16.07.2024
Телеканал NTD

Поляки по кілька днів стоять у чергах за вугіллям

Поляки по кілька днів стоять у чергах за вугіллям

Десятки машин вишикувалися до шахти «Богданка» в Польщі. Люди бояться, що взимку вугілля бракуватиме, тому цілодобово..

Дата завантаження: 2024-05-16

video

Десятки машин вишикувалися до шахти «Богданка» в Польщі. Люди бояться, що взимку вугілля бракуватиме, тому цілодобово стоять у черзі, щоби потім було, чим обігрівати дім.

57-річний Артур надіється купити кілька тонн. Чекати тут днями й ночами непросто.

[Артур, житель Польщі]:
«Сьогодні привезли біотуалети, бо до цього ми “екологічно” ходили в кущі. Як і раніше, немає проточної води, щоб можна було помити руки. Принесли каністри з водою, великі пляшки. За допомогою них умиваємося».

У Польщі свій дім вугіллям опалює майже чотири мільйони осіб. Тепер там виник дефіцит і зростають ціни, бо Польща і Євросоюз наклали ембарго на російське вугілля.

Польща припинила імпорт у квітні, а в ЄС заборона почала діяти в серпні.

Щороку на власних шахтах Польща видобуває понад 55 мільйонів тонн вугілля. Але населенню переважно продавали імпортоване з Росії через його ціну. До того ж воно так подроблене, що ліпше підходить для опалення будинків.

Різкий попит змусив державні шахти обмежити продаж або пропонувати вугілля через онлайн-платформи окремим покупцям та в обмеженій кількості.

[Дорота Хома, прессекретар шахти «Богданка»]:
«Учора ми відкрили точку для дрібних покупців, які беруть до 6 тонн. Ми запровадили двоетапний формальний шлях купівлі, щоб виключити ситуації, коли люди приходять, займають місце в черзі, а потім продають його комусь іншому або ж пізніше збувають вугілля нелегально».

Останніми роками Польща була найзатятішим критиком кліматичної політики ЄС та захисником вугілля, за допомогою якого виробляє до 80 % своєї електроенергії. І все ж у країні вугілля видобувають дедалі менше, бо на глибших пластах це робити дорожче.
Коротке посилання на цю сторінку:

Поляки по кілька днів стоять у чергах за вугіллямНапередодні Великодня ціни на какао стали просто шаленимиІзраїль: БАПОР найняло понад 450 бойовиків ХАМАСуЖиття на мосту: як бразильці рятуються від повенейООН: голодна смерть загрожує 220 000 дітей у СуданіУ Кенії люди гинуть від повенейПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатамиЯк у популярному туристичному місті Таїланду справляються з мавпячим свавіллямУсередині Швейцарської гвардії, яка захищає Папу РимськогоКенійські огієки борються порти виселення з прадавнього лісу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: