20.05.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (14 по 19 серпня)

Огляд світових подій (14 по 19 серпня)

1. Пасажири постраждали у Валенсії, коли поїзд намагався проїхати крізь вогонь Паніка в поїзді Іспанія В..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

1. Пасажири постраждали у Валенсії, коли поїзд намагався проїхати крізь вогонь

Паніка в поїзді
Іспанія

В Іспанії чотири пасажири потяга зазнали серйозних тілесних ушкоджень, коли намагалися врятуватися від пожежі.

Поїзд прямував із Валенсії до Сарагоси. Зупинився в Бехісі, де всього за кілька метрів від колій палала лісова пожежа, що охопила понад 4000 гектарів. За словами влади, пасажири запанікували й кинулися вибиратися з вагонів. Загалом постраждало 11 осіб, четверо з них дістали серйозні опіки.

Не маючи змоги проїхати далі, поїзд рушив заднім ходом і повернувся на станцію Каудьєль. Там шокованим пасажирам надали термінову допомогу.

Іспанський державний оператор залізниці розпочав розслідування. Слід з’ясувати, чи було вже обмежено рух у той час, коли стався інцидент.

Під Бехісом через пожежу евакуювали мешканців двох сіл. Її намагаються загасити, але це непросто. Уже постраждало двоє пожежників.

А приблизно за 200 кілометрів від Бехіса через лісову пожежу евакуювали мешканців 11 селищ. Вона почалася внаслідок удару блискавки й випалила понад 11 тисяч гектарів території. Цю пожежу вважають найбільшою у Валенсії за нинішній рік.

2. Зеленський, Гутеріш і Ердоган обговорили зерновий коридор, військовополонених та ЗАЕС

Тристороння зустріч
Львів, Україна

У четвер у Львові відбулися переговори президента України Володимира Зеленського, Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша та президента Туреччини Тайїпа Ердогана.

Зеленський зустрівся з кожним окремо, а також вони поспілкувалися всі разом.

Володимир Зеленський і Тайїп Ердоган обговорили викрадення Росією українського зерна, ситуацію на Запорізькій атомній електростанції та співпрацю в оборонній галузі.

Також було підписано документ, згідно з яким Туреччина допоможе Україні відновлювати зруйновану інфраструктуру та візьме під свій патронат відбудову Харкова та Харківської області.

Президенти ще обговорили можливість удосконалення зернової ініціативи, посилення безпеки її реалізації та збільшення обсягів експорту.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав до демілітаризації Запорізької АЕС, яку Росія використовує для ядерного шантажу, і сказав, що він серйозно стурбований через цю ситуацію.

[Антоніу Гутерріш, Генеральний секретар ООН] «Військову техніку та особовий склад треба вивести. Необхідно уникати подальшого розгортання сил або техніки в цьому місці. Територію необхідно демілітаризувати. Будемо казати як є: будь-яка потенційна шкода Запоріжжю — це самогубство».

Президент України й Генеральний секретар ООН погодили деталі можливої роботи на Запорізькій атомній електростанції місії МАГАТЕ.

Також Володимир Зеленський попросив Антоніу Гутерріша особисто сприяти тому, щоб представники ООН дістали постійний і безперешкодний доступ до депортованих до Росії українців, а також допомогти звільнити полонених українських військовиків і медиків.

Гутерріш повідомив, що направить місію ООН для встановлення фактів загибелі в Оленівці українських військовополонених.

Це був перший з початку широкомасштабної війни візит до України Тайїпа Ердогана та другий Антоніу Гутерріша.

3. Естонія закриває кордон для росіян з естонськими візами

Росіян із візами не впустять
Естонія

Росіян із шенгенськими візами більше не впустять до Естонії. Розпорядження діє тільки щодо віз, виданих естонською владою. Їх понад 50 тисяч. Виняток зроблять лише для дипломатів, працівників галузі міжнародних перевезень та людей, поїздки яких пов’язані з гуманітарною діяльністю. Також впускатимуть родичів жителів Естонії.

Росіяни із шенгенськими візами, які видали інші країни, в’їжджати на естонську територію поки що зможуть.

[Урмас Рейнсалу, міністр закордонних справ Естонії]:
«Ми ще розглядаємо можливість закрити російсько-естонський кордон для всіх російських громадян, які в’їжджають до Шенгенської зони чи Естонії».

Наприкінці лютого російським літакам заборонили літати в повітряному просторі Євросоюзу. Потрапити до ЄС можна, лише зробивши пересадку у відкритій країні. Також доступне сухопутне сполучення через Естонію, Латвію та Фінляндію. Улітку потік російських туристів збільшився.

Латвія, Литва та Чехія більше не видають росіянам туристичних віз. А Естонія та Фінляндія недавно закликали запровадити такі ж санкції в усіх країнах Євросоюзу.

Минулого місяця ЄС погодив сьомий пакет санкцій проти Росії через її воєнне вторгнення до України.

4. Байден підписав гігантський законопроєкт про клімат, інфляцію та медстрахування

Байден підписав законопроєкт
Вашингтон, США

Президент Джо Байден підписав законопроєкт на суму 430 мільярдів доларів, який уважають найбільшим кліматичним пакетом в історії США. Він має стримати інфляцію, зменшити внутрішні викиди парникових газів, а ще знизити ціни на ліки, що видають за рецептом.

Законопроєкт підтримує технології, такі як сонячні батареї, а також обладнання, яке зменшує забруднення на вугільних та газових електростанціях.

[Джо Байден, президент США]:
«Цей законопроєкт — найбільший крок уперед у питанні клімату за всю історію. І він дасть нам змогу сміливо робити додаткові кроки назустріч усім моїм кліматичним цілям і тим, які ми поставили перед собою».

Закон направить мільярди доларів, щоб за найближчі три роки мільйони американців змогли сплатити внески за приватне медичне страхування.

Завдяки йому Medicare вестиме переговори про зниження цін на ліки для людей похилого віку й гарантуватиме, що корпорації і багаті люди платитимуть більше податків.

Демократи кажуть, що проєкт допоможе боротися з інфляцією шляхом зменшення федерального дефіциту. Рейтингові агентства й незалежні економісти згодні, але кажуть, що результатів доведеться чекати роками.

Цього місяця бюджетне управління Конгресу дійшло висновку, що зміни мало вплинуть на інфляцію цього й наступного року. Тим часом економісти Пенсільванського університету вважають, що впродовж наступного десятиліття вплив на інфляцію статистично буде рівний нулю.

Республіканці заявили, що законопроєкт, навпаки, посилить інфляцію. А ще звинуватили демократів у спішному його проведенні через Конгрес майже без підтримки опонентів.

Тим часом опитування показало, що лише 12 % американців уважають, що законопроєкт знизить інфляцію. 36 % заявили, що ціни зростатимуть швидше.

5. З продавця курей — у президенти: хто очолив Кенію

З продавця курей – у президенти
Кенія

Жителі червоних пагорбів, що біля західнокенійського міста Елдорет, пам’ятають Вільяма Руто як босоногого школяра, який продавав курчат у придорожньому кіоску.

Вони кажуть, що навіть тоді він мав гострий розум. Тепер вони вітають його обрання президентом Кенії.

[Естер Черобон, навчалася з Руто в паралельному класі]:
«Я не могла й подумати, що хтось, хто в початковій школі навіть не мав взуття, може стати президентом. Зазвичай усі лідери з багатих сімей».

Естер каже, що Руто завжди мав гарні оцінки. У селі Самбут, де він навчався, досі стоїть однокімнатна будівля з дахом зі ржавого заліза. Колись вона була частиною школи.

Руто приймає країну з низкою проблем. Наближається час повернення мільярдів доларів, які попередній президент Ухуру Кеньятта позичав на відновлення інфраструктури.

Найбільша за 40 років посуха спустошила північ, змусивши 4 мільйони осіб покладатися на продовольчу допомогу.

Руто, якому зараз 55 років, у своїй виборчій кампанії обіцяв допомогти найменш забезпеченим громадянам. У президентських перегонах він переміг прем’єра Раїлу Одінгу — сина першого віцепрезидента країни.

Наближені описують Руто як обдарованого спікера. І хоча він вийшов із самих низів, сьогодні він багатий бізнесмен-магнат. Його суперник звинувачував його в корупції. Однак Руто назвав це політичним тиском.

На посаді президента Руто обіцяє контролювати економіку, оприлюднити всі непрозорі контракти з Китаєм, боротися з корупцією і видавати кредити малому бізнесові.

6. 400 млн осіб вийшло з компартії Китаю та її дочірніх організацій

400 млн вийшло з КПК
Нью-Йорк, США

400 мільйонів осіб — саме стільки вийшло з лав Комуністичної партії Китаю та її дочірніх організацій.

Відповідний рух почався у 2004 році, коли міжнародне видання Epoch Times опублікувало книгу «Дев’ять коментарів про комуністичну партію». У ній докладно описано злочини режиму.

Наприклад, десятки мільйонів людей було вбито під час «Великого стрибка», «Культурної революції», бійні на площі Тяньаньмень та переслідування духовно-оздоровчої практики Фалуньгун, яке триває і досі.

Щоб зректися належності до компартії Китаю, мільйони людей опублікували свої заяви на сайті «Міжнародного центру допомоги виходу з Комуністичної партії Китаю».

У Нью-Йорку на присвяченому цій події мітингу активіст і політичний оглядач Ельмер Юен розказує, як панування компартії Китаю позначилися на його сім’ї.

[Ельмер Юен, активіст, політичний оглядач]:
«Моя мама — свідок Єгови. Її запроторили до трудового табору. І по суті вона пропрацювала в ув’язнені 20 років. Вони кажуть, що відпустять її, якщо вона відмовиться від віри в Бога. Але мама на це не йде, тому й залишилася на весь термін».

Мітинг відвідали й деякі представники місцевої влади.

[Марта Флорес Васкес, голова 40-го округу штату Нью-Йорк]:
«Люди мають бути вільними, вони не повинні зазнавати болю від того, що їх контролюють. Усі заслуговують на гарне життя, і ця кількість — 400 мільйонів осіб каже сама за себе».

Часто ті, хто пише заяву про вихід із компартії, з міркувань безпеки використовують псевдонім. Багато волонтерів центру цілодобово перевіряють данні.

[Жун І, президент «Центру допомоги виходу з КПК»]:
«Я сподіваюся, що люди вийдуть із КПК, і Китай буде мирним і вільним».

Учасники акції, яку організували в Нью-Йорку, зазначають, що компартія Китаю — це не Китай, і сподіваються, що вже скоро країна стане вільною від тоталітарного режиму.

7. Пан Гі Мун: світ повинен вшанувати жертв Бучі

Візит Пан Гі Муна
Україна

Колишній очільник ООН Пан Гі Мун у вівторок закликав світ вшанувати мирних громадян, які загинули під час жорстоких бойових дій російських військовиків на Київщині.

Пан Гі Мун, який обіймав посаду Генерального секретаря ООН з 2007 по 2016 рік, відвідав Бучу. Там наприкінці березня, після відходу російських окупаційних військ, сотні мирних жителів були знайдені мертвими.

[Пан Гі Мун, колишній Генсек ООН]:
«Це жахлива жорстокість. Це злочин проти людяності, і (винних) має бути притягнуто до відповідальності».

Пан Гі Мун разом із колишнім президентом Колумбії Хуаном Мануелем Сантосом приїхав до України в межах міжнародної мирної ініціативи «The Elders», тобто «Старійшини».

Сантос теж назвав розправу над мирним населенням злочином проти людяності.

[Хуан Мануель Сантос, експрезидент Колумбії]:
«Ми щойно побачили докази цієї правди: ці злочини проти людяності, (проти) цивільних осіб — це те, що весь світ повинен осудити».

Два колишні лідери відвідали місце братської могили біля церкви Андрія Первозванного. А також переглянули фотографії з наслідками інтенсивних боїв, що точилися наприкінці лютого та в березн у Бучі та на околицях.

Убивства мирного населення в цьому місці стали символом жорстокості війни.

Вони були вчинені, під час невдалої спроби Росії захопити столицю України.

Муніципальна влада заявила, що після 33-денної російської окупації в районі Бучі було знайдено 458 тіл, серед яких 12 дітей.

8. Трамп закликає оприлюднити свідчення, через які обшукали його резиденцію

Обшук у будинку Трампа
США

45-й президент США Дональд Трамп закликав негайно оприлюднити невідредаговані свідчення під присягою, на підставі яких видали ордер на обшук в його будинку у Флориді — резиденції Мар-а-Лаго.

Пізно ввечері в понеділок Трамп написав на сторінці своєї соціальної мережі Truth Social, що публікування письмових свідчень відповідатиме прозорості, і що його резиденцію «приголомшливо зламали».

У своєму дописі він зазначив: «Неможливо виправдати раптовий рейд у Мар-а-Лаго, у домі 45-го президента Сполучених Штатів, за участю дуже великої кількості озброєних агентів ФБР та міністерства юстиції».

45-й президент ще закликав суддю, який веде справу, відмовитися від неї.

Його заклик опублікувати свідчення пролунав після того, як 15 серпня адміністрація президента Джо Байдена звернулася до федерального суду з проханням приховати їх від громадськості, заявивши, що оприлюднення «завдасть непоправної шкоди кримінальному розслідуванню».

У понеділок Трамп заявив, що ФБР під час рейду забрало три його паспорти. Він назвав це політичними нападками небаченого в США масштабу. Зазвичай паспорти вилучають лише тоді, якщо слідчі вважають, що людина може втекти.

Тим часом кілька партій та ЗМІ також подали клопотання про негайне оприлюднення письмових свідчень, які стали підставою для ордера, а також інших матеріалів щодо обшуку.

Як припускають, у резиденції Трампа вилучили нібито таємні й цілком таємні матеріали, які можуть зберігатися лише в державних установах.

Водночас адвокати експрезидента кажуть, що Трамп мав право розсекретити їх перед тим, як залишити Білий дім, а також що деякі документи, що потрапили до рук ФБР, уже були розсекречені.

9. Річки в усій Європі міліють через рекордну посуху

Річки міліють
Посуха в Європі

Французька річка Луара з мальовничими замками на берегах завжди була не дуже глибокою. Але тепер, в умовах екстремальної посухи, яка виникла в Європі, перетворилася на маленький струмок.

Піщані мілини тягнуться на приблизно 100 кілометрів, і можна перейти з одного берега річки на другий.

[місцева жителька]:
«Сумно. Я виросла в селі й ніколи такого не бачила. Раніше можна було порибалити, бо вода була ще не дуже гарячою. Тепер бачимо лише водорості та жаб. Уся риба загинула від спеки».

Експерти кажуть, що такої посухи у Франції ще не було. Опадів почало бракувати ще торік взимку, через що багато невеликих річок повністю пересохли.

І це удар не лише по екосистемі. Від річки залежить робота чотирьох атомних електростанцій Франції. Вони виробляють п’яту частину всієї електроенергії країни. Якщо почнуться перебої, це призведе до зростання цін на електроенергію в усій Європі.

А це Дунай — друга за довжиною і повноводністю річка Європи. На ній теж з’явилися мілини.

Дунай — торгова транспортна артерія, що проходить через десять країн. Зазвичай ділянки, якими ходять великі судна, кілька десятків метрів завширшки. Тепер лишилися вузькі канали, але й вони існують лише завдяки штучному поглиблюванню дна.

Екологи кажуть, що через потепління в річці дедалі менше кисню, через що масово гине риба та інші річкові мешканці.

У Німеччині міліє річка Рейн, у ній оголилися камені з похмурими попередженнями. Зазвичай вони під водою, а на поверхні з’являються лише під час посух.

Так звані голодні камені вважають провісниками негараздів. Так, раніше їх поява свідчила, що через брак води буде поганий урожай, кораблі не зможуть ходити річкою і нависне загроза голоду.

Тим часом у Великій Британії екологи рятують рибу. Її переміщають із калюж, які залишилися на місці висохлих річок, до глибших ділянок.

Рибу глушать за допомогою електричного струму. Потім поміщають у воду із підвищеним вмістом кисню. Це поліпшить її шанси на виживання.

Пересихають річки в усій Великій Британії. Екологи зазначають, що попри недавні дощі опадів однаково недостатньо, щоб відновити обсяги води, які було втрачено під час теплових хвиль.

10. Оренда квартир у Нью-Йорку перетворюється на послугу розкоші

Оренда рекордно дорога
Нью-Йорк, США

Ринок житла після пандемії відновлюється, але ньюйоркці зіткнулися з рекордно високими цінами на оренду.

[Джеррі Вайнбергер, жителька Нью-Йорка]:
«Усе приміщення — це одна спальня».

Але навіть така квартира цій жительці Нью-Йорка тепер не по кишені. Раніше вона щомісяця платила за неї 1800 доларів. Наразі ціну підняли до 2500. Знижку зробити відмовилися.

[Джеррі Вайнбергер, жителька Нью-Йорка]:
«Вони сказали: “Знаєш, оренда піднялася на 40 % навіть у Брукліні й Гарлемі. Ми нічого не можемо вдіяти. А якщо ти з’їдеш, то, мовляв, на цю квартиру вже вишикувалася черга охочих”».

Середня орендна плата на Мангеттені на кінець другого кварталу зросла до 4100 доларів. Це рекорд.

Експерти з нерухомості стверджують, що зараз найліпший час, щоб купити власне житло.

[Коррі Коен, експерт із нерухомості]:
«Квартира 17 H — два ліжка, одна ванна. Ми просимо мільйон 50 тисяч доларів. Оренда такої квартири коштуватиме 5800 доларів за місяць. А якщо купити, то вийде 6500 доларів за місяць. Тож різниця між орендою і купівлею насправді невелика».

Але не всі можуть викласти мільйон. Особливо тоді, як ставки за іпотечними кредитами теж зростають. Нині вони досягли майже 6 %. А рік тому й ще 30 років до цього не перевищували 3 %.

Тож нині хтось вичікує, а хтось повністю покладається на співчуття орендодавців.

[Джеррі Вайнбергер, жителька Нью-Йорка]:
«Моїй співробітниці оренду підвищили на 700 доларів. Це просто абсурд. Гадаю, має бути якийсь річний ліміт на підвищення ціни. Не думаю, що він має перевищувати 100 доларів. Але й це вже багато».

11. Магазини Іспанії зобов’яжуть зачиняти двері й вимикати світло

Економія електроенергії
Іспанія

Іспанські офіси, магазини й готелі більше не зможуть вмикати кондиціонери на температуру нижчу за 27 градусів Цельсія і системи опалення — на вищу ніж 19 градусів.

Уряд ухвалив закон про енергоощадження. Він допоможе зменшити споживання газу на 7 %, чого вимагають недавні енергетичні угоди ЄС.

З 30 вересня магазини муситимуть тримати двері зачиненими, а після десятої вечора — вимикати у вітринах освітлення. У громадських будівлях треба буде гасити світло, якщо ним не користуються.

[Тереза Рібера, міністр довкілля Іспанії]:
«Ми хочемо, щоб у приміщеннях, де працюють кондиціонери чи системи опалення, двері були зачинені. Буде період адаптації. Але до 30 вересня всі будівлі мають бути обладнані так, щоб двері були зачинені».

Правила діятимуть принаймні до листопада 2023 року. Реакція на них неоднозначна. Так, влада Мадрида обіцяє знайти спосіб, як їх обійти.

[Енріке Оссоріо, віцепрезидент мадридського регіонального уряду]:
«Нас особливо турбує те, що центральна влада вирішує, яку температуру мають підтримувати торгові точки й організації, і як вони мають освітлювати вітрини. З огляду на ціни на електроенергію найліпше визначити обсяги споживання можуть самі підприємці».

Власники магазинів у Мадриді незадоволені.

[Вероніка Лопес, жителька Мадрида]:
«У центрі Мадрида всі магазини невеличкі. І їхні двері відчинені, бо туристів багато. Якщо двері будуть зачиненими, ми втратимо частину клієнтів. Відчинити двері — це додатковий рух. А заміна на автоматичні — додаткові витрати».

Утім, є й ті, кому зміни сподобалися.

[місцева жителька]:
«Улітку мені завжди доводиться одягати щось із довгими рукавами, наприклад у кіно. Сідаєш в автобус, і кондиціонер так дме, що аж пронизує. Тож треба утеплюватися. Гарний захід. Узимку слід одягатися тепліше, а влітку — легше».

Літо в Іспанії — одне з найспекотніших у Європі. Цього року тут уже були дві теплові хвилі. По кілька днів поспіль температура повітря перевищувала 40 градусів.

12. Біонічна рука, яка «вчиться» нових жестів у будь-якому місці й у будь-який час

Біонічна рука
Велика Британія

Ця біонічна рука перевернула життя австралійської плавчині Джессіки Сміт. Вона народилася з каліцтвом, і їй завжди було важко з протезами. Приміром, за малих літ їй зробили штучну кінцівку. Але вона з нею не впоралася й перекинула на себе чайник з окропом. Як наслідок, опік 15 % тіла.

[Джессіка Сміт, плавчиня]:
«Це була, напевно, найдраматичніша подія в моєму житті».

Інші емоції викликала ця біонічна рука, яку розробила британська компанія. Джессіка вирішила порозумітися з протезом.

Біонічна рука перетворює електричні імпульси від м’язів передпліччя на сигнали для мініатюрних двигунів. Вони керують пальцями й кистю. Так людина може тримати щось у руках чи відчиняти двері.

Програмне забезпечення оновлюватиметься через застосунок. Але найунікальніше те, що для кожного протеза можна створити індивідуальне оновлення.

Наприклад, Джессіка вже попросила «навчити» її руку робити додаткові рухи.

[Джессіка Сміт, плавчиня]:
«Я вранці подала заявку й знаю, що все буде зроблено найближчим часом. Мені доступна така послуга. Тож це дуже круто».

Щоб оновити програмне забезпечення, не треба приїжджати в офіс компанії чи відправляти туди протез. Програма завантажується віддалено.

[Саймон Поллард, засновник компанії-розробника]:
«Ми можемо на відстані вдосконалити протез відповідно до побажань клієнта. Це дуже зручно. І така послуга вперше з’явилася на ринку».

Компанія вже домовилася про закупівлю з дистриб’юторами різних країн, зокрема Австралії, США та Китаю. Вона планує випускати 100 протезів щомісяця.

13. Атмосферний генератор у Кенії виробляє воду з повітря

Вода з повітря
Кенія

Кенійка Росаріо Кісуї набирає воду зі струмка неподалік свого дому. Це єдине джерело, завдяки якому можна попити, приготувати їжу, помитися й виконати інші повсякденні справи. На дорогу йде коло 30 хвилин.

[Росаріо Кісуї, жителька Кенії]:
«Відколи я сюди переїхала, води не було. Цікаво, навіщо потрібен цей кран. Може, просто вирвати його й викинути, бо води немає».

Брак води в Кенії — давня проблема. Країна одна з наймаловодніших у світі.

За оцінками ЮНІСЕФ, 9,9 мільйона її жителів п’ють воду із забруднених джерел.

Саме тому три кенійки створили компанію, яка розробила пристрій, що видобуває воду з повітря.

[Бет Койгі, голова компанії]:
«Ця машина називається генератором атмосферної води. Вона може добувати до 500 літрів (на добу). А за вологості повітря вищої за 60 % може видавати до 700 літрів. Вона конденсує водяну пару в атмосфері».

Компанія зробила вже 20 таких приладів. Коштують від дев’яти до 12 тисяч доларів. Користування безплатне.

Один установили в передмісті столиці в школі.

[Нельсон Мандела Сафу, учитель початкової школи]:
«Раніше мали в школі проблеми з гігієною. Ми мили туалети водою, яку купували в найближчих продавців. І цю воду з тієї ж тари пили діти. Вони часто скаржилися на біль у животі. Тепер наші туалети чисті й діти теж п’ють чисту воду».

У Кенії триває екстремальна посуха. Трьом із половиною мільйонам осіб бракує продовольства, і вони недостатньо їдять.

Автори пристрою сподіваються, що він допоможе розв’язати проблему хоча б частково.

14. Рекордний урожай солі збирають у Франції через аномальну спеку

Рекордний урожай солі
Геранд, Франція

Рекордний урожай через рекордну спеку. Аномальна погода допомагає соледобувачам Франції.

Поки в інших місцях потерпають від посухи й лісових пожеж, тут тоннами збирають елітну герандську сіль.

Її називають «білим золотом» Бретані. У США вона коштує понад 100 доларів за кілограм.

[Франсуа Дюран, соледобувач]:
«Очікуємо зібрати понад 2,5 тонни з кожної загати. Попередні 10 років збирали по тонні й 300 кілограмів».

Соляні ставки на узбережжі Атлантики мають мулистий ґрунт, тому морська вода скрізь нього не просочується. Під сонцем і вітром волога повільно випаровується, лишаючи кристали солі.

Герандську сіль збирають лише вручну. Головна цінність — легка текстура й тонкий аромат із присмаком фіалок. Крихкі пластини вимагають особливої обережності. Майстерність передається поколіннями. Технологія не змінювалася з X століття.

Атлантична погода Бретані мінлива. Урожайність тут зазвичай невелика. Але за десятки днів спеки солі утворюється дуже багато.

Щоправда, робітники не в захваті. Для них це означає години під палким сонцем.

[Одрі Лоєр, соледобувачка]:
«Люди втомилися. Ми працюємо понад 40 днів без перерви. Відпочиваємо, лише коли дощить».

Перші соляні ставки з’явилися тут ще в III столітті нашої ери. Вони тисячоліттями забезпечували Бретані процвітання.

15. Військові вертольоти доставляють на альпійські луки воду для худоби

Військовики доставляють воду на пасовища
Швейцарія

Військові гелікоптери прийшли на поміч швейцарським фермерам. Вони доставляють воду на альпійські луки. Тут пасуться корови, свині й кози. Оскільки цьогорічне літо особливо спекотне й сухе, тварин уже нема чим напувати.

[Жак Руфф’є, фермер]:
«Мали запаси приблизно на півтора дня. Ми наближалися до того, коли б лишилися зовсім без нічого».

Жак має череду зі 130 корів. Щодня потрібно 10 000 літрів води. Дощ востаннє був наприкінці червня. Запаси поповнилися лише на 30 літрів. Коли ситуація стала критичною, фермери попросили допомоги в армії.

[Матіас Тюшер, військовик]:
«Такі ж операції в кантоні Фрібур ми проводили у 2015 та 18 роках».

Без допомоги військовиків худобу довелося б переганяти на нижні пасовища. Але там улітку заготовляють на зиму сіно.

У департаменті сільського господарства Фрібуру вважають, що такі ситуації не мають ставати нормою. Чиновники кажуть, що слід створювати в горах водосховища, щоб худоба не страждала під час посухи.

16. Як давнє індійське місто стало «розумним»

«Розумне» стародавнє місто
Варанасі, Індія

Варанасі — одне з найстаріших міст світу й центр паломництва буддистів. Сьогодні міська влада має намір зробити його ще й «розумним», використавши сучасні технології і підвищивши якість життя місцевих жителів.

Уже зараз шосе прикрашають скульптури й художні інсталяції з перероблених матеріалів. Сюжети різні: від національного героя Махатми Ганді до метеликів, земної кулі, слонів і виконавців стародавніх танців.

[Васудеван Дейвасігамані, голова Smart City]:
«У нас достатньо відходів, металолому й візків. У місті накопичується чимало відходів із заліза й пластику, а ще шини. Ось ми й вирішили перетворити їх на мистецтво».

Розташований між Делі й Калькуттою в басейні річки Ганг, Варанасі століттями було центром філософії, медицини та освіти. Сьогодні це також одне з найбрудніших міст Індії, у якому погана якість повітря й води.

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді обіцяє перетворити 3000-річне Варанасі на одне з головних «розумних» міст країни. Використають дрони, 3D-друк, біотехнології та енергоощадні пристрої.

Загалом таких міст заплановано створити 100. Окрім Варанасі в списку також Удайпур, Ахмадабад, Сурат, Індаур та Бхопал.

17. Лондонський стартап створює аватари зі «справжнім обличчям» для метавсесвіту

Аватар зі «справжнім обличчям»
Лондон, Велика Британія

Увійти до метавсесвіту зі «справжнім обличчям» замість мультяшного аватара пропонує лондонський стартап. Він розробив технологію тривимірного сканування зі штучним інтелектом. Вона дає змогу досягти дуже реалістичного 3D-зображення.

Розробники кажуть, що об’ємні моделі виходять не гірші за голлівудські. Реалістичність важлива для адекватного сприйняття зображення. Є такий феномен, як ефект «зловісної долини». Це означає, що якщо робот або якесь зображення схоже на людину, але недостатньо, то це викликає неприязнь і відразу.

[Абхіджит Гхош, співзасновник компанії]:
«Для споживача навіть краще, коли традиційні аватари нереалістичні й анімаційні. Тоді вони не заперечують, якщо немає 100-відсоткової схожості. Тому для нас однією з головних цілей було усунути ефект “зловіщої долини” й перейти до повного реалізму, коли людина приймає своє зображення, бо воно на неї схоже».

Щоби створити 3D-модель обличчя, треба кілька хвилин. До того ж щоб це зробити, не треба бути фахівцем, бо за все відповідає штучний інтелект.

Розробники також хочуть створювати 3D-моделі людей на повний зріст.

[Абхіджит Гхош, співзасновник компанії]:
«Щойно це станеться, можливо, ви побачите у віртуальному просторі всю індустрію моди й захочете приміряти якийсь одяг».

Реалістичні аватари також можна використовувати, щоб відвідувати віддалені конференції чи інші заходи.

Стартап планує співпрацювати з компаніями, які працюють у галузі ігрових, рекламних чи б’юті-технологій.

18. Килим із живих квітів з’явився на головній площі Брюсселя

Килим із квітів
Брюссель, Бельгія

Килим із квітів знову біля Брюссельської ратуші. Барвистий фестиваль, що має півстолітню історію, повернувся до столиці Бельгії після двох років пандемії. Свіжозрізані бутони укладають попри 30-градусну спеку.

[Дельфіна Хуба, організаторка]:
«Через спеку й пожежі Європа переживає важкі часи, тому ми дуже хотіли, щоб наш квітковий килим, візитівка міста, з’явився попри всі труднощі».

Тема цього року — арабески. Вигадливі східні візерунки, популярні в Європі з часів Середньовіччя, були й темою першого фестивалю 1971 року.

У період аномальної спеки дизайнерам довелося відмовитися від головної квітки фестивалю — бегонії. Її замінили на стійкішу до спеки жоржину бельгійську.

Крім того, з’явилися квіти в горщиках. Це ще й данина екології. Як очікують, картина витримає чотири дні.

[Аннет Кац, керівниця]:
«Усе в’яне, і килим за кілька днів зів’яне. Але ми маємо адаптуватися. У цьому складність нашої роботи. Кілька тижнів тому ми зрозуміли, що погода не зміниться, тому замість багатьох бегоній тепер жоржини. У композиціях використовуємо також кору дерева».

Квітковий візерунок викладали шість годин. Допомагало коло сотні волонтерів. Багато хто приїхав із-за кордону.

[Кадріє Чакар, волонтерка]:
«Не схоже, що спека дуже людей непокоїть. Особисто в мене все чудово. Води всім вистачає. Не чула, щоб хтось скаржився».

[Ру Агілар Агуадо, художниця]:
«В ефемерному мистецтві ми звикли працювати за будь-якої погоди. Сонце допомагає квітам і кольорам бути яскравішими».

Площа композиції — півтори тисячі квадратних метрів. На неї використали 400 тисяч квітів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: