17.03.2024
Телеканал NTD

Ліз Трасс іде з посади прем’єра: хто претендує на її місце

Ліз Трасс іде з посади прем'єра: хто претендує на її місце

Пробувши на посаді лише шість тижнів, британський прем'єр Ліз Трасс оголосила про відставку. [Ліз Трасс, прем'єр-міністр..

Дата завантаження: 2024-05-17

video

Пробувши на посаді лише шість тижнів, британський прем’єр Ліз Трасс оголосила про відставку.

[Ліз Трасс, прем’єр-міністр Великої Британії]:
«Мене обрали від Консервативної партії, щоб я знизила рахунки на електроенергію та зберегла національне страхування. Ми виклали бачення економіки з низькими податками та високими темпами зростання, яка враховує переваги свобод “брекзиту”. Я визнаю, що з огляду на ситуацію я не можу виконати обіцянки, завдяки яким мене обрали».

Каменем спотикання для Трасс стала її програма зниження податків. Вона розколола і суспільство, і керівну Консервативну партію. Багато однопартійців закликали її піти з посади, а двоє міністрів цього тижня навіть склали із себе повноваження.

Тепер головне питання: хто буде наступником. Уже розглядають можливих кандидатів. І поки за опитуваннями лідирує попередній прем’єр Борис Джонсон.

Джонсон був обличчям голосування за «брекзит» і здобув підтримку в тих регіонах країни, які раніше ніколи не були за консерваторів. Але через низку скандалів він мусив піти.

Ще один кандидат — колишній міністр фінансів Ріші Сунак. Він був головним суперником Трасс.

Також на посаду прем’єра претендує Джеремі Гант — колишній міністр охорони здоров’я, якого Ліз Трасс нещодавно призначила канцлером скарбниці. Він був головним суперником Джонсона під час виборів у 2019 році.

Є шанси зайняти прем’єрське крісло і в міністра оборони Бена Воллеса. Він один із небагатьох політиків, який тримався осторонь недавніх скандалів. Оборонне відомство він очолював і за Джонсона, і за Трасс. Проте сам він каже, що на вищу посаду претендувати не хоче.

Варто зазначити, що Трасс усе ж таки ввійде в історію. Її термін перебування на посаді став найкоротшим у британській політиці. До цього рекордсменом був Джордж Каннінг. Він помер 1827 року, пробувши на посаді 119 днів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Ліз Трасс іде з посади прем’єра: хто претендує на її місцеСотні тисяч людей у Мексиці вийшли на протест проти президента країниЄвропарламент затвердив нові імміграційні правила ЄвросоюзуЛідер сепаратистів Карлес Пучдемон висуне свою кандидатуру на виборах голови КаталоніїОкружний апеляційний суд США призупинив новий міграційний закон штату ТехасКонгрес США ухвалив закон, який може заборонити тіктокАдміністрація Байдена скасувала послаблення нафтових санкцій щодо ВенесуелиВ одному турецькому місті поновили на посаді обраного прокурдського мераІзраїль звинуватив Туреччину в тому, що вона стала на бік ХАМАСуСупервівторок завершився перемогою Дональда Трампа та Джо Байдена

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: