16.07.2024
Телеканал NTD

Танення льодовика оголило уламки літака, який зник понад 50 років тому

Танення льодовика оголило уламки літака, який зник понад 50 років тому

На Алецькому льодовику у Швейцарських Альпах оголилися уламки літака. А впав він ще 1968 року. На..

Дата завантаження: 2024-05-16

video

На Алецькому льодовику у Швейцарських Альпах оголилися уламки літака. А впав він ще 1968 року.

На рештки пів століття потому випадково натрапив гірський провідник Домінік. Каже, що в снігу добре збереглися пасажирські сидіння й навіть баночка крему.

А відкрилося місце аварії через те, що Алецький льодовик дуже швидко тане.

[Домінік Неллен, гірський провідник]:
«Льодовики зникають. Якщо так триватиме, то до 2090 року від них залишиться десята частина».

Алецький льодовик — один із найбільших в Альпах. Він розкинувся у швейцарському кантоні Вале на площі понад 81 квадратний кілометр.

Тануть й інші швейцарські льодовики.

[Стефан Гафнер, гірський провідник]:
«Проблема тут, нагорі. І це проблема для всієї Європи й усього світу. Вона пов’язана з водою. Не лише нам потрібна вода, але й усій Європі».

На Льодовику 3000 в Ле-Дьяблере вчені теж уважно стежать за змінами. Нещодавно тут уперше за 2000 років відкрилася дорога, яка була під кригою з часів Римської імперії.

Нинішнє літо у Швейцарії, як і в усій Європі, видалося вкрай спекотним. Учені вважають, що якщо аномальна спека стане звичним явищем, то льодовики можуть зникнути вже через 15 років.
Коротке посилання на цю сторінку:

Танення льодовика оголило уламки літака, який зник понад 50 років томуЗаборону на табори безпритульних хочуть розширити на всю КаліфорніюУсередині Швейцарської гвардії, яка захищає Папу РимськогоВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіВирощування календули процвітає в Єгипті, попри економічний спадТуніський фермер сіє пшеницю старих сортів, сподіваючись урятувати сільське господарствоООН: п’ять країн допоможуть Гаїті в боротьбі з озброєними бандамиЯк пінгвінів захищають від пожеж на австралійському острові ФіліппЧерез війну в Секторі Гази Ізраїль утратив тисячі палестинських робітників19 000 голів худоби на борту: скандальне судно прибуло до Іраку

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: