26.08.2024
Телеканал NTD

Бойові слони, верблюди й артилерія: артефакти Хотинської битви

Бойові слони, верблюди й артилерія: артефакти Хотинської битви

Такий вигляд мала найбільша битва в історії Речі Посполитої. Під її кордони підійшла армія Османської імперії...

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Такий вигляд мала найбільша битва в історії Речі Посполитої. Під її кордони підійшла армія Османської імперії. Бій почався 2-го вересня 1621 року і тривав трохи більше як місяць.

У Києві відкрилася виставка на згадку про Хотинську битву. Під час бойових дій використовували найкраще на той час озброєння. Турки вперше повели у бій слонів та верблюдів. З обох боків також застосовували артилерію.

[Ярослав Затилюк, куратор виставки]:
«Ми бачимо гармати різного калібру, списи, мушкети, людей із шаблями. На гравюрах показано основне озброєння».

Перемогу здобуло військо Речі Посполитої, до якої на той час, зокрема, входили землі сучасної Польщі, Білорусі, Литви та України. Тим самим вона зупинила просування османів углиб Європи.

[Ярослав Затилюк, куратор виставки]:

«Армія османського султана за різними підрахунками мала 150–170 тисяч військовиків. Їй протистояло 40 тисяч козаків плюс 25–30 тисяч солдатів під командуванням Яна Кароля Ходкевича».

Чималий внесок у перемогу зробили українські козаки на чолі з гетьманом Петром Сагайдачним.

[Ярослав Затилюк, куратор виставки]:
«Робили вилазки, нападали на османське військо, показуючи свою силу. Осман II сприймав козаків як непрофесійних воїнів, думав швидко їх здолати та зламати. Але вийшло навпаки».

Після перемир’я турки вирішили, що перемогу здобули саме вони. Водночас обидві сторони зазнали великих втрат.

Виставка у Національному музеї історії України триватиме до 31 березня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Бойові слони, верблюди й артилерія: артефакти Хотинської битвиУ Ватикані реставрують центральний елемент собору Святого ПетраПольський полонез внесли до списку ЮНЕСКОДодав життєрадісності в мистецтво: виставка картин Франса Галса відкрилася в АмстердаміФранцузький художник оживив фасад престижного готелю в Ріо-де-ЖанейроМодний дім Dior показав свою осінню колекцію в Нью-ЙоркуПаризький кондитер створив незвичайне тістечко з нагоди Олімпійських ігорІнший погляд на кохання: «Музей розірваних стосунків» відкрився в ХорватіїКолекції для старших дітей: новий тренд на Лондонському ярмарку іграшокБоснійські майстри прикрашають великодні яйця розписом та навіть підковами

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: