28.04.2024
Телеканал NTD

У Ватикані реставрують центральний елемент собору Святого Петра

У Ватикані реставрують центральний елемент собору Святого Петра

Перша за 250 років велика реставрація гігантського ківорія почалася в соборі Святого Петра, що у Ватикані...

Дата завантаження: 2024-04-28

video

Перша за 250 років велика реставрація гігантського ківорія почалася в соборі Святого Петра, що у Ватикані. На це піде майже 700 000 євро.

Ківорій створив у XVII столітті італійський скульптор та архітектор Джованні Лоренцо Берніні. Споруду встановили над головним вівтарем собору та імовірним місцем поховання святого Петра.

[Енцо Фортунато, священник]:

«Символічне та релігійне значення ківорія в тому, що він міститься в центрі собору. А на вівтарі проводять причастя, яке є дуже важливим для християн».

Споруда складається з навісу та чотирьох колон. Над ківорієм височіють статуї ангелів. Цю скульптурно-архітектурну композицію вважають шедевром Берніні.

[Альберто Капітануччі, інженер]:

«Це монументальна церковна споруда. Висота ківорія — майже 30 метрів. Тільки мармурові постаменти височіють на два з половиною метри».

За словами фахівців, найбільшої делікатності вимагатиме дерев’яний навіс із бронзовими та ліпними прикрасами.

Реставрацію планують закінчити до грудня. Перерву зроблять лише під час Великоднього тижня, коли правитимуть святкові служби.

Берніні збудував ківорій над могилою святого Петра за розпорядженням Папи Урбана VIII. Талановитий скульптор також створив кафедру святого Петра. Вона розташована у вівтарному просторі собору.

Берніні виконував інші великі роботи з прикрашення базиліки. Йому також належить проєкт площі Святого Петра. Її вважають одним із найвидатніших творів містобудівного мистецтва.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Ватикані реставрують центральний елемент собору Святого ПетраФестиваль повітряних зміїв у Вейфані: панди, дракони та кальмариКамбоджа: як святкують кхмерський Новий рікРеконструкцію центру Каїра хочуть почати найближчими місяцямиВигадливе та дивовижне керамічне мистецтво показали в ЛондоніУ швейцарському замку відкрилася перша Всесвітня бібліотека водиНаціональний балет Грузії приїхав з танцювальною програмою до Боснії і ГерцеговиниЕксклюзивні й дорогі: глобуси, як і раніше, потрібні покупцямВікінги повернулися: на Шетландських островах урочисто спалили дракарУ Хорватії прихід весни святкують Фестивалем вогнів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: