06.01.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (2 по 7 жовтня)

Огляд світових подій (2 по 7 жовтня)

1. Експоліціянт убив 22 дитини в дитячому центрі Таїланду Масове вбивство Утай-Саван, Таїланд Колишній поліціянт із..

Дата завантаження: 2024-05-06

video

1. Експоліціянт убив 22 дитини в дитячому центрі Таїланду

Масове вбивство
Утай-Саван, Таїланд

Колишній поліціянт із ножем та пістолетом убив 37 осіб, зокрема 22 дитини в дитячому центрі Таїланду. Пізніше він повернувся додому, застрелив дружину та дитину й наклав на себе руки.

Це одне з найбільш смертоносних масових убивств дітей у світі однією людиною. Воно сталося в місті Утай-Саван — за 500 кілометрів від Бангкока. Місцева поліція каже, що більшість дітей загинула від ножових поранень. Але в нападника також був пістолет.

[очевидиця]:
«Він якраз перезаряджав пістолет. Я підняла руки й благала його про помилування. Я не знала, що робити».

[журналіст]:
«Ви благали помилувати?»

[очевидиця]:
«Він батько одного з дітей. Спочатку ми подумали, що він прийшов по нього».

[очевидиця]:
«Коли він проривався всередину, я подумала, що це дитина грається з петардою».

[журналіст]:
«Він щось сказав?»

[очевидиці]:
«Він нічого не сказав. <…> Він вистрілив у двері, коли діти спали. <…> Він нічого не сказав, я була в шоку».

Влада повідомляє, що нападника торік звільнили з поліції за вживання наркотиків. Його мали судити за зберігання заборонених речовин.

[Дамронгсак Кіттіпрапас, голова тайської поліції]:
«Після того, як він вийшов із в’язниці, він не перестав вживати наркотики. Можливо, у нього були галюцинації, які разом зі стресом підштовхнули його до вбивств. Він почав із дитячого центру й убивав доти, доки не прийшов додому».

Водночас дорогою він здебільшого стріляв у випадкових перехожих.

На всіх урядових будинках Таїланду приспущено прапори. У країні оголошено жалобу.

[жителька Бангкока]:
«Серце розривається. Це були маленькі діти, вони такого не заслуговували. Деякі спали. Це вразило мене до глибини душі. Я дуже співчуваю і дітям, і їхнім батькам».

А це церемонія, у якій беруть участь батьки загиблих дітей, а також працівники дитячого центру. Багато хто приніс іграшки та речі жертв. Захід проходить у той час, поки родичі чекають тіла загиблих.

Водночас поліція Таїланду вже обіцяє посилити боротьбу з незаконним обігом наркотиків, щоб запобігти таким трагедіям у майбутньому.

2. З Північної Кореї знову летять балістичні ракети

Ракети й далі запускають
КНДР знову провела випробування

Ще дві балістичні ракети малої дальності запустив Пхеньян. Це сталося через годину після того, як МЗС КНДР розкритикувало Раду Безпеки ООН за засідання, яке вона провела в середу. На ньому обговорювали випробування Північної Кореї та додаткові санкції проти неї.

Цього разу ракети було запущено в бік східного узбережжя КНДР. Перша піднялася на висоту 100 кілометрів і пролетіла 350 кілометрів. Друга летіла на нижчій висоті й змінювала траєкторію польоту. Такі важче виявляти й збивати. Ракета пролетіла 800 кілометрів і, як і перша, впала в Японське море. Цей запуск став шостим за останні 12 днів.

[Ясукадзу Хамада, міністр оборони Японії]:
«За короткий проміжок часу з кінця вересня Пхеньян провів шість запусків. Його провокаційні дії почастішали».

Випробування КНДР засудили США, Південна Корея і Японія.

[Сейдзі Кіхара, заступник генсекретаря кабміну Японії]:
«Ми вважаємо, що Північна Корея, ймовірно, й далі вчинятиме провокаційні дії, зокрема ядерні випробування».

Японія і Південна Корея обіцяють і далі тісно співпрацювати зі США, щоб зміцнювати свою оборону.

Раніше цього тижня Пхеньян запустив міжконтинентальну балістичну ракету середньої дальності «Хвасон-12». Вона пролетіла над Японією, після чого впала в Тихий океан. Востаннє такі випробування проходили п’ять років тому.

Дії північнокорейців змусили США повернути свій авіаносець до акваторії Південної Кореї і Японії. Той повертався на базу після спільних навчань із південнокорейськими ВМС.

Цього року КНДР запустила коло 40 ракет. У Вашингтоні й Сеулі вважають, що Пхеньян готовий провести і ядерне випробування — уже сьоме. Останнє пройшло п’ять років тому після спільних військово-морських навчань Південної Кореї і США.

3. США нададуть Україні ще $625 млн військової допомоги

Новий пакет допомоги
США ― Україна

США нададуть Україні додаткову військову допомогу розміром 625 мільйонів доларів. Про це у вівторок заявив президент США Джо Байден у телефонній розмові з Володимиром Зеленським.

Пакет допомоги включатиме чотири ракетно-артилерійські системи високої мобільності HIMARS, 32 гаубиці, 200 протимінних машин і сотні тисяч артилерійських і мінометних боєприпасів.

Таким чином загальна кількість наданих Україні систем HIMARS становитиме 20 одиниць. Варто зазначити, що саме ці ракетно-артилерійські системи відіграли значну роль в успішних наступальних операціях Збройних Сил України.

Лідери США та України поспілкувалися телефоном у вівторок, коли верхня палата парламенту Росії офіційно схвалила анексію частини української території після так званих «референдумів».

Згідно із заявою Білого дому, президент Байден також підтвердив «незмінну готовність Сполучених Штатів Америки накладати серйозні санкції на будь-яку фізичну, юридичну особу чи країну, яка підтримає цю анексію».

Водночас Володимир Зеленський подякував Джо Байдену за черговий пакет оборонної підтримки.

Минулого тижня Сполучені Штати Америки також оприлюднили пакет фінансування розміром 1,1 мільярда доларів через програму «Ініціатива сприяння безпеці України». Це означає, що уряд має закуповувати зброю у промисловості, а не вилучати її з наявних запасів зброї в США.

Згідно з програмою, ще 18 HIMARS-ів, а також різні типи протидронних і радіолокаційних систем можна придбати за довгостроковими контрактами. Проте на виконання цих контрактів знадобиться кілька років.

Анонсований президентом Байденом пакет допомоги — перший у новому фінансовому році, який у США розпочався 1 жовтня.

4. ООН закликає сторони війни в Ємені повернутися до переговорів

Війна в Ємені
ООН закликала сторони домовитися

У Ємені скінчився термін припинення вогню, і сторони не змогли його подовжити. Це означає, що в країні воєнне протистояння може загостритися.

Тепер ООН закликає сторони повернутися за стіл переговорів. Спецпосланець організації щодо Ємену Ганс Грундберг уважає, що ситуація дуже напружена.

[Ганс Грундберг, спецпосланець ООН з питань Ємену]:
«Навіть невеликий інцидент може спровокувати руйнівні наслідки. На щастя, поки що воєнні дії не наростають».

Грундберг каже, що й далі наполягатиме на мирній угоді між коаліцією під керівництвом Саудівської Аравії і повстанцями-хуситами, яких підтримує Іран. Обидві сторони під великим міжнародним тиском, спрямованим на укладення угоди.

У квітні в країні досягли угоди про припинення вогню на два місяці. Потім її двічі подовжували, хоч обидві сторони повідомляли про порушення.

ООН просуває повномасштабний тривалий договір, згідно з яким у країні держслужбовцям видаватимуть зарплату, збільшать постачання пального й кількість авіарейсів, відкриють дороги й припинять бої.

Наріжним каменем лишається механізм оплати праці держслужбовців. На думку ООН, він буде корисним усім єменцям, а також полегшить їхнє економічне становище.

Завдяки попереднім припиненням вогню з порту Ходейда, який утримують хусити, уперше за роки почали привозити більше пального. Також зі столиці почало вилітати більше авіарейсів. Вона теж під контролем повстанців.

За даними гуманітарних організацій, конфлікт у Ємені забрав життя десятків тисяч осіб, зруйнував економіку й призвів до голодування мільйонів жителів.

5. Німецька делегація приїхала на Тайвань, КНР протестує

Візит німецької делегації
Тайвань

Шість депутатів німецького парламенту перебувають з офіційним візитом на Тайвані. Їхня мета — зміцнити дружні відносини між Німеччиною і цією частково визнаною державою.

У відповідь материковий Китай, який називає острів своєю бунтівною провінцією, надіслав ноту протесту.

Тим часом німецька делегація вже зустрілася з тайванським президентом Цай Інвень.

[Цай Інвень, президент Тайваню]:
«Усі демократичні країни мають ще тісніше згуртуватися і співпрацювати для захисту свободи й демократії. Тайвань сподівається поглибити співпрацю з Німеччиною у всіх сферах, щоб захищати такі цінності, як справедливість, мир та екологічну стійкість».

[Клаус-Петер Вільш, член бундестагу]:
«У німецькому бундестазі ми неодноразово заявляли, що вважаємо неприйнятним, щоб сусід загрожував вам військовою силою, примушуючи до небажаної співпраці. Німецький бундестаг дуже чітко показав, що цього не підтримує».

Пекін гостро реагує на візити іноземних політиків до Тайваню. Так, на початку серпня він почав військові навчання у відповідь на приїзд Ненсі Пелосі — спікера палати представників США.

Попри це делегації і далі прибувають. На початку вересня острів відвідали п’ять депутатів із Франції.

Німеччина не має офіційних дипломатичних зв’язків із Тайванем. Але країни підтримують тісні економічні, культурні та наукові відносини.

6. Рятувальники шукають тих, хто вижив після урагану у Флориді

Після урагану
Флорида, США

Через тиждень після того, як ураган «Ієн» налетів на півострів Флорида, рятувальні загони з усієї країни проводять там операцію. Це був ураган п’ятої категорії, який буквально спустошив Форт-Маєрс. Швидкість вітру сягала 250 кілометрів за годину.

Ця команда з Маямі перебувала в епіцентрі лиха, щоб допомагати шукати людей, які залишилися в будинках.

[Ігнасіо Каррол, рятувальник]:
«Треба починати операцію якомога раніше. Ми зазвичай це робимо, коли вітер ураганної сили вже вщухає. Залишається невеликий вітер та дощ, але ми вже можемо вийти й почати пошуки».

Загинуло щонайменше 85 осіб. Але офіційну кількість смертей ще не назвали.

До урагану ця місцевість була райським місцем із затишними будинками, квітами на задньому дворі та зеленими галявинами. Тепер це зона пошуково-рятувальних операцій.

Команди працюють позмінно.

[Ігнасіо Каррол, рятувальник]:
«Наш досвід показує, що якщо забрати людей із зони лиха, це значно збільшує їхні шанси на виживання. Днями ми також дізналися, що більшість має запаси їжі на 72 години».

Утім, руйнування не скрізь критичні. Чиїсь будинки майже не постраждали.

[житель Форт-Маєрса]:
«Ми тримаємо двері відчиненими всю ніч. Килим трохи намок. Ураган мчав сюди, як експрес. Але мої двері та вікна стримали більшу частину води. Тут трохи вогко, але нормально».

Для тих, хто втратив усе, поставили табір із мобільними душовими й туалетними кабінками.

Форт-Маєрс також був відомим своїми чистими піщаними пляжами та бірюзовими водами. Тепер це більше нагадує занедбане місце, усіяне уламками.

Багато хто побоюється, що на відновлення можуть піти роки.

7. Після рішення ОПЕК+ зменшити видобуток нафти ціни на неї пішли вгору

Ціни на нафту зростають
Наслідки рішення ОПЕК+

Ціни на нафту зростають після рішення ОПЕК+ зменшити видобуток. Так, на лондонській біржі нафта марки Brent 5-го жовтня коштувала понад 93 долари за барель.

Видобуток зменшили найбільше з часів пандемії 2020 року.

Кілька місяців тому ціни на нафту впали зі 120 до 90 доларів через побоювання світового економічного спаду, підвищення відсоткових ставок у США та зміцнення долара.

[Хайтам аль-Гаїс, генеральний секретар ОПЕК]:
«Ми не наражаємо на небезпеку енергетичні ринки. Ми створюємо безпеку і стабільність на енергетичних ринках. Усе має ціну. Енергетична безпека теж має ціну».

У серпні ОПЕК+ не досягла мети з видобутку трьох мільйонів 580 тисяч барелів на добу, бо кілька країн уже видобували значно менше за свої квоти.

Як очікують, нових цілей з видобутку переважно досягатимуть основні країни Близького Сходу на чолі із Саудівською Аравією, ОАЕ та Кувейтом.

[Абдулазіз бін Салман аль-Сауд, міністр енергетики Саудівської Аравії]:
«Маємо надати допомогу ринку на весь рік, на повні 14 місяців, якщо буде потрібно. Однак якщо щось зміниться, ми внесемо корективи. Якщо ситуація погіршиться, нам також доведеться внести корективи».

США наполягали, щоб виробники ОПЕК+ не робили значних знижень. Аналітики вважають, що це пов’язано з тим, що Джо Байден надіється запобігти зростанню цін на бензин у США напередодні проміжних виборів до Конгресу. Вони пройдуть 8 листопада.

8. У ЄС використовуватимуть зарядний пристрій лише одного типу з кінця 2024 року

Парламент ЄС схвалив однотипну зарядку
Брюссель, Бельгія

Європейський парламент схвалив правило про універсальний зарядний пристрій на території Євросоюзу. До кінця 2024 року всі нові мобільні телефони, планшети, фото- та відеокамери на ринку ЄС має бути оснащено зарядним портом USB-C. Це також поширюється на електронні книги, навушники, миші та клавіатури, які заряджаються через кабель.

[Алекс Агіус Саліба, депутат парламенту ЄС]:
«Сьогодні ми замінюємо цю купу зарядних пристроїв ось цим. Найпростіші рішення часто бувають найліпшими й найпрактичнішими. Це просте рішення дасть змогу уникнути появи тисяч тонн електронних відходів на рік, полегшить повторне використання старої електроніки, дасть більше зручності для споживачів, скоротить непотрібні витрати, а також допоможе заощадити мільйони євро».

За нове правило проголосували 602 депутати, проти — лише 13. Його обговорювали понад десять років. Причиною стали скарги користувачів айфонів і смартфонів на необхідність купувати різні зарядні пристрої.

До кінця 2024 року Єврокомісія погодить вимоги до єдиного стандарту бездротових зарядних пристроїв. А з 2026 року однотипна зарядка буде обов’язковою і для ноутбуків.

Однак правило про універсальний зарядний пристрій ще мають схвалити всі країни Євросоюзу.

9. Citroën показав електрокар із картонним кузовом

«Картонний» електрокар
Париж, Франція

Спрощений логотип, простота ззовні й мінімалізм усередині. Citroën показав електрокар Oli. Поки що це лише концепт. Але він демонструє намір французького бренду спрощувати автомобілі майбутнього.

Капот і дах концепт-кара виготовлено зі стільникового картону, посиленого склопластиком. Завдяки легшим деталям машина важить менш як тонну. Водночас розміри можна порівняти з мінікросовером. Довжина — 4,2 метра, ширина — 1,9, а висота — 1,65.

[Анн Лалірон, працівниця компанії Citroën]:
«Дах важить удвічі менше, ніж звичайний — лише шість кілограмів. І він може витримати і мене, і вас — нас обох. Тож можна без проблем забратися на дах удвох».

Ще одна данина економії — вертикальне лобове скло. Воно легше й дешевше у виробництві, ніж похилі стекла. Щоправда, аеродинаміка постраждає.

Двері теж полегшені. Вони не мають шумоізоляції, динаміків і товстого пучка проводів, бо електроніки в автомобілі — мінімум. Скло опускається вручну, а машину треба заводити архаїчним ключем. Панель приладів максимально проста. Аудіосистеми немає. Але є знімні блутус-колонки, до яких можна під’єднати смартфон.

[Анн Лалірон, працівниця компанії Citroën]:
«Цією моделлю ми кажемо “досить”. Достатньо з нас великих автомобілів із безліччю функцій, які нікому не потрібні. Деякими з них водії користуються вкрай рідко».

Технічних даних про електромотор поки немає. Але відомо, що швидкість буде обмежена на рівні 110 кілометрів за годину. Розробники обіцяють, що запасу ходу вистачить на 400 км. Також вони кажуть, що машину легко ремонтувати, і вона прослужить щонайменше 50 років.

10. Нобеля вдруге: Шведська академія оголосила переможців у галузі хімії

Нобелівська премія з хімії
Стокгольм, Швеція

Нобелівську премію з хімії цього року присудили за відкриття реакцій, які дають змогу створювати нові молекули, а також поглиблюють знання людей про клітинну біологію.

Лауреатами стали Каролін Бертоцці й Баррі Шарплесс зі США, а також Мортен Мельдаль із Данії.

Вони зробили прорив у технології, яку називають клік-хімія. Сьогодні її використовують у всьому світі для дослідження клітин і відстежування біологічних процесів.

Клік-хімія — це система хімічних реакцій, що дає змогу за будь-яких умов ефективно отримувати задані молекули.

[Каролін Бертоцці, лауреат Нобелівської премії з хімії]:
«Ми мали дуже конкретну мету розроблення інструментів, які могли б допомогти пролити світло на складні біологічні системи. І ми просто хотіли дізнатися про ці системи».

Шарплесс і Мельдаль одночасно проводили реакції азид-алкінового циклоприєднання. Саме з них, як уважають, почалася сама клік-хімія.

[Клас Густафсон, член Нобелівського комітету]:
«Отже, ця премія стосується нового способу створення великих складних молекул, а також матеріалів. Ідеться про те, щоб дивитися на хімію як на “лего”. Маєте своєрідні кубики, які можна зібрати, а не дивитися на хімічну структуру й не думати, з чого почати».

Пізніше до досліджень приєдналася Бертоцці. Вона провела реакцію азид-алкінового циклоприєднання без каталізатора. З’ясувалося, що вона не заважає біологічним процесам у живих клітинах. Зрештою, її застосували у вивченні полісахаридів на поверхні клітин, які мають велику роль в імунних процесах.

[Клас Густафсон, член Нобелівського комітету]:
«Одне із застосувань, на яке зараз звертають увагу люди, полягає в тому, щоб узяти антитіла, які розпізнають ракові клітини, а потім прикріпити до цих антитіл радіохімічні речовини, які вбиватимуть саме ракові клітини».

Примітно, що для Баррі Шарплесса це вже друга Нобелівська премія з хімії. У 2001-му його нагородили за стереоселективні реакції окислення. Так він став п’ятою людиною в історії, якій присудили премію двічі.

11. Угорці переселяються в юрти

Життя в юрті
Будапешт, Угорщина

Угорець Давид Зіх ніколи не думав, що йому доведеться жити в юрті. Але, як кажуть, життя змусило.

На своїй ділянці землі під Будапештом він планував збудувати звичайний будинок із терасою. Але різке подорожчання будівництва й енергоносіїв змусили передумати.

Тепер 37-річний чоловік житиме у великому круглому куполоподібному наметі.

[Давид Зіх, житель Угорщини]:
«Юрта обійдеться вдвічі дешевше, ніж коштував би будинок із легких конструкцій. Мені розрахували вартість навесні, а восени вона зросла ще на 30 %. Юрта значно дешевша, ніж звичайний будинок. Щодо витрат на енергію, навіть із новими цінами я платитиму набагато менше, ніж плачу зараз на орендованій квартирі».

Площа нового дому — 80 квадратних метрів. Тепло йтиме від електричних настінних обігрівачів.

Зіх — один із багатьох угорців, які через енергетичну кризу обирають юрти як постійне житло.

Петра й Міхай живуть на фермі на сході Угорщини. Переїхали до своєї юрти три місяці тому. Для обігріву користуються піччю й теплою підлогою. Пара планує жити в юрті кілька років, доки триває ремонт їхнього звичайного будинку.

[Петра Погані, жителька Угорщини]:
«Для мене величезне полегшення, що навіть без підігріву підлоги ми маємо дров’яну піч. Я не боюся, що нам буде холодно, бо знаю, що піч нас зігріє».

Будівельники юрт, такі як Габор Адоржан, кажуть, що замовлень побільшало. Він має чергу з клієнтів до наступного літа.

[Габор Адоржан, будівельник юрт]:
«Багато хто обирає їх не лише через зростання цін на енергію, а й через зростання цін на будівництво. Звести невеликий будинок для сім’ї можна за 30–40 мільйонів форинтів, а юрта на 80 квадратних метрів коштуватиме 10 мільйонів, тобто 23 тисячі доларів».

За його оцінками, зараз в Угорщині збудовано коло 1000 юрт. І дедалі більше їх використовують як дім. Раніше це були переважно готелі для туристів.

Обігрів юрт значно дешевший, бо повітря, що циркулює в єдиному круглому просторі, довше зберігає тепло. Будівництво найбільшої юрти триває коло трьох днів.

12. У Південній Кореї рятують виробництво кімчі

Урятувати кімчі
Південна Корея

Південнокорейці не можуть жити без кімчі. Цю національну страву з пекінської капусти їдять й у будні, й у свята. Її вже давно вважають символом країни. А останніми роками вона набирає популярності й за кордоном.

Тепер влада має намір побудувати два величезні склади для пекінської капусти, яку закуповуватимуть у великих обсягах. Так хочуть уникнути кризи на ринку харчів. Ангари планують завершити до 2025 року.

Останнім часом південнокорейські виробники кімчі мають труднощі через перебої в постачанні. Пекінську капусту тепер складніше вирощувати, бо навесні й улітку ночі стали холоднішими, ніж раніше.

[Ан Ік Чін, голова компанії ― виробника кімчі]:
«Раніше ми щодня робили 15 тонн (кімчі), але зараз — лише десять і навіть менше».

Компанії змушені купувати дешевшу неякісну капусту. Водночас доводиться підвищувати ціни на готову продукцію, інакше бізнес не виживе. Торік 500 із 1000 виробників кімчі або закрили підприємства, або нічого не заробили.

Утім, ціни підвищуються й на окремі інгредієнти. Тому в магазинах на 20 % зріс продаж готової страви.

[покупниця]:
«Зазвичай я сама готую кімчі, але окремі продукти дуже подорожчали. Тепер немає різниці: робити самому чи купити готову страву».

Бізнесу також заважають китайські конкуренти, які не мають проблем із пекінською капустою. Водночас вони продають кімчі втричі дешевше, ніж місцеві виробники.

Нові склади мають допомогти південнокорейцям зберегти виробництво. У двох сховищах вміщатиметься десять тисяч тонн пекінської капусти. Там же розмістять обладнання для виробництва кімчі. За день можна буде виготовляти 50 тонн продукту.

Якщо проєкт виявиться успішним, то уряд збудує ще кілька складів.

13. Кавовий клуб, у якому позбавляють страху смерті

Кава зі змістом
Гобарт, Австралія

Відвідувачі цієї кав’ярні разом намагаються позбутися страху смерті. Заклад працює в австралійському місті Гобарт. На столі — табличка «Кав’ярня смерті». Люди купують чашку кави й налаштовуються на відкриту розмову.

[Лі Коннелл, співзасновниця «Кав’ярні смерті»]:
«Сюди приходять ті, хто хоче про це поговорити. Адже багато хто не хоче чіпати цю тему».

Під час розмов відвідувачі відкрито говорять про останні зустрічі з коханою людиною.

[відвідувачка кав’ярні]:
«Йому було 87 років. І мені пощастило, що я змогла поїхати до Німеччини і з ним побути».

Учасники також обговорюють, що вони зробили б, зіткнувшись із невиліковною хворобою. Можливі варіанти наперед пишуть на картці.

[відвідувачка кав’ярні]:
«Якби у вас діагностували небезпечну стадію раку, ви хочете, щоб лікарі: а) виклали все відверто, б) зосередилися б на дальших кроках і вас не турбували».

Така зустріч — можливість зібратися разом і поговорити на делікатну тему, яка хвилює людей.

Нікіта Гарріс працювала у службі догляду за людьми похилого віку. Їй доводилося бути поруч під час їхніх останніх хвилин.

[Нікіта Гарріс, відвідувачка кав’ярні]:
«Це змусило мене замислитися над тим, що відбувається після того, як ти вмираєш».

Рух «Кав’ярня смерті» зародився у Великій Британії у 2011 році. Відтоді проведено понад 14 000 зустрічей у 81 країні світу. І хоча тема може здатися похмурою, на зустрічах цієї групи є місце і для сміху.

14. Квітам для померлої Єлизавети II дадуть друге життя

Квіти для королеви стануть компостом
Лондон, Велика Британія

Тисячі, якщо не мільйони квітів. Їх принесли до Грін-парку, що поруч із Букінгемським палацом, піддані Єлизавети II і всі, хто хотів вшанувати її пам’ять.

Наразі час жалоби закінчився, і волонтери допомагають зібрати букети. Від них треба відокремити різноманітні пам’ятні подарунки.

[Карен Геклі, волонтерка]:
«(Тут є) вірші й навіть дитячі книжки, і плюшеві ведмеді. Щоправда, банки з мармеладом поки що не траплялися».

Зібрані квіти відвозять до Кенсінгтонських садів. Там вони перегниють і стануть добривом для інших рослин.

[Марк Василевський, керівник Королівського парку]:
«Гадаю, королеві сподобалося б те, що ми перетворюємо ці квіти на компост. Ми подумали, що це хороший спосіб дати друге життя квітам, які поклали на знак поваги до монархині».

Кенсингтонські сади оточують однойменний палац у західній частині Лондона. Колись його господинею була принцеса Діана. Зараз це резиденція принца Вільяма й герцогині Кетрін.

Єлизавета II померла 8 вересня у віці 96 років. Вона правила Великою Британією сім десятиліть.

15. Вуличну їжу Сінгапуру тепер можна купити в Нью-Йорку

Вулична їжа
Нью-Йорк, США

Уперше в Нью-Йорку відкрився фуд-хол сінгапурської вуличної їжі. Вона багатонаціональна: поєднує смаки малайської, китайської та індійської кухні.

Покуштувати її можна в центрі Мангеттену. Гастрономічний заклад включає 17 кіосків. В 11 із них працюють продавці вуличної їжі, які родом із Сінгапуру.

[К. Ф. Сітох, куратор гастрономічного закладу]:
«Вулична їжа в Сінгапурі — це не просто смаження на вогні чи у фритюрі. Це досить складні страви. Починати готувати треба за шість годин, щоби для клієнтів їжа була готова до 10 чи 11 години ранку».

Кожен павільйон спеціалізується на одній зі страв. Тут можна скуштувати краба з перцем чилі, омлет з устрицями, рис із куркою по-хайнаньськи чи насі-лемак — ароматну страву з рису на кокосовому молоці.

[К. Ф. Сітох, куратор гастрономічного закладу]:
«Раніше я спілкувався із сінгапурцями, які живуть у Сполучених Штатах, у Нью-Йорку по 20, 30, 35 років. Вони кажуть, що досі сумують за сінгапурською їжею».

Куратор закладу має надію, що в США з’явиться більше центрів сінгапурської вуличної їжі.

[К. Ф. Сітох, куратор гастрономічного закладу]:
«Це просто як експорт бабусиної смакоти — їжі, на якій я виріс».

Джулі Лі прийшла до фуд-холу вже втретє. Вона в захваті від незвичайних страв.

[Джулі Лі, відвідувачка гастрономічного закладу]:
«Кожен має скуштувати цю їжу. Вона така ароматна й дуже ніжна».

16. Група Depeche Mode оголосила про новий альбом і світовий тур

Новий альбом Depeche Mode
Берлін, Німеччина

Британський музичний колектив Depeche Mode, піонер електронної музики, оголосив про новий альбом і світове турне. Проте вперше гурт буде не в повному складі, бо в травні помер клавішник й один із засновників Depeche Mode Ендрю Флетчер.

Під час пресконференції в Берліні вокаліст Дейв Гаан, а також гітарист і клавішник Мартін Лі Гор заявили, що закінчують роботу над альбомом. Його назвали Memento Mori. Це 15-й студійний альбом гурту, який виник на сході Англії в 1980 році.

Назва означає «Пам’ятай про смерть». Її обрали ще до того, як помер Флетчер.

[Мартін Лі Гор, гітарист і клавішник Depeche Mode]:
«Ми вже над ним працюємо, безпосередньо записуємо. Усі пісні альбому готові, але не заміксовані. <…> Розумію, що назва звучить трохи похмуро, але можна дивитися на неї з позитивного боку. Жити щодня на повну силу — саме так його інтерпретую».

Зі слів Гора, більшість пісень альбому написали під час пандемії коронавірусу, і їхні теми натхнені тим часом.

Флетчер помер від розшарування аорти. Йому було 60. Гор та Гаан повернулися до студії у липні.

[Дейв Гаан, вокаліст Depeche Mode]:
«Звісно ж, ми сумуватимемо за Флетчером. Зазвичай він постійно щось коментував… Є багато речей, яких не вистачає, коли людини більше немає».

Біля місця, де проходить пресконференція, зібралися найвідданіші шанувальники гурту.

[шанувальниця Depeche Mode]:
«Це моє життя, я слухаю їх уже 30 років. Уперше побувала на їхньому концерті з мамою, коли мені було 12. Відтоді вони завжди зі мною. Не провела без їхньої музики ні дня».

[шанувальниця Depeche Mode]:
«Цікаво, чи брав Ендрю участь у створенні нового альбому».

Група розпочне світове турне в березні, коли альбом надійде в продаж. Попередній студійний альбом Depeche Mode з назвою Spirit вийшов у 2017 році.

17. Нацпарк «Квітуча пустеля» створять у чилійській Атакамі

Національний парк в Атакамі
Чилі

«Квітуча пустеля» — так називатиметься новий національний парк у Чилі. Його створять в Атакамі — найпосушливішій пустелі світу.

Зазвичай вона має неживий вигляд. Але раз на кілька років тут випадають рясні дощі, і на піску з’являється квітковий килим. Це відбувається під час кліматичної весни — з вересня до листопада, коли природний феномен Ель-Ніньйо виражений найбільш явно.

[Габріель Борич, президент Чилі]:
«Тут росте понад 200 видів рослин. Їх, а також нашу чудову фауну необхідно захистити. Також Атакама здатна привабити багато туристів».

В Атакамі багато трав та цибулинних квітів, які запасають вологу на довгі роки. У період дощів вони починають бурхливо рости. Водночас тут багато унікальних рослин. Основні види — левова лапка, лапка гуанако та аньяньюка. У прибережній та гірській місцевостях рослини різні.

Під час цвітіння в Атакамі також ліпше розмножуються птахи, комахи та ящірки.

«Квітуча пустеля» стане в Чилі 44 національним парком.

18. Зоопарк збирає корм для коал у міських парках, щоб зменшити витрати

Їжа для коал
Сан-Франциско, США

Хорхе Трухільйо збирає гілки евкаліпта на узбіччях та в парках навколо Сан-Франциско. Він працює в міському зоопарку й заготовляє їжу для коал.

Листя та пагони евкаліпта — це основна їжа цих австралійських тварин. Водночас у зоосаді її їдять тільки коали, тоді як для більшості ссавців ця рослина отруйна.

[Росс Антольд, працівник зоопарку]:
«Евкаліпт — це єдине, що вони їдять. Це їхній єдиний раціон. Багато хто не знає, звідки вони отримують воду. Більшість евкаліптів містять у листі від 40 до 70 відсотків води. Тому здоровій коалі не потрібно пити воду з джерела».

Одна коала за день може з’їсти понад кілограм листя евкаліпта. Проте ці тварини їдять лише молоді пагони, у яких багато поживних речовин. Це здорожчує заготівлю і зберігання корму, тому не кожен зоопарк може собі дозволити утримувати цих тварин.

Однак зоопарку Сан-Франциско пощастило — евкаліпт до цих місць завезли мігранти з Австралії ще в 1800-х роках, і зараз він росте просто в кількох міських парках. Працівники зоосаду кажуть, що, щоб прогодувати своїх двох особин, їм доводиться щороку збирати в них понад 60 тонн зелені.

Водночас невдовзі доведеться заготовляти ще більше, адже скоро сюди прибуде ще одна коала.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: