17.06.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (28 серпня по 2 вересня)

Огляд світових подій (28 серпня по 2 вересня)

1. Понад 1000 людей загинуло внаслідок повеней у Пакистані Руйнівні повені Пакистан У Пакистані мусонні дощі..

Дата завантаження: 2024-05-17

video

1. Понад 1000 людей загинуло внаслідок повеней у Пакистані

Руйнівні повені
Пакистан

У Пакистані мусонні дощі спричинили найбільш смертоносні повені за останні 12 років. За три місяці загинуло понад 1000 людей. 300 тисяч жителів досі перебувають у тимчасових притулках. Загалом унаслідок стихійного лиха постраждало понад 33 мільйони осіб — це 15 % населення країни.

Цього року в Пакистані випало в кілька разів більше опадів, ніж зазвичай. Повені та зсуви зруйнували понад 200 тисяч будинків, ще два мільйони пошкоджено.

Також розмито 3600 кілометрів доріг, завалилося майже 150 мостів. Це ускладнює рятувальні операції, у яких беруть участь цивільні та військовики. Крім того, загинули сотні тисяч голів худоби, знищено посіви.

Багато людей нарікають на відсутність допомоги.

[житель Пакистану]:
«Будинки руйнуються, і тут стоїть вода. Дощ іде безупину днів десять. Ось там видно мій зруйнований будинок. Я нічого не зміг урятувати».

Прем’єр-міністр країни відвідав провінцію Сінд, яка постраждала від повеней.

[Шахбаз Шаріф, прем’єр-міністр Пакистану]:
«Я звернувся вчора й звертаюся сьогодні до всіх заможних людей — промисловців і бізнесменів із Пенджабу, Сінду та Белуджистану з проханням вийти вперед і протягнути руку допомоги постраждалим людям у цей важкий час».

За попередніми оцінками, збитки від стихійного лиха становлять чотири мільярди доларів США. Міністр закордонних справ Пакистану вважає, що ця сума буде набагато більшою. Він заявив, що країна потребує допомоги Міжнародного валютного фонду. Організація днями має ухвалити рішення про виділення Пакистану 1,2 мільярда доларів.

[Білавал Зардарі, міністр закордонних справ Пакистану]:
«Я очікую, що не лише МВФ, а й світова спільнота та міжнародні організації зрозуміють, наскільки в нас великі руйнування».

Минулого тижня прем’єр-міністр Пакистану зустрівся з міжнародними партнерами, які пообіцяли виділити 500 мільйонів доларів на усунення наслідків повеней. Допомогу також виділить ООН, США, Велика Британія та Азербайджан.

2. Кровопролитні сутички в Багдаді: щонайменше 20 загиблих

Смертоносні сутички
Багдад, Ірак

У Багдаді спалахнули кровопролитні сутички. На протест вийшли прихильники впливового шиїтського імама Муктади ас-Садра після того, як він оголосив, що назавжди йде з політики.

Люди штурмували урядовий палац і вступали в сутички з прибічниками суперницьких угруповань.

Загинуло щонайменше 20 осіб. У місті запроваджено комендантську годину.

Ас-Садр оголосив про своє рішення у твіттері. Там же він розкритикував інших шиїтських лідерів за те, що вони не прислухалися до його закликів провести реформи.

Також ЗМІ повідомляють, що імам нібито оголосив голодовку, яка триватиме, доки не припиниться насильство.

Прихильники ас-Садра заявляють, що об’єдналися проти корупції.

[прихильник Муктади ас-Садра]:
«Він передав це питання народу. Ми, іракський народ, зокрема суніти, шиїти та курди, виступаємо проти корупціонерів. Наш лідер каже, що він не пов’язаний із жодною політичною організацією».

Заворушення виникло після того, як політики багато місяців не могли знайти вихід із глухого кута й сформувати новий уряд.

Торік на виборах, які пройшли у жовтні, блок ас-Садра здобув перше місце. Але в червні він відкликав із парламенту своїх законодавців, бо не зміг сформувати кабінет міністрів.

Тоді його прихильники зайняли парламент і заблокували вибори нових президента й прем’єр-міністра.

Ас-Садр не вперше залишає, а потім повертається до іракської політики. Водночас він і далі контролює багато державних відомств, а також керує воєнізованим угрупованням, яке має тисячі членів.

Нинішня розбіжність між ним та його шиїтськими суперниками зайшла надто далеко. А це означає, що в країні ще довго не буде нового уряду.

3. Місія МАГАТЕ постійно перебуватиме на території ЗАЕС

МАГАТЕ перевіряє ЗАЕС
Енергодар, Україна

Члени місії Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) постійно перебуватимуть на території Запорізької АЕС. Про це у своєму твіттері заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

У четвер Група інспекторів МАГАТЕ прибула на Запорізьку атомну електростанцію. Цього ж дня російські вертольоти обстріляли житлові квартали Енергодара. Також було завдано мінометного удару в місце, яке розташоване дуже близько до атомних реакторів АЕС. Унаслідок обстрілу на станції спрацював аварійний захист і вимкнувся 5-й енергоблок.

Попри всі ризики команда іноземних фахівців вирішила не зупинятися.

[Рафаель Гроссі, генеральний директор МАГАТЕ]:
«Сьогодні вранці ситуація була досить складною. Але, як я вже сказав, зайшовши так далеко, я не збирався зупинятися. І з моєю мужньою командою ми впоралися».

Пізніше Гроссі повідомив, що група зібрала важливу інформацію під час свого першого огляду АЕС. За його словами, у МАГАТЕ ще багато завдань на Запорізькій АЕС, тому частина делегації залишиться на станції на кілька днів. Сам Гроссі того ж дня покинув територію об’єкта.

Нагадаємо, експертна група Міжнародного агентства з атомної енергії прибула до України після шести місяців напружених переговорів. Мета місії — оцінити фізичні пошкодження станції, умови, у яких працює персонал, та перевірити системи безпеки.

Запорізьку АЕС, найбільшу атомну електростанцію в Європі, російські війська окупували ще в перші дні широкомасштабної війни. Але вона й досі підключена до енергомережі України, і нею керують українські фахівці.

4. ВООЗ: Понад 1 млн людей померло від COVID у 2022 році

Понад 1 млн смертей
ВООЗ ― про епідемію COVID

Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила, що з початку 2022 року зафіксовано понад 1 мільйон смертей від COVID-19. На думку голови ВООЗ, це тривожна кількість, тоді як планета входить у третій рік пандемії.

Відколи в березні 2020 року стався спалах, вірус забрав понад шість мільйонів життів.

ВООЗ попереджає, що коронавірус досі інтенсивно циркулює, особливо в Америці, Східному Середземномор’ї та в Африці.

За останній тиждень зареєстровано ще 5,3 мільйона випадків. За даними ВООЗ, ці цифри, найімовірніше, занижені.

Загалом відколи в грудні 2019 року в Китаї виявили перші випадки захворювання, COVID зафіксували більш ніж у 210 країнах.

11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила спалах пандемією. Два роки опісля багато країн і далі боряться з вірусом, зокрема з варіантом омікрон.

Так, 7 березня цього року в материковому Китаї зареєстрували найбільшу кількість нових добових випадків зараження приблизно за два роки. Утім, багато експертів зазначають, що офіційна статистика Пекіна, імовірно, значно занижена. Так само відбувалося й у розпал пандемії.

Водночас адаптовані під новий штам вакцини випустять за кілька тижнів. Про це повідомляє управління санітарного нагляду США. Але досі незрозуміло, чим корисні бустерні щеплення, а також кому й коли їх слід робити.

Експерти сподіваються, що вакцини допоможуть стримати зимовий сплеск захворюваності.

5. Вийшов довгоочікуваний звіт УВКПЛ ООН про становище уйгурів у Китаї

Ситуація уйгурів
ООН випустила довгоочікуваний звіт

Довільні й вибіркові арешти уйгурів у китайському регіоні Сіньцзян — це, можливо, злочин проти людяності. Таку заяву зробила Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет у довгоочікуваному звіті.

У документі йдеться, що в Сіньцзяні «серйозно порушують права людини», і що є «вірогідні свідчення порушення репродуктивних прав».

Бачелет закликала китайську владу вжити негайних заходів для звільнення всіх, кого тримають у так званих центрах профосвіти. Як з’ясували в ході розслідувань, за фактом це в’язниці, де людей силують відмовитися від їхньої культури й віри, а також змушують вивчати праці комуністичних лідерів і слухати пропаганду.

Згідно з повідомленнями ЗМІ, минулого місяця влада КНР відправила Бачелет листа з вимогою не випускати звіту. Листа нібито підписали 40 країн. Але комісар сказала, що її офіс не зважає на такий тиск.

Утім, Мішель Бачелет уже давно критикують за надто м’яке ставлення до Пекіна. Вона випустила звіт про ситуацію уйгурів із затримкою — лише за кілька хвилин до закінчення своєї каденції.

Її захисники кажуть, що вона змогла здійснити рідкісний візит Верховного комісара ООН з прав людини до Китаю, а ще домовилася про роботу спостерігачів у Венесуелі.

Мішель Бачелет чилійка. За часів диктатури Августо Піночета була політв’язнем, пізніше працювала лікарем, а потім двічі обіймала посаду президента Чилі. Верховним комісаром була з 2018 року.

Після виходу на пенсію планує повернутися на батьківщину. Хто стане її наступником, поки невідомо.

6. Поляки по кілька днів стоять у чергах за вугіллям

Черги за вугіллям
Польща

Десятки машин вишикувалися до шахти «Богданка» в Польщі. Люди бояться, що взимку вугілля бракуватиме, тому цілодобово стоять у черзі, щоби потім було, чим обігрівати дім.

57-річний Артур надіється купити кілька тонн. Чекати тут днями й ночами непросто.

[Артур, житель Польщі]:
«Сьогодні привезли біотуалети, бо до цього ми “екологічно” ходили в кущі. Як і раніше, немає проточної води, щоб можна було помити руки. Принесли каністри з водою, великі пляшки. За допомогою них умиваємося».

У Польщі свій дім вугіллям опалює майже чотири мільйони осіб. Тепер там виник дефіцит і зростають ціни, бо Польща і Євросоюз наклали ембарго на російське вугілля.

Щороку на власних шахтах Польща видобуває понад 55 мільйонів тонн вугілля. Але населенню переважно продавали імпортоване з Росії через його ціну. До того ж воно так подроблене, що ліпше підходить для опалення будинків.

Різкий попит змусив державні шахти обмежити продаж або пропонувати вугілля через онлайн-платформи окремим покупцям та в обмеженій кількості.

[Дорота Хома, прессекретар шахти «Богданка»]:
«Учора ми відкрили точку для дрібних покупців, які беруть до 6 тонн. Ми запровадили двоетапний формальний шлях купівлі, щоб виключити ситуації, коли люди приходять, займають місце в черзі, а потім продають його комусь іншому або ж пізніше збувають вугілля нелегально».

Останніми роками Польща була найзатятішим критиком кліматичної політики ЄС та захисником вугілля, за допомогою якого виробляє до 80 % своєї електроенергії. І все ж у країні вугілля видобувають дедалі менше, бо на глибших пластах це робити дорожче.

7. Мертва риба й скати: що спричинило лихо в затоці Сан-Франциско

Чому гине риба?
Окленд, Каліфорнія, США

Окуні, скати та інші морські жителі. Таку картину можна побачити коло берегів затоки Сан-Франциско. Лихо почалося через небувале поширення токсичних водоростей.

Цвітіння почалося наприкінці липня. Через це вода забарвилася в каламутно-коричневий колір, а на кілометри довкола тепер поширюється сморід.

[Сара Мосс, біолог]:
«Ніколи не бачила нічого подібного. Неймовірно, скільки там дохлої риби, причому всіх розмірів. Я бачила трьох мертвих скатів. <…> Запах завжди був неприємним, але за останні кілька тижнів через цвітіння водоростей він посилився».

Засилля водоростей пояснюють великою кількістю стічних вод, які потрапляють до затоки. У них є азот і фосфор, які прискорюють розмноження.

[Джо Розенфілд, дослідник]:
«Часто водорості цвітуть на краю затоки. Це не рідкість, але зазвичай це ізольоване явище, яке триває лише кілька днів. А зараз вода цвіте вже понад місяць і в усій затоці Сан-Франциско. Масштаби й тривалість нечувані».

Водночас риба вмирає й у водоймах, що коло затоки, зокрема в озері Меррітт.

[місцева жителька]:
«Я ніколи не бачила озеро Меррітт таким. За малих літ я гуляла вздовж нього з мамою й бабусею. По суті, я проходжу мимо п’ять днів на тиждень. Учора не ходила. Але чула з розповідей інших».

[місцевий житель]:
«Ніколи не бачив води такого кольору. Я дуже здивувався, коли минулого тижня вперше побачив, що вода стала іншою. Подумав, що це небезпечно. Ми з онуком збиралися порибалити, але передумали».

Біологи кажуть, що єдиний спосіб зупинити лихо — це очистити стічні води до рівня, який би не спричинював цвітіння. Але на це треба багато грошей.

8. Небувала посуха в Китаї: свердловини з водою бурять по 15 годин

Дістатися до води
Небувала посуха в Китаї

У Китаї бригади працюють багато годин, щоби пробурити свердловини й дістатися до води. Деякі регіони охопила небувала посуха. Це поля центральної провінції Цзянсі.

[Гао Пуча, голова команди з буріння свердловин]:
«Усі ці села вкрай сухі. Коли нас викликають, ми встаємо рано й працюємо допізна — понад 15 годин на добу, щоби просто пробурити свердловину, і щоб вони мали воду».

А цей чоловік шукає в полі колоски рису, що залишилися після збору врожаю. Ними він хоче нагодувати курей.

[житель села]:
«Кунжут, кукурудза, солодка картопля, бавовна в посушливих районах — усе засохло. Невеликою кількістю води вдалося наповнити лише рисові поля. На них ситуація трохи ліпша. Цього року посуха особливо велика. У нашому районі нічого такого не було 4–5 років».

Влада КНР через посуху оголосила надзвичайний стан. Особливо потерпає басейн річки Янцзи, яка живить багато фермерських полів. Також через обміління рік у всій країні зупинилося багато заводів.

А це озеро Поянху, яке також лежить у провінції Цзянсі. У серпні воно зазвичай повноводне. Але зараз залишилися лише невеликі калюжі.

Поянху вважають одним із найбільших прісноводних озер Китаю. Воно частково регулює течію річки Янцзи: приймає паводкові води вологим літом, а потім різко відступає за сухої осені та взимку.

Цього року рекордна теплова хвиля в басейні Янцзи не відступає вже понад 70 днів. Води в озері в п’ять разів менше, ніж зазвичай.

У самому тільки липні високі температури завдали Китаю прямих економічних збитків на суму 400 мільйонів доларів США.

9. Рахунки за електроенергію у Великій Британії зростуть на 80 %

Електроенергія подорожчає
Велика Британія

Рахунки за електроенергію у Великій Британії, починаючи з жовтня, зростуть на 80 %. Про це заявив регулятор Ofgem, назвавши це кризою, яка вплине на домогосподарства.

Ofgem зажадав від уряду негайних заходів. Він попередив, що середній рахунок зросте майже до 4200 доларів на рік. А в січні можливе повторне підвищення.

[Адам Скорер, голова благодійної організації]:
«Ми очікуємо, що в розпал зими — у січні середній рахунок за електроенергію підвищиться ще на 1000 фунтів. Це вибух для нашої системи соцзахисту. Щиро кажучи, сім’ї просто не можуть дозволити собі нічого такого. Це стихійне лихо».

Зараз у кількох країнах Європи витрати на електрику рекордно високі. Це спричинило так звану паливну бідність мільйонів людей.

На ціни вплинули санкції щодо Росії за війну в Україні та пандемія.

[житель Лондона]:
«Улітку, коли ціни піднялися, було не так уже й погано, бо ми не використовуємо багато газу чи електроенергії. Я подумав, що ми впораємося. Але взимку це, напевно, приголомшить багатьох людей. Це страшно».

[жителька Лондона]:
«Коли похолоднішає, нам, імовірно, доведеться турбуватися про те, як оплачувати рахунки. Ми пенсіонери, тож нам є чого непокоїтися».

[жителька Лондона]:
«Маємо перекривати газ, коли це необхідно, вимикати світло. Треба просто змінити уклад життя. Це єдиний спосіб вижити».

У Великій Британії припинили діяльність уже майже 30 роздрібних продавців енергії. Інфляція в країні досягла 40-річного максимуму, а Банк Англії попереджає про затяжну рецесію.

10. Безплатний проїзд потягами Іспанії доступний із 1 вересня

Безплатні поїзди
Мадрид, Іспанія

Трохи повозившись із квитковим автоматом на мадридському вокзалі Аточа, Дженніфер та її сестра отримали пільгові проїзні квитки.

З 1 вересня влада Іспанії запроваджує безплатний проїзд у поїздах, що належать найбільшій державній залізничній компанії-оператору. Схема містить рейси місцевого сполучення й середньої дальності. Не увійдуть до пільгової програми лише далекі маршрути завдовжки понад 300 кілометрів в один бік.

Діятиме схема до кінця року й лише на поїздки туди й назад. Усім охочим, а це і громадяни Іспанії, і туристи, треба замовляти місячний проїзний, який дає право здійснити 10 таких поїздок.

[пасажирки]:
«Коли я їду з Парли до Аточи, це коштує від 80 до 90 євро. А тепер безплатно. <…> Я плачу коло 40 євро щоразу, коли їду до свого міста (з Мадрида). <…> Хотілося б, щоб ця програма була постійною, бо це зменшило витрати, і ми могли би більше подорожувати».

Безплатні проїзні вже замовило майже півмільйона осіб. Державний залізничний оператор очікує, що схема дасть змогу надати понад 75 мільйонів безплатних залізничних поїздок.

[Анастасія Адамова, пасажирка]:
«Звісно, усе, що корисне громадянам, добре з погляду економічної і політичної ситуації. Це допомагає. Для нас це величезний зиск, і ми за це вдячні».

Інфляція в Іспанії наближається до рекордно високого рівня, що перевищує 10 % у річному обчисленні. Влада країни надіється знизити витрати населення й спонукати його більше користуватися громадським транспортом.

[Ісабель Родрігес, прессекретар кабінету міністрів Іспанії]:
«Цей захід має велику підтримку серед населення Іспанії, і, без сумніву, ця допомога, яку надав уряд, допоможе зменшити сімейні витрати, а отже, вартість життя».

Схема, яка містить знижки й на інші види громадського транспорту, коштуватиме 221 мільйон євро. Це частина пакета допомоги на загальну суму 9 з половиною мільярдів євро.

Зазначимо, що в червні в Німеччині почали продавати місячні проїзні на муніципальний транспорт вартістю лише 9 євро. Скористатися ними можна було в усій країні. Але 1 вересня цей проєкт завершився.

11. Виставка IFA в Берліні: побутова техніка, яка вміє думати й економити

Виставка побутової електроніки
Берлін, Німеччина

Від роботів-барист до розумних холодильників. У Берліні відкрилася одна з найбільших у Європі та світі виставка побутової електроніки IFA. Цього року більше уваги приділяють економії та енергоощадженні.

Захід розпочався з презентації виробника побутової техніки Siemens. Компанія показала новий холодильник, сумісний із пристроями Amazon Alexa.

[Катя Вендель, представниця Siemens]:
«Я рада продемонструвати перший у світі холодильник, точніше, вбудований холодильник, двері якого розрізняють слова. Мені лиш треба сказати: “Алексо, відчини холодильник”, — і двері Pico 700 відразу відчиняться».

Нові пральні й сушильні машини на 65 і 35 % енергоощадніші. До того ж вони самі визначають, скільки взяти мийного засобу.

[Міхаель Мехнерт, представник Siemens]:
«Вона дозує значно точніше, ніж люди. Було доведено, що ми всі схильні до передозування. Мийного засобу витрачаємо на 40 % більше, ніж потрібно. А тут ми уникнемо зайвого полоскання».

Ця нова кавоварка теж розумна. Уміє розрізняти кавові зерна й готувати напій відповідно.

Тим часом компанія Bosch показала пристрій, здатний одночасно пилососити й мити підлогу. Резервуар для води забезпечує краплинну подачу на подушечки з мікрофібри. Екологічне оновлення отримала й нова лінійка пральних машин компанії.

Під час пандемії щорічна виставка IFA проходила з мінімальною кількістю учасників. Цього разу вона майже повністю відновилася.

[Кай Мангельбергер, директор IFA-2022]:
«Бракує лише кількох компаній. Більшість — з Азії. Але це пов’язано з обмеженнями, а не тому, що не хочеться приїжджати на IFA. Тож ми налаштовані позитивно й думаємо, що вони повернуться».

Виставка працюватиме до 6 вересня.

12. Одна з найбільших вітрових електростанцій запрацювала в Нідерландах

Вітрова електростанція запрацювала
Зеволде, Нідерланди

Одна з найбільших у Нідерландах вітряних електростанцій відкрилася у місті Зеволде. Вона зможе забезпечувати електроенергією 300 тисяч будинків.

Унікальність її в тому, що більшість фермерів та інших жителів невеликого містечка, що за 50 кілометрів від Амстердама, стали акціонерами проєкту.

Такої підтримки вдалося досягти, бо людям дозволили інвестувати в будівництво незалежно від того, чи розміщена турбіна на землі, якою вони володіють.

[Сьюрд Сібюрг Сьюрдсма, генеральний менеджер проєкту]:
«Кожен зміг стати акціонером вітряної електростанції Зеволде. Понад 90 % усіх жителів цієї області стали акціонерами проєкту».

Останніми роками в Нідерландах дедалі більше людей виступає проти вітряних турбін. Вони кажуть, що ті шумлять і псують краєвид.

[Регіна де Гроот, інвестор]:
«Люди іноді незадоволені вітряними турбінами. Але якщо вітряні турбіни належать усім нам і кожному це вигідно, то я гадаю, що люди дивитимуться на це позитивніше».

Нідерланди відстають від більшості європейських країн у галузі «зеленої» енергії. У 2021 році на відновлювані джерела припадало лише 12 % споживання.

Однак попри мінімальну державну підтримку, зараз відбувається активний розвиток. Виникає багато проєктів будівництва вітряних турбін у морі. Також створюють сонячні електростанції і ТЕС, що працюють на водневому паливі.

13. Шапку, яка зберігає волосся під час хімієтерапії, створила аргентинка

Зберегти волосся під час хімієтерапії
Буенос-Айрес, Аргентина

В аргентинки Паули Естради 13 років тому діагностували рак молочної залози. Тоді вона вирішила, що не лише переможе хворобу, а й під час лікування збереже своє розкішне світло-русе волосся.

Жінка зробила шапку з м’яких акумуляторів холоду й надягала її на всі сеанси хімієтерапії. Метод спрацював.

[Гонсало Рекондо, онколог]:
«Річ у низькій температурі. Судини звужуються, й у волосяні фолікули потрапляє менше препарату. Це допомагає запобігти випаданню волосся».

Ідея спрацювала, тож Паула вирішила допомогти іншим.

[Паула Естрада, винахідниця шапки для хімієтерапії]:
«Я сказала лікареві, що не можу залишити шапку собі. Я хотіла, щоб у всіх людей був шанс зберегти волосся, який був у мене».

У 2017 році Управління контролю якості ліків Аргентини схвалило винахід. Тепер його використовують у багатьох онколікарнях країни.

Шапку треба надягати на всі сеанси хімієтерапії. Температура має бути мінус 20 градусів Цельсія. Кожні пів години необхідно міняти головний убір.

[пацієнтка]:
«Це того варте, бо дає змогу інакше сприймати хворобу. Я бачу себе в іншому світлі. Мої діти й люди довкола мене теж».

Винахід допоміг зберегти волосся вже 60 тисячам пацієнтів в Аргентині, Чилі, Мексиці, Іспанії та США.

14. Науковці досліджують глибини океану навколо Мальдівських островів

Вивчення глибин Індійського океану
Мальдівські острови

Мальдіви відомі своїми острівними курортами, прекрасними пляжами та кришталево чистою водою. Але що приховують океанічні глибини, які починаються за мілководдям? Скоро відповідь на це запитання дістануть учасники нової експедиції. Вони спустяться далі, ніж будь-хто до цього.

Це спільна програма уряду Мальдівської Республіки й британського інституту морських досліджень Nekton.

Мальдіви складаються майже з 1200 островів, розкиданих на площі 90 тисяч квадратних кілометрів. Команда науковців відвідає вісім різних місць.

[Олівер Стідс, виконавчий директор Nekton]:
«Це буде перше систематичне дослідження на глибині приблизно тисяча метрів. Треба знайти життя, перевірити стан його здоров’я. Потім ці дані ми передамо уряду Мальдівів, щоб узяти під охорону нові райони й підвищити стійкість до наслідків кліматичної кризи».

Наразі дослідницьке судно «Одіссей» проходить випробування біля берегів Іспанії. Також тестують підводні апарати, у яких науковці опускатимуться на глибину.

Батискафи мають витримувати величезні навантаження. Що десять метрів униз тиск збільшується на одну атмосферу. Так, на глибині 1000 метрів тиск приблизно у 100 разів більший, ніж на поверхні.

Водночас ці апарати — це лише частина технологій, які експедиція використає для дослідження підводного світу.

[Олівер Стідс, виконавчий директор Nekton]:
«Маємо роботів, які можуть брати проби. Маємо набір різних систем камер для знімання. Є багатопроменевий прилад для складання мапи морського дна. Також є апарати BRUV, підводні датчики й системи, які можуть фіксувати життя на різних глибинах».

«Одіссей» вирушить у плавання 4 вересня. Місія триватиме 35 днів.

15. У Мексиці відновлюють стародавнє житло правителів мая

Стародавнє житло мая відреставрують
Юкатан, Мексика

Мексиканські археологи почали реставрувати оселю індіанців мая. Вона розташована на півострові Юкатан в давньому місті Цибільчальтун.

Споруда — 12 метрів заввишки. За попередні десятиліття її відкопали на 70 %. Цього року планують довести цю роботу до кінця.

[Анхель Гонгора Салас, археолог]:
«Ми знайшли щонайменше 50 кімнат. Деякі сполучені одна з одною. Є кілька портиків, кілька затоплених внутрішніх двориків, а також приміщення, де готували їжу й виконували іншу роботу».

У стародавньому будинку жили лише правителі. Для решти мая це місце було закритим.

Цибільчальтун означає «місце, де є написи на каменях». Місто охоплює площу 16 квадратних кілометрів. Воно існувало кілька тисячоліть, то розширюючись, то зменшуючись. Його розквіт припав на період із кінця VIII до кінця IX століття.

16. Гігантські плоди прикрасили стіни театру в Лондоні

Гігантські фрукти прикрасили театр
Лондон, Велика Британія

Яскраві й апетитні. Ці гігантські надувні плоди прикрасили стіни театру в лондонському районі Ноттінг-Гілл. Інсталяція називається «Тигр, подорож, кохання». Її створив дизайнер Чхве Чон Хва в межах заходів, присвячених південнокорейському мистецтву.

[Чхве Чон Хва, дизайнер]:
«Плід — це людина й природа. Тому нам треба жити в гармонії з природою. І плодами будуть щастя, усмішка та благодать».

Південнокорейський дизайнер давно відомий своїми яскравими інсталяціями. За допомогою деяких він намагається показати проблеми сучасного життя. Але його роботи не бувають похмурими чи депресивними. Вони завжди світлі й барвисті.

[Чхве Чон Хва, дизайнер]:
«Людям подобається фотографувати мої інсталяції і публікувати їх у соцмережах чи надсилати повідомленням. Нині це модно. Люди хочуть ділитися враженнями».

Дизайнер створює інсталяції з різних предметів, які люди використовують у повсякденному житті. Це можуть бути навіть пластмасові тази чи миски.

17. Унікальна церква в Іспанії, натхнена Антоніо Гауді

У стилі знаменитого храму
Каталонія, Іспанія

Серед каталонських виноградників розташувалася невелика, але унікальна церква.

Вона нагадує знаменитий храм Святого Сімейства, що в Барселоні. І на те є вагома причина: місцевий архітектор, який його спроєктував, був учнем і шанувальником Антоніо Гауді. Не дивно, що храм називають маленькою Саградою Фамілією.

Проєкт розпочали ще на початку XX століття, коли місцевий священник переконав свого брата профінансувати будівництво церкви. Її присвятили Святій Марії — покровительці Каталонії.

Церква стоїть на шляху до гори Монтсеррат, куди прочани вирушали молитися за врожай винограду.

[Мігель Лопес, член місцевої ради]:
«На неї надихнула форма гори Монтсеррат. Коли найняли архітектора, йому сказали, що ідея така: Богородиця Монсеррат має опинитися тут, у Монферрі. Отже, він уявив щось схоже на гору й побудував храм».

Перший камінь заклали 1925 року. Плити зробили місцеві жителі. Вони виготовляли цемент із гравію, зібраного у прилеглій річці.

У 30-ті роки через брак коштів і громадянську війну в Іспанії будівництво тимчасово зупинили. Храм постраждав під час боїв. Відтоді понад 50 років стояв покинутим.

Будівництво відновилося у 80-ті. А відкриття відбулося 30 травня 1999 року.

[Жозеп Рубі, мер Монферрі]:
«Маємо перлину, яку можна порівняти із собором Святого Сімейства, що в Барселоні. Звісно, це не копія, але він наш. І це подарунок, який ми, жителі Монферрі, пропонуємо всім, у країні й у світі. Це для нас дуже важливо».

Останніми роками храм став популярним серед туристів. 2021-го його відвідало понад 25 тисяч осіб.

18. Венесуелець створив на паркані картину з 300 тисяч кришок

Картина з кришок
Каракас, Венесуела

Кам’яний паркан у Каракасі прикрасило яскраве зображення папуг. Картину створили з пластикових кришок від пляшок. Ідея належить венесуельському художнику Оскару Оліваресу.

Через соціальні мережі він закликав приносити пластикові кришки. Удалося зібрати 300 тисяч.

[Оскар Оліварес, художник]:
«Це чудовий приклад того, як із непотрібних речей можна створити щось корисне. Це також має надихнути дітвору та молодь, які мріють стати художниками».

Складати картину допомагають добровольці, серед них і діти.

[Осмара Апонте, учителька]:
«Це гарна ініціатива, бо корисна для мистецтва й молоді. Це також показує, наскільки важливе вторинне перероблення. Школярі бачать, що кришки можна не викидати, а зберегти».

Картину викладали два тижні.

19. Кози допоможуть збільшити чисельність ящірок у парку Мельбурна

Кози рятують ящірок
Мельбурн, Австралія

Кози прийшли на допомогу дикій природі Австралії. Завдання «рогатого спецзагону» — створити найліпші умови життя для дрібних тварин у Королівському парку Мельбурна. Він найбільший у місті.

[Ніколас Ріс, в. о. мера Мельбурна]:
«Ви можете назвати їх газонокосарками, а ми називаємо це випасом худоби».

Кози пасуться на огородженій території, де багато каміння. На ньому люблять грітися маленькі ящірки виду сцинк Вайта. У Королівському парку вони живуть два десятки років.

[Ніколас Ріс, в. о. мера Мельбурна]:
«Ми не жартуємо, коли говоримо про порятунок середовища наших ящірок».

Зарості бур’янів затіняють камені, і ящіркам не погрітися на сонці. Кози мають це виправити.

[Джуліан Браун, еколог]:
«Вони вже виконують свою роботу — їдять бур’яни. До того ж вони дуже кумедні, а це ще один бонус».

Загалом у парку створять сім обгороджених територій для кіз.

[Ніколас Ріс, в. о. мера Мельбурна]:
«Сподіваюся, навесні тут з’явиться більше ящірок, ніж будь-коли».

Водночас гостей парку просять не годувати й не гладити кіз. Відриватися від роботи не можна.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: