06.10.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (25 по 30 вересня)

Огляд світових подій (25 по 30 вересня)

1. Ураган «Ієн» ударив по Флориді з катастрофічною силою Ураган «Ієн» ударив по узбережжю штат Флорида,..

Дата завантаження: 2024-05-06

video

1. Ураган «Ієн» ударив по Флориді з катастрофічною силою

Ураган «Ієн» ударив по узбережжю
штат Флорида, США

Ураган «Ієн» з катастрофічною силою вдарив по Флориді. Він приніс штормовий вітер, зливи і спричинив небезпечні приливні хвилі. Напередодні він пройшов через Кубу, залишивши руйнування, і набрав ще більшої потужності над Мексиканською затокою. Після цього його сила зросла з другої до четвертої категорії зі швидкістю вітру 240 кілометрів за годину.

Через штормові припливи вулиці в містах Флориди перетворилися на річки. Подекуди вода доходить до дахів будинків. До поліції постійно надходять дзвінки з проханням про допомогу. Два мільйони будівель залишилися без електрики.

У деяких містах запровадили комендантську годину, щоб запобігти мародерству. Багато людей перечікують ураган у тимчасових сховищах. Перед стихійним лихом влада штату оголосила про евакуацію двох з половиною мільйонів людей.

«Ієн» увійшов до п’ятірки найсильніших ураганів у сучасній історії Флориди.

[Рон Десантіс, губернатор Флориди]:
«Цей ураган настільки потужний, що люди його порівнюють з ураганом “Чарлі”, який був у 2004 році. Тоді чекали удару по Тампі, але він повернув убік і налетів на південний захід Флориди. “Чарлі” був сильним, але “Ієн” ще руйнівніший. Наслідки будуть тяжкі».

Ураган рухається далі вглиб США зі швидкістю 14 кілометрів за годину і поступово послаблюється до тропічного шторму. За прогнозами синоптиків, сильний вітер і дощі збережуться. У центрі штату подекуди випаде до 75 сантиметрів опадів.

Як очікують, «Ієн» перетне півострів Флорида у північно-східному напрямку й досягне Атлантичного узбережжя.

Президент США Джо Байден пообіцяв, що федеральний уряд надасть усю можливу допомогу постраждалому штату.

2. Голова МЗС Данії: «Витоки спричинені вибухами»

Витоки спричинені вибухами
Заява голови МЗС Данії

Витік газу на «Північних потоках» стався внаслідок навмисних вибухів. Про це заявив міністр закордонних справ Данії Єппе Кофод.

[Єппе Кофод, міністр закордонних справ Данії]:
«Ми змогли встановити, що ці витоки спричинили вибухи. Ці трубопроводи підірвали, і всі дані, які ми маємо, свідчать про це. Ось чому ми кажемо, що це було зроблено навмисно».

Газ і далі викидається у Балтійське море. Водночас досі не зрозуміло, хто може стояти за витіканням. Кофод каже, що уряд Данії найближчими днями опублікує результати розслідування. Він назвав вибухи загрозою безпеці ЄС.

[Єппе Кофод, міністр закордонних справ Данії]:
«Це атака на європейську інфраструктуру, і ми маємо на неї реагувати».

Росія звинуватила в НС на «Північному потоці-1» та -2 Сполучені Штати.
Білий дім ці звинувачення відкидає.

Водночас міністр оборони Німеччини сказав, що наразі рано когось звинувачувати, і слід дочекатися закінчення розслідування.

На трубопроводи «Північного потоку» витратили мільярди доларів. Їх спільно інвестували Росія та європейські партнери.

Витоки сталися в кількох місцях у виключних економічних зонах Данії та Швеції. Водночас трубопроводи в цей час не працювали, однак у них попередньо закачали газ на випадок, якщо подача відновиться.

3. Протести в Ірані через смерть Махси Аміні стають дедалі запеклішими

Протести через смерть іранки
Іран невдоволений позицією Заходу

У всьому світі не вщухають протести через смерть 22-річної іранки, затриманої «поліцією моралі». Демонстрації й мітинги відбуваються біля будівель посольств Ірану в Лондоні, Берліні, Афінах та інших містах.

Водночас МЗС Ірану викликало послів Великої Британії й Норвегії в Тегерані. Їм висловили ноту протесту у зв’язку з так званим втручанням їхніх країн у внутрішні справи Ірану і створенням ворожої атмосфери засобами масової інформації.

Нагадаємо, що 16 вересня в Ірані померла Махса Аміні. За два дні до цього її затримала «поліція моралі» за неправильне носіння хіджабу. Невдовзі побиту дівчину доправили з поліцейської дільниці до лікарні. Медики боролися за її життя, але врятувати не змогли.

Одразу після смерті Аміні в Ірані спалахнули протести. Їх підтримали в інших країнах. На знак незгоди жінки обрізають волосся.

[протестувальниця]:
«Зістригаю волосся, бо вже завтра багато моїх сестер в Ірані можуть померти через хіджаб. Я проти цього. Не хочу підкорятися терористичному й диктаторському режиму. Я вийшла підтримати свій народ, бо в нього немає права голосу, немає журналістів, які могли б про нього говорити».

У самому Ірані антиурядові протести стають дедалі жорстокішими. У них беруть участь жителі щонайменше 16 провінцій із 31. Влада обмежила доступ до інтернету. Проте, люди знаходять способи координувати виступи. Поліція пускає в хід сльозогінний газ і вогнепальну зброю. Загинуло близько 50 осіб.

4. Вибори до парламенту Італії: попередньо перемогли правоцентристи

Праві перемагають під час виборів
Італія

На парламентських виборах в Італії перемогла правоцентристська коаліція, до якої входять партії: «Брати Італії», «Ліга» та «Вперед, Італіє». Вона набрала понад 44 % голосів. Водночас провідною політичною силою стали «Брати Італії». Їх підтримало 26 % виборців.

Очікується, що лідер партії Джорджа Мелоні стане кандидатом на пост прем’єр-міністра Італії.

[Джорджа Мелоні, лідер партії «Брати Італії»]:
«Якщо нас покличуть керувати цією країною, ми зробимо це для всіх італійців. Наша мета – об’єднати націю».

Лівоцентристська коаліція партій набрала лише 26 % голосів. А її головну політичну силу, Демократичну партію, підтримало менш як 20 % виборців. Популістська партія «Рух п’яти зірок» набрала коло 15 % голосів. Явка на виборах становила 64 %.

Перше засідання парламенту заплановано на 13 жовтня. Новий уряд можуть сформувати до кінця місяця. Йому одразу доведеться розв’язувати проблему різкого підвищення цін на енергоносії.

[житель Рима]:
«Загалом я задоволений. Найважливіше, що переможець має шанс сформувати уряд».

[житель Рима]:
«Я не голосував за «Братів Італії», тому не дуже тішуся. Гадаю, правоцентристський уряд довго не протримається. Між партіями коаліції надто багато внутрішніх розбіжностей».

У 2008 році Джорджа Мелоні стала наймолодшим міністром Італії, очоливши Міністерство у справах молоді. Тоді їй був 31 рік. Якщо зараз її призначать головою уряду, вона стане першою жінкою – прем’єр-міністром країни.

Парламент попереднього скликання розпустили в липні після відставки прем’єра Маріо Драґі.

5. Похорон екс-прем’єра Сіндзо Абе в Японії: приїхали голови держав та урядів

Похорон Сіндзо Абе
Токіо, Японія

Квіти, молитви та залп із 19 гармат. Так у Японії відбувся державний похорон екс-прем’єра Сіндзо Абе. На церемонію запросили 4300 поважних гостей із різних країн. Серед них 34 чинних і 14 колишніх голів держав.

Попрощатись із вбитим політиком прибула віце-президент США Камала Гарріс, прем’єр Індії Нарендра Моді, прем’єр-міністри Австралії, Сінгапуру, Південної Кореї, голова Європейської ради Шарль Мішель та інші.

Голова уряду Японії виголосив прощальну промову.

[Фуміо Кісіда, прем’єр-міністр Японії]:
«Ви казали: “Мужність – це робити те, що правильно”. Абе, ви були мужньою людиною. Ви були щирим і співчутливим, цінували своїх друзів і були добрим чоловіком».

Сіндзо Абе вбили на передвиборчому мітингу 8 липня. У нього вистрілив чоловік, який звинувачував екс-прем’єра у зв’язках із Церквою об’єднання. За словами нападника, релігійна організація розорила його родину.

Після цього в Японії почали викривати зв’язки між церквою та законодавцями з правлячої Ліберально-демократичної партії, яку колись очолював сам екс-прем’єр.

Варто зазначити, що похорон Абе став у Японії першим державним за останні 55 років. Він коштував скарбниці 11,5 мільйона доларів США. Зрештою не обійшлося без вуличних протестів. Проте заходи все одно відбулися.

Попрощатися з Абе прийшли тисячі японських громадян. Люди вишикувалися в чергу рано-вранці. Стоять по три години, щоби покласти квіти до тимчасового меморіалу та помолитися.

[жителька Токіо]:
«Я думала, що прийду рано, але вже зібралося багато людей. Я чула, що думки щодо державного похорону розділилися. Багато хто виступив проти. Але коли настав день похорону, люди все одно прийшли, щоби висловити співчуття».

Сіндзо Абе двічі був прем’єр-міністром. Перший раз рівно рік, другий – вісім років. Він обіймав цю посаду найдовше в історії країни.

6. У Сирії на тлі громадянської війни поширюється холера

Спалах холери
Сирія

Від холери в Сирії померло вже коло 30 осіб. І це лише підтверджені випадки. Загалом у країні зареєстровано щонайменше 2000 випадків зараження. Причому на територіях усіх сторін, які беруть участь у громадянській війні.

У найбільшій небезпеці — вимушені переселенці. Вони живуть у наметових таборах без водопроводу й каналізації.

[жителька табору для переселенців]:
«Ми помремо перш ніж ситуація покращиться. Ми й так помираємо. Хочемо їсти й пити і не скаржимося. Але терпіти вже неможливо. Нам дошкуляють щури й миші».

Спалах почався на північному сході Сирії в селі на березі Євфрату. Згодом перекинувся на західні території.

[Джаван Мустафа, представник системи охорони здоров’я]:
«Спостерігається повільне зростання кількості випадків захворювання. Це не перетворилося на неконтрольовану епідемію».

Водночас лікарні наповнюються новими пацієнтами. До того ж через війну не працює більш як половина медичних закладів. Аналізи можуть робити не в усіх клініках. Так, на північному сході країни зафіксовано 4350 випадків із підозрою на холеру, але підтвердити змогли лише 100.

[Антар Сіно, лікар]:
«Симптоми в пацієнтів схожі на холеру, але для нас це лише підозра на інфекцію. Лікування все ж таки призначаємо, як при цій хворобі. Лабораторний аналіз дуже важливий, але його немає і ми не можемо підтвердити діагноз».

Холера – небезпечне інфекційне захворювання. Супроводжується блюванням і діареєю. Це призводить до швидкого зневоднення організму, через що смерть може настати за кілька годин.

Міжнародні гуманітарні організації збільшили обсяги постачання чистої води для жителів районів, де поширюється інфекція. Також людям пояснюють, як поширюється хвороба і які в неї симптоми.

Війна в Сирії триває вже 11 років. Мільйони осіб стали біженцями й переселенцями.

7. Великий КПП між Колумбією й Венесуелою запрацював після багатьох років закриття

КПП запрацював
Колумбія – Венесуела

Оздоблена вантажівка з рулонами алюмінію перетинає венесуельсько-колумбійський кордон. Уперше за багато років між двома країнами поновилися вантажні перевезення. Відкрили великий прикордонний перехід між колумбійським містом Кукута й венесуельським штатом Тачира.

Міст Симона Болівара пішки особисто перетнув новий колумбійський президент Густаво Петро. Відновлення перевезень було його головною передвиборчою обіцянкою.

Це стало гарною новиною для венесуельців, які багато років страждали від дефіциту на тлі глибокої економічної кризи. Раніше багато хто з них пішки перетинав цей КПП, щоб купити необхідні товари з іншого боку.

Тепер до них поїдуть колумбійські фрукти, ліки, одяг, туалетний папір та інші товари.

Утім, Петро каже, що його країна також потребує товарів із Венесуели.

[Густаво Петро, президент Колумбії]:
«Більшість товарів переправлялася з Колумбії до Венесуели, але, безсумнівно, нам потрібний їхній алюміній, їхня сталь. Обидві економіки мають інтегруватися. Особливий район між Тачирою та Норте-де-Сантандер має стати платформою для індустріалізації».

Кордон між країнами простягається на 2219 кілометрів. У 2008 році обсяг двосторонньої торгівлі становив сім мільярдів доларів. Пізніше тодішній президент Венесуели Уго Чавес заморозив торгові відносини на знак протесту проти військової угоди між Боготою й Вашингтоном.

Водночас у 2019 році Венесуела повністю розірвала відносини з Колумбією. Це сталося після того, як активісти венесуельської опозиції спробували надіслати вантажівки з гуманітарною допомогою з Колумбії. Уряд Мадуро заявив, що це прикриття для спроби державного перевороту.

Колумбія зі свого боку звинувачувала Мадуро в приховуванні колумбійських повстанських організацій та злочинців.

Тепер до влади в Колумбії прийшов президент лівого спрямування. Він також пообіцяв, що між двома столицями поновлять авіарейси.

8. Покинуті гнити багатоповерхівки: тисячі китайців постраждали через кризу на ринку нерухомості

«Приречені» новобудови
Гуйлінь, Китай

Чисте повітря й мальовнича набережна здавалися китаянці Сюй надто прекрасними, щоби бути правдою. Проте вона ризикнула вкласти гроші в будівництво багатоповерхівки в Гуйліні на півдні Китаю. Тепер про це шкодує.

Жінка купила житло на початку 2019 року. Тоді забудовник продавав нерухомість за ціною 6000 юанів за метр квадратний. Це 850 доларів. Спершу будівництво просувалося швидко. Але в червні 2020-го компанію звинуватили в незаконному зборі коштів і заарештували все майно. Будувати припинили.

[Сюй, власниця квартири]:
«Я ніби з неба спустилася на землю. Усі заощадження сім’ї вкладено в цю квартиру».

Сюй купувала квартиру для сина. Сподівалася, що він одружиться й відкриє в Гуйліні бізнес. Тепер син і чоловік з нею не спілкуються. Жінка вже пів року сама живе в цій багатоповерхівці. Усередині немає ні водопроводу, ні газу, лише голі стіни й дірки замість розеток. Такі новобудови в Китаї називають «гнилими».

У цьому недобудованому комплексі мешкає коло 20 осіб. На подвір’ї зробили імпровізований туалет. Воду набирають на вулиці із виведеної назовні труби.

[Сюй, власниця квартири]:
«Ми, власники квартир, тут перемо одяг і миємо голову. Оскільки немає ні гарячої води, ні електрики, ми чекаємо, поки набрана вода прогріється на сонці. Потім миємо голову».

Історія у всіх мешканців приблизно однакова.

[власниця квартири]:
«Я вклала в це всі заощадження. Ми були звичайними фермерами. Я приїхала до Гуйліня, щоб купити квартиру. А виявилося, що будинок “гнилий”».

Така ситуація в усьому Китаї. Попит на нерухомість стрімко падає. Через пандемію в китайців знизилися доходи. Забудовники розоряються або відмовляються від збиткових проєктів. Водночас 90 % покупців вносять частину коштів за квартиру до закінчення будівництва. У результаті втрачають гроші, але все ще мусять виплачувати іпотеку.

9. Космічний зонд DART успішно врізався в навколоземний астероїд

Апарат DART ударив по астероїду
Експеримент НАСА

Космічний апарат DART успішно врізався в астероїд із гіперзвуковою швидкістю. Цей експеримент увійде в історію як перша спроба людей захистити Землю від планетарного удару.

Проєкт розробили американські вчені з НАСА, а також Лабораторії прикладної фізики. Мета місії – з’ясувати, чи здатний космічний апарат змінити траєкторію польоту астероїда настільки, щоб уберегти нашу планету від небезпеки.

DART – невеликий апарат із бортовою відеокамерою. Його запустили торік у листопаді. У вересні зонд наблизився до подвійного навколоземного астероїда Дідім. Після цього він врізався в його супутник Діморф діаметром коло 170 метрів.

[Ненсі Шабо, учасниця проєкту DART]:
«Люди працювали над цим роками, симулювали безліч ситуацій. Команда зробила вже понад 200 тисяч знімків. За минулі десять місяців перевірили кожну дрібницю».

Удар і наступний вибух зонда зняв італійський кубсат – надмалий супутник. Його запустили в космос спеціально для спостереження за цим процесом. Найближчими днями вчені отримають зображення.

Чи виявився експеримент успішним, стане відомо в жовтні. За допомогою наземного телескопа вчені перевірять, чи змінилася траєкторія Діморфа.

Удар по супутнику також спричинить перший у світі штучний метеоритний дощ на Землі. Дослідники обіцяють, що він буде дуже слабким.

Найближчим часом невеликі астероїди можуть спричинити проблеми. Вони не можуть знищити всю планету, але здатні зруйнувати ціле місто.

10. На автовиставці в Детройті показали літаки

Літаки на автовиставці
Детройт, США

Серед новинок Детройтської автовиставки тепер можна побачити й літаки. Свої досягнення в розробленні міського повітряного транспорту продемонстрували шість компаній із п’яти країн.

Серед експонатів — надлегкий гідролітак ICON A5 американського виробництва. Його оснащено складаними крилами. Це дає змогу перевозити його в причепі звичайного позашляховика.

Гості автосалону могли взяти участь у демонстраційних польотах уздовж річки Детройт. Тест-драйв включає посадку на воду.

[Сюзанна Клаветт, пілот]:
«Гадаю, це дивовижний досвід — виставити літак на Північноамериканському міжнародному автосалоні. Ми демонструємо майбутнє авіації. І це майбутнє вже настало. Ми відправили клієнтам понад 160 літаків A5».

А це двомісний електричний квадрокоптер Air One. Він призначений для приватних польотів на короткі відстані. Апарат оснащено вісьмома двигунами потужністю 770 кінських сил. Максимальна швидкість — 250 кілометрів за годину. Запас ходу — 177 кілометрів. Вантажність — 200 кілограмів.

[Джон Джордж, організатор автовиставки]:
«Думаю, це майбутнє автосалону. Наразі це не просто мотор-шоу. Це виставка мобільності, яка дає уявлення про різні типи транспортних засобів, зокрема повітряні».

Північноамериканський міжнародний автосалон існує понад 120 років. До пандемії він щороку приваблював до 800 тисяч гостей.

11. Таргани-кіборги допомагатимуть у рятувальних операціях

Тарган-кіборг
Вако, Японія

Комахи-кіборги допомагатимуть шукати постраждалих після землетрусів та інших лих. Так уважають японські дослідники з міста Вако. Вони розробили спеціальний рюкзак з обладнанням і гнучку сонячну панель і помістили це на великого таргана. Сама плівка не товща за людську волосину — усього чотири мікрони.

Для експериментів обрали мадагаскарських шиплячих тарганів, бо вони досить великі, щоб нести обладнання, і не мають крил. Навіть коли все необхідне приклеїти до спини цих комах, вони можуть долати невеликі перешкоди або, якщо перевернулися, знову вставати на лапки.

Команди таргану віддають через блутус. У потрібному напрямку він рухається завдяки імпульсам.

[Кендзіро Фукуда, дослідник]:
«Прорив у цьому конкретному дослідженні в тому, що на тіло комахи прикріплюють надзвичайно тонкий сонячний елемент. Так комаха має бездротовий зарядний пристрій потужністю більш як 10 мВт».

Усередині роботів батареї сідають швидко, тому час на обстеження також зменшується. Перевага комахи-кіборга в тому, що вона рухається сама, тож електрики для цього не треба.

[Кендзіро Фукуда, дослідник]:
«Ми вважаємо, що цю розробку зможуть використовувати для пошуку людей, що вижили, у зонах стихійних лих. Зокрема там, де стався землетрус і люди привалені уламками будівель».

Наступний етап — зробити розміщені на спині датчики мініатюрнішими, щоб комахам було легко рухатися, а також додати відеокамери.

До того ж рюкзак, який надягають на спину таргана, можна зняти. Це означає, що під час експериментів жодна комаха не постраждала.

Водночас дослідники шукають інше застосування й для сонячної плівки. Так, вони кажуть, що якщо погідного дня помістити її на парасольку, то можна виробити достатньо енергії, щоб зарядити мобільний телефон.

12. Туристи у Великій Британії бачать вигоду в падінні фунта стерлінгів

Падіння фунта – вигода для туристів
Лондон, Велика Британія

Стрімке падіння фунта стерлінгів потішило туристів у Великій Британії. Цього тижня британська валюта подешевшала щодо долара майже на 5%. Такого не було із 1985 року.

Цьому передував виступ голови Мінфіну країни в парламенті. Він оприлюднив короткостроковий план зниження податків на суму 45 мільярдів фунтів стерлінгів.

[туристка зі США]:
«Я нещодавно була в Ковент-Гардені. Гуляла там магазинами і спеціально не заходила в деякі. Тепер, можливо, повернуся».

Туристи кажуть, що міняти долари на фунти стерлінгів стало вигідніше.

[турист із Австралії]:
«Коли на свої гроші можеш купити більше, це зовсім інша річ. Люди захочуть більше мандрувати».

[турист із Канади]:
«Сьогодні люди не витрачають гроші бездумно. Не знаю, чи збільшиться потік туристів через те, що фунт ослаб щодо канадського долара. Але я сподіваюся на це, бо гадаю, що кожен має побачити Велику Британію, особливо Лондон».

З початку року фунт стерлінгів подешевшав щодо долара на 21 %.

Уряд нового британського прем’єра Ліз Трасс, окрім зниження податків, має намір також видавати субсидії для оплати рахунків за електрику. Це теж викликає занепокоєння в інвесторів. Вони вважають, що така політика може призвести до зростання інфляції і збільшення держборгу.

13. Вино з вугільної шахти: Франція освоює нові сорти

Вино з регіону вугільних шахт
Па-де-Кале, Франція

Ці пагорби – мальовничі залишки багатовікової історії видобутку вугілля на півночі Франції. На місці колишніх шахт місцеві жителі відкривають нові можливості. Тут з’являються виноградники, а поруч із ними – виноробні.

Загалом цей регіон уважають одним із найхолодніших у країні. Але цього разу допомогло аномально спекотне літо.

[Олів’є Пучек, винороб]:
«Урожай 2022 року, наш 10-й урожай, чудовий. У нас був гарний сезон. Якоїсь миті нас лякала посуха і спека, але, насправді, наш департамент Па-де-Кале від цього не постраждав. Ми дуже задоволені врожаєм. Виноград дуже гарний».

Місцевий сорт вина називають Шарбонне. Це гра слів. Легендарне «шардоне» поєднали зі словом «шарбон», що з французької перекладається як «вугілля».

[Анрі Жамме, винороб]:
«Ґрунт на цьому насипі не дуже багатий на глину, тому вода й добрива не затримуються. Я зазвичай кажу, що це дренажний ґрунт. Але з огляду на сприятливий клімат для виноградників у Па-де-Кале, урожай виходить високої якості».

Перші виноградники з’явилися тут десять років тому. А перші пляшки вина надійшли у продаж у 2018-му. Здебільшого їх купують місцеві жителі й невеликі магазини.

[Анрі Жамме, винороб]:
«У вина яскравий концентрований аромат. Щодо смаку… Можу сказати, що букет насичений. Спочатку легкий, потім смак яскраво розкривається, але не агресивний».

На півдні Франції через аномально спекотне літо горіли ліси. Однак на півночі погода була ідеальною для сільського господарства. Цього року очікують, що обсяг виробництва збільшиться втричі.

[Анрі Жамме, винороб]:
«Я впевнений, що люди, які працювали на копальнях, пишаються тим, що ми можемо виробляти вино. До того ж гарне вино. Ці насипи – частина історії району. Батьки й діди багатьох людей працювали в цих шахтах».

На півночі Франції понад 340 таких насипів. Із них півсотні входять до списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

14. Як заробляють на равликах в Африці

Равликова ферма
Азагіє, Кот-д’Івуар

На фермі в Кот-д’Івуарі — час годування. Тут вирощують гігантських африканських равликів. Для місцевих фермерів останніми роками це золота жила.

Бізнес процвітає і розширюється.

[Берню Бльо, підприємець]:
«За цінністю равликів можна вважати сучасною ікрою. Його м’ясо просто не порівняти з яловичиною».

На місцевому ринку м’ясо равликів удвічі дорожче за яловичину.

Зазвичай равликів збирають у дикій природі — коло 7 тонн за рік. Але мангрові ліси вирубують, і знаходити здобич стає важче.

На фермах равликів одержують удвічі більше. У країні працює вже 1200 равликових ферм. Навчання пройшло майже 6000 осіб.

Підприємець Берню Бльо розводить черевоногих молюсків уже п’ять років. Він уважає, що це розв’яже проблему з продовольством і забезпечить роботою місцевих жителів.

[Берню Бльо, підприємець]:
«Якщо буде більше виробників, вартість равликів на ринку знизиться. Люди матимуть роботу й ліпше житимуть».

Крім м’яса равликів, використовують і слиз. З нього роблять мило й гелі для душу.

15. Кубок Ікара: політ над Альпами на параплані

Карнавал парапланеристів
Франція

Справжній карнавал барв і невгамовної фантазії проходить над французькими Альпами. На Кубку Ікара у Франції коло ста парапланеристів відважно збігають зі скелі, злітаючи в повітря з більярдним столом чи в пожежній машині. Інші приміряють кіноролі Маверіка й Гусака з «Топ Гана».

[Ремі Бауше, учасник]:
«Оскільки ми вже випустили цього року новий фільм – 20 років потому – ми подумали з Маверіком, що треба знову політати на старому F14. Ми зняли його, почистили, поміняли прокладку… Якщо погода дасть змогу нам злетіти, ми повернемо в повітря нашу стареньку».

Проте непередбачувана погода змусила пілотів на кілька годин затриматися на землі.

[Гюго Ено, учасник]:
«Я хвилююся, це мій перший раз. Ми довго готувалися. Але впевнений, що погода дасть нам вікно для польоту.

[К’ян Коннар, учасник]:
«Трохи нервую. Та я маю досвід. Це мій п’ятий чи шостий кубок, тому я впевнений: параплан надійний і міцний. Ця пожежна машина чудово злетить».

На щастя, фестиваль відбувся. Публіка спостерігала за сотнею барвистих польотів.

[Жульєн Мора, учасник]:
«Звісно, це складно, особливо коли за спиною такий величезний костюм, як літак. Коли злітаю, завжди відчуваю приплив адреналіну. Люди аплодують, а ми ділимося з ними своїм щастям».

Змагання парапланеристів відбувається в селі Сен-Ілер щорічно із 70-х років. Проте у 2020-му пандемія внесла корективи, і Кубок Ікара скасували. У 2021-му він пройшов у скороченому форматі. Цього року фестиваль відновився. Упродовж тижня його відвідають 90 тисяч глядачів.

16. 88-річний боснієць не може жити без стрибків із парашутом

88-річний парашутист
Біхач, Боснія

Без страху й тіні сумнівів 88-річний боснієць Ібрахім Калесич відштовхується від корпусу літака й падає вниз. Таке робив уже майже півтори тисячі разів. Стрибки з парашутом – його стихія.

Цим спортом боснієць захопився в 16 років і відтоді не зупиняється. Минулого місяця брав участь у змаганнях у Прієдорі. За п’ять днів стрибнув із парашутом 21 раз.

[Ібрахім Калесич, парашутист]:
«Багато хто здивований, що в моєму віці, у 88 років, я стрибаю. Це сенсація. Куди б я не пішов, мене завжди тепло вітають».

У молодості Ібрахім пройшов підготовку в льотному центрі в Сербії і став інструктором зі стрибків із парашутом. У 63-му році встановив рекорд Югославії, вистрибнувши з літака на висоті 5500 метрів. Наразі боснієць вважається найстарішим парашутистом у Європі.

[Ібрахім Калесич, парашутист]:
«Я хочу стрибати з парашутом ще десять років, щоби побити рекорд Гіннесса».

Перед стрибком літній спортсмен завжди перевіряє спорядження. Але траплялися випадки, коли парашут не розкривався.

[Ібрахім Калесич, парашутист]:
«Нещодавно в мене відмовив парашут у Баня-Луці. Але причина не в парашуті, а в положенні тіла. Парашут не можна було розкривати. Мені довелося його скинути і приземлитись із запасним».

Боснієць займається спортом по 15 хвилин щодня. Дружина стежить за його дієтою. Узяти парашут напрокат можна лише, показавши медичну довідку.

[Ібрахім Калесич, парашутист]:
«Моє найбільше бажання — купити парашут, щоб мати свій і не брати в оренду».

17. Ручна вишивка стала родзинкою модного ліванського бренду

Друзька вишивка
Шуф, Ліван

Політ птахів на тлі ажурного лісу. Ліванський модний бренд використовує традиційну вишивку для прикрашання святкового вбрання. Такі візерунки народжувались у фантазіях друзьких жінок із Шуфа.

Дизайнер Салім Аззам виріс у цьому регіоні. Нині намагається зберегти культурну спадщину рідних місць. Для цього запросив до ательє вишивальниць. Усю роботу виконують вручну.

[Салім Аззам, модельєр]:
«Жінки виходили заміж і народжували дітей, а це ремесло було для них чудовим способом самовираження».

До кожної життєвої події призначені свої візерунки. Так весільне вбрання відрізняється від повсякденного. Усі мотиви натхнені природою й філософськими роздумами.

[Сара, вишивальниця]:
«У вишивці цінна праця. Вишивати стомливо, проте, бачачи результати роботи, розумієш: це того варте. Це нагадує мені про бабусю і прабабусю».

До вишивальниць приєдналася й мама дизайнера. Як і багато друзьких жінок, вона освоїла це ремесло в юності.

[Наджва Аззам, вишивальниця]:
«Я навчилася вишивати, коли готувала свій посаг. У мене все збереглося, усе дуже гарне. Ми вишивали вручну».

У багатьох вишивальниць чоловіки втратили роботу під час пандемії. Нині ж це ремесло допомагає прогодувати сім’ю.

Жінки працюють годинами. Кажуть, вишивання схоже на медитацію: допомагає зберігати умиротворення й виробляти терпіння.

18. Японцям дозволили приходити на роботу із собаками

На роботу – із собакою
Кавасакі, Японія

У Японії, перш ніж завести собаку, треба сто разів подумати. З вихованцем не пустять у ресторани та кафе, а в громадському транспорті потрібна переноска. Але в цьому офісі в Кавасакі правила інші. Тут раді працівникам, які приходять на роботу із собакою.

Для цього обладнано кілька кабінетів, а також ігрову кімнату. Вона розрахована на шістьох кудлатих вихованців.

Юка Хатагакі вже деякий час ходить в офіс із пуделем мальтипу на кличку Ноель. А до цього через пандемію вона довго працювала віддалено.

[Юка Хатагакі, власниця собаки]:
«Коли дистанційна робота перетворилася на норму, спілкуватися з людьми стало важче. Тому я подумала, що це чудова можливість – приходити в офіс і спілкуватися. А собаки допомагають розтопити лід».

Маюмі Іноуе завела цуценя під час пандемії. Поки воно потребує багато уваги. Тому вона теж ходить на роботу із собакою.

[Маюмі Іноуе, власниця собаки]:
«Так можна бути поряд зі своїм чотирилапим другом під час роботи. А він має можливість познайомитися з іншими собаками, а також з людьми. Це для нього добре».

Поки все це лише експеримент. Він триватиме до кінця року.

[Міцуя Акамацу, співробітник компанії]:
«Ми не можемо сказати, чи надовго збережемо такий спосіб роботи разом з вихованцями. Тестування ще не скінчилося. Та гадаю, було б добре, якби так почали робити не лише тут».

Мета експерименту японської компанії – зрозуміти, як створити найкращі умови для працівників.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: