20.06.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 17 по 21 квітня)

Огляд світових подій (з 17 по 21 квітня)

1. Вибух на вугільній шахті у Польщі: є загиблі та зниклі безвісти Вибухи на шахті Павловіце,..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

1. Вибух на вугільній шахті у Польщі: є загиблі та зниклі безвісти

Вибухи на шахті
Павловіце, Польща

На півдні Польщі шукають гірників, які зникли безвісти внаслідок вибухів на вугільній шахті в місті Павловіце.

Як уважає керівництво шахти, перший вибух стався невдовзі після опівночі на глибині кілометр. Другий — через три години.

[Славомир Старжинський, представник керівництва шахти]:
«Рятувальна операція триває. Наразі зводять спеціальну дамбу, яка захистить зону операції».

На момент першого вибуху в цій зоні перебувало 42 особи. Знайдено тіла п’ятьох загиблих. Ще сімох людей шукають. 21 особу було госпіталізовано.

[Маріуш Новак, голова опікового центру]:
«До нас доставили дев’ятьох пацієнтів, десятий у реанімації. Усі в дуже важкому стані. Один пацієнт помер. На жаль, з таким станом, як у нього, ми не могли нічого вдіяти — дуже серйозні опіки».

За попередніми даними, у шахті вибухнув метан.

2. Низка вибухів в Афганістані забрала десятки життів

Вибух у мечеті
Мазарі-Шариф, Афганістан

Щонайменше 30 людей загинуло й понад 80 дістало поранення внаслідок вибуху в афганському місті Мазарі-Шариф. Теракт стався у мечеті мусульман-шиїтів. Відповідальність на себе взяло терористичне угруповання «Ісламська держава».

[Махді Мохібі, житель Мазарі-Шарифа]:
«Теракт у мечеті був просто жахливим. Після вибуху було дуже багато загиблих та поранених».

[Гулам Реза, житель Мазарі-Шарифа]:
«Це було жахливо. У той час я був на ринку. Я одразу ж прибіг на місце вибуху. На жаль, загиблих та поранених було неймовірно багато».

Цього ж дня вибух стався в Кундузі поруч із поліційним відділком. Чотири особи загинули, 18 дістали поранення. Відповідальність на себе також взяла «Ісламська держава».

Водночас вибуховий пристрій спрацював у Кабулі. Постраждало двоє дітей. Також на міні підірвався автомобіль із бойовиками угруповання «Талібан», яке зараз у владі в Афганістані. Чотири людини загинуло, одну поранено.

Низка вибухів сталася за два дні після теракту в школі в шиїтському районі Кабула. Там загинуло щонайменше шестеро осіб, понад 20 постраждало.

Конфлікт між «Талібаном» та ІДІЛ триває вже багато років. Він загострився на початку 2015 року, коли вбили одного з командирів талібів.

3. Голова Євроради Шарль Мішель зустрівся з президентом Зеленським у Києві

Візит голови Євроради
Київ, Україна

У середу, 20 квітня, президент Європейської ради Шарль Мішель відвідав Київ, щоб виразити солідарність з Україною у боротьбі з російськими окупантами. Він зустрівся з президентом Володимиром Зеленським.

Упродовж двох годин вони обговорювали питання санкцій проти Росії, надання Україні зброї, а також вступу нашої країни до ЄС. Про це повідомив Володимир Зеленський на спільній прес-конференції.

[Володимир Зеленський, президент України]:
«Сьогодні ми обговорювали напрямок, у якому ЄС може нам ще більше допомогти, щоб зупинити цю варварську війну проти нашого мирного населення. По-перше, максимальне посилення санкційного тиску. Ми про це довго говорили з президентом. Нарешті, ми хочемо зробити все можливе, щоб позбавити Російську Федерацію всіх можливостей фінансувати цю ганебну війну».

Перед тим, як зустрітися із Зеленським, Шарль Мішель відвідав містечко Бородянку на Київщині, яке дуже постраждало від російського вторгнення. Побачені руйнування він назвав звірствами.

[Шарль Мішель, президент Євроради]:
«Немає слів, щоби пояснити те, що я відчуваю, не як президент Європейської ради, а як батько, як людина. Це звірства. Це воєнні злочини. За це треба покарати. І це станеться. Вони повинні заплатити за те, що зробили там, у Бородянці, та в багатьох інших містах України».

Нагадаємо, нещодавно Київ також відвідала президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, голова зовнішньої політики Європейського Союзу Жозеп Боррель та президент Європейського парламенту Роберта Метсола.

4. Наплив мігрантів у США — рекордний за попередні 20 років

Наплив нелегальних мігрантів
США

Кількість мігрантів, арештованих під час спроби незаконно потрапити до США, зростає небувалими темпами. У березні на кордоні з Мексикою заарештували 210 тисяч таких нелегалів. Це рекорд за попередні 20 років.

Це також на чверть більше ніж торік у березні. Тоді на кордоні затримали 169 тисяч мігрантів.

Наплив біженців розпочався якраз рік тому. Тоді тисячі дітей без супроводу опинилися в переповнених прикордонних центрах утримання, де чекали на розподіл по державних притулках.

Попередник Джо Байдена Дональд Трамп називав ситуацію на кордоні з Мексикою надзвичайною. Він почав будувати мур, щоб зупинити потік мігрантів, а ще посилив правила. Приміром, мігранти мали очікувати на розгляд своїх заяв на здобуття притулку в США на території Мексики.

Відколи прийшов демократ Байден, ситуація змінилася. Він зупинив будівництво муру та послабив міграційну політику, після чого зупинити потік мігрантів стало дуже проблематично.

Республіканці кажуть, що відмова Байдена від політики епохи Трампа посприяла зростанню нелегальної імміграції.

Водночас ситуація може погіршитися ще більше. До 23 травня планують скасувати ухвалу епохи пандемії, згідно з якою всіх мігрантів із прикордонних територій швидко відправляли до Мексики, щоб не допустити поширення COVID-19.

Приблизно до половини мігрантів, яких вислали в березні, застосували саме це розпорядження.

5. Колишній в’язень китайського трудового табору розповів про пережите

Колишній в’язень ― про своє лихо
З Китаю до США

Колишній в’язень трудового табору в китайському регіоні Сіньцзян розповів про свій арешт та ув’язнення. Він виступив на пресконференції у Вашингтоні.

Овалбек Турдакун — християнин родом із Киргизстану. Його заарештували у 2018 році вдома прямо на очах у сім’ї. Після цього його доставили до місця, яке називали табором професійної освіти. Перед цим було судове засідання, яке тривало три хвилини.

[Овалбек Турдакун, біженець із Китаю]:
«Ви зобов’язані визнати будь-який злочин, який вони вам приписують. Ви мусите це прийняти й бути щасливим і просто жити там мирно й тихо».

Турдакун виступив на заході, організованому Меморіальним фондом жертв комунізму. Це правозахисна організація, яку створили ще за адміністрації Клінтона.

У трудовому таборі в Сіньцзяні Овалбек провів десять місяців. Вийшовши на волю, утік із сім’єю до Киргизстану.

Член палати представників Кріс Сміт із Нью-Джерсі, представник комісії Конгресу з питань Китаю, теж виступив на заході.

[Кріс Сміт, конгресмен]:
«Генасамблея ООН, якби захотіла і якби в неї була така воля, могла б скликати трибунал, щоб притягти Сі Цзіньпіна та інших членів цієї жахливої Комуністичної партії Китаю до відповідальності за їхні злочини, за геноцид проти мільйонів людей».

На заході зосередилися на ситуації мусульман-уйгурів у китайському регіоні Сіньцзян. Надходять свідчення, що там створили численні центри так званої професійної освіти, які за фактом просто в’язниці. І в них утримують до мільйона уйгурів.

Водночас репресій у Китаї зазнають не лише вони. За даними численних свідків і правозахисних організацій, у КНР також переслідують послідовників домашніх християнських церков, тибетців і прихильників давньої медитативної практики Фалуньгун.

6. Найгірша за десятиліття посуха загрожує голодом мільйонам африканців

Найгірша посуха
Ефіопія

Дитячий фонд ЮНІСЕФ попереджає, що посуха на Сомалійському півострові може стати найбільшою за останні десятиліття. Природне лихо вже почало знищувати худобу, випалювати землю та змушувати людей масово переїжджати.

Цей табір під назвою «Гігло» саме для таких переселенців. Його розмістили в одному з регіонів Ефіопії.

[Аян Мухаммед, мати дитини, яка потерпає від недоїдання]:
«Хоча посуха зачепила всіх, але по-різному. Ми втекли з регіону Габбі. Ми втратили нашу худобу, але, дякувати Богу, переїхали сюди, і тепер діти почуваються добре».

Коло 346 мільйонам людей в Африці, за даними ЮНІСЕФ, гостро бракує харчів. Торік ця кількість становила близько 286 мільйонів.

[Мохамед Шафі, директор лікарні]:
«Ця засуха — найбільша за останні 20 років. Це зачепило все суспільство, особливо дітей віком до п’яти років. Дуже багато малят потерпає від недоїдання, більше ніж було шість місяців тому. Госпіталізацій побільшало».

Представник ЮНІСЕФ каже, що посуха загрожує кільком країнам.

[Мохамед Фолл, представник ЮНІСЕФ]:
«На жаль, ми стикаємося з такою самою ситуацією на всьому Сомалійському півострові. Це Ефіопія, Сомалі, північна частина Кенії. Ми говоримо про 20 мільйонів людей, яким, можливо, не буде, що їсти».

Підкидають жару збройні конфлікти в Ефіопії та Сомалі. Так, в ефіопському Тиграї він триває вже два роки, що впливає на цей та сусідні регіони.

7. Жителі Шанхая протестують проти карантинних центрів у житлових будинках

Протести під час строгого карантину
Шанхай, Китай

Люди волають на вулицях Шанхая. Так місцеві жителі протестують проти планів організувати протиковідні ізоляційні центри в житлових будинках.

На цих аматорських кадрах видно, що місцеві жителі б’ються та лаються з поліціянтами, які в захисних костюмах.

Власники комплексу кажуть, що влада перетворила п’ять порожніх будівель на ізолятори. І хоче переробити ще дев’ять.

Також десятки людей, які винаймали квартири, переселили. Багатьох примусово.

[місцева жителька]:
«Ви хочете помістити заражених пацієнтів, дуже заразних, за двадцять метрів від житлових районів. А що нам, простим мешканцям, робити?»

Порожні вулиці та закриті магазини. Шанхай став центром нової хвилі епідемії в Китаї — найбільшої, відколи виявили коронавірус. Так, із березня тут зафіксували понад 300 тисяч випадків зараження. Водночас влада ввела загальноміський локдаун — найбільший у країні.

Щодо коронавірусу влада застосовує політику «нуль терпимості». Але в простих людей вже вривається терпець. Їм бракує їжі, немає де заробити. Також усі, у кого виявили COVID, мусять перебувати на карантині в спеціальних місцях, а їхнім сусідам треба сидіти вдома щонайменше 14 днів.

Водночас в інтернеті скаржаться, що умови утримання в таких центрах дуже погані. Приміром, на цих кадрах видно, як люди юрмляться в приміщенні, схожому на офісне. Той, хто надав ці кадри, каже, що там перебувало щонайменше 200 осіб, серед яких і маленькі діти. Душових там немає, а туалетів лише чотири.

8. Суд Флориди звільнив американців від обов’язкового носіння масок у транспорті

Маски більше не потрібні?
Суд визнав вимогу незаконною

Американці, можливо, зможуть їздити в громадському транспорті без масок легально. Федеральний суд Флориди ухвалив, що вимога обов’язково закривати обличчя — незаконна. Рішення таких судів поширюються на всі США.

І це тоді як міністерство охорони здоров’я країни минулого тижня продовжило мандат на носіння масок ще на 15 днів. Згідно з ним мандрівники мусять бути в масках у літаках, поїздах, таксі та в іншому транспорті.

Оскаржив цю вимогу суддя, якого призначив ще Дональд Трамп. Він ухвалив рішення за позовом, який подала організація під назвою «Медичний фонд захисту свободи».

Суддя вважає, що Центри з контролю та профілактики захворювань у США перевищили повноваження, не погодили свої дії із суспільством і не пояснили свої рішення.

Представниця Білого дому Джен Псакі розкритикувала рішення суду, а також сказала, що адміністрація Джо Байдена ще аналізуватиме ситуацію.

[Джен Псакі, прессекретар Білого дому]:
«Очевидно, що це прикре рішення. Центри з контролю та профілактики захворювань у США настійно рекомендують носити маску в громадському транспорті».

Це рішення може стати полегшенням для багатьох пасажирів, особливо на авіатранспорті. Раніше повідомляли про численні інциденти на борту, коли екіпаж вимагав надягати маски, а люди цього робити не хотіли.

А ось пасажири нью-йоркського метро реагують по-різному.

[пасажир]:
«Мені однаково, що вони там роблять у Флориді. Особисто я і далі носитиму маску».

[пасажир]:
«Як бачите, я зараз без маски, тож, як на мене, круто. Для мене ліпше. Я навіть не знав, що це була обов’язкова вимога».

Минулого тижня Центри з контролю та профілактики захворювань у США скасували рекомендацію утриматися від подорожей у 90 міжнародних напрямках. Раніше її видали у зв’язку із поширенням COVID-19.

9. Чому багаті північнокорейці відмовляються від квартир у пентхаусах

Біднота в пентхаусах
Пхеньян, Північна Корея

У більшості країн квартира в пентхаусі — це мрія. Але не в Північній Кореї.

У столиці КНДР і далі ростуть гламурні багатоповерхівки. Недавно в Пхеньяні навіть з’явився хмарочос на 80 поверхів.

Та мало хто хоче в такі будинки заселятися. Колишній житель КНДР, а нині перебіжчик, що живе в Південній Кореї, розвінчує міфи. Він каже, що якість будівництва жахлива, а квартири часто не підключені до комунікацій.

[Чон Сі У, північнокорейський перебіжчик]:
«У Північній Кореї у пентхаусах частіше живуть бідні, ніж багаті, бо через недостатній тиск туди не доходить вода, і не працюють ліфти. Ось чому багаті не люблять жити у багатоповерхівках».

Цей молодик до втечі жив на третьому поверсі 13-поверхового дому, де не було ліфта. А ось його другу пощастило менше.

[Чон Сі У, північнокорейський перебіжчик]:
«Мій друг живе на 28 поверсі 40-поверхового дому. Він сказав, що від народження не їздив на ліфті. Навіть якщо ліфт є, він не працює».

Північнокорейські ЗМІ показали, як лідер Кім Чен Ин відкриває новий елітний житловий комплекс. Правда, усі будинки невисокі.

[Чон Сі У, північнокорейський перебіжчик]:
«Я чув, що Кім Чен Ин недавно побудував 80-поверховий дім. Але, гадаю, він просто хизується, хоче показати, як удосконалилися їхні будівельні технології, а про людей ніхто не думає».

Лі Сан Йон — головний редактор сеульського вебсайту про Північну Корею. Він каже, що зазвичай квартири в багатоповерхівках не придатні для життя. Вікна лишаються незасклені, а водопровідні крани хоч і є, але без води.

Купівля й продаж нерухомості в КНДР офіційно заборонені. Квартири може дати лише держава. Утім, чорний ринок квартир і будинків існує.

10. Галюциногенні гриби допоможуть проти депресії?

«Чарівні» гриби
Дослідження британських учених

Так звані чарівні гриби можуть допомогти у боротьбі з депресією. Британські вчені досліджували психоделічну речовину псилоцибін. Як виявилося, вона сприятливо впливає на пацієнтів із тяжкою формою депресії.

У двох дослідженнях узяло участь 60 волонтерів. Учені досліджували МРТ їхнього головного мозку до прийняття психоделіків і після. Також результати порівняли зі сканами мозку тих, хто приймав звичайні антидепресанти. З’ясувалося, що гриби справді ефективні.

[Девід Натт, співавтор дослідження]:
«Мозок починає працювати плавніше. Він легше перемикається між думками й процесами. Ми гадаємо, що за депресії це найважливіша користь псилоцибіну і, можливо, інших психоделіків».

Дія психоделічних препаратів украй відрізняється від традиційних антидепресантів. Другі підвищують рівень серотоніну в мозку. Минуть тижні, перш ніж пацієнт помітить зміни.

[Девід Натт, співавтор дослідження]:
«Психоделіки впливають зовсім на інший рецептор 5-НТ2А, що міститься в корі головного мозку. Стимулюючи його, ви фактично збуджуєте мозок, змінюєте його роботу й енергетичний ландшафт, ламаєте поточні шляхи. Це дає людям змогу думати вільніше».

Дослідники кажуть, що всі пацієнти, яким допомогли психоделічні препарати, без успіху намагалися вилікуватися за допомогою антидепресантів. Дехто перепробував до десяти варіантів.

Про позитивні властивості психоделіків відомо з початку XX століття. Але нині про них загалом знають як про наркотичні засоби. Тепер учені надіються повернути цим речовинам добре ім’я. Приміром, планують лікувати за їхньої допомоги анорексію.

Водночас автори закликають не вдаватися до самолікування. Звичайне застосування «чарівних грибів» жодної користі для здоров’я не дає.

11. Фітнес-табір для екофермерів з’явився в Африці

Підтягнуті фермери
Бенін

Це схоже на навчальний табір для шанувальників фітнесу чи військовиків. Насправді ці курси в Беніні — для фермерів.

Це вже сьомий випуск AgroBootCamp. Інтенсивний тижневий курс навчає методів новітнього сталого рільництва.

Але спочатку ранковий фітнес.

[Бамідел Ладуру, інструктор з фітнесу]:
«Для сільського господарства дуже важливо бути в гарній формі. А бути в гарній формі означає, що треба займатися спортом».

Західна Африка переживає найважчу продовольчу кризу за всю історію спостережень. Лихо спричинили воєнні конфлікти й засуха.

На тлі всього цього навчання в таборі як ніколи актуальне.

Ідея курсів належить беніно-нігерійській неурядовій організації. Вона навчає сільськогосподарських методів, за яких використовують природні матеріали й уникають хімікатів.

Серед 20 учасників — конголезький виробник пальмового вина Жан-Поль Мангата.

[Жан-Поль Мангата, учасник курсів]:
«Дуже добре, бо розумієш, що твоя виробнича модель допоможе планеті вижити, а не буде однією з причин її руйнування».

Учасники курсів кажуть, що здобувають не лише важливі знання, але й встановлюють зв’язки з іншими агроекологами з усієї Західної Африки. І, ясна річ, стають підтягнутішими.

12. Британці встановлюють турбіни й сонячні панелі, щоб менше платити

Енергія у своїх руках
Велика Британія

Споживачі беруть ціни за електроенергію у свої руки. У Великій Британії розробляють схеми з вироблення енергії для невеликих громад.

Майже 350 місцевих британських рад підтримали зміни в законодавстві, щоб спростити продаж електроенергії місцевим енергетичним компаніям.

Ця вітряна турбіна повністю належить споживачам.

[Річард Карр, споживач]:
«Турбіну вже добудували. Вона виробляє електрику. Я теж уклався — заплатив коло 1300 доларів. Це зменшить щорічні витрати на електроенергію приблизно на 130 доларів».

Експерти кажуть, що місцева енергетика може перерости в ширший споживчий рух.

[Сара Меррік, засновниця енергетичної компанії]:
«Гадаю, настав час, коли нам не потрібно, щоб наші енергетичні активи належали великим компаніям. Споживачі також можуть брати участь у цьому процесі».

Ці дахи оцінюють на придатність для сонячних панелей. Експерти кажуть, що велика кількість панелей не завжди доцільна.

[Джон Роулінгс, експерт з енергетики]:
«Уся надмірно вироблена енергія іде в мережу, від чого ми маємо вкрай малий прибуток. Якби ми змогли продавати цю електроенергію на місцевому рівні за ціною, вищою за ринкову, то ми могли б використовувати будівлі з дуже великими дахами».

А тут електроенергію виробляє цей потік.

[Стів Шарп, співробітник енергетичної компанії в Ллангаттоку]:
«Вода надходить через менші труби, завдяки яким енергію виробляє основна турбіна».

Клієнти кажуть, що завдяки таким проєктам можуть зменшити вартість електроенергії.

13. В Австралії біженки вчаться шити й дають друге життя старому текстилю

Біженки переробляють текстиль
Перт, Австралія

Тут навчаються шити, спілкуються й готуються до нового життя. Ця швейна майстерня в передмісті австралійського Перта навчає жінок різного віку й національності. Усі вони біженки.

[Маргаріт Сароян, біженка з Іраку]:
«Ми покинули батьківщину через війну та інші труднощі. Тут інша країна, тому для нас важливо вивчати англійську мову й здобувати професійні навички».

У цій майстерні і вчаться, і рятують планету від надлишку відходів. Біженки шиють панами зі старого робітничого одягу. Його постачає місцеве підприємство з перероблення вторсировини.

[Джекі Вілан, працівниця швейної компанії]:
«Багато жінок уже вміють шити. Вони робили це в таборах для біженців, перш ніж приїхали сюди».

Таких майстерень у Перті вже кілька. Їх відкривають громадські організації. Наприклад, тут жінки шиють спортивні сумки й головні убори.

[Ліз Мосс, директор швейної компанії]:
«Наша організація дуже гнучко підходить до потреб біженців. Ми даємо їм завдання відповідно до їхнього рівня майстерності».

Біженкам платять за кожний виріб від восьми до одинадцяти доларів США. Це небагато, але головне — досвід. З ним легко знайти роботу.

[Му Сай, біженка]:
«Якщо я навчуся шити, це допоможе і мені, і моїй сім’ї».

Старий текстиль до швейних майстерень постачає багато організацій Західної Австралії, зокрема й урядові. Так, одна компанія за п’ять років відправила на перероблення 35 тонн тканини.

Водночас в Австралії щороку на звалища потрапляє 800 тисяч тонн старого одягу та інших текстильних виробів.

14. Сила квітів: садівницька виставка проходить у Нідерландах

Виставка «Флоріада»
Алмере, Нідерланди

На стіні нової університетської будівлі можна побачити вертикальні грядки з квітами й рослинами.

Ласкаво просимо на «Флоріаду» — нідерландську садівницьку виставку, яку проводять раз на десять років. Цього разу її гасло — «Ріст зелених міст».

Захід демонструє інновації в галузі садівництва, які можуть зробити міські райони екологічнішими та здоровішими. Це дуже актуально, бо міста в усьому світі дедалі збільшуються.

[Аннемарі Йоррітсма, організаторка виставки]:
«Це велика подія. Присутні 33 міжнародні учасники, які представляють 26 держав. Тут найважливіші садівницькі країни, такі як Німеччина, Японія, Китай, Таїланд, Італія, Франція та інші. Також є так званий павільйон світу, де показують свої роботи маленькі країни Африки».

На всі павільйони можна подивитися зверху, проїхавшись новою канатною дорогою. А ось дві людські постаті, зроблені з маленьких залізних бджіл. Вони мають нагадати світові про захист біорізноманіття.

Місце для виставки обрали невипадкове. Воно показує технічні досягнення Нідерландів, бо кілька десятиліть тому цю землю країна відвоювала в моря.

Сюди привезли найрізноманітніші ідеї, традиції і технології. Споруди катарської команди нагадують традиційні голубники, а японська команда зробила солом’яний дах.

Експозиція працюватиме до 9 жовтня. За цей час павільйони змінюватимуться залежно від сезону. Як очікують, «Флоріаду» відвідає коло двох мільйонів осіб. А після закінчення виставки цю територію хочуть перетворити на новий міський район із 3000 будинків.

15. На Галапагоських островах вивчать життя рідкісних скатів

Скати під наглядом
Галапагоські острови, Еквадор

Це гігантський морський диявол, або манта — найбільший представник надряду скати. Ці риби можуть зникнути. Тому еквадорські біологи вирішили більше дізнатися про їхнє життя.

Для цього знайшли групу скатів у Галапагоському морському заповіднику. На шістьох гігантських рибинах установили пристрої стеження з датчиками. Так науковці зможуть спостерігати за скатами в режимі реального часу.

[Денні Руеда, директор Галапагоського національного парку]:
«Дослідження в Галапагоському морському заповіднику дуже важливе. Так ми дізнаємося, де райони проживання скатів, місця розмноження й маршрути міграції».

Гігантським морським дияволам загрожує забруднення океану й вилов через попит у китайській медицині. Вони ще часто потрапляють до сітей, якими ловлять іншу рибу.

Еквадорські вчені надіються, що дослідження допоможе розробити нову стратегію захисту морських дияволів від вимирання. У країні заборонено ловити та продавати всі види скатів.

16. Парад такс влаштували в Мюнхені з нагоди ювілею Олімпіади-72

Парад такс
Мюнхен, Німеччина

Десятки такс зі своїми господарями зібралися в «Олімпійському парку» в Мюнхені. Так тут відзначають 50-ті роковини літньої Олімпіади 1972 року. То були перші літні Ігри з офіційним талісманом. Ним стала такса з кличкою Олімпія-Вальді.

Вибрати собаку такої породи тоді запропонував президент Національного олімпійського комітету Німеччини. Він теж мав таксу, і взагалі в той час багато мюнхенців заводили саме такс. До того ж цей собака вважається дуже рухливим і витривалим.

Талісманом був такса-кобель у вигляді м’якої іграшки блакитного кольору в смугастій майці. Тому деякі такси прийшли на захід у яскравих светрах.

[Крістін, власниця собаки]:
«Ми подумали, що це відповідне вбрання. Головне, що сьогодні не дуже спекотно, інакше б ми не одягли светра».

Такси взяли участь у змаганнях і показі мод. А потім і господарі, і собаки пройшли навколо Олімпійського озера.

Офіційно 50-річчя Олімпіади відзначать у серпні. Вона проходила наприкінці літа — на початку осені. «Олімпійський парк», збудований для Ігор, служить жителям Мюнхена й нині. Тут проводять культурні та громадські заходи.

17. Фестиваль парапланеризму повернувся до Гани

Фестиваль парапланеризму
Гана

Десятки парашутів ширяють над містечками Кваху й Атібі в Гані. Фестиваль парапланеризму повернувся сюди після дворічної перерви. На захід з’їхалися тисячі туристів з усього світу.

Джонатан Квей — один із чотирьох ганських професійних парапланеристів, що беруть участь у фестивалі. І він єдиний із них, який має ліцензію на польоти в тандемі з пасажирами. На спільні польоти з професійними парапланеристами записалися 400 осіб.

[Джонатан Квей, парапланерист]:
«Більшість людей гадають, що це небезпечний вид спорту. І в багатьох ще таке розуміння, що він лише для білих людей абощо. Але ті, хто так каже, просто ніколи тут не були».

Квей захопився цим видом спорту 16 років тому, коли вперше політав на параплані з американським інструктором. Тепер намагається зацікавити парапланеризмом своїх земляків.

[Джонатан Квей, парапланерист]:
«Моєю головною метою було знайти невелике приємне місце, де люди, навіть якщо вони пілоти-аматори, могли б збиратися щотижня. Там можна відпочити, політати й весело провести час».

Ганець каже, що парапланеризм навчив його терпіння, витримки та уміння оцінювати ризик. Він сподівається передати ці якості тим, кого навчає літати.

Фестиваль парапланеризму в Гані проходить із 2005 року. Захід триває чотири дні.

18. Китайський піаніст-віртуоз виступив в Альпах на висоті 3500 метрів

Концерт серед гір
Юнгфрауйох, Швейцарія

Концерт серед засніжених альпійських вершин. Китайський піаніст Лан Лан зіграв класичні твори на висоті 3500 метрів над рівнем моря. Для виступу вибрав перевал у Бернських Альпах у Швейцарії. Тут же розташована найвища залізнична станція Європи.

Концерт тривав вісім хвилин. Піаніст виконав три композиції, зокрема китайську. Каже, що вперше виступає за таких умов.

[Лан Лан, піаніст]:
«Серце б’ється трохи частіше, але мені дуже сподобалося. Почуваюся чудово, і особливих труднощів не було».

Лан Лана вважають піаністом-віртуозом. Він народився в Китаї у 1982 році. У два роки почув у мультфільмі «Том і Джеррі» «Угорську рапсодію» Ференца Ліста. Після цього захопився музикою. Учитися почав у три роки, а вже в п’ять посів перше місце на фортепіанному конкурсі в Шеньяні. 97-го разом із батьками емігрував до США.

Піаніст створив Міжнародний музичний фонд Лан Лана. Його мета — популяризувати класичну музику у світі. Особливу увагу приділяє навчанню молодих музикантів.

19. Вісім геопарків Європи та Бразилії дістали статус ЮНЕСКО

Глобальні геопарки ЮНЕСКО
Вісім об’єктів дістали новий статус

Фінський ландшафтний парк «Салпаусселькя» площею 4,5 тисячі квадратних кілометрів дуже мальовничий. Нещодавно він та ще сім об’єктів дістали статус Глобального геопарку ЮНЕСКО.

[Крістоф Ванденберг, співробітник ЮНЕСКО]:
«Мета загалом одна — прославити цю унікальну геологічну спадщину й ці унікальні ландшафти, де живуть люди».

Особливий охоронний статус дістали й геопарки у Швеції, Греції, Румунії, Німеччині, Люксембурзі та Бразилії.

Це острівний комплекс «Кефалонія-Ітака», що на заході Греції. Карстовим печерам, вирвам та підземним потокам 250 мільйонів років. А площа геопарку — майже 800 квадратних кілометрів.

У районі вигину Карпатських гір у Румунії розкинувся геопарк «Земля Бузеу». Йому 40 мільйонів років. Тут багато добре збережених скам’янілостей морських істот, птахів та ссавців. Є також довгі й глибокі соляні печери.

А це геопарк «Платоберген», що на заході Швеції. 15 столових гір із пласкими вершинами утворилися внаслідок ерозії під час льодовикового періоду 115 тисяч років тому. Тут знайшли першу відому кам’яну церкву Швеції. Її збудували вікінги-християни на початку XI століття.

У Люксембурзі новий статус дістав природний парк «Меллердаль», а в Німеччині — улоговина, яка утворилася 14,5 мільйонів років тому після падіння метеорита.

У Бразилії статус геопарку надали ланцюгу каньйонів, який утворився 180 мільйонів років тому.

У мережі Глобальних геопарків тепер 177 об’єктів 46 країн. Вона охоплює територію розміром 370 тисяч квадратних кілометрів.

20. Крижане частування й грязьові ванни: як звірі в мексиканському зоопарку переживають спеку

Крижане частування для звірів
Меріда, Мексика

Крижане частування з кролятини й курятини допомагає цим ягуарам пережити 40-градусну спеку. Хижі кішки живуть у зоопарку мексиканського міста Меріда. Ласощі для них спеціально підвішують на дереві. Це спонукає звірів більше рухатися.

Від спеки страждають і мавпи. Їх частують замороженими фруктами.

[Артуро Антуна Сільвейра, співробітник зоопарку]:
«Ми готуємо крижане частування, щоб тварини освіжилися. А біологи й ветеринари тим часом спостерігають за їхньою поведінкою і роблять висновки про їхнє здоров’я».

У деяких вольєрах доглядачі викопали невеликі ями й наповнили їх водою, змішаною із землею. Такі грязьові ванни допомагають звірам охолонути й одночасно захистити шкіру від паразитів.

Зоопарк «Анімая» в Меріді працює з 2010 року. Поки що тут не дуже багато тварин.

21. Бонн став рожевим завдяки квітучій сакурі

Сакура зацвіла
Бонн, Німеччина

На мальовничі алеї обернулися вулиці німецького Бонна. У старій частині міста зацвіла сакура. Цього року трохи пізніше. Затримка сталася через холодну погоду.

Але тепер Бонн огорнув рожевий серпанок. Щовесни сюди приїздять з усієї Німеччини та з-за кордону. Користуються нагодою і японські туристи. На їхній батьківщині милуватися сакурою — давня традиція. Вона називається ханамі.

У Японії заведено влаштовувати пікніки під вишневими деревами. А тут, у Бонні, люди просто прогулюються, насолоджуючись прекрасними краєвидами. У дні цвітіння сакури рожевими стають і тротуари, і дороги. Їх прикрашають опалі пелюстки. Це додає пейзажу чарівності.

У 2020-му центр Бонна через пандемію закрили. А торік люди могли гуляти тут лише в масках. До того ж туристів майже не було.

Сакури в Бонні посадили понад 30 років тому. Постарілі дерева періодично замінюють на молоді. Цього й наступного року тут висадять одинадцять нових вишень.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: