26.11.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (1 по 6 травня)

Огляд світових подій (1 по 6 травня)

1. Атака в День незалежності: троє загиблих в Ізраїлі після нападу з ножами Напад у День..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

1. Атака в День незалежності: троє загиблих в Ізраїлі після нападу з ножами

Напад у День незалежності
Ельад, Ізраїль

Троє людей загинуло і ще п’ятеро дістало поранення внаслідок нової атаки в Ізраїлі. Напад стався в День незалежності в місті Ельад — на сході від Тель-Авіва. Двоє чоловіків атакували перехожих із ножами та сокирами. За словами поліції, нападники були палестинцями.

[Хаїм Давида, очевидець]:
«Мій син, який був зовні будівлі, зайшов усередину й почав кричати, що на вулиці терористи. Ми вийшли й побачили, як вони нападають на людей. Я побіг до чоловіка, якому поранили голову, і надав йому допомогу, щоб зупинити кровотечу. Люди, що тут були, побігли за терористами, щоб їх упіймати».

Нападники досі в місті. На вулицях встановили блокпости, їх також вистежують на гелікоптерах. Місцевих мешканців закликали зачинитися вдома й не виходити.

Усі загиблі — чоловіки віком від 40 років. З п’ятьох поранених троє в критичному стані.

Президент Палестини Махмуд Аббас засудив напад і сказав, що вбивство палестинських та ізраїльських мирних жителів призведе до погіршення ситуації.

Останніми тижнями Ізраїлем прокотилася хвиля арабських вуличних нападів. У ході них палестинці та представники ізраїльської арабської меншини вбили 15 людей, зокрема трьох поліціянтів.

Ізраїль відповів рейдами з арештами в палестинських містах та селах.

2. Найбільша пожежа в історії США підбирається до Лас-Вегаса

Найбільша в історії
Пожежа підбирається до Лас-Вегаса

На північному сході штату Нью-Мексико й далі горять великі території лісів. Цю пожежу називають найбільшою в історії США. Пожежники захищають від вогняної стихії Лас-Вегас і невеликі містечка вздовж узбережжя.

Бульдозери розчищають лінії вогню від повалених дерев і сухих чагарників, щоб вогонь не просувався далі. Одночасно літаки й вертольоти розпорошують вогнезахисні речовини на заході від Лас-Вегаса. У вихідні очікують сильні вітри.

Президент США оголосив на постраждалих територіях надзвичайну ситуацію і наказав надати федеральну допомогу для відновлювальних робіт. Також виділять гроші на тимчасове житло чи ремонти, недорогі кредити й покриття втрати незастрахованого майна.

Ця пожежа утворилася після злиття двох осередків займання. Евакуйовано мешканців коло 15,5 тисяч будинків. Близько 170 жител згоріло. Найімовірніше, це лише початок.

Ця пані готується до евакуації. Найцінніші речі вже в машині.

[жителька Лас-Вегаса]:
«Я залишаю багато своїх речей, бо мені нікуди їх покласти. Тому я просто беру найцінніші речі, які мені справді потрібні. Решту доведеться покинути».

Каже, що дим від пожежі зашкодив її онукові.

[жителька Лас-Вегаса]:
«Учора задимлення було вельми значним. Він дуже кашляв».

Учені кажуть, що лісові пожежі в регіоні тепер починаються раніше й охоплюють дедалі більші території.

3. ЄС планує відмовитися від двох третин російського газу до кінця року

Відмова від російського газу
Європейський Союз

Єврокомісія готує план заміни до кінця цього року двох третіх обсягу поставок російського газу. Обіцяє надати його вже у травні.

Голова комітету з енергетичної політики Європарламенту Кадрі Сімсон звернулася з трибуни до всіх основних постачальників газу. Вона закликала допомогти замінити російський газ альтернативами.

Також Єврокомісія планує замінити газ на відновлювані джерела енергії та почати економити, де це можливо.

[Кадрі Сімсон, голова комітету з енергетичної політики]:
«Ми зв’язалися з усіма основними постачальниками, намітили доступні обсяги й до кінця року третину зможемо замінити».

За словами Сімсон, ЄС також готується надати державам-членам шостий пакет санкцій щодо Росії. Його розглянуть найближчими днями.

[Кадрі Сімсон, голова комітету з енергетичної політики]:
«Уже після першого пакету санкцій ми націлилися на енергетичний сектор Росії. Ми дали зрозуміти, що вони не мають доступу до нового технологічного обладнання, тому вони не можуть модернізувати свій енергетичний сектор».

Верховний представник ЄС з питань закордонних справ Жозеп Боррель написав у твіттері, що нові санкції будуть спрямовані проти нафтової промисловості Москви, більшої кількості російських банків та тих, хто несе відповідальність за дезінформацію.

Водночас не всі країни блоку підтримують ембарго на російську нафту. На неї припадає 26 % усього імпорту цього енергоносія до ЄС.

Відколи почалося воєнне вторгнення Росії до України європейські країни заплатили Росії за газ та нафту понад 47 мільярдів євро.

4. Японія і Таїланд підписали оборонну угоду

Оборонна угода
Таїланд ― Японія

Японія і Таїланд оголосили про нову оборонну угоду. Вона полегшить передання військової техніки від Токіо Бангкоку. Прем’єр-міністри обох країн зустрілися в тайській столиці. Подробиці угоди поки не розголошують.

Таїланд обговорив ланцюжки постачань, а також п’ятирічне економічне партнерство з Японією — найбільшим інвестором країни.

Таїландська армія — одна з найбільших та найліпше оснащених у регіоні. Також обидві держави мають довгу історію зв’язків зі збройними силами США.

[Прают Чан-Оча, прем’єр-міністр Таїланду]:
«Міністерства оборони Таїланду і Японії підписали угоду про передання військового обладнання та техніки. Це допоможе зміцнити національну оборону та підтримати інвестиції Японії в цю галузь».

Південно-Східна Азія вже кілька десятиліть важливий регіон для Японії. Тут розташовані деякі з найбільших промислових підприємств: від інфраструктурних та інженерних до промислових, автомобільних і технологічних.

Під час триденної поїздки прем’єр-міністр Японії також відвідав В’єтнам та Індонезію, де теж багато японських фірм.

Раніше влада Японії пообіцяла дати Таїланду кредит — 385 мільйонів доларів, щоб допомогти йому впоратися з наслідками пандемії коронавірусу.

5. Європарламент ухвалив резолюцію щодо насильницького вирізання органів у Китаї

Резолюція щодо вирізання органів
Європарламент

Європарламент ухвалив резолюцію, яка стосується насильницького вирізання органів у в’язнів сумління в Китаї. Згідно з документом, така практика в КНР триває й досі. І головними жертвами цих злочинів називають прихильників медитативної практики Фалуньгун.

Один з авторів резолюції Петер ван Дален каже, що система трансплантації органів у Китаї є непрозорою і не відповідає вимогам ВООЗ.

[Петер ван Дален, автор резолюції]:
«Сьогодні ми говоримо про дуже конкретний скандал — вирізання органів у людей, яких посадили у в’язницю за їхню віру. Унаслідок таких дій багато людей гине».

У резолюції ідеться, що, хоч до влади прийшов уже Сі Цзіньпін, ситуація з правами людини в Китаї однаково погіршується.

За даними європарламентарів, щороку у світі проводять 10 тисяч незаконних операцій із трансплантації людських органів, що дає понад мільярд євро прибутку.

Водночас, як зазначено в резолюції, у КНР через традиційні вірування надзвичайно мало людей добровільно жертвує свої органи.

[Марі Арена, авторка резолюції]:
«Також немає прозорості, що не дає змоги перевірити джерело органів. Очевидно, що відбувається таке явне порушення, як насильницьке вирізання органів».

У 1984 році компартія дозволила забирати органи у страчених в’язнів. А у 2015-му Китай заявив, що таку практику припинив. Однак у країні вона, як і раніше, залишається законною.

[Петер ван Дален, автор резолюції]:
«Ми більше не можемо заплющувати очі на те, що відбувається. ЄС та всі країни-члени повинні зробити все можливе, щоб не дати Китаю так порушувати права людини».

Резолюція закликає Китай посилити підзвітність та прозорість системи трансплантації органів, а також карати всіх винних. Водночас, як показують звіти правозахисників, системою вирізання органів у в’язнів сумління в Китаї керують централізовано, і це відбувається у великих масштабах.

6. У ПАР перевозять вугілля для Європи на вантажівках, бо залізниця не справляється

Вантажівки замість потягів
ПАР

Від різкого зростання попиту на вугілля в Європі виграють гірничодобувні компанії у ПАР. Але доставляти товар до портів складно. Потужності залізниці не витримують збільшені обсяги вантажу.

За залізничну інфраструктуру відповідає державна компанія Transnet. Але вона не може налагодити якісне технічне обслуговування залізниці й постачання запчастин для поїздів. До того ж на залізниці часто крадуть мідні кабелі та здійснюють акти вандалізму. Тому порушується рух поїздів.

[Кліффорд Галлатт, директор гірничодобувної компанії]:
«Проблеми з перевезенням виникла торік у квітні-березні. Компанія Transnet не змогла виділяти нам достатньо поїздів для перевезення вугілля з цієї та інших шахт нашого підприємства».

У гірничодобувних компаніях кажуть, що втрачають мільярди доларів через проблеми з перевезенням залізницею.

Збільшення попиту спонукало гірників залучити вантажівки. На цій шахті їх 80. Кожна перевозить 37 тонн вугілля. Але така велика кількість машин замінює лише один поїзд середньої довжини. До того ж перевезення обходиться вчетверо дорожче.

[Сізакеле Мзімела, директор компанії Transnet]:
«Нині до портів заходить дуже багато вантажівок із вугіллям, і це не дуже добре. На мою думку, це погано для країни. Вантажівки розбивають дороги й заважають руху інших машин».

Попит на вугілля в ПАР зріс на початку березня. Поки що це дає змогу гірничодобувним компаніям покривати витрати на дорогі вантажоперевезення.

7. «Я немов у клітці»: у Пекіні посилюють карантин

Посилення карантину
Пекін, Китай

1-го травня Пекін посилив антикоронавірусний карантин, зокрема правила соцдистанціювання. Також закрили ресторани й розважальні заклади, а в найгустонаселенішому районі міста знову почали масово тестувати на COVID-19.

[житель Пекіна]:
«Ми безперечно продаємо менше, ніж раніше. Клієнти не можуть зайти до ресторану, і тих, хто замовляє їжу, теж менше. Ця ситуація на нас впливає, наші прибутки падають».

У Китаї щодо коронавірусу діє політика «нуль терпимості». Влада закриває цілі житлові квартали. Людям забороняють виходити з квартир. Багатьох заходи застали зненацька.

[жителька Пекіна]:
«Обмеження в Пекіні дуже жорсткі. Я навіть не можу піти кудись поїсти. Почуваюся пригнічено. Роблю ПЛР-тест щодня. Знаю, що не хвора, та однаково почуваюся, наче я в клітці, наче захворіла. Уважаю ці обмеження надмірними, люди не можуть цього витримати».

Багато хто нарікає, що не має доступу до основних товарів і харчів.

[жителька Пекіна]:
«Застосунок здоров’я на моєму мобільному телефоні позначив мій профіль як аномальний. Тепер я нікуди не можу піти: ні поїсти в ресторані, ні купити їжу».

Водночас багато запитань викликає офіційна статистика. Так, за останній тиждень у Пекіні офіційно підтвердили лише 300 нових випадків зараження. І це тоді, як у столиці живе 22 мільйони осіб.

На думку багатьох аналітиків, дані можуть бути дуже заниженими.

8. У Каліфорнії через посуху обмежать використання води

Обмеження через посуху
Каліфорнія, США

Пишні зелені галявини й квітучі сади в південній Каліфорнії скоро можуть залишитися тільки в спогадах.

Через посуху з 1 червня в регіоні обмежуватимуть споживання води. Це перший такий захід за всю історію штату.

[Адел Хагехаліл, голова Metropolitan Water District]:
«Це надзвичайна ситуація. Це треба зробити зараз, щоб ми мали воду для використання в приміщенні, для пиття, для нашого здоров’я та безпеки. Це криза. Вона безпрецедентна, і зараз треба вживати заходів».

Щоб водопостачання було безперебійним, споживання води слід скоротити на третину. Це стосуватиметься коло шести мільйонів осіб у десятках міст та округів на півдні Каліфорнії.

До 70 % води в будинках та на підприємствах нині використовують просто неба. Тепер же поливати сади й газони можна буде не частіше ніж раз на тиждень. Порушників обіцяють штрафувати на 2000 доларів.

Перші три місяці цього року стали найпосушливішими в історії Каліфорнії. Води бракує здебільшого через відсутність снігу в горах Сьєрра-Невада.

[Адел Хагехаліл, голова Metropolitan Water District]:
«Сніговий покрив зменшився зі 165 % норми в грудні до 35 % норми у квітні. Талого снігу немає, і це пов’язано зі зміною клімату».

І якщо води не стане більше, то у вересні в регіоні можуть заборонити будь-який полив.

9. Ідеально зручні велосипедні сидіння розробили в Чехії

Ідеальне сидіння
Чехія

Страждання від незручного велосипедного сидіння вже позаду. Одна чеська компанія розробляє Joyseat, що з англійської перекладається як «сидіння радості». Обіцяє, що на ньому буде так само зручно, як на м’якому кріслі.

Для цього знімають мірки з кожного окремого велосипедиста і створюють індивідуальні сидіння.

[Іржи Дузар, співзасновник компанії]:
«Ми розпочали цей проєкт, бо просто не могли знайти відповідне велосипедне спорядження для себе. І під велосипедним спорядженням я маю на увазі велосипедне сидіння».

Водночас приїжджати та знімати мірки не треба. Клієнту надсилають шматок спеціальної піни з ефектом пам’яті. Клієнт сідає на неї, а потім фотографує заглиблення з дев’яти різних ракурсів.

Зображення завантажують у свій обліковий запис на вебсайт компанії.

Там треба вказати вид велосипеда, тип їзди, а також скільки кілометрів проїжджаєш на рік.

Потім індивідуальне сидіння друкують на 3D-принтері й відправляють поштою.

[Лукас Заградничек, велосипедист]:
«Так-так, воно зовсім інше. На ньому значно комфортніше».

Інші фірми друкують на 3D-принтері лише деякі частини велосипедних сидінь. Але вони орієнтуються тільки на ширину сідничних кісток. А чеська компанія враховує повну анатомію людини. На думку розробників, це назавжди позбавить тертя й синців.

10. Зупинити пустелю: як Йорданія відроджує втрачену землю

Зупинити пустелю
Йорданія

У Йорданії один із найбільших у світі дефіцит води. Тепер тут почали відновлювати колись родючі землі, які перетворилися на пустелю.

Наприклад, висаджують місцеві види рослин, а також встановлюють «розумні» системи збирання води.

[Маха Муса, директор природозахисної ініціативи WADI]:
«Йорданія — це переважно посушливі й напівзасушливі землі. 90 % земель — це просто земля, і лише 1 % території — це ліси. Більша частина земель деградувала, чи це пасовища, чи ліси».

Відновлення деградованих земель може допомогти економіці, створити робочі місця й забезпечити людей їжею.

Одна з природозахисних ініціатив називається WADI. У її межах наймають жінок працювати в теплицях. Тут щороку вирощують 150 тисяч саджанців.

[Рім аль-Збайді, менеджер теплиці]:
«Треба зупинити спустелення, бо худоба залежить від рослинності на пасовищах, і це головне джерело м’яса й молокопродуктів».

Ще один проєкт WADI — висаджування місцевих сортів рослин на чотирьох тисячах гектарів заповідника Саба.

[Деяла Таравнех, засновниця WADI]:
«Тут чотири сорти місцевих рослин. Їх ретельно підбирали. Їхня виживаність становить 85 %. Це багато. Їх треба поливати лише один раз».

За даними ООН, сьогодні у світі пустеля поглинула 40 % земель. Причиною називають погане управління земельними й водними ресурсами, а ще погані методи ведення сільського господарства, видобуток корисних копалин, урбанізацію і розвиток інфраструктури.

11. Високотехнологічна теплиця в Лондоні вміщує до 450 тисяч рослин

Високотехнологічна теплиця
Лондон, Велика Британія

Теплиця розміром з футбольне поле в ​​центрі Лондона. Це королівський розплідник, який постачає рослини до парків столиці. Але не до всіх, а лише до тих, де історично полювали й відпочивали британські монархи. У Лондоні їх вісім.

2018 року теплицю відремонтували, витративши 6,4 мільйона доларів. Тепер тут росте дуже багато рослин.

[Роб Доулінг, менеджер теплиці]:
«Цього літа в нас у 12 теплицях росте коло 250 тисяч рослин. Найближчими тижнями їх висадять у парку».

У зонах згруповано однотипні види.

[Роб Доулінг, менеджер теплиці]:
«Це зона 1, де ми вирощуємо тропічні рослини для виставок у “Сент-Джеймс-парку” та “Ріджентс-парку”. А в інших оранжереях є зони для інших рослин».

У теплиці працює 12 співробітників та 12 волонтерів. Їхній робочий день досить напружений, адже різні сорти мають різні потреби.

[Роб Доулінг, менеджер теплиці]:
«Ми вирощуємо коло 400 різних сортів рослин: від цих патагоній, які ростимуть перед Букінгемським палацом, до деяких трав’янистих рослин, які ростимуть у “Річмонд-парку”».

Водночас теплиця — високотехнологічна. Вона має власну метеостанцію. Наприклад, вона автоматично дає команду, коли необхідно зачинити або відчинити вентиляційні отвори в даху.

На диво, цього року проблемою стала надто тепла та сонячна погода. Через це більшість рослин розвивалися надто швидко. Тепер їхній ріст уповільнюють.

12. В Австралії кафе наймає людей з інвалідністю задля їхнього майбунього

Кафе дає роботу людям з інвалідністю
Дарвін, Австралія

Плита, дзвін посуду й запах їжі. Джек Олд має інвалідність, але тут він у своїй стихії. Юнак недавно закінчив школу, і це кафе в австралійському Дарвіні — перше його місце роботи.

[Джек Олд, працівник кафе]:
«Це як творчість. Мені до вподоби обслуговувати клієнтів, до вподоби їхні щасливі лиця. Приємно дивитися, як вони їдять».

До цього кафе Джек потрапив невипадково. Тут людям з інвалідністю допомагають здобути фах. Так вони можуть знайти постійну роботу. Зазвичай, сюди приходять випускники шкіл.

[Енні Райлі, директор благодійної організації]:
«Цим людям недостатньо лише такого середовища, де є тільки спілкування й розважальні заходи. Вони хочуть вчитися далі, розкрити свій потенціал і потім мати роботу».

Завдяки проєкту нову професію опанували вже шість осіб. Спочатку програма була експериментальною. Нині її розширюють. Це означає, що ще більше людей з інвалідністю зможуть пройти навчання й знайти роботу.

Кафе розташоване на території благодійної організації, яка допомагає людям з інвалідністю, з психічними розладами або ж похилого віку.

13. З ПАР до Катару на велосипедах на ЧС-2022

На велосипедах на Кубок світу
Буенос-Айрес, Аргентина

Аргентинський учитель фізкультури Лукас Ледесма збирається поїхати на велосипеді до Катару на чемпіонат світу з футболу. Так хоче підтримати національну збірну.

Для нього це вже не перша така подорож. Він їздив на турнір до Бразилії, на Кубок Америки в Чилі та на Олімпіаду в Ріо-де-Жанейро.

Цього разу до Лукаса приєднається троє друзів. Вони стартують 15 травня з Кейптауна до ПАР, а потім до Дохи. Аргентинці проїдуть через 15 країн двома континентами. Загалом їм доведеться подолати десять із половиною тисяч кілометрів.

[Лукас Ледесма, учасник велопробігу]:
«Якщо все піде за планом, то нам знадобиться пів року, щоб устигнути на чемпіонат світу».

Серед велосипедистів і письменник та режисер-документаліст Леандро Бланко Пігі.

[Леандро Бланко Пігі, учасник велопробігу]:
«Для нас подорож на велосипеді це чудово. Так можна відчути, що подорожуєш. Ми побачимо кожне дерево, кожну оселю, кожну сім’ю — і так кілометр за кілометром».

До подорожі велосипедисти готувалися кілька місяців. Планували маршрут та вивчали інформацію про країни, через які він пролягає.

Крім велопробігу, аргентинці висадять дерева у горах Сьєррас-де-Кордова.

[Лукас Ледесма, учасник велопробігу]:
«Маємо альтруїстичну мету. Ми посадимо в горах дерева — по одному за кожен кілометр нашого шляху. Це 10500 саджанців. Тож ми допоможемо нашому лісу».

Чемпіонат у Катарі проходитиме з 21 листопада до 18 грудня. Ця країна приймає його вперше. Також це перший турнір на Близькому Сході.

Для збірної Аргентини змагання почнуться 22 листопада. Вона зіграє з командою Саудівської Аравії.

14. Знамените місто гончарів хоче потрапити до списку ЮНЕСКО

Традиційна кераміка
Сафі, Марокко

Прибережне місто Сафі славиться барвистою керамікою і вважається центром керамічної промисловості Марокко. Вироби цінують за якість.

[Абделуахед Беннура, власник магазину]:
«Дуже багато охочих купити цю продукцію. Здавна Сафі відоме якістю товарів».

Місцева глина крейдяна й багата на оксид заліза, завдяки якому кераміка має металеві відблиски.

Сировину спочатку 48 годин вимочують. Виходить паста. Потім її замішують ногами й залишають на сонці. Далі знову замішують і відправляють на гончарне коло. І вже тут із глини народжуються миски, вази, тарілки та чашки.

Останній етап — емалювання та випал. Вироби проводять п’ять годин у печі за температури 960 градусів. Утім, одразу на прилавок вони не потрапляють. Після випалу продукція має полежати близько 20 днів.

У гончарному районі Сафі — коло 200 майстерень. У них працює понад 2000 осіб.

[Мохаммед Сентіл Рбаті, гончар]:
«Наша глина дуже еластична. І її легко добути».

Мохаммед працює гончарем з 1972 року в невеликій майстерні, де працювали дев’ять поколінь його родини. Він, як і багато інших, уникає сучасних методів і технологій.

[Мохаммед Сентіл Рбаті, гончар]:
«Ми живемо в епоху технологій, та людям завжди більше подобалися традиційні методи. Хай це замішування глини чи змішування фарб».

Утім, гончарі кажуть, що їм важко конкурувати з дешевшими аналогами. Роботи майстрів можуть коштувати від 1 до 50 тисяч євро. Мохаммед щомісяця відправляє коло 800 своїх виробів до інших країн, зокрема до Франції, Великої Британії та Німеччини.

Тим часом влада міста вже подала заявку до ЮНЕСКО. Вона хоче, щоб місцеву гончарну майстерність визнали культурною спадщиною.

15. У Бразилії збудували ще одну гігантську статую Христа

Нова статуя Христа
Енкантаду, Бразилія

У знаменитої статуї Христа-Спасителя, що в Ріо-де-Жанейро, з’явився аналог. Схожу статую, але більшу, побудували на півдні Бразилії в містечку Енкантаду.

Її поставили на пагорбі, звідки відкривається чарівний краєвид. Статую зробили з металевої конструкції та бетону.

[Робісон Гонзатті, спонсор будівництва статуї]:
«Її висота — 43 з половиною метри. Тобто шість метрів — це п’єдестал і 37 з половиною метрів — статуя. Це означає, що статуя Христа-Спасителя в Енкантаду — найбільша статуя Христа у світі».

Висота статуї Христа-Спасителя в Ріо — 38 метрів разом із п’єдесталом. Монумент будували майже дев’ять років. Відкрили у 1931 році. Статуя стоїть на вершині гори Корковаду на висоті 700 метрів над рівнем моря.

Монумент в Енкантаду відкриють наступного року. Усередині є оглядовий майданчик. Туди пускатимуть туристів.

16. Центральний парк у Нью-Йорку став живою науковою лабораторією

Центральний парк став лабораторією
Нью-Йорк, США

Центральний парк у Нью-Йорку став живою науковою лабораторією. Тут часто бувають сильні вітри, дощі й хуртовини. Дослідники спостерігають за тим, як різна погода впливає на рослини й тварин. Також вивчають, яку роль відіграють дерева у формуванні клімату.

[Карен Сето, географ]:
«Скільки вуглецю поглинає парк? Наскільки він охолоджує довкілля?»

Науковці використовують усілякі прилади. Один із них — спектрорадіометр. Також спираються на супутникові дані. Усе це допомагає відрізнити здорову рослинність від хворої.

Також вивчають місцевий ґрунт.

[Пітер Гаупт, співробітник служби охорони довкілля]:
«Це коріння дерева, що впало під час буревію минулого літа. Ми бачимо добрий приклад типової топографії парку. Тут нестабільний ґрунт. І згодом дерева опиняються під загрозою».

Науковці надіються, що дослідження допоможуть ліпше зберігати парки в усій країні.

17. В Аргентині приготували найбільшу у світі відбивну по-міланськи

Найбільша у світі відбивна
Лухан, Аргентина

Найбільшу у світі відбивну по-міланськи приготували в аргентинському місті Лухан. Місцева версія називається «Міланеса наполітана». В Аргентині ця страва навіть має своє свято.

Відбивну по-міланськи готують із тонких шматочків яловичини, телятини чи курки. М’ясо спочатку занурюють у збиті яйця, потім солять, посипають приправами, обвалюють у сухарях та смажать. Деякі гурмани після цього запікають відбивну в духовці.

Рецепт «Міланеси наполітани» відрізняється тим, що відбивні додатково поливають томатним соусом і посипають тертим сиром. Слово «наполітано» в назві ніяк не пов’язане з Неаполем, як у випадку з піцою по-неаполітанськи. Просто страву вперше приготували в піцерії «Наполі», яка належала людині з таким прізвищем.

Гігантська «Міланеса наполітана» в Лухані вийшла чотири метри завдовжки, три завширшки та вагою 926 кілограмів. Товщина страви — три сантиметри.

Книга Гіннеса рекорд поки не підтвердила.

[Крістіан Ібарлусія, організатор]:
«Ми перевірили в Книзі рекордів Гіннеса й інших джерелах, і ніде немає такого рекорду. Тож наш рекорд зафіксував державний нотаріус. Він допоможе нам зареєструвати його в Книзі Гіннеса чи в якійсь іншій організації».

Відбивна по-міланськи також популярна страва в Болівії, Бразилії, Перу, Чилі та інших американських країнах. Крім того, її готують у Мексиці й на півдні США.

18. Які із себе перші марокканські анімаційні фільми

Перші мультфільми
Марокко

Це один із перших марокканських анімаційних фільмів. Є надія, що він дасть країні змогу вийти на світову арену в цій галузі.

[Даліла Друйча, менеджер студії]:
«Це перший 100-відсотковий марокканський мультсеріал: від сценарію до технологій. Усе марокканське».

Анімаційні студії в Касабланці планують випускати десятки серій. Водночас кожна коштує коло 9500 євро. На написання сценаріїв пішло близько року.

[Яссін Убаба, редактор студії]:
«Етапи виробництва анімацій, такі як сценарій, розкадрування, анімація персонажів, мікшування звуку, здається, такі самі, як і для кіновиробництва, але для анімації реалізація цих етапів складніша. Робота залежить від малюнка й від вигаданих персонажів».

Фільми розповідають марокканські історії, узяті з традиційної культури. Їх адаптували для молодого покоління. Вони також озвучені рідним діалектом.

Зазвичай по телебаченню показують фільми й анімації арабською.

3D-художники й карикатуристи з команди або вивчали графічний дизайн, або навчалися самостійно завдяки онлайн-урокам.

Перший анімаційний фільм вийде в ефір у вересні цього року.

19. Як іграшковий динозавр допомагає хлопцеві заробляти

Юний фотограф
Салар-де-Уюні, Болівія

Як заробити на життя за допомогою своїх дитячих іграшок, знає юний болівієць Пітер. У свої 11 років він допомагає годувати сім’ю.

Робити такі креативні фотографії можуть не всі. Але Пітер має талант. Туристи радо вдаються до його послуг.

Гратися з перспективою допомагає незвичайний ландшафт. Це знаменитий солончак Салар-де-Уюні, що на південному заході Болівії. Висохле озеро площею 11 тисяч квадратних кілометрів — одне з головних визначних місць країни.

Пітер фотографує у вільний від навчання час. За день заробляє до 15 доларів.

Для сім’ї це велика поміч. У нього ще п’ятеро братів і сестер.

[Пітер Кондорі, юний фотограф]:
«Я допомагаю мамі купувати цибулю, картоплю та салат. Ще купую одяг та іграшки своїм братам. Коли їм потрібне шкільне приладдя, даю їм грошей».

Батько Пітера працює солеваром. Мати продає туристам сувеніри. Через пандемію справи погіршилися — мандрівників нині мало.

[Дієго Кондорі, батько юного фотографа]:
«Через пандемію у нас була криза. Грошей не було навіть на їжу. Мали трохи заощаджень, але вони скоро скінчилися. І ми вирішили всією сім’єю працювати в туризмі. Діти допомагають нам фотографуванням».

У Болівії працює близько двох тисяч туроператорів, і всі вони просять владу послабити для мандрівників обмеження. За їхніми даними, пандемія обвалила туризм на 90 %.

Сім’я Пітера сподівається, що вже скоро туристів побільшає.

20. Кішка, яка гуляє на велосипеді, стала зіркою Лондона та інтернету

Кішка, яка гуляє на велосипеді
Лондон, Велика Британія

Це Сігрід — пухнаста зірка Лондона й соціальних мереж. Кілька разів на тиждень вона здійснює велосипедні прогулянки відомими місцями британської столиці. Кішку породи норвезька лісова вже впізнають на вулиці, а в інтернеті відео з нею іноді набирає мільйони переглядів.

Сігрід та її господар Тревіс — американці. Переїхали до Лондона два роки тому. Ще до цього Тревіс всюди брав кішку із собою — на пляж, у магазин чи в подорож на поїзді.

[Тревіс Нельсон, власник кішки]:
«Коли ми вирішили покататися на велосипеді Лондоном, у неї за плечима було чотири роки прогулянок і пригод. Тому, коли я посадив її у велосипедний кошик, вона не протестувала, просто одразу ж із цим змирилася».

Тревіс завжди пристібає кішку до кошика на короткий повідець. Утім, вистрибнути вона не намагається. На випадок вітряної погоди Сігрід має захисну маску. А в сонячні дні господар маже їй вуха спеціальним кремом, щоб не обгоріли. Для кішки це, мабуть, найнеприємніша процедура.

Сігрід має ще одну особливість — вона глуха. Можливо тому й безстрашна.

[Тревіс Нельсон, власник кішки]:
«Не скажу, що це головна причина її спокійної поведінки. Але, гадаю, глухота доповнює її сміливу особистість і частково працює на неї. Для кішки це не інвалідність, а перевага. Тому вона найкраща».

Кішка-мандрівниця до людей завжди добра. Шипить і кидається лише на собак. Такі кадри особливо подобаються підписникам. Їх у Сігрід загалом понад 300 тисяч.

Багато компаній пропонують Тревісу спонсорство в обмін на показ реклами. Але чоловік не хоче завалювати нею підписників. Каже, що його головна мета — дарувати гарний настрій і показувати, як важливо любити домашніх тварин. Крім того, Тревіс пропагує здоровий спосіб життя, зокрема їзду на велосипеді.

21. На Тижні моди в Індії показали вбрання з тканин, зроблених сільськими ткалями

Тиждень моди Bombay Times
Мумбай, Індія

Шовк, велика кількість воланів, яскрава вишивка й легка органза. На подіум у Мумбаї немов увірвався літній день. Тут проходить Тиждень моди Bombay Times.

Дизайнерка Арчана Кочхар створила колекцію етнічних нарядів у жовтому, білому й червоному кольорах. А її перлина — біла ленга-чолі з пишною вишивкою. Вбрання показала боллівудська акторка Ракул Пріт Сінгх. Вона на подіумі вже не вперше.

[Ракул Пріт Сінгх, акторка]:
«Коли люди знову зустрічаються після пандемії і проводять тиждень моди, це дуже змінює обстановку».

Усі тканини для цієї колекції зробили індійські ткалі із сільської місцевості.

[Арчана Кочхар, модельєрка]:
«Ми співпрацювали з багатьма ткалями зі штату Мадх’я-Прадеш. Усю тканину купили в них. Через пандемію вони пережили дуже важкі часи».

А ця колекція зовсім інакша. Вона створена для жінок-підприємниць. Разом із моделями на подіум вийшла індійська акторка Аміра Дастур.

Тиждень моди Bombay Times проходить удев’яте.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: