27.03.2024
Телеканал NTD

Старе місто Баку приваблює туристів стародавніми палацами, мечетями та караван-сараями

Старе місто Баку приваблює туристів стародавніми палацами, мечетями та караван-сараями

Це Ічері-шехер, або Старе місто. Звідси почалась історія сучасного Баку — столиці Азербайджану. Через Ічері-шехер проходили..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Це Ічері-шехер, або Старе місто. Звідси почалась історія сучасного Баку — столиці Азербайджану. Через Ічері-шехер проходили каравани торговців, які везли товари Великим шовковим шляхом. Тут швартувалися кораблі, що перевозили товари зі сходу на захід. А якийсь час Ічері-шехер був столицею Держави Ширваншахів.

[Вафа Гулієва, історик]:

«Держава Ширваншахів існувала з VI по XVI століття. Баку завжди був для нього важливою фортецею. У XII столітті після руйнівного землетрусу в Шемахи Ширваншахи вирішили перенести столицю в Ічері-шехер. Чому? Тому що Баку вже був великим торговельним центром».

Вулиці та стіни Старого міста зберігають пам’ять про багато історичних подій. Згідно з християнською легендою, тут стратили святого Варфоломія — одного з апостолів Ісуса Христа. Ічері-шехер пережив арабський халіфат, а в епоху Чингісхана бачив біля своїх стін монголів. Фортецю також штурмували іранські шахи та війська Російської імперії.

Під час нафтового буму, що тривав із середини XIX по початок XX століття, Баку почав розростатися. Саме тоді з’явилася назва «Ічері-шехер».

У місті збереглися мечеті, караван-сараї та лазні. У деяких стародавніх будинках відкрилися готелі, кафе, ресторани та музеї.

Найважливіші пам’ятки Ічері-шехера: палац Ширваншахів, Дівоча вежа та мечеть Мухаммеда. Це архітектурні об’єкти світового значення.

[Ільхама Казумова, екскурсовод]:

«Палацовий комплекс Ширваншахів дивує туристів пишнотою, тонким різьбленням по каменю, кам’яним орнаментом та ефектом легкості, який виникає через чергування вертикальних і горизонтальних ліній».

Дівоча вежа — символ Баку. Про неї складено кілька легенд. Одна з них розповідає, що з вершини вежі царська дочка кинулася в море, щоб не виходити заміж за нелюба.

[Ільхама Казумова, екскурсовод]:

«У Середньовіччі Дівоча вежа була частиною фортифікаційних споруд та виконувала оборонні функції. Тому розумніше трактування назви, ґрунтується на тому, що за часів воєн вежу жодного разу не захопив противник. Оскільки вона була непереможною, її називали Дівочою вежею. Це був символ неприступності».

У Старому місті також є 29 історичних пам’яток національного значення.

Хоча Ічері-шехер схожий на великий музей, тут живуть люди. Більшість присвятила себе творчості. Мір Теймур Мамедов має одну з найвідоміших майстерень. Скульптор каже, що місцеві жителі — одна велика родина.

[Мір Теймур Мамедов, скульптор]:

«Ми маємо прислів’я: близький сусід кращий за далекого родича. В Ічері-шехері традиції — це неписаний закон. Якщо я бачу, що дочка чи син сусіда у важкій ситуації, то маю допомогти. Я ніколи не пройду повз, сказавши, що це не мої діти. У нас такі традиції».

Ічері-шехер також славиться ресторанами, де подають страви національної кухні.

У 2000 році Старе місто Баку стало першим об’єктом в Азербайджані, унесеним до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.
Коротке посилання на цю сторінку:

Старе місто Баку приваблює туристів стародавніми палацами, мечетями та караван-сараямиБоснійська майстриня створює картини з повсті та рятує старовинне ремеслоВ Азербайджані вперше провели Національний фестиваль килимівChristian Dior присвятив колекцію от-кутюр спортуРекорд Книги Гіннеса: інсталяцію з 3000 лампочок із сонячними батареями зробили в ОАЕНепальська альпіністка побила рекорд з найшвидшого сходження на ЕверестСекрет розкрито: як туристи роблять фото в Ріо, на якому вони неначе висять над урвищемТвори мистецтва з обрізків робить єгипетський теслярВиставку в Лондоні присвятили захопленням британцівВпливовій жінці-вікінгу присвятили виставку в Данії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: