16.05.2024
Телеканал NTD

Уйгури в Туреччині незадоволені новим звітом ООН про ситуацію в Китаї

Уйгури в Туреччині незадоволені новим звітом ООН про ситуацію в Китаї

Уйгурка Мукрім витирає сльози, коментуючи новий міжнародний звіт ООН про становище її земляків у Китаї. Вона..

Дата завантаження: 2024-05-16

video

Уйгурка Мукрім витирає сльози, коментуючи новий міжнародний звіт ООН про становище її земляків у Китаї. Вона незадоволена, що документ вийшов так пізно.

[Мукрім Абітоглу, уйгурка, яка живе в Туреччині]:
«Минуло п’ять років. Китай убиває нашу молодь, наші діти стають сиротами. Того, що ООН робить зараз, недостатньо. Якби у світі була людяність, Китай не скоїв би так багато».

Мукрім живе з дочкою в Туреччині, куди втекла від гонінь у КНР. Ось уже п’ять років як вона не може нічого дізнатися про свого чоловіка й двох інших дітей.

[Мукрім Абітоглу, уйгурка, яка живе в Туреччині]:
«Ми подали скарги в 15 країнах. Приїжджали журналісти. Ми розмовляли з ними, але нічого хорошого не було. Ми не можемо отримати жодних новин».

У звіті УВКПЛ ООН, який вийшов 31 серпня, сказано, що стосовно уйгурів та інших мусульман у Китаї застосовують довільні й вибіркові арешти, і це може бути злочином проти людяності.

Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет, яку розкритикували деякі дипломати й правозахисні організації за надто м’яке ставлення до Китаю, опублікувала документ лише за кілька хвилин до закінчення її чотирирічного терміну повноважень. Вона відвідала Китай у травні.

Уйгури, які проживають у Туреччині, розчаровані.

[Абдусселам Теклімакан, голова східнотуркестанського руху]:
«Цей звіт не мав з’явитися в середині 2022 року. Після повідомлення у 2019 році виникла потреба в терміновому розслідуванні, бо цю ситуацію не можна відкладати на потім. Коли знищують націю, не можна дивитися на це кілька років».

Управління Верховного комісара ООН з прав людини рекомендувало китайській владі негайно звільнити всіх, хто перебуває в ув’язненні. За даними розслідувань, у регіоні Сіньцзяну в так званих центрах профосвіти утримують до мільйона уйгурів.

Компартія Китаю рішуче заперечує наявність будь-яких порушень. Тим часом у ЄС кажуть, що зараз уважно вивчають звіт і найближчим часом дадуть свою відповідь.
Коротке посилання на цю сторінку:

Уйгури в Туреччині незадоволені новим звітом ООН про ситуацію в КитаїДруга найбільша в історії Техасу пожежа знищує будинкиТепловий стрес охоплює дедалі більше територій ЄвропиЗруйнований міст у Балтіморі: кадри через 10 днів після аваріїВиснажлива спека заважає філіппінським школярам здобувати знанняВирощування календули процвітає в Єгипті, попри економічний спадКовбаса з єнотів — новий делікатес у НімеччиніПогорільці в Чилі відновлюють своє житлоУ Гаїті біженці змушені жити в поганих умовах у тимчасових притулкахУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під суд

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: