16.03.2024
Телеканал NTD

Забруднення вбиває рибу в Єгипті — рибалки змінюють профіль

Забруднення вбиває рибу в Єгипті — рибалки змінюють профіль

Єгипетське озеро Карун лежить між фермерськими полями й кам'янистою пустелею на південному заході від Каїра. Колись..

Дата завантаження: 2024-05-16

video

Єгипетське озеро Карун лежить між фермерськими полями й кам’янистою пустелею на південному заході від Каїра. Колись у ньому було вдосталь тилапії, окунів, лящів та креветок, і рибалки мали щедрий улов.

Але останніми роками через забруднення сільськогосподарськими, промисловими й побутовими стоками озеро почало вмирати. Тепер галузь, яка давала робочі місця впродовж поколінь, майже повністю знищена.

[Рамадан Абдель Саттар, рибалка]:
«Я рибалка в третьому поколінні. Це озеро було нормальним. Але після того, як у нього потекли стічні води, риба почала вмирати. Вона вся зникла, залишилася найдрібніша».

Багато рибалок тепер змінюють профіль. На своїх дерев’яних човнах вони катають туристів із Каїра. Інші просто поїхали до міст.

[Хусейн Абдель Нассер, рибалка]:

«Раніше в озеро стікала лише вода з полів. Тепер додалися промислові й стічні води. 5–6 років тому вода змінилася. У ній не залишилося й відсотка поживних речовин для риби».

[Аль-Саєд Абдель Фаттах, рибалка]:
«Фінансове становище тут ненайліпше. Риба не розмножується, а чиновникам управління рибних ресурсів до нас байдуже. Ми приїхали й намагаємось заробити на життя».

Озеро завдовжки 42 кілометри лежить нижче від рівня моря. За часів фараонів воно живилося завдяки розливу Нілу.

Тепер його поповнюють дренажні води, і воно дедалі солонішає. Через це прісноводну рибу замінюють морські тварини.

[Магді Аллам, еколог]:
«Озеро Карун — безстічне. Такі озера швидко нагріваються й забруднюються. В них швидше поширюються інфекції та бактерії, і на них більше впливає зміна клімату».

Дослідження 2020-го року також показало в озері підвищений вміст металів, зокрема міддю, цинком, кадмієм та свинцем.
Коротке посилання на цю сторінку:

Забруднення вбиває рибу в Єгипті — рибалки змінюють профільБританський король Чарльз III повертається до виконання громадських обов’язківВикинутому в пустелі Атакама одягу дають друге життяЯку країну визнали найщасливішоюКовбаса з єнотів — новий делікатес у НімеччиніНемає джерел: через забруднення іракці змушені купувати питну водуГабонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вазиЯрмарок колекційних іграшок: як сотні фунтів віддають за «старий пластик»У Ріо намагаються зупинити спалах лихоманки денге до кульмінації карнавалуПогорільці в Чилі відновлюють своє житло

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: