24.10.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 10 по 14 квітня)

Огляд світових подій (з 10 по 14 квітня)

1. У ПАР внаслідок повені загинуло щонайменше 260 людей Смертоносна повінь провінція Квазулу-Натал, ПАР До 260..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

1. У ПАР внаслідок повені загинуло щонайменше 260 людей

Смертоносна повінь
провінція Квазулу-Натал, ПАР

До 260 зросла кількість загиблих через руйнівні повені та зсуви в ПАР. Зливи почалися тиждень тому. За три дні у провінції Квазулу-Натал випала п’ятимісячна норма опадів.

До зони лиха дістатися важко: стихія пошкодила дороги та мости. Пошкоджено або зруйновано й тисячі будинків. Затоплено греблю електростанції, постраждали лінії електропередачі, вежі стільникового зв’язку. Також закрився порт Дурбан.

Президент ПАР Сиріл Рамафоса відвідав постраждалих людей. Він обіцяє оцінити збитки та надати допомогу.

Багато хто втратив житло. На дім цього чоловіка зійшов зсув, через що впав дах. Разом із дитиною він опинився під завалами.

[житель провінції Квазулу-Натал]:
«Сусіди розбирали завали дві години. Я вижив, але дитина, на жаль, ні».

[жителька провінції Квазулу-Натал]:
«Усюди був хаос. Ми тепер не маємо ні їжі, ні одягу. Навіть мої документи постраждали».

Цього року через природний феномен Ла-Нінья в Південній Африці випало більше опадів, ніж зазвичай. У січні в багатьох регіонах дощі були найряснішими за попередні сто років.

Зараз у Квазулу-Наталі зливи вщухають. Але, за прогнозами, у вихідні вони знову посиляться. Експерти кажуть, що впродовж десяти років ситуація лише погіршуватиметься.

2. Макрон та Ле Пен вийшли у другий тур президентських виборів у Франції

Макрон переміг у першому турі
Париж, Франція

Емманюель Макрон переміг у першому турі президентських виборів у Франції. За результатами опрацювання всіх бюлетенів, він набрав майже 28 % голосів. Друге місце посіла голова партії «Національне об’єднання» Марін Ле Пен. У неї трохи більше ніж 23 %. Саме ці два кандидати виходять до другого туру, який відбудеться 24 квітня.

Виступаючи перед прихильниками, Макрон зазначив, що надіятися на легку перемогу не слід.

[Емманюель Макрон, президент Франції] «Не обманюймо самі себе — ще нічого не вирішено. Дебати, які будуть найближчими двома тижнями — ключові для нашої країни та для Європи».

Марін Ле Пен у промові поставила на кін другого туру майбутнє Франції.

[Марін Ле Пен, кандидат у президенти]:
«Моя платформа просуває великі амбіції для країни, демократичні амбіції з референдумом, з пропорційним висловлюванням усіх політичних думок та представленням їх у Національних зборах».

Третє місце в перегонах посів лідер лівої партії «Нескорена Франція» Жан-Люк Меланшон. Він набрав 22 % голосів і закликав виборців не віддавати жодного голосу за Ле Пен.

Водночас голосувати за правого кандидата закликав консервативний учасник виборів Ерік Земмур.

Після виборів на вулиці Франції вийшли сотні людей. Хтось тішився перемогою свого кандидата, а хтось виражав протест проти обох політиків, які вийшли в другий тур.

Явка на голосуванні була досить низькою — 65 %.

Експерти прогнозують, що в другому турі розрив між кандидатами може становити лише кілька відсотків.

3. Президенти країн Балтії та Польщі відвідали Україну

Візит європейських лідерів
Київ, Україна

Президенти Польщі, Литви, Латвії та Естонії в середу відвідали Київ, де провели переговори з президентом України Володимиром Зеленським.

На зустрічі лідери країн обговорили питання допомоги цивільному населенню та військовикам в Україні, а ще необхідність запровадження масштабних санкцій, які допоможуть зупинити війну. Також було порушено тему розслідування воєнних злочинів, які вчинили російські армійці на окупованих територіях і які заперечує Москва.

Під час візиту європейські політики в супроводі прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля відвідали містечко Бородянку на Київщині, яке дуже постраждало від російського вторгнення.

На власні очі побачивши страшні руйнування, розстріляні та спалені автівки, на яких здебільшого був напис «Діти», президент Литви Гітанас Науседа осудив дії російських військ.

[Гітанас Науседа, президент Литви]:
«Я не можу порівняти їх навіть із нацистами. Я думаю, що вони гірші за нацистів. <> Світ має зрозуміти: немає часу на роздуми, немає часу на дипломатичні повороти. Ми повинні негайно вжити заходів, щоб зупинити агресора».

Росіяни захопили Бородянку в перші дні війни. Ворог рівняв її із землею, завдаючи ударів із різноманітного озброєння. 1 квітня її визволили від загарбників.

Після зачистки території від окупантів стало видно масштаби звірств, які ті чинили щодо мирних жителів. Стосовно дітей, жінок, людей похилого віку, чоловіків — усіх без винятку. Близько 200 містян зникло безвісти.

4. Біля Канарських островів урятували майже 50 мігрантів з Африки

Берегова охорона врятувала мігрантів
Аргінегін, Іспанія

В Атлантиці врятували майже 50 мігрантів з Африки. Радар берегової охорони Іспанії виявив два човни за 25 кілометрів від острова Гран-Канарія.

У човнах було 46 мігрантів. Усі чоловіки. Їх доставили до порту Аргінегін на Гран-Канарії. Там їм надали потрібну допомогу.

За офіційними даними, цього року на Канарські острови прибуло вже понад 6200 мігрантів. Торік до іспанської території дісталися 22 тисячі, а роком раніше — на тисячу більше.

2017 року військово-морські сили ЄС почали активно патрулювати Середземне море й відправляти човни з мігрантами до Лівії. Відтоді нелегали стали частіше користуватися іншим, небезпечнішим маршрутом — вони пливуть з Африки через Атлантику до Канарських островів.

Згідно зі статистикою морської рятувальної служби Іспанії, в Атлантичному океані тоне кожен 20-й мігрант. За даними Міжнародної організації з міграції, торік дорогою до Іспанії загинуло коло 400 осіб.

А правозахисники з Walking Borders наводять інші дані: за рік потонуло понад 4400 мігрантів, серед яких щонайменше 200 дітей. Це найбільший показник із 2018 року. Водночас не всі випадки можна підтвердити. Часто тонуть цілі човни з мігрантами, і про це ніхто не має змоги дізнатися.

До Іспанії пливуть мігранти із Західної і Північної Африки. Але та мало хто лишається. Африканці здебільшого прагнуть потрапити до Німеччини, Франції та Бельгії, або ж до скандинавських країн. Там вони можуть розраховувати на більшу допомогу, ніж в Іспанії.

5. СОТ попереджає про спад обсягів світової торгівлі

Торгівлю чекає спад
Прогноз СОТ

Світова організація торгівлі переглянула свій прогноз цьогорічного зростання світової торгівлі. Якщо раніше цей показник, на думку СОТ, мав становити майже п’ять відсотків, то тепер не перевищить і трьох. Також СОТ попереджає про потенційну продовольчу кризу, до якої може призвести зростання цін.

У звіті організації йдеться, що збитків завдала ситуація в Україні, а також відновленню досі заважає COVID-19.

За словами гендиректора СОТ, зараз щось точно прогнозувати вельми складно, бо ситуація нестабільна.

[Нгозі Оконджо-Івеала, гендиректор СОТ]:
«За нашими оцінками, зростання обсягу торгівлі товарами у 2022 році може становити від половини відсотка до 5,5 %. Такий діапазон свідчить про непевність».

За словами Івеали, продовольча криза найболючіше вдарить по бідних країнах.

[Нгозі Оконджо-Івеала, гендиректор СОТ]:
«35 африканських держав імпортують харчі з України, Росії чи з обох країн. Проблема високих цін на продовольство ускладнюється високими цінами на пальне, а дорогі добрива — загроза майбутнім урожаям».

Загалом це вплине й на світову економіку.

[Нгозі Оконджо-Івеала, гендиректор СОТ]:
«Зростання світового ВВП у 2022 році становитиме 2,8 %. До війни прогнозували 4,1 %».

Голова СОТ закликала діяти, щоб уникнути голодних бунтів, що відбувалися під час кризи 2008–2009 років. У деяких країнах ситуація вже гіршає, наприклад на Шрі-Ланці.

6. Жителів Шрі-Ланки дратує китайська присутність

Людей дратує Китай
Коломбо, Шрі-Ланка

Міжнародний фінансовий центр, який створюють у порту, дратує жителів столиці Шрі-Ланки. Його будують китайські фірми. І саме співпраця з Пекіном, як уважають люди, стала однією з причин найгіршої за десятиліття економічної кризи, яка виникла в країні.

Договір про будівництво портового міста влада Шрі-Ланки підписала з Китаєм ще 2014 року. Відтоді люди критикували уряд за тісні відносини з КНР.

[місцева жителька]:
«Не думаю, що портове місто — добра ідея. Таке відчуття, що країну продають китайцям. Та навряд чи Шрі-Ланці потрібен Китай чи інша країна. Ми всі зараз потерпаємо від економічних проблем».

Майже половина з 269 гектарів землі портового міста належить одній китайській компанії.

Раніше морські експерти й військовики попереджали про наслідки передання Китаю землі в повну власність.

Утім, економісти кажуть, що Шрі-Ланка не мала вибору, бо потрапила в боргову пастку Пекіна.

Раніше країна теж через борги мусила передати 80 % акцій ще одного порту іншій китайської компанії. Як наслідок, стратегічно важливий об’єкт надали Китаю в оренду на 99 років.

Тим часом жителі Шрі-Ланки вже кілька тижнів потерпають від нестачі пального, електроенергії, харчів та інших товарів.

[місцевий житель]:
«Нам бракує молока, газу, олії, усілякої їжі. Переді мною в черзі, мабуть, осіб 300».

Країною багато років керує сімейний клан Раджпакса, включно з президентом та прем’єр-міністром.

Відколи Шрі-Ланкою прокотилися протести, тут ввели режим надзвичайного стану. Але невдовзі скасували, бо десятки законодавців вийшли з керівної коаліції, залишивши прем’єра в парламенті в меншості.

7. Екстремальна погода призводить до масштабних відключень світла в усіх США

Відключення світла ― уже норма?
США

За попередні 20 років у США стали вдвічі частіше відключати електроживлення через негоду. Дослідження «Ассошіейтед прес» показує, що ці екстремальні явища руйнують і так стару електромережу країни.

Витрати на обслуговування мереж теж стрімко зростають. А це означає, що клієнти мало того, що потерпають від частіших відключень світла, так ще й мають за це більше платити.

До того ж перебої зі світлом наражають на небезпеку стареньких, інвалідів та інші уразливі групи.

Так, у Каліфорнії відключення світла зачепили десятки тисяч осіб, які використовують електрику для медичних потреб.

78-річна Лінн Мейсон Кортні сліпа й хвора на рак. Вона живе в містечку з населенням 2500 осіб у штаті Мен. Коли 2020 року після буревію в будівлі на три дні вимкнулося світло, температура всередині впала до 6 градусів Цельсія.

[Лінн Мейсон Кортні, жителька штату Мен, США]:
«Звісно, коли відключається електропостачання, світло все гасне, не працює телевізор, вимикається мобільний телефон, опиняєшся в ізоляції. У мене було переохолодження і зневоднення».

У 2017 році зимові урагани залишили без електроенергії понад 500 тисяч жителів штату Мен. Це третина населення. За останні кілька років там сталася рекордна кількість відключень — 12 щороку. Раніше було не більш як п’ять.

Учені кажуть, що потепління клімату робить урагани руйнівнішими. Так, торік ураган «Іда» позбавив електропостачання більшу частину узбережжя штату Луїзіана. А від спеки померла щонайменше 21 людина.

Фінансові втрати від ураганів теж значні. Одна з найбільших енергетичних компаній Луїзіани заявила, що збитки від ураганів 2020 і 21 років становлять коло чотирьох мільярдів доларів.

8. До бідних районів Найробі проводять дешевий інтернет

Дешевий інтернет
Найробі, Кенія

Кенієць Даніель Нзома — IT-фахівець. Тестує комп’ютерні програми для безпілотної техніки, яку використовують у сільському господарстві. Його робота залежить від надійного інтернету. І раніше в цьому бідному районі Найробі він був недоступним.

[Даніель Нзома, житель Найробі]:
«Якщо немає інтернету, то неможливо працювати з дому. До того ж інтернет має бути надійним».

Проблему усунув місцевий стартап. Він проводить надшвидкісний інтернет до найбідніших районів Найробі, використовуючи найдешевше обладнання. Абонплата — 22 долари на місяць. Це приблизно вдвічі дешевше, ніж в інших провайдерів. Трафік безлімітний.

Стартап під’єднав до дешевого інтернету вже 12 тисяч будівель. А ще він обслуговує кіберкафе. Усе це дає більше можливостей для роботи, навчання й торгівлі.

Кенія — одна з найрозвиненіших країн Африки у сфері користування інтернетом. На початку цього року до всесвітньої мережі виходило вже 42 % кенійців. Але якість зв’язку часто буває низькою. Стартап надіється усунути цю «цифрову прірву» в Кенії та інших африканських країнах.

9. Знайшли тест, який може врятувати від раку

Тест на онкологію
США

Американка Джойс Арес почувалася добре, коли погодилася здати зразок крові для дослідження. На її подив, тест дав позитивний результат на онкологію. Зрештою після повторних аналізів їй поставили діагноз злоякісна гранульома.

[Джойс Арес, учасниця дослідження]:
«Приблизно через тиждень мені телефоном сказали, що в аналізах дещо знайшли. Треба вивчити докладніше. І що мені передзвонять наступного тижня».

Завдяки цьому їй вдалося перемогти хворобу на ранніх стадіях. Арес узяла участь у новому дослідженні американських науковців. Вони використовують тест, який сьогодні роблять лише вже хворим на рак. Він потрібен, щоб оцінити хід лікування й перевірити, чи не почали ракові клітини повертатися.

Але тепер такі тести роблять і здоровим людям. Мета дослідження — перевірити, чи допоможуть вони виявити онкологію на ранній стадії. Це б значно підвищило шанси на виживання.

[Джошуа Офман, учасник дослідження]:
«Якщо ми зможемо виявити рак на ранній стадії — до того, як з’являться симптоми — ми матимемо більше можливостей для ефективного лікування. І часто в цьому випадку людей ще можна вилікувати».

Влада США поставила собі мету — за наступні 25 років наполовину зменшити смертність від раку. Але наскільки ефективними будуть такі тести, ще треба перевірити.

[Барнетт Крамер, учасник дослідження]:
«Ідеального лабораторного тесту немає. Ми навіть не знаємо, наскільки цей тест близький до ідеального».

Науковці зазначають, що раннє тестування не завжди ефективне. Так, у 2004 році Японія зупинила масовий скринінг немовлят на рак, бо дослідження показали, що це не рятує життя.

До того ж торік 16-річне дослідження за участю 200 тисяч жінок у Великій Британії показало, що регулярний скринінг на рак яєчників не впливає на смертність.

Крім того, скринінг може завдати більше шкоди, ніж користі. Наприклад, хибний результат може змусити людину занадто хвилюватися чи одразу розпочати дороге лікування, у якому немає потреби.

Утім, перевірка цього тесту триває. На неї піде коло семи років. Загалом у ній візьме участь понад 200 тисяч добровольців.

10. Стартап допомагає жителям Сіднея правильно позбуватися сміття

Стартап збирає вторсировину
Сідней, Австралія

Мода на сортування сміття прийшла до Австралії давно. Але багато хто досі викидає те, що придатне для перероблення. І річ не в байдужості. Люди просто не розуміють, що може стати вторинною сировиною.

[Стефан Лі, голова лабораторії екологічного дизайну]:
«Люди розгублюються, коли думають, куди викидати електроприлади, одяг, взуття, або ж іграшки, зроблені з кількох видів пластику».

Але два роки тому в Сіднеї запрацював стартап, який збирає в мешканців вторсировину. Послугу можна замовити через застосунок. Вона безкоштовна. Сплатити треба лише за сумку, у яку клієнт складає непотрібні речі.

Літній австралійці Енн Джонстон ця послуга стало дуже помічною. Вона збирає вторсировину в сумку, виставляє її за двері, і на цьому клопіт закінчується.

[Енн Джонстон, клієнтка стартапу зі збору вторсировини]:
«І ще один плюс у тому, що вони сортують сміття. Коли щось не підходить для перероблення, то це залишають. Так легше зрозуміти, що не можна їм віддавати. Фантастика».

Здати можна пакети, плівку, дрібну кухонну техніку, годинники, батарейки, лампочки, одяг, взуття та інше.

[Рональд, клієнт стартапу зі збору вторсировини]:
«Я можу здати їм майже все, що я хочу викинути. Деякі речі вони, на жаль, не можуть забрати. Та однаково ситуація ліпша, ніж була раніше».

Співробітники стартапу самі сортують зібране сміття. Якщо одяг, взуття чи якісь предмети ще можуть послужити, їх здають у Червоний Хрест. Решту відвозять на підприємство з перероблення відходів.

[Марко Праєр, працівник стартапу зі збору вторсировини]:
«Ми хочемо відчинити двері для перероблення в усій Австралії і, можливо, в усьому світі».

Сідней поділено на 35 районів місцевого самоврядування. 13 із них оплачують роботу стартапу зі свого бюджету. За два роки компанія зібрала понад 150 тонн вторинної сировини.

11. Гарячий шоколад з різноманітними інгредієнтами — новий бум у Великій Британії

Вишуканий шоколад
Лондон, Велика Британія

Гарячий шоколад перестав бути просто рідким какао зі шматочком зефіру. Тепер багато британських клієнтів згодні лише на напої преміумкласу з великою різноманітністю смаків і компонентів.

[Єнс Кнупс, засновник мережі кав’ярень]:
«По-перше, я використовую справжній шоколад, а не порошковий. Це справжній шоколад. Відсотковий вміст його теж різний: від 28-відсоткового білого шоколаду, дуже солодкого, до 100-відсоткового, який узагалі не містить цукру й дуже насичений. Також багато веганських варіантів».

Єнс Кнупс — засновник мережі кав’ярень, що працює в усій Європі. Він каже, що в них можна скуштувати напої з бобів із різних країн окремо. Тобто гарячий шоколад із Венесуели, Еквадору чи Перу.

Загалом тут понад 20 різних видів шоколаду, шість видів молока та 22 інші інгредієнти: від перцю чилі до зефіру ручної роботи. Напої бувають холодними й гарячими.

На іншому кінці міста майстриня приготування гарячого шоколаду та власниця кафе Джульєтта Семпсон теж у потоці буму на шоколадні напої преміумкласу.

Вона — веганка, тому її напої не містять молокопродуктів. Лише рослинні компоненти. Водночас какао-боби вона купує в дрібних виробників з усього світу. Але боби не змішує.

[Джульєтта Семпсон, власниця кафе]:
«Чудово, коли боби походять з однієї країни. Можна продегустувати різні смакові ноти. Дуже схоже на вино. Ми куштуємо його з різних регіонів. Те саме і з шоколадом».

Експерти зазначають, що британські споживачі вже звикли до якіснішої продукції, у них розвинувся смак, хай це вино, кава, чи навіть фрукти й овочі.

12. У дику природу Колумбії повернули понад 160 звірів та птахів

Диких тварин випустили на волю
Касанаре, Колумбія

Це дитинча мурахоїда повертається в дику природу на північному сході Колумбії. Трохи далі в лісі випускають молодого оцелота. Повернувся у звичні умови й тукан. А ось звідси поповзла анаконда.

Понад 160 тварин, птахів і рептилій цього дня стали вільними. Усіх їх виловили незаконні торговці. Звірів і птахів урятували під час спецоперації. Потім вони пройшли реабілітацію в центрі порятунку диких тварин.

[Доріс Бернал, голова управління з охорони природи]:
«Ми пом’якшуємо шкоду, яку ми, люди, завдаємо природі. Ми допомагаємо цим незаконно відловленим тваринам повернутися в природне середовище. Це збереже цілісність екосистеми».

Торік у департаменті Касанаре повернули в дику природу більш як 1200 тварин та птахів. Їх теж вилучили в нелегальних торговців.

Колумбія відома великим біологічним розмаїттям. На її території перебуває 10 % світової флори та фауни.

13. Що практикують в Індії у Всесвітній день здоров’я

Всесвітній день здоров’я
Нью-Делі, Індія

Тисячі людей займаються йогою на площі Нью-Делі. Сьогодні тут старанно виконують асани навіть міністри й посли різних країн.

Така масова практика — рідкість навіть для Індії, яка є батьківщиною цієї духовно-фізичної системи. Заняття присвячене Всесвітньому дню здоров’я.

[Коромото Годой Кальдерон, посол Венесуели в Індії]:
«Як після йоги можна не почуватися щасливим і здоровим? Гадаю, йога всім дарує чудові відчуття. Це один із найбільших подарунків Індії людству. Я б сказала, найкращий».

Історія йоги налічує кілька тисяч років. Але у світі ця практика поширилася лише останніми десятиліттями. Ті, хто нею займається, кажуть, що вона допомагає зміцнити тіло й розум.

[Синіша Павич, посол Сербії в Індії]:
«Дуже радий, що можу зробити свій внесок у зв’язок поколінь. Щороку маємо все більше заходів, пов’язаних із йогою. Участь бере дедалі більше людей, дедалі більше розуміння, що йога — це не просто фізичні вправи, а спосіб життя й духовність».

А Міжнародний день йоги щороку відзначають 21 червня. Його 8 років тому заснувала ООН, відгукнувшись на пропозицію прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді.

14. Місячний пил продадуть на аукціоні в Нью-Йорку за сотні тисяч доларів

Космічний аукціон
Нью-Йорк, США

Унікальні предмети, пов’язані з історією космосу, продадуть із молотка. Торги оголосив нью-йоркський аукціонний дім.

Одним із головних лотів стане зразок місячного пилу, який зібрав астронавт Ніл Армстронг. Він узяв проби в 1969 році під час місії «Аполлон-11», коли здійснили єдину в історії людства висадку на Місяць.

Орієнтовна ціна пилу — від 800 тисяч до 200 тисяч доларів.

[Адам Стекгаус, представник аукціонного дому]:
«Місячні зразки — власність уряду США, власність народу. Їх продали під час державного розпродажу, після чого вони потрапили до приватних рук. Це дуже незвично. Перший такий випадок».

Ще один цікавий лот — оригінальний фрагмент ракети-носія, яка запустила в космос перший у світі штучний супутник Землі. Старт відбувся 4 жовтня 1957 року. На орбіту вирушив «Супутник-1», чим розпочав світові космічні перегони.

Це єдиний відомий фрагмент, який перебуває в приватних руках. Його хочуть продати за суму від 80 до 120 тисяч доларів.

Також на аукціон виставлено мапу Місяця 1969 року, яку підписали 15 астронавтів. Серед них Ніл Армстронг, Базз Олдрін і Майкл Коллінз. Є там і підпис експрезидента Річарда Ніксона, а також німецько-американського аерокосмічного інженера Вернера фон Брауна.

Орієнтовна ціна лота становитиме 20–30 тисяч доларів.

[Адам Стекгаус, представник аукціонного дому]:
«Це був час, коли держава змогла зібрати найбільші уми того часу й зосередити їх на одному дивовижному досягненні».

Представники аукціонного дому кажуть, що частина коштів, зібраних від продажу, піде на благодійну наукову діяльність.

15. Від обладунків самураїв до японської порцеляни: королівську колекцію показали в Лондоні

Виставка реліквій із Японії
Лондон, Велика Британія

Від самурайських обладунків до ширм із розписом. У Королівській галереї в Лондоні виставили на огляд понад 150 японських творів мистецтва. Усі експонати належать британським монархам.

Ці обладунки в 1613 році отримав як подарунок від японського імператора король Яків I.

[Рейчел Піт, кураторка виставки]:
«Зброя дає дуже ясне уявлення про військову міць самурайської еліти, а ще про майстерність. Її робили найліпші зброярі».

На виставці демонструють чотири комплекти обладунків.

[Табіш Хан, мистецтвознавець]:
«Деякі експонати просто чудові. Вони самі собою вже твори мистецтва, хоч і створені для функціонального застосування».

У першій половині XVII століття Японія ізолювалася від решти світу. З європейців заходити до портів дозволили тільки нідерландцям. Завдяки їм збереглася можливість купувати цінні предмети з Японії.

Британські монархи купували фарфор, дерев’яні шафки, скриньки й багато іншого. Усі ці предмети рідкісні й дорогі.

У середині ХІХ століття відносини між монаршими сім’ями відновилися. Японський двір щедро обдарував королеву Вікторію.

[Рейчел Піт, кураторка виставки]:
«Правитель Японії вибрав дуже багато творів мистецтва. Деякі з них були найкращими в його придворній колекції».

А ця скринька зі срібною чаплею — подарунок Єлизаветі II від імператора Хірохіто. Це перший дипломатичний дарунок після Другої світової війни.

Виставка триватиме до лютого наступного року.

16. Роботи ремісників і дизайнерів показали на виставці у Венеції

Виставка ремесел
Венеція, Італія

Скульптори, різьбярі й художники. Найкращі майстри зібралися на виставці ремесел і дизайну у Венеції. Гостям показали 15 експозицій. Тут можна не лише побачити готові роботи, а й поспостерігати за їх створенням.

[Джудіт Крафт, учасниця виставки]:
«Люди звикли бачити готові предмети, але як їх зробили, їм невідомо».

Цю експозицію присвячено оригамі.

[Мікеле де Луккі, куратор виставки]:
«Ми ніколи не втратимо любові до паперу. А папір — це не просто аркуші. Це матеріал, з якого можна щось створювати. Ми вибрали кількох майстрів, які використовують різний папір: як фабричний, так і ручної роботи».

У цьому залі можна подивитися, як виготовляють пера для чорнильних ручок. А поруч їх застосовують у дії.

Ще одна експозиція поєднує роботи венеційських склодувів і флористів. Там показано вази найхимерніших форм і різноманітні букети.

[Сільвія Даміані, учасниця виставки]:
«Краса — це нев’януща радість. Людини із самого початку свого існування прагнули краси, хотіли створювати красиві речі й бути серед краси. Тому квіти чи гарні вази завжди будуть потрібні людям. Час не стоїть на місці, але деякі цінності залишаються назавжди».

Виставку ремесел уперше провели тут чотири роки тому. Наступну запланували на 2020 рік. Через пандемію її відклали на два роки.

Цього разу в ній беруть участь 350 майстрів і дизайнерів із 30 країн. Вони демонструють понад 400 унікальних робіт.

17. Картини з ароматом демонструють у Музеї Прадо

Картини із запахом
Мадрид, Іспанія

Аромат наповнює повітря в Національному музеї Прадо в Мадриді. Річ у спеціальних дифузорах, які встановили коло десяти моніторів.

Тут відкрилася нюхова виставка, яку назвали «Суть картини». Відвідувачам пропонують насолодитися художнім твором не лише зорово.

[Алехандро Вергара, куратор виставки]:
«Ми вирішили привернути увагу до мистецтва незвичайним способом. Після довгих роздумів ми виділили нюх. Зробили це, щоб показати, як пахне минуле».

У 1636 році п’ять картин перебували в Мадриді. Вони прикрашали колекцію короля Філіпа IV.

Приміром, це картина XVII століття Яна Брейгеля Старшого й Пітера Пауля Рубенса. За вдалим збігом обставин називається «Запах». Гості можуть відчути аромат того, що на ній зображено.

[Алехандро Вергара, куратор виставки]:
«На картині коло 80–90 об’єктів, які видають якийсь запах, переважно квіти. Ми вибрали десять із цих об’єктів і принесли кілька екранів, створених за допомогою технології під назвою “Повітряний парфум”».

Натиснувши на певну цифру, можна відчути запах квітки. Утім, можна понюхати не лише рослини. Також є собаки, надушені рукавички, контейнери з ароматними речовинами й навіть старовинний освіжувач повітря з перегінними трубками й есенціями.

[Грегоріо Сола, куратор виставки]:
«Злиття двох відчуттів, візуального й нюхового, загострює пам’ять. Гадаю, що додавання запаху до картини змусить людей згадати Яна Брейгеля й Рубенса значно швидше».

У відвідувачів думки розділилися.

[відвідувач виставки]:
«Тварини пахнуть не дуже. Найбільше сподобався апельсиновий цвіт і жасмин».

[відвідувачка виставки]:
«Це доповнює. Але від цього картини не стають кращими. Це добре й цікаво, але найважливіше — це все ж таки побачити саму картину».

Виставка в Мадриді триватиме до 3 липня.

18. Литовці прикрасили дерева тисячами великодніх яєць ручної роботи

Великодні яйця на деревах
Шедува, Литва

По-весняному чепурною стала ця алея в литовському містечку Шедува. Напередодні Великодня місцеві жителі розвісили на деревах оздоблені яйця. Цій традиції вже одинадцять років. Започаткував її дитячий садок.

Для прикрашання беруть пусті курячі й гусячі яйця. Їх розмальовують, обв’язують вовняною пряжею, покривають блискітками й бісером або роблять на них аплікації.

[Дайва Стаскунієне, директор дитячого садка]:
«Це твори мистецтва, у які люди вкладають багато праці, проводячи час із дітьми».

[жителька Шедуви]:
«Це вже традиція. Дітям усе це дуже до вподоби, особливо доньці. Не має значення, чи виходить у неї; головне, щоб ми добре провели час».

Зазвичай щороку місцеві жителі роблять тисячу чи більше таких яєць. Після свята всі вцілілі прикраси складають у коробки й зберігають до наступного року. Цієї весни алею прикрашає собою вже одинадцять тисяч яєць.

19. Знаменитий парк «Кекенгоф» у Нідерландах знову квітує

Парк «Кекенгоф» квітує
Ліссе, Нідерланди

Десятки тисяч ранніх тюльпанів, а також гіацинтів, крокусів та нарцисів. Знаменитий нідерландський парк «Кекенгоф» знову квітує. І цього року чудовим ландшафтом милуються не лише працівники, а й гості.

[туристка з Німеччини]:
«Тут надзвичайно красиво. Давно хотіла сюди приїхати, але через пандемію відкладала. Дуже приємно нарешті опинитися тут і помилуватися квітами».

Через пандемію парк два роки не приймав відвідувачів. Це дуже вдарило по його доходах, а він існує лише на зароблені гроші.

У 2019 році тут побувало півтора мільйона гостей. Цього сезону очікують лише 700 тисяч.

[Марліс Голденберг, працівниця парку «Кекенгоф»]:
«Туризм у Нідерландах ще не повернувся до колишнього рівня, але поліпшується. Сюди приїздять зі США, Німеччини та інших країн».

А ці квіти прикрасять Ватикан на Великдень. За їх завантаженням наглядає єпископ, що приїхав для цього з Роттердама.

Історія «Кекенгофу» почалася в XV столітті. У ті далекі часи тут вирощували зелень і трави для королівської кухні. Звідси й назва — «Кекенгоф», тобто «Кухонний двір». У другій половині ХІХ століття виник сам парк. А парком квітів він став у середині минулого сторіччя.

Тут квітує майже сім мільйонів цибулинних. Більш як половина з них — це тюльпани ста різних сортів.

У парку безліч озер, ставків та каналів. Їх собою прикрашають 40 мостів та місточків. А загальна протяжність пішохідних доріжок — 15 кілометрів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: