26.10.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (29 травня по 3 червня)

Огляд світових подій (29 травня по 3 червня)

1. Корабельна аварія в Індонезії: 25 людей зникли безвісти Затонув корабель із людьми Індонезія В Індонезії..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

1. Корабельна аварія в Індонезії: 25 людей зникли безвісти

Затонув корабель із людьми
Індонезія

В Індонезії тривають пошуки 25 людей, які зникли безвісти під час аварії пасажирського корабля. Він затонув у Макасарській протоці, що розділяє острови Калімантан та Сулавесі.

На борту було коло 43 осіб. 17 із них урятувалися. Ірван — один із них. Він також допоміг вижити мамі та молодшій сестрі. Вони стрибнули у воду першими, Ірван — за ними.

[Ірван, пасажир корабля]:
«Я знайшов у воді тонкі дошки та кілька каністр і зв’язав їх разом, щоб мама та сестра трималися за них, як за поплавок. (Ми були в морі) з 12-ї години дня до 6-ї ранку наступного дня».

Чоловік розповідає, що не бачив інших пасажирів. Море штормило, падав рясний дощ, а висота хвиль сягала трьох метрів.

Індонезійський корабель ішов зі столиці провінції Південне Сулавесі до одного з найближчих островів. Очевидці кажуть, що приблизно через 12 годин подорожі заглух двигун, а через пів години судно затонуло.

Влада розслідує причини катастрофи. За однією з версій, судно перекинулося через великі хвилі.

У пошуково-рятувальній операції беруть участь два пороми, катер, а також місцеві рибальські човни.

До складу Індонезії входить понад 17 тисяч островів. Водний транспорт тут використовують постійно. Проте правил безпеки часто не дотримуються, тому такі трагедії не рідкість.

Так, у 2018 році переповнений пором затонув у глибокому вулканічному озері в провінції Північна Суматра. На борту було коло 200 осіб, загинуло 167.

2. Країни ЄС домовилися знизити імпорт російської нафти на 90 %

Ембарго на нафту
Росія ― ЄС

Країни-члени Євросоюзу у вівторок домовилися про поетапну часткову заборону на імпорт нафти з Росії. Це найсуворіша санкція блоку щодо Москви, відколи та почала повномасштабне воєнне вторгнення в Україну.

Ембарго наклали саме на морське постачання, тож заборона не поширюється на нафту, яку транспортують трубопроводами. Таке рішення було поступкою Угорщині, яка виступала проти повної заборони, бо не має виходу до моря.

Заборона набуватиме чинності поетапно. За словами прессекретаря Єврокомісії, для відмови від нафти відведуть шість місяців, а від продуктів нафтоперероблення — вісім.

Кінцеві терміни набудуть чинності, коли буде офіційно ухвалено шостий пакет санкцій ЄС проти Росії.

Слід зазначити, що більше ніж дві третини російської нафти імпортують морем. Але оскільки Німеччина та Польща вирішили повністю відмовитися від російської нафти до кінця 2022 року, загальний обсяг разом з ембарго на морські перевезення становитиме 90 % експорту нафти з РФ до Європи. Про це у своєму твіттері написала очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Росія посідає третє місце за обсягами видобутку нафти у світі та друге за розмірами експорту на світовий ринок після Саудівської Аравії. Постачання за кордон енергоресурсів — одна з найголовніших статей доходу країни. За підрахунками американської компанії Bloomberg, через нові європейські санкції Москва щороку втрачатиме 22 мільярди доларів.

3. 19-річний політик: південнокорейська студентка балотується до мерії Сеула

19-річна кандидатка
Сеул, Південна Корея

Після пар в університеті південнокорейська студентка Но Со Чін знімає форму й одягає куртку з логотипом. 19-річна дівчина хоче стати наймолодшим членом міської ради Сеула. Наразі вона бере участь у виборчій кампанії від «Партії справедливості».

І вона така не одна. Загалом свою кандидатуру висунули сім молодих людей. Це стало можливо торік у грудні, коли допустимий вік знизили з 25 до 18 років.

[Но Со Чін, 19-річна студентка й кандидат у депутати міськради]:
«Я вирішила брати участь у місцевих виборах, щоб обговорити й розв’язати проблеми, які стосуються молоді та представників молодого покоління, про які досі не говорили чинні політики».

Но Со Чін бере участь у діяльності партії з 15 років. Каже, що її політична кар’єра довша, ніж у нинішнього президента. Юн Сок Йоль із правоконсервативної партії «Сила народу» з 2019 по 21 рік був генпрокурором.

Останнім часом навіть великі партії Південної Кореї роблять ставки на молодих кандидатів. Юні обличчя з’явилися на листівках і президентської, і демократичної партії. Так політичні сили хочуть привабити молодих виборців.

Утім, не всі готові сприймати молодих політиків і їм довіряти.

[жителька Сеула]:
«Складно керувати країною, не маючи достатнього досвіду. Але, гадаю, якщо дивитися на країну з погляду 20-річної людини, то будуть певні переваги у виявленні проблем і недоліків».

[житель Сеула]:
«Увесь світ стежить за корейською культурою і на неї рівняється. Я вважаю, що південнокорейці найкращі, але всі політики належать до старшого покоління».

Нині середній вік членів парламенту Південної Кореї — 55 років.

4. Канада хоче запровадити національний мораторій на продаж та купівлю зброї

Національний мораторій
Канада

У Канаді можуть запровадити національний мораторій на володіння зброєю. Відповідний закон подав уряд Джастіна Трюдо. Якщо його ухвалять, він стане одним із найжорсткіших за попередні 40 років.

Документ забороняє купівлю, продаж, перепродаж та ввезення пістолетів. Також ліцензії позбавлять осіб, які вдавалися до домашнього насильства.

Закон подали за тиждень після масової стрілянини в американському місті Ювалд штату Техас. Там загинуло 19 дітей.

[Джастін Трюдо, прем’єр-міністр Канади]:
«Ми також боремося з контрабандою та незаконним обігом зброї, збільшуючи максимальні кримінальні покарання та надаючи поліції більше інструментів для розслідування. Також потрібно модифікувати магазинні коробки, щоб вони не вміщали більш як п’ять патронів».

Закон не стосуватиметься професійних спортсменів, які займаються спортивною стрільбою, а також людей, що надають охоронні послуги.

Водночас у магазинах можуть заборонити продаж дитячих іграшок, що нагадують справжні пістолети.

Власники магазинів зброї законопроєктом невдоволені.

[Мет Мендел, власник магазину зброї]:
«Думаю, що це марнування ресурсів, які можна було б витратити, наприклад, на боротьбу з торгівлею людьми. Навряд чи цей закон допоможе усунути проблему насильства в Канаді».

Два роки тому в Канаді заборонили продаж та використання понад тисячі моделей штурмової зброї. Це сталося після масової стрілянини в Новій Шотландії. Водночас деякі власники зброї оскаржують це рішення в суді.

5. ООН закликає Китай переглянути антитерористичну політику

Порушення прав людини
ООН звернулася до Китаю

ООН закликала китайську владу переглянути політику боротьби з тероризмом й увідповіднити її з міжнародними стандартами в галузі прав людини.

З такою заявою виступила Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет.

Минулого тижня вона завершила перший за 17 років офіційний візит голови УВКПЛ ООН до Китаю. Вона побувала в місті Гуанчжоу, а також у Сіньцзяні.

[Мішель Бачелет, Верховний комісар ООН з прав людини]:
«Візит був можливістю прямо обговорити питання прав людини з вищим керівництвом Китаю».

Сіньцзян — це регіон, де живе етнічна меншість — уйгури, мусульмани за віросповіданням. Згідно зі звітами правозахисників, там розташовані численні центри професійної освіти, що фактично є в’язницями, у яких утримують коло мільйона уйгурів.

Як свідчать очевидці, там людей змушують відмовитися від своєї віри та культури, а ще насаджують доктрину панівної компартії.

Правозахисники кажуть, що підставою для затримання часто стає звинувачення в тероризмі.

[Мішель Бачелет, Верховний комісар ООН з прав людини]:
«Я поділяю занепокоєння низки правозахисних організацій ООН стосовно законів і політики, спрямованих на боротьбу з тероризмом і радикалізмом, та їх застосування. Теракти серйозно шкодять людям, зокрема тим, кому доручено захищати суспільство. Але дуже важливо, щоб контртерористичні заходи не порушували прав людини».

До 2018 року Китай приховував існування в Сіньцзяні таборів для уйгурів. Але потім заявив, що насправді людей поміщають до центрів профосвіти, де ті опановують якесь ремесло.

Зі слів Бачелет, із центрів уже давно надходять повідомлення про тортури, жорстоке поводження, а також про заборону всіх релігійних практик.

6. Посуха в Сомалі посилюється: почали гинути діти

Найбільша посуха
Долоу, Сомалі

У цих могилах, обкладених сухими гілками, поховано дівчат-близнючок, які прожили всього добу. Ослаблена голодом мати народила їх на місяць раніше в таборі для переселенців, які втекли від посухи.

І таких жертв природного лиха, яке триває понад десять років, багато. Тут, у Сомалі, приблизно шістьом мільйонам людей загрожує повномасштабний голод.

[Халіма Хассан Абдуллахі, жителька Сомалі]:
«Це найбільша посуха за багато років. За чотири роки ми, скотарі, утратили худобу. Намагалися вижити на козах, їли їх, але врешті-решт одна за одною всі вони померли. Зрештою ми покинули домівки й почали шукати воду біля міст».

Посуху називають найбільшою за 40 років. Вона знищила поля бобів і кукурудзи, а ще всіяла землю тушами кіз та ослів.

[Рукія Якуб, співробітниця WFP]:
«Це четверта посуха поспіль із 2011 року, коли був голод. Ціни на продовольство зростають, впливає також COVID, зміна клімату та воєнні конфлікти у світі».

ООН намагається привернути увагу до ситуації в Сомалі. Є побоювання, що лихо може дорівнятися до голоду 2011 року, коли загинуло понад чверть мільйона людей. Здебільшого це були діти віком до п’яти років.

[Рукія Якуб, співробітниця WFP]:
«Ціни на товари в Сомалі майже подвоїлися, а в деяких районах зросли на 93 %. Гуманітарний заклик Сомалі фінансово покрито лише на 15 %».

ООН заявляє, що раннє втручання має вирішальне значення для шістьох регіонів Сомалі. Наразі допомогу отримало 2,8 мільйона осіб. Це менш як половина нужденних. Багато хто живе у віддалених районах, де діють ісламістські угруповання.

7. Шанхай і Пекін послаблюють карантинні заходи

Карантин послаблюють
Шанхай і Пекін, Китай

У Шанхаї навколо житлових комплексів розбирають паркани, а також знімають огороджувальні стрічки довкола площ і будівель. Місто з 25-мільйонним населенням 1 червня скасовує суворий карантин, що тривав два місяці через спалах коронавірусу.

У понеділок увечері жителям деяких кварталів дозволили вийти на вулицю. Зажорсткі карантинні заходи викликали невдоволення й навіть протести. Багато хто скаржився на нестачу їжі й ліків. До того ж локдаун боляче вдарив по економіці міста й усього Китаю, порушивши ланцюги постачання й навіть уповільнивши міжнародну торгівлю.

[житель Шанхая]:
«Сьогодні перший день, коли нам дозволили вільно виходити на вулицю. Дуже радий, бо ми стільки днів сиділи вдома».

[житель Шанхая]:
«Мій квартал відкрили, тож я вийшов. Побачив перукаря, який робив зачіски на вулиці, і вирішив підстригтися. Я не стригся понад три місяці, було некомфортно».

У Пекіні заходи теж послаблюють. На вулицях та в метро стало більш людно. Жителі деяких районів повертаються на роботу.

[житель Пекіна]:
«Я непокоюся. Цього разу спалах тривав порівняно недовго. Якщо період буде тривалішим, це вплине на нашу роботу».

Черги до пунктів тестування в столиці є й досі. Також жителі найбільшого району Чаоян і нині мають працювати з дому.

Влада Китаю застосовує щодо коронавірусу політику «нуль терпимості». Якщо виявляють навіть невелику кількість нових хворих, закривають будинки й цілі квартали. Багато хто вважає, що це шкодить більше, ніж сам коронавірус.

8. Іспанські лікарі виключають виникнення пандемії віспи мавп

Віспа мавп поширюється
Мадрид, Іспанія

В Іспанії за останні кілька днів виявили ще 22 випадки зараження віспою мавп. Загалом у країні зареєстровано 142 пацієнти з цією хворобою. П’ять лікарень у Мадридському регіоні почали тестувати людей.

Медики кажуть, що поширенню вірусу могли сприяти громадські заходи та приватні вечірки. Проте великого сплеску захворюваності на віспу мавп поки не очікують.

[Хуліо Гарсія Родрігес, лікар-мікробіолог]:
«Є певне занепокоєння, але це не обов’язково стурбованість. Гадаю, усі медики переконані, що це не буде схожим на COVID-19».

Лікарі ще зазначають, що медицина ліпше підготовлена до боротьби з віспою мавп, ніж у випадку з коронавірусом. Як профілактику вже використовують вакцину проти звичайної віспи.

Віспа мавп — це інфекційне захворювання, яке має грипозні симптоми й спричинює появу горбистого висипу. Передається повітряно-краплинним шляхом і через фізичний контакт. Раніше хвороба поширювалася переважно в Центральній та Західній Африці.

Цього року спалах віспи мавп почали реєструвати в різних країнах світу. Перший випадок зараження виявили у Великій Британії, потім у Португалії, а пізніше в Іспанії. Зараз, за даними ВООЗ, хвороба поширилася в 30 країнах, не враховуючи африканських. Загалом виявлено 550 випадків зараження.

У Всесвітній організації охорони здоров’я вважають, що спалах можна стримати. Для цього слід ізолювати інфікованих та відправляти на карантин тих, хто з ними контактував.

9. GPS-нашийники створюють невидимий загін для корів

Невидимий паркан
Велика Британія

Цей високотехнологічний нашийник для корів може вивести фермерство на новий рівень. На півдні Англії череда з десяти корів тестує нову розробку з GPS-чипом.

Але пристрій не відстежує, куди пішли корови, а створює невидимий бар’єр, за який тварини не заходитимуть.

[Сайн Фосс Будал, головний менеджер компанії ― розробника нашийника]:
«На цьому пасовищі корова з нашийником, коли дійде до цього кордону, почує звук. Він попередить тварину, що вона вийшла за межі й що треба повернутися. Тварина знатиме, що, якщо не повернеться, дістане удар електрострумом».

Звук посилюється в міру наближення до кордону. За спостереженнями, до електроудару доходить лише в трьох відсотках випадків.

Нашийник має акумулятор, який заряджається завдяки сонячним панелям, розміщеним із кожного боку пристрою. Коли сонця бракує, нашийник можна під’єднати до розетки.

GPS-чип визначає розташування тварини відносно віртуального загону й відправляє цю інформацію власникові мобільною мережею.

Також на фермі дотримуються регенеративного рільництва: дбають про ґрунт і біорізноманіття. Тобто території полів і пасовищ чергують.

До завершення тестування звичайні паркани теж стоятимуть.

[Пенні Грін, еколог]:
«Позаду мене прекрасна жива огорожа, яка тільки-но починає подавати ознаки відновлення. До цього такого не було. Згодом нашийники допоможуть біорізноманіттю та природі».

Однак поки що вигідніше мати звичайний електропаркан. Щоб огородити ним 100 корів, доведеться потратити коло 1250 доларів, а за один нашийник — приблизно 300 доларів.

10. Від баристи до будівельника: роботи Сінгапуру виходять на роботу

Роботи виходять на роботу
Сінгапур

Від геодезиста на будмайданчику до андроїда, що сканує книжкові полиці в бібліотеці. Дедалі більше професій у Сінгапурі опановують роботи. Так високотехнологічна держава намагається впоратися з браком робочої сили, який став значнішим на тлі пандемії.

У місті-державі, де живе 5,6 мільйона осіб, з початку локдаунів і до вересня 2021 року стало значно менше трудових мігрантів. Майже 240 тисяч. А Сінгапур залежить від іноземної робочої сили. Особливо у сфері послуг, готельного бізнесу та будівництва.

Ось робот-собака «Спот» пробирається по багні та гравію, щоб перевірити хід будівництва.

А цей робот допомагає сканувати книги в бібліотеці й аналізувати іншу інформацію.

[Лі І Фуан, співробітниця Національної бібліотеки Сінгапуру]:
«Персоналу не треба читати один за одним номери, що стоять на полиці, і це зменшує рутинні й трудомісткі завдання, бо ми не можемо впоратися зі збільшенням витрат на робочу силу».

А одна мережа готелів витратила на високотехнологічні сенсори й роботів майже 100 тисяч доларів. Так, у 40 готелях працюють андроїди-прибиральники, а також винищувачі комах.

Утім, не всім подобається, що капучино в кав’ярні їм готує робот-бариста.

[відвідувач кав’ярні]:
«Ми завжди й в усьому хочемо якось взаємодіяти з людьми. І їжа — дуже важлива частина. Тому, коли замовляємо поїсти, хотілося б мати справу з людиною».

Сінгапур посідає друге місце у світі за кількістю роботів в обробній промисловості. Лідирує Південна Корея. У першій п’ятірці також Японія, Німеччина та Швеція.

11. Нігерієць робить зі звичайних автобусів електробуси

Електробуси виходять на дороги
Нігерія

Електричні мікроавтобуси виходять на вулиці Нігерії. Їх створив підприємець Мустафа Гаджибо.

Його місія — просувати чисту енергію і боротися із забрудненням довкілля.

Для цього переобладнує звичайні бензинові автобуси на електричні. Вони комфортніші, дешевші й менше забруднюють повітря.

[Мустафа Гаджибо, підприємець]:
«Ціни на пальне невпинно зростають, на проїзд теж. А ще ми постійно бачимо, яку шкоду атмосфері завдають звичайні автомобілі з бензиновим чи дизельним двигуном. Я придумав цю технологію, щоб розв’язати всі ці проблеми».

Підприємець уже переробив десять мікроавтобусів. На них встановив не лише електробатареї, а й сонячні панелі.

Тепер вирішив піти ще далі й збудувати один електробус із нуля. Це буде 12-місний транспортний засіб, оснащений звичайним домашнім кондиціонером. Раз зарядившись, він зможе проїжджати до 200 кілометрів.

[Мустафа Гаджибо, підприємець]:
«Вартість — це основний чинник, який ми враховуємо під час проєктування наших автобусів і транспортних засобів загалом. Немає сенсу робити те, що люди не зможуть собі дозволити».

Як і в більшості країн Африки, у Нігерії мало як електромобілів, так і зарядних станцій. Водночас держава виділяє субсидії на бензин.

Наразі компанія Гаджибо має одну зарядну станцію, що працює від сонячної енергії. Планують збудувати більше.

12. Бразильці допомагають людям з інвалідністю подорожувати

Подорожі для людей з інвалідністю
Ріо-де-Жанейро, Бразилія

Десять років тому бразилець Андерсон Карлуш потрапив під кулі грабіжників і відтоді прикутий до інвалідного візка. Про подорожі більше й не мріяв, але сьогодні підкорює гору на околицях Ріо-де-Жанейро.

У цьому допомогла команда добровольців. Ці люди об’єдналися, щоб допомагати інвалідам-візочникам бувати на природі.

[Андерсон Карлуш, людина з інвалідністю]:
«Це найліпший прояв співчуття. Я бачу його в кожній людині цієї команди. І хоча мої ноги не працюють, ці люди допомагають мені бути там, куди я хотів би піти. І це чудово».

Волонтери об’єдналися торік. По суті це група друзів. Вона також залучає до проєкту своїх знайомих.

[Леандру, волонтер]:
«Ми вважаємо, що кожен заслуговує на те, щоб бувати там, куди здатні дістатися люди».

Зараз у команді вже понад 120 осіб. Кожен виконує своє завдання. Деякі створюють спеціальні інвалідні візки для подорожей гірською місцевістю.

[Алешандре, волонтер]:
«Розроблення проходить поступово. Якщо ми повертаємося з походу з якоюсь проблемою, то намагаємося зробити щось нове, щоб удосконалити візок. Така наша мета — удосконалюватися, щоб дати людям можливість бувати в усіляких місцях».

Волонтери вибудовують найрізноманітніші маршрути для подорожей. Один із них містить сходження на гору Цукрова голова. Це визначна пам’ятка Ріо. Вона майже 400 метрів заввишки.

13. Як в Африці рятують рідкісних мавп — колобусів

Захистити мавп
Кенія

Життя африканських мавп-колобусів дедалі ускладнюється. Вони живуть високо на деревах і рідко спускаються на землю. Але, як кажуть природозахисники, якщо лісового покриву буде менше, їм доведеться шукати їжу внизу.

Колобусів ще називають гверецями. У Кенії водяться два їхні підвиди. І, зі слів природозахисників, їхні популяції і далі зменшуються.

Одна з причин — розростання міст і будівництво туристичних баз.

[Сюзан Роуз Майнгі, природозахисниця]:
«Вони не можуть переміщатися чи знаходити їжу. Вони опинилися в ізольованих групах. Міжгрупове схрещування не відбувається. У цьому випадку все йде до повного зникнення».

Природозахисники кажуть, що гвереців у Кенії лишилося від трьох до п’яти тисяч. І в деяких лісових зонах їх уже не знайти.

Також через гарне хутро ці примати — приваблива здобич мисливців.

[Сюзан Роуз Майнгі, природозахисниця]:
«Це здебільшого пов’язано з надмірним полюванням на цей вид через їхнє красиве чорно-біле хутро. Їхні шкури використовували в традиційних ритуалах. Це символ влади».

Також для гвереців небезпеку становлять електродроти. Деякі мавпи перебираються ними через жваві траси.

Природозахисні організації намагаються врятувати мавп від такої трагічної загибелі. Але проблему ізолювання дротів швидко розв’язати поки не вдається.

14. Рекорд Гіннеса: найдовший у світі скляний міст відкрили у В’єтнамі

Найдовший скляний міст
провінція Шонла, В’єтнам

Слабодухим униз не дивитися. Найдовший у світі скляний міст під назвою «Білий дракон» відкрився у в’єтнамській провінції Шонла. Інженерна споруда побила рекорд Гіннеса.

Довжина мосту — 632 метри. Його виготовили з трьох шарів загартованого скла завтовшки 4 сантиметри. Одночасно на мосту може перебувати 450 осіб.

[туристка]:
«У мене підкошуються ноги. Униз боюся дивитися. Я вся спітніла».

Міст сполучає дві вершини, височіючи над землею на відстані 150 метрів. А ще огинає скелю. Довжина цієї ділянки — 342 метри.

[Глен Поллард, представник Книги рекордів Гіннеса]:
«Наразі це найдовший скляний міст. І він вражає тим, що його створили, зберігши незайману природу. Це надзвичайний проєкт, дуже успішний. Гадаю, він привабить багато туристів».

Попереднім рекордсменом був скляний міст у китайській провінції Гуандун. Його довжина — 526 метрів.

15. Найстаріше дерево у світі, імовірно, росте в Чилі

Найстаріше дерево?
Чилі

Де ж усе-таки росте найстаріше дерево на нашій планеті? Можливо, ось воно. Це ліс на півдні Чилі.

Згідно з новим дослідженням, цьому кипарису може бути понад 5000 років. Більша частина його стовбура відмерла. Рослина вкрита мохами, лишайниками та іншими деревами.

Довгожителя виявив 50 років тому дід науковця, який зараз його досліджує. Кипарис має ім’я — Прадідусь. Визначити його точний вік поки не можуть. Зазвичай його рахують по кільцях стовбура, вирізаючи циліндр метр завдовжки. Однак у Прадідуся стовбур діаметром чотири метри, і дістатися його серцевини наявними приладами не вдалося.

Дослідник використав інші способи й дійшов висновку, що дереву може бути коло 5484 років.

[Джонатан Баричович, науковець]:
«80 % усіх траєкторій росту свідчать про те, що цьому дереву понад 5000 років. І є лише 20 % ймовірності, що дерево молодше».

Тобто все вказує на те, що це дерево приблизно на півтисячі років старше за нинішнього рекордсмена — сосни, що росте в Каліфорнії. Їй 4853 роки.

Чилійський Прадідусь росте в Національному парку Алерсе-Костеро. Водночас до нього — вільний доступ. Туристи раді, а ось фахівці непокояться. Люди часто фотографуються на його коренях і навіть відколупують шматочки кори на згадку. Для порівняння, у США такі старі дерева тримають якнайдалі від громадськості, щоб їм не зашкодили.

16. Десятки сортів манго привезли на індійський фестиваль

Фестиваль манго
Бангалор, Індія

Ароматні манго заполонили ринок в індійському Бангалорі. Тут проходить традиційний фестиваль. Фермери з усього штату Карнатака привезли десятки сортів манго.

[продавець]:
«Приходьте на фестиваль манго. Тут ви знайдете багато добрих фруктів. Фермери не мають на меті продати якнайбільше манго, вони просто хочуть ознайомити зі своєю продукцією всіх індійців».

Через пандемію фестиваль не проводили два роки. Шанувальники манго вже встигли скучити за цим заходом.

[покупець]:
«Я радий, що фестиваль повернувся. Тут багато сортів. Ми куштуємо один за одним і не знаємо, який вибрати».

Манго вважають національним фруктом Індії. Існує 300 його сортів. Індійці їдять манго сирим, а також обсмажують чи консервують. Його навіть використовують у медицині. Наприклад, ним спиняють кровотечу.

На Індію припадає 60 % виробництва манго. Один із найдорожчих сортів — «альфонсо». Його вирощують у штаті Махараштра.

17. Цілий скарб зі стародавніх мумій знайшли в єгипетському некрополі Саккари

Скарб із мумій та статуеток
Саккара, Єгипет

У єгипетському некрополі Саккари знайшли справжній скарб зі стародавніх саркофагів і статуеток. Їх виявили в похоронних камерах. Загалом археологи витягли 250 дерев’яних саркофагів та 150 бронзових фігурок. Вік реліквій перевищує 1500 років.

Увесь цей час саркофаги ніхто не чіпав. Їх оздоблено розписами, а всередині збереглися мумії. Також у дерев’яних трунах лежали амулети, скриньки та інші цінні предмети.

[Мустафа аль-Вазирі, голова Вищої ради у справах старожитностей Єгипту]:
«В одному дерев’яному саркофазі ми вперше виявили цілісний та опечатаний папірус. Його негайно передали до музею для досліджень і консервування. Цей папірус подібний до виявлених 100 років тому. У них ідеться про Книгу воріт і Книгу мертвих».

Серед бронзових статуеток — фігурки богів, а ще безголова скульптура архітектора Імхотепа. Заведено вважати, що він звів східчасту піраміду в Саккарі.

Крім того, науковці знайшли ще давніші дерев’яні статуї богині народження та смерті Нефтіди й богині материнства Ісіди. Обидві статуї мають позолочене обличчя. Також біля них виявили ударний музичний інструмент систр і бронзові ритуальні посудини.

До рук археологів ще потрапив набір стародавньої косметики й біжутерія.

Саркофаги передадуть у Великий Єгипетський музей у Гізі. Його відкриють у листопаді.

Активні розкопки в некрополі Саккари ведуть чотири роки.

18. Портрети й діадеми британських королев можна оглянути в Лондоні

Виставка королівських портретів
Лондон, Велика Британія

Портрети британських королев показали на виставці одного аукціонного дому в Лондоні. Експозиція присвячена платиновому ювілею Єлизавети ІІ.

На картинах зображена Марія Стюарт, яка якийсь час керувала Шотландією, королева Вікторія, Єлизавета I, а також сама Єлизавета II.

[Френсіс Крісті, співробітниця аукціонного дому]:
«Ми зібрали портрети сімох королівських осіб із державної і приватних колекцій. Це дивовижна нагода побачити всіх цих королев в одному залі. Ви також бачите, як змінювалося уявлення монархинь про себе».

Один із найяскравіших портретів присвячений Єлизаветі I і британському флоту, який розгромив іспанську Непереможну армаду. Саме за цієї королеви Англія перетворилася на могутню морську державу.

[Френсіс Крісті, співробітниця аукціонного дому]:
«Це дуже важливий образ королеви Єлизавети I. Такою вона була після тієї великої перемоги. Багато уваги було приділено її одягу, позі та руці, зверненій до світу. Це королева на вершині своєї влади».

Інша експозиція зустрічає сліпучим блиском королівських діадем. Тут їх понад 40. Зокрема й діадема принцеси Діани, яку вона надягала в день весілля.

На виставці також демонструють книги й рукописні документи, скріплені підписами монарших осіб. Крім того, до експозиції включено один із 25 примірників Біблії, які використовували під час коронації Єлизавети II.

19. Казковий світ іграшкових поїздів презентували у Флоренції

Модель залізниці
Флоренція, Італія

На цій залізниці все постійно рухається. Потяги мчать повз мальовничі гори й поля, доставляючи пасажирів до пункту призначення. Тільки весь цей величезний світ — лише гігантська модель. Її демонструють у Флоренції.

Чарівний світ поїздів створив італієць Джузеппе Патерно Кастелло ді Сан-Джуліано. Точніше, почав створювати 50 років тому. Модель постійно збільшують і вдосконалюють. Наразі вона займає 280 квадратних метрів.

Усе почалося у 72-му році, коли Джузеппе прийшов до магазину по ще одну модель автомобіля для своєї колекції. Проте машинок не було. Продавець запропонував модель потяга. Так виникла нова пристрасть.

[Дієго Патерно Кастелло ді Сан-Джуліано, син автора моделі залізниці]:
«Дизайнер створює чудову модель, а потім розуміє, що цією красою треба ділитися. У нього виникає бажання передати свої почуття всім людям. Мій батько був упевнений, що ця модель настільки гарна, що її треба показати публіці, щоб її побачило якнайбільше людей».

Іграшкові потяги перевозять іграшкових пасажирів через Італію, Німеччину та Австрію. Міста й ландшафти нагадують реальні. Проте точності тут немає. Увесь цей іграшковий світ — плід фантазії.

[Альберто Сальвадорі, дизайнер]:
«Це суміш архітектури німецьких та австрійських міст, бо модель зроблено з німецьких іграшок. Але не можна обійтися без частинки Італії, тому тут є копія мису Портоферрайо, що на острові Ельба, Доломітові Альпи, Кортіна-д’Ампеццо та станція Мілана, яка, щоправда, зливається з берлінським вокзалом».

Екскурсія становить собою 30-хвилинну виставу. Змінюються анімовані декорації та грають відповідні мелодії.

За півстоліття модель залізниці змінила багато приміщень. Колись вона зберігалася в сараї, потім в ангарі, а тепер має постійний дім — старий кінотеатр. Його спеціально переобладнали під музей.

20. Собаки-серфери: перегони на сапбордах для людей і тварин влаштували в Іспанії

Сапсерфінг із собаками
Ель-Масноу, Іспанія

Випробування витримки й перегони на швидкість. У кожного сапбордиста ці змагання викликають різні емоції. Для людини сапсерфінг — просто спорт, а для собаки — перевірка на слухняність. Чи можна за таких умов досягти порозуміння, перевіряють в іспанському містечку Ель-Масноу.

[Лая Сабат, організаторка змагань]:
«Собаки тільки й думають про те, щоб стрибнути у воду. Їм кортить плигнути. Тож враження в собак і людей різні».

Серфери мають проплисти півтора кілометра. Найповільнішій команді на це знадобилося 20 хвилин, найшвидшій — 10. На першому місці — досвідчений серфер Марк Сан-Педро з лабрадором-ретривером Даною.

[Марк Сан-Педро, переможець змагань]:
«Я дуже радий брати участь у змаганнях разом із нею. Їй вісім років, і я не знаю, чи зможемо ми знову виступати разом, бо вона старіє. Але сподіваюся, що на нас чекає хоча б ще кілька змагань».

Після перегонів розпочався урок йоги. Але як з’ясувалося, затримання дихання і правильні асани для собак і зовсім непосильне завдання. Тож чотирилапі просто розважалися біля господарів.

[Сара Естакіо, інструктор із йоги]:
«(Для занять йогою) собаку треба багато дресирувати. Я часто займаюся йогою вдома, і мій собака завжди приходить і сідає поряд. Отже, тварину можна до цього привчити».

Ель-Масноу розташоване недалеко від Барселони. Змагання і йогу для собак та їхніх господарів тут проводять уперше. Організатори сподіваються, що віднині такі заходи проходитимуть щоліта.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: