27.05.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (8 по 13 травня)

Огляд світових подій (8 по 13 травня)

1. Вогонь знищив дорогі особняки на південному заході США Згоріли особняки Лагуна-Нігель, Каліфорнія, США На півдні..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

1. Вогонь знищив дорогі особняки на південному заході США

Згоріли особняки
Лагуна-Нігель, Каліфорнія, США

На півдні Каліфорнії лісова пожежа знищила багато дорогих особняків у місті Лагуна-Нігель. Як кажуть рятувальники, згоріло коло 20 будинків на території 80 гектарів.

Хоча осередок, якщо порівняти з деякими іншими лісовими пожежами в західних штатах, був відносно невеликим, вітер швидко поширив полум’я крутими схилами округу Оріндж.

Наразі місцеві жителі оцінюють збитки.

[Сассан Даріан, місцевий житель]:
«Ставало дуже спекотно, і це було справді… Вітер посилився, почали летіти жаринки. Це було дуже близько й дуже швидко».

Одна місцева жителька описує ту мить, коли зрозуміла, що треба тікати.

[Дарлін Дісбрюкер, місцева жителька]:
«Через вікно спальні було видно помаранчеве сяйво, і я подумала, що це дивно. Я почула шум вертольотів, виглянула назовні й побачила, що горить схил пагорба. Я згадала, що казали виїхати, тож запанікувала. Узяла iPad, ноутбук, деякі прикраси, а ще найважливіше — фотографії в рамках».

Дім цієї жінки вцілів. Але пощастило не всім. Загалом евакуювали жителів коло 900 будинків. У боротьбі з вогнем постраждав один пожежник.

Каліфорнія переживає історичну посуху. Через це висихає ліс та чагарники, які потім із величезною швидкістю поглинає вогонь.

У місті Лагуна-Нігель живе коло 65 тисяч осіб. Воно стоїть приблизно за 80 кілометрів на південь від Лос-Анджелеса.

2. Велика Британія погодила оборонні договори зі Швецією і Фінляндією

Оборонні угоди
Велика Британія, Швеція і Фінляндія

Велика Британія погодила нові договори про безпеку зі Швецією і Фінляндією. Про це оголосив прем’єр Борис Джонсон під час візиту до обох країн. З його слів, Лондон підтримає збройні сили союзників у разі, якщо на них нападуть.

Нові домовленості також прискорять обмін розвідувальними даними й спільний військовий вишкіл та навчання.

[Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії]:
«Від Крайньої Півночі до країн Балтії та за їх межами — наші збройні сили тренуватимуться, діятимуть і проводитимуть спільні навчання, об’єднуючи наші можливості в галузі оборони й безпеки та гарантуючи, що ми завжди приходитимемо на допомогу один одному».

Фінляндія і Швеція оголосили про намір вступити до НАТО, коли Росія вторглася до України. Водночас вони побоюються, що поки розглядатимуть заявки, їхнє становище буде вразливим. Це триватиме близько року.

[Саулі Нііністьо, президент Фінляндії]:
«Якщо ми вступимо до НАТО, це не буде дією проти когось. Ми просто хочемо максимально посилити безпеку в той чи інший спосіб, тому обмірковуємо членство. Але це не перетягування ковдри. Якщо Фінляндія зміцнить безпеку, це не станеться у відриві від інших».

Варто зазначити, що Швеція також отримала заяви про гарантію безпеки від США та Німеччини.

3. У Вірменії тривають протести проти Пашиняна, затримано 61 особу

Антиурядові протести
Єреван, Вірменія

У Єревані поліція затримала понад 60 протестувальників. Правоохоронці діяли жорстко. Затриманих буквально заштовхували до поліційних машин.

Сутички із силовиками почалися під час чергового антиурядового протесту. Опозиція організувала в столиці Вірменії одразу чотири ходи. Колони вирушили зі спальних районів до центру міста. Водночас демонстранти подекуди блокували рух транспорту.

Учасники ходи вимагають відставки прем’єр-міністра Нікола Пашиняна. Протести почалися ще 2020-го. Причиною стала угода про припинення вогню в Нагірному Карабасі, яку підписала Вірменія, Азербайджан та Росія. Цим документом завершилася Друга Карабаська війна.

У ній брали участь збройні сили Азербайджану з одного боку та військові формування невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки разом із Вірменією з другого. Конфлікт тривав з 27 вересня до 10 листопада 2020 року. Він став найбільш кровопролитним з 94-го року, коли закінчилася Карабаська війна.

Згідно з угодою з Нагірного Карабаху вивели вірменські війська та ввели російських миротворців. Водночас частина регіону лишилася під контролем Азербайджану.

Після цього у Вірменії кілька місяців тривали антиурядові протести. Подати у відставку Пашиняна закликали і чинний президент країни, і експрезидент, а також військове керівництво, лідери політичних партій, губернатори, мери та громадські діячі. Він не пішов.

Нині в країні сформувався рух «Опір». У його межах відбуваються масові протести та акції громадянської непокори в усій країні. У них беруть участь представники різних опозиційних сил.

4. Сумнозвісний клан Маркосів знову повертається до влади на Філіппінах

Клан Маркосів повертається
Філіппіни

Масові протести спалахнули біля центральної виборчої комісії на Філіппінах. Вони почалися після президентських виборів, на яких, за попередніми даними, перемагає представник сумнозвісного клану Маркосів.

36 років тому філіппінці скинули з посади та вигнали диктатора Фердинанда Маркоса. Тепер президентське крісло, схоже, займе його син Фердинанд Маркос-молодший. За нього віддали близько 18 мільйонів голосів. У його суперниці та нинішнього віцепрезидента Лені Робредо коло 8,5 мільйона голосів.

Протестувальники стверджують, що результати сфальшовані.

[протестувальниця]:
«Ми почули повідомлення про шахрайство, несправність машин для підрахунку голосів, переслідування спостерігачів виборчою комісією та поліцією, а також про випадки купівлі голосів. Усе це дуже тривожно».

[протестувальник]:
«Ми тут, щоби виразити протест і закликати виборчу комісію відреагувати на обурливу брехню та порушення в усій країні».

Нині покійний Фердинанд Маркос керував країною 21 рік. Разом з ним головні посади обіймали й інші члени його родини. Тоді на Філіппінах діяв режим воєнного стану. Сімейний клан узяв під контроль суди, ЗМІ та приватні компанії. Армія та поліція арештували тисячі дисидентів.

64-річного сина Маркоса, відомого за прізвиськом Бонгбонг, у цих виборах підтримувала донька нинішнього президента Філіппін Сара Дутерте. Її батько відомий тим, що заохочував до позасудових розправ на вулицях та закривав опозиційні ЗМІ.

5. Україну несподівано відвідали поважні гості

Несподівані візити
Київ, Україна

У неділю, 8 травня, до України з неоголошеним візитом приїхав прем‘єр-міністр Канади Джастін Трюдо. Він відвідав звільнене від окупантів місто Ірпінь, щоб на власні очі побачити ті руйнування, яких завдали місту російські загарбники. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив мер Ірпеня Олександр Маркушин.

Потім Трюдо зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським у Києві. Також він підняв прапор своєї країни над дипломатичним представництвом Канади в Україні, яке відновило свою роботу.

Водночас стало відомо, що цього дня перша леді США Джилл Байден, подорожуючи сусідньою Словаччиною, приїхала до Ужгорода, де зустрілася з Оленою Зеленською.

Вони відвідали школу, у якій розселили біженців з областей України, де тривають бойові дії. Там перші леді разом із дітьми виготовили символічні вироби до Дня матері. Потім Джилл Байден залишила Україну.

Зазначимо, що приїзд Джастіна Трюдо та Джилл Байден не було анонсовано.

6. Купання й соки: у Пакистані рятуються від спеки

Спека!
Пакистан

Пакистанці шукають способи охолонути. У країні — нестерпна спека.

У Лахорі — +42. Люди рятуються холодними соками й купанням у каналі.

[житель Лахора]:
«Так спекотно ще ніколи не було. Так буває в червні й липні, але не у квітні й травні. І стає спекотніше. Я прийшов по сік, щоб хоч трохи освіжитися. Потім знову на роботу. На додачу до спеки ще й постійно відключають світло».

А це столиця — Ісламабад. Деякі тимчасово перебираються сюди, бо тут менше перебоїв з електропостачанням.

[житель Пакистану]:
«Ми приїхали з Равалпінді. Там велика спека й часто немає світла. Вода прохолодна — нам подобається».

Метеорологи в Карачі кажуть, що спека триватиме ще кілька днів. У Пенджабі, Ісламабаді, Кашмірі та інших регіонах буде на 6–8 градусів спекотніше за норму.

[Сардар Сарфараз, голова відділу метеослужби Пакистану]:
«Цей березень і квітень були найспекотнішими в історії Пакистану. І найпосушливішими. У березні було на 62 % менше опадів, а у квітні — на 72».

Уперше за багато десятиліть у Пакистані не було весни — зима одразу перейшла в літо. Водночас у країні живе понад мільярд осіб, уразливих до спеки.

7. Ціни на бензин у США досягли історичного максимуму

Ціни на бензин зростають
США

На початку тижня на американських водіїв чекав неприємний сюрприз. Ціни на пальне досягли нового історичного максимуму, побивши березневий рекорд.

За даними Американської автомобільної асоціації, середня роздрібна вартість галона бензину становить 4 долари 37 центів. Це більш як долар за літр. Для країни, яка буквально живе на колесах, це удар.

Утім, у різних штатах ціни не однакові. Так, у Каліфорнії за галон просять 5 доларів 8 центів.

Особливість нинішньої кризи в тому, що в США ціни на бензин зростають на тлі падіння вартості нафти. Причиною називають інфляцію, а ще наближення сезону відпусток.

У глобальному масштабі теж наголошують на тому, що світові нафтопереробні заводи не можуть задовольнити попит, що зростає. Такий попит, як нині, був два роки тому — до пандемії.

Водночас, попри спроби США та інших країн збільшити пропонування, деякі підприємства закрилися на технічне обслуговування, а де-не-де сталися збої.

Запаси також зменшуються внаслідок повномасштабного нападу Росії на Україну.

Зазвичай навесні нафтопереробні підприємства переважно виробляють бензин, бо цієї пори починають більше їздити на машинах. Але цього разу через санкції на російський експорт вони змушені покривати попит на авіаційне й дизельне пальне, який зріс у США та Європі.

8. ВООЗ: смертей від COVID у світі може бути втричі більше

Утричі більше
Загиблі від COVID

Пандемія COVID забрала набагато більше життів, ніж показує офіційна статистика. Такого висновку дійшла Всесвітня організація охорони здоров’я у своєму новому звіті.

У документі йдеться, що померлих утричі більше, ніж показують дані. За офіційною статистикою загиблих коло 5,4 мільйона. Проте насправді за два роки пандемії було майже 15 мільйонів смертей, безпосередньо чи опосередковано пов’язаних із COVID.

Однією з причин такої невідповідності є невраховані смерті в країнах без належної звітності. За даними ВООЗ, навіть до пандемії коло шести з десяти смертей у світі було не зареєстровано.

У звіті йдеться про те, що майже половина смертей, які досі не враховувалися, сталися в Індії. Тобто внаслідок пандемії там могло померти 4,7 мільйона осіб. Водночас офіційна статистика показує 500 тисяч смертей.

Група міжнародних експертів ВООЗ працювала над звітом упродовж попередніх кількох місяців. Автори кажуть, що нова кількість також містить смерті, непрямо пов’язані з COVID-19. Приміром, тих, хто не міг дістати доступ до медичної допомоги з інших причин, коли системи були перевантажені.

ВООЗ називає дані «тверезливими». Вона також каже, що треба інвестувати у стійкіші системи охорони здоров’я, які зможуть надавати послуги під час кризи.

9. Американка понад 2 місяці намагалася виїхати з Китаю в умовах суворого карантину

Виїхати за 65 днів
Чанчунь, Китай

65 днів уродженка США Лора Гадсон намагалася залишити Китай і повернутися додому до Аризони. Її валізи були напоготові.

Пропрацювавши шість років викладачем у середній школі міста Чанчунь, Гадсон звільнилася з роботи 8 березня через причини, не пов’язані з пандемією. Сподівалася виїхати швидко й без проблем.

Але за три дні зрозуміла, що застрягла. Чанчунь після виявлення заражень коронавірусом закрився. Перестав працювати громадський транспорт, зокрема й аеропорт. Усі дев’ять мільйонів жителів примусили сидіти вдома.

Карантин частково чи повністю ввели і в десятках інших міст Китаю, включно з Пекіном та Шанхаєм.

Гадсон надіялася, що ізоляція триватиме трохи більше ніж 10 днів. Але їй довелося провести у квартирі значно довше. І більшу частину часу вона думала про те, де купити їжу і як вилетіти.

[Лора Гадсон, громадянка США]:
«Дуже хочу виїхати. І, по правді сказати, коли повернуся, гадаю, що ще довго нікуди зі США не поїду».

Усе ж жінці вдалося дістати дозвіл на виїзд і забронювати авіарейс. Але його скасували. Так сталося й з усіма наступними рейсами. Та зрештою вона змогла вилетіти до Пекіна, а звідти до Лос-Анджелеса.

[Лора Гадсон, громадянка США]:
«Це моя подорож сюди, і я просто хотіла швидко попрощатися з усіма в Китаї. Тут багато справді прекрасних людей, і я сподіваюся, що ви переживете цей карантин із мінімальними втратами».

Цій жінці пощастило — вона виїхала. Але мільйони китайців і нині сидять удома під замком і не можуть вийти навіть по харчі й товари першої потреби.

Комуністична влада КНР застосовує щодо коронавірусу політику «нуль терпимості». Якщо десь виявляють випадки зараження, то ці будинки й цілі житлові комплекси просто закривають і огороджують. Багато хто в мережі скаржиться, що голодує.

Також багатьох відправляють до переповнених карантинних центрів, де панує антисанітарія.

10. Равлики замість корів та свиней: кенійські фермери перекваліфіковуються

Від корів до равликів
Кенія

Равликів давно вважають делікатесом у Франції, Іспанії та Італії. Тепер на них звернули увагу й кенійські селяни. Багато хто воліє розводити черевоногих молюсків, а не худобу.

Роуз Кабура живе в невеликому місті за 45 кілометрів від Найробі. Нещодавно заснувала равликову ферму на ділянці площею 160 квадратних метрів. Вклала в бізнес півтори тисячі доларів США. Зараз має 4000 равликів.

[Роуз Кабура, фермерка]:
«Від равликів немає ні шуму, ні запаху. Тому, якщо живеш у місті, то розумніше розводити равликів, а не свиней чи корів».

Щоб розводити равликів, треба ліцензія. Вона коштує 1500 кенійських шилінгів. Це 13 доларів. Кенійці вирощують черевоногих молюсків виду ахатина гігантська. М’ясо продають ресторанам по 25 доларів за кілограм.

У м’ясі равликів є білки, жири, вуглеводи, залізо, кальцій та магній.

[Пол Кіноті, технолог харчової промисловості]:
«У розведення равликів не треба вкладати великий капітал, а продукт виходить цінним. Це дуже привабливо для багатьох фермерів. Витрачається менше грошей і часу».

Попит є і на равликовий слиз. Його використовують у косметології. А з мушель роблять харчову добавку для худоби.

М’ясо ахатин гігантських не таке корисне, як виноградних равликів, які звичніші для європейців. Але попит однаково немалий. Деякі фермери вже планують виходити на іноземні ринки.

11. Сервіс по-індійськи: водій доглядає клумбу на даху моторикші

Моторикша з клумбою
Нью-Делі, Індія

Моторикша з мінісадом на даху — ось такий модернізований транспорт з’явився в Нью-Делі. Ідея належить індійцю Махендрі Кумару. Але це не для слави. Водій хотів полегшити поїздки своїм пасажирам.

Індія пережила найспекотніший березень за останні 100 років. Потім настав квітень із виснажливою спекою. Температура в Нью-Делі майже постійно була вищою за 40 градусів Цельсія.

[Махендра Кумар, водій моторикші]:
«Я подумав, що влітку так буде прохолодніше, тож посадив на даху рослини. Людям сподобалося».

Водій також установив у салоні кілька вентиляторів. Пасажири задоволені.

[пасажирка моторикші]:
«На вулиці сонце, а рослини на даху зберігають прохолоду й свіже повітря».

Індієць висаджує на своїй клумбі до 25 видів рослин. Вирощує і їстівні.

[Махендра Кумар, водій моторикші]:
«Я вирощую помідори, бамію, змієподібні огірки й шпинат. Усе, що виростає на даху моторикші, я з’їдаю».

Тепер пасажирів у Махендри не бракує. Вони залюбки наймають моторикшу із зеленою клумбою і постійно фотографуються на тлі незвичайного транспорту.

12. Гондольєри очищають від сміття канали Венеції

Гондольєри чистять канали
Венеція, Італія

Венеційські гондольєри ненадовго залишили туристів поза увагою і взялися за іншу роботу. Вони очищають канали від сміття. Пірнають по нього на дно. Серед трофеїв — драбина, покришки від коліс, мобільні телефони, гілки дерев та багато інших предметів.

Дайвери почистили канал біля церкви Сан-Моїзе, а також дістали сміття з-під мостів Марія Каллас, Сторто та Сан-Крістофоро. Операція тривала шість годин.

Венеція розташована на материку та 118 островах Венеційської лагуни. Вони розділені півсотнею каналів та проток. Через них перекинуто понад 400 мостів.

До Венеції щороку приїжджає 20 мільйонів туристів. Тут проводять кінофестивалі, а також мистецькі та архітектурні виставки.

Водночас місто постійно потерпає від повеней, через що поступово руйнується. Венецію побудовано на палях з модрини, що росте в Альпах. Заведено вважати, що ця деревина у воді майже не гниє.

13. Австралійським дівчаткам-підліткам допомагають пережити перехідний вік

Допомога підліткам
Канберра, Австралія

За останні 17 років Джулі Шир прийняла у своїй танцювальній студії в Канберрі тисячі дівчат і молодих жінок. Австралійка — тренер із танців і за сумісництвом психолог. Вона каже, що відчуває, з якими психологічними проблемами стикаються її підопічні, і може допомогти їм порадою.

[Джулі Шир, інструктор]:
«Одразу помічаєш, як відсторонюються, як змінюється їхній настрій. Вони можуть сказати, що в них болить живіт чи щось іще, та я знаю, що їх, найімовірніше, щось непокоїть».

Її учениці діляться з нею всім. Наприклад, розповідають про знущання в школі чи про занепокоєння й депресію.

Ранія каже, що її шкільні роки були вельми складними.

[Ранія Яллоп, учасниця курсів]:
«Незадовго до свого 14-річчя я вперше намагалася вчинити самогубство. Гадаю, що люди віком тринадцяти-чотирнадцяти років часто стикаються із серйозними проблемами».

Тепер у Канберрі виникла організація, яка допомагає дівчинкам-підліткам пережити складний період.

[Гленда Стівенс, засновниця організації «Безстрашні жінки»]:
«”Безстрашні жінки” — це нова некомерційна благодійна організація. Вона підтримує дівчат і жінок віком від 10 до 25 років. Насправді ми хочемо, щоб дівчата були сміливими й сильними й безстрашно знаходили свій шлях у світі».

Психологи кажуть, що тиснуть різні чинники: від школи й коледжу до відсутності психологічної підтримки вдома.

Вони зазначають, що додатково позначається і пандемія коронавірусу.

Поки що організацію «Безстрашні жінки» фінансують приватні джерела.

Але організація хоче домогтися повного державного фінансування.

14. Урятований собака вчиться знаходити вибухівку

Нове життя вівчарки
Угорщина

На початку життя Логану було несолодко, але потім усе змінилося. Торік працівникам служби захисту тварин повідомили, що пса тримають у поганих умовах у сільській місцевості на північному сході Угорщини.

Коли його знайшли, він був на ланцюзі й голодний.

Тварину врятували й віддали під опіку військовикам. Тепер вівчарка готується брати участь у контртерористичних операціях. Її тренують знаходити щонайменше 25 різних видів вибухівки. А ще навчають слухняності й соціалізації.

[Балаш Немет, кінолог]:
«Коли ми зустрілися з ним, перші враження були дуже позитивними. Ми побачили добре мотивованого пса в порівняно гарному стані. І ми відразу ж у нього повірили».

Зазвичай собаки, які пережили жорстоке поводження, погано піддаються дресурі. Проте, схоже, це не про Логана.

Офіцери кажуть, що собака ідеально підходить для пошуку вибухівки. Він уже вміє знаходити С-4, тротил та інші небезпечні речовини.

[Балаш Немет, кінолог]:
«Логан дуже цінний, бо лише 1 з 10 000 урятованих собак придатний до військової служби як з медичного, так і психологічного погляду».

У майбутньому Логана, можливо, відправлять оглядати важливі об’єкти Угорщини. Також є імовірність, що він поїде на закордонну військову базу.

15. Сліпий грає в теніс і їздить на велосипеді

Незрячий спортсмен
Гвадалахара, Мексика

На перший погляд — звичайна гра в теніс. Але ви здивуєтеся: один із гравців — незрячий.

[Хав’єр Сільва, незрячий спортсмен]:
«Спорт як спосіб жити нормально. Знаю багато паралімпійців. Я дивувався, як вони це роблять, як здобувають медалі. І я подумав: “Мені медаль не треба, річ не в медалі. Сенс — у досягненні мети”».

Мексиканець Хав’єр Сільва грає в теніс м’ячем, у якому всередині брязкальце.

[Хав’єр Сільва, незрячий спортсмен]:
«Люблю теніс. Він кидає мені виклик і дає змогу тренувати органи чуттів. Люди звикли користуватися очима. А для мене головним стало позбутися цієї потреби».

Зір Хав’єр утратив унаслідок зараження вірусною інфекцією, що пошкодила кору головного мозку. Але це не заважає йому жити повним життям.

[Маріо Берруті, тренер із тенісу]:
«Коли ми тільки познайомилися, я побачив, що він дуже хоче вчитися й грати. Він часто мені казав, що хоче грати в турнірах поза Мексикою, брати участь в Олімпіаді. Має менталітет переможця. Гадаю, він чудовий приклад для наслідування, тому мені подобається його тренувати».

А ще Сільва катається на велосипеді. Їздить за допомогою блутусу, через який чує інструкції тренера.

Спорт Хав’єру, схоже, дається легко. А ось знайти роботу в його рідній Гвадалахарі було непросто.

[Хав’єр Сільва, незрячий спортсмен]:
«Я приходив, а мені казали, що посада вже зайнята. І це було неправдою. Вони просто бачили, що я сліпий і прийшов із собакою. Кажуть, що це брак культури. Але річ у тім, що люди закриті до нас. Вони запитують: “Ну що може зробити сліпий?” Але єдине, що я не можу, це бачити очима».

Але й тут Хав’єр подолав обставини: нещодавно влаштувався комерційним менеджером у вантажній компанії.

[Рівеліно Естрада, головний керівник компанії]:
«У нього в голові все чудово. Він прекрасно справляється з тим, що нам треба: виробив комерційну стратегію, бізнес-план. Чітко знає, що і як треба робити. <…> І його бажання працювати допомогло нам розв’язати багато проблем, які висіли тривалий час».

У штаті Халіско немає урядової програми, яка б зобов’язувала компанії наймати людей з інвалідністю. Отже, Хав’єра взяли виключно на основі його здібностей.

Як показують такі історії, здібності часто розкриваються, коли є сила духу.

16. Заплющити очі, щоб побачити мистецтво

Побачити із заплющеними очима
Лондон, Велика Британія

Побачити мистецтво із заплющеними очима. Це обіцяють розробники «Машини снів», яка з’явилася в Лондоні, Кардіффі, Белфасті та Единбурзі. Це система зі стробоскопа й об’ємного звуку, яка створює візуальні картинки у свідомості відвідувачів.

Водночас у кожної людини виникають свої візерунки й кольори.

[Дженніфер Крук, директор компанії ― розробника «Машини снів»]:
«Це неймовірний досвід розширеної реальності, який не має аналогів. Насправді описати його словами неможливо. Це результат співпраці блискучої команди, яка складається з провідних умів у галузі технологій, мистецтва, музики, філософії, неврології та антропології».

Ідея, що стоїть за цим, спирається на теорію, яку висунув британський нейробіолог Вільям Волтер. Вона називається «одкровення через мерехтіння». Він описав, як яскраві миготливі вогники можуть викликати зорові образи. Згідно з його теорією, мерехтливе світло впливає на зорову частину головного мозку.

[Аніл Сет, нейробіолог]:
«Світло узгоджується з природним альфа-ритмом мозку. Це той самий ритм, який ми бачимо в мозку, коли люди розслаблені. Але ми до кінця не розуміємо, що породжує такі яскраві візуальні образи».

Завдяки цьому вчені сподіваються більше дізнатися про людський мозок.

[Аніл Сет, нейробіолог]:
«Візерунки, які бачать люди, у певному сенсі пов’язані з глибинною системою їхньої зорової кори. У “Машині снів” мозок неначе розкриває нам свою внутрішню структуру».

Зал вміщує коло 30 відвідувачів. Усе починається з 5-хвилинного вступу. Потім іде 20-хвилинний сеанс. Якщо комусь не подобається, він може будь-коли вийти.

Після цього всі діляться досвідом. Деякі кажуть, що бачили якийсь один колір, інші розповідають про візерунки. Побачене можна також намалювати.

Вхід безплатний. Водночас дітей на сеанс не пускають.

17. Сафарі на верблюдах — новий спосіб побачити дику природу Кенії

Сафарі на верблюдах
Кенія

Для більшості туристів сафарі й позашляховики — поняття нероздільне. Але в Кенії тепер пропонують поринути у світ дикої природи зовсім інакше. Тут туристи подорожують на верблюдах.

Адріан Аллан приїхав із Великої Британії. Одним із перших пробує сафарі на верблюді.

[Адріан Аллан, турист із Великої Британії]:
«Світ рухається вперед і намагається уникнути двигунів внутрішнього згоряння. Але автомобілі однаково шкодять природі. До того ж на машині не можна дістатися деяких місць, а на верблюді й пішки — можна».

Верблюдів замість машин поки що використовують у двох заповідниках — Масаї-Мара й Сойсамбу.

[Джосфат Барабара, погонич верблюдів]:
«Мандруючи верблюдами, можна зустріти більше тварин, ніж на машині. Автомобілі їздять спеціальними дорогами й не можуть звернути в густі зарості».

Мандрівникам подобається неспішна екскурсія, а також те, що верблюди не забруднюють повітря й не руйнують ґрунт, як машини.

[Аманда Перретт, власниця туристичної компанії]:
«Верблюди корисні, бо їдять чужорідні рослини. А це добре для місцевої екосистеми».

Водночас від комфорту не треба відмовлятися. На верблюда можна завантажити весь власний багаж. Крім того, екскурсія обійдеться дешевше. Оренда тварини коштує 45 доларів на день. За автомобіль доведеться заплатити 180 доларів, плюс витрати на пальне.

Екотуризм має ще одну перевагу. Мандрівники на верблюдах можуть заїхати до села й познайомитися з місцевими жителями.

18. Як вивчають одну з найбільших печер у світі

Одна з найбільших печер
В’єтнам

Глибоко в джунглях у центрі В’єтнаму розташована печера Сон Дунг. Одна з найбільших у світі. Багато років вона була майже невідомою.

У 2009 році її досліджували британські спелеологи. Але тоді їм не вистачило обладнання. Печера була надто глибокою, темною і небезпечною.

Говард Лімберт входив до команди. Він каже, що Сон Дунг утворилася приблизно 2,3 мільйона років тому. Тоді річка текла лініями розломів вапняку й розмивала скелю.

[Говард Лімберт, спелеолог]:
«І вона досі поглиблюється. Щороку вона стає трохи більшою».

Крута місцевість, велика кількість опадів і якість вапняку в регіоні, що містить 98 % карбонату кальцію, були ідеальними умовами для утворення великої печери.

Довжина печери — понад десять кілометрів, а висота склепіння подекуди сягає 200 метрів. У ній також є два отвори. Тут дах руйнувався сотні років. Завдяки цьому з’явилося джерело світла й утворилася унікальна екосистема. У місцевих лісах є рідкісні рослини й тварини.

Цей отвір навіть потрапив до Книги рекордів Гіннеса як найбільший у світі.

[Говард Лімберт, спелеолог]:
«Сон Дунг завдовжки 10 кілометрів і 43 метри. Це не так і багато, як порівняти з печерами в усьому світі. Але розмір та об’єм роблять її найбільшою печерою».

У 2019 році команда водолазів досліджувала головну річку печери. Дійшли висновку, що вона може сполучатися з іншою системою печер.

Дослідники кажуть, що Сон Дунг також допоможе вивчати історію повеней, що дасть змогу робити точніші прогнози.

19. Золоту карету готують до платинового ювілею Єлизавети ІІ

Золоту карету готують до ювілею
Лондон, Велика Британія

Ця золота карета — найдорожчий та найзнаменитіший екіпаж британських монархів. Наразі його готують до святкування платинового ювілею Єлизавети II — королева на троні вже 70 років.

У цій золотій кареті вона їхала на коронацію. Також старовинний екіпаж брав участь в урочистій церемонії, присвяченій 50-річчю правління Єлизавети II. 5 червня вона знову проїде Лондоном у золотій державній кареті.

Цю карету збудували 260 років тому на замовлення короля Георга ІІІ. Її використовували в церемоніях коронації всіх британських правителів. Також монарші персони їздили на ній на відкриття сесії парламенту.

Довжина карети — 7,3 метра, ширина — два з половиною метри, висота — три метри 65 сантиметрів. Вага — чотири тонни. Тягнути її може тільки упряжка з восьми коней. Відомо, що Єлизаветі II не подобається їздити в цій кареті, бо в ній незручно й дуже трясе.

20. Заспокоїтися та зарядитися енергією: Всесвітній день Фалунь Дафа в Києві

Всесвітній день Фалунь Дафа
Київ, Україна

На головній вулиці столиці України знову лунає спокійна східна музика та медитують люди. Воєнний стан не завадив киянам відсвяткувати Всесвітній день Фалунь Дафа. Так називають давній метод вдосконалення душі та тіла, який походить із Китаю і нині поширений у всьому світі.

Традиційне вбрання династії Тан — звернення до небесної легкості та сили. Водночас деяким із цих людей довелося на собі відчути, що таке вибухова хвиля. Вони кажуть, що плавні енергетичні вправи ціґун дуже підтримували. Вони допомагали зняти напруженість у тілі, прибрати спазм у животі та заспокоїти розум.

Долучитися запрошують усіх охочих. І саме так учинила Наталя. Вона з Маріуполя. Приїхала до Києва, рятуючись від обстрілів. Вправи її заспокоїли. Обіцяє прийти знову.

Захід вразив і студентку Вікторію. Вона каже, що після спілкування з «небесною феєю», почувається так, ніби помедитувала й сама.

Але Фалунь Дафа — не лише вправи. В основі цього методу — духовні цінності: істина, доброта й терпіння. Учасники акції впевнені: ці три слова здатні підтримати та надихнути українців у складні часи. Це вони відчули на собі.

[Зоряна Щогольова, учасниця]:
«Ця практика для мене — внутрішній орієнтир, внутрішній компас, який дає мені зрозуміти, хто я, куди я йду й для чого. Але не на побутовому рівні, а на глибшому. Це світло, яке дає мені сили, легкість, здоров’я, щоб розкривати свої вміння та навички, щоб я могла бути корисною іншим людям».

Перехожі отримують маленькі подарунки, зроблені власноруч. Квіти лотоса в культурі багатьох народів — символ чистоти та надії, а ще потужний оберіг.

Всесвітній день Фалунь Дафа святкують у всьому світі. Цього разу ювілей — 30 років із початку публічного поширення. Ця система ціґун здобула понад 4 тисячі нагород за внесок у духовне та фізичне оздоровлення суспільства. У деяких країнах її викладають у школах та поліційних академіях.

Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: