28.03.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (7 по 12 серпня)

Огляд світових подій (7 по 12 серпня)

1. Найрясніша за 80 років злива затопила Сеул Рекордна злива та повені Сеул, Південна Корея Щонайменше..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

1. Найрясніша за 80 років злива затопила Сеул

Рекордна злива та повені
Сеул, Південна Корея

Щонайменше дев’ять людей загинуло, сім зникло безвісти й 17 постраждало внаслідок повені в Сеулі. У місті пройшла злива, якої тут не бачили вже 80 років. За день випала більш як місячна норма опадів.

Вулиці перетворилися на річки. Під воду пішли покинуті машини й автобуси. Затопило метро та підвальні приміщення будинків. Так, в одній квартирі на цокольному поверсі потонули дві жінки й 13-річна дівчина. Приблизно 800 осіб мусили евакуюватися.

80 автомагістралей і доріг виявилися заблокованими, також порушено залізничне сполучення. Загалом пошкоджено 2800 будівель. Найбільше постраждав густонаселений район Каннам. У деяких будинках зникло електропостачання.

Багато хто не зміг повернутися додому й ночував в офісі.

[жителька Сеула]:
«Я не могла повірити, що через повінь опинилася в пастці в будівлі із 40 іншими людьми. Я згадала “Титанік”. Я дуже злякалася».

Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль відвідав постраждалий район.

[Юн Сок Йоль, президент Південної Кореї]:
«Урядові слід переглянути наявну систему боротьби зі стихійними лихами, узявши до уваги ці аномальні погодні умови».

Наразі злива вщухла. Але синоптики кажуть, що дощі можуть піти знову.

У серпні в Сеулі в середньому випадає 348 міліметрів опадів. Це найбільш дощовий місяць року. А під час недавньої зливи в деяких районах міста випало понад 140 міліметрів опадів за годину. Востаннє таке було 1942 року.

2. Через пожежі у Франції евакуювали 10 000 осіб, а в Португалії горить заповідник

Нестримні пожежі
Франція ― Португалія

10 000 осіб евакуювали через лісові пожежі в Жиронді, що на південному заході Франції. Вогонь знищив будинки й випалив уже понад 6000 гектарів землі. Полум’я гасить тисяча вогнеборців. Їм допомагають літаки.

Влада Жирони називає пожежу нестримною.

[співробітник служби безпеки]:
«Це запекла боротьба. Що буде сьогодні ввечері? Вогонь навчився нас дивувати, тож я не знаю. Вогонь закручувався спіраллю, як мушля равлика, і повертався своїми слідами. Далі він подався на південь, а потім на північ».

Рятувальники кажуть, що вогонь став схожим на живу істоту.

[співробітник служби безпеки]:
«Він створив власний вітер, написав свій сюжет і проклав свій маршрут. Тепер він вирішив рушити на північ двома основними фронтами».

Влада вважає, що причиною нового загоряння став торф’яний ґрунт, який досі тліє після попередніх пожеж.

У всій Франції зараз є десятки осередків займання, коло восьми з них — великі.

А це Португалія. Тут вогонь намагаються приборкати вже майже тиждень. Горить найбільший природний парк країни, який перебуває під охороною. Полум’я дісталося міста Ковільян, потім перекинулося на сусідні райони. Десятки людей евакуювали. Вогонь гасить тисяча пожежників. Залучено 350 одиниць наземної техніки й десять повітряної.

Цей парк розкинувся на площі 1000 квадратних кілометрів. Тут розташована найвища точка Ештрельських гір — вершина Торре, яка популярна серед туристів.

Португалія, як й інші країни Європи, цього літа пережила кілька хвиль спеки. Липень став найжаркішим за всю історію спостережень, побивши 90-річний рекорд. Майже половина материкової частини країни опинилась у стані екстремальної посухи.

3. Китай продовжив військові маневри поряд із Тайванем

Військові навчання продовжили
КНР ― Тайвань

Китай продовжив військові маневри біля Тайваню. Раніше масштабні навчання в Тайванській протоці він планував завершити 7 серпня.

Міністерство закордонних справ Тайваню осудило це рішення. Висловив занепокоєння й Вашингтон.

Відносини між Пекіном і Тайбеєм загострилися на тлі поїздки на острів спікера палати представників США Ненсі Пелосі. Вона обіймає третю за значущістю посаду у владній структурі Сполучених Штатів Америки. То був перший за 25 років візит чиновника такого рівня на Тайвань.

Китай називає Тайвань своєю бунтівною провінцією, тому відреагував на поїздку Пелосі вкрай негативно. 4 серпня він розпочав масштабні військові навчання в шести зонах акваторії Тайваню. Вони включають стрільбу, а також випробування ракети з неядерною бойовою частиною.

Також Китай тимчасово зупинив співпрацю зі США за такими напрямами, як обмін даними між військовими командирами, допомога в кримінально-судовій галузі, боротьба з міжнародною злочинністю та переговори щодо клімату. Китайська влада також наклала санкції на Тайвань, заборонивши імпорт деяких продуктів з острова.

[житель Тайбея]:
«У візиті Пелосі є плюси та мінуси. Негативне в тому, що експортувати товари до Китаю стало складніше, а позитивне — це те, що нас визнає дедалі більше країн».

Тривалість і точне місце нових військових маневрів Китаю поки невідомі. Однак командування КНР заявило, що навчання буде зосереджено на протичовнових та морських десантних операціях.

[житель Тайбея]:
«Я не хвилююся через нашу національну безпеку, бо ми створили чимало оборонних засобів, зокрема електронні пристрої, безпілотні літальні апарати та ракети».

Тайвань офіційно називається Китайською Республікою. Нині це частково визнана держава. Раніше вона мала велике дипломатичне визнання й була постійним членом Ради Безпеки ООН. 71-го року місце Тайваню передали КНР.

4. Протести на Шрі-Ланці: активісти вимагають нових виборів

Протести тривають
Коломбо, Шрі-Ланка

На вулиці столиці Шрі-Ланки вийшли сотні протестувальників. Їх не лякають навіть жорсткі заходи придушення. Головні вимоги: відставка нового президента й розпуск парламенту.

Протести в країні не вщухають майже п’ять місяців. Їх спричинила економічна криза — найважча, відколи Шрі-Ланка здобула незалежність у 1948 році.

У країні майже скінчилася валюта. Нема за що імпортувати пальне, добрива, харчі та ліки. В економічних бідах люди звинувачують сімейний клан експрезидента Готабаї Раджапакси. Його брати обіймали високі посади в уряді. Один очолював мінфін, і тоді національна економіка стала занепадати.

9 липня протестувальники захопили резиденції президента й прем’єр-міністра й вимагали відставки всього вищого керівництва. Раджапакса втік до Сінгапуру. Пізніше, 20 липня, парламент обрав головою держави прем’єра Раніла Вікрамасінгхе.

Людей це обурило, бо відходу Вікрамасінгхе від влади вимагали, ще коли штурмували урядові будівлі.

Наразі вони закликають сформувати тимчасовий уряд і провести чесні вибори.

[Ранджан Сенанаяке, лідер профспілки]:
«Профспілки не припинять вуличних акцій, якщо влада й далі придушуватиме протестувальників. Проведіть реформи та полегшіть людям життя».

Також активісти вимагають скасувати надзвичайний стан, не арештовувати протестувальників і звільнити вже затриманих.

5. Колишній бойовик став президентом Колумбії

Президент-партизан
Колумбія

Президентом Колумбії обрали колишнього повстанця-ліворадикала. Це сталося вперше за всю історію країни. Густаво Петро був членом партизанської групи М-19. Він склав присягу на площі в Боготі, на якій було понад 100 тисяч глядачів, зокрема й іспанський король Філіп VI та дев’ять латиноамериканських президентів.

[Густаво Петро, новообраний ​​президент Колумбії]:
«Ми нарешті об’єднаємо Колумбію. Ми об’єднаємо всіх нас і покладемо край розбрату, з яким зіткнулися люди».

Петро пообіцяв відновити мирні переговори з повстанцями Національно-визвольної армії та повернути мирну угоду 2016 року з колишніми членами ФАРК, які її відкинули. Зі слів Петро, збройні угруповання мають прийняти його умови.

[Густаво Петро, новообраний ​​президент Колумбії]:
«Ми закликаємо всіх, хто досі тримає зброю, залишити її в тумані минулого. Прийняти законні блага в обмін на мир».

Він також сказав, що розробить нову стратегію боротьби з наркотрафіком, зміною клімату та бідністю в Колумбії. А ще планує відновити дипломатичні відносини з Венесуелою.

6. Прем’єр Японії звільнив сімох міністрів

Кадрові зміни в кабміні
Японія

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда звільнив сімох міністрів. Так він спробував дистанціювати кабмін від «Церкви об’єднання». Звільнені чиновники були з нею пов’язані, через що зростало невдоволення в суспільстві.

На цей зв’язок політиків керівної Ліберально-демократичної партії звернули увагу після вбивства Сіндзо Абе. В експрем’єра вистрілив чоловік, який стверджував, що «Церква об’єднання» розорила його сім’ю. Абе, як припускають, фінансував цю організацію.

Церква виникла в середині минулого століття в Південній Кореї. Нині вона має коло шести мільйонів послідовників.

Серед чиновників, які втратили посаду, міністр оборони Нобуо Кісі — молодший брат Абе.

Критики кажуть, що японські політики спонсорували «Церкву об’єднання», щоб на виборах мати більше голосів.

Нинішній прем’єр Фуміо Кісіда каже, що ніяк не пов’язаний із цією організацією.

[Фуміо Кісіда, прем’єр-міністр Японії]:
«Щодо процесу формування політики Ліберально-демократичної партії Японії, то я скажу, що “Церква об’єднання” не здійснила на неї жодного неправильного впливу».

Варто зазначити, що ключові члени кабміну, такі як генеральний секретар уряду, голова МЗС, міністр фінансів та міністр транспорту, зберегли свої посади.

Зараз рейтинг Фуміо Кісіди найнижчий з часу, коли він торік у жовтні обійняв посаду прем’єра. Крім скандалу з релігійною організацією, невдоволення людей спричинює економічна криза та зростання інфляції.

7. Північна Корея оголосила, що перемогла COVID

Коронавірус перемогли?
КНДР

Лідер КНДР Кім Чен Ин оголосив, що його країна перемогла коронавірус. Про це він сказав на засіданні з тисячами чиновників, які перебували в закритому приміщенні без масок. За його розпорядженням скасували накладені в травні максимально суворі обмеження.

[Кім Чен Ин, лідер КНДР]:
«Урочисто оголошую перемогу над новим коронавірусом, що проник на нашу землю. Це сталося завдяки максимально екстреній противірусній кампанії. Ми захистили життя та здоров’я людей».

Водночас сестра лідера КНДР заприсяглася смертельно помститися Південній Кореї, яку Північ звинувачує в цьому спалаху. Також вона сказала, що в Кім Чен Ина теж була температура. Це перше свідчення того, що він, імовірно, перехворів на COVID.

Спочатку керівництво Північної Кореї довго не визнавало, що коронавірус потрапив на територію держави. Воно тільки повністю закрило кордони. Уперше спалах підтвердили лише в травні 2022-го, коли пандемія тривала вже два роки.

Після цього Кім Чен Ин оголосив максимально жорсткий карантин. А місцеві органи охорони здоров’я повідомили, що в країні поширюється особливо заразний штам омікрон. Тоді аналітики висловлювали побоювання, що лікарні країни не впораються з тиском.

Про кількість хворих Північна Корея теж не повідомляла. Визнавала лише, що вони є. Єдина статистика, яка надійшла з КНДР, — чисельність пацієнтів із температурою. З травня до липня ця кількість досягла чотирьох мільйонів 770 тисяч. Але з 29 липня повідомлень про нових хворих більше не було.

Пхеньян оголосив про перемогу над вірусом попри те, що в країні не проводили кампанію вакцинації. Влада стверджує, що зупинила епідемію завдяки ізоляції громадян та застосуванню противірусних препаратів.

8. Після пожежі на нафтосховищі кубинці по 18 годин сидять без світла

Без світла по 6‒18 годин
Матансас, Куба

Масштабна пожежа знищила 40 % головного нафтосховища Куби й призвела до закриття єдиного порту для паливних танкерів. Після цього на острові почалися перебої з електроенергією. Відключення світла тривають від 6 до 18 годин. Також вишиковуються великі черги до заправок.

Пожежа спалахнула ще 5 серпня після удару блискавки в один із резервуарів. Згодом вогонь перекинувся ще на три. До 11 серпня полум’я загасили. Проте нафта й досі небезпечно гаряча.

Термінал «Матансас» розташований за 130 кілометрів від Гавани. Тут зберігають більшу частину завезеної нафти. А це 60 % усього обсягу споживання. До пожежі тут було 2,4 мільйона барелів сировини.

Кубинці й раніше потерпали від перебоїв з електропостачанням, нестачі пального, продовольства та медикаментів, а також годинами стояли в чергах за товарами першої потреби. Пожежа поглибила енергетичну кризу.

[Даніель Дуарте, місцевий житель]:
«Ми постраждали від відключень найбільше, бо Куба втратила багато нафти. Немає бензину для машин, особливо немає електроенергії. Відбувається вимкнення за вимкненням».

[Раудель Мачадо, місцевий житель]:
«Черги дуже довгі. У пошуках бензину доводиться їздити від заправки до заправки. А коли знаходиш, то стоїш годинами».

Експерти кажуть, що система ТЕС у країні дуже застаріла. Для ремонту потрібно багато грошей і не менше як два-три роки. А тепер станціям, які працюють, ще й бракує палива.

[Хорхе Піньйон, експерт у галузі енергетики]:
«Працює лише 11 із 20 енергоблоків восьми теплоелектростанцій Куби й лише 50 % генераторних установок. Усе це через відсутність обслуговування. Більшості з цих станцій понад 40–45 років».

Ще до пожежі в країні що три дні проводили тригодинні віялові відключення світла. Також був значний дефіцит дизельного пального.

9. Від Рима до Голлівуду: почалася вакцинація проти віспи мавп

Вакцинація проти віспи мавп
Від Рима до Голлівуду

Римська лікарня «Спалланцані» почала вакцинувати проти віспи мавп. Щеплення мають попит: електронна черга становить коло 500 осіб.

В Італії виявили майже 550 інфікованих вірусом, який раніше передавався переважно в Африці. Першого зафіксували 20 травня. Хвороба за нинішнього спалаху почала передаватися серед гомосексуальних і бісексуальних чоловіків. Але експерти вважають, що вона може поширитися й на інші групи населення.

Вакцинацію проводять препаратом данської компанії. У лікарнях Італії розповсюдили понад 4000 доз.

Як повідомляють, вірус віспи мавп передається за тривалого контакту зі шкірою хворого, а також за спільного використання постільної білизни, рушників та одягу.

Це Західний Голлівуд. Тут також відкрилася клініка для обмеженої вакцинації уразливих груп населення.

[Джек Діллон, одержувач вакцини]:
«Усі прагнуть зрозуміти, як записатися на прийом. Не хочу підхопити щось, що завдасть мені болю або понівечить лице чи тіло».

Попри те, що недавно у зв’язку з поширенням вірусу ВООЗ оголосила глобальну надзвичайну ситуацію, до втрати життя хвороба призводить рідко. Крім того, у країнах Заходу поширюється менш смертоносний штам, ніж в Африці.

Зазвичай серед симптомів висока температура, біль у м’язах та висип на шкірі.

10. У сфері подорожей Європою виник хаос

Хаос у сфері подорожей
Європа

Проблеми з багажем, нескінченні черги та скасовані рейси. Цього літа таке в європейських аеропортах стало звичним.

[пасажирка]:
«Намагаємося вилетіти додому до Данії, та рейс скасували».

Що ж спричинило катастрофу у сфері подорожей?

Насамперед це страйки працівників і нестача фахівців. Через це авіакомпанії вже скасували тисячі рейсів.

Працівники вимагають поліпшити умови роботи й значно збільшити зарплату. На це вони пішли через масові звільнення й урізання виплат за час пандемії.

У липні працівники іспанського представництва Ryanair кілька днів протестували. Це спричинило хаос у багатьох аеропортах.

А профспілка пілотів Lufthansa вимагає цього року підвищити зарплати на 5,5 % і почати автоматично компенсувати інфляцію.

Німецькі авіалінії 27 липня вимушено скасували понад 1000 рейсів, коли персонал вийшов на страйк.

А в червні Norwegian Air через страйки мусила підвищити пілотам зарплати на 3,7 %.

Експерти кажуть, що авіакомпанії це роблять, щоб і зовсім не втратити критично важливих працівників.

Великі аеропорти, зокрема «Хітроу» в Лондоні та «Схіпгол» в Амстердамі, запровадили обмеження на пасажиропотік.

Це призвело до того, що до середини серпня British Airways припинила продавати квитки на деякі популярні напрямки, зокрема Париж, Мілан та Амстердам.

Аеропорти й авіакомпанії намагаються найняти більше працівників: від пілотів і вантажників до співробітників служби безпеки та прикордонного контролю. Багато хто з них звільнився під час локдаунів. Так, в амстердамському «Схіпголі» працює на 10 тисяч осіб менше, ніж до пандемії.

Паризьким аеропортам «Орлі» та «Шарль де Голль» необхідно заповнити 4000 вакансій. Здебільшого у сфері безпеки, технічного обслуговування й роздрібної торгівлі.

Керівники галузі кажуть, що на ці місця важко знайти працівників, бо це низькооплачувані посади, які передбачають фізичне навантаження. Навчання нових співробітників зазвичай триває місяці.

11. Індія запустила в космос два супутники, але вони зійшли з орбіти

Запуск нової ракети в космос
о. Шріхарікота, Індія

Індія запустила в космос свою нову ракету-носій SSLV. Вона стартувала з космодрому на острові Шріхарікота, що в південному штаті Андхра-Прадеш. Ракета мала вивести два супутники на низьку навколоземну орбіту.

Перші три ступені космічного апарата відокремились у штатному режимі. А коли відділявся четвертий, то через несправність датчика стався збій. Програмне забезпечення не змогло виявити проблеми. Як наслідок, супутники було виведено на еліптичну орбіту, а не кругову.

[Шрідхара Панікер Соманатх, співробітник ISRO]:
«На фінальній стадії місії було втрачено дані. Ми аналізуємо інформацію».

Супутники поступово зійшли з орбіти та згоріли в атмосфері Землі.

Ракету-носій SSLV малого класу розробила Індійська організація космічних досліджень. Апарат може доставляти на низьку навколоземну орбіту вантажі вагою 500 кілограмів. Вартість розроблення — 21 мільйон доларів США, а виробництва — понад чотири мільйони.

Під час першого польоту ракета несла супутник спостереження за Землею вагою 135 кілограмів та восьмикілограмовий кубсат, який зробили індійські студенти. Ці прилади мали вийти на кругову орбіту, що на висоті 356 кілометрів.

Другий політ заплановано на четвертий квартал 2022 року. Ракета виведе на кругову орбіту, що за 500 кілометрів від поверхні Землі, чотири супутники вагою 56 кілограмів кожен.

12. Карачі ввійшло до п’яти найнепридатніших для життя міст

Непридатне для життя місто
Карачі, Пакистан

Купи сміття, неприємний запах і розбиті дороги. Ходити і їздити вулицями Карачі — для багатьох просто жахіття. Фінансова столиця Пакистану цього року потрапила до п’ятірки найменш придатних для життя міст світу.

[жителька Карачі]:
«Ситуація в Карачі жахлива. Я щойно відвела дітей до школи. До неї не просто дійти. Усюди бруд, у ньому розмножуються мікроби, і діти потім хворіють. У них підвищується температура й починається діарея».

[житель Карачі]:
«Усі дороги розбиті. Скрізь калюжі. Тут так брудно, що важко дихати. Я пройшов через усі кола пекла, щоби доїхати від дому сюди. Це нестерпно».

Люди скаржаться на міську владу й особливих змін не чекають. Місцева адміністрація каже, що розміри міста вже такі, що не вистачає ресурсів його обслуговувати.

[Номан Ахмед, співробітник департаменту архітектури та планування]:
«Ми уявлення не маємо про межі Карачі. Не знаємо, де місто починається й де закінчується. У передмісті всюди будинки. Їхні мешканці використовують інфраструктуру й послуги, призначені для самого міста. Але можливості обмежені».

[Саїд Гані, міністр праці провінції Сінд]:
«Муніципальні органи не мають стільки працівників і техніки, щоб одночасно розв’язувати проблеми в усьому місті. Ми стараємось, але люди теж мають допомагати. Хоча б не треба кидати сміття й поліетиленові пакети в каналізацію, бо через це починаються проблеми».

У Карачі мешкає 15 мільйонів осіб. Окрім бруду на узбіччях і розбитих доріг, тут слабкі системи охорони здоров’я й освіти. Також погано розвинена інфраструктура.

Варто зазначити, що перше місце в списку зайняв Дамаск — столиця Сирії. Друге — нігерійський Лагос. На третьому розташувалося лівійське Триполі, а на четвертому — місто Алжир — столиця однойменної держави.

13. До річок Каліфорнії потекла солона вода

Річки стають солоними
штат Каліфорнія, США

Криві огірки стали для фермерів Каліфорнії новою бідою. Причина дефекту — полив солонуватою водою. Її беруть із місцевих річок — Сан-Хоакіну та Сакраменто, які впадають до затоки Сан-Франциско.

Цього року Золотий Штат США переживає найбільшу посуху за 1200 років. Зима була малосніжною, і річки майже не поповнилися прісною водою. Натомість до них почала впадати солона вода із затоки.

[Боббі Коста, фермер]:
«Кривих огірків цього року приблизно шоста частина. На це дуже впливає солонувата вода. Зазвичай нерівних огірків — 5 %. Якість урожаю знижується. Доходи впали на чверть».

Із Сан-Хоакіну й Сакраменто беруть воду для двох третин 40-мільйонного населення Каліфорнії. Її також використовують для поливу численних ферм, які постачають фрукти й овочі всій країні.

Проблему солоної води намагаються розв’язати за допомогою насипів із гравію. Влада штату просить у федерального уряду дозволу побудувати ще дві такі дамби, якщо посуха посилиться.

[Джейкоб Макквірк, інженер департаменту водних ресурсів]:
«Це вдруге, коли ми побудували такі бар’єри. Перший раз був 2015 року».

Тим часом у каліфорнійських містах шукають свої шляхи подолання проблеми. Так, в Антіоці роблять опріснювальні установки. Солона вода тут дошкуляла ще торік.

[Джон Самуельсон, керівник громадських робіт]:
«Там, де наш водозабір, побільшало солі. З кожним роком ми беремо менше води. Це устаткування дасть нам можливість використовувати навіть солону воду».

У ХІХ столітті в районі дельти осушили частину водно-болотних угідь. Це дало фермерам змогу обробляти 2000 квадратних кілометрів земель. Однак через це просів ґрунт, і тепер більша частина дельти опинилася нижче за рівень моря. Це теж сприяє проникненню солоної води.

14. Пандемія породила велосипедний бум у Китаї

Велосипедний бум
Пекін, Китай

Ці велосипедисти насолоджуються ранком, катаючись каньйоном річки Байхе в сільській місцевості на півночі Пекіна.

У повному спорядженні вони крутять педалі на своїх перегонових велосипедах рівними дорогами та схилами.

У Китаї почався велосипедний бум, який виник через протикоронавірусні обмеження. Дедалі більше жителів країни вирушають на свіже повітря.

[Ян Лань, велосипедистка]:
«Під час пандемії почало частіше лунати англійське слово escape — “втеча”. Здається, це єдиний спосіб для нас втекти від жахливого міського життя та його темпу».

Карантинні заходи Китаю не забороняють кататися групою на свіжому повітрі. Велоклуби чи просто активні велосипедисти щотижня влаштовують поїздки на природу або містом — поряд із визначними пам’ятками.

Водночас багато хто обирає шосейні велосипеди, призначені для швидкісної їзди.

[Ліндсі Мо, велосипедистка]:
«Поїздивши на перегоновому велосипеді, зрозуміла, що він дуже відмінний від звичайного. Це дуже швидко й захопливо. Тепер не можу спинитися».

У цьому магазині в Пекіні продають велосипеди американського бренду. І попит тут значно перевищив пропонування. Співробітники кажуть, що велосипедів бракує.

[Хе Дон, співробітник магазину]:
«Якщо ви прийдете сюди у вихідні, то побачите великий потік покупців. На моїй пам’яті такого не було».

Шанувальники велоспорту на транспорті не економлять. Купують його навіть за 9000 доларів.

[Джоанна Лей, покупниця]:
«Це інвестиція у власне тіло. Набуваєш дуже хорошої звички тренуватися. Гадаю, це цінніше, ніж дорогий одяг чи сумочка».

За даними Китайської асоціації велосипедистів, у країні цим видом спорту займається приблизно 20 мільйонів осіб.

15. Світовий рекорд із фридайвінгу: зануритися в океан на 120 метрів

Рекорд фридайвінгу
Багами

Француз Арно Жеральд побив світовий рекорд із найглибшого занурення без спорядження. Фридайвер опустився до позначки 120 метрів. Це як 35-поверховий будинок.

Загалом Арно затримав дихання на 3 хвилини 34 секунди. Кисневим балоном не користувався. Це вже сьомий світовий рекорд 26-річного фридайвера.

[Арно Жеральд, фридайвер]:
«Почуваюся чудово. Досі не можу повірити. Така глибина… Ще кілька років тому ми не могли навіть уявити, що її підкоримо. Звісно, це командна робота».

Француз установив рекорд на щорічних змаганнях Vertical Blue, які проходять на Багамах. У них узяв участь 41 спортсмен.

До того ж під час кожного зануренням Арно встановлював новий рекорд. Першого дня він опустився на 117 метрів, четвертого — на 119 метрів. І нарешті шостого дня він пішов ще далі, спустившись на 120.

[Арно Жеральд, фридайвер]:
«Узимку я доклав усіх зусиль, щоб тренуватися й зробити це занурення безпечним за допомогою команди. Це мій сьомий рекорд. Мій секрет — зосередитися на відчуттях, а не на рекорді, і більше тренуватися».

Захоплення фридайвінгом прищепив батько. Тоді Арно було сім років. У 21 рік юнак виборов першу бронзову медаль на чемпіонаті Європи. Плавання допомогло йому стати впевненим у собі й подолати дислексію, від якої він страждав у школі.

16. Сільська медитація: фестиваль косарів влаштували в Литві

Фестиваль косарів
Рупкальвяй, Литва

У Литві стартує фестиваль косарів. Велике поле в ​​селі Рупкальвяй перетворилося на 100-метровий полігон для 50 учасників. Вони на швидкість проходять 30-метрову дистанцію, спритно минаючи перешкоди, такі як пташині гнізда.

Кажуть, що ручне косіння — це своєрідна сільська медитація серед того хаосі, який коїться у світі.

[Зімантас Морквенас, співорганізатор фестивалю]:
«Коса — це інструмент, за допомогою якого можна відчути єдність із природою. Ми, екологи, хочемо всіх закликати доглядати свої луки в гармонії з природою».

Також ручне косіння — діяльність екологічна. Використовуючи техніку, люди часто знищують гнізда з пташенятами. А це загрожує рідкісним видам.

Приміром, біля села Рупкальвяй розмножується один із найрідкісніших видів птахів Європи — очеретянка прудка. Вона є лише в чотирьох країнах світу. Наразі пернаті готуються летіти до західної Африки на зимівлю.

[Ромас Баракаускас, учасник]:
«Це все спадок моїх бабусь та дідусів. Я не тримав коси з малих літ, майже 40 років. Було кілька спроб потренуватись та й усе».

[Егле Гопайте, учасниця]:
«Ми жили в селі, тому знаємо, що це таке. Цікаво це спробувати тепер, у моєму віці».

[Ерландас Сланвіскас, учасник]:
«Я теж виріс у селі. Коли був молодим, доводилося косити. Ми почули про чемпіонат і вирішили відновити навички».

Переміг Козмас Аускальніс. Щоби пройти 30-метрову трасу, йому знадобилося трохи менше ніж чотири хвилини.

17. Джелато в Італії: літній бум відновив галузь

Джелато ― головний десерт літа
Рим, Італія

У спекотні літні дні джелато — головний десерт Італії. Аномальна спека в Європі й туристичний бум після двох років пандемії рятують місцевих виробників від банкрутства. За роки карантину виробництво джелато в Італії знизилося на 20 відсотків.

[Джанфранческо Кутеллі, власник магазину морозива]:
«Після пандемії ми знову почали працювати. Завдяки спеці продажі йдуть дуже добре. Ми мали й маємо деякі проблеми з пошуком сировини, вона значно подорожчала. Але попит зріс, зараз багато туристів. Ми дуже задоволені».

Як порівняти зі звичайним пломбіром, температура джелато на 10 градусів вища. Це дає змогу повною мірою розкрити його смак.

Справжнє джелато роблять прямо на місці й продають одразу ж після приготування. Має тисячі видів. Крім свіжого молока, вершків і цукру, може містити шоколад, сир, овочі та пряні трави. Кожен шеф-джелатер’є, а їх в Італії понад 30 тисяч, має свій таємний рецепт.

[туристка]:
«Ммм, усе морозиво в Римі на рівні. Це треба покуштувати, воно неймовірне».

[туристка]:
«Це абрикосовий шербет, і на смак він як справжня абрикоса. Він дуже смачний і дуже підходить для спекотних літніх днів у Римі».

В Італії до цього десерту — підхід серйозний. У Болоньї є спеціальний університет, де студентів з усього світу втаємничують у виробництво італійського морозива.

[Алессандро Масіа, майстер приготування морозива та викладач]:
«Експерименти — один із ключових аспектів нашої роботи. Маємо бути допитливими, знати, як збалансувати рецепт, як поєднувати інгредієнти».

Еудженіо Морроне — місцева знаменитість, володар золотої медалі чемпіонату світу з приготування джелато в складі збірної Італії.

[Еудженіо Морроне, джелатер’є]:
«Усі люблять морозиво, воно освіжає, утамовує спрагу, ощасливлює. Це десерт, тому його люблять і діти, і дорослі».

Заведено вважати, що джелато почали готувати ще давні римляни. Тоді десерт робили зі снігу, зібраного з гірських вершин.

18. Світовий чемпіонат собачого серфінгу пройшов у Каліфорнії

Серфінг для собак
Пасіфіка, США

На одному з пляжів Каліфорнії стартував чемпіонат світу із собачого серфінгу. До міста Пасіфіка прибула сотня спортивних чотирилапих зі своїми господарями.

Змагання проходить у трьох категоріях: малі, середні й великі собаки.

Ось виступ за срібну медаль. Лабрадор Чарлі із Сан-Дієго на дошці з двох років. Нині йому 7 з половиною. Він посів друге місце серед великих собак.

[Джеффрі Нібор, господар]:
«Чарлі непосидючий. Постійно стрибає з дошки на дошку. Його вага, безумовно, важливий чинник для мене, бо я не наймолодший хлопець, а він не найменший собака. Разом ми чудова команда. Він добре знає, що робити».

А ось і переможниця серед великих собак. Це 10-річна собака-рятувальниця Фейт.

[Джеймс Волл, учасник]:
«Це неймовірний досвід. Її знайшли в гаражі. Малою багато чого боялася. Та коли почали виходити на пляж, вона стрибнула на дошку. Я подумав, що можна спробувати й подивитися, що вийде».

Чотирилапих оцінюють за кількома параметрами: часом катання, технікою, впевненістю, розміром і силою хвилі. На дошці вони можуть стояти, сидіти чи лежати.

[Прерана Рані, глядачка]:
«Так багато собак зібралося на серфінг. Просто дивовижно. Уперше таке бачу. Це чудово. Сподіваюся, мій собака теж захоче».

Собаки вагою до коло дев’яти кілограмів належать до групи дрібних. До великих — від 18 з половиною кілограмів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: