15.06.2024
Телеканал NTD

«Бачиш таке у фільмах-катастрофах»: поляки — про загибель риби в Одрі

«Бачиш таке у фільмах-катастрофах»: поляки — про загибель риби в Одрі

Коли біля берегів річки Одри в районі польського села Відухова 11 серпня почала з'являтися мертва риба,..

Дата завантаження: 2024-05-15

video

Коли біля берегів річки Одри в районі польського села Відухова 11 серпня почала з’являтися мертва риба, місцеві жителі зрозуміли, що це екологічна катастрофа.

Поки люди шукали знаряддя, якими можна було б прибрати з води тухлу рибу, влада почала розробляти план реагування. Однак багато науковців кажуть, що заходів ужили запізно.

Село Відухова розташоване за 400 кілометрів від місця, де вперше помітили мертву рибу.

[Павел Врубель, війт Відухови]:
«Ніколи не думав, що трапиться таке лихо. Зазвичай таке бачиш у фільмах-катастрофах».

З допомогою місцевих жителів дістали десятки лопат, якими зазвичай збирають картоплю. За їх допомоги й стали очищати воду.

Одра — друга за довжиною річка Польщі, якою частково проходить кордон із Німеччиною. Район Відухови був популярним місцем риболовлі. Заради неї приїжджали навіть з інших країн. Але зараз нічого не бронюють.

[Петр Бугай, власник компанії з прокату човнів]:
«Я народився на Одрі. 30 років рибалив. Зараз не можу з цим змиритися. Мені важко підходити до річки, бачити воду, але не бачити в ній риби, хижаків, які раніше ганялися один за одним».

Петр — місцевий активіст. Він присвятив своє життя фотографуванню природи на Одрі. Каже, що останніми тижнями документував екологічну катастрофу.

[Петр Пізнал, фотограф]:
«Складно, бо той світ, який я та мій друг останні роки бачили й фотографували, зникає».

Польські й закордонні лабораторії вже провели численні аналізи проб риби й води. Також уряд призначив винагороду — мільйон злотих за інформацію про джерело забруднення. Це понад 200 тисяч доларів США. Однак поки що точно не зрозуміло, що отруїло Одру.

За даними німецьких експертів, найімовірнішим винуватцем масової загибелі риби стало надмірне розростання токсичних водоростей. Як уважають, їх побільшало через індустріальне забруднення.
Коротке посилання на цю сторінку:

«Бачиш таке у фільмах-катастрофах»: поляки — про загибель риби в ОдріМарокко: лазні закриті, води немаєНапередодні Великодня ціни на какао стали просто шаленимиООН: голодна смерть загрожує 220 000 дітей у СуданіМігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансуванняНемає джерел: через забруднення іракці змушені купувати питну водуЯк у популярному туристичному місті Таїланду справляються з мавпячим свавіллямВірмени протестують проти передання Азербайджану чотирьох сілНирки — у центрі нової кризи в НепаліВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в Гаїті

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: