19.12.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (10 по 15 липня)

Огляд світових подій (10 по 15 липня)

1. Ракетний удар по Вінниці — понад 20 людей загинуло Ракетний удар Вінниця, Україна 14 липня..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

1. Ракетний удар по Вінниці — понад 20 людей загинуло

Ракетний удар
Вінниця, Україна

14 липня близько 11:00 російські окупаційні війська завдали удару крилатими ракетами «Калібр» по центральній частині Вінниці. Обстріл здійснив підводний човен з акваторії Чорного моря.

[Юрій Ігнат, речник командування Повітряних сил ЗСУ]:
«Уражено цивільні обєкти. Це площа, де зазвичай було багато людей, де гуляли люди з дітьми».

Три ракети влучили в дев’ятиповерховий будинок побуту «Ювілейний». Постраждав також розташований поруч медичний центр, Будинок офіцерів та житлові будівлі. Вогонь від пожежі перекинувся й на автостоянку, де знищив коло пів сотні машин.

Як повідомив заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко, на вечір 14 липня загалом було відомо про 23 загиблих, серед яких троє дітей. 67 осіб госпіталізовано, троє із них теж діти. Всього до лікарень звернулося 117 людей. 29 осіб уважають зниклими безвісти.

Пошукові роботи тривають. На місці події працюють рятувальники, прокурори та слідчі.

Розпочато досудове розслідування за фактами порушення законів та звичаїв війни, яке пов’язане з навмисним вбивством.

2. Джо Байден розпочав важливе близькосхідне турне з візиту до Ізраїлю

Візит Джо Байдена
Єрусалим, Ізраїль

Джо Байден прибув до Ізраїлю з офіційним візитом. Так почалося його турне Близьким Сходом. Головна мета — переконати країни Перської затоки добувати більше нафти, а також зміцнити відносини між Ізраїлем та Саудівською Аравією.

Байден пробуде два дні в Єрусалимі, де проведе переговори з ізраїльськими лідерами. Згодом планує зустрітися з палестинським президентом Махмудом Аббасом на Західному березі річки Йордан.

Потім він першим з американських президентів здійснить прямий авіапереліт з Ізраїлю до Саудівської Аравії. Там, у місті Джедда, він проведе переговори з чиновниками, а також відвідає саміт країн Перської затоки.

Експерти кажуть, що перший візит Байдена на Близький Схід як президента допоможе нормалізувати відносини між Ізраїлем і Саудівською Аравією.

[Джо Байден, президент США]:
«Цим візитом ми ще більше зміцнюємо наші зв’язки, стверджуємо нашу непохитну відданість безпеці Ізраїлю, зокрема зміцнюємо партнерство з Ізраїлем щодо найліпших у світі систем оборони».

На відміну від ОАЕ та деяких інших близькосхідних країн, Саудівська Аравія поки не має офіційних дипломатичних відносин з Ізраїлем. Утім, часто говорять про закулісну співпрацю. Також держави налагодили пряме авіасполучення.

Представники Білого дому кажуть, що поки Байден не намагатиметься відновити мирний процес між Ізраїлем та палестинцями. Проте радник з питань національної безпеки США Джейк Салліван сказав, що Байден знову заявить про свою відданість принципу «Дві країни для двох народів». Згідно з ним, майбутня палестинська держава існуватиме поряд з Ізраїлем.

3. Шрі-Ланка: президент утік і пішов у відставку

Президент утік і пішов у відставку
Шрі-Ланка

На вулицях найбільшого міста Шрі-Ланки — тріумф, танці та пісні. Президент країни Готабая Раджапакса подав у відставку.

Люди в Коломбо вийшли навіть попри комендантську годину.

В адміністрації президента кажуть, що Раджапакса подав заяву про звільнення електронною поштою ввечері в четвер. Це сталося за кілька годин після його втечі до Сінгапуру. Перед цим були масові протести через економічну кризу.

Люди виходили на вулиці кілька місяців. Однак апогею протест досягнув минулого тижня. Тоді сотні тисяч громадян захопили урядові будівлі в Коломбо. Серед них була й резиденція президента.

Шріланкійці звинувачують родину Раджапакса та її соратників в інфляції, корупції та нестачі основних продуктів.

При цьому Раджапакса в середу заявив, що на посаду виконувача обов’язків президента поставив свого соратника — прем’єр-міністра Раніла Викрамасінгхе. Це спричинило ще більші протести. Люди захопили парламент і резиденцію прем’єра та зажадали відставки Викрамасінгхе.

Протестувальники кажуть, що визнають лише обраного голову держави.

[Калум Амаратунга, представник протестного руху]:
«Якщо буде обрано Раніла Викрамасінгхе, ми хотіли б знати, хто в парламенті проголосував за людину, партія якої набрала всього 225 тисяч голосів. А ця ж людина збирається контролювати 22 мільйони людей. Нам доведеться запитати, чи враховують у парламенті думку громадян».

Очікують, що парламент призначить нового президента 20 липня.

Джерела в керівній партії кажуть, що Викрамасінгхе — головний кандидат. Однак рішення ще не ухвалено.

4. ЄС офіційно визнав Хорватію 20-м членом єврозони

Хорватія – 20-й член єврозони
Брюссель, Бельгія

ЄС офіційно визнав Хорватію 20-м членом зони євро. Міністри фінансів блоку проголосували за те, щоби країна на початку 2023 перейшла на єдину валюту.

Для цього Єврорада ухвалила три правові акти. Один із них затвердив курс конвертації: один євро даватимуть за коло 7,5 хорватських кун. Тепер країна має кілька місяців, щоби підготуватися до переходу.

Зі слів віцепрезидента Єврокомісії, приєднання до зони євро дасть Хорватії відчутні економічні вигоди.

[Валдіс Домбровскіс, віцепрезидент Єврокомісії]:
«Використання євро полегшить та зробить привабливішими інвестиції у вашу країну. Це знизить бар’єри для бізнесу й усуне витрати на обмін валюти».

Щоби перейти на євро, Хорватія має увідповіднити з нормами ЄС ціни й обмінний курс, а також забезпечити надійне державне фінансування та помірні довгострокові процентні ставки.

[Крістін Лагард, голова Європейського центробанку]:
«Я знаю, що це чудовий клуб, але він вимагає прихильності, залученості, постійного дотримування правил. Ми не можемо очікувати від Хорватії меншого».

Країна є членом ЄС. Незалежність здобула 1991 року, коли вийшла з Югославії. Сусідня Словенія — теж колишня югославська республіка, а нині член ЄС — перейшла на євро 2007 року.

5. У Німеччині через інфляцію почалася соціальна криза

Криза через інфляцію
Німеччина

У Німеччині почалася соціальна криза, спричинена високою інфляцією. Про це кажуть економісти. На їхню думку, влада має підготувати пакет надзвичайної допомоги розміром 5,4 млрд євро. Він допоможе пом’якшити удар по найбідніших верствах населення.

Дослідження показують, що незаможні сім’ї Німеччини витрачають майже дві третини своїх доходів на харчі, житло та енергію. Щодо найбагатших німців, то на це з їхнього бюджету йде близько 45 %.

[Марсель Фрацшер, директор Німецького інституту економічних досліджень]:
«Це серйозна криза, яка найближчими місяцями, ймовірно, посилиться. Думаю, кінець ще не близько, особливо що стосується інфляції та цін, які найдужче вдарили по незаможних».

Найліпший і єдиний механізм, як уважають економісти, це збільшити соцвиплати безробітним і підвищити зарплати.

[Марсель Фрацшер, директор Німецького інституту економічних досліджень]:
«Зниження інфляції не означає, що знизяться ціни. Скоріше, нам найближчими роками доведеться звикати до стабільно високих цін на енергоносії та харчі. Очевидно, ми вже ніколи не досягнемо докризового рівня цін».

Курс долара США зріс відносно кошика валют до 20-річного максимуму. Водночас євро опускався нижче за один долар.

[Роберт Галвер, економіст]:
«Євро слабкий через наші структурні проблеми. ЄЦБ не намагається зменшити інфляцію, підвищивши відсоткові ставки. Крім того, ЄС не може дотримуватися своєї класичної бізнес-моделі. Ми залежимо від сировини з Китаю і газу. Якщо їх немає, ми не можемо виробляти, тобто продуктивність економіки на нулі».

У червні інфляція в Німеччині становила 8,2 %. У травні сягнула 8,7 %. Це найвищий рівень майже за півстоліття.

6. Пакистан затоплюють сезонні зливи — жертв дедалі більше

Нові жертви
Карачі, Пакистан

У Пакистані сезонні зливи спричинили повені. Через це впродовж місяця в країні загинуло 147 осіб. 88 із них — жінки та діти. Такі дані наводить влада.

Цього року опадів майже вдвічі більше ніж зазвичай. Зливи почалися в середині червня. Через них у південно-західній провінції Белуджистан виник хаос. Відтоді там загинуло 63 особи.

Це Карачі — найбільше місто Пакистану. Тут дощі йдуть уже тиждень. У низинах затоплено будинки та магазини.

[житель Карачі]:
«Нам зараз треба не машини, а човни. Дороги затоплені майже в усьому місті. Люди у воді штовхають свої авто. Слава Богу, зі мною та моєю машиною все гаразд. Єдине, що я мав доїхати за годину, а тепер це триватиме три години. Влада спить — нічого не робить».

Зливи пошкодили будинки, дороги, мости та лінії електропередачі в усій країні. Прорвало вісім гребель. У провінції Сінд, де розташоване Карачі, загинуло щонайменше 26 осіб. Рясні дощі також випали в столиці Ісламабаді та в східній провінції Пенджаб.

Сезон дощів триває в Пакистані з липня по вересень. Опади дуже важливі для врожаю. Вони також заповнюють водосховища. Деякі південні регіони з початку року потерпали від посухи.

Найжахливіші повені в Пакистані були у 2010 році. Тоді затопило п’яту частину країни та постраждало 20 мільйонів людей. Було знищено величезні площі посівів. Збитки інфраструктури оцінили в мільярди доларів.

7. Аномальна спека спричинила пожежі в Європі

Спека спричинила пожежі
Європа у вогні

Спека спричинила пожежі в Європі. Ліси горять у всій Португалії.

У західному районі Лейрія згоріло 3000 гектарів. Залучено 750 вогнеборців. Ситуацію ускладнює сильний вітер і температура плюс 45 градусів.

[жителька Лейрії]:
«Тут, довкола дому моєї сестри, усе згоріло. Сусідам і моєму чоловікові вдалося загасити полум’я біля будинку. Нам ніхто не допомагав. Пожежники та авіація прибули лише зараз».

[житель Лейрії]:
«Страшно, коли все горить. Комусь важко з цим упоратися. Якщо вогонь дістанеться будинку, буде біда — утратиш усе».

Пожежі є і на півдні країни. Уже постраждав курорт Кінта-ду-Лагу. Уся країна в стані підвищеної готовності. Тут із вогнем борються майже 3000 пожежників. Їм допомагають 23 літаки.

А це південний захід Франції. Тут вигоріло 2700 гектарів. Дороги перекрито. Залучено 800 вогнеборців і шість літаків.

Синоптики кажуть, що спека може посилитися.

[Франсуа Жобар, синоптик]:
«Ось уже десять років хвилі спеки повторюються й приходять частіше. За рік буває до трьох теплових хвиль. Тоді як у 70–80-х роках таке бувало раз на десять років».

Кілька пожеж зафіксували й на заході Іспанії. Також горять ліси на узбережжі Адріатичного моря в Хорватії.

8. Нові докази примусового вирізання органів оприлюднили в Брюcселі

Докази злочинів
Брюссель, Бельгія

У пресклубі в Брюсселі відбулася конференція щодо насильницького вирізання органів у Китаї.

Правозахисна організація «Лікарі проти примусового вирізання органів» оприлюднила нове дослідження. Її члени телефонували до китайських лікарень і вдавали потенційних клієнтів, яких цікавить трансплантація.

[член правозахисної організації]:
«Кілька днів тому я з вами зв’язувався щодо своєї невістки. Мені потрібне підтвердження: чи можете ви надати орган донора, який практикує Фалуньгун. Хоча про це відкрито не кажуть, але вони здорові донори, чи не так?»

[представник лікарні]:
«Саме так».

[член правозахисної організації]:
«Отже, питання в цьому. Добре тоді».

[представник лікарні]:
«Так, так. Ви також можете обирати донора. Ви можете обрати людину від 30 років. А якщо вам пощастить, то ви можете отримати донора, якому 20 років або ще молодшого — від 15 до 20 років. Усе це можливо».

Учасники заходу зізнаються, що шоковані свідченнями.

[Гарі Картрайт, редактор EU Today]:
«Це справжнє глибоке розслідування. Коли я почув, що донору може бути й 15 років, це мене дійсно приголомшило. І це непросто порушення прав людини, з яким ми стикаємося повсюдно. Це справжній голокост».

Фалуньгун — це система самовдосконалювання. Вона містить виконання нескладних вправ та поліпшення характеру згідно з принципом Чесність—Доброта—Терпіння. Однак ось уже як 23 роки практикувальників Фалуньгун жорстоко придушує комуністична влада Китаю. Прибічники цієї системи самовдосконалення також є основними жертвами примусового вирізання органів у Китаї.

[Чжан Яньхуа, практикувальниця Фалуньгун]:
«У в’язниці нас примушували здавати аналізи крові. І вони брали аналізи тільки в практикувальників Фалуньгун. Якось поліція наказала в’язням знущатися з мене. Вони погрожували й казали, що якщо я їм не скорюся, то вони заберуть мене, щоби вирізати мої органи».

Директор і засновник організації «Права людини без кордонів» каже, що спочатку він не повірив у ці звинувачення. Вони здалися йому занадто жорстокими та поза межами людської уяви.

[Віллі Фаутр, директор організації «Права людини без кордонів»]:
«Але накопичуючи докази, документи та свідчення практикувальників Фалуньгун, яких утримували у в’язницях, а також професіоналів у галузі медицини, стає очевидним, що така жахлива практика існує в Китаї вже багато років».

Член чеського парламенту Томаш Здеховський стверджує, що дуже важливо порушувати тему примусового вирізання органів у Європейському парламенті.

[Томаш Здеховський, член Європейського парламенту]:
«Мені багато разів телефонували з китайського посольства й запитували, звідки в мене інформація. І їх дуже лякала тема конференції. Бо це погіршує репутацію Пекіна, і китайці хочуть показати себе так, начеб-то вони опікуються темою прав людини. Але насправді це не так».

На думку політика, важливо, щоби люди із західних країн не їздили до Китаю по органи, які було примусово вирізано, і не підтримували цей бізнес.

9. У вигнанні чи у в’язниці: кубинські активісти через рік після протестів

Рік після протестів
Куба

11 липня виповнився рік від дня найбільших за десятиліття протестів на Кубі. 2021-го соціалістичний острів потрясли народні виступи за соціальні та економічні реформи. Їх назвали найбільшими з часу, коли 1959 року до влади прийшов Фідель Кастро.

Утім, протести майже одразу придушили. Потім упродовж року активістів судили за різними статтями: від порушення громадського порядку до спроби держперевороту. Сотні з них запроторили до в’язниці. Ті ж, хто уник арешту, мусили тікати з країни.

[Мануель Кеста Моруа, продемократичний активіст]:
«Те, що сталося в липні, було початком громадянської революції, яка застала уряд і всіх зненацька. Зараз влада встановлює барикади. Напевно, хочуть запобігти новому 11-му липня».

З жовтня минулого року понад 140 тисяч кубинців виїхало до США. Це найбільша хвиля за десятиліття.

[Кароліна Барреро, член руху «Сан-Ісідро»]:
«Після тих протестів відстежування та придушення будь-якої активності посилилося. Громадянське суспільство ще більше заблокували. Вони прагнуть запобігати будь-яким формам протесту, бо знають, що найменша подія може спричинити нове 11-те липня».

Влада Куби стверджує, що протести організували США, щоб усунути чинний уряд. Вашингтон наполягає, що вони були спонтанними, і їх спровокувала ситуація всередині країни.

10. Іноземці покидають Шанхай

Іноземці від’їжджають
Шанхай, Китай

Проживши 16 років у Шанхаї, американка Гізер Кей та її сім’я збираються додому. Вони завжди знали, що повернуться, але не думали, що все станеться так швидко.

До переїзду їх підштовхнули різні причини: локдаун, літні батьки в США, і посилений прикордонний контроль.

[Гізер Кей, голова компанії з продажу одягу для купання]:
«Мабуть, нам час повернутися й бути з батьками. І ми хотіли, щоб наша старша дочка вступила до вишу в США. Усе склалося, щоб ми вирішили поїхати цього літа».

Гізер та її чоловік Джордж приїхали до Шанхая з Нью-Йорка у 2006 році. Планували пробути тут рік, але лишилися на 16. Тут народилися їхні діти Шарлотта й Матильда.

Іншого дому дівчата не знають.

[Шарлотта Кей, старша дочка Гізер]:
«Я можу описати Шанхай, мабуть, як свій дім. Я жила тут так довго, усе своє життя. Тож це буде складна зміна».

Сім’я Кей така не одна. Шанхай почали покидати іноземці. Точкою неповернення став двомісячний карантин, який запровадили у відповідь на спалах COVID. Тоді людям забороняли виходити з дому навіть до магазинів.

Щодо коронавірусу в Китаї діє політика «нуль терпимості». Через це виїжджають не лише іноземці, а й самі китайці. Вони побоюються, що можуть опинитися під замком без їжі та ліків, або що їх розлучать із рідними.

Водночас карантин для тих, хто в’їжджає до країни, триває тиждень. До цього було два тижні.

[Гізер Кей, голова компанії з продажу одягу для купання]:
«У різних професіях стало дуже багато обмежень. Думаю, що Шанхаю буде складно повернути всіх цих людей, якщо він захоче це зробити».

Статистика показує, що з початку пандемії іноземців у Китаї стало вдвічі менше. Прогнозують, що цього літа їх може стати ще вдвічі менше. І лише небагато іноземних працівників приїде, щоби замінити тих, хто виїжджає.

[Наташа Девіллерс, подруга сім’ї Кей]:
«Добре, що вона організувала прощальну вечірку. Більшість людей просто мовчки їдуть, а ми можемо попрощатися. Звісно, ??це сумно. Усі їдуть. Усі добрі люди залишають Шанхай».

11. Євро падає, а долар зростає

Євро впав, а долар зріс
До ЄС підбирається рецесія

Курс євро впав до найнижчого рівня з грудня 2002 року. Валюта ЄС зрівнялася з доларом через побоювання, що криза в енергетичному секторі призведе до рецесії в Євросоюзі.

Американські експерти вважають, що ЄС може стати епіцентром кризи.

[Вільям Райнд, економіст]:
«Ціни на енергію в Європі набагато вищі, ніж у США. Отже, підвищення цін на споживчі товари більше відчувають європейці, ніж американці».

І дехто побоюється, що ситуація може погіршитися. У понеділок розпочалося щорічне техобслуговування на «Північному потоці — 1». Це найбільший трубопровід, яким російський газ надходить до Німеччини. Постачання припиниться на десять днів, проте аналітики вважають, що термін може бути продовжено.

На черговій щомісячній зустрічі міністрів виконавча комісія ЄС оновить свої економічні прогнози. І вони покажуть уповільнення зростання економіки та підвищення інфляції. Про це заявив віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

[Валдіс Домбровскіс, віцепрезидент Єврокомісії]:
«Можна очікувати деякого перегляду в бік зниження, особливо наступного року, бо існує багато невизначеностей та ризиків».

У травні інфляція в єврозоні перевищила 6 %. Це значне підвищення проти 3,5 %, які прогнозували перед цим.

Тоді як євро падає, долар, навпаки, підіймається.

Долар зріс через очікування, що Федеральна резервна система США й далі агресивно підвищуватиме ставки, щоби протидіяти інфляції.

Очікується, що на своєму липневому засіданні ФРС підійме ставки на 75 базисних пунктів.

Сильний долар — добра новина для американських туристів, які планують відпустку за кордоном. Для них усі ціни — від готелів до ресторанів — стануть нижчими, ніж були всього лише кілька місяців тому.

12. Нове фото скупчення галактик показали НАСА й Джо Байден

Перше фото
НАСА показало знімок галактик

Президент США Джо Байден і голова НАСА Білл Нельсон показали перше фото, зроблене космічним телескопом НАСА імені Джеймса Вебба.

Апарат сфотографував скупчення галактик. Це найдокладніший знімок раннього Всесвіту з усіх, які люди будь-коли отримували.

[Білл Нельсон, голова НАСА]:
«Ви бачите галактики, які сяють біля інших галактик. І ви бачите лише невелику частину Всесвіту».

Вік скупчення галактик — 4,6 мільярда років. Його сукупна маса діє як «гравітаційна лінза», що викривлює простір. Вона значно збільшує світло, яке випромінюють далекі галактики позаду неї.

Як каже Нельсон, одна зі світлових плям на тлі ще давніша.

[Білл Нельсон, голова НАСА]:
«І те світло, яке ви бачите на одній із цих маленьких цяток, подорожувало понад 13 мільярдів років. І, до речі, ми повертаємося ще далі, бо це лише перше зображення».

Загалом ділянку неба, яку зняв телескоп, можна порівняти з піщинкою, яку тримає людина на Землі на витягнутій руці. І на цей знімок потрапили тисячі галактик.

[Джо Байден, президент США]:
«Ці зображення нагадають світові, що Америка здатна на більше, і нагадають американському народові, особливо нашим дітям, що все в наших руках».

Телескоп Джеймса Вебба вартістю дев’ять мільярдів доларів — найбільший і найпотужніший із будь-коли запущених. Його відправило в космос НАСА і європейські та канадські колеги наприкінці 2021 року. Стартував він із космодрому у Французькій Гвіані.

13. Твіттер намагається змусити Ілона Маска його купити

Твіттер подав до суду
Маска змушують купити соцмережу

Компанія «Твіттер» подала до суду на Ілона Маска. Вона намагається змусити його купити її за 44 мільярди доларів, як це передбачає підписаний договір.

Позов подали до суду американського штату Делавер. Він повинен вирішити, чи найбагатша людина планети може розірвати договір про придбання. Згідно з його умовами, якщо одна зі сторін розриває угоду, то має виплатити штраф розміром мільярд доларів.

8 липня Маск оголосив, що відмовляється від купівлі. Послався на те, що компанія порушила численні положення. Так, він наполягає, що справжня кількість фейкових та спамерських акаунтів у твіттері набагато більша, ніж вказала сама соцмережа. За її даними, ця кількість не перевищує п’яти відсотків.

Позов до суду мільярдер поки ніяк не прокоментував. Однак опублікував твіт із мемом, у якому йдеться про те, що спочатку йому не хотіли продавати Твіттер, потім сказали, що не розкриють інформації про боти, а тепер змушують купити Твіттер через суд, який змусить соцмережу надати ту саму інформацію про боти.

Сам Твіттер стверджує, що Маск своїм рішенням завдав соцмережі непоправної шкоди.

Чотириденний розгляд справи можуть призначити на середину вересня.

14. У Німеччині показали новинки екологічної моди

Зелена мода
Берлін, Німеччина

Те, з чого зроблено цей одяг, могло б опинитися на звалищі. Але завадила мода на екологічність.

Компанії, які беруть участь у цьому берлінському ярмарку-конференції, намагаються змінити споживчі звички людей, пропонуючи якісний товар із перероблених матеріалів.

І йдеться не тільки про одяг з органічної бавовни та сумки з перероблених пластикових пляшок.

Кілька фірм пропонують одяг, повністю виготовлений із вторсировини.

Наприклад, ця фінська компанія використовує відходи індійських швейних фабрик.

[Янне Ярвінен, менеджер із продажу]:
«Навколо нашої фабрики в Індії є сотні інших. Ми збираємо їхні бавовняні відходи. Потім обробляємо, механічно відкриваємо волокно, сортуємо за кольором. Тобто не використовуємо жодних барвників. Далі традиційним способом робимо пряжу, виготовляємо з неї тканину й потім шиємо одяг».

Ця ж італійська фірма має той самий підхід, але одяг збирає у своїй країні.

[Нікколо Кіпріані, менеджер із продажу]:
«Ми виготовляємо одяг із перероблених волокон. Збираємо старий одяг і текстильні відходи. Сортуємо за якістю та кольором. З пряжі виходять такі поло та светри. Використовуємо такі матеріали, як кашемір, бавовна, шовк та бавовна з джинсової тканини».

Індустрія моди — один із найбільших забруднювачів планети. За даними ООН, близько 10 % викидів вуглецю у світі припадає на виробництво та транспортування одягу.

У Німеччині за підтримки уряду працює проєкт, який допомагає компаніям стати екологічнішими. Тих, хто досягає критеріїв, нагороджують так званою Зеленою кнопкою.

[Крістіна Бірман, менеджер проєкту]:
«Зелена кнопка діє вже три роки. Бере участь понад 85 компаній — великих та маленьких».

Цей берлінський ярмарок-конференція — один із найбільших заходів в індустрії моди в Німеччині. Його проводять раз на два роки. Тут є як великі бренди, так і невеликі стартапи, що намагаються вийти на конкурентний ринок.

15. Школа в Кенії навчає місцевих традицій замість європейських

Національна культура в школі
Накуру, Кенія

У цій школі кенійського міста Накуру головні предмети — африканська культура, мови та одяг.

Тут спираються на традиції, щоб діти переймали власну культуру.

Школу заснували у 2018 році. Наразі тут навчається понад 300 учнів віком від п’яти до 14 років.

Тут кожен опановує рідну мову, а також місцеву говірку. Також діти вчать історію місця, де вони народилися й де мешкали їхні предки.

[Оку Канайо, співзасновник школи]:
«Ми вирішили передати дітям їхню ідентичність. Це афроцентрична вільна програма. І коли ми розпочали, успішність учнів дуже підвищилася».

Афроцентризм означає, що в освітньому процесі дітям розповідають, хто вони і яке їхнє коріння.

[Утері Канайо, директор школи]:
«Ми відкриваємо себе заново, бо багато культур узяли гору над африканськими. Бути афроцентричними означає цілеспрямовано повернутися до африканської культури».

Школа унікальна ще й тим, що тут дітям дозволяють використовувати традиційні імена та носити африканський одяг. Водночас до більшості шкіл діти мають ходити у формі.

[Отієно Тобі, школяр]:
«В іншій школі було складно просити інших називати мене моїм африканським ім’ям, бо люди вважали його поганим. Їм дуже подобається європейська культура й вони не люблять власну».

Варто зазначити, що ЮНЕСКО популяризує багатомовне навчання на всіх рівнях.

16. Відень визнали найзручнішим для життя містом світу

Найліпше для життя місто
Відень, Австрія

Відомий своєю габсбурзькою архітектурою, Відень знову визнано найліпшим для життя містом світу. Рейтинг складає журнал Economist.

Перше місце австрійська столиця мала також у 2018 та 19-му роках. Згідно з журналом, тут панує стабільність і є зручна інфраструктура. А ще добра система охорони здоров’я і багато можливостей для культурного відпочинку та розваг.

[Ніколаус Грецер, прессекретар управління туризму Відня]:
«У межах міста маємо 700 гектарів виноградників. Це світовий рекорд для такої столиці. І, звичайно, це одна з причин, через яку Відень — найпридатніше для життя місто. Але не тільки вино — наша вода теж чудова. Мінеральна вода тече прямо з крана. 125 років тому імператор Франц-Йосип відкрив віденські гірські джерела, і Відень досі ними користується».

Ще один приклад зручності Відня — громадський транспорт. Він доступний і має велику мережу. Так, за один євро жителі упродовж дня можуть скористатися всіма його видами. Щорічний проїзний коштує 365 євро. І його купило понад мільйон городян. Це більш як половина містян.

[Ніколаус Грецер, прессекретар управління туризму Відня]:
«Відень — це мегаполіс, де вдень можна покататися на велосипеді біля виноградників або відпочити у Віденському лісі, а ввечері того ж дня піти до Державної опери й ознайомитися з культурою світового рівня».

Поїздка на метро від центру до пляжів Старого Дунаю забере всього дев’ять хвилин. Загалом тут можна чудово обходитися без власного авто.

[Ганна Шнайдер, жителька Відня]:
«Я також досить часто буваю в інших містах. Порівнюючи їх із Віднем, нерідко зауважую, що тут багато що мені подобається більше. Справді, це найзручніше для життя місто».

Варто зазначити, що у 2021 році журнал помістив Відень на 12-те місце рейтингу. Так сталося, бо тоді через коронавірусні обмеження в місті не працювали музеї та ресторани.

17. Вікно в Тибет своїми картинами прочинив китайський художник у Римі

Тибетське життя в картинах
Італія

Тибет із його захопливими пейзажами й тисячолітньою культурою приїхав до Рима.

Вікно до регіону відчинили роботи китайського художника Хань Юйченя. Він зображує просте життя людей, яке дуже контрастує з мегаполісами КНР.

Експозиція називається «Тибет: пишнота та чистота». 40 картин олією кличуть у подорож природною та духовною красою Тибету. Ідеї ??для робіт автор почерпнув під час подорожей високогір’ями й долинами регіону.

[Габріеле Сімонджині, куратор виставки]:
«Може скластися враження, що митець зображує далекий від нас світ. Насправді все, що малює Хань Юйчен, нам дуже близьке».

Художник по кілька місяців щорічно жив на тибетських пасовищах у наметах чи в будинках місцевих жителів. Для нього це був спосіб відволіктися від тяжких спогадів. Його сім’ю в період Культурної революції визнали контрреволюційною і заслали до села.

[Габріеле Сімонджині, куратор виставки]:
«Своїми роботами він виражає своє критичне ставлення до свободи, способу життя в сучасному світі. Його сім’ю на багато років заслали до сільської місцевості. Це дуже обмежило його можливість навчатися в державних академіях».

Китайський майстер зробив поетичний стиль реалізму XIX століття своєю рисою. Він такий самий прямий і простий, як життя тибетців.

У роботах — акцент на мистецтві, одязі, прикрасах та предметах повсякденного життя.

У першому розділі виставки експонуються «Пейзажі». Тут можна подивитися на великі пасовища, чорні стада яків, білі отари тибетських овець і кіз та маленькі різнокольорові молитовні прапорці, що майорять на вітрі.

Другий розділ — це «Портрети». Усміхнені та доброзичливі жінки, серйозні та вдумливі чоловіки.

В останньому розділі «Духовність» художник зображує повсякденні справи, але з виразним відчуттям близькості до Неба.

18. Козеня з півметровими вухами прославилося на весь світ

Козеня з довгими вухами
Карачі, Пакистан

Неймовірно довгі вуха прославили на весь світ козеня Сімбу з Пакистану. Воно належить до нубійських кіз. Вуха в них довші, ніж в інших порід. Але Сімба, мабуть, побив усі рекорди. Коли він народився, довжина його вух сягала 48-ми сантиметрів.

Нині козеняті трохи більше як місяць, а про нього вже написали у 95 міжнародних та пакистанських виданнях.

[Мохаммад Хассан Нареджо, власник козеняти]:
«Не думаю, що якийсь спортсмен, політик, військовик, видатний актор, суперзірка чи знаменитість колись були настільки популярними у віці 34-х днів».

Власник ферми Мохаммад працює в аеропорту, а кіз розводить для душі. Козівники країн Близького Сходу пропонують за Сімбу тисячі доларів. Але пакистанець збирається лишити козеня собі.

Сімба підростає, ростуть і вуха. Їхня довжина — уже 56 сантиметрів. Мохаммад вішає козеняті на шию оксамитові мішечки й прибирає в них вуха. Так малюкові простіше й безпечніше бігати.

Мохаммад відправив дані про Сімбу до Книги рекордів Гіннеса. Відповіді поки немає.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: