15.05.2024
Телеканал NTD

Поки світ прощається з королевою, країни Співдружності вітають короля

Поки світ прощається з королевою, країни Співдружності вітають короля

Труну з тілом королеви Єлизавети II перевозять до Лондона. Першою зупинкою стало місто Единбург у Шотландії...

Дата завантаження: 2024-05-15

video

Труну з тілом королеви Єлизавети II перевозять до Лондона. Першою зупинкою стало місто Единбург у Шотландії. Туди вона прибула із замку Балморал — шотландської резиденції монархині, де вона померла 8 вересня.

Траурний кортеж прибув до палацу Голіруд, що в Единбурзі. Дорога тривала шість годин, і на всьому шляху стояли люди, які кидали квіти та аплодували.

На труну поклали квіти, зібрані в саду замку. Це білий верес, ялиця, флокси, жоржини. Також у букетах — чина запашна, яку, як уважають, королева особливо любила.

А закінчиться процесія в столиці у Вестмінстерському абатстві 19 вересня, куди прибудуть світові лідери. Того ж дня відбудеться державний похорон.

Водночас у суботу принца Чарльза, сина Єлизавети II, проголосили королем Чарльзом III. Після цього в країнах Співдружності націй почалися подальші проголошення.

В Австралії церемонія відбулась у столиці Канберрі. Генерал-губернатор Девід Герлі, представник британського монарха країни, проголосив Чарльза III головою держави. Потім пролунав салют з 21 гармати.

[Девід Герлі, представник британського монарха в Австралії]:
«Зі щирою і смиренною любов’ю ми обіцяємо йому віру та послух. Нехай король Чарльз III править нами довгі та щасливі роки».

Аналогічні церемонії відбулись і в інших містах Австралії, де 22 вересня оголосили національним днем ​​жалоби.

В Індії на урядових будівлях приспустили прапори. Прем’єр-міністр Ізраїлю Яїр Лапід розпочав засідання кабінету зі слів підтримки королю та співчуття у зв’язку зі смертю королеви.

У Дубаї британці та громадяни інших країн роблять записи в книзі співчуттів, а також покладають квіти до статуї Єлизавети II у готелі, названому на її честь.

[Бассам Алаані, житель Дубая]:
«Увесь світ засмучений, не лише британці. Як я вже сказав, її спадщина охопила весь світ».

Водночас уперше більш ніж за 70 років у церквах Великої Британії виконали пісню «Боже, бережи короля».

Королева Єлизавета II померла у віці 96 років після 70 років правління. А народилася вона 21 квітня 1926 року. Вона старша дочка другого сина Георга V герцога Йоркського Альберта та його дружини леді Єлизавети Боуз-Лайон.
Коротке посилання на цю сторінку:

Поки світ прощається з королевою, країни Співдружності вітають короляПольські діти раді скасуванню домашнього завдання, а ось батьки спантеличеніЖиття на мосту: як бразильці рятуються від повенейНа Кубі закінчується паливо?Тепловий стрес охоплює дедалі більше територій ЄвропиНа Канарських островах протестують проти масового туризмуНа грецькому острові Лесбос створили кладовище для емігрантівМітла з пляшок: камбоджієць рятує природу від пластикуУ Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажіНауковці: квітень став найспекотнішим за всю історію спостережень

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: