29.10.2024
Телеканал NTD

Польські діти раді скасуванню домашнього завдання, а ось батьки спантеличені

Польські діти раді скасуванню домашнього завдання, а ось батьки спантеличені

11-річна полька Ола Козак радіє змінам. Уряд Польщі обмежив кількість домашніх завдань у молодших та середніх..

Дата завантаження: 2024-04-29

video

11-річна полька Ола Козак радіє змінам. Уряд Польщі обмежив кількість домашніх завдань у молодших та середніх класах школи.

[Ола Козак, школярка]:

«Я щаслива, бо ці домашні завдання мені не надто подобалися. Більшість учнів у моєму класі вранці переписували завдання в того, хто їх зробив, або списували з інтернету. Тож у них не було сенсу».

Уряд прем’єр-міністра Дональда Туска скасував домашні завдання на тлі широкої дискусії щодо потреби модернізувати польську систему освіти.

На думку критиків, у ній приділяють дуже багато уваги зубрінню та домашнім завданням і недостатньо — критичному мисленню та творчості.

Тепер учителі більше не даватимуть обов’язкових домашніх завдань дітям з першого по третій клас. У четвертому-восьмому класах домашнє завдання буде необов’язковим, і його не враховуватимуть, коли ставитимуть оцінки.

Зміни подобаються не всім. Навіть батьки Оли розділилися в думках.

[Павел Козак, тато Оли]:

«Якщо щось допоможе учням діставати більше задоволення від навчання, то, мабуть, це для них добре».

[Магда Козак, мама Оли]:

«Мені це не подобається, бо (домашнє завдання) — це спосіб закріпити вивчений матеріал. Це також допомагає бути в курсі того, чого насправді навчилася дитина й що відбувається в школі».

Голова польської профспілки вчителів уважає, що домашні завдання скасували без належних консультацій з викладачами.

[Славомир Броняж, голова польської профспілки вчителів]:

«Загалом учителі вважають, що це сталося надто швидко, надто поспішно».

Про скасування домашніх завдань заговорили, коли 14-річний Мачек Матушевський виступив під час передвиборчої кампанії Дональда Туска й сказав, що діти не мають часу на відпочинок.

[Мачек Матушевський, школяр]:

«Це проблема всіх польських шкіл: порушуються права дітей. Приміром, право на відпочинок. У вихідні ми робимо домашні завдання, а щопонеділка проводять контрольні роботи. І задають стільки, що не лишається часу на відпочинок».

Варто зазначити, що кожен новий уряд Польщі намагався внести зміни до системи освіти. Нинішній обіцяє підвищити зарплати вчителям та провести інші реформи.
Коротке посилання на цю сторінку:

Польські діти раді скасуванню домашнього завдання, а ось батьки спантеличеніУ Гонконгу запроваджують заборону на одноразовий пластиковий посудЧерез посуху на півдні Іспанії затвердили нові обмеження та заходиООН: голодна смерть загрожує 220 000 дітей у СуданіЗруйнований міст у Балтіморі: кадри через 10 днів після аваріїРік після землетрусу: як у Туреччині відновлюють життяІзраїль: БАПОР найняло понад 450 бойовиків ХАМАСуНайбільшу у світі дерев’яну вітряну турбіну збудували у ШвеціїМігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансуванняУ Норвегії розводять песців, щоб урятувати їх від вимирання в Скандинавії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: