28.04.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (15 по 20 травня)

Огляд світових подій (15 по 20 травня)

1. Дві масові стрілянини за вихідні: 11 загиблих, 8 поранених Стрілянина в церкві Лагуна-Вудс, Каліфорнія Одна..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

1. Дві масові стрілянини за вихідні: 11 загиблих, 8 поранених

Стрілянина в церкві
Лагуна-Вудс, Каліфорнія

Одна людина загинула й п’ятьох поранено внаслідок стрілянини в церкві в американському штаті Каліфорнія.

Нападником виявився 68-річний азієць, який приїхав із Лас-Вегаса. У неділю він зайшов до Женевської пресвітеріанської церкви після ранкової служби. Усередині було коло 40 осіб.

Примітно, що самі парафіяни його й затримали. У поліції кажуть, що вони відібрали зброю і зв’язали нападнику ноги електричним дротом, а потім чекали на правоохоронців.

[Ліза Бартлетт, член наглядової ради округу Оріндж]:
«Туди увійшов стрілець із кількома видами зброї і почав стріляти. На щастя, деякі парафіяни накинулися на нього, схопили, повалили на землю й утримували доти, доки прибула поліція і заарештувала його».

До цієї церкви переважно ходять вихідці з Азії. Службу проводили з нагоди від’їзду одного зі священнослужителів на Тайвань.

[Сінтія Коннерс, місцева жителька]:
«До цієї церкви ходять здебільшого тайванці старшого віку, яким подобається, щоб службу проводили на тайванському діалекті. Боролися із цим стрільцем не підлітки. Це були зрілі люди, і я дуже пишаюся ними. Хотілося б думати, що я теж так вчинила б. Але я цього не дізнаюся, поки сама не опинюся в такій ситуації».

Минулих вихідних у США сталася ще одна масова стрілянина. Так, у місті Буффало штату Нью-Йорк 18-річний юнак відкрив вогонь у супермаркеті. Як наслідок, 10 людей загинуло, трьох було поранено. Підозрюваний сам здався поліції.

Серед загиблих були переважно афроамериканці. Нападник раніше пояснив свої дії в дописах расистського змісту в соцмережах.

2. Під Барселоною зіткнулися потяги

Зіткнулися потяги
Барселона, Іспанія

Під Барселоною зіткнулося два потяги. Один із них був пасажирським.

Інцидент стався на станції Сан-Бой-де-Льобрегат, що за 15 кілометрів від каталонської столиці. Було близько 18-ї години — тобто вечірня година пік. Товарний поїзд віз добрива. На під’їзді до станції він з невідомої поки причини зійшов із рейок і врізався в носову частину приміського поїзда, який саме від’їжджав.

Як повідомляє каталонська влада, машиніст пасажирського потяга від отриманих травм помер на місці.

Рятувальники допомогли вибратися з вагонів приблизно сотні людей. 85 осіб постраждало, дев’ятьох із них відправили до лікарні. Двоє перебувають у тяжкому стані.

Причину аварії ще з’ясовуватимуть. Триває слідство.

Нагадаємо, дев’ять років тому страшна залізнична катастрофа сталася в іспанській Галісії. Тоді внаслідок аварії поїзда, який їхав із Мадрида, загинуло 78 осіб, 170 постраждало. З рейок зійшли усі 13 вагонів. Причиною назвали суттєве перевищення швидкості.

3. Спалах віспи мавп у Європі стривожив медиків

Спалах віспи мавп
Хвороба прийшла до Європи та США

Спалах віспи мавп у Європі стривожив чиновників охорони здоров’я. Випадки зараження виявили в людей у ​​Великій Британії, Португалії, Іспанії та Швеції. Один заражений є і в США.

Мавпяча віспа — вірусне захворювання. Поширюється переважно в Західній та Центральній Африці. Джерело інфекції — мавпи, але заразитися можна й від дрібних ссавців. Також вірус передається від людини до людини, але в такому разі заразність менша.

Захворювання починається раптово. Підіймається температура, виникає головний та м’язовий біль. На третій-четвертий день обличчя, руки, а потім і все тіло покривається висипом, як за звичайної віспи. Найчастіше хвороба протікає в легкій чи середньоважкій формі й триває два-три тижні.

[Джиммі Вітворт, професор Лондонської школи гігієни]:
«Штам, який зараз зафіксували в Європі, — західноафриканський. Смертність від нього становить приблизно 1 %. Він менш небезпечний, ніж центральноафриканський, але все ж спричинена ним хвороба серйозна».

Водночас у країнах Європи посилюють санітарні заходи. У Великій Британії медикам та працівникам інших професій пропонуватимуть вакцинуватися від віспи.

[Джиммі Вітворт, професор Лондонської школи гігієни]:
«Такого спалаху ще не було. Це тривожить, і нам треба якнайшвидше взяти ситуацію під контроль. Але паніка ні до чого. Хвороба не пошириться у великих масштабах і не переросте в епідемію, як коронавірус».

Медики поки не виявили зв’язку між зареєстрованими випадками зараження. Це означає, що джерел може бути кілька. Також відомо, що деякі пацієнти виїжджали за кордон.

4. Російський військовик визнав себе винним у воєнному злочині

Суд над російським військовиком
Київ, Україна

21-річний сержант російської армії Вадим Шишимарін у середу, 18 травня, визнав себе винним у вбивстві беззбройного цивільного чоловіка. Справу розглядає Солом’янський районний суд Києва. Це перший судовий процес над російським військовослужбовцем, який брав участь у воєнному вторгненні до України.

Шишимаріна звинувачують у вбивстві 62-річного мирного жителя села Чупахівка Сумської області, яке було вчинене 28 лютого.

Зі слів підсудного, він та ще четверо російських солдатів на викраденому приватному автомобілі заїхали до села. Там вони побачили беззбройного цивільного, який вів велосипед узбіччям і розмовляв телефоном. Інший армієць наказав Шишимаріну вбити чоловіка, щоб той не повідомив про присутність російських військовиків. Тоді підсудний і здійснив кілька пострілів з автомата чоловікові в голову через відчинене вікно автомобіля. Той загинув на місці.

Якщо Шишимаріна визнають винним, йому загрожує до 10–15 років тюрми або довічне ув’язнення.

Цей процес для України має велике символічне значення. За словами генерального прокурора Ірини Венедіктової, це своєрідний сигнал для Росії.

«Цим судовим процесом ми надсилаємо чіткий сигнал, що жоден виконавець, жодна особа, яка замовила чи сприяла вчиненню злочинів в Україні, не уникне відповідальності», — написала вона у своєму твіттері.

Україна звинувачує Росію у звірствах та жорстокості стосовно цивільного населення, які мають місце під час повномасштабного воєнного вторгнення. А також заявляє, що вже зафіксовано понад 11 000 воєнних злочинів. Москва своєї провини не визнає і заперечує причетність до вбивства мирних жителів.

5. У Північній Кореї бракує ліків на тлі спалаху COVID-19

Бракує ліків проти COVID
Північна Корея

У Північній Кореї повідомили про нестачу ліків проти COVID-19. Кім Чен Ин наказав армійцям налагодити їх постачання до Пхеньяна. Він заявив, що медикаменти не доходять до аптек вчасно. У цьому звинуватив кабмін і чиновників системи охорони здоров’я.

Раніше північнокорейська влада розпорядилася виділити ліки з державного запасу, а також перевести аптеки на цілодобовий режим роботи.

На тлі нестачі медикаментів державні ЗМІ пропонують лікуватися народними способами: полоскати горло солоною водою і пити трав’яні настої.

Жителі Пхеньяна теж мають ідеї, як протистояти вірусу.

[жителька Пхеньяна]:
«Я впевнена, що можна вилікуватись, якщо знати правильні методи лікування. І гадаю, що ми з цим можемо впоратися, регулярно провітрюючи квартиру».

Водночас лідер Південної Кореї заявив, що готовий допомогти сусідові.

[Юн Сок Йоль, президент Південної Кореї]:
«Якщо Північна Корея відгукнеться, то ми не пошкодуємо для неї ліків, зокрема й вакцин проти коронавірусу. Ми також готові надіслати медичне обладнання й медичний персонал».

Пхеньян поки не відповів.

Минулого тижня влада КНДР публічно визнала поширення коронавірусу в країні. Це сталося вперше за два з половиною роки пандемії.

Органи охорони здоров’я повідомили про численних пацієнтів із високою температурою. За офіційними даними, з квітня виявили один мільйон 200 тисяч хворих. Померло 50 осіб.

Утім, експерти сумніваються у правдивості офіційних даних.

6. 2050 року понад 200 млн людей муситимуть мігрувати через посуху

ООН закликає діяти
Брак води позначиться на всьому світі

У цьому регіоні, що в центрі Сомалі, населення потерпає від посухи й різкого зменшення доходів. Через це стихійне лихо країну додали до списку найуразливіших до голоду через проблеми з продовольчою безпекою.

Ця жінка каже, що вона та інші фермери заледве щось вирощують на цій землі.

[Фавзія Салах Мохамуд, фермерка]:
«Ми дуже потерпаємо від посухи. Криниці, які ми використовували для зрошення полів, висохли. На наші ферми тепер можуть зайти в пошуках їжі дикі тварини. Ми втратили багато врожаю, який сподівалися зібрати».

Недавно Секретаріат Конвенції ООН про боротьбу з опустелюванням опублікував звіт, де йдеться, що посуха, яка тривала з 1998 по 2017 рік, завдала збитків приблизно на 124 мільярди доларів.

[Баррон Орр, представник UNCCD]:
«За оцінками Світового банку, 2050 року до 216 мільйонів осіб, можливо, муситимуть мігрувати, здебільшого через посуху. Тобто постраждалих у всьому світі буде ще більше».

За даними ООН, від посухи в Африці постраждала Кенія, Ефіопія, Джибуті та Сомалі. Також серйозної шкоди завдала сарана.

Утім, потерпають не лише бідні країни. Неправильні методи ведення сільського господарства і зміна клімату зачіпають увесь світ. Наприклад, водна криза триває в Каліфорнії. А в Австралії через посуху нещодавно палали пожежі.

Експерти кажуть, що нинішню ситуацію можна назвати мегазасухою, і що такого не було вже 1000 років. За їхніми словами, ситуація погіршуватиметься в багатьох регіонах, особливо там, де населення міст швидко зростає.

ООН закликає всі країни вчитися вирощувати стійкіші культури, споживати менше води й менше покладатися на харчі тваринного походження.

7. Індія зменшує експорт пшениці

Часткова заборона експорту
Індія залишає пшеницю собі

Індія частково заборонила експорт пшениці. Це сталося на тлі зростання цін на цей продукт, а ще спеки, яка зменшила обсяги виробництва.

Країна дозволить деякий експорт, щоб виконати чинні контракти й підтримати країни, чия продовольча безпека опинилася під загрозою.

[Б. В. Р. Субрахманіям, міністр торгівлі Індії]:
«Але ми не хочемо, щоби пшеницю неконтрольовано везли туди, де її можуть просто накопичувати й використовувати не так, як ми сподіваємося, тобто не на продовольчі потреби вразливих країн і вразливих людей».

Як кажуть чиновники, ціль не в тому, щоб заборонити експорт назавжди. Рішення можна переглянути пізніше.

На це влада пішла лише за кілька днів після того, як оголосила, що планує цього року експортувати рекордні 10 мільйонів тонн.

Індія — другий виробник пшениці у світі після Китаю. Зараз вона заробляє на підвищеному попиті через зменшення обсягів постачання з України та Росії.

Упродовж 12 місяців до березня цього року Індія експортувала сім мільйонів тонн пшениці. Це у два з половиною рази більше, ніж у попередній фінансовий рік.

Аналітики кажуть, що зменшення експорту може підвищити світові ціни на продовольство до нових висот. Це особливо вдарить по бідних споживачах Азії та Африки.

8. «Працюємо задарма»: британці втрачають доходи через рекордну інфляцію

Рекордна інфляція
Велика Британія

Торговець Чудрі Амджад продає рибу на ринку в Лондоні. Та ось як два місяці його бізнес згасає.

[Чудрі Амджад, торговець]:
«Нам просто не вижити. Працюю задарма».

В інших ринкових торговців те ж саме. Хама Енін каже, що його прибутки впали вдвічі.

[Хама Енін, торговець]:
«Зростають ціни на газ, електрику й усе інше. Люди тепер купують лише найнеобхідніше».

За даними Національної статистичної служби Великої Британії, інфляція в країні у квітні зросла до 9 %. Нині вона найвища за попередні 40 років. Причина у стрибку цін на енергоносії на гуртових ринках Європи. Як наслідок, вартість компослуг зросла в півтора раза. Також подорожчав бензин і дизельне пальне. Зростають ціни на товари й послуги. А зарплата підвищується вдвічі повільніше.

[жителька Лондона]:
«Через інфляцію неможливо жити так, як хочеться. Я працюю, але більша частина зарплати йде на рахунки. Ці два місяці мені бракує грошей. Це не добре. Довелося влаштуватися на другу роботу, а тепер шукаю третю».

Багато хто змінює спосіб життя.

[жителька Лондона]:
«Раніше я заходила кудись перекусити. Тепер двічі подумаєш, бо мені потрібні гроші на нормальне життя».

Британські економісти очікують, що інфляція зростатиме й до осені сягне двозначного числа.

9. З’явилося перше зображення чорної діри, що в центрі нашої галактики

Знімок чорної діри
США

Це зображення — навіть попри те, що воно не дуже чітке — заворожило науковців усього світу. На ньому Стрілець А — чорна діра, що в центрі нашої галактики Чумацький Шлях. Це перший такий знімок.

Зазвичай такі діри мають таку потужну гравітацію, що світло та матерія не можуть вирватися назовні, тому отримати їхнє зображення вкрай складно.

Світло хаотично заломлюється й закручується під дією гравітації, коли його засмоктує у діру разом із газом та пилом. Стрілець А постійно переміщається, тому отримати чітке зображення неможливо.

[Феріал Озел, професор астрономії]:
«На цьому зображенні видно яскраве кільце навколо темряви. Це явна ознака тіні чорної діри. Світло, що йде від гарячого газу, який обертається навколо чорної діри, здається яскравим кільцем».

Кольорове зображення зробили пізніше. Його зняв Event Horizon. Це система з восьми синхронізованих радіотелескопів, розміщених по всьому світу. У проєкті також узяло участь понад 300 дослідників.

Зірка наприкінці життя може зруйнуватися під власною вагою. З легших народжуються нейтронні зірки, а з найважчих виникають чорні діри.

Астрономи вважають, що майже всі галактики, серед них і наша, мають у центрі надмасивні чорні діри.

Від Стрільця А до нашої планети приблизно 27 тисяч світлових років. Світловий рік становить коло 9,5 трильйона кілометрів.

10. На грецькому острові Тілос більше немає сміттєзвалища

Сміттєзвалище закрили назавжди
о. Тілос, Греція

Звалище на грецькому острові Тілос закрили назавжди. Три роки тому тут майже повністю розпрощалися із неекологічними джерелами енергії, а тепер на острові не буде і сміття. З цим завданням справляється новий сміттєпереробний завод.

На острові постійно живе 500 осіб, але влітку тут багато туристів. Цього року очікують, що приїде 30 тисяч відпочивальників. Раніше все сміття відвозили на так званий санітарний полігон.

[Марія Камма-Аліфері, голова Тілосу]:
«Уявіть, що це місце було санітарним полігоном, який перетворився на сміттєзвалище. Тобто роботу не виконували належним чином. Тепер нічого такого тут нема».

Жителів острова попросили фасувати відходи. Це полегшує роботу працівників заводу. Наразі на ньому переробляють понад 80 % зібраного сміття. З нього виготовляють скло, цементну суміш, добрива, картон, папір і пластикову мотузку. Те, що не годиться для перероблення, подрібнюють і використовують у будівництві. За тиждень через завод проходить дві тонни сміття.

[Афанасіос Поліхронопулос, директор компанії з перероблення відходів]:
«Ми знаходимо застосування всьому сміттю. Тому можемо сказати, що маємо острів без відходів. І ми дуже цим пишаємося».

Тілос також став першим островом Середземного моря, який не залежить від викопних джерел енергії. У 2019 році тут відкрилася гібридна вітро-сонячна електростанція, яка також оснащена акумуляторною батареєю розміром із причіп вантажівки. Ця система безперебійно забезпечує острів електроенергією.

11. Індійське подружжя подало до суду на сина й невістку за те, що ті не мають дітей

Батьки подали до суду на сина
Гарідвар, Індія

Життя без онуків цій подружній парі з Індії здалося надто гірким. Тому чоловік і дружина подали до суду на сина й невістку. Ті одружені вже шість років, але досі не мають дітей. Батьки кажуть, що все життя дбали про сина, віддаючи все, що мали.

[Арвін Кумар, адвокат]:
«Вони також заплатили 45 тисяч доларів, щоби він вивчився на пілота. Вони витрачали гроші на утримання й освіту сина від самого його народження».

Утім, молоді вже живуть окремо. Син — у штаті Асам. Невістка — в Уттар-Прадеші.

Батьки чоловіка кажуть, що ледве зводять кінці з кінцями. Щомісяця виплачують кредит, який довелося взяти на будівництво дому.

[Санджив Прасад, позивач]:
«Але найбільша біда в тому, ми не маємо онука. Нянчити онуків — мрія кожного дідуся й бабусі».

Тепер, згідно з рішенням суду, син і невістка позивачів мають упродовж року народити дитину. Інакше їм доведеться заплатити 645 тисяч доларів компенсації.

12. Слабозора мотоциклістка: перша на дорогах Австралії

Слабозора мотоциклістка
Канберра, Австралія

Белінда О’Коннор — перший в Австралії слабозорий мотоцикліст. Виїжджає на вулиці Канберри абсолютно легально. Використовує пристрій біоптик.

[Белінда О’Коннор, мотоциклістка]:
«Звісно, якщо я впаду, потраплю в аварію та зламаю свій біоптик, я не зможу їздити. Але річ у тім, що те ж саме буде з усіма, хто носить звичайні окуляри. Якщо вони розіб’ють їх, далі кермувати не зможуть».

У Белінди дальтонізм і підвищена чутливість до яскравого світла, через що вона постійно моргає. Однак у жінки зберігся периферійний зір. Зблизька все бачить ясно.

Біоптик допомагає їй коригувати колір і поліпшує далекий зір. Пристрій доповнений спектром червоного відтінку.

[Белінда О’Коннор, мотоциклістка]:
«Так я можу бачити червоні стоп-сигнали, індикатори, червоні й помаранчеві вогні на світлофорах. Усе через мою лінзу-носій, червону лінзу».

Першопроходцем став і Стів Лейк — її інструктор із водіння.

[Стів Лейк, інструктор із водіння]:
«Я гадки не мав, що в Белінди проблеми із зором, поки вона не прийшла на урок. Насправді спочатку я злякався».

Та на першому ж уроці Стів зрозумів: змінювати підходу до викладання не доведеться.

[Стів Лейк, інструктор із водіння]:
«Белінда навчилася виконувати змійку, розвороти, повороти, аварійну зупинку… Я зрозумів, що людина з будь-яким захворюванням насправді дуже добре справляється з ризиками, оскільки її фізична особливість робить її уважнішою».

Успіх Белінди надихає інших жителів Австралії.

13. Рідкісні пінгвіни повернулися на волю в Аргентині

Пінгвіни на волі
провінція Буенос-Айрес, Аргентина

17 щасливих магелланових пінгвінів й один чубатий повертаються в дику природу. Знову занурити лапи в Атлантичний океан їм вдалося після тривалої реабілітації.

[Серхіо Родрігес Ередіа, голова рятувального центру]:
«Це тварини, яких викинуло на берег. У них було виснаження, зневоднення, переохолодження та значне зараження паразитами».

Аргентинські ветеринари оточили пінгвінів турботою: тримали в теплі й годували рідкою їжею доти, доки ті знову не змогли їсти рибу. Але головне — у них відновилося оперення, завдяки чому ці морські птахи здатні постійно перебувати у воді, не відчуваючи холоду.

Обидва види — магелланові та чубаті пінгвіни — живуть у Патагонії, на півдні Південної Америки. Щороку вони мігрують на північ до берегів Бразилії. Ці збилися на півдорозі.

Перш ніж випустити на волю, вчені взяли в кожного зразки крові й помістили підшкірний чип для ідентифікації.

[Серхіо Родрігес Ередіа, голова рятувального центру]:
«Чому вони не знаходять їжу й опиняються в такому тяжкому стані на узбережжі? Цьому є багато причин. Можливо, це через надмірний вилов риби, незаконний промисел, потепління клімату. Ми його майже не відчуваємо, але мінімальне підвищення температури океанів впливає на поведінку риби, яка в пошуках оптимальних умов відхиляється від звичного курсу. А за нею йдуть пінгвіни».

Чубатий пінгвін — вид, що зникає. Мешкає він на Фолклендських островах і є їхньою візитівкою.

14. Непальська альпіністка побила свій і світовий рекорд, підкоривши Еверест у 10-те

Альпіністка побила свій рекорд
Катманду, Непал

Непальська альпіністка Лакпа Шерпа ще раз побила свій рекорд. Вона єдина жінка, яка підкорила Еверест десять разів.

Наразі Лакпа повертається до Катманду.

[Лакпа Шерпа, альпіністка]:
«Я дуже щаслива. Моє серце зворушене. Сьогодні я почну забувати про свої страждання в Гімалаях».

Альпіністка піднялася на найвищу гору планети з боку Непалу. Рекорд офіційно підтвердили. Попереднє сходження жінка здійснила чотири роки тому. А вперше Лакпа підкорила Еверест 2000-го.

[Лакпа Шерпа, альпіністка]:
«Цим я хочу надихнути моїх непальських братів і сестер. Проявляйте ініціативу й ніколи не здавайтеся».

Історія сходжень на знамениту вершину розпочалася в 1953 році. Відтоді гору підкорювали понад десять тисяч разів, причому багато альпіністів підіймалися на неї неодноразово. Водночас на Евересті загинуло понад 300 людей.

15. Перегони на катамаранах: гамір у тихому озері Брюсселя

Перегони на катамаранах
Брюссель, Бельгія

Зазвичай ця зелена місцина столиці Бельгії — тиха гавань. Тут відпочивають від шуму мегаполіса, насолоджуючись чистим повітрям. Але сьогодні води озера розбурхують сотні людей. Місцеві гуси спантеличені.

Так улюблена розвага туристів перетворюється на видовищні змагання. Це перший світовий чемпіонат на катамаранах.

[Жан-Крістоф Гіс, організатор]:
«Коло 10 років тому тут проводили перегони на човнах. І ми хотіли влаштувати щось подібне, але якось інакше. На озері вже кілька років катаються на катамаранах, тож використали їх».

Участь бере 200 осіб. 20 командам дали чотири години, щоб ті виконали максимальну кількість кіл навколо озера. Але бельгійці все роблять із задоволенням.

[учасник]:
«У нас класична ситуація: ми крутимо педалі, але нікуди не рухаємося. Усе за планом».

[учасник]:
«Погода чудова. Я не думав, що буде так складно».

Проте серед жартівників виявилися і справжні спортсмени. Команда «Пляжні рятувальники» здійснила прорив, виконавши 42 кола. Це 17,5 км.

[учасник]:
«Наша стратегія в тому, щоб зберегти швидкість, не боятися промокнути й насамперед утриматися на воді».

Заповідник Камбр називається, як і абатство XII століття, яке стоїть неподалік. Це англійський парк, що зберігає для відвідувачів частинку дикої природи. Другий раунд жартівливих змагань пройде 22 травня.

16. Прогулятися найдовшим пішохідним мостом у світі

Найдовший пішохідний міст
Дольні Морава, Чехія

Страх та адреналін — саме такі відчуття описують відвідувачі найдовшого підвісного пішохідного мосту у світі. Він простягся через гірську долину в Чехії. Його довжина — 721 метр. У найвищій точці відстань до землі — 95 метрів.

[відвідувачка]:
«Ми приїхали, бо любимо адреналін. Піднялися пішки, тепер насолоджуємося».

[відвідувач]:
«Мені дуже подобається краєвид. Не знаю, що скаже син, та це чудово».

[відвідувач]:
«Я трохи боюся. Міст хитається».

Міст назвали Небесним. Підвісили на шість основних тросів та 60 допоміжних. На спорудження пішло два роки й майже вісім з половиною мільйонів доларів.

[Томаш Драпал, менеджер курорту]:
«Цей міст, що завдовжки 721 метр, став найдовшим у світі. Та це не було нашою основною метою. Так вийшло, бо ми шукали місце, яке було б максимально прямим і щоб до нього не доводилося довго йти вгору».

Загалом міст натягнуто на висоті 1100 метрів над рівнем моря. Він сполучає дві гори, що на півночі Чехії біля кордону з Польщею. До Праги звідси — 200 км.

Попередній рекорд належав мосту Арока, що в Португалії. Його довжина — 516 метрів.

17. Несправжні коргі пройдуть парадом на честь королеви

Несправжні коргі
Ковентрі, Велика Британія

В Англії готуються до платинового ювілею Єлизавети ІІ. Це варта з двох десятків коргі — улюбленої породи королеви.

Кожен коргі має свою унікальну мордочку. Очі, вуха і язичок робили для кожного окремо. Однакові лише пухнасті хвости.

[Лоу Джонс, лялькарка]:
«Я працювала над ними із січня. Шукала прототипи й хотіла, щоб вони кумедно рухалися. Адже улюбленці королеви бешкетні, енергійні, пустотливі».

З 2 до 5 червня коргі пройдуть парадом від Букінгемського палацу до Трафальгарської площі. Ляльки представлять регіон Ковентрі, відомий своїми капелюшками, годинниками, велосипедами, килимами, стрічками та мереживом.

Гігантські лебеді — також частина програми. Вони нагадають про щорічну традицію рахувати лебедів на Темзі.

[Труді Ріс-Марклью, дизайнерка]:
«На вигляд кумедно. Як справжня церемонія, але водночас усе виконується з великою гідністю й відсиланням до історії. Надіюся, нам вдасться це передати».

І куди ж без коней. Єлизавета II — палка їх шанувальниця. Особисто розводить скакунів, які виграли понад 1,5 тисячі забігів. На них залюбки катаються діти, онуки та правнуки королеви. У Ковентрі розташовані й штаб-квартири двох знаменитих автовиробників, що визначило зовнішній вигляд коней.

[Труді Ріс-Марклью, дизайнерка]:
«Я вирішила використати матеріали з Мідлендсу, так з’явилися шестерні й колеса».

Єлизавета II з усіх монархів Великої Британії править найдовше. На троні вона 70 років.

18. У Данії збудували копію човна вікінгів, що плавав у XI столітті

Копія човна вікінгів XI ст.
Роскілле, Данія

Це 14-метрове судно — точна копія човна вікінгів. Оригінал ходив морями майже тисячу років тому. Наразі його спускають на воду в данському Роскілле, що за 30 кілометрів від Копенгагена.

Тут розташований Музей кораблів вікінгів. Човен будували на його території. Процес тривав п’ять років. У проєкті брали участь експерти музею, моряки, суднобудівники та археологи. Під час роботи вони вивчали рештки вантажного судна.

[Вібеке Бішофф, співробітниця Музею кораблів вікінгів]:
«Цей човен був частиною бар’єру, який не давав чужоземним судам наблизитися до Роскілле. Його навмисно затопили разом із чотирма іншими кораблями».

Археологи припускають, що знайдене вантажне судно ходило прибережними водами Данії. Фахівці вивчили кожну деталь човна, щоб зрозуміти, як його збудували.

[Вібеке Бішофф, співробітниця Музею кораблів вікінгів]:
«Ми будуємо копії кораблів, щоб дізнатися, які технології опанували вікінги, які інструменти й матеріали вони використовували, як керували суднами й орієнтувалися в морі».

На новому човні спробують перевозити різні вантажі: від діжок із рибою до живих овець — як це робили вікінги.

[Тріона Серенсен, кураторка Музею кораблів вікінгів]:
«Коли сідаєш на лаву й веслуєш, вдихаєш запах смоли, береш у руки канат — це дає змогу ліпше відчути атмосферу минулого».

У музеї будують копії кораблів уже 40 років. Так хочуть зберегти давні традиції вікінгів. Цього року метод створення клінкерів, тобто суден з обшивкою край на край, внесли до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. У всій Європі лишилося щонайбільше 200 майстрів, які вміють будувати такі човни.

19. Рідкісний малюнок Мікеланджело продали на аукціоні за 23 млн євро

Малюнок Мікеланджело пішов із молотка
Париж, Франція

Лише кілька років тому експерти встановили, що цей ескіз намалював сам Мікеланджело. До цього авторство приписували учням майстра. Після такого відкриття начерк, який перебував у Франції, оголосили національним надбанням і заборонили вивозити з країни впродовж 30 місяців.

За цей час його могли купити музеї чи французький уряд. Проте охочих не знайшлося, і малюнок виставили на торги в Парижі. Його вдалося продати за рекордну для робіт Мікеланджело ціну.

Малюнок виконано наприкінці XV ст. На ньому зображено частину сцени з фрески «Хрещення неофітів», яку створив майстер флорентійської школи Мазаччо. Мікеланджело намалював цей ескіз у 20 років. У той час він жив у рідній Флоренції.

Цей рідкісний малюнок — одна з небагатьох робіт Мікеланджело, яка перебуває в приватній колекції. Ескіз пішов із молотка за 23 мільйони євро. Це значно більше за попередній рекорд, встановлений у 2000 році. Тоді на аукціоні в Лондоні малюнок «Воскресіння Христа» продали за дев’ять із половиною мільйонів євро.

20. У Мадриді фестиваль фламенко проходить просто неба

Фестиваль фламенко
Мадрид, Іспанія

Усю глибину почуттів артисти вкладають у цей танець. У Мадриді після дворічної перерви знову проходить фестиваль фламенко. І цього разу танцюристи вийшли із залів на вулиці іспанської столиці.

[Анхель Рохас, директор фестивалю]:
«Показати фламенко на вулицях — одна з головних цілей фестивалю. Ми хочемо встановити зв’язок між мистецтвом, культурою і людьми».

Фламенко — це назва андалузької пісні й танцю. Походить із мавританської музичної культури. Пізніше на цей стиль дуже вплинула циганська музика. А наприкінці минулого століття — і кубинські мелодії.

[Лусія Альварес, танцівниця]:
«Виступати на сцені — це чудово. Коли там перебуваєш, виникає те, що називають “дуенде” (магія фламенко). Це схоже на медитацію, ніби опиняєшся десь в іншому місці. Це дуже приємно, і заради цих хвилин варто танцювати фламенко».

Для багатьох артистів фламенко не віддільне від самого життя.

[Габріель де ла Томаса, співак]:
«Фламенко — це спадщина, яку передала мені сім’я. Це мій спосіб життя, спосіб самовираження, спосіб одягатися, їсти й говорити, і це для мене означає все».

На цьому фестивалі виступають найкращі іспанські танцюристи й співаки фламенко. Для них підготували дев’ять майданчиків на вулицях, у парках, театрах та клубах. Захід триватиме до кінця травня.

21. У зоопарку Пакистану тварин рятують від спеки

Охолодження для мешканців зоопарку
Лахор, Пакистан

Від виснажливої спеки рятують мешканців зоопарку в пакистанському Лахорі. На термометрі — більш як 45. Потерпають олені, ведмеді й тигри.

У вольєрах вмикають розбризкувачі води, розкладають крижані блоки і створюють додаткову тінь.

[Кіран Салім, заступник директора зоопарку]:
«Ми намагаємося уберегти тварин від теплового удару. Крім усіх цих заходів, додаємо в питну воду мультивітаміни. Так тваринам буде легше переносити спеку».

Вихованців також переводять на літнє меню. У раціон додають соковиті фрукти й овочі.

Зоологічний сад у Лахорі існує майже 150 років. Тут мешкає 1400 тварин 137 видів.

За даними синоптиків, зараз більша частина Пакистану — під владою аномальної спеки. Вона триватиме цілий тиждень.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: