27.02.2024
Телеканал NTD

Кенійські огієки борються порти виселення з прадавнього лісу

Кенійські огієки борються порти виселення з прадавнього лісу

Ліс Мау — важливий водозбірний басейн Кенії. Він розкинувся на 4000 гектарів на території кількох округів..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Ліс Мау — важливий водозбірний басейн Кенії. Він розкинувся на 4000 гектарів на території кількох округів Великої рифтової долини.

Зараз він став об’єктом протистояння між корінним народом огієки та владою Кенії.

Народу загрожує виселення, бо уряд звинувачує його в погіршенні стану довкілля. Зокрема у вирубуванні дерев на дрова, продажу деревного вугілля та забрудненні важливого для всієї країни джерела води.

Водночас огієки скаржаться, що влада незаконно зносить їхні будинки, залишаючи їх без даху над головою.

[Джексон Нгусіло, огієк]:

«Ми не отримали жодного повідомлення. Коли поліція мовчки почала зносити наші будинки, нас це приголомшило».

Оскільки огієки не звикли до міського життя, багато хто з них пішов далі в ліс.

[Фред Насісіна, огієк]:

«Багато місцевих жителів можуть навіть померти, бо залежать від цієї їжі. Вони не мають альтернативи. До того ж вони мешканці лісу — вони не знають, як жити в місті, на ринках. Ось чому ви бачите, що люди похилого віку залишаються в лісі й кажуть: “Якщо вони не прийдуть і не вб’ють нас, ми не вийдемо звідси, бо це наша земля”».

Правозахисні організації повідомляють, що виселення огієків — явище не нове. Це періодично відбувається впродовж десятиліть.

Тепер, схоже, корінний народ більше не збирається терпіти. Так, недавно огієки пройшли колоною до офісу генерального прокурора в Найробі та подали петицію, яка підтверджує їхнє право на проживання в лісі Мау.

[Деніел Кобей, лідер громади]:

«Вони поставили печатку на петиції і сказали, що складуть записку генеральному прокуророві, а потім він з нами зв’яжеться».

Національна комісія Кенії з прав людини подала до суду проти виселення огієків. Рішення у справі наразі не винесли.
Коротке посилання на цю сторінку:

Кенійські огієки борються порти виселення з прадавнього лісуТепловий стрес охоплює дедалі більше територій ЄвропиНирки — у центрі нової кризи в НепаліБоснійський хлопчик — єдиний учень у своїй школіУ Кенії люди гинуть від повенейТроє жителів Японії виступили проти «расової упередженості»На Канарських островах протестують проти масового туризмуКовбаса з єнотів — новий делікатес у НімеччиніСтолиця В’єтнаму очолила список міст із найбруднішим повітрямОстанній підліток у селі: як Греція планує підвищувати народжуваність

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: