28.06.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (22 по 27 травня)

Огляд світових подій (22 по 27 травня)

1. Стрілянина в початковій школі США: загинуло 19 дітей Стрілянина в початковій школі Ювалд, США Жителі..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

1. Стрілянина в початковій школі США: загинуло 19 дітей

Стрілянина в початковій школі
Ювалд, США

Жителі американського міста Ювалд штату Техас сумують за загиблими дітьми. Напередодні тут у початковій школі під час стрілянини загинуло 19 дітей і вчителька. Їх убив 18-річний учень цієї школи Сальвадор Рамос. Його застрелили.

Ще 15 дітей перебувають у лікарні з пораненнями різного ступеня тяжкості. 10-річна дівчинка — у критичному стані. До нападу в школі Рамос також вистрілив у свою бабусю. Нині вона в реанімації.

Інцидент стався за два дні до літніх канікул. Наразі навчальний заклад закрито до кінця року.

Попереднє розслідування показало, що юнак діяв сам. Його мотиви поки невідомі.

До школи він приїхав машиною. На ньому був бронежилет. Він мав пістолета й напівавтоматичну гвинтівку AR-15 із магазинами великої місткості.

А застрелив його співробітник прикордонної служби США, який у цей час був недалеко від школи й почув постріли. Також у перестрілці дістали поранення двоє прикордонників.

[Піт Арредондо, голова поліції Ювалда]:
«Ми молимося за всі сім’ї. Також сподіваюся, що ви поважатимете їхнє приватне життя. На місці злочину триває робота. Щойно з’являться якісь новини, ми одразу повідомимо всіх родичів».

У Ювалді живе 16 тисяч осіб. 80 % населення — латиноамериканці. Звідси до кордону з Мексикою — 130 км.

Переважна більшість із 500 учнів школи — іспаномовні.

2. ВООЗ: спалах віспи мавп у Європі можна стримати за допомогою вакцин

Віспа мавп
ВООЗ сподівається стримати спалах

Спалах віспи мавп у Європі та інших регіонах світу можна стримати. Про це заявили у Всесвітній організації охорони здоров’я. Її представники кажуть, що треба відстежувати контакти з хворими та ізолювати тих, хто вже інфікувався.

Наразі підтверджено понад 250 випадків зараження в 16 країнах.

[Розамунд Левіс, представниця ВООЗ]:
«Це нова хвороба. Проявляється останні 20–30 років. Вона відома й добре описана. Але нині виникла нова ситуація. Хвороба поширюється в групах населення, у яких раніше не передавалася».

Віспа мавп — зазвичай легка вірусна інфекція, притаманна деяким регіонам Західної і Центральної Африки. Донедавна рідко траплялася в інших частинах світу. До симптомів належить гарячка й характерний горбистий висип.

[Джиммі Вітворд, професор медицини]:
«Віспа мавп поширюється під час тісного контакту. Тобто під час дотику до інфікованого, контакту з його постільною білизною чи під час спільного використання посуду».

Більшість недавніх випадків було зафіксовано в Європі. Для регіону це найбільший спалах в історії. Усім, хто захворів чи контактував з інфікованими, радять ізолюватися на 21 день.

Зараження ще виявили в США, Канаді, Австралії та Об’єднаних Арабських Еміратах. Здебільшого у чоловіків віком коло 30 років, які мали статевий контакт з іншими чоловіками.

[Розамунд Левіс, представниця ВООЗ]:
«Поки немає даних, що ця інфекція передається статевим шляхом. Основний спосіб — контакт зі шкірою».

Як профілактику проти віспи мавп використовують вакцину проти звичайної віспи.

Німеччина вже замовила 40 тисяч доз на випадок, якщо спалах посилиться.

Франція, Данія та Велика Британія теж збираються вакцинувати тих, хто контактував із хворими.

3. Президент Європейської комісії засудила російський продовольчий шантаж

Продовольчий шантаж
Давос, Швейцарія

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн звинуватила Росію в навмисному знищенні зернових складів у всій Україні та в блокуванні українських кораблів із зерном. Через це близько 20 мільйонів тонн пшениці не може потрапити до країн, які гостро потребують продовольства. Про це вона заявила у вівторок під час виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

[Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської комісії]:
«Сьогодні російська артилерія свідомо обстрілює склади із зерном в Україні й російські військові кораблі в Чорному морі блокують українські судна, повні пшениці та соняшнику. Наслідки цих ганебних дій усі бачать».

Президент також зазначила, що через це стрімко зростають світові ціни на пшеницю, від чого найбільше потерпають нестабільні країни та вразливі верстви населення.

[Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської комісії]:
«Ціни на хліб у Лівані зросли на 70 %, а продукти з Одеси не змогли дістатися Сомалі».

Урсула фон дер Ляєн порівняла те, що зараз чинять російські окупанти в Україні, з діями радянської влади в 30-х роках минулого століття.

[Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської комісії]:
«На окупованих Росією територіях України армія Кремля конфісковує запаси зерна й техніку. Декому це нагадує темне минуле, часи, коли радянська влада забирала врожай, що спричинило нищівний голод 1930-х років».

До війни Україна була четвертим за величиною експортером зерна у світі. Вона доставляла пшеницю та кукурудзу до Африки й Близького Сходу, а також продавала Всесвітній продовольчій програмі ООН половину потрібного для допомоги бідним країнам обсягу зерна.

[Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської комісії]:
«Раніше експорт України становив п’ять мільйонів тонн зерна на місяць. Зараз він знизився до рівня від 200 тисяч до 1 мільйона тонн. Відновивши попередній рівень, ми зможемо забезпечити українцям необхідні доходи, а Всесвітній продовольчій програмі — продукти, яких вона так потребує».

Слід зазначити, що попередження про світову продовольчу кризу лунають дедалі частіше. Оскільки на Україну та Росію разом припадає майже третина світового постачання пшениці, а Україна до того ж є основним експортером кукурудзи, ячменю, соняшникової та ріпакової олії.

4. Експрезидента Молдови Ігоря Додона заарештували на 30 діб

Експрезидент під домашнім арештом
Кишинів, Молдова

Експрезидент Молдови Ігор Додон проведе під домашнім арештом найближчі 30 діб. Суд Кишинева ухвалив таке рішення, щоб запобігти можливому знищенню доказів та дати прокуратурі змогу безперешкодно провести розслідування.

Додона підозрюють у корупції, отриманні хабарів та держзраді. Днями в нього вдома провели обшук, а самого експрезидента затримали на 72 години.

Причиною для порушення справи став відеозапис 2019 року, де колишній голова Демократичної партії Молдови Володимир Плахотнюк передає Додону чорний пакет, імовірно, з грошима. Це було за кілька днів до того, як Додон залишив посаду президента.

Колишній очільник держави заявляє, що його переслідує нинішня влада.

[Ігор Додон, експрезидент Молдови]:
«Я вважаю цю справу політичною. Її порушили за вказівкою президента Маї Санду. Вона одразу після вступу на посаду в грудні 2020 року вимагала, щоб генеральний прокурор порушив проти мене кримінальну справу та посадив мене до в’язниці».

Уряд Молдови повністю заперечує втручання в цей процес.

Рішенням суду невдоволений не лише експрезидент, а й прокуратура. Вона вимагала помістити Додона під звичайний арешт, а не домашній.

[Петре Ярмалюк, прокурор]:
«Суд частково задовольнив наші вимоги. Ми оскаржуватимемо це рішення, яке вважаємо необґрунтованим, оскільки докази не було оцінено належним чином».

Додон обіймав посаду президента з грудня 2016 року до грудня 2020 року. За цей період Конституційний суд Молдови шість разів тимчасово усував його від виконання своїх обов’язків. Причиною було те, що він відхиляв кандидатури урядовців, запропоновані прем’єр-міністром, а також відмовлявся підписувати деякі закони.

5. Жителі Пекіна бояться можливого суворого локдауну

Карантин посилюють
Пекін, Китай

Жителі Пекіна побоюються, що їх може спіткати доля Шанхая, де через велику кількість випадків захворювання на COVID 25 мільйонів містян уже місяць сидять на жорсткому карантині.

У столиці поки порівняно вільно. Але останніми днями обмеження почали посилювати. До переліку закритих зон додали нові райони. Ще майже 2000 жителів одного кварталу переселили в ізоляційні центри, що в сусідній провінції Хебей.

У 11 із 16 районів міста діє розпорядження працювати з дому. Роботу громадського транспорту обмежили. Закрито й деякі торгові центри та інші заклади.

Триває масове тестування.

[жителька Пекіна]:
«Незручно, коли місто під повним контролем. Приміром, є старші за 80. І їхні діти муситимуть про них дбати, навіть якщо вони живуть у різних місцях. Їм доведеться бігати туди-сюди».

Офіційно в Китаї щодня виявляють коло п’яти сотень нових хворих. З огляду на заразність штаму омікрон це небагато. Але експерти кажуть, що офіційні дані, як завжди, дуже занижені. Так було й на початку пандемії.

Водночас комуністична влада країни застосовує щодо коронавірусу політику «нуль терпимості». Якщо виявляють заражених, закривають цілі квартали. І тоді не можна буде вийти навіть у магазин чи аптеку.

[житель Пекіна]:
«Ми, як і раніше, вільні. Якщо не в карантинній зоні, то можемо вийти. Але коли я виходжу, мені нічого робити, нема де розважатися. Нічим не відрізняється від карантину вдома: дуже нудно, усе зачинено».

Щодо Шанхая, то там обмеження трохи послабили. У місті планують скасувати локдаун 1 червня. Поки магазини, ресторани та компанії переважно закриті. Діє правило працювати з дому.

6. У Словаччині намагаються зупинити забруднення зі старої шахти

Забруднення річки
Нижня Слана, Словаччина

Вода із залізорудної шахти в Словаччині пофарбувала річку Слану в помаранчевий колір. Це вбило рибу та інших істот. Тепер брудна хвиля досягла Угорщини, що може перерости в екологічну катастрофу.

[Тібор Варга, місцевий рибалка]:
«Під галькою немає ніякого життя, видно лише іржу».

Влада Словаччини каже, що намагається усунути забруднення. Проте жителі села Нижня Слана в розпачі.

[Тібор Варга, місцевий рибалка]:
«Вміст заліза у 22 рази вищий за норму. Коли оксид заліза покриває зябра, зменшується поверхня, якою риба дихає. І риба починає задихатися».

Гірничодобувна компанія каже, що колір води зумовлений високим вмістом заліза, і що це не становить небезпеки для життя людей. Утім, не всі в це вірять.

[Тібор Джиразі, рибалка]:
«Раніше багато хто приїздив сюди рибалити. Але тепер люди бояться, що матимуть проблеми (зі здоров’ям), якщо вони це зроблять».

Гине риба та інші істоти.

[місцевий житель]:
«Це катастрофа. Хтось каже, що їсти рибу можна. Ну добре, я приготую її для кожного, хто її зловить. Якщо, звісно, щось лишилося».

Місцеві жителі закликають владу чимшвидше усунути забруднення.

7. Капсула Boeing Starliner повернулася на Землю з МКС

Успішне випробування
Boeing Starliner повернулася з МКС

Нова капсула Boeing Starliner повернулася з Міжнародної космічної станції і приземлилася в американському Нью-Мексико. Це був важливий випробувальний політ. Такі капсули НАСА планує використовувати для доставляння астронавтів на орбіту.

На МКС апарат запустили менш як тиждень тому з мису Канаверал, що у Флориді. Капсулу доставила ракета Atlas V, яку розробило спільне підприємство Boeing — Lockheed Martin. Утім, не все пройшло добре. Під час польоту чотири двигуни управління вийшли з ладу.

Інженерам «Боїнгу» також довелося імпровізувати через дефект функції терморегулювання під час останнього підходу капсули до космічної станції.

Це останній етап випробувань. Boeing розпочала тестування у 2019 році. Однак перші результати були поганими через помилки програмного забезпечення.

Пілотовані польоти з території США відновили у 2020 році. Це сталося за дев’ять років після закриття програми космічних човників.

Донедавна НАСА покладалося лише на ракети Falcon 9 і капсули Crew Dragon компанії SpaceX.

8. Новий імплантат допоміг глухій жінці знову чути

Нові імплантати допомагають чути
Перт, Австралія

Австралійка Ганна Макпірзі народилася із генетичним захворюванням — нейрофіброматозом другого типу. Але довго про це не знала. Коли їй було вже за 20, раптом виникли проблеми зі слухом.

[Ганна Макпірзі, пацієнтка]:
«Я вчителька, тому помітила, що з кожним днем дедалі гірше чую дітей. А потім мені довелося вмикати субтитри, коли дивилася телебачення».

За нейрофіброматозу утворюються множинні доброякісні пухлини. У Ганни вони виникли біля слухового нерва, тому вона й почала втрачати слух.

[Джафрі Кутубутін, лікар]:
«У неї була велика пухлина ліворуч, і ще більша праворуч. Ми боялися, що, видаливши пухлину, можливо, не зможемо повернути Ганні слух».

Ганні встановили імплантат і під’єднали до правого вуха. Але результату не було. Цей пристрій впливає на слуховий нерв. Але в пацієнтки він більше не виконує своєї функції.

Та все ж таки Ганні пощастило. Лікарі вживили їй слуховий апарат нового покоління, який відправляє сигнал у мозок. Операція тривала 18 годин. Потім було кілька місяців очікування. І лише після цього апарат увімкнули.

[Ганна Макпірзі, пацієнтка]:
«Я особливо ні на що не сподівалася, бо боялася розчарування».

Проте, щойно імплантат запрацював, Ганна одразу почула звуки.

[Дайс Тавора-Вієйра, лікар]:
«Вона займає особливе місце в нашому серці, бо за короткий час досягла великого прогресу. Це дивовижно».

Тепер молода австралійка знову живе звичним життям і далі навчає дітей у школі.

9. Кава на мило: бідні жінки Конго будують бізнес

Кава на мило
ДР Конго

Раніше ці жінки тяжко працювали на полях свого села на сході Демократичної Республіки Конго. Грошей ледь вистачало, щоби прогодувати сім’ю.

А тепер вони — бізнес-леді. Їхній продукт — кава. Хоч і збирають вручну, зате свій. Завдяки кооперативу, що об’єднує дрібних фермерів, бідні жительки Конго безплатно отримують саджанці й мають стабільний дохід.

[Соланж Квіджа Кахірірі, засновниця кооперативу]:
«Якщо поглянути на індустрію кави, у ній, як і раніше, домінують чоловіки. Жінки працюють у полях. Дуже мало жінок стають повноправними учасниками ринку».

У ДР Конго вирощують робусту й арабіку. У цій частині Центральної Африки температура й вологість упродовж року однакова, а тому кавові зерна високої якості та мають багатий і насичений смак.

Проте жінки не просто готують сировину, але й роблять з неї кавове мило. На цій фабриці 100 жінок щотижня виготовляє 5000 брусків.

[Маман Нсімір, учасниця кооперативу]:
«Наш кавовий кооператив дуже добрий. Тепер можу прогодувати сім’ю».

Але робота тяжка. Повністю ручна, бо тут часто зникає електропостачання. Іноді світла немає по пів місяця. Процес виробництва кавового мила триває три тижні.

Ще одна проблема — немає доріг. Ферми зазвичай розташовані у віддалених сільських районах, звідки складно привозити каву на виробництво. Але жінки однаково радіють тим можливостям, які вже мають.

10. Метеликів-монархів стало прилітати більше

Популяція метеликів-монархів зростає
штат Мічоакан, Мексика

Тендітні й знамениті. Ці метелики відомі під гучною назвою данаїда монарх. Розмах крил сягає десяти сантиметрів. Монарх — один із найбільших метеликів на планеті. Ці комахи з темно-жовтогарячими крилами займають великі території.

Довгий час популяція метеликів-монархів зменшувалася. Проте нове дослідження Всесвітнього фонду дикої природи показало, що торік на зимівлю до Мексики метеликів прилетіло на третину більше, ніж роком раніше.

У мексиканському штаті Мічоакан є біосферний заповідник для комах цього виду. Згідно з дослідженням, у 2021 році колонія метеликів зайняла територію завбільшки три гектари. 2020-го ця площа становила два гектари.

Однак усе це значно менше за показники 90-х років. Тоді метелики-монархи заселяли територію 18 гектарів. Учені кажуть, що ці комахи, як і раніше, потребують захисту. Їм загрожує вирубування лісів і зникнення рослин, на яких вони відкладають яйця.

Метелики-монархи дуже важливі для природи. Мігруючи, вони пролітають до 5000 кілометрів і запилюють рослини на всьому шляху.

11. Рекорд Гіннеса: непалець став найнижчим підлітком у світі

Найнижчий підліток
Катманду, Непал

17-річний житель Непалу ввійшов до Книги рекордів Гіннеса як найнижчий підліток у світі. Його зріст — 73,43 сантиметра. Звати рекордсмена Дор Бахадур Хапангі. Він ходить у перший клас.

[Нара Бахадур Хапангі, брат рекордсмена]:
«Мені шкода брата, бо він так і не виріс. Та я радий, що він отримав сертифікат рекордсмена».

Сертифікат Книги Гіннеса підлітку вручили в Катманду під час скромної церемонії.

Раніше найнижчим підлітком у світі вважали іншого непальця — Хагендру Тапу Магара. У жовтні 2010 року він досяг повноліття і якийсь час був найменшою людиною у світі. Два роки тому колишній рекордсмен помер від запалення легенів.

Аномально низький зріст людини називають карликовістю. Вона пов’язана з нестачею гормону росту соматотропіну або порушенням його будови. Також причиною карликовості може стати порушення формування скелета.

12. Синій дім став популярним туристичним місцем Сеула

Синій дім
Сеул, Корея

У Сеулі нова цікавинка — Синій дім. Раніше колишній президентський палац був закритим для сторонніх, а тепер ним можна прогулятися.

Комплекс так назвали через бірюзову черепицю. Загалом її 150 тисяч штук. Для міцності кожну було відлито індивідуально.

Уперше за 74 роки корейці можуть зазирнути в середину палацу. Охочих чимало.

[відвідувач]:
«Я вдячний, що Синій дім відкрили для публіки. Уперше за 74 роки. Дуже радий тут бути».

Але є обмеження — 39 тисяч осіб на день. А оскільки охочих значно більше, тому влада Сеула розігрує вхідні квитки на спеціальній лотереї.

Синій дім відкрили завдяки рішенню нового президента Південної Кореї Юн Сок Йоля переїхати з мальовничого палацу до комплексу міністерства оборони, який розташований у центрі столиці.

Власник млина, що на давньому ринку біля Синього дому, надіється, що туристи пожвавлять місцевий бізнес.

[власник млина]:
«За адміністрації колишнього президента Лі Мьон Бака було багато протестів, дуже важко було добиратися до цього району. Машини не могли проїхати — доводилося йти пішки. Синій дім — це гарне місце. До нашого району почало приїжджати більше людей. Та однаково сумно, що президент не тут».

Синій дім — це комплекс будівель, збудованих у традиційному корейському стилі. Тут є сади й парк із мальовничими стежками, віковими деревами, фонтанами, скульптурами та альтанками.

13. Кольори Африки: візерунки цієї художниці прикрашають літаки й машини

Культура ндебеле
Сіябусва, ПАР

Південноафриканська художниця Естер Махлангу давно відома в усьому світі. Її візерунками в стилі традиційних малюнків народу ндебеле прикрашали реактивні літаки та авто.

Зараз їй за 80. Вона любить виконувати народні танці, а ще дуже талановито прикрашається традиційним намистом і нарядами.

У молодості Естер починала з розфарбовування хатин і будівель геометричними візерунками. А потім узяла за основу техніку ндебеле, якій багато поколінь. Поступово вона здобула славу у світі малювання.

Сьогодні вважає своєю головною місією зберегти культуру народу в ПАР.

[Естер Махлангу, художниця]:
«Я думаю про дітей. Хотілося б, щоб вони навчилися малювати, як я, щоб знали історію свого народу ндебеле».

Сині, жовті й рожеві трикутники перетинаються й переплітаються, утворюючи на стіні хитромудрий візерунок. Її роботи впізнавані.

[Естер Махлангу, художниця]:
«Я не маю улюбленої роботи. Гадаю, усі будинки, які я розмалювала, красиві. Спочатку, коли тільки починаєш і припускаєшся помилок, роботи здаються не дуже гарними».

Міжнародний успіх Махлангу дав їй змогу побудувати комплекс із кількох будівель, зокрема галерею і готель. Усі прикрашені за її ескізами.

[Рузі Раскі, кураторка галереї в Йоганнесбурзі]:
«Що примітно в роботах пані Естер, то це, безумовно, кольори й те, як вона може симетрично їх оживити».

Сьогодні Махлангу більше не малює. Але й далі популяризує культуру ндебеле для майбутніх поколінь.

14. Величезну колекцію сувенірів, присвячених британським монархам, зібрала австралійка

Колекція сувенірів
Налкаба, Австралія

З цієї пам’ятної монети, випущеної на честь весілля принца Чарльза й леді Діани, почалася справа всього життя австралійки Джан Г’юго. З 81 року вона збирає сувеніри, присвячені британській королівській сім’ї.

Нині жінка купує ще більше колекційних предметів, щоб відсвяткувати платиновий ювілей Єлизавети ІІ. Він присвячений 70-річному правлінню королеви.

[Джан Г’юго, колекціонерка]:
«Вона виконала чудову роботу. Скільки людей ви знаєте, які працюють на одному місці 70 років і щодня виконують якісь обов’язки? Напевно, вона пропустила лише кілька днів, коли хворіла».

Кожному сучасному поколінню британських монархів присвячено свою кімнату. У тій, що відведена для Єлизавети II, зберігається понад 2500 експонатів: тарілки, кухлі, статуетки та інше.

[Джан Г’юго, колекціонерка]:
«Це одна з моїх улюблених тарілок. На ній (зображено) королеву-матір, королеву Єлизавету II та принцесу Маргарет. Це чудовий сімейний портрет».

Є кімнати, присвячені королеві-матері, принцесі Маргарет, а також сім’ї принца Вільяма. Загалом у колекції понад десять тисяч предметів.

Джан наживо бачила принца Чарльза з його дружиною Каміллою та принца Вільяма з герцогинею Кембриджською під час їхніх візитів до Австралії. А Єлизавету II побачити не вдалося. Жінка має надію, що королева дізнається про колекцію і колись запросить її до Лондона на чашку чаю.

А поки що австралійці є що робоити. Вона проводить екскурсії і постійно витирає пил з експонатів. Ця колекція з’явилася завдяки дитячій мрії Джан. Як і всі дівчата, вона дуже хотіла стати принцесою.

15. Болгарія відзначила День слов’янської писемності

Основа кириличного алфавіту
Болгарія

Болгарія відзначила День слов’янської писемності. 24 травня відбулися урочистості з нагоди зародження болгарського алфавіту.

Цю дату десятиліттями пишно святкують. Крім церковних церемоній, також влаштовують паради на честь творців кирилиці — святих Кирила та Мефодія. Учасники покладають квіти до численних пам’ятників цим святим у Софії.

З нагоди свята до собору в центрі Софії з Греції навіть привезли їхні мощі.

Болгари вважають, що кирилицю вперше використали саме в них, а потім вона поширилася на більш ніж 50 країн.

Хай там як, а кирилицею нині користується понад 200 мільйонів осіб у всьому світі, зокрема в Україні, Білорусі, Сербії та Північній Македонії.

[Георгій Лозанов, культуролог]:
«Не випадково святий Кирило є покровителем Європи, адже створення мови — це напівлюдська й напівбожественна справа. Мову дав нам Бог, і той, хто допомагає Богу передати мову людям, дуже близький до дива».

У середині IX століття брати Кирило та Мефодій створили новий алфавіт, щоб перекласти Святе Письмо й зробити його зрозумілим для простих людей. До цього священні книги існували лише грецькою, латинською та івритом.

Болгарія стверджує, що першою прийняла цей алфавіт, і вперше в історії християнської церкви богослужіння було дозволено мовою, відмінною від трьох «обраних».

Коли у 2007 році країна приєдналася до Європейського Союзу, кирилиця стала третім офіційним алфавітом ЄС після латиниці та грецького алфавіту.

А покровителями Європи Кирила та Мефодія проголосив Папа Іван Павло ІІ 1980 року.

16. Неоціненні золоті рукописи з усього світу показали в Лондоні

«Золоті» рукописи
Лондон, Велика Британія

Блиск золота — ось що робить ці рідкісні експонати ще унікальнішими. У Британській бібліотеці в Лондоні виставили на огляд 50 рукописів із 20 країн. Найстарішому манускриптові понад півтори тисячі років.

Наймініатюрніший експонат — восьмикутна релігійна книга з Персії. Палітурка — із чистого золота. Футляр — з білого нефриту. Датована XVI–XVII століттям.

[Аннабель Галлоп, співробітниця Британської бібліотеки]:
«Блиск золота — це універсальна мова, зрозуміла в усьому світі. І доказом цього є наші експонати. Неважливо, чи в Каїрі в XIV столітті, чи в Константинополі в VII, люди за допомогою золота виражали свою святобливість і повагу».

Також золотом малювали в книгах ілюстрації або ж просто ним писали. Часто воно ставало мовою дипломатії. Наприклад, під час Столітньої війни між Англією та Францією один французький солдат і письменник надіслав листа королю Річарду II. Лист написав золотом і в ньому закликав до миру.

[Елеонора Джексон, співробітниця Британської бібліотеки]:
«Це спосіб проявити повагу до Річарда, а також справити на нього враження багатством і культурою французького двору. І це спосіб зробити лист чудовим подарунком, яким він дорожитиме і який на нього вплине».

Ще одна цікава історія стоїть за листом малайською мовою. Його відправив правитель Джохору Наполеону III. Написаний теж золотом.

[Аннабель Галлоп, співробітниця Британської бібліотеки]:
«Він написав цей прекрасний лист із безліччю теплих слів, компліментів і дуже розумно, нічого не сказавши по суті. Золото в цьому листі просто для замилення очей. Воно наче приховує, що текст майже беззмістовний».

Цей величезний указ 1789 року — теж перлина виставки. У ньому висловлено волю шаха Алама ІІ — правителя Імперії Великих Моголів.

[Аннабель Галлоп, співробітниця Британської бібліотеки]:
«Папір позолочений і закріплений на червоній шовковій тканині. Висота виробу — майже два метри. Указ написано перською мовою, яка була офіційною в державі Великих Моголів».

У Південній і Південно-Східній Азії раніше часто писали золотом важливі тексти й дипломатичні угоди. Проте до наших днів таких документів збереглося мало. Людей приваблювало саме золото, а не історична цінність. Тому дорогоцінний метал просто переплавляли.

Виставка в Британській бібліотеці триватиме до жовтня.

17. Шерон Стоун й Алісія Вікандер — гості червоної доріжки Каннського кінофестивалю

Зірки червоної доріжки
Каннський кінофестиваль

Червоною доріжкою в Каннах знову пройшлися зірки кіно. Тут триває вже 75-й показ фільмів одного з найдавніших і найпрестижніших кінофестивалів світу.

Шостого дня тут помітили Шерон Стоун. Її вбрання не пройшло випробування на міцність, і його довелося трохи модифікувати. Але акторку це, схоже, не засмутило.

Як очікується, у кулуарах фестивалю Стоун за традицією проведе щорічний благодійний гала-концерт для боротьби зі СНІДом.

Також постала перед камерами зіркова пара — Алісія Вікандер і Майкл Фассбендер. Зазвичай вони рідко бувають на червоних доріжках. Цього разу Вікандер представляє прем’єру кримінального телесеріалу Олів’є Ассаяса «Ірма Веп».

Французькі ж актори Ізабель Юпер, Віржині Ефіра й Мелані Лоран з’явилися на прем’єрі фільму французько-італійського режисера Валерії Бруні-Тедескі «Вічно молодий».

А в другій половині дня відбулася прем’єра ще одного претендента на головний приз — іранського фільму в стилі нуар «Святий павук» Алі Аббасі.

Каннський кінофестиваль триватиме до 28 травня. Тоді ж буде й церемонія вручення «Золотої пальмової гілки».

Цьогорічний фестиваль останній для його директора П’єра Лескюра, який іде у відставку.

18. Коргі-мандрівник став зіркою соціальних мереж

Коргі ― зірка соцмереж
Лондон, Велика Британія

Вельш-коргі-пемброк із кличкою Марсель — зірка інтернету й зятятий подорожувальник. Разом зі своїми власниками він об’їхав пів світу, завдяки чому прославився. Його господиня Орелі веде сторінку Марселя в соціальній мережі. Там публікує відео й фотографії.

Останніми місяцями в Марселя особливо багато роботи. Він позує на тлі визначних пам’яток Лондона. Напередодні платинового ювілею Єлизавети II собаки породи коргі теж опинилися в центрі уваги.

Марсель має 140 тисяч підписників. Його навіть наймають для знімання реклами.

[Орелі Фур, власниця собаки]:
«Те, що життям Марселя зацікавилося стільки людей, стало трохи несподіваним. Ми про це навіть не думали. Просто почали ділитися подіями з нашого спільного життя».

Господарі завели Марселя після попереднього ювілею королеви. Тоді теж скрізь згадували улюблених собак Єлизавети ІІ.

Марсель ідеально позує. Вельш-коргі-пемброки серед інших порід стоять на 11-му місці за здатністю вчитися. Команди можуть запам’ятовувати вже з п’ятого разу. Та Орелі не прагне змусити вихованця постійно працювати. Береже його здоров’я. Нещодавно псу зробили операцію на хребті. Він досі проходить реабілітацію. А підписники тим часом підтримують господарів добрими коментарями.

Утім, Марсель до лікарень уже звик. Два рази на тиждень він виконує обов’язки собаки-терапевта й відвідує пацієнтів похилого віку.

[Орелі Фур, власниця собаки]:
«Через його сторінку в соцмережі я намагаюся сказати людям: не купуйте коргі лише тому, що вони милі. Вони класні, та з ними багато роботи. Вони дуже незалежні, дуже вперті, і в них на все своя думка. Ще вони мають працювати, адже це собаки пастухи».

Марсель щороку заробляє своїм власникам кілька тисяч фунтів стерлінгів. Гроші йдуть на його харчування, медичне страхування та лікування. Трохи коштів господарі жертвують благодійним організаціям, які допомагають тваринам.

Пес разом із господарями живе в Лондоні. Розуміє дві мови. Орелі — француженка, а її чоловік — англієць.

19. Передгір’я Швейцарських Альп потопають у нарцисах

Білий килим із нарцисів
Швейцарія

Травневий сніг — так називають у Швейцарії цей подарунок природи. У передгір’ї Альп над Женевським озером зацвіли нарциси. З ХІХ століття це явище приваблює безліч туристів. З цієї нагоди в курортному місті Монтре проводять фестивалі та квіткові паради.

Сходи диких нарцисів з’являються ранньою весною, щойно зійде сніг. Але цвісти вони починають лише в травні. Причому в інших регіонах Швейцарії великі поля нарцисів — рідкість. Тут теж цих чудових квітів стає дедалі менше.

Причина у випасанні худоби, розширенні рільництва, будівництві та навіть у відновленні лісів. У тіні дерев квітам не вистачає сонячного світла, до того ж у ґрунті лишається менше поживних речовин.

У швейцарському кантоні Во нарциси взяли під охорону. Туристів просять не витоптувати квіти й не збирати великих букетів. Можна зірвати стільки, скільки поміститься в руці.

Ці квіти мають солодкий дурманливий аромат. У давні часи ефірну нарцисову олію використовували в парфумерії. Нині її замінює синтетичний ароматизатор.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: