06.12.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (9 по 14 жовтня)

Огляд світових подій (9 по 14 жовтня)

1. Країни Заходу приголомшив масований обстріл українських міст, який учинила Росія Масовані ракетні обстріли Україна Уранці..

Дата завантаження: 2024-05-06

video

1. Країни Заходу приголомшив масований обстріл українських міст, який учинила Росія

Масовані ракетні обстріли
Україна

Уранці 10 жовтня російські війська обстріляли понад 20 населених пунктів України, зокрема й столицю Київ.

Унаслідок нападу 11 людей загинуло, приблизно 90 дістало поранень і травм. Водночас було пошкоджено коло 70 будівель, близько половини з яких — об’єкти критичної інфраструктури. Руйнувань зазнали й багатоповерхові та приватні житлові будинки.

Загалом ворог випустив 84 ракети, з яких 43 було збито. В атаці брали участь і бойові безпілотники.

Лідери країн Європи та США рішуче засудили удари по Україні.

Так президент США Джо Байден зазначив, що атаки на цивільні об’єкти демонструють «надзвичайну жорстокість незаконної війни президента РФ Володимира Путіна проти України».

Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас закликала країни НАТО та союзників забезпечити Київ протиповітряною обороною.

[Кая Каллас, прем’єр-міністр Естонії]:
«Ми надсилаємо чіткий меседж усім українцям: ми підтримуємо вас усіма можливими способами. І те, що ми повинні зробити, це обов’язково передати від союзників ППО, щоб українці могли захистити свої міста, своїх мирних жителів».

Співчуття громадянам України висловила й президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

[Урсула фон дер Ляєн, президент Єврокомісії]:
«Я шокована й приголомшена жорстоким нападом на Київ та інші українські міста. Росія ще раз показала світові, ким вона є. Це терор і жорстокість. Винних має бути притягнуто до відповідальності».

Президент України Володимир Зеленський провів термінові розмови з лідерами Німеччини, Франції, Великої Британії та Нідерландів. Обговорили питання постачання зброї, а також можливість закрити повітряний простір над Україною.

2. Польща розслідує причини витоку нафти на трубопроводі «Дружба»

Витік у «Дружбі»
Польща

Польща розслідує причини витоку на трубопроводі «Дружба», яким до Європи надходить російська нафта. Компанія-оператор виявила прорив 11 жовтня на західній ділянці, яка розташована ближче до кордону з Німеччиною.

Місце витоку — кукурудзяне поле без забудови, що за 70 кілометрів від міста Плоцьк. Нині там працюють пожежники та представники служб безпеки.

[Адам Гібурже-Четвертинський, заступник міністра клімату та довкілля Польщі]:
«Зараз ми аналізуємо цю ситуацію. Можу підтвердити, що за кілька десятків кілометрів від Плоцька справді є витік. Усі служби на місці».

Водночас поки повідомляють, що про диверсію не йдеться, і що інцидент не можна порівняти з тим, який стався на «Північних потоках». Влада каже, що це випадкове пошкодження. Відбулася розгерметизація однієї з двох гілок, через яку нафта надходить до Німеччини.

Утім, витік також викликає побоювання щодо безпеки постачання енергоносіїв до країн ЄС. І це дуже тривожний сигнал для Європи, яка зіткнулась із серйозною енергетичною кризою.

Місцеві жителі в районі витоку кажуть, що відчувають запах нафти.

[Анджей Кендзерський, місцевий житель]:
«Коли я вийшов надвір, запах ударив у ніс. Собаки гавкали, і коли я вийшов, то відчув сильний запах. Я не знав, що сталося, але бачив, як мигали вогні та інше».

Нафтопровід «Дружба» — один із найбільших у світі. Ним російську нафту постачають до більшої частини Центральної Європи, зокрема до Німеччини, Польщі, Білорусі, Угорщини, Словаччини, Чехії та Австрії.

Влада Німеччини планує припинити імпортувати нафту з Росії, починаючи з кінця цього року. Нині ж 30 % енергоносіїв, що надходять до країни, російського походження.

Нафтопереробний завод у Шведті особливо залежав від нафтопроводу «Дружба».

Наразі Німеччина веде переговори про постачання нафти з Казахстану. Однак її теж мали доставляти аварійним трубопроводом.

3. Ізраїль досяг історичної угоди з Ліваном про морський кордон

Морський кордон буде
Ізраїль – Ліван

Ліван та Ізраїль досягли історичної угоди про демаркацію спірного морського кордону в Середземному морі. Про це заявив ізраїльський прем’єр-міністр Яїр Лапід.

Це важливий крок до нормалізації відносин між країнами, які формально перебувають у стані війни. Це також відкриває шлях для розвідування родовищ шельфу.

У заяві Лапіда йдеться, що це історичне досягнення, яке зміцнить безпеку Ізраїлю, принесе мільярди економіці, а також забезпечить стабільність північного кордону.

Умови остаточного договору до Лівану доставив представник США Амос Гохштайн. Ліванський президент Мішель Аун уже сказав, що його влаштовують усі пункти, і що він нетерпляче чекає на ратифікацію.

Воєнізоване ліванське угруповання «Хезболла» заявило, що погодиться з позицією уряду.

Радник національної безпеки Ізраїлю Еяль Хулата раніше також давав позитивну оцінку. З його слів, усі вимоги його країни виконано й зміни внесено.

Між Ліваном та Ізраїлем існує давня суперечка щодо ділянки шельфу площею майже 900 квадратних кілометрів. Обидві країни вважають її частиною своєї виключної економічної зони. Вона лежить на стику ліванського газового поля Кана з ізраїльським родовищем Каріш.

Морський кордон між країнами так і не було встановлено.

4. Японія: ракети Північної Кореї стає дедалі важче виявляти

Нове випробування зброї
КНДР запустила 41-шу ракету за рік

41-шу балістичну ракету за цей рік запустила Північна Корея. Вона вилетіла з району Сунан, що в Пхеньяні. Ракета пролетіла приблизно 700 кілометрів, досягнувши максимальної висоти — 50 кілометрів, після чого впала в Японське море.

Уряд Японії зробив заяву.

[Хірокадзу Мацуно, головний секретар кабінету міністрів Японії]:
«Нам дедалі важче виявляти балістичні ракети, які запускає Північна Корея. Отже, буде складніше їх перехоплювати. Тому важливо постійно працювати над тим, щоб наша контратака ставала ефективнішою».

Цього ж дня десять військових літаків КНДР пролетіли поряд із кордоном Південної Кореї. У відповідь південнокорейські армійці теж підняли в небо літаки, зокрема винищувачі.

Також Північна Корея здійснила 130 артилерійських пострілів у Жовте море з провінції Хванхе та приблизно 40 пострілів у Японське море з провінції Канвондо.

Південнокорейські військовики засудили всі ці дії та назвали їх провокаціями, що підривають мир на Корейському півострові та порушують резолюції ООН.

[Кан Хо Піль, представник штабів Південної Кореї]:
«Наші військовики попереджають Північну Корею про неприпустимість провокацій, які ведуть до військової напруженості на Корейському півострові, і закликають негайно їх припинити».

У відповідь на демонстрацію військової сили Південна Корея вперше за п’ять років запровадила санкції проти КНДР. Під них потрапили 15 фізичних осіб та 16 організацій, які сприяли виробництву зброї масового знищення. Раніше санкції також наклав Вашингтон. Вони мають завадити закуповувати паливо, призначене для ракетної програми Пхеньяна.

5. Боснія і Герцеговина зробила крок у бік ЄС

Заяву прийняли
Крок Боснії і Герцеговини в бік ЄС

ЄС запропонував надати Боснії і Герцеговині статус кандидата на вступ до блоку. Сараєво зробило крок у бік Євросоюзу. Але, перш ніж почнеться процес переговорів, це мають схвалити всі 27 країн-членів.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:
«Вітер змін знову дме в Європі, треба скористатися моментом і підтримати цей імпульс. Західні Балкани входять до нашої сім’ї, і ми маємо заявити про це дуже чітко».

Утім, як кажуть у ЄС, до цього Боснія і Герцеговина, щоб відповідати стандартам і цінностям блоку, має подолати корупцію і провести реформи.

Водночас у країні досі сильні сепаратистські настрої. Схожа ситуація після виходу з Югославії і в інших країнах регіону, які чекають на прийняття до ЄС.

Боснія і Герцеговина стане сьомою країною, яка чекає на схвалення заяви на вступ до блоку. Найдовше чекає Туреччина. Вона подала запит ще 1999 року. Але з нею переговори поки що зупинили.

6. У Німеччині шукають злочинців, які перерізали оптоволоконні залізничні кабелі

Диверсія на залізниці
Німеччина

Поліція розслідує диверсію, яка призвела майже до тригодинного припинення залізничного руху на півночі Німеччини. Це сталося після того, як злочинці у двох місцях перерізали кабелі залізничної мережі.

[Фолькер Віссінг, міністр транспорту Німеччини]:
«Зрозуміло, що це була цілеспрямована й зловмисна дія».

Як повідомив державний залізничний оператор, через інцидент вимушено зупинилися поїзди типів інтерсіті, інтерсіті-експрес та євро-сіті. У Нижній Саксонії та Бремені стали також регіональні поїзди.

Мережу відремонтували за кілька годин. Але після цього ще виникали збої.

[Фолькер Віссінг, міністр транспорту Німеччини]:
«У нас високі стандарти безпеки. Якщо, наприклад, кабелі обрізають, негайно спрацьовує захисний механізм. Так усуваються ризики, які можуть виникнути внаслідок руйнування інфраструктури».

З технічного погляду причиною збою стала відмова радіомережі GSM-R. Залізниця її використовує для зв’язку між центрами управління поїздами й для цифрового передання даних.

Злочинці перерізали оптоволоконні кабелі в Герне та в Берліні. Там розташовані кабельні вузли. Фахівці кажуть, що для такої диверсії потрібні були хороші технічні навички, а також мапа кабелів конкретних вузлів, бо вони зазвичай приховані під мостами й дістатися до них вельми складно.

Наразі слідчі кажуть, що не виключають саботаж під керівництвом іноземної держави. До розслідування долучилися спецслужби, а також представники сил безпеки Данії і Швеції.

7. Північ Таїланду затоплюють сезонні зливи

Повені не припиняються
Убонратчатхані, Таїланд

У Таїланді не припиняються масштабні повені, особливо в північно-східних і центральних регіонах. На більшу частину країни налетіли рясні сезонні дощі. Деякі райони стоять у воді вже місяць.

У провінції Убонратчатхані затоплено понад тисячу селищ. У деяких місцях води по пояс. Довелося евакуювати коло 20 тисяч осіб. Людей розмістили у 85 тимчасових притулках.

Причому тут готуються до нових повеней — місцеві жителі будують барикади з мішків із піском, щоб захистити центр провінційної столиці від річки Мун. Повінь уже завдала місту збитків на 130 мільйонів доларів США.

Недавно влада попередила, що над Бангкоком та провінціями, через які протікає Чаупхрая, нависла серйозна загроза, бо у верхів’ї річки води більше, ніж може поміститися річищі й водосховищах. Зі слів чиновників, низка великих водосховищ країни вже перевантажена, а багато інших наближаються до критичної позначки. Влада змушена скидати воду, через що рівень у річках підвищується.

Наразі постраждало майже 130 000 домогосподарств у 25 провінціях усієї країни.

Повені в Таїланді — сезонна проблема, але цього року її посилив тропічний шторм «Нору», який вирував наприкінці вересня.

8. «Найгірше ще попереду»: МВФ прогнозує спад світової економіки у 2023 році

Світову економіку чекає спад
Прогноз МВФ

Міжнародний валютний фонд оновив прогноз світового економічного зростання на 2023 рік у бік зниження. Серед головних причин війна в Україні, подорожчання енергії і харчів, інфляція та різке підвищення відсоткових ставок.

За даними МВФ, наступного року ситуація може стати ще гіршою. Приблизно в третині країн почнеться економічний спад.

[П’єр-Олів’є Гурінша, головний економіст МВФ]:
«У трьох найбільших економіках — США, Китаю та єврозони — триватиме застій. Якщо коротко, то найгірше ще попереду. У 2023 році багато хто опиниться в умовах рецесії. Зима 2022 року буде складною, але зима 2023 буде ще гіршою».

Головний економіст МВФ попередив, що треба негайно розв’язувати проблеми дефіциту бюджету, які виникли в країнах, що розвиваються.

Тим часом індекс долара США зріс на 0,2 % і наближується до 20-річного максимуму. Так інвестори відреагували на зростання відсоткових ставок та геополітичної напруги.

9. Повітряне таксі з вісьмома гвинтами випробували в Дубаї

Повітряне таксі
Дубай, ОАЕ

Що це: автомобіль, літак чи вертоліт?

Цей літальний апарат скоріше можна назвати збільшеною версією дрона. Його створила одна китайська компанія. Цим тестовим польотом у Дубаї вона показує, який вигляд у майбутньому матимуть повітряні таксі.

eVTOL — один із десятків таких проєктів повітряних таксі, які розробляють у світі. Проте лише кілька прототипів успішно протестували з пасажирами на борту. І, як припускають, мине ще багато років, перш ніж такі апарати піднімуться в небо.

Наразі випробування проходить із порожньою кабіною. Однак у компанії запевняють, що в липні 2021 року провели успішний політ із людиною на борту.

[Омар аль-Хан, виконавчий директор Торгово-промислової палати Дубая]:
«Ми очікуємо, що у 2024 році буде готове нове покоління таких авто, а у 26-му ви побачите більше льотних випробувань. Ця машина важить 700 кілограмів. Але здаля цього не видно, вона більше схожа на безпілотник».

Таксі зможе перевозити двох пасажирів. Злітає за допомогою восьми гвинтів. Максимальна швидкість — 130 кілометрів за годину.

[Мін Цянь Цюй, головний менеджер компанії – розробника летючого авто]:
«Зараз ми в процесі випробувань. Ми крок за кроком виходимо на міжнародний ринок».

Сектор летючих машин, як і раніше, стикається з багатьма обмеженнями. Так, час польоту поки невеликий. Також немає інфраструктури й систем керування таким транспортом. Під питанням і його безпека.

За задумом, такі дрони, на відміну від літаків і гелікоптерів, зможуть швидко перевозити людей із точки А до точки Б у межах міста. Як очікують, у майбутньому вони стануть альтернативою наземному транспортові й позбавлять від багатогодинних заторів.

10. Як робот давав свідчення в палаті лордів парламенту Великої Британії

Робот у парламенті
Велика Британія

Ai-Da — перший у світі суперреалістичний робот-художник зі штучним інтелектом. Його назвали на честь Ади Лавлейс — графині ХІХ століття, яку вважають однією з перших програмістів.

Андроїд постав перед комітетом із комунікацій і цифрових технологій британської палати лордів. Законодавці ставили йому найрізноманітніші запитання, іноді філософські.

[Ai-Da, андроїд]:
«Я не маю суб’єктивних переживань, але я можу розповісти, де перебуваю. Мною керують комп’ютерні програми й алгоритми. А вони неживі. Та однаково я можу створювати предмети мистецтва».

Ai-Da — плід співпраці однієї англійської інженерної компанії з Оксфордським університетом.

[Тіна Стовелл, учасниця слухань]:
«Робот дає свідчення, але сам собою це не свідок. Я, звісно, не хочу його образити, але він не має того ж статусу, що й людина. І ви, як його творець, несете повну відповідальність за його заяви».

Робот може «бачити» за допомогою двох камер в очах. Їх під’єднано до системи комп’ютерного зору, яка використовує штучний інтелект.

Його розробник каже, що працюючи над проєктом, багато чого навчився.

[Ейдан Меллер, розробник алгоритму роботи штучного інтелекту]:
«Головне, що я побачив і що мене дуже вразило, — не те, наскільки робот схожий на людину, а те, наскільки самі люди роботизовані. Алгоритми, які керують нашими системами, можна проаналізувати, зрозуміти й відтворити».

Завдяки своїм камерам Ai-Da вміє писати портрети людей, які стоять перед нею. А ще може малювати обличчя, якщо завантажити картинку в її систему.

Ai-Da — перший робот, який будь-коли виступав перед палатою лордів — верхньою палатою британського парламенту.

У 2018 році робот Pepper дав свідчення комітету освіти нижньої палати парламенту Великої Британії.

11. Тіла американців, які мріють про воскресіння, зберігають у рідкому азоті

Кріоконсервація
Заглянути в резервуари з тілами

Час і смерть цих людей, так би мовити, поставили «на паузу». Принаймні вони так сподівалися перед тим, як піти в інший світ. Тепер їхні тіла зберігають у рідкому азоті в спеціальних камерах.

[Макс Мор, почесний президент кріонічної організації]:
«Це відсік для догляду за пацієнтами. Тут зберігаються всі наші пацієнти. Сьогодні це 199 осіб, плюс майже 100 свійських тварин».

Усі пацієнти цієї американської організації клінічно мертві й кріоконсервовані. У всіх були невиліковні хвороби. Згідно з планом, у майбутньому з’являться методи, щоб їх оживити й вилікувати.

[Макс Мор, почесний президент кріонічної організації]:
«Замість того, щоб просто позбутися пацієнта, віддайте його нам. Ми зупинимо погіршення його стану й зберігатимемо доти, доки технології не досягнуть такого рівня, коли можна буде його повернути, і він матиме змогу жити далі».

У тутешній кріонічній камері перебуває і легендарний бейсболіст Тед Вільямс. Він помер у 2002-му у віці 83 років від хвороби серця.

Ще один пацієнт — Гел Фінні. Це вчений, який прославився, отримавши першу біткойн-транзакцію. Він помер у 2014-му у віці 58 років від ускладнень бічного аміотрофічного склерозу.

А ось майбутньою пацієнткою може стати Періс Гілтон. Вона вже записалася на кріоконсервацію.

Саму процедуру проводять, коли людину офіційно визнано мертвою. Її кладуть у крижану ванну, де підключають до апарата штучної вентиляції легень, а також вводять препарати для захисту від пошкодження клітин.

[Макс Мор, почесний президент кріонічної організації]:
«Пацієнт не зможе повернутися до тями. Ми також зупиняємо згортання крові. Те саме роблять, коли хтось жертвує свої органи. Те, що людина офіційно оголошена мертвою, не означає, що саме тіло мертве. Майже все воно живе».

Технічно тіла не заморожують, вони ніби скляніють. Так відбувається за мінус 110 градусів. Утім, скептиків цієї технології більше, ніж прихильників.

[Артур Каплан, професор біоетики]:
«Єдині люди, яких надихає ця ідея, це фахівці, які вивчають віддалене майбутнє, а також ті, хто зацікавлений у тому, щоб ви їм заплатили».

Водночас організація нічого не гарантує. Однак за кріоконсервацію всього тіла бере 200 тисяч доларів, а самого лише мозку — 80 тисяч.

12. Знамениті печерні купальні Угорщини закрилися через високі ціни на газ

Купальні закрили
Угорщина

Ці відвідувачі останніми прийшли насолодитися купанням у відомих угорських термальних ваннах. Через зростання цін на енергоносії це місце на якийсь час закриють.

Ці ванни називають печерними купальнями. Вони входять у комплекс курорту Мішкольц-Тапольця. Відвідувачі приходять сюди, щоб скупатися в природно нагрітих водах, ще з римських часів. Нині ж це багатовікове визначне місце не встояло перед кризою. Річ у тім, що взимку воду доводилося підігрівати. Використовували газ. Але зараз це надто дорого.

[Джудіт Немет, виконавчий директор курорту]:
«Ми змушені закрити печерні купальні з однієї причини: вартість газу з жовтня по грудень коштуватиме нам 140 тисяч доларів».

Закриття неминуче вплине на готелі, гостьові будинки та інші туристичні заклади в окрузі. І це тривожний сигнал для галузі, яка тільки недавно почала відновлюватися після пандемії коронавірусу.

Останні відвідувачі кажуть, що все ще сподіваються на диво.

[Андреа Муска, відвідувачка]:
«Не розумію, чому закривається такий чудовий комплекс. Влада підтримує найрізноманітніші сфери. А це місце не може?»

[Карой Кережі, відвідувач]:
«Готелі збанкрутують, бо вони від цього залежать».

Компанія — оператор печери попередні чотири роки збиткувала. Її виторг у 2021 році був значно нижчим за допандемічний рівень. Підвищення цін на газ стало останньою краплею.

Уряд уже надає допомогу малим і середнім підприємствам, які працюють у ключових ланцюжках постачання виробничого сектору. Але компанії сфери послуг державної підтримки не мають.

13. Ширші вікна — більше світла: енергоефективні будинки в Австралії стануть нормою

Енергоефективні будинки
Австралія

Венді Патерсон живе лише на одній половині свого дому, що в передмісті столиці Австралії.

[Венді Патерсон, жителька Австралії]:
«Ця кімната дуже енергонеефективна й темна».

А в іншій кімнаті йде ремонт, щоб вона відповідала стандартам енергоощадження сьомого з десяти рівнів.

[Венді Патерсон, жителька Австралії]:
«Цей будинок був дуже незручним із погляду енергоефективності. Я витрачала багато грошей на електрику й газ».

Ще один австралієць — Річард теж підвищив енергоефективність свого дому до сьомого рівня.

[Річард Інгс, житель Австралії]:
«Ми зробили його термоефективним і тепер економимо на енергії коло 3000 доларів на рік».

Сьогодні в Канберрі є трохи більше ніж 2500 будинків, які відповідають стандартам сьомого рівня. І їхня кількість зростає.

Крім того, що зводять нові, оновлюють і вже наявні, щоб ті поглинали більше сонячного світла.

[Джоді Піпкорн, жителька Австралії]:
«Треба змінити розташування вікон, їхній розмір, і зробити перепланування».

Саме такий ремонт зробила Джоді, і тепер у вихідні відкриває свій дім для відвідувачів.

[Джоді Піпкорн, жителька Австралії]:
«Це створює теплову масу в цьому просторі, тому коли на нього світить сонце, воно нагрівається й віддає це тепло вночі. А влітку, оскільки сонце сюди не світить, у цій кімнаті буде прохолодніше».

Таким будинкам потрібно на 30 % менше енергії для обігріву й охолодження.

Тепер ці стандарти стануть в Австралії нормою. До національного будівельного кодексу внесли зміни, тож усі нові будинки з жовтня наступного року матимуть відповідати стандартам не шостого, а вже сьомого рівня.

14. Морські городи стають дедалі популярнішими серед данців

Морські городи
Данія

Цей старий човен іде по хвилях Північного моря в пошуках їжі. Але команда не збирається ловити рибу. Натомість вона перевіряє рясний урожай, що дозріває в данських водах.

[Бернт К’єр Соренсен, голова морської ферми]:
«Ми перебуваємо на нашій ділянці. Територію позначено жовтими стовпами з усіх боків. Маємо блакитні мідії і всілякі водорості».

Це своєрідний город, лише у відкритому морі. Його заснували у 2015 році. Він один із найбільших таких у Данії. На фермі працює коло 85 місцевих жителів. Кожен оплачує річний абонемент — 65 доларів США.

[Бернт К’єр Соренсен, голова морської ферми]:
«Громада вирощує мідії і морські водорості для власного використання. Ми нічого не продаємо й не розповсюджуємо. Ми просто виробляємо їх для себе і членів наших сімей. Можна прийти й узяти стільки мідій, скільки захочеш».

Працівники ферми збираються раз на місяць, щоб перевірити врожай. Сьогодні якраз така зустріч. Для всіх приготували суп із мідій. Але поодинці кожен приходить значно частіше.

[робітниця ферми]:
«Я, напевно, проходжу тут двічі на день і часто запитую, що на вечерю. Зазвичай беру щось для собаки й пакет мідій, а потім іду додому готувати».

Водночас таке господарство сприяє екології, адже мідії добре очищають воду. Сьогодні це дуже актуально, бо моря дедалі більше забруднюються. Наприклад, до Балтійського з полів потрапляє багато стічних вод, які містять пестициди.

Протяжність берегової лінії Данії — понад 8000 км. Не дивно, що морські городи стають дедалі популярнішими. Сьогодні їх у країні існує коло 20.

15. Британського монарха Чарльза III коронують у травні

Коронація Чарльза ІІІ
Велика Британія

Британського монарха Чарльза III коронують 6 травня 2023 року. Про це оголосила пресслужба Букінгемського палацу.

Церемонія пройде у Вестмінстерському абатстві в Лондоні. Її проведе архієпископ Кентерберійський. Чарльза III коронують разом із королевою-консортом Каміллою.

Подробиці церемонії оприлюднять пізніше. Як очікують, коронація збереже більшість традиційних елементів, які не змінюються вже тисячу років. Але вона не буде надто пишною, бо монарх хоче зменшити витрати держави.

За традицією британський монарх під час коронації сидить у кріслі короля Едуарда. У руках тримає скіпетр і державу — символи влади. Він присягається захищати закон і церкву. Далі проходить помазання оливою, а потім його увінчують короною святого Едуарда. Коли монарх вийде з Вестмінстерського абатства, на нього надінуть корону Британської імперії.

Чарльз III зійшов на престол 10 вересня після смерті матері королеви Єлизавети II. Нині йому 73 роки. Під час коронації буде 74.

16. У США набирає обертів любов до всього гарбузового

Джерела гарбузоманії
штат Іллінойс, США

[Нік Кокот, гарбузоман]:
«Люблю естетику гарбуза. Гадаю, це частина осінньої атмосфери».

Від прикрас на Геловін до пряного лате з гарбузовим смаком — схоже, гарбузи дедалі більше займають особливе місце в серцях людей. Принаймні в США.

Недавнє дослідження показало, що американці щороку витрачають на всілякі речі й продукти з гарбуза загалом пів мільярда доларів.

[Нік Кокот, гарбузоман]:
«Це вже традиція, це показують у кіно. Утворилася чудова культура — гарбузові пончики, напої та інше. Мило, батончики — дуже люблю все це».

Одна відома мережа кав’ярень щорічно продає 20 мільйонів сезонного лате зі смаком гарбуза. Місяць тому гігант знову повернув у меню цей напій, і перший тиждень продажів побив рекорди за весь час.

А інша компанія навіть випустила на ринок сміттєві мішки з гарбузовим ароматом.

Чому ж гарбуз такий популярний? Експерти вважають, що річ не лише в культовості свята Геловін.

Письменниця Сінді Отт написала про це цілу книжку.

[Сінді Отт, письменниця]:
«Немає практичної причини додавати гарбуз у каву, ставити його на ґанок, підсолоджувати й класти в пиріг. Але ці сучасні традиції фактично сягають набагато давніших традицій асоціювати гарбуз із затишною сімейною фермою. Ідилічна маленька сімейна ферма в американському житті».

Щоб простежити любов американців до гарбуза, Сінді звернулася до старовинних пісень, картин та книг рецептів. І, як виявилося, джерела сягають часів заснування США.

[Сінді Отт, письменниця]:
«Рільництво, фермерство були ознакою моральної чесноти й добропорядного громадянина, характеристикою наших давніх ідеалів… Ці ідеали й уособлює гарбуз».

17. Британець розмалював свій будинок каракулями всередині й зовні

Будинок, розписаний каракулями
графство Кент, Велика Британія

Ласкаво просимо до Дудл-гаусу — будинку в графстві Кент Англії. Він прикрашений каракулями всередині й зовні. Так його розмалював британський художник Сем Кокс, що називає себе містером Дудлом.

Британець купив дім за один мільйон 350 тисяч фунтів стерлінгів і вирішив здійснити свою дитячу мрію.

[Сем Кокс, художник]:
«Це мрія всього життя — повністю розмалювати будинок. Я люблю малювати каракулі з юності. Я здійснив грандіозний проєкт, але це було дуже весело й мені сподобалося».

У будинку 12 кімнат. Художник розмалював усі. Також прикрасив невигадливими малюнками стіни особняка. На це пішло 900 літрів білої фарби, 401 балончик чорної аерозольної фарби, 286 пляшок чорної фарби для малювання та 2296 каліграфічних пір’їн. Робота тривала два роки.

У процесі британець зняв майже 2000 фотографій, а потім змонтував із них ролик.

[Сем Кокс, художник]:
«Я трохи малював, потім фотографував, і так повторювалося багато разів. У результаті вийшла анімація, у якій складаються картинки одна за одною. Кожен фрагмент відрізняється, у кожній кімнаті своя тематика. Усе вийшло, як я хотів, і працювати було приємно».

Тепер Сем та його дружина Алена планують переїхати до цього дому.

[Алена, дружина художника]:
«Цей інтер’єр нас заспокоює. Ми звикли до цього будинку. Процес тривав два роки, і ми звикли до всього, що нас оточує».

Для публіки дім буде зачиненим. Але його фото та відео можна переглянути в соцмережі на сторінці художника. Він має вже два мільйони 700 тисяч підписників.

18. Квіткові інсталяції в образі знаменитих жінок показали в Нью-Йорку

Інсталяції з квітів
Нью-Йорк, США

Квіти й знамениті жінки. Нью-йоркські флористи створили 16 інсталяцій, щоб підкреслити красу й тих, й інших. На виставці на Мангеттені можна побачити квітковий образ королеви Єлизавети II, акторки Чіти Рівери, тенісистки Серени Вільямс та співачки Біллі Голідей.

[Тіна Барклі, організаторка виставки]:
«Кожна важлива подія в житті — радісна чи сумна — супроводжується квітами. Квіти знаходять відгук майже в кожному серці. І не важливий рівень доходу, місце народження чи мова. Квіти вищі за все це. Вони такі природно красиві, що люди до них тягнуться».

Кожна інсталяція містить сотні й навіть тисячі квіток, і над кожною флористи працювали по 150–200 годин. На створення образу акторки Фанні Брайс пішло 700 рослин.

[Дайка Скробала, дизайнерка]:
«Нам допомогла уява. Ми використали багато рослин. Спідниця — з квітів, зокрема з троянд та гвоздик. Також є орхідеї Мокара. Вони створюють відчуття об’єму, і на вигляд усе не таке пласке, яким би було із самими лише трояндами».

Виставка квіткових інсталяцій триватиме до середини жовтня.

19. Чотири пари двійнят лемурів народилися в зоопарку Нової Зеландії

Чотири пари двійнят
Веллінгтон, Нова Зеландія

Одразу чотири пари двійнят народилися в лемурів котячих у зоопарку Веллінгтона, що в Новій Зеландії. Причому ці тварини живуть тут лише півтора року. Зазвичай самиці приносять по одному дитинчаті.

[Ліза Рідлі, працівниця зоопарку]:
«Це вперше. Щиро кажучи, ми вражені».

Малята з’явилися на світ із серпня по жовтень. Їхні мами ростять дитинчат уперше, але справляються добре.

[Ліза Рідлі, працівниця зоопарку]:
«Зараз ці малюки — наша найпривабливіша цікавинка. Усі хочуть побачити дитинчат лемурів».

Малята залежатимуть від мам до п’яти-шести місяців, а потім почнуть самостійне життя.

Лемури котячі живуть переважно на острові Мадагаскар. Вони є в Червоній книзі. За оцінками фахівців, у дикій природі їх залишилося від десяти до ста тисяч особин. Тепер зоопарк у Веллінгтоні зможе зробити внесок у збереження виду.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: