25.03.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (31 липня по 5 серпня)

Огляд світових подій (31 липня по 5 серпня)

1. Балістичні ракети й винищувачі: Китай проводить навчання в Тайванській протоці Масштабні навчання Китай Китай підняв..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

1. Балістичні ракети й винищувачі: Китай проводить навчання в Тайванській протоці

Масштабні навчання
Китай

Китай підняв у небо понад 100 винищувачів, провів маневри коло 10 бойових кораблів, а також випустив десятки балістичних ракет поблизу Тайваню. Найбільші навчання країни в Тайванській протоці почалися наступного дня після візиту спікера палати представників США Ненсі Пелосі в межах її азійського туру до частково визнаної держави.

Вона стала першим за 25 років чиновником США такого рангу, який відвідав острів. Візит спричинив запеклий протест китайської компартії, яка називає Тайвань бунтівною провінцією КНР.

У зв’язку із запуском ракет головний аеропорт Тайваню скасував десятки міжнародних рейсів. Також міноборони підняло в небо винищувачі. Це було потрібно, щоби перекрити доступ літакам КНР, щонайменше 22 з яких уже заходили до повітряної зони Тайваню. Також над невеликими островами Тайваню засікли чотири китайські безпілотники.

П’ять балістичних ракет, які випустив Китай, уперше впали у виключній економічній зоні Японії. Про це заявив міністр оборони Нобуо Кісі. Ця зона простягається на 370 кілометрів від зовнішніх кордонів територіальних вод країни.

[Нобуо Кісі, міністр оборони Японії]:
«Ми рішуче осуджуємо запуски, бо вони викликають великі побоювання щодо безпеки нашої країни та безпеки нашого народу».

Раніше в частину цих вод падали ракети з Північної Кореї.

Білий дім засудив запуск балістичних ракет з боку Китаю, назвавши це безвідповідальним кроком. Представник Держдепу США також сказав, що адміністрація Байдена відклала давно заплановане випробування міжконтинентальної балістичної ракети «Мінітмен III», щоб уникнути ескалації напруженості.

На Тайвані Пелосі зустрілася з президентом Цай Інвень і виступила перед парламентом. Потім вона полетіла до Південної Кореї, після чого вирушила до Японії.

2. Двоє людей згоріли в машині під час лісових пожеж у Каліфорнії

Найбільша пожежа цього року
штат Каліфорнія, США

Двоє загиблих знайдено у згорілому авто на півночі Каліфорнії в США. Тут уже кілька днів вирує пожежа «Маккінні». Добровольці прочісують місцевість, шукаючи тіла.

Пожежа виникла минулого тижня в заповіднику Кламат біля кордону з Орегоном. Причина поки невідома. В окрузі Сискію оголошено надзвичайну ситуацію.

Щонайменше 2000 жителів мусили виїхати з дому. Зараз вони в тимчасовому притулку. Полум’я охопило 225 квадратних кілометрів. Ця пожежа — найбільша в Каліфорнії за цей рік.

Матеріальних збитків поки не підрахували. Але відомо, що згоріло не менш як сто будівель. Ще майже 5000 у зоні небезпеки.

[Роджер Деррі, житель округу Сискію]:
«Наші 100-річні будинки, мій дім, зведений 1920 року, згоріли. Мисливський і рибальський будиночок нашого сусіда теж. Мерія згоріла вщент. Від поштового відділення лишилася купа попелу. Ми багато втратили».

1 серпня в районі пожежі почався дощ. Це трохи зупинило поширення вогню. Однак ліс у заповіднику надто сухий. До пожежі тут була спека, а зараз почастішали грози. Удар блискавки може спричинити нове займання.

Тим часом у штаті Кентукі після злив тривають повені. Загинуло 37 осіб, зокрема чотири дитини. Багато хто зник безвісти. У шести округах діє режим надзвичайної ситуації. Сотні людей евакуювалися. Синоптики прогнозують посилення опадів у регіоні.

3. Лідера «Аль-Каїди» Аймана аз-Завахірі ліквідував американський безпілотник

Ліквідація Аймана аз-Завахірі
Кабул, Афганістан

Президент Джо Байден підтвердив у понеділок ліквідацію другого лідера радикального ісламістського терористичного угруповання «Аль-Каїда». 71-річного Аймана аз-Завахірі було вбито в його штаб-квартирі в Кабулі за допомогою американського безпілотника.

Байден повідомив, що ніхто більше не постраждав. Удару завдали в той момент, коли лідер угруповання усамітнився.

Завахірі десятиліттями був однією з головних цілей США. За його голову призначили нагороду розміром 25 мільйонів доларів. Відомо, що він був наступником бен Ладена та допомагав координувати напад, учинений 11 вересня 2011 року в США, унаслідок якого загинуло майже 3000 людей.

[Джо Байден, президент США]:
«Відколи 11 років тому Сполучені Штати Америки помстилися бен Ладену, Завахірі став лідером “Аль-Каїди”. Утікши, він координував діяльність підрозділів “Аль-Каїди” в усьому світі, зокрема здійснював оперативне управління й закликав нападати на цілі в США».

У Білому домі сподіваються, що смерть Завахірі завдасть серйозного удару угрупованню і зменшить його здатність діяти та вчиняти теракти.

Поруч із місцем, куди було завдано удару, можна було побачити озброєних талібів. Тепер Вашингтон звинувачує у приховуванні Завахірі «Талібан» — угруповання, яке рік тому захопило владу в Афганістані.

До цього впродовж багатьох років уважали, що Завахірі переховується десь на неприступному кордоні між Пакистаном та Афганістаном.

Водночас кілька разів ходили чутки про його смерть, і довгий час повідомляли, що він має погане здоров’я.

Атака безпілотника — перший відомий удар США по цілі в Афганістані, відколи в серпні 2021 року американські війська та їхні союзники залишили країну.

4. Практично за крок до війни: влада Косова поступилася

Крок назад
Косово ― Сербія

Косівська поліція закрила свої два КПП на півночі країни. Це сталося після того, як місцеві серби почали зводити барикади й перекривати дороги. Вони протестували проти розпорядження замінити сербські автомобільні номери на косовські.

Протестувальники перегородили вантажівками з гравієм та іншою технікою дороги до двох прикордонних переходів — «Яринє» та «Брняк». Вони розташовані в районах, де серби становлять більшість.

Як наслідок, косовська поліція заявила, що вона мусила закрити пункти перетину кордону. Вона також повідомила, що пролунали постріли в бік поліційних підрозділів, але, на щастя, ніхто не постраждав.

Ситуація почала загострюватися після того, як косовський уряд дав 60 днів на зміну автомобільних номерів. Крім того, з 1 серпня всі громадяни Сербії, які відвідують Косово, мали отримувати на кордоні дозвіл на в’їзд.

Аналогічне правило застосовує сербська влада щодо косоварів, які відвідують Сербію.

Президент Сербії Александр Вучич закликав до збереження миру.

[Александр Вучич, президент Сербії]:
«Я ще раз прошу албанців схаменутися, а сербів — не піддаватися на провокації і не робити нічого, що може призвести до конфлікту».

14 років тому Косово проголосило незалежність від Сербії. Відтоді коло 50 тисяч сербів, що живуть на півночі частково визнаної держави, користувалися номерними знаками й документами, виданими сербською владою, і відмовлялись визнавати незалежність Косова.

Практично за крок до війни офіційна Приштина ухвалила рішення тимчасово поступитися. Тож сербські документи та номери будуть чинними в Косові ще до 1 вересня.

Крихкий мир між Сербією і Косовом підтримує місія НАТО. У її складі — 3770 військовиків.

5. Припинення вогню продовжили, але єменці сподіваються на тривале перемир’я

Припинення вогню продовжили
Сана, Ємен

Двомісячне припинення вогню в Ємені продовжили, проте легше не стало. Люди та міжнародні уряди домагаються, щоб перемир’я стало постійним.

Утім, сторони, що воюють, поки до цього не готові. Вони обмінюються звинуваченнями. Міжнародна коаліція звинувачує повстанців-хуситів у тому, що ті не відкрили основні дороги у місті Таїз, за ​​яке тривали бої. Хусити стверджують, що до порту Ходейди не доставили погоджену кількість суден із пальним.

На вулицях столиці Сани люди раді угоді, але сподіваються на триваліше перемир’я.

[Мухаммад аль-Кауд, житель Ємену]:
«Єменці хочуть угоду, яка вивела б їх із цієї чорної смуги. Хочемо, щоб зняли облогу, щоб виплачували зарплату й щоб повернувся мир».

[Суфіан аль-Тхавр, житель Ємену]:
«Якщо в цій угоді не буде прописано конкретні кроки, які стосуватимуться громадян, такі як припинення облоги, відкриття всіх КПП, дозвіл на подорожі та виплата зарплат, тоді цей договір буде таким самим, як і всі попередні. Це буде просто час для воєнної паузи».

[Абдулрахман Мутахар, житель Ємену]:
«Підписання угоди має бути ключовим кроком до миру. Потрібно, щоби почали виплачувати зарплати, а нацбанк здійснив інтеграцію національної валюти. Люди дуже страждають. Попередні угоди були марними».

Війна в цій країні, що на південному заході Азії, триває понад сім років. Коаліція на чолі з Саудівською Аравією протистоїть проіранським хуситам, які захопили владу на півночі Ємену. Конфлікт забрав життя десятків тисяч людей і спричинив голод.

В ООН кажуть, що розширене перемир’я дасть змогу видати зарплати в державному секторі, відкрити дороги, збільшити кількість рейсів із Сани, а також забезпечити регулярне постачання Ходейди пальним.

6. Індія підтвердила перший випадок смерті від віспи мавп

Перший випадок смерті
Віспа мавп в Індії

Індія підтвердила першу в країні смерть від віспи мавп. Помер молодик у штаті Керала. Це п’ята жертва за нинішній спалах епідемії у світі. До цього три людини померли в Іспанії та одна в Бразилії.

Міністр охорони здоров’я штату Керала каже, що хворий повернувся з Об’єднаних Арабських Еміратів уже із симптомами.

Чоловіка відправили до лікарні, бо його стан різко погіршився, були проблеми з диханням.

[Віна Джордж, міністр охорони здоров’я штату Керала]:
«Його поклали до приватної лікарні в ніч із 27 на 28 липня й під’єднали до апарата ШВЛ. Потім нам повідомили, що він тестувався на віспу мавп в ОАЕ й має позитивний результат».

У країні виявили щонайменше п’ять випадків віспи мавп. А загалом у світі з травня їх уже понад 22 тисячі у 80 країнах. Більшість у Європі.

Раніше вірус мавп реєстрували здебільшого в Центральній та Західній Африці. Саме там були найбільші спалахи захворювання. Але недавно його почали виявляти в багатьох розвинених країнах.

Як передається вірус, поки не відомо. Раніше вважали, що люди заражаються від тварин. І зазвичай спалахи обмежувалися однією громадою. Але тепер припускають, що головний шлях передання — контакт зі шкірою хворого. До того ж серед інфікованих чоловіків переважають ті, що мали статеві контакти з іншими чоловіками.

Утім, експерти ВООЗ поки не підтвердили, що віспа мавп передається статевим шляхом.

Тим часом в Африці, здебільшого в Нігерії та Конго, зафіксували 75 смертей із підозрою на віспу мавп. Там поширюється смертоносніший штам вірусу.

У західних країнах реєструють тип вірусу, який рідко призводить до смерті. Люди зазвичай одужують упродовж кількох тижнів.

Серед симптомів — висока температура, біль у тілі, озноб, утома й висип на шкірі.

7. «Усе зруйновано»: жителі Кентукі прибирають завали після повені

Після лиха
Кентукі, США

[жителька Кентукі]:
«Вам потрібні харчі? Може, підгузки? Дуже шкода ваш будинок!»

З такими запитаннями ця сім’я звертається до всіх зустрічних. Вона їздить гірськими районами штату Кентукі й допомагає тим, хто постраждав від недавньої масштабної повені.

Рясні дощі спричинили справжнє лихо. Вода змивала будинки й машини. Багатьом тепер потрібні найелементарніші речі. Наприклад, швабри, щоби прибратися вдома.

[жителька Кентукі]:
«Усе зруйновано: чотири трейлери, хлів, дім і парковання».

У мішках снеки, консерви, крупи та борошно. Іноді роздають напої робітникам, що трапляються дорогою.

[жителька Кентукі]:
«Мені подобається це робити: давати людям їжу й усе інше — те, що їм дуже треба. Так я почуваюся щасливою».

[житель Кентукі]:
«Не знаю, почуваюся так, ніби це Бог хоче, щоб я так робив».

[жителька Кентукі]:
«Чудово. Я так тобою пишаюся. Хочеться плакати. Саме тому ми це робимо — бо цього від нас хоче Бог».

Повені забрали життя щонайменше 37 осіб, зокрема чотирьох дітей.

Багато людей були не готовими до такого раптового приходу води. Також у деяких районах зійшли зсуви.

Влада називає це лихо найжахливішим в історії штату. Кажуть, що на пошуки тіл загиблих піде кілька тижнів.

[Діна Лінн, співвласниця юридичної фірми]:
«Спочатку було дуже важко й сумно бачити уламки того, заради чого ми так старанно працювали. Та ми дякуємо Богові за те, що ми й наші близькі живі. Дуже співчуваємо тим, хто втратив значно більше. Зараз намагаємося допомогти всім, кому можемо».

Повені стали другим великим лихом, яке сталося в Кентукі за сім місяців. У грудні тут промчала низка торнадо. Тоді загинуло коло 80 осіб.

8. Без підсвічення та фонтанів: німецький Аугсбург почав економити

Підсвічення вимкнули
Аугсбург, Німеччина

Цього літа в багатому баварському місті Аугсбург вечорами дуже темно й тихо.

Фасади історичних будівель у центрі не освітлені, вуличні ліхтарі приглушені, а більшість фонтанів не працює.

Аугсбург, як і багато інших міст Німеччини, почав економити енергію. Через паливну кризу, яка охопила Європу, треба економити газ, щоб пережити зиму.

[місцевий житель]:
«Думаю, це гарна ідея, бо настала енергетична криза, яку треба вирішувати разом. Кожен має робити внесок. Підсвічування громадських будівель — не найнеобхідніша річ».

[місцевий житель]:
«Дуже гарна ідея. Показує, що місто докладає зусиль, щоб заощадити трохи енергії. Не впевнений, що ці зусилля справді будуть корисними, а не просто про людське око. Та все ж добре показати, що енергію можна економити».

[місцевий житель]:
«Кожен може зробити невеликий внесок у розв’язання проблем суспільства».

Європейські країни шукають способів, як зменшити споживання, щоб наповнити резервуари перед наближенням холодів.

У Франції вже організували спеціальні робочі групи, які розв’язують це питання, а в Італії уряд розпорядився зменшити кондиціювання та опалення громадських будівель.

Водночас Німеччина — одна з країн, які більше за інші залежить від російського газу. Тому тут перейшли вже до другої фази триступеневого плану реагування на надзвичайну ситуацію в енергетичній галузі.

[Ева Вебер, мер Аугсбурга]:
«Для мене було дуже важливо показати жителям Аугсбурга, що на нас чекають справді важкі часи. Ось чому ми вимкнули підсвічення історичних будівель, і фонтани вже не працюють так довго, як раніше».

Коло половини домогосподарств Німеччини використовують газ для опалення, а приблизно 13 % електроенергії країна виробляє з викопного палива. Також у найбільшій економіці Європи на газ припадає третина енергетичних потреб промисловості.

9. Індустрія іграшок Індії процвітає через зменшення китайського імпорту

Історія індійських іграшок
Делі, Індія

Індійська промисловість іграшок переживає піднесення. І все завдяки тому, що країна запровадила нові вимоги до якості товарів, які імпортує. Після цього почали завозити менше іграшок із Китаю.

Власники фабрик у Делі кажуть, що тепер усе виробляють на місці.

[Віпін Джавал, власник компанії ― продавця іграшок]:
«Раніше всі ці іграшки імпортували з Китаю і продавали в Індії. Однак тепер ми почали місцеве виробництво».

Бюро індійських стандартів оголосило нові правила торговельного імпорту іграшок у 2020 році. Китай їх не дотримувався. Тож Індія почала нарощувати власне виробництво, і навіть збільшила імпорт до інших країн.

[Віпін Джавал, власник компанії ― продавця іграшок]:
«Ми не могли нічого імпортувати з Китаю, бо його товари не відповідали стандартам. Тепер ми виготовляємо все, що раніше завозили».

До серпня 2020 року на Китай припадав великий відсоток імпорту іграшок до Індії. Потім прем’єр-міністр Нарендра Моді закликав до ребрендингу індійської історії іграшок.

Як наслідок, уже до 2021-го Індія почала експортувати на 60 % іграшок більше, ніж у 2018 році.

Внутрішній ринок також процвітає. Іграшки країни становлять значну частку торгівлі, бо, наприклад, дітей віком до шести років в Індії понад 158 мільйонів.

10. Болівійські мініелектрокари виходять на ринок Латинської Америки

Стартап будує мініелектрокари
Кочабамба, Болівія

Такі крихітні тримісні електрокари робить болівійський стартап. Машина розганяється до 55 кілометрів за годину. Запас ходу — 55 кілометрів. Заряджається від побутової розетки.

Такі машини разів у десять дешевші за «теслу». Коштують від шести до восьми тисяч доларів. Власники стартапу мають надію, що їхнє творіння завоює ринок електрокарів Латинської Америки.

[Хосе Карлос Маркес, співвласник компанії ― виробника мініелектрокарів]:
«Зазвичай, коли чують слово «електромобіль», люди думають про “теслу”. Але це те ж саме, що думати, ніби всі бензинові авто — “бе-ем-ве” або “мерседеси”. Як і “тесла” вони чудові. Ми всі такі хочемо. Але в латиноамериканській реальності цього навряд чи можна досягти».

За два з половиною роки стартап збудував коло 400 електромобілів. У цих авто покупці цінують можливість заощадити на заправлянні.

[власниця електромобіля]:
«За місяць на заряджання йде близько десяти доларів США. Іноді їжджу до іншого міста. Машиною користуюся щодня та постійно заряджаю. Виходить економніше, ніж з машиною з бензиновим двигуном. Наприклад, моя мама витрачає за тиждень стільки, скільки я за місяць».

Власники стартапу хочуть знизити ціну електромобіля й таким чином привабити більше покупців. Для цього потрібні батареї місцевого виробництва, а не імпортні. Болівія має великі родовища літію. Однак без іноземних інвестицій країна не зможе створити велику видобувну інфраструктуру.

Нинішній президент Луїс Арсе планує налагодити виробництво до 2025 року. Однак навіть його союзники вважають, що країна зможе видобувати великі обсяги літію не раніше, ніж за вісім років.

Під питанням і те, чи зможе Болівія сама виготовляти акумулятори. Адже для цього, крім літію, потрібен нікель та кобальт, які країна імпортує.

11. Технологію очищення аркушів від надрукованого вигадали в Ізраїлі

Технологія очищення аркушів
Ізраїль

Цей принтер не зовсім типовий. Він не друкує, а видаляє з аркуша паперу всю фарбу.

Технологію розробила ізраїльська компанія. Її мета — економія природних ресурсів. Завдяки цій лазерній машині кожен аркуш паперу можна використати повторно до десяти разів.

[Барак Екутіелі, голова компанії-розробника]:
«Депринтер дуже схожий на принтер, за винятком того, що він працює навпаки. Ви кладете використаний аркуш у лоток, і починається процес обробки його лазером. Так ви отримуєте чистий аркуш, готовий до нового друку».

У компанії кажуть, що технологія допоможе значно зменшити споживання паперу, а отже, зберегти дерева й допомогти довкіллю.

Такий друк назвали циркулярним.

[Барак Екутіелі, голова компанії-розробника]:
«Ринок циркулярного друку може охопити весь ринок принтерів у його нинішньому вигляді. Сьогодні це лінійний друк, а наша мета — повністю змінити цю галузь. Але зараз ми зосередилися на друку в офісах».

Щоб виробляти папір, треба не тільки вирубувати ліси. Потрібно ще багато води й електроенергії. Утім, перероблення в цій галузі все ж є. Так, у Європі повторно використовують понад 70 % паперу.

Водночас експерти кажуть, що депринтери надійдуть у продаж щонайменше через п’ять років.

12. У Чилі утворилася гігантська карстова вирва діаметром 25 метрів

Карстова вирва
Тьєрра-Амарилья, Чилі

Величезна карстова вирва утворилася на півночі Чилі. Її діаметр — 25 метрів. Глибина — 200. Поруч розташована мідна копальня, яку розробляють канадська і японська компанії.

Западина утворилася біля міста Тьєрра-Амарилья. На думку мера, причина — у надмірному видобуванні корисних копалин.

[Крістобаль Суніга, мер міста Тьєрра-Амарилья]:
«Це найбільша вирва, яку ми бачили за останні роки. Нас це дуже непокоїть, бо процес триває».

Фахівці з’ясовують причину утворення западини. Найближчу шахту поки що закрили.

Карстові вирви виникають там, де є швидкорозчинні гірські породи. Науковці виділяють три типи вирв: поверхневого вилуговування, провальні чи гравітаційні та вирви просмоктування.

Такі западини є в Європі, Азії та Америці.

13. Велика Британія адаптується до середземноморського клімату

Приготування до спекотного майбутнього
Велика Британія

Королівські ботанічні сади К’ю в Лондоні — це 132 гектари ландшафтних парків і більш як 50 тисяч живих рослин.

Сюди приїжджають тисячі туристів. Часті гості й садівники-аматори. Вони хочуть надихнутися і спробувати повторити те саме на своїх ділянках.

Місцеві працівники зазвичай дають поради. Але нині мусять переглядати свої погляди. Вони дедалі частіше враховують те, що погода стає спекотнішою і посушливішою. Це літо виявилося справжнім випробуванням.

[Саймон Тунер, працівник ботанічного саду]:
«Нормального дощу не було, мабуть, уже понад місяць. Ми кілька разів влаштовували полив, але це не вельми допомагає».

Трава дуже суха й схожа на солому. І не лише тут. Але експерти радять не перейматися — згодом газони відновляться.

[Саймон Тунер, працівник ботанічного саду]:
«Трава справді добре адаптується до таких умов, хоча на вигляд жахлива. Але вона здатна вижити й завжди виростає знову».

З 5-го серпня в Гемпширі й на острові Вайт тимчасово обмежать використання води. Під час економії не можна поливати сади й мити машини зі шланга. Також заборонено наповнювати басейни й декоративні ставки.

Унаслідок одного з найпосушливіших літніх сезонів за всю історію спостережень водостік зменшився на чверть. Обмеження запроваджують у регіоні вперше з 2012 року.

Екологи кажуть, що погода в країні дедалі більше нагадує середземноморську. Тепер фермери замислюються над тим, щоб вирощувати рослини, стійкі до спеки.

Цей гравійний сад розташований в Ессексі. Тутешні рослини чудово почуваються без поливу навіть під час нинішньої спеки. Деякі з них не поливали з 1992 року, коли сад було закладено.

Липень 2022-го в країні став найпосушливішим другим місяцем літа з 1984 року й восьмим найпосушливішим за всю історію спостережень, яку ведуть із 1836 року.

Загалом останні вісім місяців стали для Англії найпосушливішими за 45 років.

14. Угорські фермери продають коней, щоб пережити посуху

Фермери потерпають від посухи
Угорщина

Угорський коняр Андраш Ердог хотів лишити цих лошат собі, та через велику посуху не може виростити для них достатньо корму.

Він любить катати на своїх конях місцевих дітей. І все ж цього року йому доведеться тварин продати.

[Андраш Ердог, коняр]:
«Я веду тут сільське господарство майже три десятиліття й не можу пригадати такої великої посухи, щоб у нас було так мало дощів. Проблема в тому, що востаннє хороший дощовий рік був ще у 2018 році. Водосховища були заповнені, а врожаї — багатими. Потім ситуація погіршувалась. Тепер можу сказати, що такого лиха ще ніколи не було».

Цей сільськогосподарський край лежить між двома головними річками Угорщини — Дунаєм і Тисою. Тут вирощують кукурудзу, пшеницю та соняшник.

Однак регіон уразливий до посухи, бо оскільки він розташований вище за рівень річок, земля тут швидко втрачає вологу.

Колись тут було озеро, де купалися місцеві жителі. Але багато років тому воно висохло.

Гергей Лайко повернувся з дружиною до рідного села три роки тому. Купили ферму та трьох коней.

Цього року хотіли почати розводити овець, свиней та курей. Але посуха завадила їхнім планам.

[Гергей Лайко, фермер]:
«Люди тут постійно кажуть, що, можливо, нам слід перейти на пустельні види: арабські породи коней, ківі замість картоплі, верблюдів. Такі в нас тепер сумні жарти».

У регіоні також є сотні зрошувальних каналів. Але оскільки взимку та навесні дощів майже не було, вони теж пересохли.

15. Бари й ресторани Іспанії зобов’яжуть безплатно видавати клієнтам залишки їжі

Безплатна їжа для собак
Іспанія

Бари й ресторани в Іспанії незабаром муситимуть пропонувати клієнтам безплатні так звані собачі сумки. У них можна буде забрати додому залишки їжі.

Законопроєкт, як очікують, набуде чинності з 1 січня 2023 року. Він також вимагатиме від усіх підприємств харчового ланцюжка розробити план зменшення харчових відходів.

Щорічно в країні викидають 1400 тонн харчів. Це 21 кілограм на людину із середньою вартістю 250 євро.

Водночас деякі ресторани вирішили діяти вже зараз.

[Жуан Нугейр, офіціант]:
«Ми адаптували меню так, щоб готувати під певну кількість клієнтів. Це 15–20 осіб щодня. Надлишку майже немає. Але той, що є, ми пропонуємо вечорами як закуски до напоїв. Водночас, якщо щось залишається, завжди можемо загорнути їжу із собою».

Закон зобов’яже магазини й супермаркети знижувати ціни на продукти відповідно до того, як наближатиметься кінцевий термін придатності. Також їм запропонують жертвувати такі товари продовольчим банкам.

Деякі супермаркети вже дотримуються майбутнього закону. Наприклад, тут на такі товари діють знижки. Також такі продукти можуть подарувати працівникам чи постійним клієнтам.

Водночас закон рекомендує з уже прострочених продуктів готувати їжу для тварин або виробляти добрива чи біопаливо.

Якщо ресторани, бари й супермаркети не виконуватимуть вимог, їм загрожують штрафи на суму до 60 тисяч євро.

За даними ООН, у всьому світі викидають третину харчів.

16. Найбільший у світі швейцарський прапор повісили на горі в Альпах

Найбільший національний прапор
Швейцарія

Гігантський національний прапор розгорнули на альпійському схилі у Швейцарії. Нині це найбільший швейцарський прапор у світі. Його повісили з нагоди Національного свята країни.

[Сара Беш, організаторка]:
«Розміри прапора — 80 на 80 метрів, площа — 6400 метрів квадратних. Його вішають на схилі гори Сентіс уже ввосьме».

На виготовлення прапора пішло 600 годин. Його вага — 700 кілограмів. Стяг вішали 22 особи.

Національне свято Швейцарії присвячене заснуванню Швейцарської Федерації. Його відзначають 1 серпня. Цього дня багато хто вивішує вдома стяг.

У 2009 році на горі Сентіс повісили прапор розміром 120 на 120 метрів і вагою 1200 тонн. Він провисів три дні, після чого його розірвав сильний вітер.

17. У США шукають людину, яка виграла в лотерею більш як мільярд доларів

Джекпот Mega Millions
Іллінойс, США

Гонитва за другим за величиною джекпотом Mega Millions завершилася. У районі Чикаго один білет виграв мільярд 337 мільйонів доларів.

Його купили на заправці в Дес-Плейнс приблизно за 30 кілометрів від центру Чикаго. Хто став переможцем, ще не зрозуміло. Директор лотереї штату Іллінойс закликав усіх перевірити свої білети.

Виграшний білет купили лише за два долари. Водночас людина вгадала всі шість номерів.

Тепер вона матиме вибір: або отримати всі гроші відразу, або погодитися на щорічні виплати впродовж 30 років.

Згідно з вебсайтом Mega Millions, більшість переможців обирають одноразову виплату, яку обкладають величезним податком. Цього разу переможець отримає на руки лише 780 мільйонів.

Це третій за величиною джекпот серед усіх лотерей США й найбільший у штаті Іллінойс. Це також другий за величиною виграш у 20-річній історії Mega Millions. Найбільшим уважають джекпот — мільярд 537 мільйонів доларів, який виграли в Південній Кароліні в жовтні 2018 року.

Минулого разу Mega Millions розіграла свій грошовий приз у середині квітня. Тоді джекпот становив 20 мільйонів доларів.

Половина виторгу від продажу кожного білета Mega Millions залишається в штаті, у якому його було продано. Ці гроші йдуть на освіту й пенсії державним службовцям.

Водночас роздрібні продавці одержують бонус розміром 1 % продажу виграшного білета. Максимальна його сума становить 500 тисяч доларів.

18. Собор Паризької Богоматері обіцяють відкрити у 2024 році

Нотр-Дам відкриють 2024 року
Париж, Франція

Собор Паризької Богоматері відновлюють після пожежі. Робота почалася понад три роки тому, але на деякий час зупинилася через пандемію. Міністр культури Франції обіцяє, що 2024 року знаменитий храм знову відкриється.

[Ріма Абдул-Малак, міністр культури Франції]:
«Ми впевнені, що 2024 року більшу частину будівлі буде відреставровано. Собор можна буде відкрити для проведення богослужінь і просто відвідування».

Водночас міністр зазначає, що реставрація триватиме й після 2024 року.

Собор зайнявся 15 квітня 2019 року. Згоріло дві третини дерев’яного даху, зробленого в період із XII по XIII століття. Упав дерев’яний шпиль XIX століття, покритий свинцевими пластинами. Постраждала частина приміщень. Вогонь знищив чотири картини та деякі пошкодив. Також до органа потрапила вода.

Після пожежі президент Емманюель Макрон пообіцяв, що собор Паризької Богоматері відкриють 2024 року. За оцінками експертів, повна реставрація може тривати до 20 років, а її вартість може сягнути мільярда євро.

19. Мінівентилятори допомагають собакам пережити спеку в Японії

Вентилятори для собак
Токіо, Японія

Ось такий маленький вентилятор став порятунком від спеки для собак та котів. Його розробили японські ветеринари й токійський виробник одягу.

Лопаті вентилятора поміщені в круглий корпус з отворами. Прилад важить 80 грамів. Працює від двох пальчикових батарейок. За економного використання їх вистачить на три місяці.

Цього літа Японія, як і багато європейських країн, потерпає від аномальної спеки.

[власниця собак]:
«У таку спеку гуляти із собаками вдень неможливо. Зазвичай я беру із собою сухий лід (щоб охолоджувати собак). Але з вентилятором нам було б зручніше».

Ідея зробити прилад виникла в Рей Удзави, яка очолює компанію з виробництва одягу для вагітних.

[Рей Удзава, голова компанії ― виробника одягу для вагітних]:
«Я часто бачу одяг з охолодженням для людей, тому подумала, що добре зробити щось подібне й для домашніх улюбленців».

Вентилятори надійшли в продаж місяць тому. Коштують 74 долари. Продано вже щонайменше сто штук.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: