19.05.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (4 по 9 вересня)

Огляд світових подій (4 по 9 вересня)

1. Померла королева Великої Британії Єлизавета II Королева померла Лондон, Велика Британія Монарх, який найдовше правив..

Дата завантаження: 2024-05-19

video

1. Померла королева Великої Британії Єлизавета II

Королева померла
Лондон, Велика Британія

Монарх, який найдовше правив Великою Британією, серце нації та видатна постать світової арени впродовж 70 років — Королева Єлизавета II померла у своєму замку в Шотландії. Це сталося 8 вересня. Їй було 96 років.

Відразу після цього її старший син принц Чарльз автоматично став британським королем. Він обрав собі ім’я Чарльз III. У своїй заяві він написав: «Смерть моєї любої матері, Її Величності Королеви, — це мить найбільшої печалі для мене та всіх членів моєї родини».

Новини про погіршення здоров’я королеви з’явилися в четвер після полудня. Лікарі сказали, що вона перебуває під медичним наглядом, і що сім’ї варто поспішати до Шотландії, щоби бути з нею поруч.

У цей час тисячі людей зібралися біля Букінгемського палацу в центрі Лондона. Після оголошення про смерть монархині було приспущено прапор.

[турист із Канади]:
«Сьогодні згадував, і мені здавалося, що вона молодша. 96 років — чудовий термін. Вона була невіддільною частиною кожного важливого моменту в сучасній історії з часів Другої світової війни. Її бракуватиме».

[туристка з Австралії]:
«Дуже сумні новини. Я не можу повірити, що вона справді пішла. Ми приїхали з Австралії, і дуже сумно бачити, що, на жаль, помер монарх, який правив найдовше».

Королева з кінця минулого року страждала від того, що Букінгемський палац називав «епізодичними проблемами з рухливістю». Це змусило її відмовитися від участі майже в усіх громадських заходах.

6 вересня її останнім офіційним обов’язком стало призначення прем’єр-міністром Ліз Трасс. Вона стала 15-м головою уряду за час правління Єлизавети II.

[Ліз Трасс, прем’єр-міністр Великої Британії]:
«Смерть Її Величності Королеви — це величезний шок для нації та світу».

У країнах Співдружності скрізь приспущено прапори. Політики та прості люди в усьому світі висловлюють співчуття у зв’язку зі смертю голови держави, який правив найдовше у світі. Єлизавета II зійшла на трон після смерті батька короля Георга VI 6 лютого 1952 року. Тоді їй було 25 років.

Коронували її в червні наступного року. Телетрансляцію церемонії дивилися мільйони людей у всьому світі. Відтоді життя британської королівської родини почали широко висвітлювати у ЗМІ.

Чарльз III став монархом Великої Британії та головою 14 інших королівств, зокрема Австралії, Канади та Нової Зеландії. Як очікують, найближчими днями він відвідає всі країни Сполученого Королівства.

2. У Пакистані не припиняються великі повені

Повінь не відступає
Гайдарабад, Пакистан

Тисячі пакистанців туляться на сухому клаптику землі в передмісті Гайдарабада. Тут виник стихійний наметовий табір.

Люди поспіхом утікали від повені — з берегів вийшла річка Інд.

[потерпілий]:
«Наша худоба, постільні речі, посуд — усе змило. Людям ледве вдалося врятуватися».

[потерпіла]:
«Тут мешкало 200-250 осіб. Ми у відчаї вибігли з будинків у піжамах. Наші житла зруйновано, речі залишилися всередині. Деякі хати із солом’яними дахами завалилися просто на дітей».

Нинішні повені в Пакистані — найбільші за десятиліття. Вони почалися після рекордних мусонних злив і танення льодовиків у північних горах на тлі рекордної літньої спеки.

За даними влади, жертвами стали вже 1325 осіб, третина з них — діти.

Загалом повені та зсуви позначилися на 15 % населення країни, це 33 мільйони осіб. Зруйновано мільйон 600 тисяч будинків, а також дороги, залізничні колії та системи зв’язку. Майже 640 тисяч людей розмістилися в наметових містечках.

Затоплено 800 тисяч гектарів сільгоспугідь. Вода знищила як новий урожай, так і запаси старого.

ООН закликала виділити Пакистану 160 мільйонів доларів, щоб країна змогла впоратися з наслідками.

3. Ліз Трасс замінила Бориса Джонсона на посаді прем’єр-міністра Великої Британії

Новий прем’єр
Велика Британія

Ліз Трасс замінила Бориса Джонсона на посаді прем’єр-міністра Великої Британії. Консерватори обрали її своїм лідером і четвертим прем’єр-міністром, відколи 2015 року прийшли до влади.

Посаду вона обійняла в непростий період зростання інфляції, підвищення цін на електрику та частих страйків.

Трасс обіцяє впродовж тижня розробити план, як зменшити рахунки за електроенергію і забезпечити майбутнє постачання палива. Вона також має намір скасувати підвищення деяких податків.

[Ліз Трасс, майбутній прем’єр-міністр Великої Британії]:
«Я подам сміливий план щодо зниження податків і зростання нашої економіки. Я впораюся з енергетичною кризою, розберуся з рахунками за електроенергію, а також розв’яжу тривалі проблеми, пов’язані з енергопостачанням».

Країна дуже залежить від газу, тому в ній рівень інфляції вищий, ніж в інших великих економіках.

Разом зі сповільненням зростання, працівники — від машиністів до адвокатів і медсестер — вимагають підвищення зарплати.

Експерти кажуть, що ще ніколи не бачили, щоб прем’єр-міністр обіймав посаду в таких несприятливих умовах.

[Джон Кампфнер, аналітик]:
«На Велику Британію насувається буря. На економічному фронті посилюється інфляція — уже набагато вища ніж 10 %. У нас майже скрізь страйки. Страйкують працівники залізничної і поштової систем, юристи, збирачі сміття та й усі інші. І для величезної кількості соціальних заворушень є підстави, бо ціни на електроенергію та газ зросли на 200 %».

Попередник Трасс Борис Джонсон подав у відставку в липні на тлі кількох скандалів. 6 вересня він офіційно передав посаду своїй наступниці. Того ж дня Єлизавета ІІ доручила Ліз Трасс сформувати новий уряд.

4. У Канаді заарештували другого з братів, які влаштували масову різанину, але він помер

Другого заарештували
Саскачеван, Канада

У Канаді заарештували другого з братів, які влаштували масову різанину в індіанській громаді. Однак невдовзі він помер у лікарні.

Чотириденна операція з упіймання 30-річного Майлза Сандерсона закінчилася неподалік від міста Ростерн у провінції Саскачеван. Це приблизно за 100 кілометрів від району, де в неділю стався один із найкривавіших актів насильства в історії країни. Унаслідок нападів із ножами брати вбили 10 людей. 18 дістали поранення.

Поліція повідомляє, що перед арештом втікача переслідували на шосе. До цього підозрюваний викрав автомобіль.

[Ронда Блекмор, прессекретар поліції]:
«7 вересня 2022 року до служби порятунку надійшло повідомлення про те, що Майлз Сандерсон стояв біля житлового будинку на північний схід від Вакау і був озброєний ножем. Сандерсон викрав білу вантажівку з номерним знаком 953-LPL і втік. Господиня дому не постраждала».

Майлза змусили з’їхати з дороги. Потім він здався, і його вивезли в машині швидкої допомоги живим. Невдовзі він помер він невідомих травм. На думку поліції, він міг завдати їх собі сам.

Водночас не уточнюють, чи міг підозрюваний бути під дією наркотику або іншої речовини, яка його вбила. Причину смерті визначить експертиза.

Старшого брата й спільника Майлза, 31-річного Демієна Сандерсона, було знайдено вбитим у понеділок. Його тіло лежало серед густої трави в районі проживання індіанської громади крі, де й сталася більшість нападів. Тепер поліція розслідує, чи міг молодший брат убити старшого й під час боротьби дістати травми.

За даними поліції, на деяких людей брати напали цілеспрямовано, а інші стали випадковими жертвами. Мотиви, як і раніше, невідомі.

5. На українсько-польському кордоні зростають черги вантажівок

Черга на кордоні
Україна – Польща

Черга з вантажівок до пункту контролю «Ягодин» на кордоні з Польщею цього тижня перевищила 45 кілометрів. Про це на своїй сторінці в телеграмі повідомив заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм.

За його словами, головна причина — низька ефективність роботи польських служб, які проводять фітосанітарний та ветеринарний контроль.

[Мустафа Найєм, заступник міністра інфраструктури України]:
«Кількість транспортних засобів, які вони приймають катастрофічно впала — у 3-4 рази за останній місяць. Якщо раніше (за добу) вони приймали від 50 до 80 машин, то зараз від 12 до 20».

Критично низька пропускна здатність КПП призводить до того, що всі вантажі стоять у чергах від 7 до 10 днів. Здебільшого це зерно й продукти, які йдуть на експорт.

Водночас водіям доводиться пристосовуватися до життя в чергах. Вони розвішують на вантажівках свій випраний одяг, використовують ящики для інструментів як кухню і їдять прямо біля машин.

Через війну більшість вантажів з України вивозять автотранспортом. Найбільше навантаження припадає на польський напрямок, оскільки ця країна має морські порти. Проте, за словами Мустафи Найєма, КПП Польщі виявилися до цього не готовими.

У Міністерстві інфраструктури України підрахували, що такі затори завдають перевізникам від 2 до 3 тисяч євро збитків із кожного транспортного засобу, а для всього сектору — щомісяця десятки мільйонів доларів.

6. Експерт: китайська практика злочинного вирізання органів розширюється

Експерт – про вбивство людей у Китаї
Трансплантаційний геноцид

Два нові розслідування розкривають ситуацію зі злочинною торгівлею органами в Китаї.

До експертів потрапили документи, які свідчать про те, що хірурги вирізають органи для пересадження в ще живих людей.

Правозахисник Девід Мейтас розслідує питання незаконної трансплантації в Китаї з 2006 року. Він каже, що в КНР не дотримуються міжнародних норм трансплантології, згідно з якими органи мають вирізати лише після підтвердження смерті мозку.

[Девід Мейтас, правозахисник]:
«Нещодавні розслідування насамперед надали докази, які підтверджують те, що ми вже виявили. Людей убивають, щоб вирізати їхні органи. А не вирізають органи після підтвердження смерті мозку».

Згідно з результатами розслідування, значну кількість органів для трансплантації в Китаї і далі отримують незаконно — в обхід офіційної системи реєстрації. Це відбувається попри те, що у 2015 році влада Китаю оголосила, що більше не використовуватиме органи засуджених до страти в’язнів.

[Девід Мейтас, правозахисник]:
«У 2006 році ми провели пресконференцію і заявили, що це нова форма зла на планеті. Але люди звикли чути про інші форми масових убивств. Легше повірити в те, що вже відбувалося в минулому. <…> Якщо ви налаштовані скептично, просто подивіться на докази».

Питання незаконного вирізання органів розглядав і Міжнародний трибунал щодо Китаю під головуванням сера Джеффрі Найса. У 2019 році він дійшов висновку, що в КНР тривалий час насильно вирізають органи у в’язнів сумління, і кількість убитих величезна. Здебільшого це практикувальники Фалуньгун, а також уйгури. Згідно з висновками Трибуналу, у процесі переслідування Фалуньгун у Китаї відбуваються злочини проти людяності.

Фалуньгун — це система вдосконалення душі та тіла. Вона містить п’ять комплексів плавних медитативних вправ і заснована на принципах істина, доброта й терпіння. Коли в 1999 році прихильників цієї медитативної практики почали репресувати, нею займався кожен дванадцятий китаєць.

Водночас Мейтас уважає, що масштаби злочинного вирізання органів і далі зростають.

[Девід Мейтас, правозахисник]:
«Практикувальників Фалуньгун, яких арештували й тримають у в’язницях, з роками стало недостатньо, щоб задовольнити попит на органи. Тепер використовують органи уйгурів у Сіньцзяні, — використовують для пересадження пацієнтам з усього Китаю та навіть з інших країн, бо до Китаю приїжджає багато трансплантаційних туристів. Це дуже конкретний приклад поширення порушення прав людини. Але є й інші шляхи поширення китайської практики вирізання органів — наприклад, через ініціативу “Один пояс — один шлях”. Ми бачимо, що нині ця практика вже є в Таїланді й Камбоджі».

У березні британський парламент заборонив своїм громадянам їздити до інших країн для пересадження органів, зокрема й до Китаю.

Проте Мейтас уважає, що цього замало, бо такі поїздки ніхто не відстежує. Також він каже, що західні трансплантаційні медзаклади часто співпрацюють із китайськими, навчають їхніх лікарів або направляють туди пацієнтів.

7. Чиновники Греції починають економити світло й відчиняти вікна

Починають економити світло
Греція

Урядові установи Греції починають заощаджувати енергію. Так влада намагається впоратися з паливною кризою, яка загрожує Європі холодними батареями взимку й небувалими рахунками за електроенергію.

Ті урядові установи, які не економитимуть, можуть утратити державне фінансування.

План економії почали обговорювати ще в червні. Згідно з ним, держслужбовці, виходячи з будівель, мусять вимикати кондиціонери, обігрівачі, комп’ютери та світло. Також якщо є змога, замість того щоб вмикати кондиціонери, радять відчиняти вікна або затінювати приміщення.

[Костянтинос Скрекас, міністр енергетики Греції]:
«Ми просимо всіх держслужбовців не марнувати енергію у своєму робочому середовищі. Трохи змінивши свої звички, ми сприятимемо цим колективним зусиллям».

Урядовці сподіваються в короткостроковій перспективі зменшити споживання енергії на 10 %. Водночас із 2020 до 21 року споживання енергії в державних будівлях зросло на 20 %.

[Макіс Ворідіс, міністр внутрішніх справ Греції]:
«Менше вмикайте кондиціонери й обігрівачі, не забувайте гасити світло, щоб ми не витрачали енергію. Світло в урядових будівлях не має горіти ночами. Це основні речі».

Утім, держустанови Греції не поспішають економити. Так, приблизно з 2500 органів запроваджувати ці заходи почало лише трохи більше ніж 220.

Торік на 212 тисяч державних об’єктів припадало коло 11 % загального обсягу енергоспоживання Греції. Цього року очікують, що цей рівень буде таким самим. Водночас вартість енергії перевищить мільярд євро.

Зазначимо, що торік уряд витратив понад вісім мільярдів євро на субсидії домогосподарствам і підприємствам, щоб пом’якшити наслідки енергетичної кризи.

Греція спалює понад третину свого газу для вироблення електроенергії. У першій половині цього року, як порівняти з аналогічним торішнім періодом, вона зменшила свою залежність від постачання трубопроводами з Росії на 11 %.

8. Незвичайна хвиля пташиного грипу у Франції стурбувала науковців

Французький острів Рузік цієї пори зазвичай переповнюють сули. Але несезонна хвиля пташиного грипу на атлантичному узбережжі Франції цього літа різко зменшила їхню чисельність.

За останні місяці загинули тисячі морських птахів. Зазвичай епідемія буває в осінні й зимові місяці. Тепер захисники природи й зоологи побоюються, що для французької дикої природи це може стати цілорічною загрозою.

Це небезпечно й для птахівництва Франції — другого за величиною в ЄС. Так, з листопада по травень через пташиний грип у країні вже забили понад 19 мільйонів птахів.

[Паскаль Провост, голова природного заповідника]:
«Пташиний грип став вражати морських птахів навесні і влітку. І це зовсім нове явище. Зазвичай це відбувається лише взимку».

З червня почали хворіти зграї вздовж берега Бретані. Вірус почав повільно просуватися на південь.

На острові Рузік живе одна з найрідкісніших колоній північних сул. Зоологи кажуть, що пташиний грип лютував там із початку липня. Дорослі гинули, і малеча голодувала.

Водночас із середини літа на французьких фермах підтвердили сім нових спалахів пташиного грипу. Влада назвала ситуацію надзвичайною.

Водночас французькі птахівники ще не оговталися після попередніх спалахів і забою птахів. Цього року виробництво на фермах зменшилося на 10 %.

[Жан-Мішель Шаффер, голова галузевої асоціації]:
«У минулому спалахи пташиного грипу траплялися, коли прибували перелітні птахи. І ми дедалі більше розуміємо, що пташиний грип уже прижився тут — у популяціях диких птахів Франції. Це нове явище й воно непокоїть фермерів та інших працівників сектору».

Пташиний грип зазвичай передається через фекалії перелітних диких птахів або за прямого контакту із зараженими кормами, одягом чи знаряддям.

9. Apple показала iPhone 14, який використовує супутники

Показали iPhone 14
США

Apple продемонструвала iPhone 14, який може використовувати супутники для надсилання екстрених повідомлень. Також компанія показала годинник Ultra Watch, орієнтований на екстремальні види спорту, такі як дайвінг і тріатлон.

Продукти, призначені для активного відпочинку, покажуть, чи відносно багата клієнтська база Apple й далі витрачатиме кошти в умовах зростання інфляції.

Ціни на iPhone 14 преміумкласу такі ж, як і на торішні моделі iPhone 13. Але Apple відмовилася від свого найдешевшого варіанта — iPhone mini, а це означає, що базова модель тепер коштує на 100 доларів дорожче, ніж торік.

[Боб О’Доннелл, аналітик]:
«Ходило багато чуток про те, що Apple може підняти ціни через проблеми з ланцюжком постачань, через інфляцію і таке інше. Й одним маленьким, але приємним сюрпризом стало те, що вони цього не зробили».

У iPhone 14 Plus буде більший екран — такий же, як в iPhone Pro. Але процесорний чіп A15 залишиться тим самим, як і в попередньому iPhone 13. Новим А16 обладнали лише моделі iPhone Pro.

Щодо нового годинника Watch Ultra, то він має стати конкурентом таким гаджетам, як Garmin і Polar. Він титановий. Його обладнано місткою батареєю, а також поліпшено гідроізоляцію, термостійкість та GPS-трекінг для занять спортом. Одна з моделей забезпечує 36 годин автономної роботи.

[Боб О’Доннелл, аналітик]:
«Очевидно, що Watch Ultra дорогий, але він не для всіх. Дуже небагато людей потребують міцного й багатофункціонального пристрою. Але для дайверів це дуже важливо».

Apple заявила, що її супутник SOS працюватиме з аварійно-рятувальними службами. У деяких ситуаціях користувачі зможуть використовувати FindMy, щоб ділитися через супутник своїм місцем перебування.

Інші компанії також працюють над аналогічними функціями. Засновник SpaceX Ілон Маск минулого місяця заявив, що працює з T-Mobile над використанням своїх супутників Starlink для прямого підключення телефонів до інтернету.

10. Як зберегли торішній сніг на гірськолижному курорті в Німеччині

Снігові запаси
Оберстдорф, Німеччина

Снігові запаси вперше зробили на гірськолижному курорті Оберстдорф у Німеччині. У спеціально відведене місце всю зиму звозили сніг. До настання тепла його накрили дерев’яною тріскою. Шар досягає половини метра.

[Флоріан Шпайгль, працівник курорту]:
«Це натуральний матеріал. Його перевага в тому, що під час дощу він вбирає воду. У суху погоду вона випаровується і створює охолоджувальний ефект».

Наразі це лише експеримент. Такі вже проводили в Італії і Швейцарії. Досвід показує, що до осені зберігається 80 % накопиченого снігу.

В Оберстдорфі вже скоро зроблять першу трасу. Зазвичай для цього використовували снігову гармату. Цього разу в хід підуть снігові запаси, і трасу зроблять раніше й швидше. На ній можна тренуватися на бігових лижах.

[Флоріан Шпайгль, працівник курорту]:
«Спортсмени, які все літо тренуються на роликових лижах, утрачають відчуття, які є на бігових лижах. Ковзання по снігу зовсім не схоже на їзду на роликах. Цей сніг допоможе спортсменам знову звикнути до бігових лиж».

Якщо експеримент вдасться, то в Оберстдорфі щозими запасатимуться снігом для наступного сезону.

На цьому курорті постійно проводять змагання із зимових видів спорту, зокрема лижні чемпіонати, а також турніри з фігурного катання.

11. На Венеційському кінофестивалі показали фільм про війну в Україні

«Свобода у вогні»
Венеція, Італія

У середу, 7 вересня, у Венеції відбулася світова прем’єра документального фільму «Свобода у вогні: Боротьба України за свободу». Стрічка ізраїльсько-американського режисера російського походження Євгена Афінеєвського показує, як війна в Україні впливає на звичайних людей.

Попри те, що бойові дії ще не закінчилися, режисер каже, що важливо вже зараз негайно почати розповідати історії цієї війни.

[Євген Афінеєвський, режисер]:
«Я думаю, що якщо сьогодні ми не покажемо світові, що саме відбувається всередині України. Не будемо показувати, як це почалося і як цей прекрасний клаптик землі з найбагатшою культурою та найдавнішим історичним минулим горить у вогні, як забирають життя мирних і невинних людей, тоді ми скоюємо злочин, бо не звертаємо на це уваги. Але завтра це може бути ще одна країна Європейського Союзу».

Одна з героїнь «Свободи у вогні», журналістка Наталія Нагорна, розповіла, що приїхавши до Венеції після місяців репортажів з української передової, вона ніби потрапила до іншої реальності.

[Наталія Нагорна, журналістка]:
«Таке враження, що потрапляєш на зовсім іншу планету. Планету, де люди щасливі, де люди можуть нормально жити, і які впевнені, що війна їх ніколи не зачепить. У нас теж були такі міста, поки їх не зруйнували російські ракети та снаряди».

Документальна стрічка є продовженням фільму Афінеєвського, номінованого на «Оскар» у 2015 році, «Зима у вогні: Боротьба України за свободу». Він розповідає про масштабні вуличні протести, унаслідок яких було повалено проросійського президента Віктора Януковича у 2014 році.

Цьогоріч Україна посіла важливе місце на Венеційському кінофестивалі. 31 серпня на церемонії відкриття онлайн виступив президент Володимир Зеленський. Він закликав кінематографістів не відвертатися від війни, яку розв’язала Росія, щоб кожна країна мала чітке уявлення, що переживає зараз Україна.

79-й Венеційський міжнародний кінофестиваль триватиме до 10 вересня.

12. Вітражі собору Паризької Богоматері очищають від гару після пожежі

Вітражі реставрують
Париж, Франція

Під час пожежі у квітні 2019-го в соборі Паризької Богоматері більшість цінних вітражів витримали жар від вогню. Але старовинне скло покрилося гаром і не пропускає світла.

Наразі фахівці реставрують вітражі 39 вікон собору. Компанії з Труа доручили відновити більшу частину.

[Флаві Серр’єр Венсан-Петі, реставраторка]:
«Попереду важливий етап очищення. Треба змити гар від пожежі, а також бруд від людського дихання й кіптяви свічок. Так ми повернемо собору світло».

Вітражі очищають ватними паличками, змоченими в розчині етилового спирту й води. Процес тривалий і делікатний. Так скло не зазнає шкоди.

Загалом у соборі 110 вікон із вітражами. Із середньовіччя збереглися лише вітражі трьох великих троянд. Інші створили пізніше.

До сьогодні дійшли імена лише деяких вітражистів. Серед них Марешаль де Мец, який прикрасив вікна в ризниці собору, а також французький архітектор і мистецтвознавець Ежен Емманюель Віолле-ле-Дюк. Він реставрував вітражі Нотр-Даму.

[Флаві Серр’єр Венсан-Петі, реставраторка]:
«Майстри-склодуви всіх епох створювали священний простір за допомогою світла. <…> Наше завдання — повернути ту красу, яку Марешаль де Мец та Віолле-ле-Дюк створили у XIX столітті».

Кілька місцевих вітражів також реставрують у майстерні Кельнського собору в Німеччині.

Собор Паризької Богоматері зводили із середини XII до середини XIV століття. Відновлювальні роботи планують завершити до 2024 року, коли у Франції відбудуться Олімпійські ігри.

13. Старі сумки рятують від спеки жителів іспанського села

В’язання на благо
Вальверде-де-ла-Вера, Іспанія

В’язання на благо. Місту, екології і самим собі. Тепер цим іспанським пенсіонерам є чим зайнятися.

Затишне містечко Вальверде-де-ла-Вера розташувалося приблизно за 150 кілометрів від Мадрида. Хоча вулиці дуже вузькі, улітку тут дуже спекотно. Особливо останніми роками.

Але місцеві жителі знайшли вихід. В’яжуть гачком ось такі сітки. Ними покривають вулиці. Вони добре «дихають», а ще дають рятівну тінь.

[Марина Фернандес, дизайнер]:
«Ми це робимо взимку. В’яжемо легкі полотна, які потім тимчасово вивішуємо на вулиці в найспекотніші місяці».

Матеріал — пластик, що був у вжитку. Здебільшого сумки із супермаркетів, іноді це старі рекламні банери. Їх нарізають на тонкі стрічки.

[Марія дель Росіо Рамос, в’язальниця]:
«Зробити клубок — це означає переробити це в довгу-предовгу стрічку для в’язання».

Автор проєкту — місцевий архітектор і дизайнер Марина Фернандес.

[Марина Фернандес, дизайнер]:
«Одна з цілей — зберегти ці техніки в’язання. Вони передаються усно й майже забуті. Ще одна мета — залучити літніх жінок до суспільного життя. І, звісно, поліпшити клімат у місті влітку, створивши тінь у різних кварталах».

У проєкті з ентузіазмом беруть участь не лише жінки.

[Мануель Фернандес Санчес, колишній учитель]:
«В’язання ніяк не пов’язане зі статтю людини. Може, малим я про це не думав, але зараз в’яжу, бо мені подобається. Це декоративно-ужиткове мистецтво».

Вишуканий малюнок на в’язаному полотні — вершина майстерності. Такі вуличні прикраси приваблюють туристів, а це ще один плюс.

14. Фотостудія зберігає 100-річну історію Гани

Фотостудія з історією
Аккра, Гана

Ось уже як 100 років невелика сімейна фотостудія зберігає зображення людей та історичних місць Аккри — столиці Гани. Фотоательє заснували 1922 року. Сьогодні тут зібрався архів більш ніж із 50 тисяч знімків.

Фотографії допомагають простежити історію міста від колоніального порту до сучасного гамірного мегаполіса. Сьогодні студією керує онука засновника.

[Кейт Тамакло, власниця фотостудії]:
«Історія, яку вони оповідають, стосується тих днів, коли вивозили рабів. Маємо фотографії фортів, політиків, традицій. Вони багато про що можуть розповісти. Наприклад, про споруди».

У фотостудії зберігають обличчя минулого: від працівників доку до першого президента незалежної Гани Кваме Нкруми.

Тут також можна знайти президента США Річарда Ніксона й колишню колоніальну правительку Гани — британську королеву Єлизавету ІІ.

Історик Деніел працює на студії як волонтер-архіваріус. Каже, що якщо такі фотографії не зберігаються, то нація втрачає пам’ять.

[Деніел Тетт, архіваріус]:
«Ми живемо в динамічному світі й маємо знати свою історію, те, що сталося в минулому. Коли знаєш минуле, то правильно оцінюєш сьогодення й зможеш передбачити майбутнє».

Власниця студії починала із зацифрування архіву. Каже, що робота її батька-фотографа збережеться на віки.

У саду на околиці міста Кейт та її батько гортають альбом зі своїми улюбленими фотографіями. З однієї з них усміхається й сам Ісаак. Ця усмішка така ж яскрава, як і 100-річна спадщина його батька.

15. Костюми, кераміка й килими: у Вірменії проходить фестиваль ремесел

Фестиваль культури й ремесел
Діліжан, Вірменія

Ці танці виконують тут віками. У місті Діліжан проходить фестиваль вірменської культури й мистецтва.

А ці майстрині показують відвідувачам процес ткання.

[Аруш Каракешичан, учасниця фестивалю]:
«Ось карпет. Це ручна робота. Його виткано з овечої вовни. Кожен виріб має власний візерунок. І кожній місцевості притаманні свої візерунки».

За вірменською традицією новий килим відрізають від рами над головою незаміжньої дівчини. Уважається, що тоді вона скоро візьме шлюб.

Раніше барвники для килимів отримували здебільшого з рослин, насіння чи лушпиння, приміром, волоських горіхів.

[Мар’ям Налбадзян, учасниця фестивалю]:
«Ми робимо килими з натурально фарбованих ниток, зберігаючи технологію натурально фарбованих ниток. Використовуємо вірменський давній “вортан кармір”. Це черв’ячки, які дають яскраво-червону барву. Використовуємо індійське індиго, з якого отримуємо синій і зелений кольори. А завдяки безсмерткам маємо жовтий колір».

У міському парку свої роботи демонструє коло 200 майстрів з усіх регіонів Вірменії. Це національні костюми й прикраси, вишивка, іграшки, вироби з металу та каменю.

[Арман Казанян, учасник фестивалю]:
«Це з каменю, натурального каменю. Зображено там храм, вірменський храм. Це символ Арцаху. Зробили наші діти».

Фестиваль відвідало близько 2000 осіб.

[Сюзан, відвідувачка]:
«Ця подія дуже важлива, бо тут багато майстерень, які співпрацюють між собою. Приміром, деякі з речей, які ми тут купили, виготовлено з вірменської вовни, створеної на півдні Вірменії. Це ручна робота, пофарбована вручну».

[Фран, відвідувачка]:
«Добре, що тут є фестиваль культури, мистецтва й ремесел. Гарний та дивовижний захід їжі, музики й танців. Чудово».

Ще одне стародавнє вірменське ремесло — гончарство. Перші глиняні вироби, знайдені у Вірменії, датують VI століттям до н.е. Згодом кераміку ускладнювали, прикрашали вигадливими візерунками й орнаментами натуральних кольорів.

16. Троє левенят готуються до дебюту в індійському зоопарку

Левенят побачить публіка
Сурат, Індія

Трьох милих левенят скоро побачить публіка в зоопарку індійського міста Сурат. Вони належать до рідкісного підвиду азійських левів.

Дитинчата народилися три місяці тому. Зі слів ветеринарів, вони зовсім здорові. Тепер їх можна вакцинувати.

[Раджеш Патель, працівник зоопарку]:
«Левенятам виповнилося 90 днів, і ми сьогодні їх вакцинуємо. А завтра випустимо у відкритий вольєр, щоб їх усі побачили».

Маму малюків звуть Васуда, а тата — Арья. До цього зоопарку їх привезли два роки тому. Обміняли на пару видр. Того ж року в левиці народилося четверо дитинчат. Троє були вже мертвими. Потім померло четверте, бо Васуда не стала про нього піклуватися.

Цього разу все пройшло інакше — левиця одразу почала опікувати малюків.

Азійських левів занесено до Червоної книги. Останні сім десятиліть в Індії працюють над збереженням останньої популяції цих хижаків. У штаті Гуджарат їм створили заповідник Гирський ліс. Зараз там мешкає майже 700 азійських левів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: