16.12.2024
Телеканал NTD

Американські прерії зеленіють під Лондоном

Американські прерії зеленіють під Лондоном

Американські прерії тішать око неподалік Лондона. Тут вони скромніших розмірів, але такі ж мальовничі й витривалі...

Дата завантаження: 2024-05-15

video

Американські прерії тішать око неподалік Лондона. Тут вони скромніших розмірів, але такі ж мальовничі й витривалі.

Проєкт започаткували Королівські ботанічні сади К’ю. Їхня мета — перенести екосистему Середнього Заходу США до Великої Британії, бо погода тут змінюється. Тривалі періоди посухи перемежовуються зі зливами.

На створення цих лугів пішло три роки. Зі США привезли 12 мільйонів насінин 110 видів рослин.

Ізабель Малліган з Університету Сассексу досліджує прерії і намагається зрозуміти, як місцеві запилювачі реагують на чужорідні види. Каже, що недавні дощі стали полегшенням.

[Ізабель Малліган, дослідниця]:
«Дощі дуже важливі для прерій і взагалі для всіх лук із польовими квітами. Останні кілька тижнів сильної спеки й посухи стали справжнім випробуванням для квітучих видів і дуже вдарили по запилювачах».

Прерії — це пасовища з багатим біорізноманіттям. У США вони простягаються на сході від Скелястих гір від кордону з Канадою до кордону з Мексикою.

Найбільша проблема для цієї екосистеми у Великій Британії — теплі й вологі зими, які помітно відрізняються від холодніших та снігових зим півночі США.

Утім, у США ці екосистеми мають іншу загрозу — людей.

[Майкл Вей, співробітник ботанічного саду]:
«За останні сотні років площа прерій у центрі США скоротилася на 98 % через сільське господарство. Тут ми створюємо це середовище заради досліджень, а також для фантастичних вражень наших відвідувачів».

Це літо видалося у Великій Британії особливо спекотним. Уперше температура повітря зросла до рекордних 40 градусів.

Екологи кажуть, що молоді прерії теж частково засохли. Однак вони впевнені, що в довгостроковій перспективі ті будуть стійкішими до теплових хвиль і забезпечать існування багатьох видів тварин і комах.
Коротке посилання на цю сторінку:

Американські прерії зеленіють під ЛондономЯрмарок колекційних іграшок: як сотні фунтів віддають за «старий пластик»В Уганді фермери переходять на вирощування бамбукаСтаре місто в Дубровнику хочуть повернути місцевим жителямУ центрі столиці Ірландії демонтували 200 наметів нелегальних іммігрантівТемпи зменшення площі тропічних лісів у світі 2023 року сповільнилисяГабонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вазиУ Пуерто-Рико оголосили надзвичайну ситуацію через лихоманку денгеБританський король Чарльз III повертається до виконання громадських обов’язківЧасті землетруси тримають у страху жителів столиці Мексики

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: