16.03.2024
Телеканал NTD

Мертва риба й скати: що спричинило лихо в затоці Сан-Франциско

Мертва риба й скати: що спричинило лихо в затоці Сан-Франциско

Окуні, скати та інші морські жителі. Таку картину можна побачити коло берегів затоки Сан-Франциско. Лихо почалося..

Дата завантаження: 2024-05-16

video

Окуні, скати та інші морські жителі. Таку картину можна побачити коло берегів затоки Сан-Франциско. Лихо почалося через небувале поширення токсичних водоростей.

Цвітіння почалося наприкінці липня. Через це вода забарвилася в каламутно-коричневий колір, а на кілометри довкола тепер поширюється сморід.

[Сара Мосс, біолог]:
«Ніколи не бачила нічого подібного. Неймовірно, скільки там дохлої риби, причому всіх розмірів. Я бачила трьох мертвих скатів. <…> Запах завжди був неприємним, але за останні кілька тижнів через цвітіння водоростей він посилився».

Засилля водоростей пояснюють великою кількістю стічних вод, які потрапляють до затоки. У них є азот і фосфор, які прискорюють розмноження.

[Джо Розенфілд, дослідник]:

«Часто водорості цвітуть на краю затоки. Це не рідкість, але зазвичай це ізольоване явище, яке триває лише кілька днів. А зараз вода цвіте вже понад місяць і в усій затоці Сан-Франциско. Масштаби й тривалість нечувані».

Водночас риба вмирає й у водоймах, що коло затоки, зокрема в озері Меррітт.

[місцева жителька]:
«Я ніколи не бачила озеро Меррітт таким. За малих літ я гуляла вздовж нього з мамою й бабусею. По суті, я проходжу мимо п’ять днів на тиждень. Учора не ходила. Але чула з розповідей інших».

[місцевий житель]:
«Ніколи не бачив води такого кольору. Я дуже здивувався, коли минулого тижня вперше побачив, що вода стала іншою. Подумав, що це небезпечно. Ми з онуком збиралися порибалити, але передумали».

Біологи кажуть, що єдиний спосіб зупинити лихо — це очистити стічні води до рівня, який би не спричинював цвітіння. Але на це треба багато грошей.
Коротке посилання на цю сторінку:

Мертва риба й скати: що спричинило лихо в затоці Сан-ФранцискоУ передмісті Парижа відкрилося Олімпійське селищеГаїті закликає міжнародну спільноту запобігти геноциду в острівній державіЯк у популярному туристичному місті Таїланду справляються з мавпячим свавіллямВикинутому в пустелі Атакама одягу дають друге життяНайбільшу у світі дерев’яну вітряну турбіну збудували у ШвеціїЖиття на мосту: як бразильці рятуються від повенейУ Пуерто-Рико оголосили надзвичайну ситуацію через лихоманку денгеМарокко: лазні закриті, води немає

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: