29.01.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (21 по 26 серпня)

Огляд світових подій (21 по 26 серпня)

1. У Пакистані через повені загинуло майже 800 осіб Жертви повеней Пакистан Украй рясні сезонні дощі..

Дата завантаження: 2024-04-29

video

1. У Пакистані через повені загинуло майже 800 осіб

Жертви повеней
Пакистан

Украй рясні сезонні дощі призвели до загибелі майже 800 осіб у Пакистані. Такі дані наводять за попередні два місяці.

Влада каже, що більшість загиблих — у бідній південно-західній провінції Белуджистан і південній провінції Сінд. Ще 37 осіб утратило життя з 14 червня по 22 серпня в пакистанській частині Кашміру.

Велика вода ще розмила дороги в провінції Пенджаб. Їх перекрили. У провінції Белуджистан дуже пошкоджено житлові будівлі.

Для постраждалих влада й військовики організували тимчасові табори. Сім’ї також намагаються забезпечити продовольством і медикаментами. Загалом постраждало майже сто тисяч житлових будинків.

Зі слів метеорологів, у Сінді, південному Пенджабі та Белуджистані негода триватиме й далі. Найближчими днями там знову очікують рясні дощі з поривчастим вітром.

2. Світові лідери підтримали незалежність і цілісність України

Кримська платформа
Київ, Україна

23 серпня у Києві відбувся другий саміт міжнародної Кримської платформи. У ньому онлайн узяли участь представники близько 60 держав і міжнародних організацій, зокрема 40 президентів і прем’єр-міністрів. Президент Польщі Анджей Дуда був присутній особисто.

У вступному зверненні до учасників форуму президент Володимир Зеленський сказав, що відновлення контролю над Кримським півостровом, який захопила й анексувала Росія у 2014 році, буде найбільшим антивоєнним кроком.

[Володимир Зеленський, президент України]:
«Щоб подолати терор, щоб повернути прогнозованість і безпеку нашому регіонові, Європі, усьому світові, треба здобувати перемогу в боротьбі з російською агресією. А отже, необхідно звільнити Крим від окупації. Там, де почалося, там і завершиться. І це буде ефективна реанімація міжнародного правопорядку».

Багато світових лідерів висловилося на підтримку незалежності й цілісності України.

[Анджей Дуда, президент Польщі]:
«Крим — це Україна! Так само як Гданськ чи Люблін є частиною Польщі, так Крим був, є і буде частиною України».

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, який приєднався до саміту, перебуваючи з візитом в Канаді, запевнив, що світова спільнота ніколи не погодиться на, як він назвав, незаконну імперіалістичну анексію Росією української території.

[Олаф Шольц, канцлер Німеччини]:
«Наше повідомлення чітке: будь-які фіктивні референдуми чи інші спроби змінити статус частин території України ніколи не будуть визнані».

Шольц також закликав міжнародну спільноту активно включитися в довгострокову відбудову України. Він сказав, що в жовтні планує провести міжнародну конференцію високого рівня з відновлення українських територій, що постраждали внаслідок російського вторгнення.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо закликав світ боротися з російською дезінформацією. А також заявив, що Канада створить спеціальну команду, яка дасть змогу ефективніше контролювати та виявляти дезінформацію інших країн, яку спонсорує Росія.

Держсекретар США Ентоні Блінкен привітав українців з Днем Незалежності та висловив підтримку в боротьбі з російською агресією.

[Ентоні Блінкен, держсекретар США]:
«Ми повинні й далі збільшувати витрати й міжнародний тиск на президента Путіна і його прихильників, доки не буде відновлено повагу до прав українського народу та його суверенної країни».

Кримська платформа — це ініційований Україною міжнародний координаційний механізм для захисту прав людини в Криму та сприяння деокупації півострова.

3. Тайвань збільшує витрати на оборону

Витрати на оборону
Тайбей, Тайвань

Влада Тайваню в четвер запропонувала наступного року виділити на оборону країни 19 мільярдів доларів. Тобто вдвічі більше, ніж запланували на нинішній рік. Ця сума передбачає купівлю винищувачів та іншого військового обладнання, а також спеціальні кошти для міноборони.

Заплановані видатки на армію і флот для країни рекордно високі. Їх ще має затвердити парламент.

Варто зазначити, що витрати частково визнаної острівної держави на оборонну галузь зростають шостий рік поспіль, з 2017 року. Це пов’язано із загрозою воєнного вторгнення КНР.

Напруженість у регіоні значно зросла, коли на острів прибула речник палати представників США Ненсі Пелосі. Ця поїздка викликала обурення Пекіна, після чого він провів найбільші військові навчання біля території Тайваню.

Тайвань — це частково визнана демократична держава, яка офіційно називається Китайською Республікою. Її уряд переїхав на острів у 1949 році, коли зазнав поразки в громадянській війні проти комуністів. Однак нинішня влада материкового Китаю називає цю територію своєю бунтівною провінцією. Багато аналітиків не виключають, що КНР спробує захопити Тайвань силою.

4. Канадський водень постачатимуть до Німеччини з 2025 року

Експорт водню
Канада

Канада з 2025 року почне постачати до Німеччини водневе паливо. Таку угоду підписали під час офіційного візиту канцлера Олафа Шольца. Він прибув до Канади в пошуках альтернативи російському газу.

[Джастін Трюдо, прем’єр-міністр Канади]:
«Канадсько-німецький водневий альянс — це історичний крок до нашого спільного майбутнього. Мета — почати експортувати канадський водень до Німеччини до 2025 року. Це створить робочі місця для середнього класу та забезпечить постачання чистої енергії».

За словами Джастіна Трюдо, німецькі компанії вже починають підписувати договори на купівлю канадського водневого палива. Він зазначає, що попит великий.

Шольц каже, що до 2030 року завдяки водневому паливу Німеччина планує отримувати від 90 до 110 терават-годин електроенергії. Однак більшу частину водню доведеться експортувати.

[Олаф Шольц, канцлер Німеччини]:
«Канадські та німецькі компанії мають хороші позиції на ринку водневих технологій. Але виробники з інших країн, особливо з Китаю та США, завойовують дедалі більшу частину ринку шляхом розширення своїх виробничих потужностей. Нам важливо вжити заходів, щоб зберегти та розширити провідні позиції».

Альянс створили в місті Стівенвілл, яке розташоване в провінції Ньюфаундленд і Лабрадор. Як уважають, цей регіон ідеально підходить для вироблення «зеленого» водню з використанням відновлюваних джерел енергії. Там багато вітру, а також достатньо місця для вітряних турбін.

5. У ДР Конго підтвердили новий випадок захворювання на гарячку Ебола

Новий випадок Еболи
Бені, ДР Конго

Новий підтверджений випадок зараження вірусом Ебола зафіксували на сході Демократичної Республіки Конго. Про це повідомив національний інститут біомедичних досліджень країни.

Цей випадок генетично пов’язаний з епідемією гарячки Ебола 2018–20 років, що була в провінціях Ітурі та Північне Ківу.

Також пов’язані з нею випадки захворювання виявили торік. Тоді померло шість осіб. Ще один спалах Еболи стався цьогоріч у квітні. У липні після п’яти смертей його оголосили подоланим.

Новий випадок зафіксували 23 липня в Бені в провінції Північне Ківу. Там захворіла жінка. 15 серпня вона померла в лікарні. Заражена контактувала зі 130 людьми. 60 із них — медики. Майже всі вони вакциновані проти Еболи. Влада розпочала розслідування, щоб точно виявити джерело зараження.

Гарячка Ебола — дуже заразне й небезпечне вірусне захворювання. Поширюється в Центральній і Західній Африці. Летальність становить від 25 до 90 %, у середньому — 50 %.

Вірус передається через біологічні рідини організму хворої чи померлої людини або тварини. Заразитися можна й через забруднені предмети. Вірус може тривалий час зберігатися в органах людини, яка одужала, і виділятися з біологічними рідинами.

З 1976 року в ДР Конго зареєстрували 14 спалахів цієї хвороби. Епідемія 2018–20 років стала другим найбільшим у світі спалахом Еболи за всю історію спостережень. Тоді померло 2300 людей.

6. Зник п’ять років тому: де тримають китайського правозахисника Гао Чжишена

Пропав п’ять років тому
Куди подівся китайський правозахисник?

Цю людину називали совістю Китаю — Гао Чжишен був одним із найвідоміших китайських правозахисників. Нині минуло вже п’ять років, відколи його викрали спецагенти й він зник безвісти.

Гао представляв у судах інтереси вразливих груп населення, яких у Китаї переслідують. Зокрема парафіян домашніх християнських церков і практикувальників Фалуньгун. За що, починаючи з 2006 року, його й самого не раз затримували й катували.

Ген Хе — дружина Гао. Каже, що він часто працював безплатно й брався за справи, до яких китайська комуністична партія не хотіла підпускати юристів. За професійну діяльність Гао Чжишена тричі номінували на здобуття Нобелівської премії миру.

[Ген Хе, дружина Гао Чжишена]:
«Він використовував свої таланти, щоб допомагати людям, зокрема й безплатно. Навіть практикувальникам Фалуньгун, чи християнам. КПК не дозволяла йому брати такі справи, але він однаково їх брав. У цій роботі він спирався на своє добре серце й професіоналізм».

Ген Хе зазначає, що компартія нападала й на родичів Гао. Сама Ген Хе з двома дітьми 13 років тому змогла втекти з Китаю.

[Ген Хе, дружина Гао Чжишена]:
«КПК постійно переслідувала старшу сестру Гао. Вона завжди дуже за нього хвилювалася й упала в депресію. Зрештою в травні 2020 року вона втопилася в річці. Його брата поліція не випускала з району проживання, бо боялася, що той буде шукати Гао. У нього забрали документи, змусили підписати заяву й не випускали з поліційного відділку. Тоді він був хворим. Йому треба було купити ліки й звернутися до лікаря, але вони постійно йому заважали. Урешті-решт він стрибнув із даху будівлі й помер».

У п’яту річницю зникнення Гао його дружина й прихильники біля консульства Китаю закликати звільнити правозахисника.

[Джеймс Поттер, помічник юриста]:
«Я прийшов сюди разом з іншими людьми, щоб його підтримати. Сподіваємося, що Гао випустять, і він зможе й далі боротися за права людини в Китаї».

«Міжнародна амністія» зарахувала Гао до в’язнів сумління й намагається його визволити з 2010 року.

7. Біженці про пів року війни: «Мені здається, що для всіх українців час зупинився»

Пів року війни
Україна ― Польща

Минає шостий місяць із часу, коли Росія почала повномасштабне воєнне вторгнення до України. Багато біженців усвідомлюють, що на батьківщину вони повернуться ще не скоро.

Оскільки ракети й обстріли навколо Запорізької АЕС загрожують навіть західним регіонам України, чимало людей бояться повертатися додому.

[Людмила Федотова, біженка із Запоріжжя]:
«Хвилююся через те, щоб не було витоку, бо там постійно точаться бої, увесь час щось відбувається. Ми це знаємо тільки з преси. Якщо щось станеться, то буде евакуація».

Деякі вже планують почати нове життя за кордоном, а багато хто просто чекає закінчення війни, сумує за домом і відмовляється думати про далеке майбутнє.

8 березня, майже через два тижні після масштабного вторгнення, Таїсія Мокрозуб узяла свого маленького сина й утекла до Польщі. Жінка вірила, що війна швидко закінчиться й що до травня вона вже буде вдома. Проте в Україні досі небезпечно, тож доводиться поки лишатися за кордоном.

[Таїсія Мокрозуб, біженка з України]:
«Мені здається, що не тільки для мене, а й для всіх українців час зупинився. Ми всі живемо в якомусь підвішеному стані».

Ще одна жінка, яка була змушена залишити Україну, каже, що теж сподівалася на швидке повернення.

[Галина Інютіна, біженка з України]:
«Ми не хотіли їхати далі, бо син казав: “Мамо, якщо ми далі поїдемо, то вертатися теж далі буде”. Ми думали, що це буде на місяць, два, три — не більше».

Російське вторгнення призвело до переміщення мільйонів українців, спричинивши найбільший відтік людей із часів Другої світової війни. Близько третини населення нашої країни було змушене покинути свій дім. Найбільше українських громадян прийняла Польща.

За даними УВКБ ООН, понад 6,6 мільйона українців є переміщеними особами всередині країни та понад 6,6 мільйона стали біженцями в Європі.

8. «Бачиш таке у фільмах-катастрофах»: поляки — про загибель риби в Одрі

Масова загибель риби
Польща

Коли біля берегів річки Одри в районі польського села Відухова 11 серпня почала з’являтися мертва риба, місцеві жителі зрозуміли, що це екологічна катастрофа.

Поки люди шукали знаряддя, якими можна було б прибрати з води тухлу рибу, влада почала розробляти план реагування. Однак багато науковців кажуть, що заходів ужили запізно.

Село Відухова розташоване за 400 кілометрів від місця, де вперше помітили мертву рибу.

[Павел Врубель, війт Відухови]:
«Ніколи не думав, що трапиться таке лихо. Зазвичай таке бачиш у фільмах-катастрофах».

З допомогою місцевих жителів дістали десятки лопат, якими зазвичай збирають картоплю. Ними й очищали воду.

Одра — друга за довжиною річка Польщі, якою частково проходить кордон із Німеччиною. Район Відухови був популярним місцем риболовлі. Заради неї приїжджали навіть з інших країн. Але зараз нічого не бронюють.

[Петр Бугай, власник компанії з прокату човнів]:
«Я народився на Одрі. 30 років рибалив. Зараз не можу з цим змиритися. Мені важко підходити до річки, бачити воду, але не бачити в ній риби, хижаків, які раніше ганялися один за одним».

Петр — місцевий активіст. Він присвятив своє життя фотографуванню природи на Одрі. Каже, що останніми тижнями документував екологічну катастрофу.

[Петр Пізнал, фотограф]:
«Складно, бо той світ, який я та мій друг останні роки бачили й фотографували, зникає».

Польські й закордонні лабораторії вже провели численні аналізи проб риби й води. Також уряд призначив винагороду — мільйон злотих за інформацію про джерело забруднення. Це понад 200 тисяч доларів США. Однак поки що точно не зрозуміло, що отруїло Одру.

За даними німецьких експертів, найімовірнішим винуватцем масової загибелі риби стало надмірне розростання токсичних водоростей. Як уважають, їх побільшало через індустріальне забруднення.

9. Роботи-пожежники, офіціанти й хірурги: виставка технологій відкрилася в Пекіні

Виставка роботів
Пекін, Китай

100 собак-роботів весело танцюють, виляючи головами й хвостами в такт музиці. Вони вітають відвідувачів виставки робототехніки, що відкрилася в Пекіні.

Китайські компанії показують найновітніші розробки: від гуманоїдів до спортивних, промислових і медичних роботів.

Людиноподібні машини викликають подвійні відчуття. Вони дуже схожі на людей, але все ж лишаються бездушними роботами.

[Лі Боян, голова компанії ― розробника роботів-гуманоїдів]:
«Ми зосередилися на поліпшенні взаємодії між людьми та роботами, а також на вираженні емоцій. Ми виявили, що часто у сфері послуг дуже потрібні такі здатності».

Цих роботів створили вчені із Шанхая. Один може стати партнером у керлінгу, другий — у катанні на лижах. Однак сферу їхнього застосування можна значно розширити.

[Чень Сяньбао, розробник роботів]:
«Цього робота можна використовувати в суворих умовах, на поверхнях, укритих льодом і снігом, на великій висоті. Він зможе замінити людей і здійснювати безпілотне виявлення, виконуючи чергування або патрулювання».

А деякі машини — не просто експонати. Наприклад, цей робить відвідувачам ПЛР-тести на коронавірус. Такі ж використовують у трьох районах Шанхая.

Що стосується медичної сфери, то на виставці також є робот-хірург. За допомогою нього можна виконувати операції віддалено.

[Лі Юй, віцепрезидент компанії ― розробника робота-хірурга]:
«Багато складних операцій зазвичай виконують старші й досвідченіші хірурги, але тепер роботи можуть допомогти молодим лікарям швидко опанувати такі операції».

Також на виставці показують роботів-пожежників, які здатні пів години витримувати температуру до 1000 градусів Цельсія.

Загалом тут виставили понад 500 експонатів від 130 компаній.

10. Останні неелектричні Bugatti й Lamborghini показали на автосалоні в США

Тиждень автомобілів у Монтереї
США

Для «Bugatti» й «Lamborghini» закінчується ера гіперкарів із двигунами внутрішнього згоряння. На Автомобільному тижні в Монтереї відомі бренди показали нові моделі, які стануть останніми серед тих, що працюють на традиційному пальному.

«Lamborghini» виставила модифікований паркетник Urus Performante. Недавно він побив рекорд швидкості серед кросоверів на гірській трасі Пайкс-Піку. Продаж стартує наприкінці року. Коштуватиме від 260 тисяч доларів.

[Стефан Вінкельманн, президент компанії «Lamborghini»]:
«У 23-му і 24-му роках ми переведемо всю нашу лінійку на гібридні двигуни. Ми обіцяємо клієнтам, що до 25 року зменшимо викиди CO2 до 50 %. Водночас машини стануть продуктивнішими».

А це родстер Mistral. Він останній Bugatti з двигуном W16. Французька компанія збудує 99 таких гіперкарів. Ціна кожного — п’ять мільйонів євро. Усі вже продано. Нові моделі будуть із гібридними силовими агрегатами.

Італійський бренд «Maserati», навпаки, відмовляється від гібридів.

[Білл Пеффер, представник компанії «Maserati»]:
«Ми не робимо жорсткої заяви, мовляв, що більше не випускатимемо двигунів внутрішнього згоряння. Ми будуватимемо і бензинові, і електричні. І дамо обирати клієнтам».

На мотор-шоу дебютують електричні авто. Каліфорнійська компанія «Lucid» показала седан Air Sapphire із трьома електромоторами потужністю понад 1200 кінських сил. Стартова ціна — 249 тисяч доларів.

Стартап «Czinger» привіз нову чотиримісну модель 21C VMAX. Її кузов з алюмінієвого металу власного розроблення. Гіперкар розганяється до сотні за 1,9 секунди. Коштуватиме від двох мільйонів доларів.

Тиждень автомобілів у Монтереї проходить щосерпня. Крім нових люксових авто, тут завжди можна побачити розкішні вінтажні спорткари.

11. Німецьке містечко переходить на геотермальну енергію

Геотермальна станція
Пуллах, Німеччина

Думай глобально, дій локально. Таке гасло застосувало баварське містечко Пуллах. Воно переходить на геотермальну енергію, щоб менше залежати від викопного палива.

Проєкт розпочали ще 2002 року. Наразі станція забезпечує половину необхідного місту тепла.

[Гельмут Мангольд, директор мережі]:
«Сюди нашу термальну воду температурою понад 100 градусів Цельсія помпами качають із глибини 3,5 кілометра».

Тепер мережу збираються розширити.

[Гельмут Мангольд, директор мережі]:
«Нині наша геотермальна станція постачає 50 % необхідного для Пуллаха тепла. До кінця десятиліття це може бути 100 %».

Мер міста каже, що у зв’язку з теперішньою енергетичною кризою і зростанням цін на газ попит на геотермальну енергію стрімко зростає. Особливо в комерційному промисловому секторі.

[Андреас Мост, мер Пуллаха]:
«Це мрія. Засновники станції не підозрювали, що буде такий успіх. Загалом маємо стабільну ціну. Нам не треба перейматися світовими цінами. Звісно, це велика перевага».

Місцеві жителі теж згодні, що такі джерела енергії сьогодні дуже доречні.

[Йойо Марінфельд, житель Пуллаха]:
«Підвищення цін буде незначним. Звісно, тарифи станції трохи залежать від електроенергії. Але нас різкий стрибок цін на газ не вельми стосується. І це добре».

Очікується, що місто почне розширювати свою станцію вже на початку наступного року.

12. «Ночують тут, як коти»: навала диких кабанів в Іспанії

Навала диких кабанів
Барселона, Іспанія

Дикі кабани в парках, на вулицях і на дорогах. Справжню навалу переживають деякі іспанські міста, зокрема Барселона. Тепер ветеринари не мають іншого виходу, як відловлювати й присипляти тварин.

За словами зоологів, кабани звикли харчуватися на звалищах і більше не можуть повернутися до лісів.

[Карлес Конехеро, ветеринар]:
«Люди мають розуміти, що годування кабанів змушує їх виживати в середовищі, у якому вони не можуть вижити самі собою. Їм потрібна допомога людини. <…> Водночас назад у дику природу їх випустити не можна, бо вони втратили свої інстинкти».

У самій лише Барселоні торік зареєстрували 1200 інцидентів із дикими кабанами. Про напад цих тварин повідомила колумбійська попзірка Шакіра. За її словами, це сталося, коли вона із сином гуляла парком Барселони.

Цього місяця в пляжному містечку Кадакес до лікарні доставили дівчинку, яка постраждала під час зустрічі з кабаном.

[місцевий житель]:
«Це дивне видовище. Вони їдять на смітниках. Їх також годують туристи, які приїжджають на екскурсії. У цьому проблема. Вони вже не дикі тварини, і ночують тут, як коти».

[місцевий житель]:
«Крім того, що вони нападають на людей із пакетами їжі, величезна їх кількість також призводить до зіткнень із мотоциклами, скутерами й велосипедами.

[місцева жителька]:
«Я не боюся, бо маю захист. Лише це змушує їх тікати. Але якщо є пакет, особливо поліетиленовий… Якось я залишила сміття на вулиці, зайшла до спортзалу, а коли вийшла, то пакет уже був порваний. Довелося все наново збирати».

Хоча ця проблема в Іспанії не нова, вона посилилася під час пандемії. Дедалі більше диких тварин почало приходити до міських районів, де стало значно тихіше.

Крім вилову, у Барселоні вживатимуть й інших заходів: захищатимуть баки для сміття, а також штрафуватимуть тих, хто годує кабанів.

Зоологи вважають, що наступного року популяція диких кабанів в Іспанії перевищить два мільйони особин.

13. Непалка сіла за парту разом із сином, щоб стати розумнішою

За парту разом із сином
Канчанпур, Непал

27-річна непалка Парваті Сунар по буднях одягає форму й вирушає до школи разом із двома синами. Молода жінка вирішила знову сісти за парту, аби закінчити освіту.

[Парваті Сунар, школярка]:
«У юності я дуже рано вийшла заміж, і ми поїхали до Індії. Раніше там усі говорили англійською. Мені було дуже важко, бо англійської я не знала».

Жінка довго працювала покоївкою, але потім повернулася до Непалу. Тепер ходить зі старшим сином до сьомого класу. Вчиться старанно, але зірок із неба не знімає.

[Бхарат Баснет, директор школи]:
«Вона не дуже талановита, але її син здібний. Він став її опорою».

Однокласники називають Парваті старшою сестрою, непальською — діді. Ставляться до неї по-доброму.

[школяр]:
«Я допомагаю діді вчитися, а вона допомагає мені. Якщо не роблю домашнє завдання, вона мене картає».

Після школи Парваті готує вдома їжу, прибирає і годує кіз. Кілька разів на тиждень їздить із сином до інституту вчитися працювати за комп’ютером.

[Парваті Сунар, школярка]:
«Працюючи в Індії, я усвідомила важливість освіти. Я зрозуміла, що, здобуваючи знання, розумнішаю».

Парваті хоче закінчити 12 класів. І сподівається, що один із синів стане лікарем.

А поки жінка навчається, її чоловік, як і раніше, працює в Індії, щоб прогодувати сім’ю.

У Непалі мешкає майже 30 мільйонів осіб. Серед чоловіків грамотних понад 60 %, а серед жінок — приблизно 50 %.

14. Приготування традиційних закусок зробило індійську підприємницю успішною

Успішний бізнес
Мумбай, Індія

Успішна підприємниця Гіта Патіл, яка готує та продає закуски в індійському місті Мумбай, стала прикладом для інших жінок.

Свій бізнес Гіта почала у 2016 році, коли її чоловік утратив роботу, і треба було годувати сім’ю. Жінка готувала сухі сніданки, а чоловік розвозив їх клієнтам.

Однак у 2019-му через карантин, який запровадили під час епідемії коронавірусу, вони не могли виходити з дому. Тоді молодший син Патіл створив вебсайт для продажу товарів в інтернеті. Тепер їхню продукцію купують як у різних частинах країни, так і за кордоном.

Індійці разом з її чоловіком вдалося не тільки поліпшити фінансове становище сім’ї, а й допомогти іншим жінкам, які опинилися в скруті через пандемію.

[Гіта Патіл, підприємниця]:
«Під час карантину всі втратили роботу. Тож я щаслива, що, найнявши жінок, ми можемо допомогти їхнім сім’ям».

На підприємстві готують національні індійські страви такі як, чивду (повітряний рис), пуран полі (солодкі млинці), модак (солодкі пельмені) та інші.

15. У Вірменії відроджують стародавні технології виготовлення сирцевої цегли

Цегла за давньою технологією
Єреван, Вірменія

Глина, пісок, солома та вода. З такої сировини вірменські науковці й студенти роблять необпалені цеглини, відроджуючи давні технології часів держави Урарту.

Глину беруть біля фортеці Еребуні в однойменному районі Єревана. Так хочуть досягти максимальної схожості сучасного виробу зі стародавнім.

[Мікаель Бадалян, директор музею-заповідника «Еребуні»]:
«Фортецю звели приблизно в 782 році до нашої ери за урартського царя Аргішті I. Він назвав фортецю Еребуні, і дуже багато вчених уважають, що назва нашої столиці, міста Єревана, походить від назви Еребуні».

Держава Урарту існувала в період з IX по VI століття до нашої ери в Передній Азії. Урарти будували фортечні стіни із сирцевої цегли, але давні технології після розпаду держави було втрачено.

Вірменські науковці, яким допомагають французькі дослідники, шляхом експериментів зуміли зробити міцну необпалену цеглу. Для цього її сушили на сонці, коли світло падало під певним кутом. Також обирали суху безвітряну погоду. Без дотримання цих умов вироби тріскатимуться.

Цей експеримент має практичну сторону. Цеглини-сирці потрібні для реставрації стародавніх будов в Еребуні й на пагорбі Кармір-Блур. Там збереглися залишки поселень урартів і руїни фортеці Тейшебаїні.

[Мікаель Бадалян, директор музею-заповідника «Еребуні»]:
«Дуже важливо розпочати консервацію, реставрацію сирцевих стін урартських пам’яток. Проєкт насамперед охопить Еребуні й Кармір-Блур».

У жовтні на пагорбі Кармір-Блур відкриється майданчик, де робитимуть сирцеву цеглу за урартською технологією.

Археологічні розкопки на Кармір-Блурі почалися 1939 року, а в Еребуні — на десять років пізніше. Журнал Forbes додав поселення Еребуні до списку Дев’яти найдавніших фортець світу.

16. Стародавні буддійські статуї оголилися в обмілілій річці в Китаї

У річці оголилися статуї
Чунцін, Китай

Кам’яний острів із трьома буддійськими статуями оголився в Китаї в обмілілій річці Янцзи. Припускають, що їм 600 років, і вони створені за часів династій Мін і Цінь. Найбільша скульптура зображує ченця, що сидить у позі лотоса на п’єдесталі.

Гу Юньфен із Чунціна прийшов на берег із дружиною, сподіваючись побачити статуї. Виявилося, що до острова треба плисти.

[Гу Юньфен, житель Чунціна]:
«Гадаю, це велика цінність — така, як Підводний музей “Байхелян” у районі Фулін. Там можна побачити визначну пам’ятку через скло. Не впевнений, що тут буде так само».

На південному заході Китаю стоїть аномальна спека, тому рівень води в Янцзи швидко падає. Але течія, як і раніше, сильна.

[Гу Юньфен, житель Чунціна]:
«Я не довго розмірковував, перш ніж попливти, бо виріс біля річки. Не думав, що буде так складно. На мені були черевики й футболка, а на півдорозі я раптом відчув, яка сильна течія. Плисти стало дуже важко».

Коли чоловік дістався острова, на нього чекало нове випробування — гаряче каміння. Взуття загубив у річці, тож ноги довелося обмотати одягом. Але Гу вважає: подорож того варта.

[Гу Юньфен, житель Чунціна]:
«Гадаю, наші предки створили це, бо хотіли молитися за мирне життя в чудовій країні. Вони, певно, молилися також і за місцевих рибалок».

Китайські ЗМІ повідомляють, що в Чунціні через спеку пересохло понад 60 річок. Схожа ситуація і в Європі. Недавно на одному водоймищі в Іспанії оголився стародавній дольмен, який називають іспанським Стоунхенджем.

17. 17-річний пілот завершив кругосвітню подорож і побив два рекорди Гіннеса

17-річний пілот побив два рекорди
Софія, Болгарія

17-річний Мак Резерфорд садить надлегкий літак на аеродромі в Болгарії. Тепер він володар двох рекордів Книги Гіннеса. Позаду 54 тисячі кілометрів шляху й п’ять місяців труднощів.

[Мак Резерфорд, пілот]:
«Відчуття неймовірні. Нарешті, через п’ять місяців я завершив подорож. Я дуже щасливий».

Мак став наймолодшим пілотом-чоловіком, який самотужки облетів земну кулю. До цього титул належав британцю Тревісу Ладлоу. Він установив рекорд у 18 років.

Також юний мандрівник став наймолодшою людиною, яка здійснила кругосвітню подорож на надлегкому літаку. Цей титул він забрав у сестри Зари Резерфорд.

[Зара Резерфорд, сестра пілота]:
«Я дуже ним пишаюся й дуже рада, що він пройшов те саме, що і я. Гадаю, це круто».

Під час навколосвітньої подорожі пілот мусив боротися зі стихією на небі й бюрократією на землі. Через затримки з дозволами Мак двічі змінював маршрут. Він пролетів над Європою, Африкою, Близьким Сходом, Південною Азією та Північною Америкою і побував у трьох десятках країн.

Найважчим був 10-годинний переліт під час негоди через Тихий океан — з Японії на безлюдний острів Атту на Алясці. У Судані через спеку вийшла з ладу система сонячних панелей. Сонце розплавило клей, на якому вони трималися. В Індії на пілота чекали дощі. Вони були такими рясними, що вода потрапила в паливні баки й салон.

Пілот каже, що труднощі під час подорожі навчили його спокійніше розв’язувати проблеми. Наразі нових рекордів він не планує.

[Мак Резерфорд, пілот]:
«Мій наступний крок — повернутися до школи й просто надолужити пропущене».

Мак має громадянство Бельгії та Великої Британії. Він навчався літати у свого батька-пілота. Ліцензію отримав у 2020 році в 15-літньому віці. Тоді він був наймолодшим пілотом у світі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: