19.07.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (3 по 8 липня)

Огляд світових подій (3 по 8 липня)

1. Борис Джонсон пішов із посади: як обиратимуть нового прем’єра Борис Джонсон подав у відставку Лондон,..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

1. Борис Джонсон пішов із посади: як обиратимуть нового прем’єра

Борис Джонсон подав у відставку
Лондон, Велика Британія

Борис Джонсон залишає посаду прем’єр-міністра Великої Британії. Він оголосив про свою відставку на тлі ще одного скандалу, після якого міністри його кабінету почали масово звільнятися.

Тепер у країні мають обрати нового прем’єра. Але як це зроблять?

Кандидатів, які хочуть спробувати себе на вищій посаді, мають номінувати щонайменше два законодавці з Консервативної партії. Потім пройде кілька раундів таємного голосування. Щоразу відсіватимуть тих, хто набрав найменше голосів. Цей процес повторюватиметься доти, доки залишаться два фіналісти.

Потім проведуть ширше голосування поштою, у якому візьмуть участь усі члени Консервативної партії країни. Переможця визнають новим лідером та виконувачем обов’язків прем’єр-міністра.

Хоча він чи вона не буде зобов’язаний оголошувати дострокові вибори, але таке право матиме.

Скільки часу це триватиме, залежить від кількості кандидатів. Також наприкінці липня парламент піде на канікули.

Зараз поки рано прогнозувати, кому дістанеться крісло прем’єра. Утім, уже можна назвати охочих поборотися за цю посаду. Це міністр закордонних справ Ліз Трасс, ексголова МЗС Джеремі Гант і міністр фінансів Ріші Сунак.

2. Масова стрілянина в США на День незалежності

Масова стрілянина
Гайленд-Парк, США

Шістьох людей убито й понад 30 поранено внаслідок стрілянини на День незалежності в США. Чоловік відкрив вогонь по параду в Гайленд-Парку — престижному передмісті Чикаго. У цей час він був на даху однієї з будівель.

Поліція заявила, що ідентифікувала нападника. Це 22-річний місцевий житель Роберт Крімо Третій. Затримати його на місці злочину не вдалося. Правоохоронці оголосили план перехоплення й повідомили, що він їздить на срібній «хонді» 2010 року. Зрештою підозрюваного затримали.

Гвинтівку, з якої стріляв Крімо, знайшли на даху магазину товарів для туризму.

Поранено щонайменше четверо дітей. Вік постраждалих від 8 до 85 років. Один з убитих — громадянин Мексики.

[Дженніфер Банек, судмедексперт округу Лейк]:
«П’ятеро людей загинуло на місці. Усі вони дорослі. Ще один потерпілий помер уже в лікарні».

Свідки розповідають, що стрілянина почалася приблизно за десять хвилин після того, як стартував парад. Тоді сотні людей почали розбігатися в різні боки.

[Амайрані Гарсія, місцева жителька]:
«Я просто боялася за дочку, якій шість років. Я не розуміла, що відбувається. Ми почули постріли, потім люди почали кричати й тікати. Пам’ятаю, скрізь лежали стільці. А я схопила дочку й побігла».

Утім, на цьому інциденти на День незалежності не закінчилися. Ще одна стрілянина сталась у Філадельфії. Там під час святкового концерту та феєрверку відкрили вогонь по двох поліціянтах. Їхній стан стабільний. Нападника шукають.

Нагадаємо, дві попередні масові стрілянини в США сталися в травні. Так, у початковій школі в штаті Техас від рук зловмисника загинуло 19 дітей. За десять днів до цього під час стрілянини в супермаркеті міста Баффало штату Нью-Йорк застрелили десятеро людей.

Президент Джо Байден висловив співчуття постраждалим та сім’ям загиблих. Він також нагадав про реформу щодо зброї, яку нещодавно підписав. За його словами, вона допоможе протистояти «епідемії насильства із застосуванням вогнепальної зброї».

3. Масштабна операція: у Євросоюзі арештували 130 підозрюваних у торгівлі людьми

Арешти та облави
У ЄС накрили мережу з торгівлі людьми

Поліція в усьому Євросоюзі арештувала близько 130 осіб, яких підозрюють у торгівлі людьми. Це була спільна операція, у якій брали участь 22 країни. Про це заявив Європол — поліційна служба ЄС, головний офіс якої в Гаазі.

У німецькому місті Оснабрюк провели обшуки в 36 об’єктах нерухомості й арештували 18 осіб. Водночас, як каже місцева поліція, вона зібрала достатньо доказів.

[Марко Еллерман, прессекретар поліції Оснабрюка]:
«Я можу підтвердити, що цього ранку були арешти, також тривають обшуки. Ми підозрюємо, що діяло міжнародне угруповання з нелегального перевезення людей, зокрема тут, у Німеччині. Його звинувачують у доставлянні сюди нелегальних мігрантів».

Загалом в операції взяло участь 15 країн ЄС, плюс Боснія і Герцеговина, Чорногорія, Північна Македонія, Сербія, Україна, Велика Британія і Ліхтенштейн. Залучили майже 23 тисячі правоохоронців.

[Марко Еллерман, прессекретар поліції Оснабрюка]:
«Цього ранку операцію проводили сотні поліціянтів і спецпризначенців у багатьох країнах. Не тільки в Німеччині, а також у Бельгії, Нідерландах та Великій Британії. Мета рейдів — протидія міжнародній мережі торгівлі людьми і її ліквідація».

Операцію координувало Frontex — прикордонне агентство ЄС. Воно перевірило майже мільйон людей та 200 тисяч транспортних засобів на морських, сухопутних і повітряних кордонах, через які пролягають найжвавіші маршрути до ЄС.

У результаті виявили понад 100 можливих жертв торгівлі людьми.

4. Прем’єр-міністр Ірландії пообіцяв підтримувати Україну

Перший візит до України
Київ, Україна

Ірландія надасть свою політичну підтримку та експертний досвід для прискорення вступу України до Європейського Союзу. Про це в середу заявив прем’єр-міністр Ірландії Міхал Мартін під час зустрічі з президентом Володимиром Зеленським у Києві.

[Міхал Мартін, прем’єр-міністр Ірландії]:
«Ірландія буде з вами на кожному кроці та робитиме все можливе, щоб допомогти вам працювати з європейськими інституціями та Комісією, бо ми в Ірландії змінилися завдяки нашому 50-річному членству в Європейському Союзі й ми хочемо такої ж трансформації і для вас».

Лідери двох країн обговорили підготовку сьомого пакета санкцій проти РФ, а також спільну відповідь на проблеми, які спричинила війна.

Також Міхал Мартін засудив воєнне вторгнення Росії і висловив солідарність і щиру підтримку народу України.

[Міхал Мартін, прем’єр-міністр Ірландії]:
«Хоча ми перебуваємо по різні сторони континенту, ірландці надзвичайно зворушені стражданнями народу України. Ви в наших серцях. Кожне ірландське містечко — це жовто-блакитне море. Ми прийняли майже 40 тисяч українців, які текли від війни. Вони можуть залишатися в Ірландії стільки, скільки їм потрібно».

Перед зустріччю із Зеленським Мартін відвідав Ірпінь, Бородянку та Бучу — міста на Київщині, які дуже постраждали від російських обстрілів. Дорогою він побачив розбомблені склади, торгові центри та автозаправні станції, а також оглянув зруйнований міст у Гостомелі.

Варто зазначити, що це був перший візит Міхала Мартіна до України. Він приїхав на запрошення Володимира Зеленського.

5. Третя повінь цього року: Сідней частково затопило

Знову повінь
Новий Південний Уельс, Австралія

В Австралії вже третя за рік велика повінь. У штаті Новий Південний Уельс приготуватися чи вже евакуюватися порадили 85-м тисячам осіб.

[Ентоні Албаніз, прем’єр-міністр Австралії]:
«Для жителів Річмонда в Гоксбері це вже четверта повінь за 18 місяців. Перед цим у них були лісові пожежі».

Після попередньої повені в річках біля Сіднея й так було багато води. Але зливи, що почалися 3 липня, переповнили їх остаточно. Дощі йшли чотири дні. Потерпає західна околиця Сіднея.

[Колін Брітон, рятувальник]:
«Є такі, хто тільки недавно повністю відновився після попередніх цьогорічних повеней — прибирався, зробив ремонт, замінив речі. І так скоро сталася нова повінь. Це просто жахливо».

Тут працюють рятувальники, серед яких 9000 волонтерів.

[Колін Брітон, рятувальник]:
«Допомагаємо нашій громаді. Моя сім’я, сім’я моєї дружини — ми тут виросли. Знаємо майже всіх, до кого приходимо. Ми самі живемо на узгір’ї, але завжди добре спуститися й комусь допомогти».

Зараз у районі Сіднея вода вже відступає, але влада просить бути пильними й дотримуватися інструкцій. Згідно з прогнозами, ситуація буде небезпечною ще кілька днів.

6. Через посуху на півночі Італії оголосили надзвичайну ситуацію

Режим надзвичайної ситуації
Італія

Через посуху Італія оголосила режим надзвичайної ситуації в північних регіонах. Там тече річка По — найдовша в країні. Рівень води в ній знизився до історичного мінімуму.

[Фаусто, місцевий житель]:
«Рівень річки на десять метрів нижчий. Раніше в червні води зазвичай було мало, але в липні рівень знову підіймався, бо в Альпах проходило кілька злив. Дуже важливо, щоб у горах були дощі. Щойно вони випадають, вода в річці починає прибувати».

Загалом лихо назвали найбільшим свого роду за останні 70 років. Тепер уряд розпорядився почати економити воду, зокрема запровадити нормування для будинків і підприємств.

Протяжність По — 650 кілометрів. Вона протікає через північ Італії. Багато її ділянок майже повністю пересохло. Фермери кажуть, що течія річки настільки слабка, що вглиб суші починає проникати морська вода й знищувати посіви.

У заяві уряду йдеться, що надзвичайні заходи охоплюватимуть землі, які межують із річкою По, а також водні басейни східних Альп. Сюди входять райони Емілія-Романья, Фріулі-Венеція-Джулія, Ломбардія, П’ємонт та Венето. Щоб допомогти розв’язувати проблему нестачі води, їм виділили понад 36 мільйонів євро.

Планують також ужити додаткових заходів, щоби протистояти посусі. Експерти кажуть, що лихо посилилося після надзвичайно сухої зими та весни, за якими настав незвичайно спекотний початок літа.

Прем’єр-міністр Маріо Драгі ще розглядає можливість призначити відповідального за розв’язання проблеми з посухою, як було призначено координатора протикоронавірусних заходів.

7. «Місто вже не впізнати»: як Гонконг змінився за останні п’ять років

Гонконг не впізнати
Як відзначили річницю

Перший за п’ять років візит лідера КНР Сі Цзіньпіна до Гонконгу показав, наскільки місто змінилося.

Місцева влада відправила на охорону порядку величезну кількість поліції і перекрила дороги та повітряний простір. Так, у Гонконгу вперше відзначали передання регіону під управління КНР без протестів, критики з боку опозиції та демонстрацій.

Активіст і політолог Семюель Чу каже, що нині повністю придушують будь-які публічні прояви інакодумства.

[Семюель Чу, активіст і політолог]:
«Коли я думаю про Гонконг, то розумію, що його вже не впізнати. Ще п’ять років тому можна було очікувати, що 1 липня пройде марш (опозиції). Раніше це завжди був день протестів».

Велика Британія передала Гонконг під управління КНР 1 липня 1997 року. Компартія Китаю обіцяла регіону широку автономію, необмежені права людини та незалежність судової системи принаймні до 2047 року.

Критики кажуть, що це були лише обіцянки, і що місто дедалі більше стає схожим на ті, що в материковому Китаї. Так, у 2019 році, попри масові продемократичні протести, у Гонконзі ухвалили радикальний закон про нацбезпеку. Він дає змогу арештувати буквально будь-кого, звинувативши в тероризмі чи зв’язках з іноземними силами. Найбільший термін покарання — довічний.

Активіст каже, що опозиційний рух Гонконгу повністю придушити буде непросто.

[Семюель Чу, активіст і політолог]:
«Думаю, рівень безпеки прямо показує невпевненість Сі Цзіньпіна щодо того, що досі становить собою Гонконг. Попри повну відсутність публічних демонстрацій».

Аналітики впевнені, що майже всі складові відкритого суспільства нині під загрозою, зокрема виші, середні школи та ЗМІ.

[Майкл Дейвіс, експерт із конституційного права]:
«Просто уявіть собі аналогічні жорсткі заходи в Нью-Йорку чи Лондоні. Я маю на увазі, що багато років Гонконг був одним із найвільніших і найвідкритіших суспільств Азії. Але тепер там триває придушення».

Варто зазначити, що на посаду голови адміністрації регіону й раніше призначали ставлеників Пекіна. Але для гонконжців масові протести завжди були важелем тиску на владу.

8. Місяцехід випробували на вулкані Етна

Місяць на Етні
Італія

Не Місяць і не Марс стали полігоном для випробувань цього космічного ровера. Схожі екстремальні умови знайшли на сицилійській Етні. Це найбільший діючий вулкан Європи.

[Бернгард Водемаєр, співробітник Німецького аерокосмічного центру]:
«Ми обрали гору Етна, бо ця місцевість схожа на поверхню Місяця або Марса».

Космічну техніку тестують на висоті 2600 метрів. Тут майже постійно дмуть сильні вітри. Роверами керують дистанційно. Так само робитимуть і в реальних умовах.

[Максимілайн Дурнер, співробітник Німецького аерокосмічного центру]:
«Наше завдання — маніпулювати наповненими зразками або порожніми ящиками, а також камінням. Моя місія — шукати зразки й ділити їх на частини, а також шукати ящики та посадковий модуль».

Ровер оснащено маніпуляторами для захоплення зразків, а також стереокамерою. Також він має функцію зворотного силового зв’язку. Тобто астронавт зможе відчути все, що відчуває робот, наприклад щільність і вагу порід.

Фахівці випробовують апарат в умовах, наближених до реальних, щоб виявити та виправити всі слабкі сторони.

Місяцехід створили співробітники Німецького центру авіації та космонавтики. Проєкт підтримує Європейське космічне агентство.

Такі ровери працюватимуть не лише на інших планетах, а й на Землі — там, де людям перебувати небезпечно чи складно.

9. Гіперкари, розроблені штучним інтелектом, будують у Каліфорнії

Гіперкар «Зінгер»
штат Каліфорнія, США

Гіперкар «Зінгер» розганяється до сотні за 1,9 секунди. Як стверджують розробники, цей автомобіль — плід розважливої ​​фантазії штучного інтелекту. Тобто його спроєктовано без участі людей.

Такий суперсучасний підхід до створення авто застосує одна каліфорнійська компанія.

Гібридний гіперкар оснащено бензиновим бітурбомотором об’ємом 2,9 літра, а також двома електродвигунами. Сумарна потужність силових агрегатів — 1250 кінських сил. Максимальна швидкість — 430 кілометрів за годину.

[Кевін Зінгер, голова компанії]:
«Я пішов таким шляхом, коли форма слідує за функцією, і створив ідеальну архітектуру силової установки та ідеальну архітектуру сидінь, об’єднавши їх в одному автомобілі. А потім штучний інтелект, використовуючи людську творчість, дизайнерські напрацювання та інженерні знання, створив форму, яка відповідає функціям машини».

Деталі кузова надруковано на 3D-принтері. Виробник каже, що контури машини біологічні. Тобто такі, які могла б створити сама природа. Завдяки органічному екстер’єру гіперкар досягає найбільшої ефективності під час руху.

[Лукас Зінгер, співзасновник компанії]:
«Ми зробили це, створивши програму для штучного інтелекту. Тобто стиснули всі знання, здобуті за довгі роки. <…> Замість мільйонів років пошуків і проб, ми витратили хвилини».

Виробник будуватиме дві версії автомобіля — дорожню та трекову. Загалом випустить 80 екземплярів. Продаж стартує на початку наступного року. А наприкінці цього літа компанія покаже чотиримісну модель.

10. Біженець побудував у таборі в Кенії сонячну електростанцію

Сонячна мініелектростанція
Кенія

Ось така маленька сонячна електростанція забезпечує енергією 200 магазинів та інших комерційних закладів у таборі «Какума» в Кенії. Тут мешкають біженці з ДР Конго. Заснував електростанцію один із них.

Васко Хамісі приїхав сюди 12 років тому. Сидіти склавши руки не хотілося.

[Васко Хамісі, засновник електростанції]:
«Я зайнявся зеленою енергетикою, бо коли приїхав, з електроенергією тут була велика проблема».

Конголезець зібрав пожертвування та заснував власну компанію. У ній працює десятеро осіб, переважно біженці.

Доступ до електроенергії допомагає підприємцям розвивати бізнес.

[Бітішо Тусамбе, підприємниця]:
«Оскільки електроенергія постачається стабільно, я купила холодильник. Продаю холодні напої та воду. Також роблю на продаж свіжий сік із манго. Ми вдячні Васкові, бо його електрика нам дуже допомагає».

У таборі та сусідньому поселенні мешкає понад 200 тисяч біженців. І лише 2000 із них мають доступ до електроенергії від основної мережі. Інші змушені користуватися електрогенераторами. Але це дорого.

[Васко Хамісі, засновник електростанції]:
«Дедалі більше людей просять нас під’єднати їх до електроживлення. Але з потужністю 20 кіловатів ми не можемо приєднати всіх у “Какумі”».

Чоловік сподівається, що згодом зможе збільшити потужність сонячної електростанції і забезпечити енергією більше людей.

11. Віртуальна реальність дає мешканцям будинків для людей похилого віку змогу подорожувати

Віртуальна реальність для стареньких
Австралія

Жителі будинку для людей похилого віку, що мають деменцію, потрапляють у новий світ.

[працівниця будинку для людей похилого віку]:
«Скажіть нам, що ви бачите, Маріан».

[Маріан, мешканка будинку для людей похилого віку]:
«Яскраво-жовтий корал».

Від дайвінгу біля Великого Бар’єрного рифу до прогулянок вулицями Німеччини чи Лондона.

Віртуальна реальність допомагає сивочолим австралійцям оживити старі спогади.

[Жан Стоунман, мешканка будинку для людей похилого віку]:
«Це дуже просто. Було цікаво відвідати Німеччину. Там багато хороших магазинів».

[Вікі Кейн, працівниця будинку для людей похилого віку]:
«Дуже радісно бачити, як люди встановлюють зв’язок зі своїми спогадами».

Таку технологію запровадили вже в кількох будинках для людей похилого віку штату Квінсленд. Вона стала актуальною ще за часів пандемії, коли їхні мешканці опинилися в повній ізоляції.

[Вікі Кейн, працівниця будинку для людей похилого віку]:
«Серед людей із деменцією результати виявилися дуже несподіваними».

[Леоні Сандерсон, координаторка проєкту]:
«Ці люди були під замком або повністю ізольованими від сім’ї та друзів. Думаю, ця технологія дала їм відчуття, що вони можуть насолоджуватися світом».

Проєкт благодійний. Грант виділив Квінслендський технологічний університет.

Проєкт у будинках для людей похилого віку Квінсленду виявився успішним, тож його планують розширити й на штат Вікторія.

12. Школярі Лівії навчаються в кав’ярні, бо вдома немає світла й кондиціонера

Без світла та кондиціонера
Триполі, Лівія

Коли райони лівійської столиці вночі занурюються в пітьму, тишу розриває гучний звук десятків генераторів, а будинки огортає їдкий дим дизельних моторів.

Таке звичне життя в Триполі. Вимкнення світла тут річ буденна. Воно може тривати цілодобово, позбавляючи людей доступу до інтернету та інших основних зручностей.

Водночас навіть ті, хто може купити собі генератор, кажуть, що бензин дуже дорогий. А в чергах за ним доводиться проводити кілька годин.

Ще одна проблема — неякісні генератори. У ремонтних майстернях із них уже утворилися гори.

Саме тому пропозиція однієї місцевої кав’ярні стала дуже популярною. Школярам та студентам дозволили сюди приходити, щоб виконувати домашнє завдання. Пропонують робочий простір із вайфаєм та кондиціонером.

[Хусам Бен Зайтун, власник кав’ярні]:
«Бачимо багато сімей. Приходять матері з двома-трьома школярами. Сумно, що вдома вони не мають таких комфортних умов, що позбавлені основних прав».

Тепер до цієї кав’ярні почалося справжнє паломництво школярів та студентів, які готуються до іспитів.

[Мохаммед Ісса, студент]:
«По-перше, дуже жарко. Удома дуже волого, спати некомфортно. Учитися там теж погано. Відмінна ідея дозволити людям читати там, де є світло та кондиціонер. Нам треба добре вчитися, щоби здобути високі оцінки».

Кризу в Лівії спричинило, зокрема, протистояння різних фракцій. Воно вже призвело до масових протестів з усіх боків заплутаного конфлікту.

Загалом демонстрації проходять через усілякі проблеми. Але основний протест у Триполі був спричинений саме енергетичною кризою. Під час нього кілька сотень людей вийшли на площу Мучеників, а в Тобруку люди увірвалися до будівлі парламенту, яку навіть підпалили.

Енергетичний сектор країни впродовж багатьох років намагається впоратися з проблемами технічного обслуговування, наслідками війни, крадіжками та корупцією. А недавно до цього додалася блокада нафтових об’єктів збройними угрупованнями на сході країни. Через це паливо на деякі електростанції припинило надходити.

13. Від Мумбая до Лос-Анджелеса: люди вчаться жити по сусідству з великими кішками

Великі кішки підходять ближче
Від США до Індії

У світі існує всього два мегаполіси з населенням понад 10 мільйонів осіб, де великі кішки розмножуються, полюють та охороняють територію в межах міста.

Це Мумбай і Лос-Анджелес. У першому живуть леопарди, у другому — пуми.

Науковці кажуть, що великі кішки селяться дедалі ближче до кам’яних джунглів, і що людям уже доводиться пристосовуватися. А зі зміною клімату й зростанням урбанізації проблема може збільшитися.

У Лос-Анджелесі випадків загибелі людей від нападу пум не було. Але у 2021 році велика кішка накинулася на дитину.

У Мумбаї основний ареал леопардів розташований у національному парку Санджая Ганді. А довкола живуть десятки тисяч людей.

2010 року в місті від нападу леопардів загинуло 20 осіб. Останній такий випадок був у 2017-му. Тоді загинула 4-річна донька цієї сімейної пари.

[Мутту Велі, батько загиблої дівчинки]:
«Мені сумно, коли про неї думаю. Вона вже не повернеться. Їй було лише чотири роки».

Леопарди в Мумбаї полюють на бездомних собак, які часто блукають сміттєзвалищами. На людей великі кішки кидаються тільки, коли ті заганяють їх у глухий кут або на них нападають.

Усі місцеві діти знають головне правило.

[Пурві, місцева жителька]:
«Коли бачиш леопарда, не треба його турбувати, бо він може напасти».

Водночас і в Мумбаї, і в Лос-Анджелесі зрозуміли, що спроби відловити, убити чи переселити кішок не допоможуть.

Учені кажуть, що найкращий вихід — побудувати через шосе спеціальні переходи, які б сполучили окремі ділянки лісу.

14. Австралійці перетворюють морське сміття на твори мистецтва

Мистецтво з непотребу
Джералдтон, Австралія

Як завжди, на світанку цей рибальський човен уже пришвартувався в австралійському Джералдтоні. Але улов не простий. На палубі багато сіток, пляшок та мотузок.

Це сміття три дні збирали в акваторії островів Аброльос в Індійському океані. Поряд з архіпелагом розташовані коралові рифи.

Непотріб виносять на сушу й сортують. Тут є ящики, шматки пластикових виробів та навіть меблі. Відходи не викидають. Їх розбирають місцеві жителі, які захоплюються творчістю.

[Пейдж Кірбі, художниця]:
«Я шукаю кришки від пляшок та інше сміття для свого твору мистецтва».

А ця майстриня радіє розмаїттю мотузок. Сплете з них гарний кошик.

Створені зі сміття твори мистецтва виставляють у місцевій галереї.

[Веріті Пірс, дизайнерка]:
«Цього року я зробила вбрання водяної феї Ніксі. Цей твір мистецтва можна носити. Він схожий на балетну пачку з корсетом. Думаю, сукня дуже мила. Вона складається з мотузок і сіток, а ще містить трохи дроту».

Проєкт збирання сміття розпочала компанія, яка спеціалізується на добуванні перлів. У ньому беруть участь волонтери. Мета — зібрати якнайбільше пластику.

[Піа Бошетті, авторка проєкту]:
«Шматочки пластику плавають в усьому океані. Їх з’їдають тварини й птахи».

Першого року брати участь у проєкті зголосилося 17 волонтерів. Зараз набирається до 30. Експерти кажуть, що сміття біля островів Аброльос стало менше.

15. Марокканські укріплені села терміново потребують ремонту

Спадщина руйнується
Варзазат, Марокко

Південніше Атлаських гір у Марокко розташовані мальовничі стародавні укріплені села. Зроблені з глини у своєрідному архітектурному стилі, будівлі прикрашено вежами, балконами та численними вікнами.

Це місце приваблює безліч туристів, а також кінорежисерів. Тут частково знімали такі фільми, як «Мумія», «Александр» та багато інших.

Збудована в XI столітті нашої ери фортеця охоплює коло 1300 квадратних метрів. Виходить на невелику так звану Соляну долину.

[Мохаммед Улкашир, дослідник]:
«Ось одне з міфічних укріплень. З давніх-давен про нього знали як про один із караванних прилавків. Ми називаємо це “караван-сарай” — стратегічна точка торгівлі, бо тут проходила соляна дорога».

Село укріпили, щоб захистити від набігів. Це був великий торговий центр і зупинка для караванів між Марракешем та Суданом.

1987 року її додали до списку ЮНЕСКО. Тут досі живе близько 800 осіб.

У центрі міста Варзазат можна знайти ще одну укріплену будівлю.

Будувати її почала у XVII столітті одна багата родина. У ХІХ столітті споруду вдосконалили.

[Абдельмаджид Хатімі, гід]:
«Ця фортеця, або касба, називається Тауріт, що означає “плато”. Майже всі касби були збудовані на плато, щоби бути добре захищеними. Роль цієї касби полягала в захисті мешканців».

Це місце частково відреставрували в 90-х роках за допомогою ЮНЕСКО. Однак роботи ще багато. Безпечним уважають лише місце входу.

В оазі Скура розташована ще одна укріплена будівля: касба Амріділ. Її вважають однією з найкрасивіших у країні. Хоча побудовано її з простих матеріалів: води, глини, соломи та дерева.

Усі ці укріплені споруди потребують термінового ремонту. Деякі були занедбані впродовж багатьох років. Але відновити їх дуже непросто. До того ж це безперервний процес, бо матеріали, з яких їх виготовлено, постійно руйнуються під впливом природи.

16. Через 40 років носороги повернулися до Мозамбіку

Повернення носорогів
Мозамбік

Півтори тисячі кілометрів — такий шлях подолали ці білі та чорні носороги в машинах для перевезення тварин. Їх відловили в ПАР і привезли до Мозамбіку, де носорогів не бачили вже понад 40 років.

[Ентоні Александер, співробітник Фонду парків світу]:
«Ми так перевозили деяких хижаків та слонів, щоб їх переселити. Тепер настала черга носорогів».

Носорогів випустили в національному парку Зінаві. Упродовж двох років сюди переселять ще кілька десятків тварин. Зрештою їх буде 40. Проєкт розпочав Фонд парків світу.

[Кестер Вікері, співробітник Фонду парків світу]:
«Надіємося, що такі проєкти врятують носорогів від вимирання або хоча б збільшать їхню чисельність. Ми будемо переселяти їх до різних країн та регіонів. По суті це страховка для тварин. Сподіваюся, за 10 чи 20 років в Африці з’являться й інші місця, де житиме багато носорогів».

Носороги вимерли в Мозамбіку через 15-річну громадянську війну та браконьєрство. Але вже ось як 20 років у країні мир, і влада хоче розвивати екотуризм. Носороги приваблюватимуть шанувальників дикої природи.

У парку Зінаві вже мешкає 2300 тварин, яких також переселили з інших місць.

Цей заповідник входить до Транскордонного парку Великий Лімпопо. Він існує два десятиліття. Парк розташований на території ПАР, Мозамбіку та Зімбабве.

17. Найбільше латаття у світі відкрили британські ботаніки

Найбільше у світі латаття
Лондон, Велика Британія

Це гігантське латаття називають одним із ботанічних чудес світу. А зараз про нього заговорив увесь світ. Ці квіти вже кілька років ростуть у Садах К’ю в Лондоні. Але недавно науковці з’ясували, що вони не ті, чим їх уважали.

Раніше знали лише два види гігантського латаття з Південної Америки — вікторію амазонську та вікторію Круса. Ці види давно вирощують у Садах К’ю. У 2016 році болівійські ботаніки подарували лондонським колегам насіння латаття. Коли квіти виросли, то і фахівці, і гості помітили відмінність від інших гігантських рослин.

Тоді ботанік Карлос Магдалена почав усе скрупульозно перевіряти. З’їздив до Болівії, де вивчав латаття, що росте в дикій природі. А ще зробив генетичний аналіз насіння, яке 177 років зберігалося в Садах К’ю.

[Карлос Магдалена, ботанік]:
«Це був сюрприз. Рослина з листям завширшки три метри, яка помітна навіть із космосу, немов би зникла, хоча багато попередніх дослідників бачили її на власні очі. Просто сталася невелика плутанина».

Аналіз ДНК насіння показав, що є три види латаття роду вікторія. Третім виявився той, що надіслали з Болівії. Тому нову квітку назвали вікторія болівіана. Тепер це найбільше латаття світу. Діаметр його листя — три метри 20 сантиметрів. А квітка виростає просто величезною — завбільшки з людську голову.

[Алекс Монро, співробітник Садів К’ю]:
«Місія квітки — зловити якогось жука. Тому вони виділяють тепло. Це приваблює комах, які заповзають усередину, і бутон закривається. Ось така пастка. Через день вона відкривається і жук виповзає на волю. Він уже весь у пилку й разом з ним вирушає до іншої квітки».

Гігантське латаття росте на Амазонці в Бразилії та Болівії, а ще в річках Гаяни. Англійський ботанік Джон Ліндлі описав рослину в ХІХ столітті. Назвав її на честь королеви Вікторії. Ці квіти успішно вирощують в оранжереях, парках та ботанічних садах.

18. Бразилець побудував пташиний курорт біля свого дому в Сан-Паулу

Пташиний курорт
Сан-Паулу, Бразилія

Справжній пташиний курорт створив біля свого дому в Сан-Паулу бразилець Марселу Максіму. Тепер сюди злітаються пернаті з усього міста. Тут на них чекають фрукти, насіння та інші смаколики. Марселу подбав навіть про розваги. Пташки мають іграшки та гойдалки.

Ідея виникла під час пандемії. Чоловіка звільнили з роботи, і він став продавати меблі через інтернет. Виходив із ноутбуком на вулицю.

[Марселу Максіму, житель Сан-Паулу]:
«Працюючи біля дому, я бачив, що довкола багато птахів. Мені схотілося зробити шпаківню, щоб їх порадувати. Я почав виготовляти будиночки, але птахи не звертали на них уваги. А потім раптом почали прилітати».

Марселу намагається вставати раніше. Якщо проспить, птахи його будять.

[Марселу Максіму, житель Сан-Паулу]:
«Вони галасують, доки я не вийду їх годувати. Я виходжу о 7-й ранку і даю фрукти та іншу їжу. Потім говорю з ними й чекаю, поки вони поїдять».

Перехожі, побачивши пташиний курорт, зупиняються й здивовано споглядають незвичайну картину. Багато хто з цікавості тепер приходить сюди щодня.

Ну а господар притулку просто неба каже, що для нього це райський куточок на Землі.

[Марселу Максіму, житель Сан-Паулу]:
«Якби я міг попросити Бога подарувати мені чудовий світ, то не знав би, яким він має бути. Але Бог дав мені саме те, про що я мріяв».
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: