемо надихнути індустрію та сподіваємося, що вона прийме ідею такого авто. Наша мрія — побачити серійне виробництво концепту».

Нідерландський стартап існує десять років. За цей час студенти створили сім концептуальних автомобілів.

14. Мальдіви дедалі більше забруднюються пластиком, який приносить океан

Люди закликають діяти
Мальдіви в пластику

Мальдіви часто називають райськими островами. Але сьогодні це так лише наполовину.

Мальовничі пляжі атола дедалі більше засмічують пластикові відходи, які приносить океан. А викидають їх жителі інших частин світу.

На одному з найвіддаленіших островів Мальдівів місцеві жителі регулярно збираються на суботники. Їхній улов — тонни одноразового пластику.

Староста острова каже, що людям набридло це робити.

[Ісмаїл Рафік, староста острова]:
«Хай де б ви жили, будь ласка, перестаньте викидати пластик, перестаньте викидати відходи й будьте відповідальними, розвивайте “зелений” спосіб життя. Якщо ми погано ставимося до довкілля, воно нам помститься».

Але проблема лежить не лише на поверхні суші. Староста острова вважає, що головна загроза — мікропластик в океані. Його їсть риба та інші морські мешканці. А потім він потрапляє в харчовий ланцюжок і опиняється в шлунку людей.

[Ісмаїл Рафік, староста острова]:
«Нам дуже важливо допомогти людям змінити їхній спосіб життя. Тож, надіємося, вони перестануть викидати пластик в океан. Ми надіємося, що вони зменшать чи припинять використання одноразового пластику».

Яку загрозу становить пластик для екосистеми океану, до кінця не вивчили.

[Катерина Паборцава, біохімік]:
«Чи залишається мікропластик у тілах жителів моря? Чи виділяє він певні токсичні сполуки, які потім шкодять організмам? Чи акумулюються токсичні сполуки, просуваючись угору харчовим ланцюжком?»

Водночас прибрати великий пластик нескладно. Значно важче впоратися з мікроскопічним. Науковці вважають, що видалити той, що вже потрапив до океану, неможливо. Люди можуть лише більше не викидати нові відходи.

На Мальдівах серйозно ставляться до проблеми. Крім прибирання, місцеві жителі також поступово замінюють одноразовий пластик склом.

15. Японка за 10 років не сплатила жодного рахунку за електроенергію

Життя поза мережею
Токіо, Японія

Тікако Фудзі живе в Токіо й ось уже як 10 років не платить за електрику.

62-річна жінка сама виробляє собі електроенергію, використовуючи чотири сонячні панелі, установлені на балконі.

У середньому в сонячний день за їхньої допомоги можна отримати 1000 Вт. Цього достатньо, щоб використовувати кілька електроприладів та вмикати вечорами світло.

Фудзі заробляє фарбуванням тканин. Вона не має телевізора, аудіоколонок, пральної машини, кондиціонера чи пилососа.

У сонячні дні вона підігріває їжу в чорних каструлях на сонці.

А якщо треба зварити рис чи спекти пиріг, то користується сонячною плитою.

[Тікако Фудзі, жителька Токіо]:
«У сонячний день рибу можна приготувати приблизно за годину, а курячу груднинку — години за півтори».

Їжу розігріває за допомогою свічок.

[Тікако Фудзі, жителька Токіо]:
«Я почала так жити у 2011 році після великого східнояпонського землетрусу. Незабаром після лиха тут кілька разів раптово відключили електропостачання. Я вирішила, що маю забезпечити себе власною електроенергією, і встановила сонячну панель».

А в дощові дні Тікако сідає на свій велотренажер. Він теж виробляє енергію. Однієї розминки достатньо, щоб три години живити лампочку.

Дехто називає її спосіб життя спартанським. Але японка каже, що це їй подобається. Якоїсь миті через спеку вона думала відмовитися від такої економії. Але тепер у зв’язку зі світовою енергетичною кризою вирішила почекати.

Так, недавно вона купила невеликий холодильник, який працює від сонячних батарей.

16. Чемпіонат літальних апаратів «Флюгтаг» пройшов на Тайвані

Чемпіонат «Флюгтаг»
Тайчжун, Тайвань

Понад 40 саморобних літальних апаратів змагаються на дальність польоту на Тайвані. Злітною смугою їм служить пірс у місті Тайчжун. Чемпіонат називається «Флюгтаг», або «День польотів».

Кожен апарат зроблено з екологічних матеріалів. Розмір не перевищує дев’яти метрів, а вага — двохсот кілограмів. Команда складається з п’яти осіб. Двигун — це м’язова сила людей.

Більшість літальних апаратів просто падають у воду. Мета змагань — продемонструвати творче мислення й розвеселити глядачів. Проте переможці є завжди. Цього року перше місце здобув апарат у вигляді космічного корабля. Він пролетів майже 33 метри.

Перший такий чемпіонат пройшов 91-го року в Австрії. Тепер його проводять у різних країнах. Світовий рекорд дальності польоту — 78 метрів.

17. У Чаді пересувна школа допомагає дітям кочівників здобувати знання

Школа для дітей кочівників
Чад

Як здобути освіту дітям кочівників? Учитель Леонард Гамайг знайшов вихід. Він заснував у центральноафриканській країні Чад пересувну школу. Ідея виникла, коли побачив дітей, які гралися під вікнами його класу.

[Леонард Гамайг, учитель]:
«Я засмутився, бо в цей час діти мають навчатися. Тоді я вирішив зустрітися з їхніми батьками та обговорити ідею створення цієї школи. Вони погодились».

Відтоді минуло три роки. Нині в пересувній школі навчаються 69 дітей різного віку. У ці місця кочівники приходять під час сезонних дощів. Так було споконвіку.

У Чаді мешкає приблизно 17 мільйонів осіб. 7 % із них — кочівники. Водночас до школи ходить менш як один відсоток хлопчиків, а дівчаток у ній немає взагалі. Пересувний клас Леонарда Гамайга відкрив для корінних народів нові можливості.

[Леонард Гамайг, учитель]:
«Діти роблять значний прогрес. Ніхто з них раніше не ходив до школи. А тепер вони правильно пишуть своє ім’я, розмовляють французькою і розв’язують математичні здачі. Для нас це дуже важливо».

Лідер громади кочівників уважає, що освіта допоможе його народу розвиватися. Батьки теж раді, що діти здобувають знання.

Засновник школи й сам має зиск із цього проєкту. Він навчився в кочівників дбайливо ставитися до води й уживати більше молочних продуктів.

18. Фермер із Гази розкопав у себе на подвір’ї мозаїку візантійської епохи

Візантійська мозаїка у дворі
Газа, Палестина

Знайти мозаїку візантійської доби в себе на городі — так щастить не всім. Але саме це й трапилося із палестинським фермером у Газі. За оцінками фахівців, мозаїці 1300–1500 років. Салман аль-Набахін наткнувся на неї пів року тому.

Усе почалося з того, що він схотів посадити у дворі дерева. Саджанці приживалися погано. Фермер і його син вирішили перевірити ґрунт і почали копати глибоку яму. Так виявили частину мозаїчної підлоги.

[Салман аль-Набахін, житель Гази]:
«Разом із племінником ми пошукали інформацію в інтернеті. Так дізналися, що це мозаїка часів візантійського правління».

Вивчатимуть знахідку міжнародні експерти та французькі науковці.

[Салман аль-Набахін, житель Гази]:
«Уважаю, що ця мозаїка дорожча за будь-які скарби. Це палестинське надбання».

Останніми роками в Газі зробили кілька археологічних відкриттів. Однак у країні не вистачає грошей і мало фахівців. Влада спирається на допомогу міжнародних фондів, які організовують розкопки й консервацію стародавніх пам’яток.

19. Музика допомогла австралійцю оговтатися від травми й повернутися на сцену

Рятівна музика
Австралія

Дуг Меррік і його партнер по співу готуються до наступного виступу. Попередні 17 років чоловік був учасником вокального тріо.

[Дуг Меррік, житель Австралії]:
«Моя теща часто казала, що я співаю, як (Пласідо) Домінго».

Австралієць мав порушення зору. Два роки тому це стало причиною трагедії. Його збив автомобіль.

[Дуг Меррік, житель Австралії]:
«Мабуть, я вдарився головою і, як потім з’ясувалося, у мене був перелом ключиці, пошкодження плеча та перелом ребер».

Травма голови виявилася серйозною. Дуг повністю осліп. У нього ще почалися проблеми з пам’яттю та вимовою.

[Дуг Меррік, житель Австралії]:
«Навколо було темно. Здавалося, я був у приміщенні із завішеними шторами».

Саме тоді стала в пригоді музика. Після 72 днів у лікарні чоловік не лише повернувся до співу, а й знову почав виступати.

[Сью Гарнделл-Роу, партнерка по співу]:
«Сьогодні я подумала, що, так, треба починати знову підтягуватися до його рівня».

[Дуг Меррік, житель Австралії]:
«Я щасливий. Але, звісно, сумно, що я не можу бачити глядачів».

Логопед Мерріка пишається його прогресом.

[Мелані Мозес, логопед]:
«Треба знайти те, що вам цікаво. Лише те, що люди мають інвалідність, не означає, що вони не можуть робити неймовірних речей».

20. Мавпи тероризують туристів біля Тадж-Махалу в Індії

Мавпи дошкуляють туристам
Агра, Індія

Лангурів в Індії вважають священними тваринами. Але в Агрі вони стали прикрою перешкодою для туристів. Щороку сюди приїжджає сім мільйонів мандрівників, щоб відвідати Тадж-Махал.

До мавзолею не можна заходити з їжею. Туристи залишають її в урнах. Це приваблює цілі банди нахабних мавп. Ці тварини ще намагаються понишпорити в сумках.

[туристка]:
«Мавпи завдали нам чимало клопоту. Вони відібрали в мене окуляри, а потім розбили. Вони нас прямо-таки тероризують».

[турист]:
«Індійська пам’ятка в Агрі — це історичне місце. Напади мавп справляють на іноземців погане враження. Нехай влада щось із цим зробить і захистить людей від мавп».

Лангурів в Індії поважають за схожість із мавпоподібним божеством Хануманом. Вони є майже біля кожного індуїстського храму. Але за попередні кілька десятиліть у країні значно поменшало лісів. Тому дуже багато мавп у пошуках їжі почало приходити до людей.

[Раджкумар Патель, працівник археологічної служби в Агрі]:
«Ми просимо туристів не наближатися до мавп і не робити селфі. Якщо мавпи між собою б’ються, тоді можна зрозуміти, що вони розсерджені. Не треба до них підходити. Слід триматися поодаль».

Тим часом надія на спокійний огляд визначних пам’яток Агри все ж є. Місцева влада вже підготувала спеціальну команду, яка захищатиме людей від мавп.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: