15.04.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (11 по 16 вересня)

Огляд світових подій (11 по 16 вересня)

1. ООН привітала припинення вогню між Баку та Єреваном Припинення вогню затвердили ООН привітала угоду ООН..

Дата завантаження: 2024-05-15

video

1. ООН привітала припинення вогню між Баку та Єреваном

Припинення вогню затвердили
ООН привітала угоду

ООН привітала оголошення про припинення вогню між Вірменією та Азербайджаном. Його досягли після двох днів сутичок, які забрали життя понад 170 солдатів і загрожували втягнути в масштабніший конфлікт Туреччину й Росію.

За повідомленням вірменського високопосадовця, про припинення вогню сторони домовилися в середу пізно ввечері після майже 48 годин боїв.

[Мирослав Єнча, генеральний секретар ООН з питань Європи]:
«Міжнародна спільнота має лишатися повністю прихильною до мирного врегулювання між Вірменією та Азербайджаном і не шкодувати зусиль для деескалації цієї напруженості».

Перед оголошенням припинення вогню прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявляв, що азербайджанські сили завдали ударів і захопили кілька вірменських населених пунктів уздовж їхнього спільного кордону на території за межами спірного Нагірного Карабаху. У Баку стверджували, що відреагували на вірменські «провокації».

Заступник міністра оборони Вірменії сказав, що конфлікт ризикує перерости у повномасштабну війну. Водночас деякі аналітики стверджують, що Баку намагається скористатися війною Росії в Україні, щоби просунути свої позиції.

Недавні сутички стали найбільш смертоносними майже за два роки. Попереднього разу під час шеститижневої війни у 2020 році загинули тисячі людей, а Азербайджан досяг значних територіальних успіхів у Нагірному Карабасі та навколо нього.

Видання Politico повідомляє, що спікер палати представників США Ненсі Пелосі днями вирушить до Вірменії на знак підтримки. Її супроводжуватиме конгресвумен Джекі Спеєр, яка має вірменське походження.

2. Голова Єврокомісії: «Солідарність ЄС з Україною буде непохитною»

Виступ голови Єврокомісії
Страсбург, Брюссель

Санкції Заходу щодо Росії діють і вони залишаться. Про це заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у середу, 14 вересня, під час щорічного виступу в Європейському парламенті в Страсбурзі.

[Урсула фон дер Ляєн, президент Єврокомісії]:
«Це ціна за шлях смерті й руйнувань Росії та Путіна. І я хочу дуже чітко заявити: санкції залишаються. Це час для нашої рішучості, а не для умиротворення. Ця позиція має бути дуже чіткою».

У зверненні до Європарламенту Урсула фон дер Ляєн також підкреслила, що солідарність Європейського Союзу з Україною буде «непохитною». Багато депутатів та єврокомісарів на знак підтримки України одягнули одяг жовто-блакитних кольорів. Почесним гостем на засіданні була перша леді України Олена Зеленська.

За словами фон дер Ляєн, Євросоюз включить Україну до своєї зони безплатного роумінгу, а Європейська комісія працюватиме з Києвом, щоб забезпечити безперебійний доступ до єдиного ринку ЄС. Ще президент зазначила, що європейський блок допоможе відбудувати Україну.

На засіданні голова Єврокомісії також анонсувала антикризові заходи, які допоможуть стримати різке підвищення цін на енергоносії в Європі. Вона заявила, що задля допомоги європейським домогосподарствам і підприємствам енергетичні компанії позбавлять надприбутків, а також зменшать споживання електроенергії в усьому блоці.

[Урсула фон дер Ляєн, президент Єврокомісії]:
«У ці часи неправильно отримувати надзвичайно рекордні доходи та прибутки за рахунок війни та за рахунок наших споживачів. Зараз прибуток треба ділити та спрямовувати тим, хто його найбільше потребує».

Очільник Єврокомісії виступає щорічно у вересні. Урсула фон дер Ляєн на посаді голови вищого органа виконавчої влади ЄС виходить на трибуну вже втретє.

3. У Нью-Йорку відкрилася 77-ма сесія Генасамблеї ООН

77-ма сесія Генасамблеї ООН
Нью-Йорк, США

У Нью-Йорку відкривається 77-ма сесія Генасамблеї ООН. Вона триватиме рік. На порядку денному теми від зміни клімату й пандемії до інфляції і сучасних воєнних конфліктів та криз.

Найголовнішим етапом сесії стане так званий тиждень високого рівня. Він триватиме з 20 по 26 вересня. Прибудуть лідери багатьох держав. Вони виступлять на офіційній частині засідань і проведуть двосторонні зустрічі.

Водночас на закритті 76-ї сесії Генсек ООН Антоніу Гутерреш перерахував проблеми, які треба обговорити й розв’язати.

[Антоніу Гутерреш, Генеральний секретар ООН]:
«Зростання цін, зниження купівельної спроможності, брак продовольства й наближення глобальної рецесії. Пандемія, яку ще не вдалося перемогти, і нова надзвичайна ситуація з віспою мавп, а також смертоносна спека, урагани, повені та інші стихійні лиха».

Головою 77-ї сесії Генасамблеї став угорський дипломат, випускник Московського державного інституту міжнародних відносин Чаба Кереші. У 2011–12 роках він був віцеголовою сесії Генасамблеї. Також працював у диппредставництвах у Лівії, ОАЕ, Ізраїлі та Греції.

4. Франція та Румунія підписали угоду про збільшення експорту українського зерна

Експорт зерна
Франція ― Румунія

У понеділок, 12 вересня, міністри транспорту Франції та Румунії підписали угоду про співпрацю для збільшення експорту українського зерна до країн, що розвиваються.

Як заявив міністр транспорту Франції Клеман Бон, договір охоплює експорт сухопутним, морським і річковим транспортом.

Відповідно до угоди, Париж допоможе своєму партнерові розробити проєкт підвищення ефективності порту міста Галац та обладнати прикордонні пункти на півночі країни. Водночас Франція сприятиме в оптимізації використання зернових контейнерів, розміщених у порту Констанци, а також у збільшенні пропускної здатності в Констанці та в Сулинському гирлі.

Угода також допоможе створити коридор між Румунією та Україною для поліпшення руху суден. Згідно з документом, Париж також сплатить початкову технічну експертизу та співпрацюватиме з Бухарестом, щоб визначити майбутнє фінансування.

Варто зазначити, що Румунія, посідає друге місце в Євросоюзі після Франції за обсягами експорту пшениці до країн, які не входять до блоку, зокрема до Єгипту. А також вона є найбільшим продавцем кукурудзи та одним з альтернативних маршрутів вивезення українського зерна.

Відколи почалася масштабна війна, експорт пшениці з України значно зменшився, оскільки чорноморські порти були заблоковані. Це підвищило світові ціни на продовольство та викликало побоювання, що в Африці та на Близькому Сході виникне дефіцит.

Нагадаємо, угода про відновлення експорту зерна з чорноморських портів України набула чинності в серпні. У її межах уже вийшло 113 кораблів з агропродукцією, які попрямували до країн Азії, Європи та Африки.

5. Міністр економіки Німеччини закликав уважніше подивитися на китайські інвестиції

«Небезпечні» інвестиції
Китай ― Німеччина

Бути обачнішими з інвестиціями КНР у Європу закликав міністр економіки Німеччини. Він сказав, що Пекін більше не має шантажувати Берлін, але лишатиметься важливим торговельним партнером.

[Роберт Габек, міністр економіки Німеччини]:
«Китай порушує торговельний баланс, наприклад, субсидіює компанії, через що ті дістають перевагу. Він також шантажує компанії, кажучи, що вони зможуть торгувати лише тоді, якщо збудують завод у певному місці».

За деякою інформацією, міністерство економіки Німеччини розглядає низку нових заходів, щоб зробити бізнес із Китаєм менш привабливим. Раніше про це говорили лише неформально. Таку офіційну заяву міністр зробив уперше. Однак він поки що не сказав, які заходи планують ужити. Відомо лише, що уряд уважніше досліджуватиме інвестиції в Європі, зокрема в інфраструктуру.

Уже шість років, як Китай — найбільший торговельний партнер Німеччини. У 2021 році товарообіг досяг 246 мільярдів доларів.

Водночас новий лівоцентристський уряд зайняв жорсткішу позицію щодо Пекіна, ніж його попередники. Він стурбований залежністю Німеччини від економіки КНР.

Габек попередив, що Китай через свою ініціативу «Один пояс, один шлях» намагається захопити вплив на Європу.

[Роберт Габек, міністр економіки Німеччини]:
«Ми не можемо дозволити, щоб це сталося».

Раніше міністр казав, що він проти запланованої частки Китаю в контейнерному терміналі Гамбурга. Цим активом цікавився один китайський судноплавний гігант.

Уряд Німеччини каже, що спроби Китаю захопити вплив починають поширюватися з технологічної арени на інші галузі, приміром на логістику.

6. Як лондонці зустрічали труну королеви біля Букінгемського палацу

Труна прибула до Лондона
Останній шлях Єлизавети II

Десятки тисяч людей під дощем вийшли на вулиці, щоб зустріти труну з тілом королеви Єлизавети II. Її привезли до Лондона, де відбудеться остання зупинка в Букінгемському палаці.

Пізно ввечері катафалк повільно проїхав з аеропорту містом. Люди стояли на всьому шляху й кидали квіти.

[Ліллі Скотт, жителька Лондона]:
«Я ніколи не була так близько до королеви. Це як останнє прощання».

[Лін Ллойд-Томас, жителька Оксфордширу]:
«Для мене це честь, я хотіла виразити свою повагу. Я також привела одного із синів, щоб він міг це побачити. Це історія, і це викликає стільки емоцій. Я відчула, що ми справді маємо це зробити».

[Александра Джиммерсон, жителька Лондона]:
«Я дуже рада, що змогла побачити труну з нею, бо ми дуже вдячні нашій дивовижній королеві».

[Кріс Едінгтон, житель Лондона]:
«Це було потужно. Мабуть, так це можна описати. Я шанувальник королівської родини, завжди любив королеву. Лишається тільки побажати Чарльзу успіхів, адже на нього покладено величезне завдання».

У Букінгемському палаці труну з тілом королеви зустрів король Чарльз III і члени королівської родини.

Єлизавета II померла 8 вересня в замку Балморал у Шотландії. Їй було 96 років. Після цього в країні оголосили 10-денну жалобу. Вона завершиться 19 вересня державним похороном.

Єлизавета II серед монархів Великої Британії правила найдовше. І її синові вже точно не вдасться побити цей рекорд, бо він зійшов на престол у віці 73 років.

7. У Нью-Йорку через поліомієліт оголосили надзвичайну ситуацію

Знайдено поліомієліт
Нью-Йорк, США

Губернатор штату Нью-Йорк Кеті Гокул оголосила надзвичайну ситуацію і закликала вакцинуватися проти поліомієліту. Вірус виявили в пробах стічних вод, узятих у чотирьох округах.

Так, у серпні його знайшли на Лонг-Айленді, що межує з районом Квінс у Нью-Йорку. Позитивний результат дали проби і в округах Рокленд, Оріндж та Салліван, які на північ від міста.

Водночас у липні перше майже за десятиліття зараження поліомієлітом у США виявили в дорослої людини в окрузі Рокленд.

У деяких випадках поліомієліт може спричинити незворотний параліч, але, зробивши щеплення, йому можна запобігти. Уперше препарат випустили 1955 року. І хоч ліків проти хвороби немає, але три дози вакцини дають майже стовідсотковий імунітет.

Хвороба загрожує всім. Проте в особливій зоні ризику перебувають діти віком трьох років і молодші.

Тепер влада штату закликає дорослих робити щеплення як собі, так і своїм дітям. Вона також каже, що вакцинованим варто отримати довічну бустерну дозу.

Як очікують, фельдшери, акушери та фармацевти штату зможуть щеплювати дітей на власний розсуд. Також ті, хто надає медпослуги, мають оновлювати дані про вакцинацію.

Надзвичайний стан діятиме до 9 жовтня. Чиновники поставили собі за мету вакцинувати 90 % жителів Нью-Йорка.

Водночас вони кажуть, що в окрузі Оріндж найнижчий рівень вакцинації в штаті: імунізовано менш як 59 % жителів.

8. НАСА готується до зіткнення з астероїдом

Зіткнутися з астероїдом
Місія НАСА

НАСА готується переспрямувати подвійний астероїд. Місія DART стане першим випробуванням того, як людство захищатиме Землю в разі можливого зіткнення з астероїдом.

Для цього безпілотний керований космічний апарат відправлять до подвійного навколоземного астероїда Дідима. Він зіткнеться з його супутником Діморфосом, щоб змістити його з орбіти.

[Андреа Райлі, керівниця програми DART]:
«Ми постійно шукаємо в небі потенційні нові загрози від астероїдів. Розмір Діморфоса належить до класу, який непокоїть найбільше — приблизно 140 на 60 метрів. І тому це випробування дасть нам упевненість у тому, що ми маємо стратегію пом’якшення наслідків, якщо коли-небудь виникне загроза».

Апарат місії DART стартував торік у листопаді з космодрому в Каліфорнії.

Фінал програми настане 26 вересня, коли він застосує на супутнику «техніку кінетичного удару». У Діморфос він уріжеться на швидкості 6,6 кілометра за секунду. Як наслідок, літальний апарат знищиться, а космічне тіло змінить орбітальний період.

[Ненсі Шабот, учасниця програми DART]:
«Серед тіл, що зближуються із Землею, є чотири розміром коло 10 кілометрів. Ми знайшли їх усі й ми відстежуємо, чи будуть вони найближчим часом нам загрожувати».

Приблизно за 10 днів до зіткнення корабель відправить на Діморфос мініспусковий апарат із камерами. Вони запишуть мить удару й відправлять зображення на Землю.

Астероїд, на який націлений DART, не становить реальної загрози Землі. Він крихітний і в разі зіткнення із планетою не спричинить глобальної катастрофи. Він значно менший за метеорит Чиксулуб, який зіткнувся із Землею коло 66 мільйонів років тому, через що, як заведено вважати, вимерли динозаври.

9. В’єтнамські електрокросовери VinFast незабаром з’являться в США

Кросовер VinFast VF8 уже в продажу
В’єтнам

Перша партія електричних кросоверів VinFast VF8 зійшла з конвеєра у В’єтнамі. Автомобілі отримають місцеві клієнти. Замовлення почали збирати ще рік тому.

[покупець]:
«Я замовив машину одним із перших і розраховував отримати її в листопаді. Коли компанія VinFast повідомила, що можна буде забрати машину у вересні, я дуже здивувався швидкості виробництва».

VinFast — перший в’єтнамський автовиробник. Компанію заснували п’ять років тому. У 2018-му вона показала прототипи на Паризькому автосалоні. Продаж стартував 2019-го.

А торік її керівництво оголосило про намір завоювати американський ринок, потіснивши «Теслу» та інші бренди.

[Ле Тхі Тху Тхюї, директор компанії VinFast]:
«Після цієї партії ми збудуємо 5000 автомобілів для ринків США й Канади. Виробництво розпочнеться наступного тижня».

У Північній Америці автомобілі продаватимуть за 42 тисячі доларів. У вартість не входить ціна електричної батареї. Її треба буде орендувати.

Компанія також орієнтується на Європу. Насамперед вона поставить електричні кросовери до Німеччини, Франції та Нідерландів. Автовиробник отримав уже 65 тисяч замовлень від клієнтів із різних країн усього світу.

У березні наступного року VinFast збудує завод у США, а саме в Північній Кароліні. Там щороку виготовлятимуть 150 тисяч автомобілів. В’єтнамський виробник планує вже через кілька років продавати 750 тисяч електрокросоверів на рік.

10. Забруднення вбиває рибу в Єгипті — рибалки змінюють профіль

Озеро вмирає
Єгипет

Єгипетське озеро Карун лежить між фермерськими полями й кам’янистою пустелею на південному заході від Каїра. Колись у ньому було вдосталь тилапії, окунів, лящів та креветок, і рибалки мали щедрий улов.

Але останніми роками через забруднення сільськогосподарськими, промисловими й побутовими стоками озеро почало вмирати. Тепер галузь, яка давала робочі місця впродовж поколінь, майже повністю знищена.

[Рамадан Абдель Саттар, рибалка]:
«Я рибалка в третьому поколінні. Це озеро було нормальним. Але після того, як у нього потекли стічні води, риба почала вмирати. Вона вся зникла, залишилася найдрібніша».

Багато рибалок тепер змінюють профіль. На своїх дерев’яних човнах вони катають туристів із Каїра. Інші просто поїхали до міст.

[Хусейн Абдель Нассер, рибалка]:
«Раніше в озеро стікала лише вода з полів. Тепер додалися промислові й стічні води. 5–6 років тому вода змінилася. У ній не залишилося й відсотка поживних речовин для риби».

[Аль-Саєд Абдель Фаттах, рибалка]:
«Фінансове становище тут ненайліпше. Риба не розмножується, а чиновникам управління рибних ресурсів до нас байдуже. Ми приїхали й намагаємось заробити на життя».

Озеро завдовжки 42 кілометри лежить нижче від рівня моря. За часів фараонів воно живилося завдяки розливу Нілу.

Тепер його поповнюють дренажні води, і воно дедалі солонішає. Через це прісноводну рибу замінюють морські тварини.

[Магді Аллам, еколог]:
«Озеро Карун — безстічне. Такі озера швидко нагріваються й забруднюються. В них швидше поширюються інфекції та бактерії, і на них більше впливає зміна клімату».

Дослідження 2020-го року також показало в озері підвищений вміст металів.

11. У Нігерії хочуть переробляти алюміній, використовуючи водневе паливо

Екологічне перероблення металу
Лагос, Нігерія

На цьому заводі, що в нігерійському Лагосі, переробляють алюмінієву вторсировину. На це йде багато електроенергії. А її споживання, своєю чергою, спричинює викиди шкідливих газів. Керівництво підприємства має намір розв’язати проблему.

Цього року завод почав використовувати для печей екологічно чистіший природний газ. Наразі планують поступово переходити на водневе паливо.

[Реймонд Оноввігун, директор переробної компанії]:
«Ми постійно шукаємо шляхи розвитку. Зараз ми проводимо дослідження разом із британським університетом, щоб зрозуміти, як можна використати сонячну енергію для виробництва екологічно чистого водню».

Водень отримують шляхом електролізу води. Для цього теж потрібна енергія. Африканські країни мають великий потенціал для розвитку сонячної і вітрової енергетики.

[Реймонд Оноввігун, директор переробної компанії]:
«Для цього треба докласти багато зусиль, але чим більше в нас буде відновлюваних джерел енергії, тим швидше досягнемо цілей, яких прагнуть у всьому світі».

На заводі щороку переробляють 18 тисяч тонн алюмінію. Наступна мета — збільшити обсяги виробництва в п’ять разів. Компанія планує найближчими роками відкрити сім нових підприємств у всій Африці. Для цього їй треба залучити інвестиції розміром 50 мільйонів доларів.

12. Безплатні дрова роздавали грекам у парку Афін

Запастися дровами
Афіни, Греція

Жителі одного з районів Афін поспішають до муніципального парку, щоб запастися безплатними дровами. Їх роздає місцева влада, щоб хоч якось компенсувати зростання цін на електроенергію. Для багатьох це буде єдина можливість обігріти дім узимку.

[Іліас Пападимітропулос, безробітний]:
«Ми топитимемо дров’яну піч. Вона обігріватиме вітальню, здебільшого лише вітальню, бо на решту дому тепла не вистачає. Також буде ковдра з електропідігрівом і частково кондиціонер».

Проєкт підтримала місцева екологічна організація. Так людям роздали коло 20 тонн деревини, що лишилася після обрізання дерев.

[Нікос Кіоусіс, природозахисник]:
«Ми об’єднали зусилля з жителями, і деревина не пропала даремно. Ми почистили ліс, а люди отримали підтримку на зиму».

Через енергетичну кризу греки почали запасатися дровами на зиму ще в липні. З кінця серпня ціни на них зросли на 20–30 %. І навіть попри це, нині час очікування доставлення перевищує 20 днів. Ближче до зими ціни можуть зрости ще більше. Водночас роздрібним продавцям уже зараз бракує місця, щоби зберігати дрова.

Коло 70 % деревини надходять із Греції. Інші 30 % — з балканських країн.

Місцеві жителі кажуть, що найближчі холоди можуть перетворитися на справжнє лихо.

[Параскеві Галарі, безробітна]:
«Не знаю, що буде далі. Єдине опалення, яке маємо, це дрова для каміна, більше нічого. Є кілька електричних обігрівачів. Але взимку ми не зможемо їх вмикати, бо не можемо дозволити собі платити енергокомпанії».

[Георгія Пападимітру, місцева жителька]:
«Якщо в будівлі ввімкнуть опалення, ми користуватимемося ним лише кілька годин. Якщо ні, то використаємо кондиціонер, дрова, светри чи трохи прогуляємося».

[Різос Стамелос, місцевий житель]:
«Не знаю, чи вмикатимемо опалення, бо ціни на котельне паливо стали дуже високими. Це вже не варіант. Лишається тільки сподіватися, що Бог нам допоможе — і зима не буде дуже суворою».

Ціни на природний газ у Греції за рік зросли у два з половиною рази, а на електроенергію — майже на 40 %.

Прем’єр-міністр країни закликав готуватися до важкої зими, а також пообіцяв субсидії на паливо й підвищення пенсій та зарплат.

Інфляція в країні підбирається до 12 %. Це найвищий рівень майже за 30 років.

13. Як косметичну індустрію хочуть зробити екологічною

Утилізувати паковання
Австралія

Щороку мільйони таких косметичних засобів потрапляють на звалище.

[Стів Моррім, засновник австралійської переробної компанії]:
«Величезні обсяги. У самій лише Австралії щороку викидають понад 10 тисяч тонн косметичних відходів. І вся ця сировина дуже цінна для повторного використання».

Обсяг косметичної індустрії Австралії — вісім мільярдів австралійських доларів і він постійно зростає. І чимраз більше людей розуміють важливість перероблення.

З’явилися різні схеми повернення використаної чи порожньої тари до магазинів. Потім усе це сортують і переробляють.

[сортувальник відходів]:
«Маємо скло, метал, м’який пластик і твердий пластик».

Тару переробляють на інші продукти, зокрема замінники бетону чи скла, а також пластиковий композит для відкритих ігрових майданчиків і настилів.

Одна переробна компанія недавно отримала урядовий грант — мільйон австралійських доларів на дослідження того, як можна переробляти косметику. Вона шукатиме спосіб повторного використання складних для перероблення товарів, таких як лаку для нігтів чи аерозолів.

Водночас деякі бренди беруть на себе витрати.

[Жан Баяр, головний менеджер американської переробної компанії]:
«Вони фінансують збір і перероблення продуктів, які ми збираємо сьогодні».

Бренди також змінюють процес виробництва. Так, нещодавно одна косметична компанія припинила випускати популярний аерозольний засіб для штучної засмаги, бо його паковання важко переробляти.

14. Гантелі в 90 років: тренажерний зал для бабусь і дідусів з’явився в Австралії

Тренажери для бабусь
Канберра, Австралія

Гантелі, присідання й велотренажери — ось на що наважилися ці люди похилого віку Канберри, столиці Австралії.

У 92 роки сили Зори Каспарек лише зростають. А раніше відвідування спортзалу здавалося чимось нереальним: 16 правнуків, глухота. Сьогодні інструкції тренера жінка розуміє з пів слова.

[Зора Каспарек, учасниця проєкту]:
«Трохи впевненості в собі, бо в старості завжди боїшся, що щось не вийде».

Команда молодих тренерів налаштована рішуче: допомагають пенсіонерам комфортно й безпечно підвищити свою мобільність, а отже, і якість життя.

[Патрік Браун, фізіотерапевт]:
«Дослідження довели, що можна поліпшувати фізичну форму, силу й м’язову масу в будь-якому віці, навіть у 90 років».

[Еллі Сі, тренерка]:
«Коли думаєш про тренажерні зали, то асоціюєш їх із молоддю. Але насправді, якщо подивитися, як ми займаємося зі старенькими, побачите, що це їм дуже подобається».

Щось нове тут дізнаються всі. Приміром, відвідувачі, багато з яких емігранти з інших країн, розповідають молодим австралійцям про культуру, яку перейняли за малих літ.

[Патрік Браун, фізіотерапевт]:
«Я дізнався багато всіляких рецептів наших клієнтів. Минулого тижня я приготував те, чого ніколи раніше не робив. Зора поділилася зі мною рецептом із чеської кухні».

15. Лабораторні діаманти виблискують на європейському ринку

Ювелірна виставка
Лондон, Велика Британія

Діамант вагою 2,7 карата мерехтить на світлі. Попри розмір і чистоту, цей камінь коштує всього 2800 доларів, бо він синтетичний.

Ось уже п’ять років, як індустрія вирощених у лабораторії діамантів невпинно зростає. Це стимулювало виробництво в індійському штаті Гуджарат.

На ювелірній виставці в Лондоні можна побачити багато стендів індійських виробників штучних діамантів. Сьогодні експерти намагаються оцінити, як лабораторне каміння вплинуло на індустрію.

[Девід Бро, редактор спеціалізованого журналу]:
«Спочатку до них ставилися скептично, бо вони не природні. Вони не розвивалися в земній корі впродовж мільйонів років. Але нині апетит на вирощені в лабораторії діаманти явно зростає».

Один із найбільших стендів у центрі виставки належить компанії з Гуджарату. Вона стала офіційним спонсором заходу й претендує на звання найбільшого у світі виробника алмазів. Незабаром збирається виготовляти до 35 тисяч каратів на місяць.

Вона першою створила гігантський лабораторний діамант вагою 27 каратів — найбільший у світі серед штучних.

Водночас голова компанії каже, що вирощені алмази за хімічним складом ідентичні добутим.

[Санкет Патель, голова компанії ― виробника алмазів із Гуджарату]:
«Неважливо, виник він над землею чи під нею — продукт один і той же. Він називається алмазом. Це алмаз. Він завжди буде алмазом. Крапка».

Власник ще однієї індійської компанії з вирощування алмазів каже, що ринок США одним із перших прийняв ідею лабораторного каміння. І він очікує, що ринок у Європі наслідуватиме цей приклад.

[Радж Вайдія, голова індійської компанії — виробника алмазів]:
«Наразі ця галузь становить від 7 % до 9 % загального обсягу. Щороку вона зростає на 5–10 %. До кінця 2030 року промисловість вирощених і природних алмазів становитиме 50 на 50».

Утім, якщо на ринку з’явиться так багато штучного каміння, то це може створити проблеми для ювелірів. Тепер вони мають навчитися відрізняти природні алмази від лабораторних, адже ціна може різнитися вдесятеро.

У Великій Британії вже опублікували низку посібників. Вони мають звести до спільного знаменника термінологію алмазної галузі.

16. Найстаріший пінгвін малий в Австралії досі виховує пташенят

Найстаріший пінгвін малий
Аделаїда, Австралія

Коли доглядачі зоопарку міста Аделаїда, що в Австралії, приходять годувати пінгвінів, один із них, з кличкою Гордон, завжди запізнюється. Але йому це можна пробачити. Він має поважний вік — 20 років.

Він належить до пінгвінів малих. Це найдрібніший вид. У дикій природі його представники живуть до семи років, але в неволі довше. Зараз Гордон — найстаріший пінгвін малий в Австралії.

У нього артрит і катаракта. І все ж він веде повноцінне життя й навіть виховує малят. Гордон — батько багатьох синів. А ще він викохав чотирьох доньок.

[Амелія Кеннет, доглядачка зоопарку]:
«Цих чотирьох дочок розселили по всьому регіону, і вони зробили свій внесок у збільшення популяції».

Навіть зараз Гордон, попри свої недуги, дбає про пташеня.

[Амелія Кеннет, доглядачка зоопарку]:
«Популяція пінгвінів, які живуть у неволі, збільшується. Це означає, що ми маємо невеликий резерв на випадок, якщо в дикій природі щось піде не так».

Пінгвіни малі мешкають біля берегів Нової Зеландії і Південної Австралії. Їх приблизно два мільйони. Ці птахи живуть парами й зберігають вірність одне одному все життя. Яйця висиджують по черзі й разом годують пташенят.

17. Таємниці створення картини «Молочниця» Яна Вермера дізналися нідерландські експерти

Приховані деталі картини
Амстердам, Нідерланди

Картина «Молочниця» пензля Яна Вермера — одна з найвідоміших в амстердамському Рейксмузеї. А недавно фахівці «зазирнули» під шари фарби й дізналися, що початковий задум голландського художника був іншим.

[Тако Діббітс, директор музею]:
«За куховаркою, що наливає молоко, біла стіна. Але спочатку на ній були полиці з глеками, а тепер ми їх не бачимо. Біля ніг стояв великий кошик, який називають дровницею».

У лютому наступного року «Молочниця» стане експонатом унікальної виставки в Рейксмузеї. Вона міститиме 27 робіт Вермера. Такої експозиції раніше ніколи не було. Художник за все життя створив 35 картин.

[Тако Діббітс, директор музею]:
«Його картини випромінюють простоту і спокій, вони наповнені яскравими барвами. Гадаю, чари стилю Вермера в тому, що ці зображення зачаровують глядача. Виникає відчуття, ніби перебуваєш у кімнаті поруч із героєм картини й дивишся прямо на нього. Картина наче жива».

Три картини голландського майстра надасть приватний нью-йоркський музей Колекція Фріка. Їх купили понад сто років тому, і вони ніколи не покидали музею. Виняток зробили, бо зараз будівлю ремонтують.

Ян Вермер — один із найвидатніших художників золотої доби голландського живопису, який припав на XVII століття. Вермер — майстер жанрового портрета й побутового живопису. Ще за життя митець отримував добрі гроші за свої картини. Замовниками були його покровителі-меценати. Вермера також уважали експертом-мистецтвознавцем. Учнів художник не мав.

18. Парад у Польщі: понад тисячу учасників, медитація і танці левів

Парад Фалуньгун
Варшава, Польща

Масштабний парад у центрі Варшави. Бере участь понад тисячу осіб. Усі вони займаються Фалуньгун — китайською практикою самовдосконалення душі та тіла.

Ці три золоті ієрогліфи — Чжень, Шань, Жень — перекладаються як Істина, Доброта, Терпіння. Це основа вчення Фалуньгун.

[Вікторія Мей Вайт, учасниця з Великої Британії]:
«Я просто насолоджуюся тим, що тут стільки людей, які вірять у добре. Нас поєднують істина, доброта й терпіння».

Вікторія та її чоловік Джеймс приїхали з Англії. Розповідають, що вправи цігун допомагають їм ухвалювати правильні рішення й менше гаяти час.

[Джеймс Вайт, учасник із Великої Британії]:
«Коли ми старанні, то встаємо на вправи о п’ятій ранку. Це просто заряд енергії на цілий день. Звичайно, складно лягти раніше, прокинутися рано теж непросто. Але якщо докладеш зусиль, то день минає дуже вдало».

Поліна — біженка з України. Каже, що вправи допомагають їй завжди залишатися спокійною.

[Поліна Дворецька, учасниця з України]:
«Допомагає відчувати внутрішню гармонію, навіть попри ракети та бомби. Практика дає здоров’я, гармонію, чесність, доброту людям усього світу. Сьогодні ми вшановуємо цю практику».

Учасник із Румунії каже, що Фалуньгун навчив його доброти та мудрості.

[Кукі Сабольч, учасник із Румунії]:
«Ці люди вірять, що на основі принципів Фалуньгун — істина, доброта й терпіння — можна бути хорошою людиною. І це дуже важливе послання, якщо ви прагнете миру в сім’ї та в суспільстві. Такі системи дуже допомагають».

Перехожим парад нагадує про важливість нематеріальних речей.

[жителька Варшави]:
«Важливо допомагати одне одному, а ще дбати про внутрішній світ. Дуже корисно дивитися в себе, піклуватися про душу й тіло, а не лише думати про матеріальні речі».

У Китаї, звідки походить Фалуньгун, такі паради зараз неможливі. Там прихильників цієї практики вже 23 роки переслідує комуністична влада країни. Але попри репресії, люди міцно тримаються своєї віри. Деякі члени цього оркестру також постраждали від гонінь у КНР.

[Вікторія Мей Вайт, учасниця з Великої Британії]:
«Коли я вчора почула їх, то на очі навернулися сльози. Не знаю, мене це так зворушило. Вони дуже зворушливі. Ми тут можемо вільно займатися, це дивовижне відчуття. І марш оркестру — уособлення всього цього. Ой, мені час іти».

Фалуньгун займаються більш ніж у ста країнах усього світу.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: