26.01.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (24 по 29 липня)

Огляд світових подій (24 по 29 липня)

1. У Стамбулі відкрився центр координації експорту зерна з України Угода про зерно Стамбул, Туреччина У..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

1. У Стамбулі відкрився центр координації експорту зерна з України

Угода про зерно
Стамбул, Туреччина

У середу, 27 липня, у Стамбулі офіційно відкрили Спільний координаційний центр (СКЦ) для нагляду за експортом українського зерна. У церемонії брав участь міністр оборони Туреччини Хулусі Акар.

Під час виступу він наголосив, що сторони мають намір вивезти близько 25 мільйонів тонн зерна. Це, на його думку, знизить світові ціни на продовольство.

[Хулусі Акар, міністр оборони Туреччини]:
«Нині триває планування й приготування до виходу з українських портів перших кораблів із зерном».

Спільний координаційний центр контролюватиме вихід суден із трьох українських портів: Одеси, Чорноморська та Південного. А також перевірятиме кораблі, що прибуватимуть до Туреччини, на наявність зброї.

Усі сторони матимуть у СКЦ своїх представників, які контролюватимуть виконання плану. Загалом у центрі працюватиме 20 співробітників з України, Росії, Туреччини та ООН.

Вивезення торішнього зерна дасть Україні змогу звільнити місце для нового врожаю. Згідно з договором, це треба зробити за 120 днів.

Спільний координаційний центр було створено відповідно до угоди, підписаної 22 липня Україною, ООН і Росією. Проте вже 23 липня Москва завдала ракетного удару по Одеському торговому порту, де лежало призначене для експорту збіжжя. На щастя, зерносховище не постраждало.

Українські фахівці не виключають, що російська сторона й далі намагатиметься завадити втіленню в життя «зернової угоди».

2. 1000 гектарів лісу вже згоріло в заповіднику «Чеська Швейцарія»

Горить заповідник
Чехія

Тонни води вертольоти скидають на полум’я в заповіднику «Чеська Швейцарія». Пожежа почалась у понеділок.

Спочатку вогонь охопив 30 гектарів лісу, і вогнеборці змогли локалізувати полум’я. Однак посуха та сильний вітер роздули його знову.

Вогонь уже випалив тисячу гектарів території і поширюється далі.

[Ян Шиллер, губернатор Устецького краю]:
«Пожежу гасить коло 500 осіб. Їм зараз нелегко, бо цією складною місцевістю важко навіть просто йти».

У небі працює шість вертольотів та два літаки. Допомогу Чехії запропонувала Італія, Польща та Словаччина.

З довколишніх селищ евакуювали 300 осіб. Кілька будинків згоріло. Постраждалих серед місцевих жителів немає, але четверо пожежників потрапило до лікарні. Дим поширився в радіусі сто кілометрів і досяг Праги.

Пожежники поки не можуть сказати, коли візьмуть полум’я під контроль. Вогонь загрожує й німецькому заповіднику, що межує з чеським. Він називається «Саксонська Швейцарія». Там із літнього табору вивезли кілька десятків дітей.

Обидва природні парки розташовані в Ельбських пісковикових горах. На території Чехії пожежі можуть завдати шкоди Правчицькій брамі. Це природна арка з пісковику. Там знімали кілька сцен фільму «Хроніки Нарнії».

Велика спека минулого тижня спричинила пожежі на більшій частині Південної Європи.

3. Катастрофічна повінь: американський штат Кентуккі під водою

Катастрофічна повінь
Кентуккі, США

Рясні дощі спричинили раптову повінь на сході США. Зливи пройшли в горах Аппалачі. Після цього вода ринула в штат Кентуккі, змиваючи мости, дороги та будинки й затоплюючи школи та інші будівлі.

Найбільше постраждали округи Перрі та Флойд. Водночас надзвичайний стан оголосили в усьому штаті, бо він буквально опинився під водою.

Рятувальники називають ситуацію катастрофічною. Зараз вони працюють удень і вночі, щоб знайти всіх зниклих, а також зняти людей, які застрягли на дахах будинків.

Уже повідомляють про трьох загиблих. І, як каже губернатор штату, кількість жертв зростатиме. За його словами, ці повені стануть найбільш смертоносними та масштабними в історії штату. Зруйнованими можуть бути сотні будинків та споруд.

[Енді Бешар, губернатор штату Кентуккі]:
«Це одна з найстрашніших, найруйнівніших повеней в історії Кентуккі. Ситуація постійно змінюється. У більшості місць бачимо, що вода не відступає. Насправді рівень ще не досяг піку. Ми очікуємо на величезні матеріальні збитки та загибель людей».

У горах Аппалачі повідомляють про зсуви. Стихія також залишила без світла понад 20 тисяч домогосподарств у Кентуккі та ще майже 10 тисяч у Вірджинії та Західній Вірджинії.

У деяких районах випало до 220 мм опадів. І дощ досі триває. Це означає, що ситуація може ще більше погіршитися.

4. Сотні сімей залишилися без житла через землетрус в Еквадорі

Після землетрусу
Еквадор

Це наслідки землетрусу силою 5,5 балів в Еквадорі. Його епіцентр був за кілька кілометрів на південний захід від міста Сан-Габріель.

[житель Сан-Габріеля]:
«Він застав нас зненацька. У моєї дочки був танцювальний вечір у театрі. Потім наш будинок почало хитати з боку в бік. Ми не встигли зреагувати».

Про жертви повідомлень немає, але сотні сімей утратили житло. Також пошкоджено школи й церкви. Такі дані наводить влада провінції Карчі.

[Гільєрмо Еррера, префект провінції Карчі]:
«Майже 300 сімей не можуть повернутися до своїх будинків, бо ті непридатні для життя. Після афтершоків деякі будинки пошкодилися ще більше, а інші впали».

За даними Геологічної служби США осередок землетрусу залягав на глибині 10 кілометрів.

5. Відколи Джо Байден став президентом, на кордоні США з Мексикою загинуло 1000 мігрантів

Загинуло 1000 мігрантів
Кордон США з Мексикою

1000 мігрантів загинули на кордоні США з Мексикою, відколи в січні 2021 року Джо Байден став президентом. Новий очільник держави обіцяв скасувати багато правил свого попередника Трампа. Як наслідок, до кордону ринув небувалий потік людей.

Причини загибелі різні. Минулого місяця 53 нелегали померли в задушливій вантажівці за 40-градусної спеки. Багато хто втрачає життя, перетинаючи бурхливу річку Ріо-Гранде. Хтось гине через спеку в пустелі Аризони, а хтось — під час спроби перелізти через мур на кордоні заввишки з триповерховий дім.

Загалом було зареєстровано рекордну кількість намагань нелегально перетнути кордон — понад мільйон 700 тисяч.

[Брент Швартфеггер, співробітник прикордонної служби]:
«Вони думають, що виїхати дуже просто. Але це так не працює, розумієте? У нас травми та нещасні випадки на всьому південно-західному кордоні. Це важкопрохідна місцевість. Вони можуть упасти в горах, а ще перетинають річки. Це завжди небезпечно».

Минулий рік був найбільш смертоносним для мігрантів, які перетинають кордон США та Мексики. ООН зареєструвала 728 летальних випадків. Цього року нарахували ще 340.

У цій лікарні в Аризоні стало вп’ятеро більше пацієнтів, які травмувалися, переходячи кордон.

[Вішал Бансал, лікар]:
«Ми безперечно спостерігаємо сплеск у порівнянні з квітнем. Але якщо подивитися на останні півтора року, то зростання просто стрімке».

Також побільшало викликів до служб порятунку.

[Хесус Васабільбасо, співробітник прикордонної служби]:
«Як порівняти з минулим роком, дзвінків на 911 побільшало на 25 %. Ми отримуємо коло 16 викликів щодня».

Митні служби кажуть, що до людських жертв призводить діяльність злочинних угруповань, які перевозять нелегальних мігрантів.

6. Президентом Індії вперше стала жінка із племінної громади

Жінка-президент склала присягу
Нью-Делі, Індія

Жінка з племінних народів Драупаді Мурму стала 15-м президентом Індії. Вона склала присягу в будівлі парламенту в Нью-Делі. Уперше в історії країни представник соціальних низів обійняв посаду голови республіки. Мурму — також друга жінка-президент Індії після Пратібхи Патіл.

[Драупаді Мурму, президент Індії]:
«Сила нашої демократії в тому, що дочка бідних батьків з віддаленої місцевості, де мешкають племена, може зайняти найвищу конституційну посаду Індії».

Драупаді Мурму — також наймолодший президент Індії. Їй 64 роки. Вона народилася в штаті Одіша в сім’ї з народності санталі. Представники цього племені переважно заробляють на життя рільництвом, полюванням, збиральництвом, а ще наймаються чорноробами.

Мурму здобула вищу освіту й працювала вчителькою. Потім захопилася політикою, а також стала членом правоцентристської партії «Бхаратія джаната», яка зараз керує країною.

З 2015 до 2021 року Мурму була губернатором штату Джаркханд. Цього року партія «Бхаратія джаната» висунула її кандидатуру на президентських виборах. Політик здобула 64 % голосів, обійшовши представника опозиції Яшванта Сінху.

Президент Індії здебільшого виконує представницькі функції. Уся влада належить уряду на чолі з прем’єр-міністром. Лише в деяких випадках президент має право розпустити законодавчі збори штатів. Він також має право на помилування засуджених.

7. У М’янмі стратили чотирьох продемократичних активістів

Стратили активістів
Янгон, М’янма

Невелика група протестувальників у масках проходить вулицями міста Янгон у М’янмі. Попри ризик бути заарештованими, вони однаково зважилися на протест через надзвичайну подію. Військова влада країни оголосила, що стратила чотирьох демократичних активістів, яких звинуватили в скоєнні терактів.

На плакатах написано «Ми ніколи не будемо боятися». Деякі перехожі їм аплодують. А вони скандують заклики до повалення нинішнього уряду генерала Мін Аунг Хлайна.

Усі страчені — чоловіки. Вироки їм винесли на закритих судових процесах у січні та квітні. Вони брали участь у русі опору війську, яке торік здійснило переворот і захопило владу, а потім почало переслідувати незгодних.

ООН та США категорично осудили страти — перші в країні за десятиліття. Так, речник Держдепартаменту зазначив, що відносини Вашингтона з країною більше не будуть колишніми. А спецдоповідач ООН з питань М’янми Том Ендрюс сказав, що боїться уявити, що може статися далі.

[Том Ендрюс, спеціальний доповідач ООН з питань М’янми]:
«Я обурений. Це жахлива ситуація. Думаю, усім нам показують, що злочинам хунти немає меж».

За словами Ендрюса, ще слід з’ясувати, як саме активістів стратили. Водночас уже відомо, що вони сиділи у в’язниці, де були жахливі умови утримання.

В ООН зазначають, що в М’янмі в камерах смертників перебуває ще принаймні 140 осіб, і що військова влада, найімовірніше, страчуватиме й далі.

8. У всьому світі пройшли акції на підтримку Фалуньгун

23 роки репресій
Акції на підтримку Фалуньгун

Це хода на згадку про тих, хто загинув у КНР за віру. Рівно 23 роки тому китайська компартія почала репресувати прихильників мирної медитативної практики Фалуньгун.

Ті, хто зміг виїхати з Китаю, тепер розповідають світові, що вони та їхні рідні пережили.

[Тіффані Джан, практикувальниця Фалуньгун]:
«Поліціянти кілька разів приходили до мене додому. Вони хотіли заарештувати мою маму. Вони також хотіли дізнатися, де моя бабуся. Щоразу, коли я чула стукіт у двері, я боялася, що за дверима — поліція».

Тіффані Джан каже, що її матір востаннє відправили до так званого центру перевиховання у 2018 році. Сама Тіффані виїхала за кордон і далі займається Фалуньгун.

[Тіффані Джан, практикувальниця Фалуньгун]:
«Я займаюся Фалуньгун змалку. Думаю, Фалунь Дафа дуже корисний для здоров’я, і ​​(його основні принципи) істина, доброта й терпіння — це правильні принципи».

Такі акції проводять у всьому світі щороку 20 липня. Саме цього дня в 1999 році влада Китаю розпочала репресії. Як наслідок, десятки мільйонів людей втратили роботу, зазнали тортур, загинули у в’язницях і трудових таборах. Переслідування триває і досі.

[Енні Бояджян, віцепрезидент Freedom House]:
«У нас не має бути приводу тут стояти, але ми знову тут і знову закликаємо владу Китаю припинити репресувати практикувальників Фалуньгун та інших вірян у Китаї».

Прихильники ж Фалуньгун планують і далі інформувати про те, що відбувається в Китаї, доки репресії не закінчаться.

[Керолайн Броссі Єйтс, речник Асоціації Фалунь Дафа Великої Британії]:
«Життя мільйонів, десятків мільйонів людей, сімей були зруйновані руками китайської компартії. Ми тут, бо ці репресії тривають. І ми не здамося, доки вони не припиняться».

У Києві також виступили проти репресій у Китаї. Методи комуністичних репресій українці знають не з чуток.

[Кароліна Нагорнюк, учасниця акції]:
«Я розповідаю в Україні про ці тортури, бо комуністичний режим діє однаково в усіх країнах. Це пропаганда, боротьба. Ми, українці, на собі це відчули. Був голод, репресії, а зараз війна».

Українські практикувальники Фалуньгун уважають, що важливо притягти до відповідальності винних у вбивствах у КНР, щоби зло не поширювалося далі.

[Анастасія Жукіна, учасниця акції]:
«Зараз увесь світ робить вибір: чи йти на боці насильства, чи йти на боці вільних людей, — людей які вільні обирати життєві принципи й життєвий шлях, яким вони хочуть іти».

На цих фото — жертви репресій. Правозахисники зазначають, що кількість загиблих від тортур і переслідувань у Китаї обчислюється десятками, якщо не сотнями тисяч. Також надходять свідчення того, що в країні у в’язнів совісті й досі насильно вирізають органи. І головним джерелом таких органів залишаються практикувальники Фалуньгун.

Фалуньгун — це система вдосконалення душі та тіла. Вона містить п’ять комплексів плавних медитативних вправ і заснована на принципах істина, доброта й терпіння. Коли в 1999 році почалися репресії, Фалуньгун займався кожен дванадцятий китаєць.

9. ВООЗ оголосила віспу мавп глобальною надзвичайною ситуацією

Глобальна надзвичайна ситуація
Віспа мавп поширюється

Віспу мавп назвали глобальною надзвичайною ситуацією. Це інфекційне захворювання раніше поширювалося переважно в Африці, але недавно його виявили у понад 70 країнах світу.

Голова ВООЗ оголосив режим НС попри те, що в організації немає одностайності щодо доцільності такого кроку.

[Тедрос Адханом Гебреєсус, голова ВООЗ]:
«Ми спостерігаємо спалах, який швидко поширився по всьому світу завдяки новим способам передання, про які ми надто мало знаємо. Тому я вирішив, що глобальний спалах віспи мавп є надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я, яка має міжнародне значення».

Попередні кілька десятиліть епідемії віспи мавп траплялися у Центральній та Західній Африці. Проте з травня тисячі хворих виявили у Європі, Північній Америці та інших місцях.

За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань у США, хворих — понад 16 тисяч у 74 країнах.

Водночас випадки смерті зареєстровано лише в Африці, переважно в Нігерії та Конго. Там поширюється небезпечніший штам.

В Африці віспа мавп передається людям переважно від диких тварин, таких як гризуни. Спалахи зазвичай локальні.

Однак у Європі, Північній Америці та інших місцях інфекція почала поширюватися серед людей, які не контактували з тваринами й не їздили до Африки. Примітно, що 98 % хворих — чоловіки, які мають статеві контакти з чоловіками.

Експерти підозрюють, що джерелом спалаху в Європі та Північній Америці були дві вечірки в Бельгії та Іспанії.

Глобальна надзвичайна ситуація — це найвищий рівень небезпеки ВООЗ. Але він не завжди означає, що хвороба особливо заразна чи смертельна.

У ВООЗ кажуть, що генеральний директор вніс віспу мавп до цієї категорії, щоб світова спільнота серйозно ставилася до нинішніх спалахів.

Раніше організація оголошувала НС у зв’язку з коронавірусом, поліомієлітом, вірусами Ебола та Зіка.

10. Картопля подорожчала на 127 % — в Естонії небувала інфляція

Небувала інфляція
Таллінн, Естонія

В Естонії виникла найвища інфляція в єврозоні. У червні вона становила 22 %, якщо порівняти з тим же місяцем попереднього року.

Ціни зросли на всі основні товари.

[Катрін Ріісалу, директор із закупівель супермаркету]:
«Найбільше подорожчала картопля — на 127 %. Також олія, яйця, м’ясо, сир та молоко — усі основні продукти, які люди купують. Усе через те, що електроенергія в Естонії дуже дорога. Також треба бензин, пальне для перевезення».

Щоб упоратися з різким стрибком цін, жителі Таллінна змінюють кулінарні звички та рідше користуються власними авто.

[Тону Лівак, житель Таллінна]:
«Приблизно п’ять років тому я успадкував від матері будинок. І торік рахунок за грудень був 590 євро. Я працюю на повну ставку й заробляю 1200–1300 євро. Тож поки дуже складно. Ціни на продукти теж дуже зросли».

[Герда Тілк, жителька Таллінна]:
«Я не їжджу машиною так часто, як раніше. Купила велосипед і їжджу на ньому. У магазинах шукаю знижки й таке інше. Економлю на простих речах».

Основна причина інфляції — зростання цін на пальне та газ. Економісти кажуть, що в Естонії подорожчання цих енергоносіїв відчувається швидше ніж в інших європейських країнах.

[Каспар Оя, економіст]:
«Ми побачили це в наших рахунках за електроенергію. В Естонії більшість енергетичних контрактів нефіксовані. Тобто зростання цін на пан’європейській біржі електроенергії відразу позначилося на цінах на електроенергію для споживачів. У решті Європи на це піде час».

Нещодавно обраний уряд обіцяє збільшити неоподатковуваний мінімальний дохід до рівня мінімальної заробітної плати. Це допоможе людям оплачувати рахунки за світло та газ.

11. Чи зможуть військові винищувачі обійтися без пілотів?

Безпілотний винищувач
Чи має він майбутнє?

Винищувачі F-35 розтинають небо над Тихим океаном. Їх уважають найпросунутішими військовими літаками у світі.

Вони розганяються майже до 2000 кілометрів за годину й обладнані високотехнологічними датчиками, які здатні відстежувати цілі та глушити ворожі радари, а також нести високоточні ракети.

[Тоні Вілсон, пілот-випробувач]:
«Поєднання малопомітності й датчиків дає змогу керувати найпотужнішим, найбільш високоточним і найживучішим винищувачем на планеті».

Пілоти і їхні винищувачі — часті герої голлівудських бойовиків. А реальні літаки зазвичай стають зірками Міжнародного авіасалону у Фарнборо.

Найбільше авіашоу у світі також стало місцем, де свої новинки показують виробники дронів та безпілотників. Вони кажуть, що в майбутньому бої відбуватимуться без людей — за допомогою штучного інтелекту та інших технологій.

На карту поставлено мільярди доларів. Країни оновлюють військові флоти та збільшують видатки на оборонні закупівлі.

Тож чи зможуть дрони замінити керовані винищувачі?

[Зів Ауні, експерт з оборонної електроніки]:
«Усе, що сьогодні робить дрон, раніше робили пілоти. Спочатку це були лише денні камери. Сьогодні ми використовуємо безліч інфрачервоних камер, що дає можливість працювати і вночі. А ще ми додаємо багато інших датчиків, які можуть збирати інформацію».

Технології вже достатньо розвинулися, щоб не садити другого члена екіпажу для роботи з радаром. Проте експерти вважають, що повністю пілотів ще зарано списувати з рахунків.

[Річард Абулафія, експерт з авіакосмічної індустрії]:
«Поки дрони здебільшого проводять розвідку й завдають точкових ударів. 20 років тому казали, що вони замінять винищувачі. Але нині ми бачимо, що цього не сталося».

Уже розробляють винищувачі, які мають безпілотні моделі. Однак, як очікують, вони вийдуть на ринок не раніше, ніж у наступному десятилітті. А поки що дрони лише доповнюватимуть військову авіацію.

12. Гуртовий ринок у Мехіко стане ще й гігантською сонячною електростанцією

Сонячна електростанція в місті
Мехіко, Мексика

Гуртовий продуктовий ринок у Мехіко стане ще й «зеленою» електростанцією. На його даху встановлять 36 тисяч сонячних панелей. Ті забезпечуватимуть енергією склади, офіси та парковання.

[Альберто Вальдес Паласіос, співробітник міністерства економіки Мехіко]:
«Це буде одна з найбільших, якщо не найбільша у світі міська сонячна електростанція. І вона точно буде найбільшою в Латинській Америці. Це величезна конструкція. Звичайно, є більші та потужніші, але їх побудовано за межами міст».

Сонячна електростанція допоможе зменшити викиди вуглекислого газу на 12 тисяч тонн на рік. Вона щорічно вироблятиме 27 мільйонів кіловат-годин електричної енергії. Надлишками зможуть користуватися інші споживачі.

Це спільний проєкт влада Мехіко та однієї з найбільших електроенергетичних компаній Мексики. На першому етапі встановлять 600 панелей. Електростанція почне працювати за кілька місяців.

13. У Нігерії переробляють старі протези й дарують їх дітям з інвалідністю

Перероблені протези для дітей
Лагос, Нігерія

Гра у футбол ще недавно була нездійсненною мрією для нігерійського підлітка Басіта Казіма. Але цей протез усе змінить. Усе життя Басіт ходив на милицях, бо якісні протези коштують дорого — від двох із половиною до десяти тисяч доларів. До того ж їх треба періодично заміняти, бо дитина росте.

[Басіт Казіма, хлопець з інвалідністю]:
«Я щасливий, що тепер маю протез. За його допомоги гратиму у футбол, виконуватиму доручення (батьків) і ходитиму до школи».

Протези виготовляє благодійна організація, що працює в Лагосі. Їй жертвують старі штучні кінцівки, з яких діти вже виросли.

[Крістал Чігбу, голова благодійної організації]:
«Ми беремо ті частини, які можна використовувати. Потім із них збираємо протез для якоїсь дитини. Іноді жертвуємо протези навіть дорослим».

Заснувала організацію Крістал Чігбу. Її дочка народилася з хворими ногами. Їх мусили ампутувати. Далі треба було постійно купувати нові протези. Пройшовши через такі проблеми, жінка вирішила допомагати дітям з інвалідністю.

Насамперед протези дарують тим, хто ходить до школи. Крістал уважає, що без милиць дітям простіше влитися до колективу.

14. Метелики данаїда монарх тепер під загрозою зникнення

Метелики монархи ― під загрозою
Список Міжнародної спілки охорони природи

Метелики данаїда монарх, які перелітають тисячі кілометрів, тепер опинилися під загрозою зникнення. Про це оголосила Міжнародна спілка охорони природи.

Щоосені монархи залишають місця розмноження на сході США та Канади, щоби провести зиму, щільно обліпивши дерева в Мексиці та Каліфорнії.

У 90-х роках минулого століття їх рахували мільйонами. Проте відтоді популяція зменшилася на понад 85 %.

Нещодавно вид додали до Червоної книги Міжнародної спілки охорони природи.

[Карен Обергаузер, біолог]:
«Те, що відбувається з монархами, схоже на смерть від тисячі порізів. Ми знаємо, що за останні 30 років монархів ставало дедалі менше: спочатку впродовж перших приблизно 15 років дуже стрімко, а потім повільніше і з більшими щорічними коливаннями».

Вирубування лісів знищує місця зимівлі метеликів. А використання пестицидів вбиває молочай — рослину, якою харчуються личинки монархів.

[Карен Обергаузер, біолог]:
«Зникли ті кукурудзяні та соєві поля, на яких раніше ріс молочай».

Також біологи зазначають, що великі території заходу США вже кілька років потерпають від посухи. Клімат став жаркішим та посушливішим. Така погода змушує метеликів зарано починати міграцію, до того як виросте молочай, якого й так мало.

Загалом, за даними Міжнародної спілки охорони природи, понад 41 тисяча видів тварин сьогодні перебуває під загрозою зникнення. Науковці називають це шостим масовим вимиранням планети.

У середу до метеликів монарх у списку долучилися всі види осетрових — великих доісторичних риб, що живуть у Євразії і Північній Америці. Вони опинилися під загрозою через сторіччя надмірного вилову заради м’яса та ікри.

За даними Спілки, з 26 видів осетрових 17 наразі вважають такими, що перебувають під загрозою зникнення.

Утім, є і позитивні зміни — чисельність тигрів збільшилася на 40 %, якщо порівняти з останніми підрахунками 2015 року. У дикій природі їх уже 5578 особин.

15. Переможцем «Тур де Франс» став данець Йонас Вінгегор

У «Тур де Франс» переміг данець
Париж, Франція

На Єлисейських полях у Парижі фінішують учасники велоперегонів «Тур де Франс». Цього року переміг данський спортсмен Йонас Вінгегор. Його результат — 79 годин 33 хвилини 20 секунд. Загальна протяжність дистанції — 3328 кілометрів.

[уболівальник із Данії]:
«Я приїхав відсвяткувати перемогу данця Йонаса Вінгегора. Він досяг фантастичного результату, обійшов усіх. Він ще молодий, і ми надіємося на його перемогу й наступного року».

На другому місці — словенський спортсмен Тадей Погачар. Він переміг у двох попередніх знаменитих велоперегонах. Третє місце посів британець Герайнт Томас — переможець «Тур де Франс» 2018 року.

Велоперегони відбулися 109-й раз. Цього року маршрут пролягав через Данію, Бельгію, Швейцарію та Францію.

«Тур де Франс» — найвідоміші й найпрестижніші велоперегони у світі. Вони складаються з 21 етапу. Кожен триває день. Переможець змагань отримує приз — 450 тисяч євро.

16. Популярний соус блачан в Австралії — таємний і дуже смачний

Таємний соус
Австралійці готують блачан

Від цього соусу вам неодмінно стане гаряче. Блачан тут усі готують по-різному. Але основні інгредієнти незмінні — перець чилі, цибуля та часник.

Рецепт соусу привезли до Австралії ще у XVIII столітті з Індонезії. Мореплавці продавали страву місцевим аборигенам. Їм сподобалося.

Сьогодні, якщо ви попросите мешканця Північної Території розкрити рецепт страви, то, найімовірніше, вам відмовлять.

Марк готує соус усе своє життя. Додає качиний потрух та креветкову пасту. Саме вони змінюють смак і запах.

[Марк Мотлоп, шеф-кухар]:
«Гарний шеф-кухар ніколи не розкриває свого повного рецепта. Один інгредієнт, який я кладу в соус, я вам не покажу».

А Нурайнія навчилася готувати блачан у своєї матері в Індонезії. 20 років тому вона відкрила ресторан у Дарвіні й не могла повірити, що соус вже був популярним.

[Нурайнія Маджид, шеф-кухар]:
«Я запитала свого чоловіка: “Звідки аборигени знають блачан?” Тоді він пояснив».

Свою суміш вона не варить, а смажить. І виходить теж дуже смачно.

[Марк Мотлоп, шеф-кухар]:
«Якщо хтось смажить барбекю, блачан завжди на столі. І якщо їдете на весілля до Дарвіна, туди теж обов’язково хтось потай пронесе блачан».

Головне — не забувати три головні правила: готуйте блачан дерев’яною ложкою, їжте чистою і не питайте рецепта.

17. Картонні будинки-човни плавають у Нідерландах

Будинки-човни з картону
Нідерланди

Це вікелбоути — невеликі плавучі будиночки з картону.

Вони оригінально доповнюють краєвид Роттердама, що в Нідерландах. Зазвичай їх використовують як готелі чи місце проведення корпоративних заходів.

Будинки складено з картонних сегментів, кожен із яких 1,2 метра завдовжки й вагою 500 кілограмів.

Але боятися, що вони розмокнуть, не варто. Адже вони вкриті водонепроникним матеріалом і мають дерев’яний шар.

Усі сегменти — модульні, тому довжину кожного будинку можна збільшити або зменшити.

Картон обрали саме через його тепло- та звукоізоляційні властивості.

[Сандер Ватервал, директор компанії-виробника]:
«У Нідерландах простір обмежений, особливо в Роттердамі — гамірному місті, яке розростається. Також люди шукають місце, де можна провести час на воді. Ці квадратні метри використовують дуже функціонально».

У всіх плавучих будинках є ванна кімната, окрема спальня та вбудовані в стіну розкладні ліжка.

Телевізор теж доводиться розкладати. На терасі є ще один сюрприз — вбудоване джакузі.

[Франсуаз Віттмер, відвідувачка будинку]:
«Усередині є все. Тут є холодильник, прохолодні напої, кава, чай, фрукти на столі та всі цифрові прилади. Дуже добре».

[журналіст]:
«А морської хвороби немає? Будинок постійно рухається — він же плаває».

[Франсуаз Віттмер, відвідувачка будинку]:
«Звикаєш. До цього звикаєш».

[відвідувачка]:
«Так, спочатку було відчуття, ніби випила забагато вина».

Компанія зібрала вже сім плавучих будинків у гавані Роттердама. Один із них — найбільший плавучий офіс у світі.

Загальна площа приміщень — від 32 до 42 квадратних метрів. У будинках може розміститися від чотирьох до шести осіб.

Є надія, що така нерухомість допоможе розширювати нідерландські міста.

Оренда будинку коштує 250–350 євро за ніч. Компанія планує реалізувати такі проєкти й в інших містах Нідерландів, а також у Бельгії.

18. Рідкісні золоті тигри народилися в Пакистані

Золоті тигри
Карачі, Пакистан

Шестирічна тигриця Лара лагідно обіймає господаря. Пакистанець Хассан Хусейн — щасливий власник двох рідкісних золотих тигренят. У світі їх лише 30 особин. Наприкінці весни Лара, яку Хассан особисто вигодував із двомісячного віку, уперше народила кошенят.

[Хассан Хусейн, власник заповідника]:
«Це вперше, коли їх вдалося вивести у Пакистані. Дуже рідкісна у світі порода. У Пакистані є лише два дорослі золоті тигри-самці. Один із них у мене, а другий живе в зоопарку Карачі. Тепер маю двох смугастих тигренят, обидві самки. Коли вони виростуть, я планую їх розмножувати далі».

Батько малюків — шестирічний золотий самець. Його забарвлення більш виражене.

Золоті тигри ще рідкісніші, ніж білі. Замість чорних смуг — світло-коричневі. М’яка шерсть має колір шампанського. Таке забарвлення — мутація гена. Успадковується, тільки якщо його має і батько, і мати.

[Хассан Хусейн, власник заповідника]:
«Я виховував Лару з малих літ. Потім ми взяли тигра-самця. Коли вона виросла, ми їх схрестили».

Золоті тигри — підвид бенгальських. Зазвичай вони більші за своїх родичів. Уперше їх виявили на початку XIX століття в Індії.

Дорослі тигри з’їдають до семи кілограмів м’яса за день. Кошенята теж почали розширювати свій раціон.

[Хассан Хусейн, власник заповідника]:
«Вони досі харчуються материнським молоком. Але почали їсти фарш. Приєднуються до матері, коли вона їсть».

Хассан Хусейн — шанувальник великих кішок. У його володіннях також живе пара левів, один лев-альбінос та ще одна пара тигрів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: